Quantcast
Channel: Etselquemenges
Viewing all 3973 articles
Browse latest View live

“Reset”: la retirada per a dones que volen tenir el control sobre la seva salut

$
0
0

Del 25 al 29 de setembre torna a la càrrega, activa el metabolisme, incorpora hàbits saludables nous, nodreix-te i depura l’organisme en la tercera edició del retir “Reset” de Cristina Manyer.

Després de la bona acollida en el seu últim “Reset”, aquest any Cristina Manyer torna a organitzar cinc dies de desconnexió en plena naturalesa en què integra alimentació, coaching i esport.

Després d’unes vacances ben merescudes, probablement al setembre ja estareu aterrant de nou a la vostra terra, si és que n’heu sortit. I, segurament, mantenir l’estat de desconnexió de les vacances us resultarà una mica complicat.

La part positiva és que, amb una empenteta fàcilment podreu reprendre els hàbits saludables o, simplement, començar a tenir-los si encara no ho heu fet. Així que, si teniu ganes de seguir amb l’energia de les vacances mentre us nodriu, desconnecteu i exerciteu el cos mitjançant diferents tècniques, aquest retir pot ser per a vosaltres.

Reset” dura cinc dies en els quals podreu desconnectar en plena natura i aconseguir la vostra millor versió des de l’amor, la consciència i la constància.

Quins beneficis pot aportar aquest retir?

  • Trobar una versió millor d’una mateixa.
  • Depurar i nodrir el cos mitjançant una cuina neta, nutritiva i deliciosa.
  • Deixar anar els pensaments que limiten la vostra evolució i transformar la manera de pensar. A més, conèixer els aliments fisiològics que permeten gaudir d’un bon equilibri mental, físic i emocional.
  • Augmentar massa muscular i mantenir un pes estable o baixar de pes sense necessitat de dietes restrictives.
  • Conèixer els beneficis del dejuni, eliminar líquids i augmentar energia.
  • Beure sucs verds cada dia plens de clorofil·la per ajudar a netejar l’organisme.
  • Fer exercici físic diàriament. Mitjançant una pràctica diferent cada dia, gaudireu de beneficis diferents i trobareu la que més s’adapta als vostres gustos i necessitats.
  • Millorar la tonificació de la pell, eliminar greix i millorar la flexibilitat, entre altres beneficis.
  • Aprendre a cuinar de forma saludable per poder menjar sense pensar en calories ni tenir remordiments.
  • Descansar envoltades de natura i silenci; un aspecte fonamental per assegurar-se un bon estat de salut.

A més, tota l’alimentació del retir serà ecològica i de proximitat, amb molts aliments vegetals, en un 60% crus i 80% vegans. Sense gluten, refinats ni processats. Si ho preferiu, també podreu triar un menú 100% vegà.

Què inclou el retir?

  • Estada de 4 nits i 5 dies en pensió completa
  • Accés a la piscina climatitzada i hidromassatge
  • Superaliments desintoxicants de Salut Viva
  • Bufet lliure de fruites, infusions, aigua i llimonada durant tot el dia per alcalinitzar el cos i ajudar a eliminar toxina
  • Aliments ecològics i de màxima qualitat de Molsa
  • Pautes per seguir a casa una alimentació neta, equilibrada i conscient.
  • Tallers de cuina
  • Taller ritual essència femenina Vagheggi
  • Sessions de coaching amb la Cristina
  • Cardiofitnes amb la Jessica
  • Pilates i marxa nòrdica amb l’Elena
  • Ioga amb la Georgina
  • Zumba amb la Nat
  • I moltes més activitats i regals

A més, si feu la reserva durant el mes de juny, tindreu 200 euros de descompte.

Només quinze dones en podran gaudir! Així que, si no us voleu quedar sense plaça, us recomano adreçar-vos ràpidament a l’enllaç següent i apuntar-vos-hi.

APUNTA-T'HI!

Como Talks, el nou espai de divulgació del Cómo Como Festival 2019

$
0
0

Després de tres anys d’experiència, el Cómo Como Festival 2019 vol ser un gran referent en divulgació i, per això, hem creat, enguany, el nou segell Como Talks. En un sol dia, en dos espais diferents, el festival reunirà alguns dels millors professionals de la salut i comunicadors del moment.

El psiconeuroimmunòleg Xevi Verdaguer i el nutricionista Marc Vergés repeteixen en el cartell de xerrades, però el Cómo Como aposta per sorprendre amb noms com Míriam Tirado, consultora de criança, que ens descobrirà com aconseguir àpats feliços i en pau amb els fills, o Esther Vivas, que parlarà de feminisme i lactància.

No només hi haurà ponents de Catalunya, sinó que vindran expressament alguns dels millors professionals de la nutrició i la salut des de València, Canàries, Madrid, Sant Sebastià, Navarra i Eivissa.

Tal com explica Núria Coll, directora del Cómo Como Festival i d’Etselquemenges, “el Como Talks reunirà els millors nutricionistes del moment, com Sergio Espinar, que vincula l’exercici físic amb patologies específiques de la dona; Victoria Lozada, que connecta amb un sector de la població amb el qual tenim deures pendents, com els afectats per trastorns de la conducta alimentària; o Gabriela Uriarte, que, d’una manera planera i fresca, ajuda molta gent a fer un canvi d’hàbits gràcies al ressò que té a les xarxes”.

Les entrades ja són a la venda! Les podeu adquirir de manera individual o comprar-ne més d’una amb els abonaments amb descompte.

Ponents del Como Talks

1- Míriam Tirado: “Prou pollastres a taula”

La consultora de criança conscient explicarà de quina manera podem posar fi al mal ambient que sovint hi ha a taula amb els fills i com podem aconseguir que els àpats siguin un moment de connexió familiar.

Llegeix la entrevista a la Míriam Tirado: “Això que els nens vulguin tenir veu i vot no ens agrada gaire, als pares!”

 

2- Arantxa Areta: “La dieta cetobiótica”

La coach nutricional farà aquesta xerrada sobre com la macrobiòtica i la cetogènica poden coincidir en el temps i arribar a ser una alimentació òptima, independentment de la condició de cadascú.

Llegeix l’entrevista a l’Arantxa Areta: “He fusionat la dieta macrobiòtica i la cetogènica: el resultat és la dieta cetobiòtica”

 

3- Nerea Zorokiain: “Crea fermentaciones saludables para tu sistema digestivo”

L’autora del llibre Fermentación: Cómo crear recetas saludables, sencillas y transformadoras explicarà els beneficis de la fermentació per al sistema digestiu i la salut en general.

Llegeix l’entevista a la Nerea Zorokiain: “Amb els fermentats aconsegueixo sabors, textures i colors inèdits en la cuina vegana”.

 

4- Gabriela Uriarte: “No más dieta”

La influent dietista-nutricionista donarà les claus per aprendre a menjar, organitzar-se i deixar de fer dieta per sempre.

Llegeix l’entrevista a la Gabriela Uriarte: “Per què no hi ha dietistes-nutricionistes a la sanitat pública? Tu què creus?”

 

5- Esther Vivas: “Mama desobedient. Idees per a un embaràs, un part i una lactància feministes”

La periodista i activista donarà consells per gaudir d’un embaràs, part i lactància feministes amb idees i conceptes que, fins ara, potser no havíem sentit o no ens havíem plantejat.

Llegeix l’article “La mirada feminista i saludable d’Esther Vivas sobre la maternitat” al seu nou llibre Mamá desobedient.

 

6- Sergio Espinar: “Los beneficios del entrenamiento de fuerza y nutrición en la mujer”

El nutricionista esportiu explicarà com l’entrenament de peses pot millorar problemes comuns en la dona com la síndrome premenstrual, l’estrès o l’excés de pes.

Llegeix l’entrevista al Sergio Espinar: “L’entrenament de peses pot millorar la síndrome premenstrual”

 

7- Carlos Ferrando: “Borrón y dieta nueva”

El nutricionista explicarà, amb molt de sentit de l’humor, els errors recurrents que cometem pacients i terapeutes a la consulta.

