Quantcast
Channel: Etselquemenges
Viewing all 3973 articles
Browse latest View live

El parany de les calories: aliments reals enfront de productes buits

$
0
0

Soleu pensar en les calories que ingeriu en el dia a dia i l’obsessió per reduir-les al màxim us bloqueja i us esgota?

Si és així, seguiu llegint perquè tinc bones notícies: una alimentació saludable i equilibrada no depèn de les calories sinó de l’alta densitat nutricional dels aliments consumits. Així que, a partir d’ara mateix, proposo que us oblideu de les calories. Quina passada, oi?

Doncs encara no s’ha acabat: us explico què és això dels aliments d’alta densitat nutricional i la millor manera de seguir una dieta equilibrada i saludable sense normes, sense restriccions i amb flexibilitat.

Quins són els aliments d’alta densitat nutricional?

Els aliments d’alta densitat nutricional són els que aporten els macro, micro i fitonutrients que necessitem. Aliments reals i naturals que nodreixen de veritat. I quins són aquests aliments? En general totes les verdures i hortalisses.

Són riques en vitamines, minerals i fitonutrients –substàncies amb acció antioxidant com els betacarotens, les antocianidines, el resveratrol i el licopè.

Les hortalisses i verdures aporten, a més, la fibra necessària per cuidar la flora intestinal i també són riques en hidrats de carboni, així que es converteixen en una font ideal d’aquest macronutrient per poder minimitzar el consum de pasta i cereals.

Si consumiu verdures i hortalisses diàriament i de forma variada, combinant segons l’estació de l’any i preferències personals, ja tindreu una aportació suficient de vitamines, minerals i fitonutrients, així com de fibra, imprescindible perquè els intestins funcionin bé.

També són aliments amb una densitat nutricional alta els ous, la mantega (sempre de vaques de pastura o de cria ecològica), el peix blau petit, les vísceres, els lactis sencers (ecològics o d’animals de pastura), la fruita seca, l’alvocat o els olis de primera pressió en fred (oliva, lli, coco…).

Tots són aliments amb moltes calories, però també, i aquí hi ha la clau, contenen vitamines liposolubles (A, D, K i E) indispensables per a una infinitat de funcions orgàniques i que mai trobarem en altres aliments massa comuns i moltes vegades amb poques calories, però que, en canvi, no aporten qualitat nutricional.

Productes buits: sense calories, sense nutrients i amb massa ingredients

Per exemple, les galetes d’arròs o d’altres cereals són productes prefabricats i presentats en els supermercats amb infinitat de formes i colors, però en realitat són aliments buits o, més ben dit, productes buits, perquè no els podem considerar aliments nutritius, ja que no cobreixen les necessitats nutricionals de l’organisme: no “alimenten”. De fet, en alguns casos, fins i tot poden crear desordres com ara necessitat de menjar de més o baixades de sucre en sang. Per tant, no són productes recomanables per a la salut.

I tot això també és aplicable als productes alimentaris processats ecològics. Sí, sí, els que trobem a botigues de menjar eco!

Aquest tipus de productes processats i buits es poden detectar i identificar ràpidament: llegint les etiquetes podem veure que la majoria inclouen els “mateixos” ingredients no reals amb noms estranys que maquillen la realitat: diversos tipus de farines de diferents cereals, sucres refinats, greixos hidrogenats, greixos i olis no saludables, edulcorants amb diferents noms, quantitats desmesurades de sal i sodi, additius, conservants, i potenciadors de sabor i texturitzants.

I aquí hi ha la trampa de les calories. Perquè vivim en una societat sobrealimentada, però desnodrida. Quina contradicció, oi?

Vegem-ho amb exemples: si consumiu unes galetes de només 99 kcal, són calories buides de micronutrients. En canvi, si triem un aliment natural, amb alta densitat nutricional, encara que contingui la mateixa quantitat de calories o més, és un aliment complet que aporta varietat de micronutrients. Un ou, per exemple, aporta unes 155 kcal per cada 100 g, però en comparació, és un aliment més nutritiu que oferirà més nutrients a l’organisme: proteïnes, greixos saludables, vitamines A i D, i luteïna i zeaxantina, entre d’altres.

Els aliments buits, en canvi, tenen conseqüències orgàniques. Acaben alterant la sensació de gana i sacietat, ens fan sentir més nerviosos, ens dificulten la concentració i poden, fins i tot, provocar insomni.

En canvi, consumint una gamma àmplia i variada d’aliments reals, no processats, sense etiquetes quilomètriques, frescos i naturals, millorem l’estat d’ànim, ens sentim més satisfets i necessitem menjar menys vegades al dia. Així que menys és més. Prioritzeu la qualitat per sobre de la quantitat.

El consum excessiu de cereals

Hem vist que hi ha aliments reals, naturals i alts en calories que sí que cobreixen les necessitats nutricionals i que, en canvi, trobem fàcilment molts productes buits de nutrients i baixos en calories que no alimenten ni aporten els nutrients bàsics per a l’organisme.

Doncs bé, centrem-nos ara en els cereals. I és ara quan us convido a preguntar-vos: quina quantitat de cereals consumiu cada dia?

Probablement molts, ja que basem la dieta en aquest aliment i el mengem de diferents formes entre una, dues o tres vegades al dia: esmorzem pa, dinem arròs, berenem coquetes, sopem torrades, esmorzem pa, dinem macarrons, berenem bastonets, esmorzem pa, fem un piscolabis de bastonets, dinem espaguetis, sopem pizza, i així molts dies; potser massa per gaudir d’una dieta equilibrada i saludable.

A aquest fet hi hem d’afegir una variable més: els cereals, encara que en ocasions són baixos en calories, no ofereixen els nutrients i micronutrients bàsics per al funcionament correcte del cos. En canvi, sí que aporten hidrats de carboni, que ens atipen quan els mengem, donen sensació de sacietat i això fa que desplacem altres aliments molt més rics nutricionalment parlant.

Però llavors, com podem equilibrar aquesta situació?

Afegint als àpats diaris moltes hortalisses, verdures i altres aliments rics en proteïnes i greixos saludables, com els que he nomenat fa poc: ous, mantega ecològica, peix blau, lactis sencers ecològics, fruits secs, llavors, alvocat i olis de primera premsada en fred.

I si aquests aliments són ecològics, encara millor, ja que aporten més micronutrients que les verdures, hortalisses i fruites de cultiu convencional.

Deixem de comptar calories per sempre

En definitiva, si fins ara heu comptat les calories de tot el que mengeu, us proposo canviar l’enfocament, canviar la mirada.

Les nostres decisions sobre què mengem i com ho mengem determinen a llarg termini la nostra salut i la del planeta.

Així que, si esteu consumint productes baixos en calories, però que no cobreixen en absolut les vostres necessitats nutricionals, o esteu deixant de menjar aliments més calòrics, però amb un alt contingut en micronutrients, macronutrients i fitonutrients essencials per estar sans, capgireu la situació.

Deixeu de comptar calories per sempre i mengeu habitualment aliments amb greixos saludables com ous, peix blau petit, llavors, oli d’oliva verge extra o alvocat; aliments densos nutricionalment i amb greixos que el cos necessita per funcionar i que, a més, no engreixen.

I verdures i hortalisses fresques. Incloeu a la dieta gran quantitat d’aquest grup d’aliments; tenen una densitat nutricional elevada i, a més, un índex calòric baixíssim, tot i que a hores d’ara, què importen les calories, oi?


