La cosmètica bio és una opció imprescindible per als qui volen dur una vida saludable i participar d’un entorn sostenible. La cosmètica bio més selecta està vinculada amb petites empreses sostenibles –més que no pas amb grans grups empresarials– que tenen molt en compte l’ètica, la no-experimentació amb animals i el treball en un entorn ecològic amb ingredients cent per cent naturals. Sovint tenen certificats (Ecocert, Cosmebio, etc.), però els segells no ho són tot: alguns productes elaborats amb ingredients impecables no tenen certificat bio per raons burocràtiques o econòmiques. Si ens fa mandra llegir l’INCI –l’etiqueta en què figura la veritable composició del cosmètic–, almenys el certificat ens garanteix que el producte està veritablement lliure de totes les substàncies potencialment tòxiques que porta sovint la cosmètica convencional. Més de sis mil substàncies estan permeses en cosmètica, però això no vol dir que no tinguin efectes perjudicials: estan permeses, però no controlades; és a dir, no es fa un seguiment dels efectes nocius que poden tenir.
Fa poc, el programa de TV3 de divulgació científica Què Qui Com va emetre les explicacions d’una dermatòloga de l’Hospital de la Vall d’Hebron sobre els disruptors hormonals dels cosmètics convencionals: és ja una evidència que penetren a l’organisme i que s’han trobat en diversos tipus de tumors. Per aquest motiu, la cosmètica bio és l’alternativa més recomanable per tenir cura de la pell i de la salut alhora, especialment quan es tracta de cremes corporals o facials d’ús diari. Dins de la cosmètica bio hi ha les típiques cremes d’herbolari o farmàcia, de preus molt assequibles (Cattier, Weleda, Logona), però també cosmètica de preu mitjà i característiques molt interessants, com ara Yipsophilia, Gamarde, amb una línia antitaques molt interessant, o Mádara, feta d’herbes del Bàltic. Igualment comencem a trobar al mercat una cosmètica glamurosa d’alta gamma extraordinàriament eficaç: és el cas de Dulkamara, que ha revolucionat el tractament de pells problemàtiques, reactives o amb cuperosi amb l’extracte de bambú que porten tots els seus productes; o el de The Organic Pharmacy, una marca anglesa molt semblant a Dr. Hauschka basada en la homeopatia que fins ara no es podia trobar al nostre país.

Dulkamara comercialitza una bona gama de cosmètica bio
Quan ens acostumem a les aromes de la cosmètica natural certificada bio costa molt tornar enrere: al començament semblen peculiars –però sempre lleugeres–; més endavant, cada vegada que se sent l’aroma d’una crema convencional, els perfums sintètics resulten embafadors. L’interès de triar marques certificades o recomanades per un professional fiable és que garanteixen un percentatge elevat d’ingredients de l’agricultura ecològica, així com l’absència total de derivats del petroli, metalls pesants i altres components potencialment cancerígens. Prou que sabem que no ens podem refiar del màrqueting, que fa servir l’etiqueta “Cosmètica natural” com un reclam que sovint contradiu la composició autèntica del producte.