Quantcast
Channel: Etselquemenges
Viewing all 3973 articles
Browse latest View live

El magnesi: el mineral indispensable per al dia a dia

$
0
0

Exclusivament obtingut a través de l’alimentació, el magnesi és un mineral essencial i dels més abundants gairebé en totes les cèl·lules de l’organisme.

Les avellanes són riques en magnesi

En els últims temps, n’hem sentit a parlar molt i també de quines propietats té i quins beneficis ens aporta. Recordem-ho:

  • contribueix a fer que el sistema nerviós funcioni de manera correcta
  • contribueix a mantenir una bona salut cardíaca
  • estimula una funció mental activa
  • ajuda a mantenir una bona salut òssia i dental, ja que activa la producció de calci
  • contribueix a reduir la fatiga i el cansament reforçant articulacions i tendons i relaxant els músculs
  • redueix rampes i tensions
  • és indispensable per sintetitzar i metabolitzar la vitamina D
  • contribueix a fer que el metabolisme energètic funcioni correctament
  • manté l’equilibri electrolític de l’organisme juntament amb altres minerals

Les fonts alimentàries riques en magnesi que tenim són les llavors de gira-sol o de sèsam (torrades o moltes, per millorar-ne l’absorció), fruits secs com les avellanes, cereals integrals com l’arròs i verdures de fulla verda com els espinacs, entre d’altres.

Hi pot haver dèficit com a conseqüència d’un consum elevat de productes cultivats amb adobs químics, alcoholisme, vòmits freqüents, diarrees, mala absorció intestinal, insuficiència renal crònica, diabetis mellitus, diüresi excessiva causada per medicaments diürètics o ingesta elevada de sucre refinat, per exemple. Per tant, aquest dèficit pot provocar la pèrdua de control muscular –amb rampes i espasmes–, irritabilitat o nerviosisme, entre d’altres.

Actualment és complicat cobrir les quantitats diàries recomanades (400mg/dia per a homes i 310 mg/dia per a dones) només amb l’alimentació. I més encara si parlem de persones que practiquen activitat física moderada, intensa o molt intensa, derivada de la seva professió o per una pràctica esportiva determinada.

Citrat de magnesi de RAAB VitalfoodDavant la possibilitat de plantejar-nos recórrer a un complement alimentari, hem de saber que hi ha diverses formulacions i que l’organisme les absorbeix i assimila de manera diferent. Al mercat actual hi ha un ventall molt ampli, però hem pensat que us pot ajudar saber que la presentació en forma de citrat de magnesi és una de les més biodisponibles.

La nostra recomanació és que trieu una firma de confiança, com Raab Vitalfood, marca vegana, ecològica amb productes d’una qualitat excel·lent i que ens ofereix magnesi citrat en pols, la forma 100% orgànica d’aquest nutrient.

La dosi recomanada és dissoldre una mesura del dosificador en un got d’aigua sense gas tres vegades al dia.

Per tant, si us manca energia, noteu cansament i rigidesa muscular (contractures), us costa descansar, practiqueu una activitat física intensa o simplement voleu augmentar el rendiment físic i mental, tenir una bona salut òssia, regular l’estrès i la tensió, un complement de magnesi pot ser una bona opció!


Sortegem 1 abonament de 4 entrades pel Cómo Como Festival

$
0
0
El Cómo Como Festival d'enguany es celebrarà 26 d'octubre al Campus Universitari de la Ciutadella de la UPF.

Decorem i mengem flors

$
0
0
Cada dia veiem més com, en restaurants, llibres de cuina de tendència o healthy o comptes d’Instagram dels influenciadors gastronòmics, apareixen tot tipus de plats amb flors. Es tracta d’una mera acció estètica o té algun sentit nutricional? I en el cas de l’alimentació infantil?

Taller d’amanides i vinagretes vegetals!

$
0
0

Les amanides són, per definició, un conjunt d’hortalisses barrejades, tallades a trossos i amanides de maneres diferents. Són un element fonamental en qualsevol dieta saludable, ja que ens aporten aliments vegetals crus, molt importants per a la salut. Tot i que ens agradin, poden arribar a ser molt repetitives i monòtones si no tenim recursos per fer-les variades, i correm el risc de posar-hi tonyina, ou dur, formatge i pernil d’ànec massa sovint!

Et donarem trucs per fer desintoxicació un dia o dos a la setmana a base d’amanides amb ingredients que ajuden a depurar per mantenir-te sense esforç ni grans reptes pels quals no trobem mai el moment.

El secret d’una amanida és que sigui 100% vegetal i que combini els sabors, colors, aromes i textures necessaris per fer gaudir els cinc sentits.

Una bona vinagreta pot marcar una gran diferència fins i tot en l’amanida més senzilla. Voldràs menjar amanides a totes hores!

PROGRAMA

En aquest curs deixarem córrer la creativitat per preparar amanides per gaudir a l’estiu amb ingredients molt variats i plens de color (fulles verdes, verdures i hortalisses, fruites, germinats, fermentats, llavors…) i els donarem un toc especial amb aliments cruixents i vinagretes fàcils i sorprenents.

Aprendràs a combinar els aliments perquè les amanides siguin fàcils de pair i et donarem les claus per preparar vinagretes, salses i amaniments deliciosos i saciants amb greixos saludables, herbes aromàtiques i condiments diversos.

QUI

El taller va a càrrec de Gina Estapé, graduada superior en dietètica a l’IFPS Roger de Llúria. A nivell personal, és l’autora de l’instagram i el blog de ‘My Healthy Bites’, on comparteix receptes fàcils i sanes per a tothom. És dietista col·laboradora d’Etselquemenges i Soycomocomo i coautora del nou llibret Berenars Sans.

INCLOU

· Receptari complet amb la informació oferta a classe.
· Demostració i pràctica culinària amb aliments ecològics i de temporada.
· Àpat-degustació de tots els plats preparats.

LLOC

Barcelona Cuina Natural
c/ Berlinès, 3 (Barcelona)

Més informació a: inscripcions@barcelonacuinanatural.cat / 650 968 473

ORGANITZA

I si fem vacances familiars d’intel·ligència emocional?

$
0
0

No tenir prou temps s’ha convertit en una de les queixes més comunes que sentim arreu. Els adults, carregats d’obligacions, combinem feina, criança, tasques de la llar i altres ocupacions. Els petits, a més de les hores que dediquen a l’escola, solen allargar la jornada amb activitats extraescolars i deures i estudi extra. Tot plegat fa que molts de nosaltres, petits i grans, sentim que ens queda poc espai per a l’oci i per al contacte amb la natura, però també poc espai de qualitat per compartir amb els membres de la família i enfortir vincles.

Vacances en famíli amb Lleure Dosmil

Precisament per això, les vacances són probablement una de les èpoques més esperades de l’any, ja que ens permeten gaudir de temps lliure que podem dedicar a allò que ens agrada i als éssers estimats. Però trobar el pla familiar perfecte no resulta tan senzill: el turisme cultural o a països exòtics amb climes molt diferents pot avorrir les criatures i, si els petits s’avorreixen o no s’ho passen bé, els pares també acabem passant-ho malament.

Educació, natura i experiències: el pla perfecte

Els infants necessiten moure’s, necessiten aire lliure i espais naturals per poder jugar, fer esport, cansar-se i divertir-se. Però també necessiten altres nens i nenes amb qui compartir tot això, ja que de vegades amb la companyia dels pares no en tenen prou. Així doncs, què podem fer si volem planificar unes vacances familiars que combinin natura, esport, experiències i educació i que siguin estimulants per a petits i grans?

Llogar cases rurals, anar de càmping amb altres famílies o fer vacances conjuntament amb altres membres de la família, com els avis o els cosins, pot ser una bona opció, però una altra possibilitat és optar pels paquets de vacances en família amb propostes ben variades i educatives. Les vacances d’intel·ligència emocional que proposa Lleure Dosmil en són un bon exemple.

Vacances en família amb Lleure Dosmil

“Emociona’t en família: vacances d’intel·ligència emocional”

Us imagineu passar una setmana en l’entorn natural de la Devesa en una casa rural adaptada amb espais familiars i amb un equip de monitors que us guiïn per fer activitats d’esport, educació o intel·ligència emocional? Lleure Dosmil posa a l’abast de les famílies aquests paquets vacacionals per treballar tant el cos com la ment i les emocions.

Inclouen tècniques com el mindfulness per millorar la capacitat de concentració, incrementar la sensació de calma o promoure la capacitat d’escolta; activitats per entrenar la competència emocional i la gestió d’emocions bàsiques com la ràbia, la por, la tristesa o l’alegria; tallers per potenciar l’autoestima i per millorar les habilitats de comunicació per aconseguir crear un vincle fort i positiu entre tots els membres de la família, però també activitats d’oci més tradicional com excursions a la natura, rocòdrom, piscina, circuits d’aventura o escape room.

