Quantcast
Channel: Etselquemenges
Viewing all 3973 articles
Browse latest View live

10 consells per menjar eco i barat

$
0
0

“Menjar eco és massa car”. Us sona? Si sou lectors habituals d’Etselquemenges o, senzillament, heu arribat fins a aquest article, possiblement ja estareu convençuts dels molts beneficis que aporta l’alimentació ecològica per davant de la convencional. Malgrat tot, és possible que l’acabeu descartant per una qüestió purament econòmica: menjar ecològic us resulta massa car, i més, si sou colla a casa.

Si bé és cert que els preus dels productes ecològics són més elevats (si voleu saber per què, podeu rellegir l’article de la Trinitat Gilbert “Per què costa el que costa l’ecològic?” i el de la Jordina Casadamunt “Els productes ecològics: economia de futur”), ens podem prendre aquesta compra com una inversió de futur en la nostra salut. Si ens cuidem i parem atenció a tot allò que mengem, fem de l’alimentació la nostra medicina, i apostem per hàbits ben saludables, de ben segur que tindrem més salut i, en conseqüència, podrem prescindir d’algunes visites als metges i d’uns quants fàrmacs.

Però, tornem al cas: què podem fer per evitar que menjar eco ens resulti massa car?

Dona embarassada comprant al mercat

1- Menjar de temporada i de proximitat

Aquesta és la regla d’or, la mare dels ous. Per molt de gust que ens vinguin les maduixes, els tomàquets o els carbassons a l’hivern, no són aliments de temporada. Si som prou pacients i respectem els ritmes naturals de la terra i mengem a cada època de l’any el que la natura ens proveeix, menjarem més barat (perquè hi haurà molta més oferta) i els aliments seran infinitament més saborosos. Si, a més, mengem de proximitat, ens podrem estalviar les despeses de transport de llarga distància i afavorirem la producció local.

2- Planificar el menú setmanal

És especialment important fer-se una llista de la compra per evitar comprar productes repetits que ja tenim a casa, comprar pels ulls aliments que no farem servir i que se’ns faran malbé o bé comprar més productes frescos del compte.

És important no anar a comprar amb gana i no caure al parany de les ofertes 2×1 que no necessitem.

3- Comprar poc i sovint

Fer la gran compra quinzenal és una de les apostes més segures cap al malbaratament. Com més dies vulguem abastar, més possibilitats tenim d’equivocar-nos en els càlculs, ja que els productes frescos es fan malbé al cap de pocs dies i tampoc podem preveure els dies que menjarem, improvisadament, fora de casa. Val més planificar a pocs dies vista i assegurar-nos que tindrem temps i capacitat de menjar-nos-ho tot.   

4- Comprar en una cooperativa

N’hi ha per a tots els gustos i amb graus d’implicació diferents, però totes treballen per escurçar la distància entre productors i consumidors, i afavorir així les relacions de confiança. També podeu anar a comprar al mercat o a botigues de barri. En tot cas, es recomana evitar els supermercats i les grans superfícies.

5- Comprar a granel

Els cereals, els llegums, les llavors, la fruita seca o, fins i tot, els productes de cosmètica o d’higiene resulten molt més barats si els comprem a pes i només en la quantitat necessària. Així, evitarem sobres innecessàries a més de reduir plàstics i envasos.

6- Practicar la cuina d’aprofitament

Si sou dels que llenceu les fulles de les pastanagues o la remolatxa, atureu-vos! Les fulles de les arrels tenen moltes vitamines, minerals i antioxidants!

I quan feu sucs verds, per exemple, tampoc llenceu la polpa: amb una mica d’imaginació podeu reutilitzar la fibra de les verdures per fer hamburgueses, croquetes, mandonguilles o canapès de reaprofitament. Activeu el xip de l’aprofitament i veureu que podeu ser molt eficaços a la cuina!

7- Cultivar plantes a casa

No cal tenir un tros de terreny; amb un petit espai al balcó o al terrat n’hi ha prou per posar testos i cultivar un petit hort urbà amb fruites i verdures ecològiques. També podem cultivar, per exemple, menta, alfàbrega, estèvia, julivert o romaní orgànic.

8- Menjar més proteïna d’origen vegetal

Com a mínim, cal repartir la proteïna animal i la vegetal en un 50-50. Si per dinar fem proteïna animal, per sopar que sigui vegetal, i si en volem posar per esmorzar, sempre serà millor vegetal. Les llenties, les azuki, les mongetes blanques, els pèsols, els cigrons, la soja i derivats, els pseudocereals com la quinoa, l’amarant o el fajol, la fruita seca o les llavors, són bones fonts de proteïna vegetal.

9- Reduir la compra de processats

Molts dels productes processats que comprem els podem fer a casa sense massa dificultat. Les begudes, les hamburgueses o els patés vegetals, les cremes de cacau o de fruita seca, els germinats, el xucrut, les barretes energètiques o les cremes de verdures no són difícils de fer i, fent-ho a casa, us estalviareu un bon grapat de diners!

10- Prioritzar els aliments amb més acumulació d’agrotòxics

D’acord, però, tot i així, no ens podem permetre menjar-ho tot eco. Si aquest és el vostre cas, us recomanem que reviseu la llista dels aliments convencionals amb més continguts en pesticides i, aquests sí, els compreu bio, sobretot els vegetals de fulla verda, les fruites que mengeu amb pell (poma, maduixes o raïm) i els productes d’origen animal com ous o carn. La resta (especialment els que peleu de totes totes, com ara l’alvocat, la pinya, la castanya, el plàtan o el meló), els podeu menjar d’agricultura convencional, ja que acumulen pocs tòxics.


Per què escollir un desodorant ecològic?

$
0
0

Noia aplicant-se desodorant

Cada vegada hi ha més persones que fan un pas endavant i decideixen canviar hàbits de vida, per millorar la salut i apostar per un consum, de tot tipus de productes, més sostenible. L’aposta per productes eco ja forma part de bona part de la població. I en aquest sentit hi ha molts compradors que, creient els falsos missatges de molts fabricants, acaben adquirint productes que podem qualificar de falsa “cosmètica natural”. Gràcies a un màrqueting enganyós –l’anomenat Green Washing– i a la permissivitat legislativa en aquest capítol, la mal anomenada cosmètica natural, la que combina principis actius vegetals o minerals amb altres ingredients de química sintètica, continua ocupant metres i metres als prestatges de moltes botigues.

Hem de continuar i persistir en la pedagogia del consumidor. Ha arribat l’hora que el comprador giri el producte i sàpiga llegir de què està compost aquell producte que té a les mans. En aquest sentit, és essencial començar pels productes de consum més quotidià. I en aquesta ocasió hem decidit centrar-nos en els desodorants, un element que fan servir tant dones com homes, adolescents i gent gran. Perquè suar és natural i sa.

Ingredients que cal evitar en desodorants

Desodorant antitaques, duració de fins a 72 hores, antitranspirant, per a pells sensibles (suposadament), hipoal·lergògens, en esprai, stick o roll-on… L’oferta de desodorants per part del sector de la parafarmàcia convencional és gairebé interminable. Gairebé tant com la quantitat d’ingredients poc recomanables que han convertit el fet de suar en un tabú.

Entre els ingredients més perillosos trobem l’alumini en les seves diferents variants (Aluminium Chloride, Aluminium Chlorhydrate, Aluminum Chlorohydrex, Aluminum Chlorohydrex PG, Aluminum Fluoride, Aluminum Sesquichlorohydrate…) Aquest ingredient, utilitzat com a antitranspirant, tapona les glàndules sudorípares i impedeix que el cos sui, que és una forma natural de regular la temperatura corporal i d’eliminar substàncies que el cos ja no necessita. I és que impedir la suor és una autèntica barbaritat per al nostre benestar. Tot i així, hi ha compostos naturals d’alumini com les argiles o la pedra d’alum que no tenen cap efecte nociu i poden ser utilitzats sense problemes.

