Quantcast
Channel: Etselquemenges
Viewing all 3973 articles
Browse latest View live

De cúrcuma no només n’hi ha una

$
0
0

Que la cúrcuma és un potent antiinflamatori per a l’organisme que modula els senyals d’inflamació, que incrementa la protecció antioxidant en les cèl·lules i que millora el nivell cognitiu, ho sabem des de fa un temps, però tampoc tant. Fa només vint anys que s’estan fent estudis dels beneficis d’aquesta planta en depressions, en esportistes o en qualsevol tipus de problema motor i articular. Però vint anys són pocs. “Quan la gent es va adonar dels greus efectes secundaris del Prozac, la ciència va començar a buscar alternatives. I des de llavors s’han començat a prendre seriosament els efectes beneficiosos motors i neuronals de la cúrcuma. Ho explica Josep Allué, doctor en Farmàcia que, com a bon amant de les plantes medicinals, en un viatge a l’Índia, uns dels principals països que conreen cúrcuma, va comprovar els seus efectes en els nens, per exemple, als qui escampen cúrcuma al cap per amplificar la seva visió, connexió mental i tranquil·litzar-los. “Heu vist que van una mica adormits de vegades els indis, com en un estat de letargia o plenitud?” És el Prozac natural!

A l’Índia tenen accés a una cúrcuma molt més pura que nosaltres, ja que, tradicionalment, bullen l’arrel i la part del midó s’hidrolitza i cau, i a la part superior de l’olla només queda la curcumina, que és el principi actiu que té tants beneficis.

Per no bullir la cúrcuma que tampoc sabem si prové de camps contaminats o no, val més prendre-la en càpsules, entre 500 i 1.000 mil·ligrams en funció de la concentració i qualitat, i sempre que l’empresa del complement asseguri que s’ha fet amb la tècnica del Fitosoma (Phytosome®), que millora l’absorció fins a 29 vegades més que la mateixa curcumina sense aquesta tecnologia. Allué insisteix: “Perquè sigui efectiva, a més de tot això, és imprescindible prendre’n cada dia. Sembla una bestiesa, oi? Necessitem acumular la substància en l’organisme per reduir la inflamació arterial o neuronal”.

Quant de temps cal prendre cúrcuma?

Allué insisteix. “Es nota des del moment en què la prens, però els efectes de la inflamació tornen quan la deixes si segueixes amb els mateixos hàbits de vida, com l’estrès, la mala alimentació, etc. Els tractaments farmacològics comencen i acaben i es mesuren en temps. Però la complementació alimentària no funciona així: no comença i acaba. Si no vols estar deshidratat, durant quantes setmanes has de beure aigua? És el mateix! El concepte de la complementació és posar al cos els micronutrients d’una alimentació densa en micronutrició que no tenim.

La cúrcuma és un gran recuperador per a esportistes

Però com que la cúrcuma està cada vegada més de moda, això també fa que entrin un munt d’oportunistes al mercat amb promeses de complements alimentaris de cúrcuma més o menys exagerades. Cal veure estudis reals i no epidemiològics que es basen només en estadístiques demogràfiques.

Com que la cúrcuma està cada vegada més de moda, això també fa que entrin un munt d’oportunistes al mercat amb promeses de complements alimentaris de cúrcuma més o menys exagerades

Un dels estudis més propers que tenim el va fer el doctor Franckek Drobnic, cap del Departament d’Investigació del Centre d’Alt Rendiment (CAR) de Sant Cugat i assessor del Futbol Club Barcelona. Franchek va demostrar que en un grup d’esportistes d’elit (20 voluntaris sans) sotmesos a un esforç molt intens, els que van prendre cúrcuma des de 48 hores abans de l’entrenament fins a 24 hores després, van tenir menys dolors musculars, és a dir, menys inflamació i menys lesions. La doctora Antònia Lizárraga, experta en nutrició i esport diu que, “quan vas a córrer, incrementes la plasticitat neuronal, el que et prepara per tenir una bona recuperació de lesions perquè el múscul necessita recuperar, saber per a què servia abans. L’exercici inflama, i és la reparació de la inflamació el que ajuda a posar-se fort. Per això quan et passes o estàs en baixa forma, notes la inflamació en forma de mal muscular. El teu cos, amb la cúrcuma, pot ajustar aquesta inflamació. Als metges esportius no els agrada parlar d’antiinflamatoris sinó de moduladors d’inflamació, i val la pena provar amb la cúrcuma en comptes de recórrer a un medicament antiinflamatori.

Com es millora l’absorció de la cúrcuma?

Si parlem de l’arrel com a aliment, necessitem no només barrejar-la amb pebre negre sinó amb algun tipus de greix, sigui oli o fins mel. Si parlem de complements, hem de saber quina tècnica s’ha fet servir per fer-lo. La tecnologia Fitosoma (Phytosome®), un complex de fosfolípids (en particular fosfatidilcolina) que simula la membrana cel·lular, es va descobrir fa vint anys i en Cien por Cien Natural és prioritària i la fan servir amb els seus productes de card marià, ginkgo, te verd, boswèl·lia, extracte llavors de raïm i la cúrcuma per augmentar la seva biodisponibilitat, evidentment. “Com hem explicat altres cops, per aconseguir prou quantitat de cúrcuma estem parlant de 15-20 grams al dia i en els menjars, això és inviable si no ets hindú. I una quantitat tan elevada tampoc aniria bé al nostre organisme”, explica Per Bjork, responsable de Cien por Cien. “És un desafiament que es necessiti tanta quantitat diària per aprofitar-ne els beneficis i per això fem tants esforços en aquest sentit. La gràcia és utilitzar una tecnologia alimentària, i no agents sintètics ni artificials, per treure la curcumina, i per això hem apostat pel fitosoma. L’extreu de manera natural”.

El fitosoma és una esfera que envolta el principi actiu de la planta i així és capaç de facilitar l’absorció de la mateixa. Hi ha estudis que demostren que la concentració en sang de la curcumina fitosomada és molt més elevada que fa a la curcumina presa com a espècia en el menjar. A més, la forma fitosomada s’absorbeix més i millor a l’instestí.

