Guia Boníssim Europa
Ja fa anys que, quan planifico un viatge a qualsevol ciutat del món, el primer que faig és traçar un recorregut per tots els locals saludables i mercats orgànics que hi ha. És com fer una guia alternativa. Agafo el mapa, marco cada ubicació, miro quins dies de la setmana obren per no tenir sorpreses desagradables i, al Facebook dels locals, comprovo que aquell dia que hi aniré sigui obert. Fins i tot, si tinc temps, miro quin és el menú del dia; per allò de no enganxar dos dies seguits amb un menú gaire semblant.
La vida, però, sempre em porta sorpreses i, tot i ser molt primmirada amb els preparatius, després, un cop estic gaudint del viatge, sóc força flexible. Em va passar a Estocolm. Buscant una piscina dins del riu –també visito altres atraccions que no són estrictament d’alimentació–, vaig topar amb un forn sense gluten: l’únic d’Estocolm, que, a més, jo, amb les cerques prèvies, no havia estat capaç de trobar. És més; el va veure el meu company, que ja comença a tenir l’ull educat a veure locals “healthy” a metres de distància. Aquella gluten free bakery era inèdita. Vam parlar amb els propietaris, vam fer fotos i vam prendre bona nota del que hi estaven fent.
Viatjar a través de l’alimentació saludable és gairebé el mateix que li passa a l’amant de la gastronomia, que es coneix les ciutats, carrers, barris i parades de metro segons els restaurants que hi ha a la zona. En aquest sentit, em considero, també, una foodie, però amb el toc saludable: de Madrid em conec els carrers pels vegetarians i vegans que hi ha; a Nova York, els mercats orgànics; a Londres, els Whole Foods; a Barcelona, tot. De Barcelona em conec restaurants, mercats amb parades ecològiques, cooperatives, bars amb elements saludables…
Era conscient que aquesta “mania” no devia ser pas només meva, i, un dia, parlant amb la Clara Balmaña, del nostre equip, vam coincidir a explicar-nos que “viatjàvem sempre d’aquesta manera”, com qui visita sempre el cementiri de cada ciutat. La nostra mirada anava més enllà de visitar el mercat de la ciutat, cosa que fa molta gent.
Vam pensar que aquest “més enllà” tindria ganxo i que, potser, molta gent es descobriria com a foodie healthy si li donàvem “munició”. Així que, un dia, la Clara i en Pau em van proposar d’agafar la motxilla i de fer un viatge BBB –bo, bonic i barat– per l’Europa saludable. Però, com podien descobrir els racons reals, que valen la pena i que no són turístics ni els que necessàriament apareixen a les guies? Com podien fer una guia pròpia de qualitat? Els bloguers!, la gent que fa “Etselquemenges al seu país”.
La selecció ha estat acurada i molt treballada; fer-la no ha estat fàcil perquè ens hauria agradat anar a molts altres racons, però sempre hi haurà temps de fer-ne una segona part! El cas és que l’hem fet realitat. Ens hi ha ajudat un patrocinador de cine: La Finestra sul Cielo, empresa que aposta per una alimentació ecològica, sense lactis, gluten ni sucre, amb la qual ens sentim molt identificats; i també més de 140 mecenes que han pagat les despeses del vídeo i la producció del viatge amb el Verkami que vam fer.
Avui, després del recorregut per sis països que hem anat publicant al web, us oferim la guia definitiva per l’Europa saludable, un recorregut ampliat en digital perquè, quan viatgeu a alguna d’aquestes ciutats, us emporteu la guia convencional i aquesta altra guia inèdita, un projecte que, pel que sabem, no s’ha fet mai al món.
L’esperit jove, emprenedor i els cervells plens d’idees de l’equip d’Etselquemenges són un orgull i una empenta brutal per seguir endavant cada dia; i els lectors –que cada dia sou més i més–, la raó de ser i el motor d’Etselquemenges.
Gràcies a tothom i gaudiu del viatge!
Núria Coll
Directora
www.etselquemenges.cat
www.soycomocomo.es