Un altre dels ingredients poc recomanables és el triclosan, amb propietats antibacterianes. Els parabens (Methylparaben, Ethylparaben, Butylparaben, Propylparaben) tampoc ens aporten cap benefici, i per sort cada cop s’estan eliminant de les formulacions. Tot i que aquests parabens s’estan substituint pel Phenoxyethanol, també amb efectes nocius. Tampoc podem oblidar altres conservants que apareixen a l’etiqueta combinats amb les paraules chloro, bromo o iodo.

Els ftalats, que actuen com a perfum –i altres derivats del petroli (PEG, PPG, Polyehtylene, Ceteareth, Ceteth, Hydroxypropyl o d’altres ingredients acabats amb –eth– són també molt habituals, però poc recomanables.

Hi han evidències i estudis que mostren que tots aquests ingredients poden acabar provocant càncer –especialment de mama–, problemes respiratoris, hormonals i endocrins, al·lèrgies, dermatitis i irritacions cutànies o afectacions al sistema reproductiu, entre d’altres. Uns efectes negatius que, ens molt casos, també acaben afectant el medi ambient, especialment el medi aquàtic, que és on van a parar gairebé tots els residus.

Com escollir un desodorant natural

La cosmètica ecològica o bio no ha inventat res de nou. En la majoria de casos ha aplicat la tradició i els coneixements de la natura per oferir productes respectuosos amb el cos i amb el medi.

En el cas dels desodorants bio és habitual trobar bicarbonat (baking soda), que actua com a bactericida i elimina les olors poc agradables. També és habitual el midó de blat (cornstarch), la cera d’abelles (beeswax) i l’oli de coco com a base, que a més és antibacterià i hidrata. Els olis essencials de llimona, lavanda o arbre de te, per exemple, serveixen per afegir aroma, però també per actuar contra l’aparició de bacteris que provoquen pudor a les aixelles.

Si fem servir desodorants que continguin aquests ingredients no només estarem fent un favor al cos, també estarem cuidant el planeta.

 

Tritordeum: un cereal sostenible per a tothom

$
0
0

El Tritordeum, fill del blat dur i un ordi silvestre, es cultiva principalment a Espanya i a Itàlia, mitjançant productors locals, seguint una filosofia de respecte. A més a més, és sostenible tant a nivell ecològic com a nivell econòmic, per això és un nou aliment a tenir en compte si volem fer una compra responsable.

Per què?

  • Perquè la seva petjada ecològica és menor que la d’altres cereals.
  • Perquè és fort i robust; fet que li confereix la virtut d’adaptar-se a l’actual canvi climàtic i aguantar temperatures extremes al camp, aprofitar millor l’aigua i sobreviure a malalties que afecten habitualment els camps de cereals
  • Perquè treballa amb agricultors locals i no especula: s’estableixen contractes de recompra amb marges fixos i justos per als productors, evitant que els preus depenguin de les llotges (com passa amb la resta de cereals).

Si sou dels que consumiu tenint en compte, a més de la relació qualitat-preu, les condicions laborals de l’entorn de producció i les conseqüències mediambientals, ja podeu afegir a la vostra llista el Tritordeum, un cereal “made in Spain” del què sentireu molt a parlar.

Descobriu-ne més a: www.masqueuncereal.es

14 llibres de salut i alimentació per gaudir de Sant Jordi!

$
0
0


1- Com a mi m’agrada – Sílvia Abril

L’actriu i humorista Sílvia Abril ens explica la seva experiència en el canvi d’alimentació i la connexió amb la natura. Aquest canvi el va fer quan va anar a la consulta del psiconeuroimmunòleg Xevi Verdaguer per quedar-se embarassada.

Arran d’això es va quedar embarassada i va començar a introduir aliments nous i va deixar enrere hàbits anteriors com el gluten.

Aquest llibre inclou receptes agrupades segons les estacions de l’any per trobar fàcilment els ingredients de temporada, pautes  d’alimentació i trucs i consells per fomentar l’alimentació sana i adequada complementada amb exercici físic i el benestar del cos.

Compra el llibre “Com a mi m’agrada”

2- Ama, come, vive, brilla – Elka Mocker

És el mateix menjar que alimentar-se? Elka Mocker pensa que no, i per això ens porta aquest llibre, on descriu l’alimentació com un acte d’amor i ens presenta una alimentació natural, de tendència vegetal, lliure de productes processats.

Una manera de cuinar neta i respectuosa que aposta pels productes frescos, ecològics i de temporada per al dia a dia.

Compra el llibre “Ama, come, vive, brilla”

 

 


3. Batuts verds – Carla Zaplana

Carla Zaplana, dietista-nutricionista, autora del conegudíssim llibre Sucs verds, ens sorprèn amb un llibre nou, ple de receptes fàcils i delicioses de batuts verds.

Els batuts, igual que els sucs, són una gran font de micronutrients, però a més aporten un extra de cremositat i de fibra, que atipa més i ajuda a regular els nivells de sucre i colesterol, i el trànsit intestinal.

Aquest llibre és un manual per a l’elaboració de smoothies, sucs verds i llets vegetals i explica com aprofitar la polpa per preparar snacks sorprenents.

Apte per a amants de la revolució verda.

 

Compra el llibre “Batuts verds”

4- Desayunos SEN – Núria Roura

La coneguda coach de salut Núria Roura, autora del conegut Detox SEN, publica ara un llibre pràctic on proposa 28 receptes veganes sense gluten i sense sucre per gaudir, durant quatre setmanes, d’esmorzars saludables, energètics i nutritius (d’aquí la sigla SEN, creada per ella mateixa).

Entre batuts, torrades, iogurts i galetes, amb unes fotos temptadores i amb unes indicacions senzilles adaptades fins i tot per als més principiants, Núria Roura ens demana ser valents i atrevits. Comprovarem com un petit canvi al dia, a l’esmorzar, ens ajuda a assolir la felicitat i el pes ideal més fàcilment. Apte, fins i tot, per als més indecisos.

Compra el llibre “Desayunos SEN


5-Chía, lino y psyllium: las súper semillas – Clemence Catz

Aquest llibre de Clemence Catz conté 30 receptes, totes veganes i sense gluten.

Ens ajudarà a adoptar bons hàbits i a fer servir llavors com la chía per preparar esmorzars, aperitius, smoothies i el famós púding de chía.

També ens descobreix les llavors de lli i el psyllium.

Compra el llibre “Chía, lino y psyllium”.

 

 

6-Menja’t el tarro – Marta Vergés

Marta Vergés, nutricionista i xef de cuina natural ens presenta Menja’t el tarro, un llibre amb seixanta receptes de tarros saludables per endur on vulguis. Una manera  de menjar de carmanyola innovadora i divertida que revoluciona els Estats Units.

Coneguts com els mason jars, aquests pots de vidre porten aliments naturals, vitals, ecològics i convenients, els que vénen directament de la terra. Una cuina acolorida, vibrant, creativa i sostenible, que propugna el respecte pels animals, l’agricultura local i la vida mateixa.

Menja’t el tarro inclou receptes saludables, molt ben combinades, que en donaran marxa durant el dia i faran que no ens adormim davant de l’ordinador!

Compra el llibre “Menja’t el tarro”.


7-Cuina flexi- Adam Martín.

Adam Martín, periodista especialista en nutrició, ens parla del flexitarianisme, un estil de vida que ens proporciona tots els avantatges d’una dieta vegetariana, però sense haver d’eliminar totalment el consum de carn, peix o altres tipus de proteïna animal. A més de conèixer-ne els beneficis, hi trobareu 80 receptes delicioses i un menú complet amb esmorzars, dinars i sopars per poder explorar el món flexitarià en un total de 21 dies.

Perquè, com apunten tots els especialistes, els aliments vegetals tenen un paper fonamental en la nostra salut i han de ser els principals protagonistes d’una dieta saludable i equilibrada; però encara és millor si els sabem combinar, de tant en tant, amb aliments d’origen animal.

Compra el llibre “Cuina flexi”. 

8-Alimentación sin azúcar– Charlotte Debeugny

És el mal dels nostres temps. Superada la croada alimentària contra els greixos, el sucre ha esdevingut el gran enemic que hem de combatre si volem alimentar-nos de forma saludable. El repte, però, no és fàcil, ja que s’oculta a la majoria de productes processats i ens genera addicció i un bon grapat de mals.

