Quantcast
Channel: Etselquemenges
Viewing all articles
Browse latest Browse all 3973

Documental Food Coop als cinemes Girona

$
0
0

El documental Food Coop descriu la vida i funcionament d’una de les cooperatives més famoses d’Estats Units, ubicada al cor de Brooklyn: la Park Slope Food Coop (PSFC), nascuda al 1973 i que compta amb 17.000 socis.

Els socis poden omplir la cistella de la compra amb productes ecològics, de proximitat i respectuosos amb el medi ambient amb la possibilitat d’estalviar entre un 20% i un 40 %. Té una varietat tan àmplia de productes que sembla que entris a un autèntic supermercat amb tot el que necessites.

Com funciona?

Per ser membre de la cooperativa, cada membre adult de la unitat familiar ha de treballar 2 h y 45 minuts cada quatre setmanes. D’aquesta manera, el projecte pot funcionar en la major part amb els seus membres i la resta amb personal remunerat.

Les tasques van des de reposar producte, estar a caixa, treballar a les oficines o cuidar els nens de la sala infantil. El sistema és molt flexible i poden rotar en diferents posicions o fins tot acumular hores de feina per compatibilitzar-ho amb altres compromisos personals o professionals.

Per a poder comprendre en profunditat la filosofia de la PSFC cal completar l’experiència assistint a algunes de les seves assemblees de socis, una experiència molt enriquidora de com es duen a terme les decisions en un projecte de forma participativa. Per incentivar l’assistència i participació, els membres que assisteixen a la reunió poden canviar aquest temps com a hores de treball.

Selecció de productes

La selecció de productes és preferentment biològica i local. Des de la PSFC es promou també en moltes ocasions una relació directa amb l’agricultor sense intermediaris. A més, la selecció de productes intenta que sigui lliure d’additius nocius per al medi ambient o per a l’ésser humà com ara els colorants i conservants artificials i tòxics de productes de cosmètica.

El projecte també vetlla pel medi ambient sent responsable dels embalatges que genera a través de la reducció, reciclatge i reutilització. Per exemple, aprofiten les caixes de cartró perquè els socis s’emportin la seva compra, venen productes a granel o reutilitzen envasos.

Documental inspirador a Europa

Tom Boothe, un americà que viu a París, és el director del documental sobre la Food Coop i ha aconseguit obrir una cooperativa a la capital francesa, anomenada la Louve (La lloba). El documental ja s’ha projectat a França i ha viatjat a Itàlia, on milers d’espectadors han pogut conèixer l’experiència d’aquesta iniciativa i fins i tot s’han obert supermercats cooperatius basats en la mateixa filosofia.

El 8 de febrer toca el torn a Barcelona. El documental es projectarà als cinemes Girona a les 20.30 h. La projecció només es garanteix si aconsegueixen un mínim de reserves d’entrades anticipades. Teniu de temps fins al 31 de gener per comprar-les.

Al final de la projecció hi haurà la possibilitat de conversar amb la Maria Folch, que va ser sòcia de la cooperativa durant dos anys i mig a Brooklyn.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 3973

Trending Articles