Sortegem 1 lot de melmelades de Can Moragues

$
0
0
Ecològiques, artesanals i amb un gran projecte social i ambiental al darrera.

NewEcosmetics. Botiga online

$
0
0

Botiga online, on  es ven exclusivament productes de cosmètica natural i ecològica certificada.

Els socis d’Etselquemenges teniu 10% de descompte amb el cupó SOCIETS.

 

És bo consumir te o cafè a primera hora del matí?

$
0
0

Tots tenim un rellotge intern de 24 hores que marca el comportament fisiològic i les reaccions químiques de l’organisme. Es coneix com a ritme circadià i s’encarrega, entre altres coses, de controlar els cicles de son i vigília i la producció d’hormones (en concret del cortisol o hormona de l’estrès).

El seu estímul principal és la llum solar; però, hi ha altres aspectes que poden interferir en la seva evolució, com els estimulants: en concret el cafè i el te (en menor mesura, ja que la seva concentració en teïna no és tan forta com passa amb la cafeïna), que poden afectar el desenvolupament de l’hormona cortisol durant el dia. Aquesta hormona està més concentrada entre les 8 i les 9 del matí, tot i que també hi ha pics entre les 12 i les 13 i les 17.30 i 18.30. Per això, potser prendre un cafè acabats de llevar no és la millor idea.

Els estimulants interfereixen en el rellotge biològic, de manera que tenen la capacitat d’alterar el ritme del son i vigília i l’equilibri del sistema nerviós, entre d’altres. Per això, entre les 8 i 9 del matí, quan el cortisol (i per això el nostre estat d’alerta), està molt elevat, no notarem els efectes de la cafeïna i hi estarem desenvolupant tolerància (és a dir, provocarem que, a la llarga, la secreció natural de cortisol disminueixi). Per aquesta raó, és molt més interessant i efectiu consumir cafè fora d’aquestes hores i centrar-les entre les 9.30 i 11.30 del matí, quan els nivells de cortisol estan més baixos. Així que, per què no aprofitem la típica pausa de mig matí per poder-nos-en beneficiar?

Així doncs, una bona alternativa és portar a sobre les nostres begudes i consumir-les en el moment adequat.

Quan hem de consumir cafè o te?

Sabem que tant el te com el cafè tenen propietats beneficioses, però, és important tenir en compte l’hora per poder gaudir-ne al màxim.

Totes dues begudes contenen certa quantitat d’estimulants: la cafeïna i la teïna. De tota manera, la teïna s’absorbeix de manera més lenta que la cafeïna (es creu que gràcies al contingut de polifenols del te), de manera que, si busquem una dosi més ràpida d’energia, la millor opció és consumir el cafè al matí en lloc de te. En canvi, a partir de les 5 o 6 de la tarda és millor prendre te que cafè, per evitar que la dosi més alta de cafeïna que conté aquest últim interfereixi a l’hora d’adormir-nos. A més, el te conté L-teanina, un aminoàcid capaç de produir sensació de relaxació, que aconsegueix reduir l’ansietat i depressió en diferents estudis fets en models d’estrès en animals. Així que, a diferència del cafè, probablement ens ajudarà a agafar el son i a fer-lo més reparador.

D’altra banda, el cafè sol causar més sensibilitat o acidesa, per la qual cosa val més prendre’n amb moderació, i deixar més espai al te, que no actua tan agressivament.

El cafè, gràcies a la cafeïna, activa les secrecions gàstriques i la mobilitat intestinal; així doncs, està recomanat després dels àpats, ja que facilita la digestió. De la mateixa manera, està recomanat per a esportistes, ja que sembla que millora la transmissió d’impulsos nerviosos en esforços explosius de curta durada, retarda la fatiga i eleva la capacitat anaeròbica (cosa que augmenta els guanys de força).

En canvi, el te ajuda a protegir la mucosa gàstrica i alleuja les digestions pesades, així que també és recomanable després d’haver fet un àpat copiós. A més, ens manté hidratats perquè conté molta aigua, alhora que millora l’aspecte de la pell i el cos, ja que no conté calories. És una bona beguda per consumir al llarg del dia si ens avorreix l’aigua.

Cafè i te per endur

Ara que ja sabem quan hauríem de prendre aquestes begudes, ens plantejarem com podem fer-ho per poder gaudir-ne. Em compro un termos? Em preparo les begudes cada matí per endur-me-les? Vaig al bar més proper?

Per sort, el mercat actual no para de créixer i cada vegada és més fàcil trobar opcions adaptades als diferents gustos dels ciutadans.

Honest ha tret una gamma de begudes dedicades als amants del cafè i el te feta amb productes 100% naturals, amb gran sabor, que cuiden el medi ambient i la vida silvestre i que tenen certificació ecològica. I sense colorants ni conservants!

La primera es tracta de cafè 100% aràbiga de l’Amèrica Llatina barrejat amb llet i sucre de canya (fins a un 44% menys per cada 100 ml que la resta de les begudes no carbonatades amb cafè). Té tres sabors adaptats al gust del consumidor: Latte, Cappuccino i Mocca, amb una aroma deliciosa i un sabor equilibrat.

I la segona, i no menys important, és una gamma de tes elaborats amb fulles seleccionades acuradament, aromes naturals de fruites i un toc de sucre de canya. Hi trobem tres sabors baixos en calories: te blanc amb préssec i romaní, te negre amb llimona i flor de taronger i te negre amb gerd i alfàbrega.

Així que, a partir d’ara, oblideu-vos de la vostra primera dosi d’energia i deixeu que el cos treballi sol, com a mínim fins a les 9.30, quan només haureu de treure una de les vostres begudes i gaudir de la millor forma possible de la vostra pausa de mig matí.

Alimentació per a nadons i nens

$
0
0
Curs online amb vídeos i un llibre electrònic amb més de 100 pàgines d'informació inèdita amb les claus per alimentar de forma saludable i equilibrada nens i nenes dels 0 als 24 mesos. Un curs en comunitat, amb un grup privat de xat, per resoldre dubtes i compartir experiències. Inclou receptari.

Sopars fàcils i sans

Stop restrenyiment

La regalèssia

$
0
0

Quan pensem en la regalèssia, també anomenada pega dolça, és molt possible que ens vinguin al cap caramels, llaminadures de color negre o les famoses pastilles de la marca Juanola. Fins fa uns anys també era molt habitual el consum de l’arrel comprada a pes en mercats o botigues de llaminadures que els infants mossegaven i succionaven fins que quedava un pal esfilagarsat que s’havia d’anar tallant per poder continuar consumint.

La regalèssia és una espècie d’arbust, originari del Mediterrani i l’Àsia Menor, que ha estat a l’abast dels nostres mercats des de ben antic. Actualment, es conrea a tota la conca mediterrània i a la major part del món; a Catalunya, sobretot a la Plana Occidental i també a tot el litoral, des de Girona a Castelló de la Plana. Al País Valencià es troba a les àrees muntanyoses occidental i de migjorn, com també a l’extrem més meridional del territori.