Quan decidiu quines vacances voleu fer, recordeu que normalitzar el contacte amb la natura i buscar temps de qualitat és un dels millors regals que podem fer als nostres fills!

100 ideas para vivir sin plástico

$
0
0

Segurament aquest és un dels temes més inquietants de l’actualitat. Ja no podem seguir, com si res, consumint i llençant envasos de plàstic. I, tot i que reciclar és important, tampoc és suficient. El plàstic envaeix cada racó dels nostres carrers, botigues, cases i, segons el recent informe “La nova economia dels plàstics” de la Fundació Ellen MacArthur, l’any 2050 hi haurà més plàstic que peixos als oceans. O en reduïm el consum o ens quedarem sense planeta per viure.

En aquest context d’alarma mediambiental i consciència creixent, sorgeix la necessitat de buscar alternatives al plàstic, pràctiques i per al dia a dia. Martina Ferrer, nutricionista de la Consulta d’Etselquemenges, acaba de publicar, amb RBA Llibres, un manual amb idees molt concretes per treure’ns de sobre aquest material omnipresent, econòmic i summament nociu per a la salut.

Ja no hi ha excuses

La Martina ens ofereix ni més ni menys que cent maneres de substituir el plàstic. Des de quins matalassos convé triar, fins a la recepta per fer un desodorant sense plàstics ni tòxics. Ambientadors, roba, xiclets, joguines… el plàstic és a tot arreu! L’autora fa un recorregut per cada racó del nostre dia a dia i ens assenyala on és aquest perillós material i com el podem substituir. Però, a més, l’autora ens anima a iniciar el canvi amb reflexions i dades molt actuals sobre els efectes reals que té el contacte permanent amb el plàstic sobre el medi ambient i la nostra salut.

100 ideas para vivir sin plástico és una guia meravellosa amb cent gestos per tenir un món millor. Segur que si tots seguíssim els consells de la Martina podríem revertir gran part del mal que ja hem fet al nostre estimat planeta Terra. Sumeu-vos al residu zero!

Surt a la venda “100 ideas para vivir sin plástico”, el llibre que ens ajudarà a passar a l’acció

$
0
0

Segurament aquest és un dels temes més inquietants de l’actualitat. Ja no podem seguir, com si res, consumint i llençant envasos de plàstic. I, tot i que reciclar és important, tampoc és suficient. El plàstic envaeix cada racó dels nostres carrers, botigues, cases i, segons el recent informe “La nova economia dels plàstics” de la Fundació Ellen MacArthur, l’any 2050 hi haurà més plàstic que peixos als oceans. O en reduïm el consum o ens quedarem sense planeta per viure.

ideas para vivir sin plástico

En aquest context d’alarma mediambiental i consciència creixent, sorgeix la necessitat de buscar alternatives al plàstic, pràctiques i per al dia a dia. Martina Ferrer, nutricionista de la Consulta d’Etselquemenges, acaba de publicar, amb RBA Llibres, un manual amb idees molt concretes per treure’ns de sobre aquest material omnipresent, econòmic i summament nociu per a la salut.

Ja no hi ha excuses

La Martina ens ofereix ni més ni menys que cent maneres de substituir el plàstic. Des de quins matalassos convé triar, fins a la recepta per fer un desodorant sense plàstics ni tòxics. Ambientadors, roba, xiclets, joguines… el plàstic és a tot arreu! L’autora fa un recorregut per cada racó del nostre dia a dia i ens assenyala on és aquest perillós material i com el podem substituir. Però, a més, l’autora ens anima a iniciar el canvi amb reflexions i dades molt actuals sobre els efectes reals que té el contacte permanent amb el plàstic sobre el medi ambient i la nostra salut.

100 ideas para vivir sin plástico és una guia meravellosa amb cent gestos per tenir un món millor. Segur que si tots seguíssim els consells de la Martina podríem revertir gran part del mal que ja hem fet al nostre estimat planeta Terra. Sumeu-vos al residu zero!

Un estudi fa una nova llista de superaliments tenint també en compte el seu impacte ambiental

$
0
0

Segons llegim, un dels factors clau, lògicament, és analitzar la composició nutricional dels aliments en competició. Es valoren positivament els que tenen una composició nutricional “equilibrada i amb més concentració en compostos polifenòlics, carotenoides, substàncies de caràcter antioxidants, amb propietats nutracèutiques, que proporcionen beneficis per a la salut”. Proveta en mà, es quantifica i es compara la quantitat de sucres, vitamina C, àcids orgànics i compostos fenòlics, entre d’altres, que cada candidat aporta. A més dels beneficis nutricionals, l’informe revisa les últimes investigacions relacionades amb “la qualitat sensorial”; és a dir, els factors que “contribueixen a fer agradables els aliments”, coneguts com a atributs organolèptics dels aliments.

Més encara, l’informe recull els resultats de les investigacions, que han procurat saber què passava a l’organisme després de prendre un aliment o un altre. Han revisat des de l’activitat antimutagènica i antioxidant en animals de laboratori alimentats amb els diferents aspirants a superaliments, fins als efectes que tenen durant l’embaràs, els efectes al·lergògens en infants en creixement o els factors de risc de malalties cardiovasculars.

Però l’informe –i em sembla fonamental– va més lluny. Per guanyar en el concurs de superaliments, cal ser bo en qüestions relacionades amb la salut del planeta. Així, analitza les repercussions mediambientals durant la seva producció, com l’erosió del sòl, la reducció de la biodiversitat, la contaminació d’aqüífers, l’escalfament global, el consum d’energia o l’alliberament de gasos d’efecte hivernacle o, al contrari, la seva capacitat de capturar carboni.

I, del tot innovador, afegeix una darrera categoria. Aquests aliments, socialment, tenen potencial per proporcionar prou menjar per alimentar la humanitat? La seva producció i distribució contribueixen a beneficiar l’economia local o, en canvi, violen drets humans bàsics? Són una oportunitat per a la petita agricultura i ramaderia?

Enciams, taronges, carn de boví, ous, coliflors, tomàquets, pomes… Tots aquests aliments –i molts més– són els superaliments guanyadors, sempre que estiguin produïts en condicions agroecològiques, és a dir, a partir d’una agricultura ecològica local estricta que “minimitza l’ús de productes externs i fomenta l’autosuficiència de les explotacions, que redueix els impactes sobre el sistema i harmonitza les dimensions ambientals i productives dels sistemes agrícoles”, però que també té en compte altres implicacions “com les relacionades amb el medi ambient, la salut humana i els aspectes socials, econòmics i ètics”.

Personalment, aplaudeixo el veredicte d’aquest informe  de la Societat Espanyola d’Agricultura Ecològica/Agroecologia (SEAE) publicat avui, perquè els millors aliments són els que tenen cura de la terra, com diria el poeta Jorge Riechmann.


Sergio Espinar, nutricionista esportiu expert en pèrdua de greix i nutrició en la dona. Ponent en el Como Talks del Cómo Como Festival.

$
0
0

Sergio Espinar tenia clar que es volia dedicar a la branca sanitària per ajudar la gent. Es va llicenciar en Farmàcia, però va veure que la seva passió real era la nutrició esportiva. Va crear el blog “Sentirse Good”, en el qual exposava els mites que ara intenta eliminar. Quan va començar a fer-se conegut a les xarxes socials, li van penjar l’etiqueta d’“intrús” i va decidir que era el moment de fer el grau en Nutrició Humana i Dietètica.

Avui dia, té diversos serveis d’assessoria en nutrició i esport a través del seu web, formula complements i divulga els seus coneixements a les xarxes socials  i conferències. De fet, el proper 26 d’octubre, el tindrem al Como Talks del Cómo Como Festival per parlar dels beneficis de l’entrenament de força i nutrició en la dona.

Només menjant bé es fa salut? I l’activitat física quina importància té?

L’alimentació té un paper fonamental quan parlem de salut, però, no serveix de res fer servir la gasolina més pura si el nostre motor mai s’ha encès. Un teixit muscular inactiu o atrofiat és només el principi d’una cascada de problemes que empitjoraran la salut. Per això, no s’ha de vigilar què mengem i prou, també hem de mirar en quina mesura ens movem i en quina descansem. Només així podrem complir aquest desig que tenim la majoria: estar sans.

En una piulada deies: “Més de 7.000 joves de menys de 25 anys ja tenen diabetis tipus II. En alguns casos, fins i tot amb només 5 anys. Hem arribat a un punt en què no n’hi ha prou amb menjar sa. Cal canviar la societat tal com la coneixem”. Per què creus que estem així?