Amb aquest sistema de fitosomes, la curcumina es manté en sang durant 12 hores, i una de les preses ha de ser a la nit, quan hi ha més producció de citocines inflamatòries (els missatgers d’inflamació dels músculs).


Les llavors de sèsam: Crues o torrades? Daurades o negres?

$
0
0
El sésam és una llavor molt nutritiva i un bon substitut de la llet pel seu contingut en calci. Descobreix com prendre'l i totes les seves propietats.

Et ve de gust fer un tast a cegues de begudes vegetals?

$
0
0

El pròxim diumenge dia 7 a les 15.30 hem organitzat una activitat d’allò més original. Sabem que ens arrisquem però estem preparats per això. Veniu a Biocultura Barcelona i participeu al nostre tast a cegues. Descobrireu sabors, degustareu diferents begudes vegetals i posarem a prova els vostres paladars.

 Sou fidels a la vostra marca de Beguda Vegetal? Esteu segurs? 

Quan pensem en una beguda vegetal a vegades no sabem quina triar. Demanem consell a totes aquelles persones que tenim al nostre voltant i a vegades triem la marca que ens han recomanat.

Però… Serà la que realment més ens agradi? Doncs a vegades no.
Us atreviu a posar a prova el vostre paladar?
Beguda d’Arròs, de Civada, Orxata… Atreviu-vos! Serà divertit i segur que a més d’un li sorprèn la resposta.

Biocultura Barcelona
Diumenge 7 de maig
Sala Showcooking 2
15.30h

Us reptem a un tast a cegues!

 

Revista SOY NIÑO

$
0
0
SOY NIÑO 3 llega con 84 páginas dedicadas a la alimentación y la salud infantiles, con 16 artículos que incluyen recetas, consejos e información basada en la ciencia. Incluye un recetario de regalo con 20 recetas deliciosas y sanas para ofrecer a los niños a la hora de la merienda.

Revista ETS NEN nº 3

$
0
0
ETS NEN 3 arriba amb 84 pàgines dedicades a l’alimentació i a la salut infantils, amb 16 articles que inclouen receptes, consells i informació basada en la ciència. Inclou un receptari de regal amb 20 receptes delicioses i sanes per oferir als nens a l’hora del berenar.

Tot el que no sabies del colesterol

$
0
0

En els últims anys, estem veient com ens bombardegen missatges continus sobre els efectes nocius del colesterol, principalment relacionats amb la salut cardíaca. Ens adverteixen que hi ha risc de patir una malaltia cardiovascular o accident vascular cerebral, si els nostres valors de colesterol, estan elevats. Però, en què o quins estudis científics s’han fonamentat els criteris que fan metges, nutricionistes i ciutadans?

En Marc Vergés és un nutricionista que constantment accedeix a nous estudis i revisions científiques i vol compartir amb totes les persones que es mediquen i tenen suposadament nivells massa elevats de colesterol, consideracions i eines que ara tenim a l’abast per corregir els diferents valors de colesterol i els aliments a potenciar i reduir o eliminar.

  • Per què no es respecten els protocols mèdics a l’hora de medicar als pacients?
  • Si haig de medicar-me, quines opcions tinc?
  • Quines conseqüències pot tenir a mig termini, un medicament o una dieta per baixar el colesterol, en un pacient que no ho necessita?
  • Quins aliments que abans estaven limitats o prohibits, es poden donar amb tranquil·litat?
  • És el colesterol un indicador d’alguna cosa més que del risc cardiovascular i cerebral?

Amb totes aquestes dades al damunt de la taula, és l’hora de ser més efectius i garantir més salut i tranquil·litat, en tot el que es relaciona amb aquest greix.

Tritordeum: un cereal innovador ha arribat al teu forn

$
0
0

Aquest cereal saludable, fruit de la combinació natural de blat dur i ordi silvestre, es pot trobar a més de 300 establiments a Espanya, com ara forns artesans, restaurants i supermercats, que ja l’han incorporat per elaborar els seus productes (pa, pasta, brioxeria, etc.).

Catalunya és amb diferència la comunitat amb més forns que comercialitzen productes elaborats amb Tritordeum; molt d’ells, són forners artesans, com ara Josep Baltà, de Forn Baltà, l’Eduard i la Georgina Crespo, de Fleca Balmes, Josep Antoni Ribas, de Cruixent, Jordi Morera, de l’Espiga d’Or, o l’obrador dels supermercats Veritas. A la resta de comunitats, també hi ha forns artesans de referència com Horno San Bartolomé de València, Better Pan d’Alacant, La Miguiña de Madrid, Panishop a Saragossa i Madrid, entre d’altres, que elaboren gairebé a diari pa, galetes i brioix fets amb Tritordeum.

I quins productes trobarem?

No només pa: el Tritordeum és òptim per elaborar brioxeria, cereals per esmorzar, galetes, barretes de cereals o pasta, pizza i fins i tot cervesa, entre d’altres.

En aquest enllaç hi trobareu el mapa dels punts de venda del Tritordeum a tot Europa: http://tritordeum.com/comprar/

Si ho voleu, també el podeu comprar online des del mateix enllaç.

Descobriu-ne més a: www.masqueuncereal.com

 

Què menjarem i comprarem a partir d’ara?

$
0
0

La Fira Biocultura, si la recorres amb temps, és sempre tot un descobriment de novetats. Les empreses es reserven sorpreses cada any i les donen a conèixer a la Fira referència del sector. Les propostes, un any més, passen pel menjar preparat i llest per menjar, el convenience, i es continua apostant pels aliments sense gluten, paleo, vegans i ara, a més, sense oli de palma i sovint sense soja.

El públic saludable és cada vegada més exigent i per això fem esforços per reduir el xarop d’atzavara o d’arròs dels productes amb la dificultat que representa ja que, el greix de palma ajudava a emulsionar alguns dels nostres productes que a més són dels més venuts. M’ho comenta una cap de vendes d’una de les companyies del sector.