Llegeix l’entrevista a Carlos Ferrando: “Bon vent i dieta nova”

 

8- Marc Vergés: “A mi, quina alimentació em va bé? Seignalet, ceto o paleo?”

El nutricionista resoldrà dubtes i sortirem de la xerrada sabent què ens funcionarà millor a cadascú.

Llegeix l’entevista al Marc Vergés: “No hi pot haver malaltia autoimmune si l’intestí no està malmès”

 

9- Paloma Quintana: “Cómo como para merecer esto”

La nutricionista explicarà com la mala alimentació ha fet que tinguem una mala composició corporal i veurem estratègies per solucionar-ho.

Llegeix l’entrevista a la Paloma Quintana: “La immensa majoria dels meus pacients volen canviar el seu físic”

 

10- Xevi Verdaguer: “Les noves claus de l’intestí”

El psiconeuroimmunòleg parlarà de les novetats sobre histamina, virus i bacteris i analítiques de femta.

Llegeix l’entrevista al Xevi Verdaguer: “Si reps l’escalf i l’afecte d’algú, les citocines inflamatòries es redueixen”

 

11- Victoria Lozada: “Nutrición sin obsesión”

La nutricionista explicarà consells i estratègies per trobar la motivació per recuperar-se d’un trastorn de la conducta alimentària o per ajudar un amic o familiar.

Llegeix l’entrevista a la Victoria Lozada: “Per a les persones amb un trastorn de conducta alimentària, l’alimentació conscient és una eina 100% efectiva”

Fusió d’oci i coneixement!

El Cómo Como Festival tornarà amb el Como Market, amb expositors ecològics plens de productes de primera qualitat; amb la zona Como Food, amb foodtrucks a l’aire lliure, i moltes activitats gratuïtes per a petits i grans que s’aniran desvetllant a mesura que s’acosti la data de l’esdeveniment, que aquest any serà al Campus de la Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra.

Seguiu-nos a les xarxes social,  Facebook, Instagram i Twitter. per estar al dia de totes les novetats!

Sortegem 5 lots de llavors de sèsam d’Ecoriginal

$
0
0
Descobriu un snack deliciós amb sabors d'allò més diferents!

Crema de bellesa pura: seda sobre cireres amb amaniment aromàtic oriental

$
0
0

Els cirerers florits anuncien l’inici de la primavera i els japonesos els consideren una de les manifestacions més grans de la bellesa en estat pur. De tota manera, només és un avançament d’un altre dels esdeveniments més esperats, que és degustar-ne el fruit: la cirera, de polpa vermell brillant, sucosa, fascinadora i plena de substàncies que ens embelleixen la salut.

He de reconèixer que no soc una gran aficionada al tofu en general, però de tant en tant pot ser molt inspirador en algunes receptes veganes. En concret, el tofu japonès o sedós té una textura molt agradable que es desfà a la boca, però us aviso que és força delicat de manipular; així que jo crec que és ideal per aprofitar l’oportunitat i practicar mindfulness o consciència plena mentre cuinem. A més pot resultar deliciós en pastissos de formatge vegans, lassis, begudes amb fruites o fins i tot tiramisú! Per donar-hi una mica més de gust, l’he macerat una estoneta abans amb un amaniment estil oriental de sabor i aroma molt intensos; especialment per l’oli de sèsam torrat, que fa una olor que em perd!

Entre molts beneficis, les cireres ajuden a combatre el restrenyiment, a regular els nivells de sucre en sang, a enfortir el sistema immunològic i a reduir l’acumulació de gasos intestinals, fet que alleuja malestars digestius. Destaca també que les cireres són un dels pocs aliments que contenen melatonina, que ajuda a regular el ritme cardíac i els cicles de la son. Com que són molt riques en pigments, als quals deuen el seu color vermellós, anomenats antocianines, tenen propietats antioxidants capaces de reduir la inflamació, i en general de prevenir l’aparició de patologies degeneratives, motiu pel qual podríem considerar-les una fruita antienvelliment.

A casa nostra també podem assistir a l’espectacle que ofereixen els cirerers: la floració de la vall del Jerte a Extremadura és un dels espectacles més impressionants que ens regala la natura cada any. La picota és la cirera autòctona i exclusiva d’aquesta vall i entre les varietats hi ha la Pico Limón, Pico Negro, Pico Colorado i Ambrunés. A més de consumir-les tal qual, resulten ideals en amanides, sopes, salses, postres, gelats o fins i tot com a guarnició de plats de carn. Extrarefrescant, aromàtica, sucosa i saciant; amb aquesta crema de bellesa podrem celebrar el final de la primavera protegits amb una bona dosi d’antioxidants per rebre el solstici de l’estiu renovats.

La recepta

  • 500 g de cireres
  • 200 g de cirerols
  • 1 tros d’api
  • Un gra d’all petit
  • 1 c.p. de gingebre en pols
  • 1 c.p. de tamari
  • 2 c.p. d’oli d’oliva
  • Aigua mineral
  • 400 g de tofu sedós (estil japonès)

Ingredients per a la vinagreta oriental:

  • Oli d’oliva
  • 2 c.s. d’oli de sèsam torrat
  • 1 c.s. de mirin (vinagre d’arròs integral)
  • 1 c.s. de salsa de soja
  • 1 c.s. de concentrat de poma

Per decorar:

  • Daikon ratllat (o nap blanc)
  • Fulles verdes aromàtiques (shiso, menta, alfàbrega i cibulet)
  • Ratlladura de taronja

Preparació del tofu

  1. Escorreu el tofu i embolqueu-lo amb paper de cuina; deixeu-lo en un colador durant uns 30 minuts per eliminar l’excés d’aigua.
  2. Talleu el tofu en uns vuit trossos i torneu-lo a assecar amb paper de cuina. Regueu-lo per sobre amb la vinagreta oriental mentre feu la crema de cireres perquè es vagi macerant.

Preparació de la crema de cireres

  1. Talleu les cireres per la meitat i traieu-ne els pinyons. Trossegeu els cirerols i barregeu-los amb l’api tallat, les cireres i la resta d’ingredients. Tritureu-ho tot fins a obtenir un puré fi que podreu ajustar amb una mica d’aigua mineral si us ve més de gust líquid; l’ideal és que quedi amb la textura d’un gaspatxo.

Presentació

Ompliu cada plat amb la crema de cireres i poseu 2 o 3 trossos de tofu al centre. Regueu amb la vinagreta i decoreu amb les fulles verdes picades, una mica de nap ratllat i ratlladura de taronja.

Que en gaudiu,

Molta salut!

Gelat de pètals de rosa

$
0
0
Una de les receptes amb flors que us proposem en el primer número d'ETS paper.

Xocolata orgànica i sense sucre? Sí, és possible!

$
0
0

La xocolata és d’aquells petits plaers que agraden a tothom. Una presa per acompanyar el te de mitja tarda o al vespre, com a moment de desconnexió del dia, és un dels capritxos més recurrents quan busquem un moment de pausa, tranquil·litat i benestar.

No obstant això, quan comencem a cuidar-nos, un del dubtes més freqüents és si podem seguir prenent aquest trosset de xocolata que tant ens agrada. La resposta és que sí, però amb dues condicions: que sigui “orgànica” i amb poc sucre afegit o, millor encara, “sense sucre”.

Què ens aporta la xocolata?

La xocolata és un aliment ric en greixos de bona qualitat, minerals –com el manganès, el coure o el magnesi–, vitamines del grup B i, sobretot, antioxidants! Per això sol ser considerat un superaliment.

Al contrari del que molta gent pensa, la xocolata de bona qualitat, i consumida amb mesura, té efectes positius per a la salut cardiovascular, ja que millora la circulació, augmenta l’elasticitat dels vasos sanguinis i fa baixar la pressió. A més, també millora el perfil lipídic, ja que augmenta el colesterol HDL i redueix l’LDL, i actualment hi ha estudis que indiquen que, gràcies als polifenols que conté la xocolata de bona qualitat, podria reduir la resistència a la insulina.

D’altra banda, com ja sabreu, la xocolata també millora l’estat d’ànim, i ens produeix sensacions de plaer i benestar. Per això ens agrada tant!

