Quantcast
Channel: Etselquemenges
Viewing all articles
Browse latest Browse all 3973

Turisme i activitats per fer a Eivissa

$
0
0

Activtats per Eivissa

Activitats i visites a granges i horts sostenibles i ecològics

Cada cop hi ha més granges que miren de fer possible que els visitants puguin veure les seves instal·lacions i estar en contacte directe tant amb els animals com amb les hortalisses i altres plantes que cultiven. Visitar les finques, els estables, els camps, poder collir els aliments i fer tallers són algunes de les activitats que s’hi poden fer.

  • Granja de Can Pere Mussona (al nord de Santa Eulària)

Granja que es pot visitar per veure com viuen els porcs negres eivissencs, les gallines, el cavall, les ovelles i contemplar la plantació d’hort ecològic que tenen. És una bona oportunitat per conèixer les espècies autòctones i viure en directe com és una autèntica granja respectuosa amb els animals. Se centra a recuperar l’existència del porc negre, autòcton de les Illes Balears, del qual parlem més detalladament en l’article “agricultura de proximitat, sostenible i ecològica a Eivissa“.

  • Granja de Santa Gertrudis

Granja on s’elaboren tot tipus de lactis i que té una botiga i unes instal·lacions que es poden visitar per tal de conèixer tot el procés: des de la cria de les vaques fins a la producció de tot tipus de lactis com llet, nata, mantega, iogurts i formatges, que es poden adquirir a la seva botiga i que es troben fàcilment als supermercats de l’illa. Més informació a l’article “agricultura de proximitat, sostenible i ecològica a Eivissa“.

  • Granja Can Musson (Ctra. Santa Eulària, Km 11, desviament Cala Llonga)

Granja-escola ecològica de la qual parlem a l’article “agricultura de proximitat, sostenible i ecològica a Eivissa“. que fa visites guiades a la finca, amb un terreny de plantes aromàtiques i medicinals, un hort ecològic i el camp amb els animals. A més, fan tallers, dels quals s’encarrega la Maria, que ensenya a fer el flaó, típiques postres eivissenques (podeu trobar la recepta a l’article “gastronomia tradicional i amb història“, pa artesanal o licors d’herbes, entre d’altres.

  • Finca d’es Xebel·lins (Ctra. d’Eivissa a Ca na Negreta, a la dreta cartell “Eco Shop”)

És un hort ecològic amb botiga pròpia on es pot visitar i aprofitar per fer una volta per tota la finca, que està envoltada d’horts i ecosistema. Com a tret diferencial, és l’usuari qui tria els enciams, tomàquets, carbassons o altres hortalisses de temporada a l’hort ecològic. També es pot passejar per la finca, amb una casa antiga, una bassa i un pou àrab, el recinte del qual està reconegut per la UNESCO com a monument nacional.

Granges Eivissa

Aquestes quatre finques s’expliquen amb més detall a l’article “agricultura de proximitat, sostenible i ecològica a Eivissa“.

Visitar i tastar innovacions culinàries amb flors d’Ibiza Púnica Delicatessen Floral

És un projecte impulsat per la Isabel, que conrea flors comestibles i aromàtiques amb finalitats culinàries, sobretot per a restaurants de l’illa. Té un terreny dins de la finca Can Sastre, amb flors com calèndula, lavanda, clavells, entre d’altres, que formen una parcel·la plena de colors, on es respira molta vida i tranquil·litat. Les cultiva tot l’any i cada dia va a la finca a collir-ne per tal de netejar-les, envasar-les i enviar-les als restaurants.

Ibiza Púnica

L’objectiu d’Ibiza Púnica Delicatessen Floral és crear una fauna sostenible, sense adobs químics gràcies a les mateixes flors i plantes. Així, les flors, a part d’acompanyar els àpats, són una trampa per a plagues i altres insectes.

Podeu visitar les instal·lacions trucant al telèfon 630 555 126. Més endavant té pensat crear activitats pensades per a infants d’escoles de l’illa per tal de promoure l’ús culinari de les flors i mostrar totes les propietats medicinals que tenen perquè deixin de ser vistes com una simple decoració.

A la cuina, es poden fer servir com a ornament o integrar dins del plat, com fa en David Reartes al seu restaurant Lips Reartes, que surt a l’article “agricultura de proximitat, sostenible i ecològica a Eivissa.

Flors Isabel

Degustació i visita a l’oleoteca i ecològica i restaurant Ses Escoles

Ses Escoles està formada per l’oleoteca de Can Miquel Guash, que es pot visitar i veure les 2.500 oliveres que la formen, i el mateix restaurant de Ses Escoles, que fa plats típics de l’illa i innovacions pròpies elaborades sempre amb els seus olis de premsada en fred.

Ses Escoles abans va ser una escola per als nens dels pobles del costat; d’aquí ve el nom. Conserva l’essència –encara conserva diferents retrats dels nens que anaven a classe–, però ara és un local modern, tot i que manté l’arquitectura i les estructures antigues de cada part de l’escola. Concretament, “cada part del restaurant és un punt de l’escola que volem recordar com, per exemple, l’habitació del mestre o el menjador escolar, entre d’altres” comenta en Miquel, el xef del restaurant.