La irrupció en el gran consum ha fet que aquest 2017 comencin a conviure empreses amb doble marca que proposen menjar saludable ecològic i que, amb facilitat, ara els consumidors trobarem a les botigues de gran consum i no només a les especialitzades. El món bio d’avui busca essencialment saber combinar ingredients sans i bons i que organolèpticament funcioni. La paciència del consumidor de fa deu o vint anys, resignat a tastar menjar sa però avorrit fa temps que s’acaba i ara, per molt sa que es vulgui menjar, el paladar mana i això és clau a l’hora de pensar, tastar i investigar quins han de ser els productes que ocupin els portfolis de les companyies.

Què hi trobareu de nou a les vostres botigues eco?

Amandin presenta els minibricks amb disseny infantil de llets vegetals com la de civada o la d’orxata, amb les seves receptes de sempre que els clients ja coneixen per la seva densitat en la matèria prima que les fa denses i gustoses. Una altra de les novetats són els paquets de fruits secs a granel més enllà de les clàssiques cremes de fruits secs que tenen en el seu portfoli des de fa temps.

Vegetalia, en la seva aposta per les kale xips treu les Kale Xips Xocolata. Una altra novetat és la Sal negra, la Kala Namak, una sal sense refinar procedent de l’Himalaia amb un color i un gust molt característic, que recorda a l’ou i que et permet donar un toc especial a les receptes.

Natursoy és un dels referents a l’hora de treure novetats constantment. Una d’elles són els nous gustos de les seves famoses gelatines sense sucre i elaborades amb agar agar com la de pinya i coco i d’entre tot el repertori d’hamburgueses, les noves de cereals que es presenten com una alternativa a les de tofu i que s’han elaborat amb cereals sense gluten com la Burguer sarraceno, la Mijo burguer o la Quinoa Burguer, la veggieburger Barbacoa i la de formatge de cabra. La companyia de Castellterçol també presenta tota una gama de formatges vegans: la bola de mozzarella, única al mercat i el clàssic parmesà. Tot està elaborat amb farina de tramusos, midó de patata i cúrcuma. A més aposta per xocolates de comerç just amb llet de coco, quinoa inflada o maca o per una nova gama de pans “alemanys” de sègol amb proteïna, lli, chía, etc.

Salud Viva també és una de les companyies amb més rotació de producte i que constantment proposa innovacions, nous ingredients i noves combinacions. Ara presenta els xarops de garrofa, remolatxa i dàtil  com a substituts del sucre i també tota la nova gamma de lattes amb superaliments com el matcha, el cacao o la maca per a substituir el clàssic cafè amb llet i no trobar-lo a faltar.

El baobab és la fruita tropical de moda i ja la comencem a veure amb sucs com el que distribuiex +bio, el Matahi que es presenta amb Guaranà i per tant és tota una beguda energètica o amb superaliments com el Baobab en pols d’Iswari. La marca de superaliments també treu dos nous productes amb pols de proteïna, el Super Vegan Protein i el Super Green Protein, una altra de les modes més potents en el món saludable a dia d’avui i que ja s’ha consolidat als Estats Units. De fet, Finestra treu també un mix de llavors (carbassa, gira-sol, etc) acompanyat de tamari que és el Protein snack i que també es presenta amb la versió amb nabius.

Una altra de les novetats d’aquest any és el nou caldo de pastanaga Aneto, una beguda que ens prepara i cuida la pell gràcies a la pastanaga que és rica en betacarotè. Amb aquest nou producte Aneto continua l’aposta pels caldos funcionals engegada amb el depuratiu de carxofa.

El cafè, el te i les infusions sempre presenten novetats. Biocop amplia la seva carta d’infusions ecològiques i digestives.  La Finestra sul cielo ha presentat tota una línia de productes frescos entre els quals destaca el Vegan Kebab elaborat a partir de tempeh i que, fet a la planxa en un moment, recorda al gust dels kebabs més autèntics. La Vegan Paella, l’ensaladilla sense ou o el seitan amb tomàquet i olives són altres propostes de plats preparats que sota la marca “Finestra sul cielo” “Germinal” o “Vivibio” ara trobarem al mercat. A més, Finestra, fa una aposta única amb el sorgo, un cereal sense gluten, amb un índex glucèmic baix, molt digestiu i que per gruix i textura està a mig camí entre l’arròs, el blat de moro i el bulgur.


Aprendre a comprar cereals

$
0
0

Primer hauríem de valorar fins a quin punt és important esmorzar o no, però això ho discutirem un altre dia. Avui volem aprendre a comprar cereals d’esmorzar.

A la majoria de supermercats convencionals trobem grans prestatgeries dedicades a aquest tipus de productes, alguns d’enfocats a persones adultes, sobretot dones que volen mantenir la silueta, persones amb restrenyiment, i també d’altres clarament pensats per la canalla.

Però si ens aturem a mirar les etiquetes amb deteniment, veurem que tots, absolutament tots, porten grans quantitats de sucre o d’endolcidors; i molt poca quantitat de fibra, excepte els que són per persones amb restrenyiment, que porten segó del cereal que toqui. Per fer aquesta feina cal saber una mica quina informació bàsica ens dona l’etiquetatge nutricional dels aliments; podeu veure aquest vídeo per aprendre a llegir les  etiquetes (Veure article “Què ens diuen les etiquetes dels productes?“).

Els cereals ecològics

Un cop hem vist que en un supermercat convencional no podem trobar cereals d’esmorzar sense sucre ni, encara menys, ecològics, decideixo anar-me’n a visitar botigues especialitzades en productes ecològics.  

La meva sorpresa és que, fent una mica d’investigació, veig que també hi ha molts productes d’aquest tipus a les prestatgeries, molts de semblants, i que un dels que més abunda és el musli: una barreja de flocs de cereals, normalment de civada, amb fruita seca i fruits secs.

N’hi ha alguns que, tot i ser ecològics, també porten sucre, i no poc

Però n’hi ha alguns que, tot i ser ecològics, també porten sucre, i no poc; això ho podem saber si ocupa un dels primers llocs a la llista d’ingredients. Per tant, encara que siguin ecològics i això ens faci pensar que són saludables, cal mirar els ingredients i ser prudents.