Què podem fer per desenganxar-nos-en? En aquest llibre, la nutricionista Charlotte Debeugny ens proposa maneres per evitar el sucre afegit i limitar el natural sense renunciar al sabor dolç que tant ens agrada.

Compra el llibre “Desengánchate del azúcar”.

9-La dieta Slow – Dr. Manuel Jiménez Ucero

El doctor Manuel Jiménez Ucero ens presenta la dieta slow, que es basa en l’extracció en fred de nutrients de diversos vegetals combinats de manera adequada per obtenir els resultats que es volen aconseguir.

A més, ens parla dels superaliments, complements nutricionals beneficiosos per a la salut que contribueixen a prevenir moltes malalties.

El llibre inclou prop de 200 receptes per gaudir d’una alimentació saludable i estimulant cap a una forma de vida més natural.

Compra el llibre “La dieta Slow”. 

 

 

10-La dieta dels colors – Montse Folch

Aquest llibre presenta una dieta senzilla, clara i efectiva que es basa en els aliments mediterranis i hàbits alimentaris saludables.

Montse Folch, autora d’aquesta dieta, tenint en compte el ritme de vida actual i els obstacles que ens podem trobar en el dia a dia, ens divideix la dieta en quatre colors, un per cada grup d’aliments: el color vermell és per als aliments proteics; el verd, per als vegetals; el groc, per al sucre i els hidrats de carboni, i el marró, per als greixos; a més inclou un cinquè color, el blau, per als líquids i els condiments.

Compra el llibre “La dieta dels colors”.

11-Los 10 superalimentos verdaderos – Carlota Mañez Ariso, Mónica Carreira Gonzalez

Mónica Carreira, experta en nutrició, i Carlota Máñez, periodista especialitzada en salut, ens porten aquest llibre pràctic i documentat, que parla dels beneficis, nutrients i propietats dels superaliments i com treure’n el màxim rendiment amb trucs de conservació, receptes, menús setmanals…

Els superaliments arrasen en el món de la salut, la bellesa i la nutrició, ja que desintoxiquen, mantenen a ratlla les inflamacions i les malalties, ens protegeixen contra el càncer, ens aporten vitalitat i ens rejoveneixen.

Compra el llibre “Los 10 superalimentos verdaderos”

 

 

12-Leches vegetales: más de 80 recetas con cereales, frutos secos, semillas y legumbres – Mercedes Blasco

En aquest llibre, Mercedes Blasco proposa 81 receptes de llets vegetals amb consells i informacions pràctiques.

Aquestes llets no tenen lactosa ni colesterol, per tant, són molt adequades per a la salut cardiovascular i l’equilibri de l’organisme.

Aporten molts avantatges dietètics gràcies a nutrients, proteïnes, carbohidrats, vitamines del grup B, minerals, àcids grassos essencials i fibra soluble i insoluble, que ens ajuda a regular el trànsit intestinal i l’excés de colesterol.

Compra el llibre “Leches vegetales”. 

13-Comer, sentir… ¡vivir! – Jorge Pérez-Calvo

Quina relació hi ha entre el sentiment d’ira i d’irritabilitat i la dieta? Quines són les emocions relacionades amb el cor? Quins aliments ens poden ajudar a reduir o a augmentar l’ansietat? I a reduir la por, l’insomni o els canvis d’humor?

Pérez-Calvo ens explica en aquest llibre divulgatiu la seva experiència clínica i el coneixement adquirit sobre com millorar el benestar físic i emocional a través de l’alimentació. Per això, és clau, segons l’autor, referent mundial en alimentació energètica, alimentar-nos amb harmonia amb el planeta, gestionar bé les emocions a través dels sabors, i consumir en un bon equilibri aliments freds i calents.

Un llibre revolucionari que vol ajudar-nos a entendre la profunda relació que hi ha entre l’estat físic, el psíquic i l’emocional, a aprendre a restablir l’equilibri del cos i la ment i a convertir el sofriment en energia vital positiva a través de l’alimentació.

Compra el llibre “Comer, sentir…¡vivir!


14-Amor y apio – Gabriela Hernández

Si espereu un fill o teniu ganes de ser pares, aquesta és la nostra recomanació editorial per aquest Sant Jordi: un llibre que vol ajudar les dones embarassades i les futures mares a dur una alimentació sana que, a més, resulti pràctica i deliciosa.

Alimentació crua, suplements i superaliments adequats per a l’embaràs, tècniques de cuina sense fogons, batuts i sucs verds… consells per a un embaràs saludable, ple de vitalitat i sense carències nutricionals per nodrir el bebè i la mare!

Compra el llibre “Amor y apio”. 

Núria Roura, coach de salut i autora de “Desayunos SEN”

$
0
0

La Núria Roura, coach de salut, acompanya les persones a fer canvis d’hàbits profunds i progressius a través de retirs, acompanyament individual, programes en línia, formació i conferències. Comparteix el seu camí de sanació per inspirar a viure i menjar sense culpa, ansietat, culpabilitat ni etiquetes. Els lectors de l’ETS la coneixeu de fa temps pel munt d’articles i propostes de receptes de sopar saludable que cada mes ens fa a la secció “Què sopo“. I ara, després de l’èxit de Detox SEN, el seu primer llibre, la Núria repeteix experiència editorial i publica “Desayunos SEN. Recetas Saludables, Energéticas y Nutritivas para empezar el día”, un llibre amb 28 receptes saludables que constitueixen un autèntic pla complet per revolucionar els vostres esmorzars en 4 setmanes .

Què vol dir SEN?

Vol dir Saludable, Energètic i Nutritiu. Tot i que jo ho aplico al meu estil de vida, que també és sostenible, ecològic, espiritual… SEN sorgeix de la manera d’explicar la meva alimentació: menjo allò que em fa sentir saludable, que em dóna energia i que em nodreix per dins.

Quins beneficis ens aporta esmorzar SEN?

Moltíssims, perquè, per una banda, la forma amb què comencem el dia és la forma amb què l’acabem; és a dir, si comencem el dia sense esmorzar o menjant qualsevol cosa sense parar atenció, el més probable és que la resta de menjars del dia segueixin el mateix patró. A més, és un peix que es mossega la cua, perquè si ens aixequem estressats esmorzarem alguna cosa perjudicial, però, si esmorzem inadequadament, segur que ens afectarà a la nostra actitud davant el que ens passi durant el dia. Som el que mengem, però també mengem el que som. Menjar aliments processats i refinats, sucres, lactis, cafè, brioixeria, etcètera, ens farà estar de mal humor, apàtics, sense energia, desvitalitzats, tristos o deprimits; però és que si estem estressats, tenim relacions amb els altres i amb nosaltres mateixos insatisfactòries, seguim en un treball sense saber quin és el nostre propòsit o som sedentàries, ens vindrà de gust menjar aliments amb poca vibració i amb la mateixa baixa energia amb què ens trobem. D’altra banda, canviar primer l’esmorzar en un canvi d’hàbits té l’avantatge que ens permet ser ràpidament conscients de la gran diferència que hi ha entre menjar alguna cosa “morta” o sense vida com són el cafè, el pa blanc, els embotits, el sucre, el cafè o qualsevol fals aliment processat, refinat i industrialitzat amb esmorzar aliments vius, reals, naturals, integrals, sense refinar, sense processaments industrials, sense sucres afegits ni falsa energia d’excitants.

Quines diferències trobarem en aquest llibre respecte a Detox SEN, el teu primer llibre. A qui et dirigeixes, en aquest llibre?

Aquest llibre és la continuació del primer. En el primer explico les bases d’una alimentació DETOX i SEN, és a dir, lliure de toxines i d’aliments processats, i proposo un pla depuratiu de 7 dies. Però un cop acabada aquesta setmana detox, cal continuar amb el canvi d’hàbits i, com deia, l’esmorzar és molt bona idea per notar ràpidament els beneficis d’aquest canvi.

Quin tipus de receptes hi trobarem?