Cada vegada és més comú llegir notícies de nens amb diabetis tipus II, però, sent realistes i veient el panorama actual, algú se sorprèn per aquest fet? Vivim en el moment de la nostra història en què mai ha estat tan fàcil aconseguir calories invertint el mínim temps en moure’ns i, tot i així, tenim uns nivells d’estrès elevadíssims. Si sumem tots aquests factors en una coctelera –a més d’altres de menys magnitud– només poden sortir malalties i poblacions polimedicades.

Tot i que afortunadament cada vegada som més conscients de quins aliments són negatius per a la salut, seguim consumint-los. N’hi ha prou llavors si diem a la població quins productes cal evitar? Segurament la persona que s’empassa 4.000 calories de cop i després se’n penedeix podrà respondre aquesta pregunta.

I quines mesures prendries per canviar la societat?

Quan dic que hem de canviar la societat tal com la coneixem és canviar tots els nostres hàbits, i no només enfocar-nos a menjar millor o a moure’s més; és inculcar des de ben petits un estil de vida saludable, que no vegin l’exercici o el menjar vegetals com una tasca per a un bé major, sinó que els sigui intrínsec.

“Tothom hauria d’entrenar-se amb peses, independentment del sexe, raça o edat”

El percentatge tan elevat d’obesitat i sobrepès en la nostra societat està causat per la genètica?

No. Tot i que és cert que ara veiem que el que fan els progenitors afecta metabòlicament i fisiològicament les generacions següents, és l’estil de vida el que al final empeny la balança cap a un costat o cap a l’altre. Que les persones sanes poden desenvolupar malalties com un càncer? Per descomptat, però el percentatge és mínim si el comparem amb les persones amb obesitat. Per això, hem d’aprendre quina és la millor jugada amb les cartes que ens donen.

Ets expert en nutrició esportiva en la dona. Quins són els mites principals que t’has trobat en el sector femení a l’hora de perdre greix?

Segurament el de no fer peses o dietes molt baixes en proteïnes. Quan veus el patró d’estil de vida de moltes de les dones que busquen perdre greix, pots veure que la majoria se centren a menjar sa i descuiden l’exercici físic o que les que entrenen se centren purament a fer entrenaments cardiovascular. En tots dos casos, la dona perdrà pes, però no obtindrà els resultats que busca, ja que no només perdrà greix, sinó també massa muscular. Si a sobre hi sumem el factor de dietes de 1.000-1.200 calories amb una aportació baixa en proteïna, tindràs l’escenari perfecte per obtenir mals resultats.

Moltes noies tenen por de les peses. N’haurien de fer regularment?

Si parlem de salut o de composició corporal, tothom hauria d’entrenar-se amb peses, independentment del sexe, raça o edat. Crear massa muscular és un procés molt costós energèticament parlant, per això, tot i que dediquin tots els esforços a aixecar pes, no aconseguiran guanys significatius si hi ha un dèficit calòric. Quan entenen això i ho interioritzen, els resultats arriben.

Quina dieta recomanes: alta en carbohidrats o alta en greixos o baixa en carbohidrats o baixa en greixos?

Tant les dietes altes en carbohidrats/baixes en greix com les altes en greix/baixes en carbohidrats funcionen. El problema són les dietes altes en carbohidrats/altes en greix. De tota manera, si vigilem l’aportació de proteïna i triem aliments de qualitat, totes dues són totalment compatibles amb una bona salut i un bon percentatge de greix.

Una dieta alta en proteïna és tan dolenta com diuen els mitjans?

Si volguéssim acabar el debat d’una forma ràpida i senzilla, la resposta seria que no. No obstant això, la realitat és que depèn de la persona, ja que no és el mateix una persona amb un sol ronyó i sedentària que una persona esportista amb un percentatge baix de greix.

Malgrat aquesta distinció, també cal veure què es considera una dieta alta en proteïna, ja que en molts casos ens trobem que, per a alguns “experts”, una dieta hiperproteica és tota la que passa del famós 0,8 g de proteïna per kg de pes corporal establert per l’Organització Mundial de la Salut. No obstant això, en l’actualitat, hi ha moltes publicacions que asseguren que ingestes d’entre 1,5-2 g de proteïna/kg pes corporal no només no són perilloses, sinó que fins i tot, en molts casos, poden aportar efectes beneficiosos per a la salut.

“Els missatges radicals són els que més es propaguen, perquè són els que divideixen la població”

Tendències com el menjar real poden generar trastorns de la conducta alimentària o radicalitzar la gent?

Si mirem qualsevol moviment amb una gran massa de seguidors (menjar real, paleo, keto o dejuni intermitent, només per posar uns exemples) veurem que sempre hi ha un grup minoritari que deteriora el missatge i que arriba a un simplisme que no té res a veure amb el missatge inicial. Malauradament, si alguna cosa he après amb el pas dels anys, és queels missatges radicals són els que més es propaguen, perquè són els que divideixen la població.

Posa-me’n un exemple.

Si jo ara digués que l’obesitat és un problema multifactorial i que no n’hi ha prou amb menjar sa, no arribaria a ningú perquè és un missatge pla; no obstant això, si en  canvi dic que el causant que tinguis sobrepès és la indústria alimentària, aconsegueixo cridar-te l’atenció perquè he aconseguit simplificar el problema a un únic factor i, a sobre, és un factor aliè a tu. No obstant això, la realitat s’imposa i ens ensenya que, encara que et memoritzis la llista d’aliments saludables com si fos la taula de multiplicar de l’u, cada persona té uns problemes i una situació determinats que fan que prengui males decisions.

Tot i això, crec que cap sanitari podria criticar un moviment que tingui una premissa basada a menjar tan sa com sigui possible sempre que es pugui.

Creus que les dones que estan exposades a físics idealitzats en xarxes socials com Instagram modifiquen els seus hàbits, cosa que té un impacte en la seva alimentació i exercici?

Per descomptat. De fet, és una cosa que ja s’ha començat a veure en alguns estudis. Les xarxes socials que es basen purament en la imatge –com Instagram– ens han distorsionat la percepció de la realitat, i ens sembla normal veure nois de 95 kg amb un 7% de greix i noies amb cintures fines i cames sense cel·lulitis ni estries. Òbviament, si cada dia dediques un parell o tres d’hores a veure físics que només un 5% de la població pot aconseguir, comences a creure que aquest és l’estàndard de física, això t’acomplexa, fa que valoris pitjor el teu físic i fins i tot et porta a practicar hàbits més agressius per arribar tenir un cos així. En resum, les xarxes socials han fet que la imatge guanyi més pes del que realment hauria de tenir.

Seràs al Como Talks amb la xerrada “Beneficios del entrenamiento de fuerza y nutrición en la mujer”. De què parlaràs?

En aquesta ponència parlarem de quina manera l’entrenament de peses pot millorar problemes comuns en la dona com la síndrome premenstrual, l’estrès o el sobrepès. A més, veurem de primera mà quines són les millors opcions dietètiques per potenciar tots aquests beneficis. Durant la xerrada, es donaran eines per traslladar-les al dia a dia i millorar, aesportesportixí, la salut de forma dràstica.

Compra l'entrada per al COMO TALKS del Sergio

Sergio Espinar, al Cómo Como Festival 2019

El proper 26 d’octubre, Sergio Espinar participarà com a ponent al Como Talks, l’espai dedicat a xerrades i tallers del Cómo Como Festival, que tindrà lloc al Campus UPF Ciutadella de Barcelona. Les entrades de totes les xerrades ja estan en venda al web comocomofestival.com!

Víctor Álvarez
Tècnic Superior en  Dietètica

La salut del planeta és una prioritat urgent per a les empreses més compromeses

$
0
0

Des de fa disset anys, la cadena de supermercats Veritas comercialitza aliments ecològics i està compromesa amb el medi ambient. I no només va ser pionera, sinó que mai ha acceptat comercialitzar productes que no fossin ecològics. “Veritas no és una moda, no atenem la demanda del moment”, diu Silvio Elías, fundador i conseller delegat. “Vam néixer així i estem convençuts del que fem”. Prova d’això són totes les mesures que han anat implantant al llarg dels anys per ser coherents amb la salut individual i també la del planeta.

Sostenibilitat Veritas

Per exemple, des de fa un any ja no fan servir plàstic de bombolles per enviar les comandes online. Han millorat l’embalatge de la marca pròpia i fa poc han canviat l’envàs de plàstic dels iogurts per un altre de paper; a més, les càpsules de cafè són compostables.

