La Marta és una dona energètica, transmet calidesa, bones vibracions i vitalitat. La seva feina com a actriu la manté ben ocupada entre els escenaris teatrals, els assajos i altres projectes que està gestant. Acaba de representar Timó d’Atenes al Festival Shakespeare i la podrem tornar a veure del 4 al 10 de novembre, també a Barcelona, amb aquesta obra que ara està rodant per diversos indrets catalans. Ens rep unes hores abans de l’actuació, als jardins de la Biblioteca de Catalunya.
Quan vas entrar al món de l'alimentació saludable?
Vaig viure quasi vuit anys amb en Xavier Sabata, reconegut contratenor internacional i gran amic i la Judit Farrés, actriu, músic i gran amiga. Eren els anys d’estudi a l’Institut del Teatre i amb ells vaig començar a interessar-me per l’alimentació saludable i els bons hàbits. Teníem vint anys, però ja procuràvem menjar sa. No cal començar-se a cuidar quan ja ets gran, com més aviat aprenguis a menjar bé, tot això que tindràs guanyat!
I tant!
I en tot aquest descobriment de la cuina saludable i de bons hàbits també va ajudar-nos l’amistat amb en Daniele Rossi, propietari del llavors anomenat Sésamo, restaurant vegetarià pioner a Barcelona del moviment Slow Food Catalunya. Així que les “males amistats” em van despertar l’interès per la cuina i l’alimentació saludable. [Riu.]
“Menjo poca carn i com jo dic –fent broma– de vegades sóc una mica conill, perquè m’encanten els vegetals i veig que em fan bé”
“Males amistats"? En tot cas, "bones amistats"!
Sí, la veritat és que he tingut molta sort de saber-me rodejar de gent interessant! I en el món del teatre, les arts escèniques i la televisió, qui més qui menys es cuida per intentar seguir el ritme! És una professió que et demana molta forma física i necessites estar preparat per aguantar hores d’assajos, tensions corporals, nervis; el cos ha de respondre.
Quins canvis alimentaris has fet al llarg d'aquests anys?
Bàsicament he procurat menjar verdura i fruita cada dia, i en gran quantitat. Això és bàsic i ho faig des dels vint anys. També he deixat els refinats (sucre blanc, farina blanca) i consumeixo productes integrals. El darrer punt és intentar no menjar massa carn vermella.
Què t'agrada preparar-te per esmorzar?
El moment de l’esmorzar és el que més m’agrada de tot el dia! Em solc preparar un cafè amb llet de civada i em cuino cereals. Prèviament, prenc fruita.
Quins cereals et prepares?
Compro quinoa i civada i em preparo una espècie de porridge amb llet vegetal. Primer ho bullo tot i després ho barrejo amb la llet vegetal. És nutritiu i molt bo!
De te, també en beus en algun altre moment del dia?
A primera hora necessito un cafè i és l’únic del dia que prenc. Després intento fer infusions sense cafeïna, perquè em costa beure aigua a seques. Això sí, quan faig teatre –entre funció i assajos– en bec molta!
“Les brioixeries industrials i els fregits, prohibits”
Què has eliminat de la dieta?
Les brioixeries industrials i els fregits; prohibits. A més, a casa som més de mel que de sucre! I si hi ha d’haver sucre, almenys, que sigui morè.
Hi ha cap corrent alimentari que segueixis (vegetarianisme, dieta macrobiòtica, dieta antioxidant) o combines diferents tendències en èpoques diferents?
No segueixo cap dieta al peu de la lletra; intento equilibrar vegetals, proteïnes i hidrats. Però veritablement menjo poca carn i com jo dic –fent broma– de vegades sóc una mica conill! M’encanten els vegetals i veig que em fan molt de bé! Menjo moltes amanides, molta verdura i fruita entre hores. Són vitamines i minerals que van directes a la sang!
Què t'agrada cuinar?
Últimament, des que vaig ser mare, m’he decantat més pels dolços i els pastissos fets a casa. Perquè m’encanta el dolç i al meu fill també! I, la veritat, m’estimo més fer-li jo els pastissos utilitzant farines integrals i pocs greixos.
Explica, explica!
Aprofito la fruita que s’està posant madura i cuino amb productes que conec de locals de confiança i sense mantegues ni sucre blanc. Hi poso sucre morè o mel, cacau en pols, farina de garrofa, canyella…
Prepares sucs de fruita natural al teu fill, també?
Sí! A l’hivern m’agrada preparar sucs de taronja per a tota la família! Però quan és primavera, estiu o tardor hi poso les fruites de temporada! És una bona manera d’acostumar els nens a menjar fruita!
I menja peix, el teu fill?
Per sopar, un dels clàssics és amanida lleugereta i peix a la planxa; o sopa amb peix. I sí que li agrada, sí! [Riu.] Per dinar, com que va a la llar d’infants s’emporta el dinar de casa. Li preparem arròs o verdura combinada amb una mica de proteïna animal o vegetal (tofu, seitan). Ara, com que vivim al Montseny, i la carn d’allà és molt bona, ecològica i de molta qualitat, també en mengem de tant en tant.
Quin és el teu hobby antiestrès?
Fa molts anys que surto a córrer i és el meu millor antiestrès! M’ajuda a respirar per ser a l’escenari, m’ajuda a repassar mentalment el text i a gaudir del Montseny! Fins i tot arribo a trobar algun bolet tot corrent! Cada dia surto a córrer tres quarts d’hora i torno renovada cap a la feina! Un altre moment antiestrès és el cap de setmana! Si entre setmana em cuido molt, el cap de setmana em permeto algun petit capritx, com una copeta de vi, o tastar els pastissos del meu fill! Durant la setmana faig bondat, però durant el cap de setmana penso que cal regalar petits plaers al cos, i a mi m’encanta el menjar! El secret és fer que els extres siguin per a moments de celebració!