Són receptes com totes les que em caracteritzen: molt fàcils de preparar, ràpides, veganes, sense gluten i una cosa molt important és que no porten cap tipus de sucre ni refinat ni natural més enllà de l’estèvia, els dàtils i la fruita.

Què ens passarà si esmorzem SEN durant 4 setmanes? Quins efectes notarem?

Molta més energia, claredat mental, alegria, bon humor, creativitat, agilitat i focalització per dur a terme els teus objectius. A més, gaudirem de digestions lleugeres, ens desinflarem, millorarà l’aspecte de la nostra cara i pell, anirem millor de ventre i regularem el pes.

Són receptes realment ràpides? Quants minuts necessitem per fer-les?

Sí, com comentava, són receptes molt ràpides, moltes d’elles es poden deixar preparades amb antelació. Necessitarem pocs minuts perquè sé que tenim poc temps.

Si som dels que ens agrada esmorzar calent, hi trobarem opcions?

Sí que hi ha opcions d’esmorzar calent. Són 28 receptes pensades per a tots els paladars i sabent que hi ha públic que comprarà el llibre i encara vol menjar pa, galetes, cereals, magdalenes o porridge.

Cita les teves 3 receptes preferides.

M’encanten totes les receptes que hi ha al llibre perquè no n’he posat cap que jo no em menjaria. Ara bé, n’hi ha algunes que personalment ara per esmorzar ja no les necessito, com les que tenen ingredients més consistents o densos, i prefereixo les receptes més verdes i que tinguin sobretot fruita i verdura amb algun toppings cruixents, com per exemple:

  • Batut daurat en un bol amb granola
  • Batut verd en un bol de plàtan, mango i germinats
  • Púding de chia amb base de suc verd
Cada recepta ve acompanyada d’un consell de canvis d’hàbits, també físics o emocionals, com ara abraçar un arbre, practicar la gratitud o fer activitat física regularment. Per què ho recomanes? Quins són els que consideres més importants?

Recomano sempre aspectes que no tinguin a veure amb les receptes perquè l’alimentació és una part important per tenir salut però també n’hi ha d’altres. Tots els que he posat en el llibre els considero importants, però et podria destacar: ser agraït, ser coherent i amable amb tu mateix, estimar-te, acceptar-te i no jutjar-te.

A casa hi tens un minitrampolí, un sac de boxa i un kit de fitness bàsic amb peses, gomes o estoreta. Explica’ns-ho!

Vaig començar fa temps fent pilates i fitness a casa i em vaig comprar un kit. Després vaig descobrir el minitrampolí i me’n vaig comprar un, i n’estic enamorada. A més, sempre m’ha agradat la boxa i em vaig apuntar a fer-ne, però com que no m’anaven bé els horaris i ara visc fora de la ciutat em va millor tenir-ho a casa. M’encanta tenir diferents possibilitats d’exercici perquè no tots els dies em ve de gust fer el mateix. I moltes vegades no faig ni res d’això i simplement surto a caminar per la natura ara que puc.

Tindrem un llibre de dinars o de sopars SEN?

No se sap mai. De moment el proper llibre no serà ni de dinars ni de sopars, i sortirà a la tardor.

Elka Mocker, el nom clau en la cuina saludable d’autor

$
0
0

Aquest estiu vaig passar una tarda a casa l’Elka Mocker, a Menorca. Eren uns dies en què amb la seva estimada amiga i fotògrafa Isolda Delgado passaven hores i hores treballant en el llibre, EL llibre en majúscules. En aquella masia menorquina l’Elka es concentrava i desplegava el seu perfeccionisme. Podien estar tot un dia tirant fotos a un sol plat. No s’ho prenien amb calma sinó que no entenien el procés d’una altra manera per excelir en el resultat. Avui, que ja tinc el llibre a les mans, veig aquell procés imprès en cada gest i cada foto del llibre. Hi ha llibres d’encàrrec, llibres fets amb presses, llibres amb dissenys low cost i hi ha llibres radicalment curosos. Aquest ho és. I ho és no només perquè les fotos siguin una autèntica obra d’art sinó perquè l’Elka, amb el pas dels anys, s’ha convertit en una de les cuineres saludables més innovadores de casa nostra com ja ha anat demostrant a través del seu blog lalakitchen.

L’Elka està marcant la pauta i la seva cuina, els seus vegetals, espècies i superaliments són la base d’un I+D cada cop més depurat. No podem definir els plats de l’Elka com a senzills perquè no sempre tindrem tots els ingredients que ens demana a la nevera però, un cop reunits, accedirem a receptes genuïnes i exclusives i amb els seus segells més personals com ara l’habilitat pels postres, la lleugeresa de plats on amb un cop de forn ens presenta un moniato o una carbassa que adquireix un gust excels gràcies a unes llavors de sèsam torrat negre o unes llavors de mostassa.

De fet, el sèsam negre per mi és l’Elka en essència ja que compartim la passió per aquesta espècie, molt diferent del blanc, i ella és capaç de fer-ne mix d’espècies, com el dukkah, que eleven els plats a un estadi superior, diferent, deliciós. L’Elka és sèsam negre 100%. Tant és així que al llibre explica que buscava un plat que fos tot negre, només negre i el va trobar en un paté que descobrireu en el receptari.

Com dic, no totes les receptes són senzilles i hi ha dolços que, amb les fotos de la Isolda, encara semblen més impossibles de reproduir però un cop t’hi poses, no n’hi ha per tant. Aquests grisines de la foto banyats amb xocolata ja els he fet a casa i tot i que visualment disten molt dels que fa l’Elka, el plat és bo i una gran solució per als nens que no beuen llet i necessiten una descarada aportació de calci. Aquestes grisines estan fets sobretot amb sèsam i això ho garanteix. 

Ama, come, vive, brilla és l’esperit de l’Elka, el seu amor a la vida, el seu agraiment constant a una nova etapa de la seva vida, la millor etapa sens dubte, que està gaudint i sabent transmetre perquè tots els seus seguidors l’acompanyin en aquesta plenitud vital de la qual n’està orgullosa i manifesta als quatre vents cada dia, a través dels seus escrits a les xarxes i sobretot a través del seu somriure permanent.

L’Elka té un do i en pocs anys és un dels noms més importants de l’alimentació saludable a Catalunya i a Espanya. És el nom en majúscules de la nova generació de xefs. És la nova Montse Valllory.

Ama, come, vive i brilla és una proposta de l’editorial Lunwerg. 

Estimulant i deliciós dip al ritme de nyàmera-coco

$
0
0

Anomenat també patata de canya, patarota, dimonis o trumfa nyama, entre d’altres, aquest petit tubercle és un bon amic de la dieta equilibrada, ja que aporta beneficis molt interessants a la salut; a diferència d’altres tubercles, i igual que la carxofa (són de la mateixa família) conté inulina en comptes de midó. Aquesta fibra soluble, quan arriba a l’intestí gruixut, comença a interactuar amb els bacteris benèfics que hi ha, n’estimula el desenvolupament i al mateix temps evita la multiplicació de bacteris perjudicials.

La inulina és un oligosacàrid que destaca perquè passa per la boca, l’estómac i l’intestí prim sense gairebé modificar-se. Especialment recomanat a més per problemes de fermentacions o altres malalties bacterianes o paràsites, ajuda a rebaixar els nivells de colesterol, alimenta la flora intestinal (prebiòtic), millora l’aprofitament de les vitamines del grup B, ajuda a equilibrar els nivells de sucre en sang i millora l’absorció de calci magnesi, fòsfor… Com que potencia l’absorció del calci, redueix l’aparició d’osteoporosi, ja que augmenta la densitat mineral de l’os; per això és especialment recomanable per a nens, adolescents, embarassades o persones grans, ja que ajuda a augmentar el capital càlcic. Finalment, i molt important, com que facilita el trànsit intestinal, resulta molt útil contra el restrenyiment i millora la qualitat de vida de les persones amb malalties inflamatòries intestinals.

