De moment no hi ha dades del percentatge de vegans que hi ha als diferents països, però sí que hi ha dades del nombre de persones que fan una dieta vegetariana (ovolactovegetariana o vegetariana estricta) [1]:
En els darrers cinc anys, han augmentat exponencialment les ofertes comercials en aliments vegetals. Avui dia podem trobar begudes vegetals de molts tipus a qualsevol supermercat, proteïnes vegetals, tipus diferents de cereals i de llavors… Quan només fa tres anys, potser, només els venien a les herboristeries. També ha augmentat l’oferta de restaurants vegetarians i vegans, i les botigues que ofereixen només productes 100% vegetals. Hi ha el cas curiós d’una “xarcuteria” vegetal d’Holanda que ven proteïnes vegetals amb sabor i textura similars als productes carnis, com bacó i pollastre. Va obrir el 2011 i en menys d’un any va obrir trenta establiments més [2]. |
![]() |
Segons confirma una enquesta del CIS, és molt freqüent trobar vegans activistes que, a més de ser-ho pels drets dels animals, també ho són per altres causes de justícia social, com els drets humans, de les dones, dels LGTB i del medi ambient, entre d’altres. “Així mateix, s’observa que els animalistes tenen un gran interès cap a les qüestions mediambientals, socials i polítiques; això explicaria que el 75% dels enquestats col·labori activament en associacions no animalistes, entre les quals destaquen les ecologistes, les educatives i les de drets humans” [ 3]. | ![]() |
La ciutat de Ghent, a Bèlgica, ha adoptat des del 2009 un dia vegetarià a la setmana com a motiu principal per al medi i per reduir l’obesitat. Els càrrecs públics van ser els primers a fer-ho i els van seguir els menjadors escolars; a més, s’han imprès mapes per repartir pel carrer amb els restaurants vegetarians de la ciutat marcats per incitar ciutadans i turistes a anar-hi [4].
Dieta vegetariana i medi ambient
No descobrim res si diem que menjar productes animals perjudica el medi ambient; així ho ha dit l’ONU més d’un cop [5], i ha instat la població a deixar de consumir carn i lactis, o com a mínim a reduir-ne el consum substancialment. Afirma també que la ramaderia contamina més que el transport mundial [10].
L’Organització d’Alimentació i Agricultura de les Nacions Unides (FAO) hi està d’acord, com diu Henning Steinfeld, cap de la Sotsdirecció d’Informació Ramadera i d’Anàlisi i Política del Sector de la FAO: “El bestiar és un dels responsables principals dels problemes mediambientals d’avui dia. Cal una acció urgent per fer front a aquesta situació”.
Així ho confirmen també molts estudis científics:
- Impacte ambiental de dietes no vegetarianes versus vegetarianes*: [7]
2,9 vegades més aigua
2,5 vegades més energia
13 vegades més fertilitzants
1,4 vegades més pesticides
Sense diferenciar entre ovolactovegetarianes i vegetarianes estrictes; hem de tenir en compte que la producció de lactis consumeix molts recursos com veurem a continuació. Reduir la ingesta d’origen animal (es fa referència a carn, peix i lactis) equival a menys emissió de gasos d’efecte hivernacle, cosa molt positiva per al medi ambient [8] [9]. Lord Stern, el màxim responsable en la lluita contra el canvi climàtic, diu que la solució per salvar el planeta és que tothom es faci vegetarià [11]. Jeremy Rifkin, economista de 65 anys i que va assessorar Al Gore sobre economia i ecologia durant l’administració de Bill Clinton, afirma amb rotunditat que estem destruint l’Amazones per produir carn, i que la carn vacuna i els lactis escalfen el planeta [12].
Per altra banda, Al Gore, premi Nobel de la Pau l’any 2007 gràcies a la producció del documental Una veritat incòmoda i exvicepresident dels Estats Units, va anunciar quan tenia 63 anys que faria una alimentació vegetariana estricta per tal de ser més coherent amb el que predicava respecte del canvi climàtic.