Oleoteca Ses Escoles

Can Miquel Guasch és una finca antiga que produeix els seus propis olis a partir d’oliveres antigues i noves amb varietats com arbequines i empeltre, varietat de l’illa. Tota la producció és ecològica, amb el segell que ho avala. No usen pesticides ni herbicides de síntesi química, i fan servir adob verd i tot el que està permès dins de l’agricultura ecològica per tal de prevenir i fer front a les plagues i ser respectuosos amb el medi ambient, els propis arbres i els agricultors. Concretament, cada mes hi va un enginyer agrònom a comprovar l’estat dels arbres i, si hi ha cap problema, el solucionen de manera ecològica. A més, recullen les olives a mà, sobretot les arbequines, que són les més delicades. Tanquen el cercle, ja que aprofiten tot el que es pot treure dels olivers: del pinyol d’oliva en fan combustible i les pellofes són compost orgànic i per als cavalls.

Van obrir l’oleoteca com un punt de trobada per descobrir i conèixer la cultura de l’oli d’oliva. “Era important donar importància a les oliveres perquè, en realitat, tota la infraestructura i el que l’envolta ha sortit d’un arbre” comenta el xef Miquel del restaurant Ses Escoles.

També tenen una botiga amb tot tipus de productes locals, fets a l’illa, seguint la mateixa filosofia que volen transmetre tant amb els olis de Can Miquel Guasch com amb els plats servits a Ses Escoles. Hi tenen sals d’Eivissa, cerveses artesanals, licors d’herbes típiques de l’illa, llibres sobre Eivissa i melmelades casolanes fetes amb arbres fruiters de proximitat.

En aquesta botiga, també hi ha totes les varietats d’olis que produeixen. El món dels olis a Can Miquel Guasch s’adapta a tots els paladars, gràcies als quatre productes que tenen:

  • Arbequina: fa un oli afruitat, no és astringent ni picant. És suau i combina perfectament amb amanides. Té un punt de gust “verd”; recorda l’herba fresca. Molt fresc.
  • Picual: és més consistent, astringent, picant i un pèl més amarg. Té un gust fort que combina amb el plat típic de pa amb oli, acompanyat d’embotit i formatge; una proposta més atrevida és incorporar-lo a les postres.
  • Coupage: és una mescla d’arbequines, picual i empeltre (varietat autòctona de l’illa, la producció de la qual varia segons l’any). Té un sabor neutre, més agradable i combinable amb tot tipus de plats.
  • Selecció: és el resultat de la mescla d’olives dels pagesos de la zona, que donen les olives a la finca des de fa anys, quan les famílies nombroses cada cop marxaven més a ciutat, i hi va haver un excedent, que els va fer arribar a un acord amb Can Miquel Guasch.

Els tres primers olis estan certificats de producció ecològica, ja que estan cultivats a la seva finca. En canvi, els de selecció, com que es cultiven en altres finques de confiança, no poden verificar si són del tot ecològics o no.

Oleoteca Ses Escoles

Visitar mercats típics i artesanals

Las Dalias és dels mercats hippies més famosos de l’illa. És la carretera de Sant Carles, Km. 12 i s’hi pot anar tot el dissabte a partir de les deu del matí; dilluns i dimarts a partir de les set de la tarda, i els diumenges d’agost també a partir de les set de la tarda.

Hi ha botigues de roba hippy, artesanal i autèntica d’Eivissa; també tot tipus de bijuteria, joies fetes a mà i d’altres amb pedres com la turquesa. Pel que fa al menjar, hi ha melmelades i productes artesanals i de proximitat. A més de tot tipus de detalls fets a mà.

També hi ha mercats d’artesanies com el de Sant Joan de Labritja i el de Cala Llenya, que destaquen per les seves paradetes originals, artesanals o de segona mà.

Las Dalias

Visita i degustació a la bodega Can Rich

Darrere del celler Can Rich hi ha una història familiar que comença l’any 1995, quan el pare d’en Joan i ell mateix van començar preparant la terra per tal de poder fer la primera collita de vi blanc i negre l’any 2000, tot de producció ecològica. Ara tenen moltes varietats: moscatell autòcton i no autòcton, tempranillo, merlot i cabernet per al negre; i malvasia i chardonnay per al blanc.

És possible visitar tot el terreny ple de vinyes i fer rutes guiades –que cal concertar amb antelació– per les instal·lacions durant les quals expliquen tot el procés de l’elaboració dels vins, mostren els bidons i també el celler amb les bótes de roure francès i americà, i acaben fent una degustació dels seus millors vins.

Tenen dues finques; una té disset hectàrees de vinya, i dues d’oliveres, i l’altra a la inversa. Tot es cultiva de manera ecològica. En Joan ens confirma que, tot i ser un treball més laboriós, a la llarga és molt més rendible, ja que prevé molts més contratemps.

També formen part del projecte “Eivissa Sabors” per potenciar els productes locals i, sobretot, la feina ben feta que fan per promocionar el producte local de l’illa.

Can Rich

Botigues ecològiques

  • Natural Living
  • Ciutats com Sant Antoni i Santa Eulària són plenes d’herbolaris
  • S’Hortet Verd
  • Veritas

 

Ibiza Illes Balears Especial agraïment al Portal Oficial de Turisme d’Eivissa (Ibiza Travel)


Viewing all articles
Browse latest Browse all 3973

Trending Articles