Des del 2010, Veritas té bosses de caixa biodegradables i, des del 2016, com a mesura pionera, van substituir les bosses de plàstic de la secció de fruita i verdura per unes de biodegradables fetes de midó de patata.

Anna Badia, directora de sostenibilitat de Veritas i una de les grans protagonistes d’aquesta jornada, és l’encarregada de detectar tots els focus en què es pot aplicar una millora de l’empresa i garantir que es duguin a terme per tal d’arribar a ser un supermercat cada dia més sostenible.

Plàstic: de la solució al problema

Davant el gran impacte que suposa el plàstic d’un sol ús per al medi ambient, una de les preguntes que més sovint ens fem és: com és que hem tardat tant a reaccionar?

El plàstic d’un sol ús es va començar a fer servir l’any 1950; eren temps de guerra i els recipients de plàstic van servir de gran ajuda per transportar aliments als soldats desplaçats. Des de llavors, el plàstic ha suposat una gran solució industrial per envasar, comercialitzar i transportar diferents tipus d’aliments i productes. Per això hem tardat tant a reaccionar, ja que, fins ara, el plàstic era una solució i no pas un problema.

Una ampolla de plàstic pot tardar entre 500 i 1.000 anys en degradar-se.

Davant la situació actual és important tenir en compte que la responsabilitat és compartida. D’una banda, les empreses que posen els productes al mercat han de valorar alternatives més sostenibles i, de l’altra, la ciutadania també ha d’assumir part de responsabilitat. Hem d’evitar adquirir productes amb plàstic; ens hem de conscienciar que els residus que generem tenen un valor, ja que si es reciclen poden tenir una segona vida; hem d’aprendre a fer servir bé el contenidor groc i hem d’evitar llençar envasos on no toca, com per exemple als rius o al mar.

problemes del plàstic

A més, l’administració també hauria de millorar la gestió de residus, ja que ara és un tema que no està ben resolt, i hauria d’actualitzar la llei d’envasos, que va ser escrita fa temps i que ha quedat obsoleta davant els grans canvis de paradigma que hi ha hagut amb els anys.

Un dels problemes actuals és “el gran desconeixement que hi ha entre els ciutadans sobre els diferents tipus d’envasos del mercat. La gran majoria no sap distingir quins envasos són reciclables, compostables o biodegradables. Caldria definir aquests conceptes i plasmar-los a l’embalatge perquè el consumidor pugui identificar-los de manera fàcil”, diu Sophie Pagnon, directora de producte de Veritas. “Caldria identificar-los de la mateixa manera que identifiquem els productes ecològics amb un segell; així, els consumidors ja sabrien quin significat té aquell símbol i què implica”.

Els consumidors ens fem un embolic i la gran majoria de les empreses del sector HORECA no ens ho posen fàcil. N’hi ha que han substituït els envasos de plàstic d’un sol ús per brics, però això tampoc és una bona opció ja que, com que és un material amb moltes capes, és difícil de reciclar.

Afortunadament ja hi ha empreses que estan buscant solucions per millorar la sostenibilitat dels seus productes. Ocean52 comercialitza aigua en ampolles de vidre i llaunes d’alumini que es reciclen en un 80% (respecte del 25% de reciclatge actual de les ampolles de plàstic) i destina el 52% dels seus beneficis disponibles a protegir l’oceà, ja que, segons expliquen, “si no fem res per canviar, els oceans es moriran”.

Reduir la petjada de carboni

Un altre tema abordat dins la jornada de sostenibilitat de Veritas és la petjada de carboni i com positivitzar-la des de l’empresa.

La petjada de carboni és el CO2 que emetem al llarg de la vida i que, a l’Estat espanyol, és de 5,8 tones per persona, xifra que caldria reduir si volem millorar la salut del planeta. Irina Samy, la jove de dinou anys que lidera la xarxa d’ambaixadors per la justícia climàtica de la fundació Plant for the Planet, recalca la importància de les nostres decisions per reduir aquestes emissions de CO2: “Com ens desplacem, si gastem llum artificial o aprofitem la natural, si rentem o ens dutxem amb aigua calenta o freda, quina roba comprem… Tot té un impacte i genera una petjada de carboni”.

Per afrontar aquesta situació, els usuaris hauríem de fer servir transports més ecològics, com la bicicleta, o una bona opció també és compartir viatges per evitar agafar cotxes de més, diu Samy, que afegeix: “Cal que apostem pel comerç local i evitem comprar productes per Internet; a més també cal reduir el consum de carn i lactis”.

petjada de carboni

Dins el pla d’accions de Veritas per millorar l’impacte que té en el medi ambient, també hi ha el fet de compensar la seva petjada de carboni i, fins i tot, positivitzar-la i fer que l’existència de Veritas acabi sent millor per al planeta que si no existís. Per aconseguir-ho, un dels canvis que implementaran cap al 2022 és substituir la seva flota de vehicles convencionals per vehicles 100% elèctrics.

Actualment es tira un terç del menjar que es produeix.

Llençar menjar no és sostenible

El malbaratament alimentari no és una preocupació només social, sinó també ambiental. Les xifres mostren que actualment es tira un terç del menjar que es produeix, i això no és gens sostenible.

“Pont alimentari” és un dels projectes de la Fundació Banc de Recursos i té la missió de reduir el malbaratament alimentari redistribuint el menjar que hauria estat llençat però que està en bones condicions a entitats o col·lectius desafavorits que ho necessiten. Col·laboren amb diferents supermercats –un dels quals és Veritas–, per recollir-los tot el menjar que no poden vendre però que no està malmès i que, per tant, pot aprofitar-se.

A més, per transportar tots aquests aliments de manera sostenible, “Pont alimentari” també col·labora amb l’Associació Egueiro, una entitat sense ànim de lucre, integrada a la Xarxa d’Atenció a les Drogodependències de la Generalitat de Catalunya, que treballa per rehabilitar, formar i reinserir persones amb problemes de drogodependències. Una de les activitats que duen a terme alguns dels joves de l’associació que es troben a Barcelona és transportar amb bicicleta els aliments des dels supermercats fins a les entitats que els reben. És un projecte, per tant, que engloba una missió ambiental, però també social.

Per altra banda, Veritas també es proposa tenir una compostadora dins l’empresa per fer un compost de qualitat A i, així, tancar el cicle.

Què passa amb la moda?

Durant les jornades, també es va aprofundir en l’impacte que té el món de la moda en el medi ambient, ja que és la segona indústria més contaminant després de la del petroli.

La responsable d’Ecoalf, Carol Vázquez, explica que, a part de generar residus, “és un sector que consumeix una gran quantitat de recursos naturals”. Davant la frustració pel funcionament d’aquest sector, Ecoalf va néixer amb l’objectiu de generar un canvi i demostrar que es pot fer moda sostenible sense deixar de banda el disseny i la qualitat. Des d’aleshores, la marca converteix residus –com xarxes de pescar, neumàtics o cotó reciclat– en roba de primera qualitat.

A més, Ecoalf també ha impulsat el projecte “Upcycling the ocean” per netejar els oceans. Han habilitat contenidors perquè els pescadors puguin dipositar la deixalla que treuen del mar quan van a pescar –que és molta– i després la reutilitzen per crear vambes que no tenen res a envejar a les convencionals.

Ecoalf, bambes sostenibles

El lloc on comprem la roba té un gran impacte mediambiental, però també com la rentem, ja que en funció de com ho fem, es poden desprendre més o menys microfilaments, que també tenen un impacte en el planeta, fins i tot si es tracta de roba més sostenible. Espaiar els rentats i netejar a baixes temperatures i amb sabó líquid genera menys microfibres que fer-ho a temperatures altes i amb sabó en pols.

Actualment hi ha bosses per a la rentadora que eviten que aquests microfilaments vagin més enllà; no obstant això, segons Carol Vázquez “encara falten moltes solucions i estem treballant per trobar-ne”.

Llegums amb receptes diferents!

$
0
0


Els llegums són un aliment bàsic per a totes les cultures des de fa segles.

Tenim clar que és necessari menjar-ne, però sovint tenim un ventall petit de receptes per cuinar i fer-los llaminers i atractius.

Sempre hem sentit que són una font important de proteïnes, però, poden substituir la proteïna animal en uns quants àpats setmanals?

DESCRIPCIÓ DEL TALLER

T’explicarem com triar i preparar-los per fer-los més digestius i assimilar-ne millor els nutrients.
Et donarem diferents opcions per incorporar-los a taula: amanides, sopes, patés, germinats, croquetes, hamburgueses, potatges.

En aquest taller 100% pràctic cuinarem els llegums de maneres diferents de les habituals per donar una nova oportunitat a un aliment tan bàsic i necessari.