De flors similars als gira-sols en forma i color, la nyàmera rep el seu nom dels tupinambás, tribu del Brasil, i es va introduir a Europa al segle XVII; les primeres plantacions es van fer a París en 1613 i posteriorment se’n va estendre el cultiu per tot Europa. En aquesta època es consumia molt fins que el va suplantar la popular patata. És difícil trobar excuses per no donar-li una oportunitat, ja que es presta a un munt de preparacions i receptes. A més, sabíeu que es pot conrear a casa? Es pot fer fins i tot en tests i no requereix gairebé cap atenció. Simplement cal mantenir-les sota terra fins al moment de consumir. Les nyàmeres són un tubercle que ofereix opcions interessants per aportar matisos nous a molts plats, tant de la cuina tradicional, com més innovadors.

Dip o Dipping Sauce és una salsa per sucar un aliment generalment més sòlid. Potser el dip més conegut és el dels nachos amb guacamole, però segur que també ho heu fet amb hummus o cremes de diverses verdures o llegums. Només cal elaborar una salsa una mica espessa combinant els ingredients que vulgueu i sucar-hi vegetals, torradetes, crackers salats… És una solució magnífica per preparar un piscolabis, un dinar de carmanyola o un pica-pica saludable; molt fàcil de cuinar i ideals més per tenir a punt a la nevera. La varietat de dips que es poden elaborar és tan àmplia com els ingredients que vulgueu fer servir, des dels més suaus fins als més picants. Jo us proposo per sucar en aquesta crema de nyàmera-coco unes delícies picants de pastanaga, col kale, nyàmera i xirivia, però podeu fer-les amb les verdures i fins i tot fruites que tingueu a mà; una combinació alegre, digestiva i estimulant.

La recepta

Ingredients crema:

  • Nyàmera
  • Crema de llet de coco

Dips de verdures

  • Nyàmeres
  • Pastanagues
  • Col kale
  • Xirivia

Espècies per macerar

  • Curri picant
  • Nyora picada
  • Oli d’oliva primera pressió bio

Preparació

  1. Bulliu les nyàmeres pelades i trossejades cobrint d’aigua i a foc lent fins que estiguin toves (uns 10-15 m). Escorreu-les i aixafeu-les amb una forquilla i afegiu la crema de llet de coco fins a lligar-ho tot bé; si voleu una crema molt fina, barregeu la nyàmera i la crema amb un robot o amb un braç.
  2. Per a les xips, renteu i peleu les verdures amb un pelador de patates o una mandolina, feu tires que no siguin gaire fines perquè no es cremin. Esteneu i enforneu les verdures a 170 ºC durant uns 25 minuts sobre una base de paper vegetal i pintades amb la barreja d’oli i espècies (controleu que no es cremin). Poseu a sobre d’un paper absorbent quan les traieu del forn.

Que en gaudiu,

Molta salut!

Pizza de coliflor amb verdures

$
0
0

La pizza és un plat que agrada a tothom: grans i petits, i sovint és un moment d’unió familiar i/o d’amistats. Qui no ha fet servir mai l’expressió: Quedem i fem unes pizzes?

El problema ve quan s’han de triar quines pizzes fer o demanar. Per una banda, a molts pobles o ciutats no hi ha la possibilitat de poder encarregar una pizza a domicili saludable i, per altra banda, quan s’intenta comprar a supermercats ecològics encara hi ha la limitació que els fabricants no en fan sense gluten i/o sense cereals que estiguin lliures de sucres o altres ingredients afegits.

Actualment, tot i que sí que hi ha forns que fan bases de pizzes sense gluten saludables no en venen cap com la d’aquesta recepta: lleugera, sense cereals i amb base de verdura com per poder-la menjar qualsevol dia a la nit. És una pizza, doncs, apta per persones celíaques o que no poden menjar gluten i també per a les que fan una dieta evolutiva.

La recepta de pizza tan bona i sorprenent d’avui es pot fer si sempre tenim al rebost uns ingredients bàsics totalment naturals.

Avui us proposo una pizza amb coliflor. Sí, ho heu llegit bé! La coliflor serà l’ingredient principal de la base i us sorprendrà tant que les nits de pizza es multiplicaran.

Suposo que tots sabeu que la coliflor és de la família de les crucíferes, però us parlaré una mica més de les propietats que té:

  • És un aliment molt diürètic, ja que conté molta aigua.
  • Consumir-ne sovint ajuda a produir glòbuls blancs i vermells.
  • Té propietats antioxidants.
  • És rica en vitamina C i del grup B.
  • Reforça el sistema immunològic.
  • Ajuda a prevenir alguns tipus de càncers.
  • És tan rica en fibra que afavoreix l’evacuació intestinal.
  • Té nivells alts de potassi, ferro i calci.
  • És una verdura que ajuda a eliminar l’Helicobacter pylori, com també les altres crucíferes.
  • Ajuda a depurar el fetge.

Els avantatges de consumir pizza casolana i saludable és que se sap què es menja: els ingredients que porta i la procedència i, sobretot, que es pot fer d’allò que més agrada.

Així que comencem, que només de pensar en pizza ja salivem.

La recepta

Ingredients per a dues pizzes:

Per fer les masses

  • 1 coliflor gran
  • 4 c.s. de chía o lli
  • 4 c.s. d’aigua filtrada o alcalina
  • 120 g d’ametlla molta
  • 1 c.p. de sal marina sense refinar
  • 1 c.p. d’orenga seca
  • 1 c.p. d’all en pols

Per farcir-les

  • 6 tomàquets madurs petits
  • 1 pebrot verd
  • 1 pebrot vermell
  • 2 cebes tendres morades
  • 5 espàrrecs verds grans
  • Ruca
  • Llevat nutricional

Preparación

  1. Netegeu la coliflor i separeu-la en flor.
  2. Bulliu-la durant 3-4 minuts. Escorreu-la.
  3. En un bol, poseu 3 cullerades soperes de llavors de chía o de lli juntament amb les 4 cullerades d’aigua. Barregeu i deixeu reposar.
  4. En un altre bol, ratlleu els tomàquets i afegiu-hi la cullerada de chía o lli restant i un grapat de llevat nutricional.
  5. Tritureu la coliflor en un processador d’aliments, batedora o Thermomix.
  6. En un recipient apte per congelar, poseu-hi la massa i deixeu-la refredar durant uns 10 minuts.
  7. Mentrestant, talleu les cebes a rodanxes fines. Feu el mateix amb els pebrots. Traieu la part final dels espàrrecs i dividiu-los en dues meitats.
  8. Escalfeu el forn a 200 ºC.
  9. Col·loqueu la coliflor al centre d’un drap de cotó i espremeu bé fins a treure tota l’aigua.
  10. Agafeu un bol i, juntament amb la massa ben escorreguda, afegiu-hi la barreja de la chía o el lli, amb la farina d’ametlla, l’all en pols, l’orenga i la sal marina sense refinar. Integreu bé tots els ingredients.
  11. En una safata de forn amb paper vegetal, esteneu la massa i formeu les dues bases de pizza.
  12. Coeu durant 20 minuts més o menys a 180 ºC en la posició de ventilador a dalt i a baix, vigilant que no es cremin.
  13. Un cop les bases ja s’han torrat, traieu-les del forn.
  14. Tombeu-les i poseu-hi els ingredients: primer de tot el tomàquet ratllat, la ceba, els pebrots i els espàrrecs. Podeu posar-hi una mica més de llevat nutricional. Enforneu durant 10 minuts o fins que les verdures estiguin fetes.
  15. Traieu les pizzes del forn, poseu-hi ruca i un raig d’oli (opcional) i… ja teniu les pizzes a punt!

Nota: Si ho voleu, podeu fer les verduretes abans en un wok o paella per accelerar la cocció al forn.

Aquesta recepta desmunta el mite que menjar pizza no és SEN!

També teniu una recepta de pizza amb base de quinoa.