Aquesta arrel meravellosa es cultiva principalment per aprofitar-ne les arrels, que contenen glicirrizina, un sucre amb molt de poder edulcorant (cinquanta vegades més que la sacarosa) que es fa servir en la indústria farmacèutica i alimentària com a aroma. A més, l’arrel de regalèssia és molt estimada en fitoteràpia perquè té propietats antiinflamatòries, expectorants, demulcents (protegeix les mucoses), ajuda a augmentar la tensió, és lleugerament laxant i adrenal. Altres parts útils de la planta són les fulles, que poden ser un bon substitut del te.

Propietats nutricionals

La regalèssia és una planta amb usos medicinals molt variats que es fa servir habitualment en fitoteràpia. L’arrel conté glicirrizina, una saponina sense poder hemolític que es compon d’una sal doble calcicoproteica.

  • Hidrats de carboni: glicirrizina, glucosa i glicirrízic.
  • Proteïna: aminoàcid asparagina.
  • Vitamines: vitamina C i tiamina.
  • Minerals: calci, crom, cobalt, fòsfor, magnesi, potassi, silici i sodi en petites quantitats.
  • Flavonoides: licoflavonol, licoricona, glicerol, glizarina, formononetina, isoliquiritigenina, glabrol, glabrona, betacarotens.

A més també conté tanins, saponines i àcids com el salicílic, màlic, betulínic i glicirrízic. També és molt rica en lignans, uns antioxidants que eviten que els àcids grassos de les llavors es tornin rancis i que, un cop dins l’organisme, contribueixen a neutralitzar els radicals lliures que causen l’oxidació i envelliment.

Efectes sobre l'organisme

  • Aparell respiratori: Es recomana per a afeccions de gola, tos i refredats gràcies a les propietats antiinflamatòries i demulcents suavitzants de les mucoses respiratòries. És un antitussigen molt eficaç en medicina natural per desinflamar les angines i en casos de faringitis. A més, té propietats bactericides i antiinflamatòries molt interessants en aquests casos.
  • Aparell digestiu: Té un efecte antiespasmòdic, antiinflamatori i antiàcid que ajuda a prevenir i tractar la pesadesa d’estómac, les indigestions i les flatulències alhora que contribueix a desinflamar la mucosa gàstrica. L’extracte de regalèssia disminueix les secrecions àcides i augmenta la secreció de mucus, que fa un efecte barrera antiúlceres. A més, és molt interessant per rebaixar els àcids estomacals en casos d’acidesa o llagues. També s’ha estudiat i verificat l’eficàcia que té per tractar l’Helicobacter pylori en medicina convencional.
  • Malalties infeccioses: La regalèssia té propietats per inhibir el creixement de certs bacteris; és antiviral i antimicrobiana. A més, té un efecte immunoestimulant que resulta molt útil per ajudar a augmentar les defenses en malalties infeccioses com la grip.
  • Tensió arterial: La glicirrizina de la regalèssia té efectes hipertensius. Ajuda a fer pujar lleugerament la tensió arterial; els efectes varien segons la sensibilitat de cada persona. No en preneu si teniu la pressió arterial alta i eviteu tractaments de llarga durada sense la supervisió d’un professional sanitari o persona entesa en fitoteràpia. Per evitar aquest efecte sobre la pressió i poder gaudir de la resta de beneficis podeu optar per regalèssia sense glicirrizina o desglicirrizinada (DGL).
  • Antidepressiva: Alguns estudis apunten els flavonoides de la regalèssia com a fitoestrògens únics que afecten el sistema serotoninèrgic i inhibeixen la recaptació de serotonina i, per tant, són beneficiosos per tractar la depressió lleu o moderada.
  • Ajuda en menopausa i SPM: També s’han estudiat els efectes semblants als estrògens que ajuden a reduir el nombre i la durada de la sensació de sufocació, com fa la teràpia hormonal en dones amb menopausa. Per aquest motiu, pot ser útil també per alleujar els símptomes de la síndrome premenstrual.
  • Alleuja el restrenyiment: La regalèssia té un efecte laxant natural que promou el peristaltisme.

Ús extern: Les aplicacions externes de la regalèssia són indicades sobretot per la seva capacitat d’inhibir el creixement de microorganismes, tant de virus com de bacteris i fongs. Entre d’altres, destaquem l’ús per a virus de l’herpes, fongs i infeccions vaginals.

Canvis vitals

Tot i els beneficis ja esmentats, cal que tinguem en consideració algunes qüestions a l’hora de consumir la regalèssia, ja que està contraindicada per a persones amb hipertensió. Encara que no tingueu hipertensió arterial, cal tenir en compte la sensibilitat individual de cada persona a la glicirrizina, que pot tenir efectes secundaris com retenció de líquids i hipertensió arterial si es pren regularment. Aquests efectes són per una pèrdua de potassi que pot conduir a l’anomenada hipocalcèmia o falta de potassi en sang. Les intoxicacions solen ser per prendre caramels de regalèssia per refrescar l’alè de manera habitual. La dosi tòxica depèn de les característiques de cada individu, però la Comissió Europea, en un estudi del 2004, recomanava que les dosis diàries de glicirrizina no superessin els 100 mg diaris.

Per altra banda, s’han trobat evidències de possible incidència en la davallada de testosterona i, per tant, en la inhibició del desig sexual masculí.

Tampoc és recomanable prendre’n sovint en casos de diabetis II, en malalts d’hepatitis i durant l’embaràs i lactància materna.

Per tal d’evitar els efectes secundaris sobre la pressió i poder gaudir de la resta de beneficis podeu prendre regalèssia sense glicirrizina o desglicirrizinada (DGL).

Com es cuina

Un cop collides, les arrels es renten, se’n eliminen les gemmes i les arrels petites i es tallen en trossos de 30-60 cm de longitud, que es classifiquen i s’agrupen en manats. La producció es pot vendre fresca o bé seca. En aquest cas, les arrels, un cop netes, s’assequen al sol i en una estufa entre 30- 35 ºC i es conserven en un lloc sec. Consumir directament l’arrel té l’avantatge que pot ser conservada molt de temps sense que les propietats beneficioses variïn.

A més de consumir l’arrel seca, es pot prendre en pols, processada a través d’hidrolats, en pastilles o en infusió.

Receptes bàsiques

A continuació, us proposem dues barreges d’herbes per fer una tisana per tractar les digestions lentes i també l’aparell respiratori; us recomanem comprar la barreja de plantes en un herbolari especialitzat:

  • Infusió per a digestions lentes:
    • Ingredients: Regalèssia, anís verd, milfulles, poliol blanc, farigola en la mateixa proporció.
    • Procediment: Bulliu 200 ml d’aigua, apagueu el foc i afegiu una cullerada de postres de la barreja de les cinc plantes per a cada tassa d’infusió. Deixeu infusionar 3 minuts, coleu i preneu després dels àpats.
    • Indicacions: Facilita la secreció de sucs digestius i protegeix l’estómac.
  • Infusió per a l’aparell respiratori, antisèptica, expectorant, antiinflamatòria, demulcent i antitussígena.
    • Ingredients: Eucaliptus, farigola, molsa d’Irlanda, rosella, regalèssia i anís verd en la mateixa proporció.
    • Procediment: Bulliu 200 ml d’aigua, apagueu el foc i afegiu la quantitat d’una cullerada de postres de la barreja de les plantes per cada tassa d’infusió. Deixeu infusionar 5 minuts i coleu. Preneu de 3 a 4 infusions al dia.
    • Indicacions: Refredat comú, grip i reforç de l’acció descongestiva pulmonar.