QUI

Maria Llamas, coach nutricional formada al IIN Institute of Integrative Nutrition of New York. Graduada en Arts Culinaries pel Dublin Institute of Technology. Creadora de receptes i bloguera per a una vida més plena i saludable.

Ha treballat de xef executiva al Supermercat Obbio del 2015 al 2017 i, abans, a Dublín i a Cambodja.

INCLOU

· Receptari complet amb la informació oferta a classe.
· Demostració i pràctica culinària amb aliments ecològics i de temporada.
·Àpat-degustació de tots els plats preparats.

LLOC

Barcelona Cuina Natural
c/ Berlinès, 3 (Barcelona)

Més informació a: inscripcions@barcelonacuinanatural.cat / 650 968 473

ORGANITZA

Tot el que has de saber per aprendre a marinar

$
0
0

No hi ha cap manera més senzilla de fer que el menjar de cada dia brilli una miqueta més i tingui un sabor més atractiu i atrevit. Un cop familiaritzats amb els bàsics d’aquesta tècnica, podrem descartar qualsevol barreja preparada que venguin al súper i fer marinades a casa amb els ingredients que tinguem a la cuina.

El ceviche, una tècnica de marinada de peix

Marinar els aliments és una tècnica molt versàtil i indispensable a la cuina. Permet potenciar el gust de no només carns, sinó també de verdures, peixos i fins i tot de fruites. No requereix cap material especial i amb uns passos senzills però claus aconseguirem un menjar deliciós i gens pretensiós.

Tècnicament parlant, marinar és submergir un ingredient en un suc durant un cert temps. És una tècnica usada des del Renaixement i es considerava un mètode de conservació de certs aliments, gràcies al component àcid que té.

Per què marinar?

Idealment, quan marinem, reforcem el sabor i no necessàriament fem que els ingredients siguin més tendres, com se sol creure. De fet, ingredients més consistents com la carn de vedella o pollastre tenen una estructura molecular densa que no permet que el líquid passi cap a dins, així que es concentra el sabor a fora. Altres ingredients més porosos com albergínies, xampinyons o tofu poden absorbir més quantitat de marinada, i d’altres, a més, el capturen a la superfície de forma irregular, com és el cas del bròquil o les gambes.

És cert que els àcids emprats per marinar –vinagre, iogurt o cítrics– poden fer que la carn sigui una mica més tendra, però, un cop més, es concentra a la superfície. Així doncs, si volem que la marinada predomini, haurem de fer talls més fins. No obstant això, no passa el mateix amb el peix, que té fibres de proteïnes més curtes, ja que els àcids poden començar a “cuinar” l’ingredient si es deixa massa temps submergit, com passa amb el ceviche.

Les marinades afegeixen humitat, hidratació a la superfície dels aliments, i fan que no s’assequin tant si els fem al grill. Marinar amb oli, a més, ajuda lligar els sucs i prevé que s’enganxi si es cuina.

A més, si fem a la graella un aliment marinat obtindrem una crosta cruixent deliciosa gràcies al sucre i oli que s’hi sol afegir, que alhora també pot fer que es cremi molt de pressa.

Mites sobre les marinades

  • Com més temps, més bo serà

És una de les regles bàsiques que molts segueixen a l’hora de marinar, però és absolutament incorrecta. Com hem dit, la marinada només penetra dins l’aliment si es tracta de tofu, verdures o gambes. Si marinem vedella, pollastre o qualsevol altre tipus de carn, l’únic que farem serà desnaturalitzar la proteïna; és a dir, l’àcid de la marinada començarà a transformar l’exterior de la carn, que quedarà pastosa i gens atractiva. Així que més temps no vol dir millor.

  • Fa que la carn sigui més tendra

Si deixéssim el líquid de marinar prou temps per penetrar dins un tros de carn, l’únic que aconseguiríem seria una carn amb una textura una mica estranya. Si volem que sigui més tendra, val més fer servir una maça o martell. Si la peça no és ideal per marinar, l’opció més adequada es un mètode de cocció a baixa temperatura, que sí que permet obtenir una carn deliciosa, sucosa i tendra.

  • Una salsa qualsevol de supermercat és una bona opció per marinar

Pot semblar una bona idea, ja que és fàcil i ràpid, però si comparem els ingredients de l’etiqueta d’aquest pot de marinada amb els que esmentarem tot seguit, veurem que no tenen la mateixa funció. Oblideu-vos del pot i feu la marinada a casa; només us ocuparà uns quants minuts.

Formatge marinat

Els bàsics per fer una bona marinada

A continuació trobareu una fórmula bàsica i general per fer marinades diferents. No cal una recepta específica: podeu fer servir el que tingueu a mà.

  • Oli (d’oliva verge extra, oli de sèsam torrat, de coco o d’alvocat, o llet de coco)

Aquesta és la base. Si voleu una marinada que serveixi per a tot, feu servir oli d’oliva verge extra; si voleu un toc exòtic, barregeu-lo amb oli de sèsam, per exemple. Només cal recordar la ràtio: 3 parts d’oli per 1 d’àcid. Així, per a 120 ml (1/2 tassa), calen 3 cullerades d’àcid.

  • Àcid (vinagre, suc d’algun cítric o iogurt)

L’única cosa que cal tenir present és no passar-se amb l’àcid. Un ingredient àcid és un element que pot tenir un impacte perjudicial per als altres ingredients, especialment per a la proteïna animal. Així que un cop més, 3: 1: 3 d’oli per 1 d’àcid.

  • Sucre (mel, xarop d’auró, atzavara, sucre de coco o panela)

Feu servir el que tingueu a mà o jugueu amb la paleta de sabors que estigueu cuinant. Per cada 120 ml (1/2 tassa) d’oli, necessitareu 1 cullerada de sucre. A l’hora de cuinar, recordeu que el sucre pot donar un toc caramel·litzat exquisit, però també fa que el menjar es cremi molt ràpid.

  • Sal (soja, miso, sal, sal marina, sal de l’Himàlaia)

Fer servir salsa de soja és ideal per donar salinitat; així es barreja més fàcilment amb la resta de components i obtenim una mescla més homogènia. La sal i el sucre són els dos únics ingredients que penetraran més profundament en els ingredients, però cal no oblidar que l’estructura molecular de la sal incrementa el líquid retingut en les cèl·lules, cosa que fa que la carn deixi anar més aigua.

Teòricament, a més de la sal de la marinada, l’aliment s’hauria salar també quan el cuinem, però cal ser molt conscients de la quantitat de sal que fem servir. Personalment prefereixo posar-n’hi en un moment o altre; si, per exemple, faig servir salsa de soja, que ja de per si és molt salada, no afegeixo més sal quan cuino. Si no hi poso soja, afegeixo la sal només al final, quan cuino.

  • Herbes i espècies (herbes fresques, seques, ratlladura de cítrics, all, ceba, gingebre fresc, llimoner o qualsevol espècia)

Feu servir aquests potenciadors del sabor naturals per completar el perfil de sabor desitjat. Si voleu un toc més asiàtic, afegiu-hi gingebre fresc ratllat i una mica de coriandre i menta fresca. Si voleu alguna cosa més mediterrània, l’alfàbrega i l’orenga no us fallaran.

  • A més dels ingredients, és important fixar-se en el material i eines que farem servir. Per marinar, res millor que un envàs de vidre o porcellana, que no reaccioni amb l’àcid. Eviteu qualsevol envàs de metall (tant alumini com coure), ja que poden fer reacció i descolorir l’aliment i traspassar-li un gust metàl·lic.

El temps de marinar

Ja hem comentat que és clau i que més temps no vol dir millor. Així que la pregunta aquí és quin és el temps ideal suficient perquè la marinada faci la seva feina i no alteri la textura de l’aliment. Doncs depèn del tipus de proteïna.

Com més dura sigui la proteïna, menys efectiva serà l’acció de marinar, tant pel que fa als efectes aromatitzants com als desnaturalitzants.

Fruites, peixos o mariscs, com les gambes, demanen menys temps: idealment 20 minuts; màxim 1 o 2 hores.

Entre 30 minuts i 1 hora són suficients per al tofu i la majoria de verdures.

Talls clàssics com pit o cuixes de pollastre, filet o costelles de porc, no és aconsellable deixar-los tota la nit. Amb 3-4 hores n’hi ha més que prou; 12 hores està bé, però més de 24 hores no és recomanable, ja que, com hem dit, la textura canviaria i seria més pastosa. Fins i tot n’hi ha prou amb uns quants minuts per donar un sabor i aroma fantàstics.