 


L'”EtsNen” ajudarà a passar a la pràctica amb un receptari de berenars sans

$
0
0

Com cada número, la revista proposa més de vuitanta pàgines plenes d’informació útil i pràctica per continuar millorant l’alimentació i salut dels més petits. En aquesta edició parlarem a fons de temes com ara quina dieta han de seguir els nens que són molt esportistes, com o què hem de tenir en compte si mengem sovint a restaurants japonesos amb els fills. La revista proposa, com cada any, una entrevista central a un personatge conegut. En aquest cas l’actriu Sílvia Abril ens ha obert les portes de casa seva per explicar-nos amb detall com alimenta la seva filla, la Joana. Un altre nom molt reconegut en el nostre sector és Olga Cuevas, que relata la seva experiència com a àvia i reflexiona sobre com ha canviat l’alimentació des que ella va ser mare, fa més de trenta anys.

La xef Cristina Manyer proposa dues receptes de verdures divertides, plenes de color i delicioses per fomentar el consum de verdures. La revista també ofereix tips de salut com ara un llistat d’àpats per ajudar a conciliar el son, sobretot per als nens que tenen més problemes per anar a dormir i que solen ser els més petitons. De fet, d’articles per a nadons també n’hi ha molts: parlem de la importància d’entendre quan hem de donar llet de fórmula i quan podem optar per les begudes vegetals, analitzem amb concreció exactament quins nutrients té la llet materna i parlem d’una moda nova: l’hypnobirthing, per viure amb la màxima tranquil·litat i fluïdesa el moment del part. Com sempre, la revista també inclou reportatges de salut. En aquest cas parlem de quina relació real hi pot haver entre els tòxics i el càncer infantil i de quina manera els probiòtics poden ser una gran opció per als nostres fills.

20 receptes de berenars sans!

Però les sorpreses no s’acaben aquí. Fa molt temps que rumiem sobre la qüestió dels berenars infantils, ja que, a vegades, és la pota coixa de l’alimentació infantil. Per això ens hi hem posat a fons i el resultat és un receptari elaborat per les dietistes Gina Estapé i Pilar Rodrigáñez, amb fotografies de Mireia Niubó i disseny de Red Vinilo, que, com amb l’agenda, han fet una feina exquisida perquè salivem mirant aquestes receptes. En total són vint idees de berenars amb ingredients saludables per oferir als petits quan surten d’escola. Al llarg de gairebé cinquanta pàgines trobareu receptes fàcils, sanes i molt bones (testades i aprovades pels petits!), imatges precioses i consells nutricionals molt útils. A més aquest llibret us servirà també per als esmorzars i perquè els adults, si esmorzem o berenem, també ho fem en les millors condicions.

A la venda al web i a la Fira Biocultura
Les revistes surten a la venda el dia 4 de maig a les dotze de la nit a www.etselquemenges.cat i les tindrem quatre dies a la Fira Biocultura en primícia absoluta. I per primera vegada, l’EtsNen es publica en castellà: SoyNiño amb Meriendas sanas s’oferirà el mateix 4 de maig a www.etselquemenges.cat o www.soycomocomo.es i a la Fira Biocultura.

I què més hi haurà a Biocultura?

A Biocultura us podeu fer socis a meitat de preu. Aquest any els que vulgueu fer-vos socis a la fira, podreu optar al carnet de 12 mesos al 50%, és a dir, per 38 euros (el preu habitual són 72 euros); és a dir, que us sortirà 2 euros més econòmic fins i tot que la quota de mig any. Aquesta oferta només és aplicable si veniu físicament al nostre estand de Biocultura.

ESTAND 90 A LES PORTES D’ACCÉS. Atenció perquè enguany canviem d’ubicació i serem al davant mateix de les portes d’accés, abans de baixar les graderies del Palau Sant Jordi, ja que aquest any la disposició de la fira ha canviat tant que s’entrarà pel primer pis i després es baixarà per les grades cap a la pista central. Ens trobareu, doncs, quan entreu o sortiu del recinte, a la part dreta mirant des de la porta d’entrada, l’estand número 90.

Patricia Pérez: “La gent se sorprèn a la meva consulta del poc que els costa cuidar-se i aprimar-se”

$
0
0
  • “Soy alérgica e intolerante a muchos alimentos, como los ácaros.”
  • “La vida saludable no está sólo en comer bien. Tiene mucho que ver con sacarle partido a la vida.”
  • “Nadie quiere comer mal, pero hay muy poca información, y la publicidad nos despista.”
  • “Para adelgazar, hay que comer”
  • “Estar más delgado no significa tener el cuerpo más bonito o tener menos masa grasa.”
  • “Con el frío, las grasas se solidifican. Mejor no tomar bebidas frías.”
  • “Para darle pautas a alguien, primero tienes que saber quién es esa persona.”
  • “Los alimentos crudos se los recomendaría a alguien seco.”
  • “En invierno no como ni una ensalada.”
  • “No estoy en contra de ningún alimento.”
  • “Intento sacarle partido a lo que le gusta a cada persona.”
  • “La gente cambia cuando se encuentra mal, porque la gente no valora el cuerpo.”
  • “Me da mucha pena cuando veo los carritos de compra de la gente llenos de paquetes y paquetes.”

“En vint anys la producció bio ha passat de ser testimonial a convertir-se en un sector important”, Daniel Valls, president del CCPAE

$
0
0

En l’últim exercici, la facturació de productes agraris ecològics ha incrementat en un 38% respecte de l’any anterior, arribant als 401 milions d’euros, segons les dades presentades pel CCPAE.

De fet, totes les variables experimenten un ascens: des del número d’operadors inscrits (un 7,43% més), a la superfícies destinada a la producció ecològica (un 21,1% més) o a l’increment de les explotacions en ramaderia bio (5,16% més). En aquest punt, destaca especialment el creixement de les explotacions d’avicultura de posta, que ha augmentat en un 58,82% en només un any.

A la roda de premsa de presentació de l’informe també va comptar amb la presència de la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret, que va voler destacar el Programa foment de la producció agroalimentària ecològica pel període 2015-2020. Aquest programa incorpora mesures destinades a promoure el desenvolupament de les produccions, la innovació, la comercialització, el consum i la comunicació.

Altres mesures per fomentar la producció agrària ecològica són els ajuts que poden sol•licitar els agricultors i ramaders ecològics dins del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya.

Consulteu l’Informe complert del CCPAE.

Sopa Barcelona, un restaurant 100% Etselquemenges

$
0
0

Els treballadors del 22@ coneixen perfectament el Sopa. Davant per davant del Barcelona Activa, el Sopa ocupa un xamfrà de Roc Boronat que s’ha convertit en el lloc daurat del Poblenou més empresarial i universitari. En aquells carrers antigament desangelats en què abans hi havia runes i grues, ja fa quatre anys que el Sopa s’ha anat fent un lloc i avui serveix diàriament desenes d’esmorzars i dinars vegetarians per a comensals també omnívors que volen reduir la proteïna animal i menjar sa fora de casa. Al Sopa hi troben totes les respostes.

El model del Sopa, per a mi encertat i genuí, és oferir un menú resolt de sopa o amanida, un bol de cereal i un plat calent. La proposta es replica cada dia a tots els Sopa del món. Sí, sí, del món. El Sopa va néixer a Madrid, després se’n van fer dos a Bali –ja que un dels socis viu a cavall entre Espanya i Indonèsia– i recentment han obert a Bangkok i al carrer Provença de Barcelona, on tenen un local immens, decorat amb la millor influència nord-europea, pràctic, resolutiu, bo i sa.  

Quin menjar ofereix el Sopa?

Les sopes del Sopa són fredes o calentes i cada dia en cuinen ben bé quatre. A l’hivern opten per cremes de carbassa amb llet de coco o moniato amb coco i coriandre. A la primavera i estiu sempre hi ha una sopa depurativa amb pastanaga, api, algues i julivert. La sopa miso repeteix sovint i la sopa dahl amb llenties vermelles i curri també, perquè agrada molt. M’ho explica l’Eli Flos, portaveu dels Sopa, que veu cada dia desenes de clients joves, universitaris de la Pompeu Fabra que són clients recurrents. “Veig com el món pot anar cap a aquí de veritat. Veig que és una opció de futur, real, perquè vénen els alumnes buscant plats vegetarians i vegans, sense marranades; veig com gaudeixen d’un bol d’arròs integral o d’una sopa o amanida plena de nutrients i em fa feliç; el veganisme m’inspira optimisme ara mateix.