En general, però, sí que ens aportaran més quantitat de fibra soluble, present de forma natural als flocs integrals dels cereals. Sovint trobem muslis amb barreges de diferents cereals (civada, ordi, sègol).

Un dels altres ingredients que sol abundar és el greix de palma, un greix saturat que s’ha vist que pot originar problemes de salut; tot i que el més perjudicial són els greixos parcialment o totalment hidrogenats.

Els greixos aporten sabor i textura als aliments. En el cas dels cereals d’esmorzar són una part important per aconseguir que el conjunt sigui cruixent, a més del sucre en les seves diferents versions i el procés de cocció.

Per tant, l’objectiu de trobar cereals d’esmorzar ecològics envasats saludables no és una tasca fàcil. La nostra proposta és que us els feu a casa amb ingredients saludables i vigilant quin tipus d’endolcidors poseu i en quines quantitats. Hi ha moltes receptes sanes i delicioses amb xocolata, espècies, coco, etc.; i també en versió cruixent.

Cereals per a nens

Com dèiem, tot això ho expliquem també pensant en bona part del públic objectiu d’aquest tipus d’aliments: els infants. Els nens i nenes que van a l’escola necessiten esmorzar si tenen gana, i molt sovint veiem que la capsa de cereals de qualsevol marca convencional i molt coneguda és la primera opció.

Aquests productes alimentaris acaben creant addicció, alteren les papil·les gustatives i fan que cada vegada necessitem més dolçor. Fan que el sucre en sang pugi i baixi com una muntanya russa i no satisfà correctament les necessitats dels infants. A més, molts d’aquests cereals estan enriquits amb vitamines i minerals, fet del qual fan publicitat i l’utilitzen com a reclam; tot i que totes aquestes vitamines i minerals els trobem en aliments de veritat, sense processar i sense quantitats de sucre ingents.

Per tant, hem de mirar de comprar els ingredients per separat: per exemple, flocs de civada integral, sencers o trencats (seran més digestius els trencats). Una altra opció saludable per prendre de tant en tant són els cereals inflats; algunes marques en fan i no hi posen res més. Panses, prunes, dàtils, figues seques, etc. sense olis afegits i sense enfarinar, si és possible. I comprar avellanes, ametlles o fruits secs sense torrar i torrar-los a casa. Si voleu aconseguir el toc “crunchy” feu servir oli de coco per untar la preparació abans de posar-la al forn. Aquest oli és un greix saturat molt saludable per a l’organisme i que aguanta temperatures altes, per això és ideal per fer coccions al forn.

A més, si voleu podeu fer fruita deshidratada a casa, la podeu fer al forn a baixa temperatura molta estona i amb la porta mig oberta. Per arrodonir-ho i fer diferents versions del vostre musli, jugueu amb coco deshidratat, trossets de xocolata o nibs de cacau cru, espècies, i sempre que vulgueu, a l’hora de servir-lo, poseu-hi fruita fresca. D’aquesta manera teniu cereals d’esmorzar variats sempre que vulgueu, realment rics en vitamines i minerals presents de forma natural als ingredients, fibra soluble i insoluble que us ajudarà a anar de ventre i molt poca quantitat de sucre o endolcidors, i amb greixos saludables. El millor és que en podeu fer força quantitat i guardar-ho al rebost en un pot de vidre hermètic, ja que dura diverses setmanes.

Ah! I per acabar, recordeu que el més important per fer esmorzars saludables és que hi hagi molta varietat d’aliments, o sigui anar jugant al llarg de la setmana amb altres opcions d’esmorzar, com per exemple un parell de llesques de pa integral de llevat mare amb tomàquet sucat, un bon oli i un pernil ibèric o alvocat o sardines, etc.

Perd pes i guanya salut

$
0
0

Dates
Del 27 de maig
al 11 de juny

Format curs
Curs online
de 15 dies

Preu
29,95 €
-20% per socis

Prepara’t per perdre aquests quilos que et sobren i guanyar vitalitat

Estàs tip, ja, de dietes miracle que l’únic que aconsegueixen són resultats transitoris a costa de morir-se de gana? I el pitjor: A la mínima recuperes els quilos perduts o fins i tot en guanyes més encara?

Sabies que perdre pes pot ser un procés que es pot gaudir? El curs que t’oferim et mostra que això és possible! Perquè a més de veure resultats en poc temps, tindràs un pas a pas amb menús setmanals, receptes i idees simples perquè els teus plats siguin els més saborosos. No passaràs gana, estaràs acompanyat per la teva terapeuta i, molt important, entendràs per on passa el veritable canvi d’hàbits per perdre pes.

A més de millorar la teva composició corporal veuràs que et trobes molt millor, més vital i amb la ment més clara. Voldràs transformar la forma en què t’alimentes per sempre. Només cal un requisit: seguir el curs al peu de la lletra durant dues setmanes. La Pilar serà al teu costat per resoldre els dubtes que tinguis. Si ho fas, veuràs resultats.

El curs dura 15 dies i conté tot el que necessites saber per començar a perdre aquests quilos definitivament. T’hi apuntes? No te’n penediràs!

Aquest curs és per a tu si:

  • Has fet mil dietes amb molt d’esforç i poc resultat.
  • Vols un pla que et permeti compartir la taula amb la resta de la família.
  • Arriba l’estiu i vols veure’t millor i sentir-te més vital.
  • No tens temps per fer exercici físic.
  • Vols aprendre a alimentar-te i transformar hàbits.
  • Necessites entendre per què fas el que fas.
  • Busques idees noves de menú saludable.

 

Què inclou el programa?

  • 15 vídeos (en castellà), un per a cada dia, amb claus per perdre pes i guanyar salut. Es podran veure tants cops com es vulgui.
  • 4 menús setmanals (2 d’omnívors i 2 de vegetarians).
  • Classe d’exercici físic apte per a tothom i sense moure’s de casa amb Fer Orpinell.
  • Vídeo amb els secrets per perdre pes dels nutricionistes de La Consulta.
  • Grup privat de Facebook moderat per la professora. Tot i que el grup no és obligatori (només els que ho vulgui s’hi poden apuntar i compartir experiències i dubtes), és molt recomanable!
  • Llibre electrònic (en castellà) amb tota la informació del curs recopilada.