La seguretat alimentària

Marineu la carn i el peix sempre a la nevera. Podeu fer servir el líquid sobrant per ruixar després de cuinar, només si el bulliu i el cuineu durant cinc minuts per eliminar qualsevol bacteri. Una idea és fer-ne més del compte i reservar-ne una mica abans de marinar per gaudir-ne després.

Si marineu peix per consumir-lo cru –com en el cas del ceviche o tàrtars– el peix ha d’haver estat congelat almenys durant cinc dies * a -20 ºC abans de fer-lo servir (* segons les recomanacions oficials d’AECOSAN).

Tipus de marinades

Tradicionalment, els ingredients que es marinen després es cuinen. Una de les millors opcions és el rostit en sec –dins del forn sobre una reixa– o a la barbacoa, ja que permeten que circuli l’aire i que la marinada caigui i degoti lliurement sense amarar l’aliment ni fer que es cogui en el líquid.

Per descomptat que es pot fer en una paella a la graella sobre el foc; de tota manera, així potser no aconseguirem el color o punt de caramel característic i, com diem, segurament la marinada que hi hagi a la superfície de l’aliment s’alliberarà i crearà una espècie de sauna que farà que la carn o peix es cuinin al vapor.

Un altre tipus de marinada seria la que pretén “cuinar” l’ingredient cru. Se sol utilitzar principalment amb peix; el ceviche n’és el millor exemple (al curs “Sopars fàcils i sans d’estiu“, trobareu una recepta de ceviche). El suc de llimona i llima fan que la carn del peix es faci més opaca i es torni més ferma, i sembla que estigui cuinada, encara que realment sigui crua.

Una tercera forma de marinar és amb una base de vinagre, com passa amb els escabetxos.

Per descomptat, també podem marinar verdures i fruites i menjar-les crues: un deliciós carpaccio de carbassó marinat amb herbes fresques, oli d’oliva i suc de llimona, o una macedònia de fruites d’estiu marinades amb menta, gingebre i suc de llimona.

Les marinades clàssiques

  • Marinada índia: Iogurt, gingebre, curri, coriandre, menta, all, cúrcuma i comí.
  • Marinada mediterrània: Oli d’oliva, vinagre balsàmic, all, alfàbrega, estragó, orenga, suc de llimona, farigola i romaní.
  • Marinada asiàtica: llet de coco, oli de sèsam, vinagre d’arròs, salsa de soja, suc de llima, gingebre, sucre de coco, all, coriandre i llimoner.
  • Marinada mexicana: Oli d’oliva verge extra, suc de llima, xilis, comí i orenga.
  • Macerat per a fruites: Suc de taronja, mel, menta, ratlladura de llimona.

Quins són els millors aliments per marinar?

Tot i que bé pot semblar que tots els aliments queden bons marinats, és cert que n’hi ha alguns que brillen especialment amb aquesta tècnica:

  • Verdures: Pràcticament totes es mereixen una bona marinada. Òbviament, a diferència de les carns, les verdures no tenen gaires proteïnes. No obstant això, tenen fibra, cosa que els ajuda a absorbir la marinada com una esponja. Carbassó, xampinyó, carbassa, albergínies…
  • Fruites: Fruits vermells com els nabius, maduixes, o pruna, taronja i meló… No us oblideu de la fruita i doneu-li un plus de sabor amb una marinada deliciosa (tècnicament es diria macerat).
  • Tofu, tempeh o seitan. Com les verdures crues, aquestes proteïnes vegetals són ideals per marinar gràcies a una textura més porosa i una superfície més irregular. Si es marinen durant molt de temps –més de tres hores–, val més fer trossos gruixuts –especialment amb el tofu– perquè no es desintegrin quan els cuinem.
  • La seva mida petita i prima fan que les gambes siguin un ingredient perfecte per marinar. El temps no és excessiu, ja que amb 20 minuts n’hi ha més que prou. Com que són petites, tampoc cal coure-les gaire temps, cosa que preserva els sabors frescos de la marinada, com el de les herbes. Com més temps es cuinin, més es perden els matisos d’aquests tocs frescos.
  • Pollastre: Tot el que s’ha dit per a les gambes es pot aplicar al pit de pollastre, tallat a tires o a daus.
  • Vedella: Podem tallar la part de la falda, menys tendra però més saborosa, en filets fins, marinar-los i després fer-los a la graella, per gaudir del que probablement seran els millors tacos de la vostra vida.
  • El peix amb una carn delicada i escamosa –com la tilàpia o el bacallà– no són la millor opció per marinar. L’àcid fa que no els puguem tenir més d’una hora submergits, ja que correm el risc de “cuinar” el peix amb àcid. Arribats a aquest punt, només cal reconsiderar el menú i preparar un ceviche impressionant.

Curri de verdures amb ou a la planxa

$
0
0
Un dels sopars ràpids i sans que us proposem en el primer número d'ETS paper.

Sortegem 5 entrades dobles per assistir a l’acte “Infusiona’t”.

$
0
0
Vine a conèixer les noves infusions ecològiques Tegust i assisteix al debat sobre salut, territori i nutrició que realitzarem amb la Carla Zaplana i el Marc Casabosch.

Evita la inflamació amb una proporció adequada d’omega-6 i omega-3

$
0
0

Els greixos o lípids són petites molècules incapaces de barrejar-se amb l’aigua. Tot i la mala premsa que tenen, són imprescindibles perquè el cos funcioni bé. Representen una font important d’energia de reserva, que a més ens aïlla del fred i protegeix els òrgans vitals –com cor, fetge o ronyons– com si fossin un embolcall. També tenen una funció estructural –ja que formen part de membranes cel·lulars– i una funció reguladora com a precursora d’hormones (sexuals, corticals), àcids biliars o vitamines liposolubles.

Evita la inflamació amb una proporció adequada d’omega-6 i omega-3

Hi ha diferents tipus de lípids que es distingeixen segons la longitud de cadena (curta, mitjana o llarga) o segons el grau de saturació (saturats o insaturats). Cadascuna té una estructura i, per tant, una funció.

El tipus de lípids que mengem determina el tipus de greixos que formen les nostres membranes cel·lulars. Alguns òrgans, com el cor o el cervell, són particularment sensibles al tipus de greix ingerit. Hi ha un procés “actiu” pel qual determinats teixits seleccionen uns tipus concrets de greixos sobre altres; per exemple, la placenta pren activament DHA.

Per tant, no cal tenir por dels greixos, sinó que és important saber triar greixos bons i evitar els refinats (olis) i els parcialment hidrogenats (margarines, galetes, llaminadures o brioixeria), que es converteixen en trans i són molt perjudicials per a la salut. Augmenten el risc cardiovascular i la resistència a la insulina, entre altres inconvenients.

Què són els àcids grassos omega?

Els àcids grassos formen part dels greixos o lípids, la seva part més important. Són cadenes més o menys llargues d’àtoms de carboni i hidrogen:

  • Omega-3, àcids grassos poliinsaturats. Són l’alfa-linolènic (ALA), que es troba en el món vegetal: principalment lli, colza i nous. L’eicosanpentaenoic (EPA) i el docosahexaenoic (DHA), presents especialment en peix blau i algues marines, són els més valorats pel que fa a la salut.
  • Omega-6, també poliinsaturats. L’àcid linoleic (LA) procedeix de fruits secs i olis vegetals de gira-sol, blat de moro, soja o cacauet; i l’araquidònic (AA) es troba principalment en els greixos d’origen animal.
  • Omega-9, àcids grassos monoinsaturats. El principal és l’àcid oleic, que procedeix bàsicament de l’oli d’oliva.

El cos pot arribar a sintetitzar omega-9, és a dir, el podem produir. En canvi, els omega-3 i els omega-6 són essencials, cosa que vol dir que el cos no els pot produir i que cal ingerir-los a través de l’alimentació o complements alimentaris. 

Equilibri ideal d’omega-3 i omega-6

Cadascun dels omegues té una funció diferent en l’organisme, totes importants i que intervenen en processos biològics bàsics. El problema és que els omega-3 i els omega-6 competeixen pels mateixos enzims per poder desenvolupar els processos químics en què intervenen. Per això és important mantenir una proporció adequada d’àcids grassos omega-6 i omega-3, que hauria de ser com a màxim de 4: 1 (1 d’omega-3 i 4 d’omega-6).

La nostra dieta actual és molt rica en omega-6 però baixa en omega-3 comparada amb la dieta dels nostres avantpassats, que solia ser d’1: 1. Els nivells, avui dia, es troben en 15: 1 o fins i tot en 25: 1 en països occidentals. Això passa per diversos motius:

  • Mengem menys vegetals de fulla verda, que contenen ALA, precursor de l’EPA i el DHA.
  • Mengem molt menys peix i encara menys peix blau, font directa d’EPA i DHA, ja que és el més contaminat per metalls pesants.
  • El bestiar del qual ens alimentem ha deixat de menjar herba i s’alimenta de gra, de manera que tant la llet com la carn ja no aporten omega-3.
  • Mengem molt més gra i més olis vegetals, com oli de gira-sol, que són fonts directes d’omega-6.
  • Mengem més carn i productes processats.

