S’acostuma a anomenar píling la versió més profunda de l’exfoliació. Sovint el píling no és “natural” perquè té un efecte intens i ràpid, i això s’aconsegueix d’una manera més impactant amb exfoliants químics, com l’àcid glicòlic, o amb tecnologies com el làser. De totes maneres, els productes naturals basats en ingredients ecològics són sensacionals per renovar la pell: és possible aconseguir un efecte píling molt intens amb ingredients exfoliants potents o bé amb exfoliacions repetides. Ara bé, fer una exfoliació profunda no sempre és l’ideal: hi ha pells molt sensibles que precisament demanen una exfoliació molt delicada mentre que d’altres poden resistir exfoliacions més profundes.
Tot el que provoca un efecte de rascat té un efecte exfoliant, com ara la sorra, la sal o l’extracte de medul·la de bambú o les llavors d’algunes plantes, així com els microcristalls. També els àcids derivats d’algunes plantes eliminen la capa superficial sense produir aquest efecte. En conjunt, podríem agrupar els ingredients exfoliants naturals en tres categories:
Extractes de plantes i llavors
Es pot preparar a casa un bon exfoliant a base de llavors trinxades de fruites, com, per exemple, de raïm. Un cop triturades, es barregen amb un oli facial (com el d’ametlles), i ja tenim un exfoliant natural excel·lent.
Si volem un producte ja preparat, però natural i bio, tenim diverses opcions. Les llavors de rosa mosqueta triturades i barrejades amb closca de nou i altres ingredients que suavitzen l’efecte agressiu del píling és el que ens proposa Alqvimia Naturally Pure Scrub: un exfoliant suau i fàcil d’aplicar.
Hi ha plantes que contenen un precursor de l’àcid salicílic, com ara la Gaulteria olorosa (Wintergreen Bio), i això és el que utilitza Gamarde en el seu Gommage White Effect: ideal per a persones que volen aclarir la pell i inhibir la melatonina. Amb certificat bio.
L’exfoliant de Dulkamara està fet amb extracte de medul·la de bambú triturat. Com que és en format pols, cal preparar-lo i podem decidir si volem un efecte més intens i profund o més suau. Amb certificat ecològic de CCPAE.
L’exfoliant de Patyka també conté extracte de bambú triturat i altres plantes que deixen la pell extraordinàriament nodrida i radiant. Com que ja està preparat, només cal aplicar-lo directament. Amb certificat bio.
Microcristalls
L’efecte dels microcristalls, que també poden produir la sal o la sorra, es fa servir en alguns exfoliants ja preparats com ara el magnífic exfoliant de la casa Oskia, amb una composició gairebé impecable feta a base de plantes i d’ingredients ecològics. Aquesta marca no té certificat bio però és molt transparent en les seves formulacions. El Micro Exfoliating Balm és un exfoliant facial i destinat al coll i a l’escot molt efectiu i, a la vegada, té cura de la pell més sensible.
Argiles
Les argiles, especialment la verda, es fan servir per fer mascaretes que purifiquen i actuen com a exfoliants. D’aquí ve la confusió que, de vegades, sorgeix entre mascareta, exfoliant i píling. És un tipus de mascareta que es pot preparar a casa fàcilment amb argila comprada a l’herbolari, o bé aplicar les que venen preparades, com ara les de Cattier o Mádara, una mascareta ultrapurificant de fang dels llacs dels boscos nòrdics. Pràctica i econòmica, es pot trobar de mida petita i gran, ja que serveix per a la cara o per al cos indistintament.
Una altra mascareta exfoliant feta d’argila és la mascareta purificant de Dr. Hauschka, una de les més conegudes. De gran qualitat, cal recordar que es presenta en pols i que cal preparar-la. A més de l’argila purificant, conté extractes de caputxina i hamamelis.