Complements nutricionals per a la memòria

$
0
0

“La memòria és el futur del passat”. Paul Valéry

Clàssicament es concebia la memòria ubicada al centre del cervell, en les estructures límbiques i hipocàmpiques. S’està descobrint de mica en mica que la memòria pot trobar-se en altres llocs, fins al nivell cel·lular…

En funció de la recent descoberta capacitat cerebral de neuroplasticitat, es van creant connexions noves entre les neurones fins al final de la vida. En la mesura que perdem neurones cada dia, si no es generen aquestes connexions noves, pujarem una involució cerebral relacionada amb l’edat. Cada estímul extern o intern crea o desperta connexions (sinapsis) adormides. Deia Einstein que fem servir el 10% del cervell.

Igual que totes les altres funcions cerebrals, la transmissió neurocerebral depèn de neuromediadors, entre els quals es troben els neurotransmissors (NT). De la vintena de NT coneguts, els més importants per a una bona funció de la memòria són la dopamina (DA), la noradrenalina (NA), l’acetilcolina (ACOL) i la serotonina.

Igual que un ordinador, per fabricar memòria, el cervell necessita un estat d’atenció, intervingut per la dopamina, una fixació gràcies a la noradrenalina, un emmagatzematge per l’acetilcolina i la recuperació del record per la dopamina altra vegada.

Atenció, fixació i rememoració depenen també de l’estat anímic, ja que els estats ansiosodepressius minven la capacitat per recordar.

En casos d’ansietat, angoixa i/o depressió, la memòria es veu alterada.

Els NT necessiten per a la seva funció fisiològica uns cofactors essencials, com el magnesi, el ferro, el iode, les vitamines del grup B (especialment B6, B9 i B12), els àcids grassos omega-6 i 3…

De l’aportació nutricional òptima depèn després una bona funció neurocerebral. Tota deficiència micronutricional pot repercutir en la funció de la memòria.

En primer lloc, són essencials les aportacions en precursors de NT, en particular la tirosina, el triptòfan i la lecitina.

A més, uns bons nivells nutricionals de magnesi, iode i ferro són fonamentals per a una bona funció neurocerebral. Les vitamines del grup B, els antioxidants i els àcids grassos completen el ventall de nutrients essencials.

Els processos d’envelliment i de degeneració neurocerebral, relacionats o no amb la inflamació, són sempre estats d’oxidació sistèmica per l’acció deletèria dels radicals lliures (RL), elements nocius de l’estrès oxidatiu.

Per lluitar contra aquests RL, l’organisme necessita de diversos metabolismes antioxidants endògens i d’aportacions nutricionals, entre els quals els més importants són la vitamina C, la vitamina E, el betacarotè i els altres carotenoides, el coenzim Q10, el magnesi, el zinc, etc.

Igual que el rovell, l’oxidació sistèmica és sinònim de fragilitat, inflamació, esclerosi, acidificació, desmineralització i al final, necrosi i mort cel·lular.

La salut de les membranes cel·lulars, la seva flexibilitat i permeabilitat depenen del bon equilibri dels àcids grassos omega-6 i els omega-3, amb una ràtio idealment tan propera com sigui possible a l’1 (en la població general aquest quocient s’acosta sovint a 10 o més).

En l’estratègia per a una bona funció de la memòria tots aquests micronutrients són essencials. Entre tots, el magnesi és probablement el mineral més important per a la funció sinàptica (emmagatzematge i alliberament dels NT).

Fitoteràpia

Podem recórrer també a una fitoteràpia específica per recuperar i millorar una memòria deficient: la planta més indicada és el Gingko biloba, que afavoreix la microcirculació i la funció neurocerebral.

Hi ha altres plantes amb un efecte adaptògen important, com la Centella asiatica (Gotu Kola, Brahmi), la Withania somnifera (Ashwaganda), el ginseng, l’eleuterococ i un llarg etcètera.

Però, malgrat una aportació excel·lent de micronutrients, recordem que la memòria, com els altres mecanismes neurocerebrals, és un múscul que cal fer servir i estimular diàriament, per no perdre progressivament les seves funcions imprescindibles i les seves inesgotables possibilitats sempre per descobrir…

I cal recordar així mateix que, de totes maneres, la memòria és el que queda al final de l’oblit

Complementació adequada

D’entre els possibles complements nutricionals que existeixen al mercat per potenciar la memòria, us recomanem:

  1. MEMOBIANE: El zinc contribueix a la función cognitiva normal (memòria). L’àcido pantotènico contribueix al rendiment intelectual normal.
  2. FORMAG: Contribueix al funcionament normal del sistema nerviós i a reduir el cansament.
  3. OMEGABIANE DHA: Ric en omega 3 DHA, constribueix al funcionamiento normal del cervell.
  4. GINGKO: Complemento alimentari a base d’extracto de ginkgo biològic.

Prepara i cuida la pell amb un caldo de pastanaga

$
0
0

La pastanaga hauria de ser un ingredient prioritari en els refrescos d’estiu. El betacarotè, precursor de la vitamina A, és el responsable d’un bon manteniment de pell i visió, un creixement ossi òptim, un sistema immunitari fort, una capacitat antioxidant elevada per fer front a malalties relacionades amb l’envelliment cel·lular, etc. La manca de vitamina A pot provocar amb més freqüència ceguesa nocturna, alteracions de pell i mucoses i infeccions. Per evitar-ho, s’ha d’aprofitar la temporada de primavera-estiu: és essencial que ens toqui el sol però abans hem de tenir la pell ben protegida i, per tant, ben nodrida amb vitamina A. Consumir pastanaga i prendre el sol és la millor combinació per beneficiar-se de les propietats que tots dos tenen per oferir. Així que, a l’estiu, hem de buscar begudes que en continguin.

Caldo de pastanaga en comptes de suc o batut?