Millor si és ecològica

Quan parlem de xocolata de bona qualitat és important que sigui orgànica; així evitem agrotòxics i ens assegurem que té greixos de bona qualitat i que s’ha produït de manera respectuosa amb el medi ambient.

Avui en dia podem trobar xocolates orgàniques de molts tipus, ja sigui amb alts percentatges en cacau i prou o amb ingredients innovadors afegits que donen un toc diferent i deliciós, com les xocolates orgàniques de Xocolates Torras amb maca i gingebre, goji i margalló del Brasil, flor de sal, sèsam i pol·len o soja i quinoa.

La xocolata “orgànica i sense sucre” existeix!

La gran majoria de xocolates ecològiques estan elaborades amb algun tipus de sucre (de canya, de coco, atzavara…), però Xocolates Torras acaba de presentar la primera gama de xocolates “Orgànic i Sense sucre”: una rajola del 79% de cacau (de la varietat Crioll Foraster) i la tauleta 62% amb ametlles senceres. Son xocolates endolcides amb eritritol orgànic, un poliol que s’obté de la fermentació de la dextrosa del blat de moro ecològic.

Els polialcohols són un tipus d’hidrats de carboni presents de manera natural en algunes plantes, fruites o en l’escorça d’alguns arbres, i es caracteritzen perquè tenen un gust dolç i són resistents a la digestió. Aquesta digestibilitat baixa fa que el cos no els absorbeixi i que, per tant, aportin les mínimes calories i no impactin en els nivells de glucosa en sang.

Aquestes varietats, doncs, són ideals per a diabètics, gent amb mala gestió de la insulina en sang i per a tothom que simplement vulgui gaudir d’una xocolata ecològica més saludable. També és un dels poliols més recomanables durant una dieta cetogènica.

 

Batut cruixent de cirera i orxata

$
0
0

Ja en queden poques. Les cireres són una delícia que la natura ens ofereix durant poc temps; per això he volgut aprofitar les últimes per preparar un esmorzar que gaudireu amb cada cullerada.

Smoothie de cirera i orxata

Fotos: Becky Lawton

Em venia molt de gust preparar un crumble, un pastís al forn amb fruita amb cruixent per sobre, però amb la calor no volem encendre el forn! Així doncs, pensant en una versió més estiuenca, va sorgir aquest batut cruixent, més lleuger i ràpid de preparar.

Us explico una mica els ingredients que porta:

  • Cireres: el color grana tan potent que tenen ens indica que són molt antioxidants. Les antocianines –el pigment que dona el color vermell– són substàncies que actuen sobre els radicals lliures, per això solen formar part de dietes antienvelliment, però també de l’alimentació de les persones esportistes, fumadores o amb molt d’estrès. Contínuament, es fan estudis sobre els beneficis de les cireres; fins i tot se sap que actuen –en dosis concentrades, terapèutiques– sobre la inflamació, i l’activitat tumoral.
  • Beguda de xufa: podríem dir que és la llet vegetal que més aïllada es pren; gairebé sempre es beu tal qual. Per això, no solem pensar-hi a l’hora de fer batuts, però és una bona opció per variar i fer-li un forat. A més, ens permetrà aconseguir una bona textura cremosa.
  • Flocs de civada: podeu fer servir flocs de civada sense gluten, si és un problema, o de qualsevol altre tipus.
  • Sucre de coco: en faig servir poca quantitat i el combino amb una mica de canyella molta.
  • Escates de coco: donen un toc perfecte a tot el conjunt. També podeu posar-hi coco ratllat.

Perquè sigui ben refrescant podeu treure el pinyol de les cireres i congelar-les prèviament o bé afegir uns glaçons de gel picat a la barreja just abans de batre.

Ingredients batut cruixent de cirera i orxata

La recepta

Per a 4 racions

Batut

Cruixent

Elaboració

  • Renteu les cireres i traieu-ne el pinyol. Reserveu unes 8 peces i congeleu la resta fins l’endemà.
  • Prepareu el cruixent. Escalfeu el sucre de coco en una paella amb les cireres i una cullerada d’aigua. Barregeu fins que el sucre es dissolgui. Afegiu-hi els flocs de civada, la canyella i les escates de coco. Remeneu de tant en tant fins que els flocs estiguin daurats.
  • Deixeu refredar.
  • Poseu les cireres congelades al got de la batedora amb l’orxata i tritureu fins que obtingueu una barreja homogènia.
  • Aboqueu el batut als gots i afegiu-hi les 4 cireres que havien quedat trossejades i aixafades. Finalment, poseu una mica del cruixent de civada per sobre i serviu immediatament.

Les cireres s’oxiden molt de pressa, de manera que recomano preparar-lo i consumir-lo al moment.

Apropa’t al ioga i als seus beneficis

$
0
0

L’any 2014 es va proclamar el Dia Internacional del Ioga. L’ONU va atorgar el privilegi de tenir un dia propi a aquesta pràctica mil·lenària oriental que actua en el pla físic, mental i espiritual, i va reconèixer, així, que el ioga ofereix una visió holística de la salut i el benestar de les persones. És, per tant, una manera de difondre a tota la població mundial els avantatges de practicar-lo.

Sirsasana, la postura invertida reina del ioga

La paraula ioga està relacionada amb el concepte d’unió, i fa referència a l’harmonia dels diferents nivells de l’ésser humà. La pràctica continuada i constant d’aquesta disciplina ajuda a desenvolupar l’atenció en el present i a viure de manera conscient, entre molts altres beneficis. Per aconseguir-ho, el ioga inclou diverses tècniques o estadis, com les asanas (postures) o el pranayama (tècniques de control de la respiració i de l’energia vital).

Malgrat que és una disciplina oriental mil·lenària –va sorgir fa centenars d’anys a l’Índia–, en els últims anys, la pràctica del ioga s’ha estès per tot el món i, molt especialment, a Occident com a pràctica esportiva i de relaxació.

Filosòficament, el ioga és una disciplina molt profunda que té en compte aspectes ètics i espirituals. De totes maneres, la pràctica occidental se centra sovint, i equivocadament, exclusivament en les postures.

Quins beneficis té el ioga?

  1. És una eina d’autoconeixement. Cadascú el pot cercar d’una manera diferent i experimentar la seva pròpia evolució, al seu ritme i intensitat.
  2. Desenvolupa la consciència. Com més ioga practiquem, més consciència prenem de l’entorn i de nosaltres mateixos. Aquesta connexió amb el present ens ofereix una millor concentració, coordinació, temps de reacció i memòria.
  3. Millora la forma física, sobretot pel que fa a flexibilitat, equilibri i força. A més, també ens ajuda a mantenir en equilibri els sistemes nerviós, endocrí i circulatori i, si és el cas, en casos de restrenyiment, mal de cap, dolor menstrual o altres afeccions.
  4. Ajuda a gestionar l’estrès i l’ansietat, aspectes que fan més fàcil:
  • Alimentar-nos de manera conscient i equilibrada. La pràctica del ioga redueix els nivells d’estrès i d’ansietat, que sovint ens empenyen triar patrons alimentaris poc saludables.

Ioga i alimentació han anat sempre units. Els experts creuen que arribar a assolir el desenvolupament cos-ment que persegueix el ioga d’una manera òptima és impossible sense una alimentació natural, sense productes refinats, tòxics ni d’origen animal.

  • Tenir més bones digestions, gràcies a les moltes postures que afavoreixen el procés digestiu, com a les tècniques de relaxació que proposa el ioga nidra, que redueixen les tensions que són origen, sovint, de problemes gastrointestinals.
  1. Millora la respiració, funció vital que es veu limitada quan hi ha estrès. El ioga, amb tècniques de respiració conscient, contribueix a recuperar una respiració natural completa.
  2. Per als infants, practicar ioga pot ser molt beneficiós, ja que representa “un espai de llibertat en què siguin ells mateixos i puguin decidir com volen relacionar-se amb la resta del grup prenent la responsabilitat de les seves pròpies decisions”, tal com ens deia la Sandra González, professora de ioga kundalini, a l’article “Ioga per a nens: per què?”.