Com evitar la inflamació

Els omega-6 tenen propietats inflamatòries, vasoconstrictores i són agregants plaquetaris, motiu pel qual formen trombes i redueixen la llum arterial. En canvi, els omega-3, especialment l’EPA i el DHA, tenen propietats antiinflamatòries, són vasodilatadors, antiagregants plaquetaris, neuroregeneradors i modulen beneficiosament la resposta immunitària. Tenint en compte aquestes propietats, un excés d’omega-6 pot derivar en malalties cardiovasculars i infarts de miocardi i provocar una inflamació crònica que pot desembocar en malalties com artritis reumatoide, malalties inflamatòries intestinals o de la pell, arterioesclerosi, al·lèrgies, obesitat, entre altres.

Els omega-3 EPA i DHA són crucials en la nostra dieta actual per contrarestar els efectes de l’excés d’omega-6 que ingerim, i inhibir en part aquests processos inflamatoris tan nocius per a la salut. En aquest sentit, és important prendre una quantitat adequada d’àcids grassos EPA i DHA de fonts directes (oli de peix), ja que són els dos àcids grassos biològicament actius i la conversió en el cos dels ALA d’origen vegetal a EPA i DHA és molt baixa.

La marca noruega Möller’s, experta en complements alimentaris d’omega-3 des de 1856, té un omega-3 líquid d’oli de fetge de bacallà amb gust de llimona amb una combinació única d’àcids grassos omega-3 (EPA i DHA) i vitamines A, D i E. També tenen altres presentacions, en perles o gominoles, d’omega-3 extret d’oli de peix.


Perd pes i guanya salut 4a edició

$
0
0

Torna el curs “Perd pes i guanya salut”

Estàs fart, ja, de dietes que l’únic que aconsegueixen són resultats transitoris a costa de passar gana? I el pitjor: Si et descuides una mica recuperes els quilos perduts o, fins i tot, guanyes més pes encara?

Sabies que perdre pes pot ser un procés que es pot gaudir? En aquest curs, veuràs com sí! I, a més de veure resultats en poc temps, tindràs un pas a pas amb menús setmanals, receptes i idees simples perquè els teus plats siguin ben apetitosos. No passaràs gana, estaràs acompanyat per la terapeuta i, molt important, entendràs per on passa el veritable canvi d’hàbits per perdre pes.

A més de millorar la composició corporal veuràs que et trobes molt millor, més vital i amb la ment més àgil. Voldràs transformar la manera com t’alimentes per sempre. Només cal un requisit: seguir el curs al peu de la lletra durant dues setmanes. La Pilar hi serà per resoldre els teus dubtes i acompanyar-te. Si ho fas, veuràs resultats.

El curs dura 15 dies i conté tot el que necessites saber per començar a perdre aquests quilos de manera definitiva. T’hi apuntes? No te’n penediràs!

I, si ja has fet les edicions anteriors, també t’interessa repetir! En aquesta edició, la Pilar proposa un nou menú per perdre pes, amb més receptes. I, com sempre, comptaràs amb el nostre fòrum per resoldre dubtes.

Fem galetes sense gluten

$
0
0

Sabem que treure el dolç amb sucre de la nostra alimentació pot ser tot un repte, i que no sempre tots els de casa estan oberts a plantejar-se’l.

Si per un o altre motiu continuem comprant galetes per ocasions especials, us proposem aprendre a fer-les vosaltres per controlar la qualitat dels ingredients i les temperatures de cocció per poder menjar galetes en la seva versió més saludable.

Eliminem les farines refinades i amb gluten, busquem endolcidors naturals amb el mínim índex glucèmic, i introduíem especies i fruita seca per arrodonir el sabor.

PROGRAMA

Cuinarem:
· Cookies de xocolata
· Biscottis de citrics i ametlles
· Galetes de civada sense gluten amb espècies, panses i groselles
· Teules de fajol

QUI

El taller va a càrrec de Celeste Seoane, qui té una llarga trajectòria en pastisseria a nivell professional.

Animada per reduir els efectes negatius sobre la salut de la pastisseria tradicional , fa temps va decidir investigar i provar resultats amb ingredients naturals, sense farines refinades, sense gluten, reduint el sucre i utilitzant endolcidors naturals alternatius fins a aconseguir textures i gustos deliciosos.

INCLOU

· Dossier amb les receptes cuinades a classe
· Demostració i pràctica culinària amb aliments ecològics ( taller 100% pràctic )
· Degustarem a classe i ens endurem el que cuinem per compartir amb els de casa.

LLOC

Barcelona Cuina Natural
c/ Berlinès, 3 (Barcelona)

Més informació a: inscripcions@barcelonacuinanatural.cat / 650 968 473

ORGANITZA

Cuina ecològica, aventura natural i anglès: us donem la benvinguda al Veritas Cooking Camp!

$
0
0

Enmig de l’allau d’ofertes de casals i colònies d’estiu que ens arriben de totes bandes, a les famílies ens toca posar ordre i establir prioritats. On s’ho passaran més bé els nostres fills? Quines activitats volem que facin o volen fer? És un bon moment perquè reforcin idiomes o altres competències o bé preferim no atabalar-los més amb classes de reforç?

Moltes de les colònies d’estiu infantils tenen lloc a la natura i de ben segur que aquesta base serà un encert: els més petits necessiten espais oberts i naturals per reconnectar amb el medi ambient, gaudir d’aire lliure, tenir espai per jugar i divertir-se i allunyar-se de la rutina i de l’asfalt. Ara bé, el que potser no abunda tant és l’opció de casals gastronòmics, culinaris i/o ecològics.

Si a casa us agrada cuinar i teniu ganes de transmetre l’amor per l’alimentació saludable i la cuina natural als vostres fills, pareu atenció: els supermercats Veritas i l’empresa de la Cerdanya Club Elements organitzen colònies infantils i culinàries a l’alberg Can Ribals, a la Cerdanya. Set dies i sis nits en què els infants gaudiran d’un bon grapat d’activitats lúdiques i didàctiques conduïdes en anglès per monitors nadius, però amb el valor afegit que menjaran ecològic amb productes proporcionats pels supermercats Veritas i els productors locals que cuinaran ells mateixos, seguint els menús dissenyats per l’ecoxef Mireia Anglada.

Els Veritas Cooking Camp tindran lloc del 30 de juny al 6 de juliol i estan pensats per a nens i nenes entre vuit i catorze anys.

Més informació i inscripcions: veritascookingcamp.com

Xevi Verdaguer, psiconeuroimmunòleg, posturòleg i fisioterapeuta

$
0
0

Xevi Verdaguer acaba d’organitzar el Primer Congrés de PNIE a la Clínica Planas de Barcelona. Ens hem trobat per parlar del que l’ocupa i preocupa actualment respecte de l’alimentació i la salut integrativa. El congrés, per cert, ha servit per constatar que, tot i que encara avui segueix molt present la idea de dolor-pastilla, els tractaments integratius guanyen pes en el sector de la salut.

Entrevista a Xevi Verdaguer, psiconeuroimmunòleg, posturòleg i fisioterapeuta

Fotos: Beth Magre

Cada vegada hi ha més gent que es dedica a la PNIE, oi, Xevi?

Sí! Tenim més de setanta equips de recerca repartits per tot Europa. Aquests equips es dediquen a investigar com es connecten la microbiota intestinal, la permeabilitat del cervell de la barrera hematoencefàlica i els immunomissatgers i com aquesta connexió afecta la salut; és a dir sistema immune, sistema nerviós i sistema endocrí. Això implica la necessitat de tractar les persones de manera multidisciplinària, ja que cada disciplina mèdica pot aportar alguna cosa des del seu camp i englobar tota aquesta forma d’entendre la salut. Ara mateix tenim unes tecnologies que deu anys enrere no teníem i podem tractar patologies que abans consideràvem cròniques.

Es parla molt de la microbiota intestinal, però tinc entès que també hi ha altres microbiotes a les quals no donem tanta importància. Quines són?

Realment es parla més de l’intestí, perquè en aquesta microbiota es fabrica el 80% de les cèl·lules immunològiques i els neurotransmissors que tenen importància emocional. Per tant, és més fàcil obtenir resultats.