Tradicionalment, el caldo, sobretot el de rostit, s’ha fet servir sobretot per a la sopa de galets o per fer arrossos i cremes. Ara, el caldo és també un aliment funcional que vol ser un plat complet i lleuger al mateix temps.

El caldo és també un aliment funcional que vol ser un plat complet i lleuger al mateix temps

A diferència de les cremes, els caldos són més líquids; això vol dir que, de tots els vegetals que s’han bullit tres hores a foc suau, una tercera part es tritura i la resta es filtra. Pel que fa als caldos produïts per aportar salut i no sobrecarregar l’organisme, hi ha una altra diferència important: la quantitat d’oli i de sal.

El nou caldo de pastanaga ecològic d’Aneto ha volgut compaginar aquestes tècniques i proporcions per oferir un caldo que, ja sigui fred o calent, puguem prendre entre hores per hidratar-nos o saciar-nos o bé fer d’entrant d’un àpat qualsevol. La gran diferència entre aquest caldo i els típics sucs i batuts és que aquests últims presenten els vegetals crus, que poden resultar indigestos per a algunes persones amb poca força digestiva. El caldo de pastanaga ecològic d’Aneto ha estat sotmès a l’efecte de la temperatura, cosa que el fa més digestiu i augmenta la biodisponibilitat del betacarotè de la pastanaga. A més, com que no es rebutja l’aigua de cocció, tots els nutrients hidrosolubles que migren dels vegetals cap a l’aigua es fan servir, i es manté el 100% del valor nutricional en el producte final.

Amb una voluntat explícita de seguir l’objectiu dels darrers anys, en què s’aposta clarament per una alimentació saludable, el de pastanaga segueix la línia del caldo depuratiu de carxofes, i amb tots dos es vol obrir aquesta categoria de caldos funcionals, plens de nutrients i sense greixos, i que, freds o calents, han trobat un camí força exclusiu en el món saludable. És un caldo que s’assembla al suc, però al qual no s’ha filtrat la fibra. Tant el de pastanaga com el de carxofes són baixos en sodi i en calories i, per això, són òptims per incloure en totes les dietes depuratives tan habituals d’aquestes mesos abans que arribi l’estiu, el bon temps i l’operació biquini.

A més, retirant bona part de l’oli i la sal de la recepta d’abans, s’ha aconseguit que sigui tan lleuger que està tenint molt bona rebuda. Té una textura que fa que sigui fàcil de beure i que alhora tingui efecte saciant sense que pesi a l’estómac, com passa amb moltes cremes denses que es poden menjar a casa nostra.

El caldo es pot trobar en format bric per tenir a casa o a la feina. Ara només falta que el tinguin disponible a bars i cafeteries. Tant de bo el món de la restauració acabi incorporant refredadors de la mateixa manera que hi ha dispensadors de granissats o orxates. Segur que si el consumidor ho demana, com ha passat amb les begudes vegetals, es podrà fer un pas més enllà.

 

DESTACATS

 

SORTEIG

Sortegem 10 lots amb un assortiment de caldos ecològics i una sopera Aneto.

SAMPLINGS PER GUANYAR SUBSCRIPTORS. Fes-te subscriptor.

PER A SOCIS PENSAR UNA ACCIÓ gran per a TOTS.

Tritordeum

Viulògic. Terrassa

$
0
0
Des de 2013, ViuLògic és una botiga de productes ecològics, comerç just i de proximitat a Terrassa. Ofereix cistelles de fruita i verdura ecològica de proximitat i disposa de botiga online. ViuLògic té també un espai de teteria/cafeteria Bio i una cuina on s’hi fan tallers de cuina saludable.
Els socis d’Etselquemenges teniu un 5% de descompte a la teteria/cafeteria i un 10% pels tallers de cuina.

Jornades de sobirania alimentària a Navàs: Transformem el model alimentari

$
0
0

L’Ajuntament de Navàs i l’Associació Menjadors Ecològics organitzen unes jornades per la sobirania alimentària el diumenge 21 de maig a l’Institut Escola Sant Jordi.

La trobada inclourà activitats per tots els públics, amb l’objectiu d’educar i conscienciar la comunitat de la importància d’implementar un sistema de producció i alimentació ecològica i de proximitat.

Durant el matí tindrà lloc una jornada popular amb activitats relacionades amb l’alimentació saludable; xerrades, tallers i jocs crearan un espai ideal per l’aprenentatge de petits i grans. Conjuntament es farà una jornada tècnica amb diferents grups de treball on poden participar productors, cuiners, mestres, associacions de mares i pares d’alumnes, gestors de menjadors, dietistes i l’administració pública, entre d’altres, per reflexionar, debatre i prendre acció cap al canvi. Per més informació i inscripcions clica aquí.

Les jornades clouran amb un dinar popular saludable, sostenible i just organitzat pels CHEFS2020 (xarxa de cuiners i cuineres de menjadors ecològics i de proximitat). Per només 10 euros ofereixen aquest menú deliciós amb ingredients ecològics i produïts majoritàriament per productors catalans.

  • 1r plat: Arròs amb verdures i salsa de remolatxa
  • 2n plat: Hamburguesa de cigrons i bolets amb amanida de l’hort
  • Postres: Pastís de pastanaga amb xocolata

Per què és important la sobirania alimentària?

La sobirania alimentària ens planteja una visió alternativa al model de consum alimentari actual. Reivindica el dret dels pobles a definir les seves pròpies polítiques agràries i alimentàries, prioritzant aliments de qualitat, produïts de forma sostenible i ecològica i de comerç local.

Participa i compra el teu tiquet.


Pancake d’ametlla i smoothie de pastanaga i gingebre

$
0
0

Fotos: Becky Lawton

“Al maig, cada dia un raig”, diu el refranyer popular. I així és, a poc a poc veiem dies de molt bon temps, però encara refresca! En aquest mes de canvis proposo un esmorzar d’aquests que gaudim fent-lo amb una mica de temps; potser en cap de setmana, potser en un esmorzar-dinar tipus brunch, o potser en un dia de festa.