La pràctica del ioga ha anat evolucionant al llarg dels anys i ha deixat pas a la creació de branques o escoles noves que, partint d’una mateixa base, han construït mètodes diferents. Per això, el ioga que avui es practica als centres especialitzats pot ser molt diferent entre si i convé provar més d’un mètode per saber quin ens encaixa millor.

Els tipus de ioga més populars

Hatha

Aquesta modalitat és coneguda com a ioga físic. Combina postures, relaxació, respiració i interiorització, i genera un estat de quietud física, emocional i mental. Es basa en postures suaus enfocades a treballar, sobretot, la flexibilitat.

Actualment és el tipus de ioga més practicat arreu del món i sol ser l’opció per la qual es decanten més els principiants.

Kundalini

També s’anomena ioga de la consciència. És el tipus més antic de ioga, i es basa a despertar l’energia del cos. Inclou postures, respiració, meditació, mantres i relaxació. Es tracta però, més enllà d’una pràctica, d’una filosofia de vida que inclou també ensenyament de salut i nutrició, de relacions interpersonals i que ofereix una visió còsmica de l’ésser humà en relació amb l’univers i amb si mateix.

Bikram

Es practica en una sala climatitzada entre 40-42 ºC i consisteix a fer una sèrie de vint-i-sis postures –amb uns exercicis previs i finals de respiració– pensades per tractar els diferents sistemes de l’organisme. No s’ha de confondre amb el hot yoga, que també es practica en una habitació calenta, però que no segueix una seqüència específica de postures.

Ashtanga

Ioga de les vuit branques o passos (ashtanga en sànscrit vol dir literalment ‘vuit membres’). Aquestes vuit branques inclouen: codis morals (yamas), purificació personal (niyamas), postures (asanas), control del prana a través de la respiració (pranayama), retracció dels sentits per iniciar la interiorització (pratyahara), concentració mental (dharana), meditació (dhyana) i contemplació (samadhi). Tot i que els pilars per assolir la realització personal són els yamas i els niyamas, es recomana començar per les postures, que estan dividides en tres sèries segons el nivell de dificultat, per tal d’adquirir la claredat mental necessària.

Iyengar

Creat pel conegut mestre B.K.S. Iyengar, és una derivació del hatha que fa un èmfasi especial en l’alineació corporal, és a dir, en la postura correcta. És freqüent fer servir suports com mantes, cordes o cadires, que faciliten la pràctica de les postures i la respiració i les fan més assequibles per a tothom, independentment de l’edat, l’estat de forma o la constitució.

Per això també resulta un bon mètode per introduir-se en el món iogui.

Vinyasa

El terme sànscrit vinyasa fa referència al vincle entre la respiració i el moviment, i és que aquest tipus de ioga es fixa especialment en aquest aspecte, i compassa cada moviment amb una inhalació, retenció o exhalació. Tot i que no és una escola o corrent com a tal, les classes de ioga que s’identifiquen amb aquest nom s’han fet molt populars a Occident i s’ofereixen en molts centres.

Nidra

Es basa en tècniques de meditació per arribar a un estat de relaxació físic, emocional i mental. És com un estat lúcid del son en què s’alternen moments de consciència amb moments de no-consciència en què la persona fins i tot es pot adormir. Resulta molt útil per potenciar certes funcions de l’organisme.


Cuina fàcil autoimmune

Pilar Rodrigáñez, autora del llibre i del curs online “Perd pes i guanya salut”

$
0
0

Ha conduït el curs virtual de més èxit de la història d’Etselquemenges. Després de tres edicions ajudant milers de persones a canviar d’hàbits i a perdre pes, les peticions continuades dels exalumnes han convençut Pilar Rodrigáñez per fer la quarta edició del “Perd pes i guanya salut”, aquesta vegada, en clau d’estiu. Un programa sensat i fàcil de seguir per aprimar que fa servir aliments de temporada, que es fa en comunitat i que ha aconseguit grans resultats.

Aquesta vegada, a més, l’estrena del curs coincideix amb el llançament del llibre de la Pilar que, sota el mateix títol, complementa el curs i vol convertir-se en la bíblia per perdre pes definitivament i de manera sana.

Després de tres edicions i d’un èxit rotund dels cursos en línia, arriba el llibre Perd pes i guanya salut, el teu primer llibre. Enhorabona! Quina diferència hi ha entre el curs i el llibre? Val la pena tenir-los tots dos?

Estic molt contenta! De fet, el llibre és una mica el fill del curs. Resulta que una de les alumnes del curs és editora de Random i va proposar-nos fer el llibre del curs perquè li havia encantat.

La idea és que el llibre conté els temes del curs, però tractats més en profunditat i amb menús per a tot l’any. Va ser una experiència molt bonica i va ser clau poder fer-ho amb la tranquil·litat que és un mètode que funciona bé, perquè quan em vaig asseure a escriure ja havíem tingut molt bon feedback dels alumnes en dues edicions. El més difícil de tot va ser aconseguir temps, perquè la meva filla Juno era acabada de néixer.

Pel que fa al curs, la realitat és que són formats molt diferents. El curs té com a gran més el fòrum, on durant dues setmanes compartim dubtes i experiències amb els alumnes. És allà on puc fer algun canvi del menú o on els puc explicar coses sobre alimentació saludable. Allà ens donem ànims entre tots i, fins i tot, compartim algunes receptes que no són al curs. Passen coses i és genial.

Després de tantes edicions, d’escriure el llibre i de les visites específiques en consulta, ets tota una referència en perdre pes de manera sana. Com pot ser que el sobrepès sigui un problema tan estès i massiu? És símptoma d’una societat malalta?

Sí, en part sí. Crec que, com a societat, hem perdut una mica el nord en la manera d’alimentar-nos i de viure en general. En l’era de la manca de temps ens hem acostumat a viure sense activitat física, a dormir malament i a menjar el que la indústria ens prepara. Tot això ens engreixa i, sobretot, ens desvitalitza. Al llibre i al curs hi ha una invitació a tornar a la cuina i a menjar aliments reals, a triar els processats i a muntar el menú d’una manera equilibrada. És una proposta simple (apta per a la vida familiar), però que és molt rica i dona molt bon resultat: la gent perd pes i, el més important, es troba millor.

Portada del llibre "Perd pes i guanya salut"

Poses en dubte el model de l’alimentació convencional i plantes cara a la indústria alimentària. És un llibre molt valent!

Soc una persona molt reivindicativa i, definitivament, aquesta és una de les batalles que més em toquen la fibra. És impossible fer una alimentació saludable sense criticar el model convencional, minat d’interessos. Per sort, cada vegada som més els que qüestionem els vells paradigmes i no tenim por d’escopir a la indústria a la cara. Ella ens posa malalts a nosaltres i als nostres infants amb un desvergonyiment i una falta d’ètica que no pot deixar-nos indiferents.

El mètode ha aconseguit canviar la vida a milers de persones amb diferents condicions que ni tan sols has vist o dels quals no saps res, i tots els que han seguit la pauta al peu de la lletra s’han aprimat.

Aquest ha estat un gran desafiament, perquè la dieta hauria de ser personalitzada, però els hàbits i el tipus d’alimentació que ens permet aconseguir una composició corporal més bona són els mateixos per a tothom. Tots necessitem donar prioritat a alguns aliments i descartar-ne d’altres per poder aprimar-nos o tenir menys ansietat, o fer un tipus d’esmorzar per atipar-nos més. Aquest ha estat un dels esforços més grans que he fet en aquest curs: enumerar o detectar les claus o pautes que hi ha d’haver en totes les dietes. Després, per descomptat, es pot afinar en cada cas.

Posa-me’n un exemple.

Per exemple, amb les digestions cal anar amb compte. Hi ha qui digereix les pedres i, en canvi, qui no es pot prendre una amanida a la nit. A aquestes persones és important adaptar-los la pauta i fer que sigui més digestiva. O, per exemple, si la persona té horaris complicats, cal pensar molt bé on col·locar cada àpat per tenir bons resultats.

Com explicaries el mètode de manera breu a algú que no el conegui?