No obstant això, també a la pell, a la vagina o a la boca hi ha un tipus d’espècies bacterianes i unes semblances de fílums genètics. Així que també podem fer estudis de la microbiota oral, vaginal i fins i tot de l’úter quan hi ha dificultats d’implantació embrionària en dones amb problemes de fertilitat, per exemple.

“Podem fer estudis de la microbiota de l’úter quan hi ha dificultats d’implantació embrionària en dones amb problemes de fertilitat”

Actualment, a través de la biologia molecular podem estudiar tota la microbiota gràcies a diferents programes informàtics que permeten obtenir seqüenciacions massives i saber exactament quina microbiota, quin microbioma i quin virus hi ha a l’intestí. Abans es feien estudis al microscopi amb cultius.

Entrevista a Xevi Verdaguer, psiconeuroimmunòleg, posturòleg i fisioterapeuta

Quins estudis hi ha avui dia per saber l’estat de la microbiota?

Moltíssims. Per saber com tens l’intestí, recomano fer un estudi de femta i, mitjançant l’ús d’aquests programes informàtics, veurem la PCR per veure com està l’ADN.

Una altra tècnica és l’anàlisi d’orina. A través de l’orina, els fongs alliberen uns metabòlits (un tipus de residus), que, si estan elevats, poden indicar alteracions.

De la mateixa manera, els bacteris patògens, les proteolítics, també poden estar presents si hi ha excés de metabòlits. Això pot estar lligat a una tiroïditis de Hashimoto o a pell atòpica. Tot això s’analitza a l’intestí, però tu t’estàs tractant amb el dermatòleg o amb l’endocrí, amb una pastilla que es diu Eutirox. La qüestió és que el símptoma ens fa anar al metge, a l’especialista en concret per passar la crisi. No obstant això, arreglar el mecanisme que l’ha desencadenat és diferent.

Tenim tècniques per conèixer, per exemple, la microbiota de la pell?

Per a la microbiota de la pell en concret, no, però sabem que el sistema immune mucós és comú i això implica el sistema immune limfàtic, el de l’intestí, el de la boca, el dels ulls, el de la faringe, el de les orelles, el de la zona urogenital, el de la pell, el dels pulmons… Tot està connectat.

Sembla ciència-ficció, però tots els pares sabem que, quan als infants els surten les primeres dents i la dent perfora i inflama la mucosa de la boca, tindran rinitis; o quan tenen conjuntivitis i els ploren els ulls o tenen el culet irritat i els posem una crema. És normal que, quan una mucosa s’inflama, totes les mucoses del cos ho facin també.

Una cosa curiosa que passa habitualment és que, quan els adults ens raspallem les dents i ens sagnen les genives, no pensem que tenim el sistema immune inflamat, i prenem antibiòtics per a la faringitis crònica o per a les infeccions d’orina o vaginals de repetició; tot i saber que, potser, la inflamació comença a la boca, com quan érem petits i ens sortien les dents.

Per això, en problemes de pell sempre hem de regular el sistema immune. I allà on més importància donem i fem més èmfasi és en l’intestí.

Entrevista a Xevi Verdaguer, psiconeuroimmunòleg, posturòleg i fisioterapeuta

En PNIE integreu diferents mètodes de tractament: feu servir l’alimentació, la complementació, l’exercici físic, la gestió de l’estrès i altres mètodes per tractar el pacient de forma integrativa. N’hi ha cap amb més pes que la resta?

Jo diria que, potser, el que té més protagonisme és l’alimentació, ja que és una eina que tots tenim a l’abast i podem decidir, en qualsevol moment, com la fem servir. Sabem que una dieta rica en fitoquímics i vegetals, com una dieta mediterrània, s’associa a menys inflamacions; però també s’associa a menys inflamacions la meditació, el mindfulness, el ioga o la hipnosi. Amb la qual cosa, aquesta inflamació es pot reduir de dues maneres. No cal ser gaire estricte i obsessiu i meditar dues vegades cada dia o menjar de manera gens flexible, perquè aquesta obsessió es pot convertir en una situació d’estrès, i l’estrès genera inflamació; així que això no ens interessa.

Hi ha persones adultes que toleren pitjor les situacions d’estrès, que són menys resilients...

Sí. De vegades el mateix estrès no passa factura igual a dues persones que hi estan exposades. S’ha vist que molt estrès durant la gestació i els primers anys de vida –èpoques molt sensibles per al neurodesenvolupament–, com parts preterme, problemes d’estrès, malnutrició o infeccions, poden implicar una resposta pitjor a les inflamacions i una tolerància més baixa a l’estrès durant la vida.

Què podem fer si, amb la meditació i l’alimentació, no arribem a resoldre-ho?

Hi ha gent que està condicionada epigenèticament. En aquest cas, potser és bona idea parlar amb un psiquiatre, perquè els antidepressius tricíclics químics o naturals poden ajudar-los a tenir una predisposició més bona.

Quan hi ha estrès, les citocines inflamatòries augmenten; quan hi ha depressió els nivells d’histamina pugen i augmenten les possibilitats de tenir èczemes o migranyes.

A banda, quan hi ha afecte social, després de passar estrès, les citocines inflamatòries es redueixen. Si tu tens una preocupació, un problema, i sents l’afecte i l’escalf d’algú, les citocines inflamatòries es redueixen; per tant, aquest afecte té efectes protectors. Això t’afecta a l’hora de resoldre millor o pitjor la inflamació.

Tornant a l’alimentació. Sabem que hi ha certes tendències com la dieta paleo, cetogènica, macrobiòtica... Et decantes per algun estil en concret?

No crec que una dieta concreta sigui la solució. Al final el que hem de fer és personalitzar l’alimentació o els hàbits de vida, com l’esport, i adaptar-lo a cada sistema neuroimmunoendocrí que es cuina a l’intestí. Cal entendre per què hem perdut la tolerància, tenir uns bons nivells de vitamina D, tractar els microorganismes que calgui tractar i portar cada pacient de forma exclusiva. De fet, vam estar col·laborant amb una clínica que portava casos de fibromiàlgia i els metges especialistes ens preguntaven que com era possible que abordéssim des de perspectives diferents dos pacients amb la mateixa patologia

Compra l'entrada per al COMO TALKS del Xevi

Xevi Verdaguer, al Cómo Como Festival 2019

El proper 26 d’octubre, Xevi Verdaguer participarà com a ponent al Como Talks, l’espai dedicat a xerrades i tallers del Cómo Como Festival, que tindrà lloc al Campus UPF Ciutadella de Barcelona.

El psiconeuroimmunòleg, divulgador científic i fisioterapeuta farà la xerrada “Les noves claus de l’intestí” a les 19 h.

Verdaguer ens parlarà de les novetats sobre histamina, virus i bacteris i analítiques de femta. En concret, analitzarà la influència que tenen els virus a l’hora de desequilibrar la microbiota intestinal i revelarà les noves tecnologies recents que fa servir per fer analítiques de virus, bacteris i fongs per tal que cadascú esbrini què li ha pogut provocar malalties cròniques com, per exemple, depressions, angoixa, dolors crònics o malalties autoimmunes.

Les entrades de totes les xerrades ja estan en venda al web comocomofestival.com

Perd pes i guanya salut 4a edició (Regal)

$
0
0

Torna el curs “Perd pes i guanya salut”

Estàs fart, ja, de dietes que l’únic que aconsegueixen són resultats transitoris a costa de passar gana? I el pitjor: Si et descuides una mica recuperes els quilos perduts o, fins i tot, guanyes més pes encara?

Sabies que perdre pes pot ser un procés que es pot gaudir? En aquest curs, veuràs com sí! I, a més de veure resultats en poc temps, tindràs un pas a pas amb menús setmanals, receptes i idees simples perquè els teus plats siguin ben apetitosos. No passaràs gana, estaràs acompanyat per la terapeuta i, molt important, entendràs per on passa el veritable canvi d’hàbits per perdre pes.

A més de millorar la composició corporal veuràs que et trobes molt millor, més vital i amb la ment més àgil. Voldràs transformar la manera com t’alimentes per sempre. Només cal un requisit: seguir el curs al peu de la lletra durant dues setmanes. La Pilar hi serà per resoldre els teus dubtes i acompanyar-te. Si ho fas, veuràs resultats.

El curs dura 15 dies i conté tot el que necessites saber per començar a perdre aquests quilos de manera definitiva. T’hi apuntes? No te’n penediràs!

I, si ja has fet les edicions anteriors, també t’interessa repetir! En aquesta edició, la Pilar proposa un nou menú per perdre pes, amb més receptes. I, com sempre, comptaràs amb el nostre fòrum per resoldre dubtes.

Viewing all 3973 articles
Browse latest View live