Resum

La regalèssia és una arrel molt interessant i d’ús habitual al nostre entorn. Té beneficis en cas d’afeccions de l’aparell digestiu, protegeix la mucosa de l’estómac, augmenta la pressió arterial i, a més, és molt apreciada organolèpticament per la seva dolçor. Ara bé, cal tenir en compte les contraindicacions que té: no es recomana abusar-ne ni prendre’n habitualment sense supervisió d’un professional.

 

Dúnia Mulet
Psicòloga sistèmica, health & nutritional coach, dietista i kinesiòloga integrativa.

Cap de setmana per a persones amb càncer i familiars amb Jordina Casademunt

$
0
0

L’spa termal Hotel Blancafort de La Garriga és el lloc escollit per al cap de setmana de formació per a persones amb càncer i familiars que tindrà lloc els propers 20 i 21 d’octubre. Els organitzadors de l’esdeveniment, la nutricionista Jordina Casademunt, el creador d’experiències de benestar, mindfulness, natura, sons i silencis, Edgar Tarrés i l’especialista en cures de la pell i cofundadora d’Hydroskin Oncology, Montserrat Abanades, proposen dos dies per aprendre a cuidar-nos i obtenir més coneixements sobre càncer que ens ajudaran a viure amb més benestar.

El programa del 20 i el 21 d’octubre preveu xerrades i tallers impartits per diversos i reconeguts professionals de la salut (com els doctors en medicina i especialistes en oncologia mèdica Ricardo Cubero o Verónica Pereira) i enfocats a aprendre a cuidar-se, és a dir, a donar pautes per pal·liar els efectes secundaris que afecten i empitjoren la qualitat de vida de les persones que reben tractament oncològic i que acostumen a patir efectes secundaris severs. Per això, es formarà a tots els assistents per tal d’aprofundir en tècniques per a millorar la gestió de l’estrès i aprendre a relaxar-se, adequar la seva alimentació, tenir una millor cura de la pell, exercitar el cos de manera adequada, etc.

“Amb el tema de l’estrès, tothom sap que amb petites eines que ens ajudin a millorar-lo, podem veure les coses de manera diferent. Conèixer tècniques de relaxació ens ajudarà a viure els dies més difícils de forma més serena. De fet, cada vegada més centres ofereixen tècniques de relaxació com ara el mindfulness per als pacients oncològics”, diu Casademunt.

Durant els dos dies, s’abordaran falsos mites sobre el càncer, s’explicaran les bases científiques que demostren els bons resultats de la dieta cetogènica en pacients amb càncer, es farà una introducció al mindfulness (atenció plena) i a la marxa nòrdica, es parlarà dels beneficis de l’exercici físic durant el tractament,  o s’explicaran les últimes novetats en suplements nutricionals en oncologia, entre d’altres. L’objectiu, explica Casademunt, “és donar pautes diverses, des de què es recomana menjar durant el tractament, què podem fer per reduir els possibles efectes secundaris com ara la diarrea, la mucositis, l’estrenyiment, etc.”.

El curs va dirigit tant a persones amb càncer com a familiars o cuidadors, que s’allotjaran a l’Hotel Blancafort en règim de pensió completa i amb accés lliure a les termes de l’hotel, amb un cost de 240€ inscripció + 145€ Hotel. A més, els socis Prèmium d’Etselquemenges comptareu amb un 10% de descompte en el preu del curs (no el l’hotel).

Per a més informació i inscripcions, podeu posar-vos en contacte amb els organitzadors de l’esdeveniment a través del correu electrònic contactar@hydroskinoncology.com o el telèfon 635 645 565.

Per a una consulta més personalitzada, podeu visitar-vos amb la Jordina Casademunt a La Consulta d’Etselquemenges.

Àloe vera: et cuida per dins i per fora

$
0
0

La paraula àloe ve del mot àrab alloeh, que significa “substància amarga i brillant”.

L’àloe té tres parts: la pell, que conté una part externa més cerosa i una altra capa interna; l’aloïna, de sabor amarg i amb capacitat per laxar i irritar; i la polpa, que és la capa de gel interna utilitzada per preparar diferents solucions.

L’Aloe vera ha estat catalogat durant anys com una planta excel·lent per tractar  problemes cutanis. La veritat és que els efectes que té sobre la pell són ben coneguts i comprovats; però, és molt més que una pomada  per a les coïssors, ja que les meravelles que aconsegueix externament també es poden aplicar al seu consum, amb molts efectes sobre el metabolisme.

L’àloe és ric en vitamines (com A, C, E i grup B), minerals (zinc, coure, ferro, calci…), àcids grassos essencials i àcids orgànics, nutrients que conflueixen en sinergies per a uns resultats òptims sobre la pell.

Externament, té la capacitat de penetrar en totes les capes de la pell i és ric en mucílags, de manera que ajuda a regenerar, hidratar, oxigenar i enfortir les cèl·lules de la pell.

Les propietats de l’àloe són moltes. A continuació, us en detallem algunes:

  • Afavoreix la cicatrització i la regeneració cel·lular.
  • Té acció antioxidant.
  • Hidrata i calma la pell irritada (rascades, afaitat, eritemes…).
  • Refresca i alleuja les picades d’insectes.
  • És un ingredient estrella de cosmètics (augmenta la flexibilitat i rejoveneix).
  • Gel base per a massatge: es pot associar a olis essencials.
  • Compatible per a pells acneiques, psoriasi, dermatitis…

A més d’aquestes accions, l’àloe també actua internament, ja que proporciona vitalitat de forma general, i ajuda a combatre la fatiga.

  • És una font de nutrients i afavoreix la hidratació.
  • Augmenta la sensació de sacietat.
  • Tradicionalment es fa servir per hidratar i protegir úlceres bucals o aftes.
  • Resulta ideal per a situacions d’acidesa estomacal, gastritis, inflamació, intestí permeable i úlceres.
  • Després dels àpats, actua com a digestiu i redueix la cremor.
  • És un regulador intestinal (algunes parts de la planta contenen antraquinones com l’aloïna, d’acció laxant). És una bona alternativa en casos de restrenyiment.
  • Alguns dels polisacàrids que té, com l’acemannan, ajuden a reforçar el sistema immune.

L’àloe es pot trobar en diferents formats segons les nostres necessitats. Si el volem per a ús tòpic, podem trobar pomades, gels, cremes o cosmètics, entre altres. Si parlem de consum intern, hi ha sucs que es poden afegir a batuts, gaspatxos o sucs de fruites o verdures si el trobem massa amarg.

Lily of the Desert Organic Aloeceuticals

Entre els productes de la seva gamma podem trobar:

Gel d’àloe 99% (Gelly): gel per hidratar mans i cos, que ajuda a mantenir la pell hidratada i suau, i aporta una ràpida acció calmant i reparadora. Molt eficaç per a pells sensibles.

Gel d’àloe 99,5% bevible: gel d’ús intern, elaborat a partir del suc de fulles fresques senceres de la planta. Amb una textura més densa, que augmenta l’adherència sobre les parets del tracte gastrointestinal, genera una pel·lícula protectora quan passa per l’estómac. Sense aloïna.

Suc d’àloe 99,7%: complement alimentari líquid elaborat amb les fulles fresques senceres (suc de fulla sencera) o amb la polpa (suc de polpa del full). Sense aloïna.