Socors! A veure si soc capaç de ser breu; pensa que soc argentina. Bàsicament proposo un tipus d’alimentació per al qual estem adaptats genèticament. Això significa deixar de banda els ultraprocessats. Dono molta prioritat als aliments rics en greixos –per diversos motius que explico en el curs– i minimitzo la presència de carbohidrats, sobretot els que provenen de farines. Enderroquem mites; és a dir, incorporem aliments que sempre s’ha pensat que s’engreixaven i, a l’inrevés, ens en traiem de sobre molts que estan pensats per aprimar-se. I, per descomptat, les verdures són les reines; sempre. El mètode busca també que hi hagi gaudi mentre es fa l’esforç; això és primordial. Proposo un munt d’idees simples per deixar enrere la típica dieta trista de pollastre a la planxa i enciam.

pilar rodrigáñez

Quins avantatges té menjar sa quan ens volem aprimar?

Principalment que construeixes un hàbit que podràs sostenir per sempre. No estàs a dieta: ja hem vist que aquest concepte està predestinat al fracàs, perquè significa que ho passaràs malament i que probablement tindràs resultats ràpids però fugaços; sense parlar de l’altíssima probabilitat de caure en un efecte rebot a la mínima que tornis als hàbits d’abans. Menjar sa és per sempre, no hi ha marxa enrere. No cal ser un talibà; de fet, jo no ho soc de cap de les maneres. Les excepcions formen part de l’alimentació sana, però s’han de viure com el que són: excepcions. És a dir, sabent que no són part del dia a dia i gaudint-les.

Creus que el mètode pot convertir-se en el definitiu per deixar de fer dieta i aprendre a menjar?

Sí, del tot. Crec que això és una de les coses que més m’agrada del mètode. No és exactament igual quan vols perdre pes que quan vols mantenir-te, però a grans trets el tipus d’alimentació no canvia. El que és brutal és que qui ho fa entén per on passa el canvi i així és molt més fàcil d’integrar. És un mètode que et permet desenvolupar un criteri: no cal que jo et digui què sí i què no cada vegada que vulguis menjar alguna cosa; després de fer el curs, tu mateix saps com alimentar-te.

Molts dels seguidors del curs tenen un sobrepès lleuger i volen perdre un parell o tres de quilos, però també hi ha qui té problemes de pes més importants. La pauta també serveix en cas d’obesitat?

Sí, i tant. Ara que ja han passat més de dos anys de la primera edició, comencen a aparèixer els testimonis dels primers alumnes que, en alguns casos, han perdut més de deu o quinze quilos. Els temps són diferents, és clar, però és una alimentació totalment vàlida per a casos d’obesitat.

Si tenim mal de cap i restrenyiment quan comencem a fer la pauta, vol dir que anem per bon camí i no ens hem d’espantar?

Sí. Al principi hi pot haver una mica de restrenyiment pel canvi d’alimentació, però després reverteix; de fet, gairebé sempre millora. I el mal de cap, sí, és força desagradable, però és producte de consumir menys sucre. De vegades em diuen “però si jo no prenc sucre normalment”, però amb aquests mals de cap t’adones que sí; el que passa és que no ho sabem, perquè està per tot arreu. Són dos o tres dies més o menys; després passa. L’organisme s’hi ha d’acostumar.

curs online perd pes i guanya salut

Ben aviat estrenem la quarta edició del curs virtual a Etselquemenges. Quines novetats trobarem respecte de les edicions anteriors?

Bàsicament els menús i algunes receptes. El contingut teòric és similar. A partir de la tercera edició afegim un capítol que ens havien demanat a les edicions anteriors: com seguir tant si volem continuar perdent pes com si volem mantenir-nos; però res més. El que també hem millorat és el fòrum, que és una eina central del curs: ara està molt més ben estructurat per temes, així que és més fàcil trobar les respostes.

Perquè ningú se senti estafat, hem marcat un preu mini especial per als exalumnes, que només tindran com a novetat la pauta d’alimentació. La veritat és que ha tingut moltíssim èxit: hi ha molts “repetidors”, i això em satisfà profundament.

Una de les claus de l’èxit de curs ha estat, des de la primera edició, la calidesa del fòrum, en què els participants poden formular-te preguntes directament a tu o compartir dubtes entre ells. Sentir-se acompanyat és clau per aprimar-se?

Sí. Aquesta ha estat una de les sorpreses del curs: la força que té el contacte i la comunitat, sobretot quan esperes resultats i has de fer esforços. És emocionant veure com es van donant forces entre tots, com es responen i es comencen a relacionar persones que mai s’han vist abans, però comparteixen la il·lusió de trobar-se millor. Jo també soc molt activa i intento anar responent i animant permanentment. Al final acaben passant-se receptes i compartint idees. I a mi m’encanta; és tan estimulant! Encara que també et dic que a casa meva no fa tanta gràcia, perquè passo moltes estones davant l’ordinador. És difícil de gestionar familiarment, però val la pena perquè marca una diferència enorme amb qualsevol altre curs en línia del mercat. T’ajuda a no llançar la tovallola quan tot fa pujada o a adreçar-te si t’has desviat. A més, els alumnes són molt agraïts, i això em salva la vida.

En quins casos no recomanes fer el curs o les pautes del llibre?

És una pauta que està pensada per a persones sanes i que s’adapta molt fàcilment a la vida familiar, però és veritat que hi ha moments vitals (embaràs, lactància) o si ets esportista, en què les necessitats de carbohidrats, per exemple, són diferents . En aquests casos convé adaptar la pauta amb un especialista.

APUNTA'T AL CURS PERD PES I GUANYA SALUT!

I si fem una barbacoa per Sant Joan?

$
0
0

Si teniu la possibilitat de fer una barbacoa, heu de saber que és una opció fantàstica per a un sopar informal i divertit entre amics i familiars. Els convidats poden anar arribant mentre s’acaba de fer la brasa i es degusta l’aperitiu.

carn a la brasa graellada

Algunes idees d’aperitius per oferir són olives i verdures envinagrades, guacamole, hummus amb bastonets de pastanaga o broquetes de meló amb pernil. No cal fer-ne gaires per no passar-nos amb el menjar i arribar al plat principal amb la panxa plena.

 Què podem cuinar a la barbacoa?

  • Peix: una sardinada és ideal per fer a la brasa i evitar l’olor dins de casa.
  • Carn: el tall argentí de vedella és una opció molt bona, però pot ser la que us vingui més de gust; pollastre, xai o, fins i tot, cansalada ecològica.
  • Verdura: albergínia, pebrot, carbassó, tomàquets, espàrrecs o xampinyons Portobello. Si fem els pebrots i l’albergínia al principi, els podem servir escalivats.
  • Patates: podem aprofitar les brases per fer unes patates al caliu.

Que no falti la verdura!

Fer una barbacoa no vol dir menjar mig quilo de carn, com passa amb els rostits argentins. El més important que hem de tenir en compte quan consumim proteïna animal és que hi hagi força verdures. De fet, visualment, les verdures han de ser les protagonistes del plat i la carn o el peix han de representar l’acompanyament.

Els vegetals tenen molts nutrients –vitamines, minerals, antioxidants i clorofil·la– i molt poques calories, i aporten molta fibra, que, a banda d’ajudar-nos a millorar el trànsit intestinal, arrosseguen els residus tòxics que pot tenir la carn.

Per tant, podem presentar la verdura en formats diferents:

 

Amanida tropical

Tips per a una barbacoa sense ensurts

En qualsevol sopar sempre necessitem un mínim de planificació i, quan fem una barbacoa, hem de tenir en compte una logística específica:

  • Compreu llenya: la millor és alzina seca i dura.
  • El moment d’encendre és molt important. Eviteu les pastilles, que deixen residus i regust químic, i feu servir branques seques o pinyes.
  • Netegeu la graella: la millor manera és encendre el foc i, amb la flama mateix i l’ajuda d’un paper, eliminar les restes de greix de l’últim ús.
  • Comenceu a fer brasa una hora abans que arribin els convidats. Estarà a punt quan ja no hi hagi flama i tingui un color vermellós.
  • Si la flama es descontrola, estigueu tranquils: tireu-hi sal.
  • Disposeu les brases de manera uniforme per repartir la calor per tota la superfície de la graella.
  • Molt important! Perquè la carn no s’enganxi a la graella, l’heu de treure una hora abans de la nevera per evitar el contrast directe de fred-calor.