El restaurant no és 100% ecològic ni 100% vegà, però hi ha molts productes eco i sempre hi ha propostes veganes a la carta. Les amanides sempre són treballades i elaborades amb ingredients clau. Hi ha la japonesa amb algues, germinats i alvocat, o la de carbassa, que incorpora remolatxa crua i avellanes. Un restaurant 100% Etselquemenges, vaja.

Com que els socis viuen entre Indonèsia i Espanya, a tots els Sopa hi ha influències asiàtiques. Per això, podeu trobar wel gado gado, un plat indonesi d’arròs basmati i verdures fetes al dentes, tofu i salsa de cacauet, o un pad thai, que ara està tan de moda. Però, a més, el Sopa té la voluntat d’oferir també alguns plats de la nostra gastronomia tradicional, com el trinxat de la Cerdanya, quan és hivern, o el tombet mallorquí.

Els plats de moda

Les postres són, totes, un dels èxits del Sopa. Els clàssics com el pastís de formatge o de llimona surten de dos en dos; el pastís vegà de carbassa, cacau i cacauet –en dóno fe– és un deu; i les postres estrella actualment són el púding de chía (la base s’elabora amb fruits vermells o poma o amb te matcha). I un altre èxit recent és el Curcuma Latte. Entre els salats, les hamburgueses vegetals sempre enamoren, i ara triomfa la truita vegana elaborada amb farina de cigró.

Com sobreviure sense cafè

$
0
0

Com ja sabeu, el cafè és una substància estimulant, gràcies a la cafeïna que conté, que sobretot es pren per aguantar més el ritme del dia a dia.

Tot i això, cal tenir en compte que el cafè no aporta més energia, sinó que actua de manera que inhibeix els senyals de cansament del cos. És a dir, bloqueja els sensors de cansament i fa que puguem estar més actius.

El cafè no aporta més energia, sinó que actua de manera que inhibeix els senyals de cansament del cos. És a dir, bloqueja els sensors de cansament i fa que puguem estar més actius.

Quan l’efecte del primer cafè del matí passa, no és estrany notar una baixada brusca d’energia, ja que el cafè havia camuflat els senyals de cansament i ara també s’hi suma l’esgotament d’aquestes hores que han passat. En aquest punt, si prenem un altre cafè, tornem a camuflar el cansament, i l’únic que aconseguirem és entrar en una muntanya russa de pujades i baixades d’energia al llarg de tot el dia que encara ens esgotarà més.

Si no se soluciona l’arrel del problema i es camufla amb cafè, és molt probable acabar amb una dependència excessiva d’aquesta substància.

A més, si hi poseu sucre, sumeu un altre factor que us portarà problemes, ja que el sucre també contribuirà a les baixades brusques d’energia a mig matí, i us farà més dependents d’una dosi contínua.

Si considereu que us fa falta el cafè del matí per fer coses i necessiteu prendre’n 2 o 3 al dia,  potser us hauríeu de plantejar: què faig malament per estar tan esgotat?

És cert que el cafè porta compostos bioactius, antioxidants i altres substàncies interessants i, per això, no passa res per prendre’n un sempre que se’n posi bé i sigui per gust, però no perquè el necessitem per funcionar.

Si voleu deixar el cafè per trencar el cercle viciós de dependència excessiva o perquè noteu que no se us posa bé, és probable que al principi us costi i el trobeu a faltar al matí, però hi ha substituts que us poden ajudar!

Us proposem tres solucions:

  1. Xicoira soluble

La xicoira és una planta que durant molts anys s’ha fet servir com a substitut del cafè, gràcies al seu sabor amarg, molt similar.

Els principis amargs tenen propietats àmpliament reconegudes i amb molts beneficis per al cos: són importants per al bon funcionament del fetge ja que tenen propietats colerètiques (augmenten la producció de bilis) i colagogues (augmenten l’eliminació de bilis). Tot plegat ajuda a depurar el fetge, però també afavoreix una millor digestió dels greixos. Això no és cap novetat, ja que antigament Hipòcrates ja va reconèixer que els aliments amargs ajudaven a curar el cos.

A més, també ens ajuden a estimular la gana i resulten un bon aperitiu.

La xicoira conté minerals com el potassi, calci, magnesi i fòsfor, una combinació que afavoreix l’eliminació de líquids. És rica en vitamines (provitamina A, vitamina C i vitamines del grup B) i fibra soluble i, a més, conté un gran nombre d’antioxidants.

  1. Cafè de cereals soluble

A partir de l’ingredient anterior, també trobem moltes altres preparacions que ens ofereixen un substitut agradable al cafè. Es tracta de preparacions instantànies preparades habitualment amb una base d’ordi, sègol i xicoira, a les quals després s’afegeixen altres ingredients com gla, cigrons, ordi maltat, figues o blat. La composició depèn de cada marca.

Els cereals que acompanyen la xicoira aporten un punt de dolçor natural i fan que el gust amarg de la xicoira no sigui predominant.

A més, té un color i aroma força similar al cafè, amb el valor afegit que no porta cafeïna.

  1. Infusions

Aquesta és una opció força més radical, ja que no estem parlant d’un substitut en color, aroma i gust similar al cafè. Es tractaria d’una alternativa força diferent.

N’hi ha amb infinitat de sabors; així doncs, si voleu passar del cafè a les infusions, és qüestió de triar i remenar per trobar la que més us agradi.

Si en voleu alguna que també aporti propietats beneficioses amargues, podeu decantar-vos per  dent de lleó, una de les plantes medicinals i comestibles més utilitzades tant en remeis naturals com en l’alimentació, o el boldo.

En cas contrari, podeu triar infusions de plantes depuratives, com la cua de cavall, o amb propietats digestives, com el fonoll o la marialluïsa. Plantes que ajuden a evitar males digestions i flatulències.

Si sou una persona nerviosa i que pateix estrès, també hi ha opcions tranquil·litzants i calmants com la melissa o la til·la.

Tritordeum, un cereal traçable des de la llavor

$
0
0

Ja us hem presentat el Tritordeum, aquest nou cereal fruit de la combinació natural de blat dur i ordi silvestre, però potser no hem posat prou atenció a un aspecte clau de la seva elaboració: la traçabilitat.

La traçabilitat en els productes alimentaris és especialment important, ja que ens permet tenir control sobre els processos i tots els passos que ha seguit un producte, des de la generació de la matèria prima i fins al seu consum final. Una bona traçabilitat permet conèixer l’històric, la ubicació i la trajectòria del producte al llarg de la cadena de subministraments.

Tritordeum compta amb l’avantatge de tenir contractes directes amb els agricultors, tal i com us explicàvem a l’article anterior, Tritordeum, un cereal sostenible per a tothom, fet que permet conèixer d’on ve la llavor, com es transporta al molí més pròxim on es transforma en farina de qualitat a través de sistemes tradicionals, i com d’allà arriba a les mans de l’elaborador en forma de farina.

Així, com a consumidors podem tenir la tranquil·litat de saber que el producte que mengem està elaborat a partir d’un cereal saludable, sostenible i respectuós amb els productors locals.

Descobriu-ne més a: www.masqueuncereal.es

El reishi és el secret més ben guardat de l’eterna joventut

$
0
0

El reishi és un fong amb propietats curatives extraordinàries, superior fins i tot als altres fongs o plantes medicinals gràcies a la seva composició única de triterpens i polisacàrids. Per això, aquest fong s’ha fet servir en la teràpia de múltiples malalties, des d’asma a hipertensió, amb una capacitat immunoestimulant i antitumoral demostrada.

Els estudis demostren que la presència de proteoglicans o betaglucans confereix a aquest fong una acció immunomoduladora, capaç d’augmentar les defenses i el nombre de cèl·lules del sistema immunitari responsables de la primera resposta enfront de bacteris, virus i cèl·lules tumorals.