He pensat en pancakes, un plat que de vegades preparo a casa i del qual els meus fills són fans. Com que evito o procuro minimitzar el gluten, he fet servir farina d’ametlla per fer-los i ou orgànic per amalgamar la mescla i enriquir nutricionalment. Si sou vegans o teniu alguna intolerància a l’ou, hi podeu posar farina de llinosa: 1 cullerada més dues cullerades d’aigua i es deixa una estona en remull perquè es torni espès; això lligarà la massa.

Com que també evito el sucre, sempre intento fer servir endolcidors naturals o fruites dolces. En aquest cas he triat dàtils, però també podria optar per uns plàtans madurs.

Per donar sabor, el condiment amb la meva espècia preferida: canyella, però queda molt bé també amb vainilla i amb ratlladura de llimona.

I la cobertura és per divertir-se fent combinacions; he triat una mica de fruita fresca, alvocat, fulles de farigola fresca, pètals de flors, llavors de rosella i una mica de xarop de dàtil. L’últim és opcional i només l’afegeixo per donar un punt al plat i no com un ingredient indispensable.

Per acompanyar, un batut deliciós fet amb llet de civada i coco, pastanagues crues i gingebre.

El resultat és un esmorzar d’índex glucèmic baix, amb aliments complets i nutritiu.

Espero que el gaudiu menjant-lo tant com preparant-lo.

La recepta

Per al pancake:

  • 5 cullerades de farina d’ametlla
  • 1 ou orgànic
  • 1 culleradeta de llevat en pols orgànica sense fosfats
  • 1 mica de sal marina
  • 2 dàtils sense pinyol
  • Canyella mòlta o ratllada a gust
  • 2 cullerades de llet vegetal
  • 1 culleradeta d’oli d’oliva o de coco
  • 2 maduixes
  • ½ plàtan
  • ¼ d’alvocat

Per a l’smoothie:

  • 1 got de llet de civada i coco
  • 2 pastanagues
  • 1 rodanxa de gingebre
  1. Prepareu el pancake: poseu tots els ingredients al vas de la batedora (excepte la culleradeta d’oli) i tritureu fins a tenir una massa homogènia.
  2. Escalfeu la culleradeta d’oli en una paella petita i aboqueu-hi la barreja. Deixeu quallar la base i gireu perquè es faci l’altra banda. Retireu i reserveu.
  3. Talleu les maduixes i el plàtan a rodanxes i l’alvocat a làmines. Poseu la fruita sobre el pancake.
  4. Prepareu l’smoothie: poseu en el got de la batedora la llet de civada i coco, les pastanagues ben rentades i trossejades i la rodanxa de gingebre. Tritureu fins a tenir un batut sense grumolls.
  5. Serviu el pancake amb l’smoothie. 

Opcionalment hi podeu afegir a gust fulles d’herbes fresques (com farigola), llavors de rosella, llavor de lli i goji triturades i una mica de xarop de dàtil o d’una altra varietat.

Pilar Rodrigáñez, dietista integrativa i conductora del curs “Perd pes i guanya salut”

$
0
0

La dietista integrativa especialista en estats inflamatoris i desajustos digestius és un dels últims fitxatges de La Consulta de l’ETS. Ara està a punt de llençar el primer curs online d’Etselquemenges destinat a perdre pes i a guanyar vitalitat sense promeses miraculoses, però amb un programa molt sensat i fàcil de seguir, pensat en aliments locals i de temporada (amb gran presència de diferents tipus de verdures) que combina alimentació saludable i exercici físic senzill. Tan senzill, que només demana 20 minuts al dia i que no ens farà sortir ni al balcó: absolutament tothom podrà seguir-lo des del menjador de casa o des de l’habitació, tingui el fons físic que tingui.

La Pilar ens assegura que tothom perdrà pes seguint aquestes pautes; això sí: caldrà seguir-les al peu de la lletra sense excepcions.

En què consisteix el curs online “Perd pes i guanya salut”?

Es tracta d’un recolzament de 15 dies en què cada dia descobrirem una clau concreta per canviar els hàbits de vida. L’objectiu és perdre pes, però la música de fons serà el canvi d’hàbits saludables que s’han de mantenir un cop acabat el curs, per aconseguir un canvi definitiu i efectiu, no d’aquells temporals que fan que recuperis pes a la mínima que et saltes la dieta.

Això vol dir que perdrem pes il·limitadament o fins que arribem al nostre pes ideal?

Anirem perdent pes gradualment però amb una proposta saludable que no parla ni de quantitats ni de balanços calòrics, i això fa que sigui el propi cos que trobi un equilibri, el famós set point, que és el nostre pes òptim, el que ens fa sentir vitals. Cadascú ho farà al seu ritme, però tots hem de guanyar vitalitat i qualitat de vida i aprendre molt! Després d’aquestes dues setmanes la gent ha de saber com cal alimentar-se per perdre pes de veritat i saludablement.

I aquesta dieta està al marge de dolences i malalties? Dit en altres paraules, és bona per a tothom?

No, està dirigida a gent sana. En casos de patologia, caldria personalitzar. De fet, aquí em trobo amb un conflicte com a dietista, ja que una dieta hauria de ser acotada a les necessitats de cadascú i no podré fer-ho, però el curs està pensat per donar alineaments útils i eficaços per a tothom.

I com podem mesurar aquesta vitalitat que hem de recuperar? Amb quilos?

No és una qüestió de quilos sinó de sentir que descansem i dormim millor, que no necessitem fer migdiada perquè no tenim son després de dinar, que ens sentim més enèrgics i menys cansats.

Serà un programa molt restrictiu?

No. Sí que retirarem certs aliments, i, per descomptat, els processats, però no ho passarem malament.

I les quantitats?

De quantitats no en parlaré, parlaré de proporcions. És un error fixar-se només en les quantitats, perquè estaré donant pautes vàlides per a qualsevol persona que faci el curs, i això depèn de cadascú.

La clau serà seguir el programa al peu de la lletra?