Bona revetlla!

Idees veganes i vegetarianes per anar de pícnic

$
0
0

Quan volem preparar un pícnic o endur-nos menjar a la platja, de seguida solem pensar en patates fregides, olives, entrepans de tonyina i refrescos. No obstant això, és estrany veure una família a la platja amb verdures al menú. Per sort, cada vegada hi ha més opcions fàcils per incloure una bona dosi de vegetals en la dieta gairebé sense adonar-nos-en.

Idees per a fer un pícnic vegà

Alimentar-se a base de productes d’origen vegetal, lluny de ser una moda, és una forma de menjar que cada vegada té més cabuda en la nostra societat. I per això cada vegada hi ha més productes i opcions adaptats a aquest tipus d’alimentació, ja que no únicament poden gaudir-ne el col·lectiu vegà i vegetarià, sinó també persones amb qualsevol altre estil d’alimentació.

Sabem que els vegetals haurien de ser la base de qualsevol dieta saludable. De totes maneres, de vegades, pot resultar complicat incloure’ls, ja sigui per falta de temps, d’imaginació o de ganes. Tot i que cada vegada és més senzill mantenir un estil de vida vegà o vegetarià i hi ha més opcions, també és cert que per a ocasions puntuals, com pot ser un pícnic o un dinar a la platja, en què compartir és la base de la reunió, pot resultar difícil oferir opcions fàcils i que agradin a tothom.

Així doncs, compartim algunes idees que segur que agradaran a tota mena de paladars, a més de ser saludables, ràpides i fàcils de fer.

Idees veganes i vegetarianes per anar de pícnic o a la platja

  • Bastonets vegetals amb algun paté vegetal: Una opció molt fàcil de preparar, saludable i molt versàtil, ja que es pot triar qualsevol paté i les verdures que més agradin. És tan fàcil com preparar bastonets de verdures (les que millor solen quedar són la pastanaga, pebrot vermell, cogombre, api, endívia, tomàquet, bròquil o espàrrecs) i guardar-los en una carmanyola. A l’hora de servir simplement se suquen al paté vegetal.
  • Xips de verdures amb paté vegetal: A qui no li agraden els xips? Sabem que no són l’opció més saludable, però substituir les patates fregides per aquests xips i servir-los amb un paté vegetal és una bona idea.
  • Entrepans vegetals: Són una bona opció per dur a la platja o de pícnic sense deixar de banda una bona dosi de vegetals. És tan fàcil com posar el paté vegetal com a base i acabar de farcir-lo amb altres ingredients. Us deixem algunes idees:
    • Base de paté d’albergínies i tahina amb rodanxes de tomàquet, cogombre, sal i pebre negre.
    • Base de paté de pebrots vermells i grocs amb ceba, filet de seitan a la planxa i fulles variades.
    • Base de paté de tomàquet sec, olives negres, tàperes, carbassó, ceba, pipes de gira-sol amb formatge de cabra o formatge vegà i fulles de ruca.
  • Tacos, entrepans enrotllats o hamburgueses: Igual que amb els entrepans, podem substituir el pa per tacos de blat de moro, wraps de fajol o espelta o pa d’hamburgueses i farcir-los amb paté vegetal, alguna forma de proteïna i fulles o les verdures que més ens vinguin de gust.
  • Falàfels: Una altra opció boníssima és portar uns falàfels en una carmanyola i substituir la salsa blanca o l’hummus típic, per algun paté vegetal.

mutabal hummus

La Piara ofereix una gamma de patés vegetals per sucar ideals per afegir de forma fàcil verdures a qualsevol preparació. Sense gluten, lactosa ni additius, amb ingredients 100% naturals i, el millor de tot, amb una bona quantitat de verdures.

Hi trobareu opcions aptes per a tots els gustos:

  • De pebrots vermells i grocs amb ceba.
  • De carbassó, carxofes, espàrrecs verds, albergínies i alls tendres.
  • D’albergínia amb tahina.
  • De carxofes amb olives negres.
  • De carxofes amb olives negres.

Amanida verda amb flors i “dip” de mango i maduixots

$
0
0
Una de les receptes amb flors que us proposem en el primer número d'ETS paper.

Patronat de Turisme Costa Brava Girona

Sortegem 1 lot de productes de Los Frutos del Sol

$
0
0
Si us agrada el coco, no us el perdeu!

Com puc triar una bona pasta fresca farcida?

$
0
0

Si us agrada la pasta, no cal que hi renuncieu! El més important és triar-ne una d’elaborada amb ingredients de qualitat. L’acompanyament també és important i, ara que ve l’estiu, pot ser una salsa de tomàquet amb alfàbrega, com la salsa Pomodoro d’Aliments Onyar, una casolana d’all i julivert, un pesto amb pinyons, ametlles o anacards, unes verdures saltades o fins i tot crues!

Com puc triar una bona pasta fresca farcida?

Pot ser un àpat de migdia ideal amb un primer d’amanida, gaspatxo o crema de carbassó. La pasta és un aliment que aporta energia en forma de carbohidrats, per això és important cuinar-la una mica al dente –perquè si està massa feta l’índex glucèmic és molt alt– i acompanyar-la de verdures. La quantitat també és important i sempre hi ha d’haver més quantitat de verdures que de pasta.

Dins del món de les pastes, la pasta fresca farcida és una molt bona opció, perquè inclou combinacions per a tots els gustos: de verdures, formatges, bolets, carn o peix, i també veganes.

Pasta fresca ecològica

Una de les pastes fresques i, a més, ecològiques que us recomanem és la d’Aliments Onyar. Fan la pasta fresca amb una selecció cuidada de matèries primeres originàries de l’agricultura ecològica. L’ingredient principal és la sèmola de blat dur ecològic, element que permet obtenir una massa d’una qualitat excel·lent.

L’empresa gironina té una varietat de pasta molt àmplia, tant laminada com farcida:

  • Macarrons
  • Tallarines d’ou i d’espinacs
  • Espaguetis d’ou i d’espinacs
  • Crestes d’escalivada i formatge de cabra
  • Crestes de bacallà salvatge d’Islàndia
  • Raviolis de formatge blau i ceba caramel·litzada
  • Raviolis de formatge de cabra i pastanaga
  • Raviolis d’espinacs, poma i panses
  • Raviolis de tomàquet, alfàbrega i olives
  • Raviolis de vedella de l’Albera amb fines herbes
  • Raviolis de xiitake i carbassó

Seleccionen tots els ingredients amb l’objectiu d’aconseguir una fórmula amb molt de sabor i totalment natural sense conservants, colorants ni additius afegits. Per assegurar que es manté en condicions òptimes durant tota la seva vida útil, es pasteuritza i s’envasa en atmosfera modificada.

 Aliments amb valor social

La pasta Aliments Onyar té un valor afegit i és que és un projecte d’inserció laboral de persones amb discapacitat a Girona i a la comarca del Gironès gestionat pel Grup Fundació Ramon Noguera. Aquesta fundació és una organització que treballa per la qualitat de vida de les persones, propera al territori i a les persones, amb una vocació clara de servei públic i que, en aquests moments, dona feina a dues-centes persones amb discapacitat.

Un dels objectius que té és generar oportunitats d’ocupació per a persones amb discapacitat intel·lectual gestionant directament diferents línies d’activitat productives. Una d’aquestes línies és la producció d’aliments ecològics Aliments Onyar.

La producció ecològica d’aliments proporciona una ocupació a més de deu persones amb discapacitat al llarg de l’any, que també tenen accés als serveis de l’àrea social del grup (suport a l’activitat professional, acolliment residencial, suport a l’autonomia a la llar, lleure i esport, entre d’altres).

El creixement en el consum de l’alimentació ecològica realment obre un ventall important d’oportunitats per tal de seguir mantenint l’ocupació i alhora, també, amb visió de futur, per incrementar aquesta oferta de treball entre les persones més vulnerables. En aquest sentit, Aliments Onyar contribueix doblement a crear una societat més justa i més sostenible.