Aquest 27 d’agost, eldiario.es ha publicat un article sobre Philip Wollen, exvicepresident de CityBank, que diu que “quan viatjo pel món, veig que els països pobres venen els seus cereals a Occident mentre que els seus fills moren de gana. I Occident fa servir aquest gra per alimentar el bestiar. Per què puguem menjar carn? Sóc l’únic que veu això com un delicte? Cada mos de carn que mengem és com una bufetada a la cara d’un nen famolenc.
Altres declaracions de Philip Wollen:
- Els animals no han de formar part del menú. Aquesta nit, milers d’animals criden desesperats i terroritzats en escorxadors, en caixes i en gàbies.
- El CO2, el metà i l’òxid nitrós de la indústria ramadera maten els oceans, deixen zones molt àmplies àcides i mortes. El 90% dels peixos petits són mòlts per alimentar el bestiar.
- La carn és una indústria de matança: mata els animals, ens mata a nosaltres i a les nostres economies.
- L’aigua és el nou petroli. Aviat les nacions entraran en guerra per aquest motiu. Els pous subterranis, que han tardat milions d’anys a omplir-se, s’estan assecant. Calen 50.000 litres d’aigua per produir un quilo de carn de vaca.
- Mil milions de persones avui tenen fam. Vint milions de persones moriran a causa de la desnutrició. Reduir un 10% la ingesta de carn podria alimentar cent milions de persones. Treure la carn de la dieta pot posar fi a la fam” [14].
Just aquest 22 de setembre, la revista científica JAMA (The Journal of the American Medical Association) ha publicat un estudi sobre la producció de emissió de gasos d’efecte hivernacle per diferents tipus d’alimentació, segons la quantitat d’animals o derivats que es consumeixen. La conclusió es que la que més contamina es la dieta alta en productes animals i la que menys amb diferencia és l’alimentació vegana.[15]
Comunicar el canvi d’alimentació a la família
Normalment, canviar l’alimentació encara que no sigui per fer-nos vegans, sinó només per deixar de menjar carn, suposa un conflicte en l’àmbit familiar, perquè la família té por que tinguem problemes de salut. No val la pena enfadar-s’hi, perquè tots hem estat educats en el tan sentit “s’ha de menjar de tot”, i els productes animals sempre han estat força presents a la dieta. Necessitem proteïnes, carbohidrats, greixos, minerals, vitamines, fitoquímics… i no importa d’on els obtinguem mentre el cos rebi el subministrament que necessita. Podem tranquil·litzar la família fent-nos anàlisis de sang regularment i, si ho volem, visitant un dietista vegetarià perquè ens ajudi a tenir una alimentació variada i equilibrada.
Això sí, prepareu-vos per sentir bromes i tòpics, sobretot per part de companys de feina i gent del cercle d’amics. Hi ha persones que se senten atacades quan tenen un vegetarià o vegà a prop perquè creuen que els consideren assassins d’animals. És possible que diguin que ells respecten tant les plantes com els animals, i que per això mengen de tot, que les plantes també són éssers vius, que si no ens mengem els animals ens envairan, que per què no ens preocupem pels nens de l’Àfrica, que si mengem així és perquè ens volem aprimar, que això del veganisme és una secta, que no sabem el que ens perdem si no mengem pernil (quan sí que ho sabem, perquè en menjàvem abans de canviar d’alimentació) i una llista llarguíssima. També hi ha qui creu que les persones veganes ho són per sentir-se més protagonistes o populars o per seguir una moda (gràcies als famosos que es fan “vegans” durant un parell uns dies per aprimar-se), però en realitat és força impopular, tot i que cada cop menys. | ![]() |
Podem buscar grups de gent vegetariana o vegana de la nostra zona per les xarxes socials o al forovegetariano de la Unió Vegetariana, que a vegades organitza sortides o pícnics. Per menjar fora de casa podem consultar la guía de restaurants d’Hazte Vegetariano o de Happy Cow. També podem anar a un restaurant omnívor normal i preguntar si tenen parrillada de verdures, algún plat d’arrós en verdures, de llegums que no porti productes animals, gaspatxo, amanida, patates, o també podem demanar un entrepà de verdures a la planxa, que encara que no el tinguin a la carta a molts llocs ho fan si els hi demanem.Els restaurants o bars vegans més recomants a Catalunya son: Barcelona: Vegetart, CatBar, Veggie Garden, Juicy Jones, Macrobiotic Zen (sense el formatge ratllat adicional). Girona: BioNectar, Bar-Restaurant B12. |
![]() |
Si anem a menjar a casa dels pares, ens poden fer un plat normal que mengin habitualment, com arròs amb verdures, amanida de llegums, mongetes amb ceba, patates al forn, remenat de ceba, patata i carbassó (sense ou), verdures arrebossades o a la planxa, crema de verdures, gaspatxo, espaguetis amb verdures i tomàquet, puré de patata sense llet ni formatge, cigrons amb picada catalana, arròs al forn amb patata, coca de tomàquet i pebrots, pizza de verdures i bolets… o també els podem portar una barreja de farina de cigró i de blat de moro per fer una truita de patates o podem dur directament el menjar nosaltres perquè el tastin. Per exemple, poden fer un puré de patata i amanida i nosaltres portem unes hamburgueses de llenties o unes mandonguilles amb salsa.