És possible perdre entre mig quilo i un quilo a la setmana

Sí. Si ho fem així, perdrem pes segur. Almenys aquesta és l’experiència que jo he tingut fins ara a la consulta i el més important és que la gent aprendrà i aprendrà què està fent. Entre les meves pautes i les d’exercici físic que donarà el Fer Orpinell, tothom ha de perdre pes.

En quant de temps?

En aquests 15 dies ja es pot perdre pes. És possible perdre entre mig quilo i un quilo a la setmana, fins i tot més. Tot i que no es pot generalitzar massa perquè depèn del metabolisme de cadascú i de les seves necessitats.

I passats aquests 15 dies, els seguidors del programa podran avançar per si sols?

Les pautes es poden allargar fins que es vulguin perquè, en realitat, no són pautes tancades, són molt adaptables. Parlaré molt d’aliments de temporada i de coccions de temporada de primavera-estiu (a l’hivern els podríem substituir per altres del temps).

I de quin tipus de pautes parlem? Hi haurà aliments extravagants, difícils de trobar i de pronunciar?

No, he pensat el programa en clau mediterrània. El més estrany que trobarem seran llavors de chía, oli de coco, fajol en gra o tahina. Aliments que, en definitiva, per a mi, són eines terapèutiques.

Però la tahina és crema de fruita seca! I l’oli de coco, un greix saturat!

Sí! Són aliments que formen part de la dieta que cal seguir per perdre pes de forma saludable, ja ho explicarem. De fet, durant el curs trencarem molts mites falsos com els dels greixos.

Una mare o pare de família que segueixi el curs i tingui poc temps per cuinar, podrà estendre la seva dieta a tota la família?

Sí, perquè es tracta d’una dieta senzilla, i els nens no perdran pes si no els en sobra. La clau està en proporcionar bé els plats. Si els nens no necessiten aprimar-se, podran menjar el mateix que el seu pare o la seva mare però en una proporció diferent.

Hi haurà carn o peix?

Sí, però no qualsevol proteïna animal. Igualment sempre donaré opcions per a vegetarians. També hi haurà cereals, però no blat.

Digue’m els 3 ingredients estrella del programa.

A més a més de les verdures, l’alvocat, l’oli de coco i el peix blau.

I què retiraràs?

El blat. A la segona setmana, retiraré el pa.

Qualsevol tipus de pa? També un de fajol?

Sí. Però ja donarem alternatives perquè no es pateixi.

Per una qüestió d’inflamació?

Sí. Jo crec que, en qualsevol necessitat que tinguis d’alimentació, el blat t’ho posarà sempre més difícil i per això no puc defensar-lo. De processats, evidentment, no en menjarem, i això implica tornar a entrar a la cuina, ni que sigui una estoneta. Serà una cuina de mercat, amb planificació i eines per poder seguir amb facilitat.

I quin paper hi jugarà l’esport?

És crucial. A la consulta ho veig: gairebé és més difícil aconseguir que algú es mogui, que no pas que mengi bé. En general, l’excusa sempre és la mateixa: no tinc temps. Així que jo i el Fer Orpinell els farem una proposta anti-no-tinc-temps. Molt raonable, de poc temps i de màxima efectivitat, només en 20 minuts a casa, a l’hora que vulguem, ho podrem fer, i amb el mínim material: només una cadira de menjador.

I caldrà fer-ho cada dia?

Sí. Hi ha gent que no es mou mai i cal desactivar aquest mal hàbit! Hi haurà diferents nivells i el més interessant del mètode és que no només cremarem greix mentre fem l’exercici, sinó que activarem el metabolisme per seguir treballant mentre estiguem en repòs!

 

Pack 10 revistes ETS NEN nº 3

$
0
0
ETS NEN 3 arriba amb 84 pàgines dedicades a l’alimentació i a la salut infantils, amb 16 articles que inclouen receptes, consells i informació basada en la ciència. Inclou un receptari de regal amb 20 receptes delicioses i sanes per oferir als nens a l’hora del berenar.

Pack 20 revistes ETS NEN nº 3

$
0
0
ETS NEN 3 arriba amb 84 pàgines dedicades a l’alimentació i a la salut infantils, amb 16 articles que inclouen receptes, consells i informació basada en la ciència. Inclou un receptari de regal amb 20 receptes delicioses i sanes per oferir als nens a l’hora del berenar.

Tritordeum: un blat saludable i més digerible

$
0
0

Del Tritordeum ja us n’hem parlat en articles anteriors: aquest nou cereal, traçable des de la llavor i cultivat a casa nostra, és apte per fer pa, postres, pizza o cervesa, i ja el podeu trobar a molts establiments i forns artesans del país.

Avui, però, ens volem fixar en les propietats nutricionals que el converteixen en un nou cereal saludable: sobretot, la seva alta digestibilitat, que el converteixen en una opció també per als que pateixen sensibilitat al gluten no celíaca.

  • El seu gluten és més digestible i menys agressiu. Això és degut a que té menys gliadines que el blat convencional, unes proteïnes indigestibles del gluten que estan associades amb la celiaquia i la sensibilitat al gluten. Per això, és apte per a persones que pateixen SGNC.
  • Conté 10 vegades més luteïna: un pigment antioxidant molt beneficiós per a la salut ocular i la protecció de la pell contra els rajos UV i l’envelliment prematur.
  • Té un major contingut respecte el blat en àcid oleic: un àcid gras monoinsaturat típic de la dieta mediterrània, molt present a l’oli d’oliva, que redueix el risc de patir malalties cardiovasculars i contribueix a mantenir el pes corporal.
  • Elevat contingut en fibra dietètica, que té efectes positius en la salut intestinal i cardiovascular.
  • Destaca per posseir minerals essencials – com el coure i zinc- i fructans: uns carbohidrats d’acció prebiòtica que contribueixen a mantenir la flora bacteriana intestinal.

Dr. Francisco Barro, professor d’investigació del CSIC i expert en gluten, està treballant en uns estudis clínics sobre la digestibilitat del Tritordeum que ben aviat publicarà i dels quals us mantindrem informats.

Descobreix-ne més a www.masqueuncereal.com.

Viewing all 3973 articles
Browse latest View live