El turisme més saludable agafa velocitat a la Costa Brava

$
0
0

A la Costa Brava hi podeu trobar turisme de sol i platja. És un gran reclam –i ho serà sempre–, però des de fa uns quants anys, si es vol, hi ha una altra Costa Brava que permet que les persones que segueixen una vida saludable cada dia de l’any no només no hi hagin de renunciar, sinó que la destinació que triïn tingui el benestar com a pilar fonamental de l’oferta turística.

Foto: Javi Cabrera

Quan parlem de turisme de benestar no ens referim a balnearis, massatges i banys termals i prou. El turisme de benestar és molt més avui i respon a la necessitat cada vegada més generalitzada de cercar moments que ens ajudin a desconnectar de l’estrès diari i de la tecnopatia, com diu el divulgador Marc Casabosch, i a capturar l’essència del nostre territori i paisatge, ric i ple de contrastos amb grans racons de mar i muntanya.

Les infusions, els perfums i els banys de bosc, les noves tendències del turisme de benestar a Catalunya

Per aconseguir aquesta desconnexió cada cop es practica més el ioga; de totes maneres, des de fa uns anys, tenen molt èxit els retirs en comunitat i amb estades més llargues en què es practica la consciència plena o els banys de bosc i els sons harmònics, tota una revolució a Europa i que a casa nostra trobem en un dels noms de referència d’aquest nou turisme de benestar que creix tant a les comarques gironines: Edgar Tarrés, de Mindfulkit. I no és l’únic. La demanda creixent fa que entitats com l’Associació Selvans proposin sovint formacions i sortides per aprendre a fer un guiatge de banys de bosc en set boscos de la zona on ja es fan trobades regulars.

Una altra iniciativa inèdita, també arribada des de l’Empordà, és la de l’actor Ernesto Collado, que crea perfums a partir de l’essència més salvatge dels paisatges de la comarca. El projecte s’anomena Bravanariz i hi ha fragàncies com la Bosc, la Muga o la Cala, que proposa un viatge olfactiu des dels boscos humits de l’Albera i les Salines fins al Cap de Creus. No hi ha cap perfum amb alcohol ni afegits, i la proposta és pura aigua destil·lada de plantes, molsa i flors, sense res més.

Foto: Beth Mägre

Posar el paisatge en un flascó o en una piràmide –és a dir, en una bosseta triangular d’infusió– és el que ha fet Te Gust, l’empresa d’infusions ecològiques que té la nutricionista empordanesa Carla Zaplana com a ambaixadora i que ara presenta les infusions Costa Brava Essence i Pyrenees Essence, impulsades pel Patronat de Turisme Costa Brava Girona.

A través de plantes pròpies del territori i amb la voluntat de traslladar el millor de cada zona, han volgut crear la infusió Costa Brava, amb marialluïsa, til·la i lavanda per acompanyar una passejada relaxant vora el mar i amb el cítric de la llimona, que ens recorda els patis mediterranis de sempre. La Pyrenees porta menta i eucaliptus per ajudar a fer un respir profund, expectorant, que el cos demana sempre que arribem a la muntanya, i també inclou canyella i regalèssia, que convida a prendre-la a la vora del foc.

La natura continua tenint camp per recórrer en el benestar dels individus i, en un territori com el nostre, on el millor mar i la millor muntanya són a tocar, val la pena redescobrir-la com una destinació d’alt valor, encara que no sigui a milers de quilòmetres d’on som. Potser ha arribat el moment dels destins locals i de proximitat, tal com ha passat amb l’alimentació. Si us voleu escapar a la Costa Brava i el Pirineu de Girona, consulteu el web: wellness.costabrava.org

Paella de samfaina amb ou i alvocat

$
0
0

Per fer la samfaina que porta de base, com que qualsevol verdura hi queda bé, aprofito verdures que m’han quedat per la nevera o que estan a punt de fer-se malbé; així faig una bona neteja de nevera. Segons l’època de l’any, vaig variant els ingredients que hi poso per sobre. Ara que és estiu, m’agrada amb cirerols, alvocat, ruca i una mica de formatge feta; a la tardor hi solc posar un saltat de bolets i espàrrecs de marge o carabassa rostida, que m’encanta. Podeu afegir-hi un toc especial de sabor amb espècies i herbes, i fins i tot una mica de picant.

L’ou m’agrada que quedi amb el rovell ben tou: abaixo una mica el foc, li poso una tapa i quan la clara està quallada, ho trec. Altres vegades el faig escalfat i el poso a sobre. El moment de trencar el rovell és tot un ritual de plaer!

A més de ser una autèntica delícia, aquesta paella és un plat molt complet i nutritiu: ple de vitamines, minerals i fibra de les verdures, la proteïna de l’ou i els greixos saludables de l’alvocat. Per arrodonir el plat, un trosset de pa per aportar hidrats i sucar en aquest rovell suculent.

Agafeu la mida de paella que necessiteu per a la vostra família i gaudiu d’aquest sopar meravellós!

La recepta

Ingredients per a 2 persones:

  • 1 ceba
  • 1/2 pebrot verd
  • 1/2 carbassó
  • 2 tomàquets madurs
  • 2 cullerades de salsa de tomàquet
  • 2 ous
  • 1 alvocat
  • 1 grapat de cirerols
  • Una mica de formatge tipus feta
  • Una mica de ruca
  • Una mica d’oli d’oliva verge extra
  • Grills de llimona
  • Sal i pebre

Elaboració:

  1. Piqueu la ceba tendra i el pebrot. Salteu en una paella amb una mica d’oli d’oliva. Cal tenir en compte que la paella de cuinar serà la mateixa de servir el plat.
  2. Afegiu-hi els tomàquets ratllats i cuineu-los uns quants minuts.
  3. Talleu el carbassó a daus petits i poseu-los a la paella. Afegiu-hi la salsa de tomàquet (al gust), sal i pebre.
  4. Feu uns forats a la paella amb l’ajuda d’una cullera i trenqueu-hi un ou en cada un. Tapeu-ho i abaixeu a foc mitjà. Espereu fins que la clara dels ous estigui quallada i traieu la paella del foc.
  5. Talleu un alvocat a làmines i poseu-lo sobre la samfaina, repartiu uns quants cirerols, una mica de ruca, i esmicoleu-hi formatge feta per sobre.

Amb un rajolí de llimona aquesta paella “avo-eggs” us encantarà! Que en gaudiu!

I recordeu que tots els ingredients d’aquesta recepta els podreu comprar a Biospace, el súper d’alimentació ecològica d’alta qualitat de Barcelona, i també en línia!

 

Inés Basterra

@hoycomemossano / www.hoycomemossano.com

Ingredients que cal evitar en la cosmètica diària

$
0
0

Quan encara estem aprenent a llegir etiquetes d’aliments per saber discernir si és un processat acceptable o un ultraprocessat que hauríem d’evitar, obrim un altre meló, que és el de la cosmètica. En el sector de la bellesa, entrem en el món de les aromes, les textures, els colors, l’empaquetatge; en definitiva, ens podem deixar endur per una experiència sensorial i comprar un cosmètic molt bonic i que faci molt bona olor, però ple d’ingredients tòxics per a la pell i el planeta.

Ingredients que cal evitar en la cosmètica diària

‘Greenwashing’

L’ús d’expressions com “ingredients naturals”, “extracte de plantes” o de destacats d’algun ingredient de moda (argània, coco, mantega de karité o àloe), quan només n’hi ha un percentatge ínfim, són estratègies de màrqueting que hem de saber identificar. És el que es coneix com a greenwashing o rentat de cara verd. De fet, tal com s’explica a la guia ecoestètica de Vidasana “la paraula natural a l’etiqueta d’un producte no significa que sigui segur, ni tampoc natural”.

La cosmètica és tot un món per descobrir i investigar, perquè hi estem en contacte des del matí i fins a la nit. Per tant, és important saber què hem de mirar per triar els millors xampús, suavitzants, sabons, cremes facials i corporals i netejadors.