Mai és tard per començar a cuidar-se i no hi ha una manera millor per fer-ho que amb àloe. És l’aliat natural que ens cuida per dins i per fora.

Barcelona, capital del ioga del Mediterrani

$
0
0

No hi ha cap dubte que el ioga ha seduït Occident. Aquesta disciplina mil·lenària d’origen indi que combina la pràctica de la meditació, l’ascesi moral i l’exercici corporal ha passat de ser una pràctica exòtica i relativament desconeguda a esdevenir una filosofia de vida i una pràctica regular per a molts occidentals. De fet, durant els últims anys, hem vist com els centres de ioga s’han multiplicat arreu i la majoria de gimnasos i centres de salut han incorporat classes de ioga a les seves graelles esportives.

Molts dels seus practicants troben en el ioga una bona via d’evolució personal i una clau per mantenir l’equilibri corporal, mental i emocional; en altres paraules, una font de salut i benestar. “Les postures, asanas, ens obren i estiren el cos físic i fisiològic, i incrementen el rec sanguini cap a totes les cèl·lules del cos, cosa que ens nodreix físicament. El control rítmic de la respiració, pranayama, condueix l’oxigen i la força vital cap a totes les cèl·lules del cos, i ens nodreix de manera més subtil i energètica”, ens explicava la instructora de ioga Laia Giralt a l’article “Ioga i alimentació conscient”.

L’ashtanga, el hatha, l’iyengar, el kundalini o el bikram són alguns dels diferents estils de ioga que s’han estès més ràpidament a casa nostra. Malgrat les diferències en la utilització de suports, per exemple, el ritme i la durada de les postures o el treball més o menys intens de la respiració durant la pràctica, tots ells comparteixen beneficis innegables tant a curt com a llarg termini. De fet, el ioga es recomana per a persones de qualsevol edat, dones embarassades o persones amb dolences concretes gràcies a la gran adaptabilitat i personalització que permet la pràctica guiada amb professors certificats.

A més, pel seu component mental i emocional, també resulta una eina d’autoconeixement molt poderosa que, amb la pràctica regular, ens ajuda a gestionar molt millor l’estrès i l’ansietat, per això sovint es practica juntament amb altres tècniques de meditació conscient o mindfulness.

2a edició del Global Yoga Congress

L’entusiasme pel ioga a casa nostra ha atret cada vegada més persones, centres i esdeveniments dedicats a aquesta pràctica. Sense anar més lluny, els propers 12, 13 i 14 d’octubre, Barcelona celebrarà la segona edició del Global Yoga Congress, un esdeveniment adreçat a tots els estils i nivells per tal de fer arribar el ioga a tothom, principiants i practicants avançats, i que també té per objectiu consolidar la ciutat comtal com la capital del ioga del sud d’Europa.

Amb més de 90 mestres d’arreu del món, el congrés oferirà una graella amb classes de ioga durant els tres dies, a més de xerrades i altres accions i activitats d’oci com ara concerts, productes relacionats amb el ioga o foodtrucks de menjar i beguda saludable.

Trobareu més informació sobre el Global Yoga Congress al web www.globalyogacongress.com.

Descompte per als lectors d’Etselquemenges

Els lectors d’Etselquemenges gaudireu d’un 10% de descompte en qualsevol de les entrades del Global Yoga Congress.

Per poder aprofitar el descompte, només heu d’utilitzar el codi ETS en la compra online de qualsevol de les entrades al congrés.

Mira el debat “Productes de consum i hàbits alimentaris”

$
0
0

L’hotel Alma de Barcelona ha acollit aquest matí el debat organitzat per La Vanguardia dins la sèrie Els Miradors per aprofundir en com menjar bé repercuteix directament en la nostra salut.

 

Pots veure tot el debat en diferit en el qual hi ha participat la nostra directora, Núria Coll al costat de la Consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, la xef i propietària del restaurant Semproniana, Ada Parellada, el director executiu de la Fundació Món Rural, Marc Riera i Minguet, el director de la revista Cuina, Josep Sucarrats, i el director gerent de Prodeca, Ramón Sentmartí

Esmorza verdures!

$
0
0

Per a moltes persones, l’esmorzar sol ser en un àpat molt dolç, amb cereals, cremes de cacau per untar, melmelades, sucs de fruites… Són opcions que tenim molt associades a aquest àpat, però no son les úniques que ens poden servir per gaudir d’un mati amb energia.

Si volem fer un esmorzar dolç, no cal renunciar-hi sempre que triem aliments integrals i reals que ens aportin una dolçor natural: fruita, fruita dessecada, cereals integrals, espècies… Preparacions com un porridge de civada i canyella, un bol de quefir de cabra amb fruita o una torrada de pa integral amb tahina i rodanxes de plàtan ens aportaran un toc dolç boníssim sense perjudicar la salut.

No obstant això, l’esmorzar pot no ser dolç! Hem de pensar que és un àpat igual que el dinar o el sopar, i no hi ha cap raó per la qual hagi de ser diferent. Sovint ens costa imaginar-nos un esmorzar amb verdures, ou, peix, tubercles… però són opcions molt vàlides i molt nutritives! Què hi ha de més sa que esmorzar verdures?

Si no hi esteu acostumats, al principi pot resultar-vos estrany, però quan ho proveu veureu que se us posarà molt bé i que us donarà energia estable i duradora.

Alguns exemples d’esmorzars nutritius podrien ser:

  • Ou remenat amb verdures saltades i alvocat
  • Torrada de pa de fajol amb pebrot escalivat i verat en conserva
  • Moniato al forn amb fulles d’espinacs i encenalls de pernil ibèric
  • Carbassó a la planxa amb hummus, ruca i pinyons

Potser us semblaran preparacions massa elaborades per fer de bon matí, però la idea no és fer-ho tot al moment. Una bona planificació és clau i necessària. Si sabem què menjarem l’endemà, el dia anterior podem aprofitar, quan fem el sopar, per deixar receptes avançades com l’hummus, el moniato al forn o les verdures saltades. D’aquesta manera, al mati només caldrà posar tots els ingredients al plat i llestos!

Tot i això, som conscients que sovint la feina i les activitats del dia a dia fan difícil poder dedicar gaire temps a la cuina i hi haurà dies que ens serà impossible deixar a punt l’esmorzar. En aquests casos, tenim la sort de disposar de productes que són opcions saludables per complementar els esmorzars.

Un exemple són els productes nous de “El huerto de La Piara”, 100% vegetals, sense additius, gluten ni lactosa. Hi ha potets de verdures trossejades, de pebrot vermell i groc amb ceba o de carbassó, espàrrecs i carxofes, per untar en torrades o per acompanyar uns ous remenats, per exemple. A més, també trobem patés vegetals d’albergínia i tahina, carxofa i olives, hummus clàssic i hummus amb curri. Opcions que ens ajudaran a incorporar verdures a l’esmorzar de manera fàcil quan no tinguem gaire temps.

Què? Us animeu a incorporar verdures a l’esmorzar per fer-lo més sa?

Sortegem 1 lot de productes Delicious & Sons

$
0
0
Descobreix els sabors sorprenents que s'amaguen darrera d'aquestes salses i condiments. Participa-hi!