Santuaris d’animals a Catalunya
Catalunya és la comunitat autònoma amb més santuaris d’animals ara mateix.
Un santuari és un refugi per a animals de granja, com porcs, pollastres, xais, cavalls, conills…
Són animals que no tenen cabuda en un altre tipus de refugi i que, a més, normalment venen ferits o amb problemes de salut i requereixen intervenció veterinària durant un temps.
Els santuaris que tenim ara mateix a Catalunya són els següents:
El Hogar ProVegan a Marçà (Tarragona), fins fa pocs mesos estaven a Madrid.
Santuari Gaia, a Ogassa (Girona).
Protectora de cavalls ADE a Manresa, van començar amb cavalls pero ara tenen tot tipus d’animals.
Refugi la Bassa del Vendrell (Tarragona) es una granja-escola on també tenen acollides diverses especies animals, accepten visites els diumenges pel matí.
A la resta de l’estat espanyol hi trobem:
El Valle Encantado, a la serra de Madrid
Compasión Animal, a Valéncia
Mino Valley, a Galícia
León Vegano, a Lleó
Vaca Loura, a Santiago de Compostela
Organitzacions que promouen el veganisme a Catalunya
A dia d’avui hi ha tres organitzacions que intenten conscienciar la població sobre la repercussió del consum de productes animals i lluiten perquè entrin en vigor lleis de protecció animal –com per exemple prohibir els circs amb animals o la venda–, promouen accions com adoptar en lloc de comprar i fan públiques investigacions que mostren com viuen i com es tracten els animals que es vendran com a menjar o que serviran per fer roba.
Aquestes organitzacions són per orde alfabétic:
AnimaNaturalis
Igualdad Animal
Libera! ONG
Bibliografia:
[1] “EVU! – How many Veggies”. Euroveg.eu. 2007-11-18. Retrieved 2013-12-23.
[2] http://www2.animanaturalis.org/n/12653/aumentan_los_adeptos_a_la_carne_vegetariana
[3] http://www.reis.cis.es/REIS/PDF/REIS_139_081342513401198.pdf
[4] http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/8046970.stm
[5] http://www.express.co.uk/news/uk/378484/Stop-eating-meat-and-save-the-planet-says-United-Nations
[6] http://www.fao.org/newsroom/es/news/2006/1000448/index.html
[7] http://asn-cdn-remembers.s3.amazonaws.com/e27ddeb0a48b57b7b39aecd3f4bfe34f.pdf
[8] http://ajcn.nutrition.org/content/96/3/459.full
[9] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3389618/
[10] http://news.bbc.co.uk/hi/spanish/science/newsid_7602000/7602896.stm
[11] http://www.20minutos.es/noticia/551121/0/cambio/climatico/vegetariano/
[12] http://elpais.com/diario/2008/06/27/sociedad/1214517609_850215.html
[13] http://www.dailymail.co.uk/news/article-2513880/Al-Gore-vegan-just-like-running-mate-Bill-Clinton.html http://www.washingtonpost.com/blogs/post-politics/wp/2013/11/25/al-gore-goes-vegan-with-little-fanfare/
[14] http://www.eldiario.es/caballodenietzsche/Philip-Wollen-vicepresidente-Citybank-Earthlings_6_283881629.html
[15] http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1909928
[16] https://twitter.com/JAMA_current/status/514069769864347649/photo/1