Com llegir les etiquetes

A l’hora d’etiquetar els productes de cosmètica, hi ha alguns elements que són obligatoris i d’altres que són opcionals.

En primer lloc, hi sol haver un llistat d’ingredients, que és opcional i que pot aparèixer en diferents idiomes. Hi poden sortir tots els ingredients, però els fabricants hi solen destacar els principis actius principals o una descripció genèrica del producte.

Després hi ha un llistat més extens sota el títol “International list of ingredients (INCI)”. Es tracta d’un codi internacional que és obligatori a la Unió Europea des de 1998 i des dels anys vuitanta als Estats Units.

El codi INCI ha de complir una normativa molt estricta i ens permet identificar si és un bon producte cosmètic o no:

  • Els noms dels ingredients sintètics surten en anglès i els noms de plantes, en llatí, amb el nom botànic de gènere i espècie. Entre parèntesis hi sol haver el nom comú en anglès o castellà. Per exemple, Prunus Amygdalus Dulcis Oil (Almond).

Per reconèixer els ingredients vegetals, veurem que es fa servir el nom llatí seguit d’aqua, water o distilate per a hidrolats i aigües florals; extract per a extractes; oil per als olis; butter per a mantegues vegetals, i wax per a ceres vegetals.

  • Els ingredients apareixen segons el percentatge de concentració. És a dir, en primer lloc hi ha l’ingredient principal del producte.
  • Quan hi ha un asterisc* a prop d’un ingredient, vol dir que és ecològic.
  • Quan hi ha dos asteriscos**, es tracta de substàncies potencialment al·lèrgenes de components naturals d’alguns ingredients, principalment dels olis essencials.

Una bona formulació ha de tenir, doncs, pocs ingredients, la majoria en llatí i amb un asterisc d’ingredient ecològic.

Hi ha altres informacions que no són obligatòries, però sí interessants, com, per exemple, el percentatge total d’ingredients naturals o ecològics del producte.

Ingredients més tòxics

Més enllà de les silicones i els parabens, que ja tenim sentits de fa temps, hi ha molts altres ingredients que s’han de saber identificar. La llista és llarguíssima, però destaquem els que representen un risc per a la salut i es fan servir habitualment en la cosmètica convencional:

  • Bases detergents per fer escuma: Sodium Lauryl Sulfate i altres substituts en teoria menys perillosos, com Ammonium Lauryl Sulfate, Disodium Laureth Sulfosuccinate, Sodium Laureth Sulfate, Sodium Lauryl Sulfoacetate, Sodium Myreth Sulfate.
  • Vaselines i parafines derivades del petroli: substitueixen els olis vegetals formant una pel·lícula que dona un aspecte d’hidratació, però que ofega els porus. Parlem de Mineral Oil, Paraffinum Liquidum, Petrolatum, cera microcristal·lina, vaselina, silicones i altres noms acabats en “one” “thicone” i siloxane.
  • Ingredients que acabin en -ETH i -PEG: són emulsionants derivats del petroli usats en sabons i xampús per millorar-ne la viscositat. Aquests productes han estat sotmesos a un procés amb òxid etilè i en poden quedar restes. Aquest component està prohibit per la Unió Europea perquè té activitat carcinògena, però les restes d’impureses no estan controlades.
  • Bronopol: s’usa com a conservant en condicionadors i gel de dutxa. El bronopol és un disruptor endocrí i es degrada formant formaldehid i nitrosamines, tots dos reconeguts cancerígens. A l’INCI apareix amb el nom 2-Bromo-2-Nitropropane-2,3-Diol.
  • Parabens: són un gran bactericida i per això es fan servir com a conservant en tot tipus de productes cosmètics. Són un disruptor endocrí i es relacionen amb càncer de mama. Els podeu identificar sota diversos noms: Methylparaben, Ethylparaben, Butylparaben, Propylparaben. Sovint es remarca que no hi ha parabens, però se substitueixen per fenoxietanol (Phenoxyethanol), un altre conservant que és tòxic per al sistema immune i que pot provocar reaccions al·lèrgiques.
  • Perfums: sota el nom genèric de parfum, fragance o aroma hi pot haver milers d’ingredients bons i dolents. En la cosmètica ecològica són olis essencials, però en la convencional són ftalats, al punt de mira de ser possibles cancerígens. En general, tots el perfums sintètics són al·lèrgens potencials.

Cal assenyalar que el cosmètic que porta més ingredients poc recomanables és el maquillatge. El maquillatge bio certificat ens garanteix, doncs, que la fórmula no conté ingredients altament tòxics que habitualment sempre han format part de la composició del maquillatge convencional.

Una bona formulació ha de tenir, doncs, pocs ingredients, la majoria en llatí i amb un asterisc d’ingredient ecològic.

Si voleu conèixer el llistat de tots els ingredients que cal evitar podeu consultar-lo en línia a la guia de butxaca Ecostética. També hi ha buscadors en línia que ens poden resoldre els dubtes dels ingredients de manera senzilla com és el cas de Biodizionario.it, que valora la qualitat d’un ingredient a través d’un semàfor (dos llums vermells vol dir inacceptable; un de vermell és no aconsellable; groc és atenció; un verd és acceptable, i dos de verds està bé). Valora si és perillós per a la nostra salut i la del planeta. Per això és possible que hi hagi variacions en l’escala dels semàfors; per exemple, si és biodegradable, guanyarà punts.

EWG’s Skin Deep: buscador en anglès que puntua de l’1 al 10. És molt útil perquè, a part dels ingredients, es pot fer una recerca per productes o marques de cosmètica en concret que ja valora sense haver d’estar mirant els ingredients INCI un per un. També hi ha l’aplicació per a mòbil, sota el nom Healthy Living.

En qualsevol cas, l’aplicació més usada és Ingred, que permet fer una foto dels ingredients INCI i diu si n’hi ha algun de perillós, tant de cosmètica com d’alimentació.

Ingredients que cal evitar en la cosmètica diària

 Segells

El terme “ecològic” no està protegit ni regulat per llei, com passa amb l’alimentació ecològica. Per aquest motiu, podem trobar diferents segells cada un amb normativa pròpia. Això sí, hi ha un control extern independent que els valida a través d’auditories. La majoria són francesos, britànics, alemanys i italians.

Un dels segells més reconeguts en el món de la cosmètica ecològica és Ecocert. Segons aquesta certificadora francesa, per obtenir el segell “Organic cosmetic” com a mínim el 95% dels ingredients han de ser naturals i el 10%, ecològic. També tenen el segell “Natural cosmètic”, que certifica que almenys un 95% dels ingredients són naturals i el 5%, ecològics.

Ecocert ja assegura que no hi haurà transgènics, parabens, el conservant sintètic fenoxietanol, silicones, PEG, perfums i colorants sintètics, ingredients d’origen animal (excepte d’abelles i llet) i nanopartícules.

Sota el paraigües de Cosmos Organic hi ha cinc segells europeus i n’harmonitza les normes de tots: Ecocert, Icea, Cosmebio, BDIH i Soil Association Organic. La idea és que el dia de demà es prengui com a base per fer la normativa europea.

Altres segells són Natrue, Demeter, AIAB, BioCertitalia o Nature&Progres, per exemple.

Com que cada segell té normativa pròpia, és molt més important saber mirar el llistat INCI i veure el percentatge total d’ingredients ecològics. També és interessant saber la filosofia d’empresa, si fa servir ingredients locals o si és respectuosa amb el medi ambient, per exemple.

Planifica el teu menú amb aliments d’estiu

$
0
0

Les dietistes d’Etselquemenges Gina Estapé i Pilar Rodrigáñez proposen un menú 100% saludable amb aliments d’estiu. En aquesta xerrada entendreu com heu de combinar els 3 àpats del dia, i quins aliments i quins grups d’aliments heu d’incloure diàriament als vostres plats.

Aquí veureu el pas a pas de com hem de construir un menú perquè sigueu capaços, després, de fer-ne variacions perquè l’adapteu per a totes les setmanes de l’estiu i mengeu bé i sempre diferent.

Viewing all 3973 articles
Browse latest View live