Jordi Canela: “Al Global Yoga Congress, treballarem el cos, la ment, l’ànima i la devoció”

$
0
0

El proper cap de setmana (11-12-13 d’octubre) se celebra a Barcelona la 2a edició del Global Yoga Congress, organitzat pels centres Yoga One del DIR. El programa combina xerrades, pràctica d’asanes, música i oci vinculades al món del ioga.

Entrevista de la directora d’Etselquemenges, Núria Coll, a Jordi Canela, director i cofundador de Yoga One (Gimnasos DIR), del Yoga Day i del Global Yoga Congress.

  • “Necessitem temps per reconnectar, trobar equilibri, sentir-se tranquil i sentir qui som”
  • “Molta gent pensa que fer ioga és seure i meditar, però el ioga té moltes formes”
  • “És natural que hi hagi una evolució”
  • “Una pràctica de ioga real basada en uns principis no violents, que no sigui només físic i que et permeti transcendir perquè puguis tocar l’ànima, és el que millor senta i el que perdura”
  • “Nosaltres sempre defensàvem el ioga integral, és a dir, portar la consciència a la vida”
  • “Una de les coses que fem és portar el ioga a les escoles”
  • “Al llarg dels anys he anat practicant diferents estils de ioga”
  • “El més important és poder donar servei a tothom”
  • “M’agrada pensar que totes les formes de ioga que es facin a tots els llocs són bones, també si es fan en un gimnàs o en un casal”
  • “A Yona One hem volgut apropar el ioga de qualitat a la gent, a un bon preu”
  • “Des de la perspectiva del ioga es defensa una vida sana que et permeti disposar de les condicions per reconnectar amb tu mateix: amb pràctica de ioga moderada, una meditació i pensament positiu i una alimentació sana i saludable que estigui amb harmonia amb qui som”
  • “La qualitat de l’energia que rebem a través de l’alimentació depèn de si l’agafem d’una font d’energia primària o d’una secundària”
  • “La tendència cap a la matèria ens atrapa una mica l’egoisme, la violència, etc. Nosaltres hem de lluitar per mantenir el balanç i equilibrar-nos cap el món espiritual”
  • “El ioga és un cercle virtuós que ens pot portar a menjar millor”

 

Descompte per als lectors d’Etselquemenges

Els lectors d’Etselquemenges gaudireu d’un 10% de descompte en qualsevol de les entrades del Global Yoga Congress.

Per poder aprofitar el descompte, només heu d’utilitzar el codi ETS en la compra online de qualsevol de les entrades al congrés.


5 verdures per a una bona digestió

$
0
0

La digestió és un dels tòpics de salut més comuns i al qual parem més atenció, i és que moltes persones viuen pendents de dolors i males digestions que els condicionen en gran part. En temes de digestió, el que hi fa un gran paper són els aliments ingerits.

Ja sigui inflor, gasos o restrenyiment, tenir una bona digestió és un dels objectius de salut més buscats. Tots sabem que les fruites riques en fibra (prunes o kiwis, per exemple) ajuden a regular el moviment dels intestins, però ara és hora de parlar de quina manera les verdures poden també ajudar a millorar la digestió, i és que n’hi ha unes quantes que són clau.

Depenent del sistema digestiu, microbiota i tolerància a la fibra, ingerir-ne massa pot deixar-te ple, restret o havent d’anar massa al lavabo. La clau a l’hora d’incrementar la ingesta de fibra és fer-ho de manera gradual i progressiva: concediu al cos temps i espai per acostumar-se a l’increment de fibra.

Verdures per tenir una digestió més bona

  1. Carxofes

Carxofa

En una sola carxofa podem trobar 7 g de fibra (entre 25 i 30 g diaris són els recomanats). És tan senzill com trossejar una carxofa i afegir-la a una amanida, a un saltat de verdures, a una sopa o, per què no, posar-ne a l’hummus per incrementar la ingesta de fibra.

Sabem que és molt important per al sistema digestiu, però sabíeu que hi ha diferents tipus de fibra? Menjar-ne de totes dues, soluble i insoluble, és necessari per ajudar que els aliments circulin a través del sistema digestiu. En general, trobem fibra majoritàriament i més abundantment en fruita, verdures i llegums; si baseu la dieta en aliments reals i naturals, ja ingeriu molta fibra sense pràcticament esforç.

Segons el que el cos necessiti, la fibra pot ajudar a regular les visites al bany: alleujant el restrenyiment o ajudant a absorbir l’excés d’aigua, que sol provocar diarrea.

Les carxofes a més aporten prebiòtics, que permeten el creixement dels bacteris bons a l’intestí. Calen prebiòtics (i probiòtics) per ajudar a l’intestí a estar sa; cada vegada hi ha més estudis i evidències de la connexió entre la salut de l’intestí i l’estat de salut. Que l’intestí no estigui en les millors condicions pot derivar en estats d’ansietat i perjudicar el benestar general.

Estudis mostren que les carxofes poden ajudar a controlar símptomes de la síndrome d’intestí irritable, incloent mals de panxa, inflor i visites freqüents al bany. Les carxofes també protegeixen el fetge, molt important per a l’absorció de nutrients i la digestió dels greixos.

  1. Verdures de fulla verda

Col kale

Totes aquestes verdures de fulla verda que formen part de l’amanida no només aporten vitamines, minerals, fitonutrients i antioxidants, sinó que a més proporcionen molta fibra. Un grapat gran de bledes, per exemple, té 7 g de fibra, mentre que un de kale en té 5.

Aquestes fulles de verd intens contenen un tipus de fibra coneguda com a fibra insoluble, i encara que ens pugui semblar que és difícil de digerir, la realitat és que ajuda els intestins a eliminar el que sobra a través del tracte intestinal i a expulsar-ho del cos. La fibra insoluble és la font de fibra sòlida que ajuda a crear la matèria fecal, perquè no es dissol en aigua; en canvi, la fibra soluble “escombra” gentilment aquesta matèria fora dels intestins; és més com un gel.

Així doncs, afegiu sempre un extra de verdures verdes a l’amanida, però també als batuts, al wok de verdures, estofats, sopes o fins i tot entrepans.

  1. Carbassa

Triem el tipus de carbassa que triem –cacauet, groga, Hokkaido, Acorn, Potimarron, carbassó–, sempre hi trobarem quantitats decents de fibra. La carbassa Acorn aporta 9 g de fibra, mentre que el carbassó aporta menys d’1 g de fibra per uns 100 g.

La carbassa conté dos tipus de fibra, insoluble i soluble, encara que és la fibra soluble la que més protagonisme té. Aquest tipus de fibra es dissol en aigua, la qual cosa vol dir que, si hi ha diarrea o femtes toves, pot ajudar a tenir-ho sota control.

La propera vegada que prepareu carbassa a casa, rostiu-la, feu-la servir com un bol i ompliu-la amb altres verdures i algun cereal, tritureu-la per a un puré o afegiu-la als batuts (sí, de debò!). Hi ha moltíssimes formes de gaudir de la carbassa.

  1. Bròquil

Bròquil

Cuinada, aquesta crucífera conté 5 g de fibra per cada 200 g, i pot ajudar a la digestió ja que protegeix la microbiota intestinal. En un experiment, els investigadors van trobar que el bròquil activava un receptor a l’intestí que ajudava a reduir la inflamació. Això és especialment bo per a la gent amb problemes digestius com colitis.

Moltes persones amb problemes digestius no poden menjar crucíferes crues, ja que els causen inflor i gasos. Per tal de combatre aquests efectes i d’aconseguir la nutrició i la fibra que el bròquil té, simplement es pot preparar al vapor.

Proveu el bròquil al vapor, rostit amb un rajolí de vinagre balsàmic, soja o tamari i oli d’oliva. Afegiu-lo als batuts o talleu-lo finament en forma de grans d’arròs per fer un saltat.

  1. Api

L’api és bàsicament aigua, així doncs, per què podria ser bo per a la digestió? Perquè és ric en antioxidants, nutrients antiinflamatoris, fibra soluble i no soluble. Ofereix un munt de beneficis! Parlant de fibra, en una sola tija hi ha 1 g de fibra.

A més, conté un tipus de polisacàrid (unió de diverses molècules de sucre) que pot millorar el revestiment de l’estómac i reduir les úlceres estomacals. A més, l’api està compost per un 95% d’aigua, la qual cosa millora la hidratació. Com més aigua, més òptim serà el moviment pel sistema digestiu! La hidratació és clau!

Com cuinar verdures per pair més bé

Algunes persones tenen dificultats a l’hora de digerir verdures crues per la cel·lulosa, un tipus de fibra que el cos pot tenir dificultats per descompondre. Així, cuinar les verdures fa que la digestió sigui més senzilla.

Si apareixen problemes en menjar verdures crues, se’ls pot donar un toc ràpid de cocció, saltar, rostir, escaldeu, fer al vapor, qualsevol mètode funcionarà i ajudarà a fer que es moguin millor a través del sistema digestiu.

Si us preocupa l’eliminació de vitamines i minerals durant la cocció, heu de saber que:

  • El millor és evitar coure en aigua abundant el bròquil o les verdures de fulla verda, mentre que la coliflor, pèsols o carbassó conserven els seus antioxidants cuits i tot.
  • El vapor seria un dels millors mètodes per cuinar les verdures, ja que no afegeix molt de sabor, però permet que es cuinin en els seus sucs, cosa que en reté els beneficis naturals, especialment els carotenoides, folat, fitoquímics i la vitamina B.
  • Hi ha estudis que demostren que el saltat incrementa el nombre d’antioxidants en certs aliments. El saltat ajuda el cos a absorbir les vitamines solubles en greix, encara que disminueix la quantitat de vitamina C.

 

María Llamas
Coach nutricional i de salut integrativa i xef professional. Llicenciada en ADE, Arts Culinàries i estudiant de dietètica. Divulgadora de cuina i vida saludable.

És bo consumir te o cafè a primera hora del matí?

$
0
0

Tots tenim un rellotge intern de 24 hores que marca el comportament fisiològic i les reaccions químiques de l’organisme. Es coneix com a ritme circadià i s’encarrega, entre altres coses, de controlar els cicles de son i vigília i la producció d’hormones (en concret del cortisol o hormona de l’estrès).

El seu estímul principal és la llum solar; però, hi ha altres aspectes que poden interferir en la seva evolució, com els estimulants: en concret el cafè i el te (en menor mesura, ja que la seva concentració en teïna no és tan forta com passa amb la cafeïna), que poden afectar el desenvolupament de l’hormona cortisol durant el dia. Aquesta hormona està més concentrada entre les 8 i les 9 del matí, tot i que també hi ha pics entre les 12 i les 13 i les 17.30 i 18.30. Per això, potser prendre un cafè acabats de llevar no és la millor idea.

Els estimulants interfereixen en el rellotge biològic, de manera que tenen la capacitat d’alterar el ritme del son i vigília i l’equilibri del sistema nerviós, entre d’altres. Per això, entre les 8 i 9 del matí, quan el cortisol (i per això el nostre estat d’alerta), està molt elevat, no notarem els efectes de la cafeïna i hi estarem desenvolupant tolerància (és a dir, provocarem que, a la llarga, la secreció natural de cortisol disminueixi). Per aquesta raó, és molt més interessant i efectiu consumir cafè fora d’aquestes hores i centrar-les entre les 9.30 i 11.30 del matí, quan els nivells de cortisol estan més baixos. Així que, per què no aprofitem la típica pausa de mig matí per poder-nos-en beneficiar?

Així doncs, una bona alternativa és portar a sobre les nostres begudes i consumir-les en el moment adequat.

Quan hem de consumir cafè o te?

Sabem que tant el te com el cafè tenen propietats beneficioses, però, és important tenir en compte l’hora per poder gaudir-ne al màxim.

Totes dues begudes contenen certa quantitat d’estimulants: la cafeïna i la teïna. De tota manera, la teïna s’absorbeix de manera més lenta que la cafeïna (es creu que gràcies al contingut de polifenols del te), de manera que, si busquem una dosi més ràpida d’energia, la millor opció és consumir el cafè al matí en lloc de te. En canvi, a partir de les 5 o 6 de la tarda és millor prendre te que cafè, per evitar que la dosi més alta de cafeïna que conté aquest últim interfereixi a l’hora d’adormir-nos. A més, el te conté L-teanina, un aminoàcid capaç de produir sensació de relaxació, que aconsegueix reduir l’ansietat i depressió en diferents estudis fets en models d’estrès en animals. Així que, a diferència del cafè, probablement ens ajudarà a agafar el son i a fer-lo més reparador.

D’altra banda, el cafè sol causar més sensibilitat o acidesa, per la qual cosa val més prendre’n amb moderació, i deixar més espai al te, que no actua tan agressivament.

El cafè, gràcies a la cafeïna, activa les secrecions gàstriques i la mobilitat intestinal; així doncs, està recomanat després dels àpats, ja que facilita la digestió. De la mateixa manera, està recomanat per a esportistes, ja que sembla que millora la transmissió d’impulsos nerviosos en esforços explosius de curta durada, retarda la fatiga i eleva la capacitat anaeròbica (cosa que augmenta els guanys de força).

En canvi, el te ajuda a protegir la mucosa gàstrica i alleuja les digestions pesades, així que també és recomanable després d’haver fet un àpat copiós. A més, ens manté hidratats perquè conté molta aigua, alhora que millora l’aspecte de la pell i el cos, ja que no conté calories. És una bona beguda per consumir al llarg del dia si ens avorreix l’aigua.

Cafè i te per endur

Ara que ja sabem quan hauríem de prendre aquestes begudes, ens plantejarem com podem fer-ho per poder gaudir-ne. Em compro un termos? Em preparo les begudes cada matí per endur-me-les? Vaig al bar més proper?

Per sort, el mercat actual no para de créixer i cada vegada és més fàcil trobar opcions adaptades als diferents gustos dels ciutadans.

Honest ha tret una gamma de begudes dedicades als amants del cafè i el te feta amb productes 100% naturals, amb gran sabor, que cuiden el medi ambient i la vida silvestre i que tenen certificació ecològica. I sense colorants ni conservants!

La primera es tracta de cafè 100% aràbiga de l’Amèrica Llatina barrejat amb llet i sucre de canya (fins a un 44% menys per cada 100 ml que la resta de les begudes no carbonatades amb cafè). Té tres sabors adaptats al gust del consumidor: Latte, Cappuccino i Mocca, amb una aroma deliciosa i un sabor equilibrat.

I la segona, i no menys important, és una gamma de tes elaborats amb fulles seleccionades acuradament, aromes naturals de fruites i un toc de sucre de canya. Hi trobem tres sabors baixos en calories: te blanc amb préssec i romaní, te negre amb llimona i flor de taronger i te negre amb gerd i alfàbrega.

Així que, a partir d’ara, oblideu-vos de la vostra primera dosi d’energia i deixeu que el cos treballi sol, com a mínim fins a les 9.30, quan només haureu de treure una de les vostres begudes i gaudir de la millor forma possible de la vostra pausa de mig matí.

Prepara’t per l’hivern amb atzerola i zinc

$
0
0

Amb l’arribada del fred i les temperatures baixes, cal enfortir i posar a punt el sistema immunològic per tal d’evitar refredats, grips, tos o mucositat. La prevenció és fonamental i, per això, cal començar a fer-ho a partir dels primers canvis de temps.

Per potenciar l’acció de les defenses enfront de l’atac de diferents microorganismes patògens, l’alimentació és clau, ja que permet obtenir micronutrients necessaris que intervenen en l’activitat de les cèl·lules del sistema immunitari. L’all, la ceba, el gingebre, les fruites cítriques, l’orenga, la farigola o els bolets xiitake són aliments que ajuden a combatre el fred i a prevenir els refredats. Sovint, però, incloure tots aquests aliments al dia a dia pot resultar una tasca complicada i, per això, oferir un plus al cos a través de complements naturals pot ser de gran ajuda i utilitat a l’hora d’enfortir les defenses.

L’atzerola

D’aspecte molt similar a les cireres, l’atzerola o “cirera de les Índies Occidentals” és el fruit d’un arbust que destaca perquè és molt ric en vitamina C. Concretament, és considerada la font més rica en aquesta vitamina amb una quantitat que oscil·la entre 1.000 i 4.000 mg per cada 100 g (en funció del grau de maduresa). A més, també conté altres polifenols, que en potencien el poder antioxidant.

Com que té tanta vitamina C, l’atzerola resulta un gran aliat per combatre els primers símptomes del refredat, grip i afectacions respiratòries. Contribueix al funcionament correcte del sistema immunitari i ajuda a escurçar la duració d’aquestes afectacions, especialment els refredats.

A més, la vitamina C actua com a antioxidant, és indispensable per mantenir i reparar els teixits i per a la salut cardiovascular, i ajuda a augmentar l’absorció del ferro, entre d’altres.

És important tenir en compte que necessitem més quantitat d’aquesta vitamina en situacions diverses com l’embaràs o en èpoques d’estrès i també en persones fumadores.

El zinc

És un altre mineral clau per prevenir els refredats. El zinc és un mineral essencial que hem d’obtenir de l’alimentació –o de la complementació, si cal–, ja que és un mineral que es troba en molt poca quantitat dins l’organisme i resulta imprescindible per tenir una bona salut, ja que està implicat en molts processos.

Un dels beneficis més importants del zinc és per al sistema immunològic. Ajuda a enfortir-lo i evita que ens refredem o, si ja estem refredats, ajuda a combatre’n els símptomes i n’accelera la recuperació. Resulta indispensable per a les defenses, i un dèficit pot comportar una baixada de la immunitat.

A més, el zinc està implicat en el metabolisme de les proteïnes, els hidrats de carboni i els greixos, disminueix l’estrès oxidatiu, millora la sensibilitat a la insulina, és necessari perquè el sistema hormonal funcioni bé, facilita la cicatrització de ferides, millora l’estat dels cabells, la pell i les ungles, és vital per al creixement i desenvolupament correcte dels nens, i afavoreix la fertilitat, entre d’altres.

Entre els aliments rics en zinc hi ha el marisc (especialment les ostres), el peix, les llavors de carbassa, la carn i les vísceres, les nous, els ous, els productes làctics, els cereals integrals i els llegums, tot i que els fitats dels llegums en disminueixen l’absorció.

Junts, el millor tàndem per a les defenses

Una aportació combinada d’atzerola i zinc pot ser el millor aliat per preparar-se per a l’hivern. Les seves accions es complementen a diferents nivells i ajuden a reforçar el sistema immunològic de manera efectiva i completa.

Sovint, trobem la complementació d’atzerola i zinc per separat, però també hi ha opcions, com Defens D’Or, que permeten prendre’ls conjuntament i de forma fàcil i agradable. Es tracta d’una beguda funcional elaborada a partir de les aigües Vichy Catalan i Font d´Or, vitamines i minerals, que ajuda a reduir els símptomes del refredat comú i la grip i a disminuir les infeccions del tracte respiratori. Entre els components principals hi ha l’atzerola, el zinc, el seleni, la vitamina D, l’extracte d’estepa, vitamines del grup B i polifenols; una combinació que contribueix a mantenir el funcionament normal del sistema immunitari.

Trobareu Defens D’Or a la vostra farmàcia!

L’Arbre vermell

$
0
0

L’arbre vermell és un espai que ofereix productes naturals i sostenibles. A la botiga trobaràs tres seccions: la part d’HERBES, amb plantes medicinals, espècies, tes i infusions; la part de DIETÈTICA, amb suplementació, fitoteràpia i apicultura; i la part COSMÈTICA NATURAL, on apostem pel producte de proximitat de petits productors, cosmètica sòlida i no testada en animals. També oferim un racó de drogueria ecològica amb productes de neteja a granel i una secció zero waste amb alternatives a l’ús del plàstic i idees per reduir els residus que generem.

Els socis d’Etselquemenges teniu un 5% de descompte a tots els articles de la botiga.

 

Veritas llença l’Ecological Challenge, un projecte de micromecenatge per captar i finançar projectes de sostenibilitat ambiental

$
0
0

Crear nous packagings lliures de plàstics i biodegradables, potenciar iniciatives a favor del reaprofitament o en contra del malbaratament, conjugar el convenience amb la sostenibilitat, o impulsar projectes d’economia circular, consum responsable, agricultura ecològica o transport amb energies netes i baixes en carboni són reptes que la indústria, i específicament la indústria alimentària, hauria de resoldre a mitjà termini.

Contribuir a millorar el món per aconseguir un teixit industrial més sostenible, més net, més just i més sa és un dels objectius principals de la nova iniciativa Veritas Ecological Challenge, una convocatòria que acaba de llençar la cadena de supermercats ecològics. El director general de Veritas, Silvio Elias, ho explica així: “El món ens planteja nous reptes cada dia que ens afecten a tots i que tenen a veure amb el món que volem pel futur. Per canviar-ho, és necessari passar a l’acció”.

El repte de Veritas pretén, precisament, fer més fàcil aquest pas a l’acció. Tots aquells emprenedors i start-ups que tinguin projectes innovadors sobre el desenvolupament de productes i processos que permetin fer més sostenible la cadena alimentària, des del camp i fins el punt de venda, seran benvinguts al Veritas Ecological Challenge.

Dinàmica del Veritas Ecological Challenge

Tots els aspirants poden presentar la seva idea al web de veritas.es i l’equip de la plataforma d’Ulule els ajudarà a concretar la proposta i a impulsar un crowdfunding amb l’objectiu d’aconseguir finançament.

Els projectes que abans del 31 de desembre hagin aconseguit la xifra marcada, aconseguiran una contribució extra per part de Veritas de fins a 3.000 euros que, a més, quedarà reforçada amb el ressò que en farà Veritas des de la seva xarxa de canals habituals de comunicació i difusió.

Viewing all 3973 articles
Browse latest View live