D’altra banda, el fong reishi és ric en superòxid dismutasa (SOD), un enzim que li confereix una alta capacitat antioxidant i té molts triterpens, amb activitat antihistamínica, hepatoprotectora, antihipertensiva, antihipercolesterolèmica i antiagregant.

També cal destacar que és un regulador hormonal i ajuda a frenar un excés de nivells d’estrògens en sang. Això pot ser de gran ajuda en casos d’obesitat, retenció de líquids, al·lèrgies, migranyes, miomes, endometriosi, amenorrea, infertilitat, càncer de mama i càncers estrògens-dependents, diabetis tipus II, ansietat i estrès.

Altres components i beneficis

Aquest fong és ric en minerals com ferro, zinc, manganès, magnesi, potassi i calci. A més, la presència de germani, un altre mineral, aporta un efecte oxigenant i analgèsic natural i estimula la producció d’interferons, que informen el sistema immunitari de la presència de virus.

Conté també tots els aminoàcids essencials, és molt ric en vitamines del grup B, aporta triptòfan i estimula el GABA, que proporciona una relaxació més gran i és un remei excel·lent en cas d’ansietat i insomni.

  • Té una quantitat elevada de triterpens, amb activitat antihistamínica, hepatoprotectora, antihipertensiva, antihipercolesterolèmica i antiagregant.
  • Modula el cortisol, l’hormona de l’estrès, gràcies a la seva alta presència de triterpens i polisacàrids. És un fong adaptògen, capaç d’estimular l’organisme, d’augmentar el rendiment físic, mental i de treball i d’ajudar en el deteriorament cognitiu a causa de l’envelliment.
  • Pot ser una òptima ajuda contra la fatiga deguda a un tractament de quimioteràpia, a través de la regulació de les respostes inflamatòries, estrès oxidatiu i nefrotoxicitat.
  • Millora l’arítmia del cor i inhibeix l’enzim de conversió de l’angiotensina, cosa que té un efecte sobre la hipertensió.
  • Té un efecte beneficiós sobre la flora intestinal, gràcies a la presència de polisacàrids.
  • Els seus extractes tenen activitat inhibitòria de la 5-alfa-reductasa i, per tant, pot ser útil per tractar la hiperplàsia prostàtica benigna.

Bibliografia

  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27910775
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23710567
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21651601
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27616696
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27208798
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27045603
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28183232

Gínjols per endolcir amb salut

$
0
0

El gínjol, també conegut com a dàtil vermell o dàtil xinès, és el fruit del ginjoler xinès, ginjoler (Ziziphus jujuba Mill.), planta que es conrea des de fa uns 4.000 anys al nord-est de la Xina. Molt valorat per les seves propietats terapèutiques, el gínjol quan s’asseca, amb la pell arrugada, s’assembla molt al fruit de la palmera datilera, però amb un color més castany o vermell. Avui dia aquesta planta es cultiva arreu, principalment en llocs temperats i assolellats, de clima suau.

El gínjol és un fruit tradicionalment utilitzat per la medicina tradicional xinesa com a tonificador general –molt utilitzat per combatre refredats i problemes respiratoris, alhora que aconsegueix donar tranquil·litat al cos i l’esperit. És a dir que també se li reconeixen propietats per acompanyar estats d’agitació o trastorns del son.

Més vitamina C que les taronges i les llimones

En funció del grau de maduració i dessecació, els dàtils vermells tenen una concentració de vitamina C molt interessant, equivalent a la de les maduixes. Es tracta, per tant, d’un aliment amb un gran poder antioxidant i amb capacitat per enfortir el sistema immunitari.

Sabor i textura per elaborar receptes sanes

La casa Salud Viva té dàtils vermells i, com tots els productes que té, de la qualitat més acurada. Els superaliments de Salud Viva són una garantia de la millor matèria primera.

Igual que els dàtils, el gínjol ens permet endolcir receptes de manera saludable, ja que aporta un gust dolç suau acompanyat de fibra, vitamines, minerals i substàncies antioxidants. Així, aconseguim endolcir amb aliments de veritat, amb una entrada de sucre a l’organisme molt més dosificada i aprofitant tots els seus beneficis. La nostra col·laboradora Cristina Manyer ens ensenya a elaborar unes galetes delicioses i súper sanes amb melmelada de dàtils vermells.

Recepta: galetes farcides de melmelada de gínjol

Ingredients

(aprox. 30 unitats = 15 galetes farcides, dependrà de la mida dels motlles)

  • 2 T de farina de fajol
  • ½ T de farina d’ametlles
  • ¼ T de beguda d’ametlles (millor que sigui casolana: vegeu recepta) http://cristinamanyer.com/blog/2017/03/16/bebida-vegetal-de-almendras/
  • 5 c.s. d’oli d’oliva
  • 4 c.s. de xarop de flor de coco Salud Viva o sucre de coco o de panela
  • 4 c.s. farina de lli Salud Viva hidratat amb 8 c.s. d’aigua mineral (o moleu les llavors amb un molinet de cafè)
  • 1 c.p. de canyella en pols
  • 1 c.c. de gingebre en pols
  • 1 pessic de clau en pols
  • ½ c.c. de vainilla en pols
  • 1 c.p. de bicarbonat sòdic
  • 1 pessic de sal marina

Ingredients per a la melmelada de gíngol

  • 150 g de gíngols
  • 1 T d’aigua mineral
  • ½ c.p. de canyella mòlta
  • 1 c.s. de llavors de chía*
  • 1 pessic de sal marina

* Si no es disposa d’una batedora prou potent, és millor moldre les llavors abans.

Preparació

  1. Poseu en remull la farina de lli fins que absorbeixi tota l’aigua.
  2. Barregeu els ingredients secs en un bol fins que estiguin ben integrats (farines, espècies, bicarbonat i sal).
  3. Afegiu els ingredients humits (l’oli, el xarop, el lli hidratat, la beguda d’ametlles) i barregeu bé tots els ingredients amb unes varetes. Amb les mans ben netes acabeu d’amassar. La massa ha de quedar ben lligada, compacta però flexible. Reserveu la massa durant 1 h a la nevera tapada amb un film.
  4. Per preparar la melmelada, renteu els gíngols i traieu-ne el pinyol. Bateu-los amb la resta d’ingredients de la melmelada fins a aconseguir una textura ben fina. Reserveu.
  5. Passada l’hora esteneu la massa sobre una superfície llisa i prèviament enfarinada (de farina de fajol) amb l’ajuda d’un corró de rebosteria amb un gruix d’uns 3 mm. Enceneu el forn a 180 ºC.
  6. Feu forma de galetes amb els motlles que més us agradin. Cada galeta farcida es compon de 2 bases de galeta. Opcional: es pot fer un foradet a la meitat de les bases perquè la melmelada es vegi per sobre.
  7. Coeu al forn a 180 ºC amb ventilador durant 7-8 minuts; un cop fredes s’endureixen una mica.
  8. Quan s’hagin refredat, farciu amb la melmelada. La idea és fer com petits entrepans de galetes.
  9. Guardeu en un pot hermètic a la nevera.

Fotos i recepta: Cristina Manyer

Cuina natural, saludable i intuitiva, sense receptes

$
0
0

Després de l’últim taller en el que l’Elena Vidal ens va ens va donar pautes i consells per cuinar 1 dia i menjar saludablement 5, ara de nou ens continua animant a entrar la cuina per preparar nosaltres mateixos els nostres plats del dia a dia, ja que tal i com sempre explica és l’única manera de saber realment el que mengem.

L’Elena en aquest nou taller ens proposa una cuina en la que evitarem per complet els productes processats i ens condueix a una cuina basada en aliments reals, és a dir aliments naturals, estacional i de proximitat.

Ens donarà els fonaments bàsics perquè puguem preparar-nos plats saludables i sense complicacions, amb aquells aliments que trobem a la nevera o al rebost i tot plegat fer-ho de forma intuïtiva, fàcil i divertida i per descomptat, sense deixar de costat la construcció de plats nutritius que ens aportin tot allò que necessita el nostre cos per funcionar degudament i amb plats adpatats a la temporada.

QUI
Elena Vidal, Nutricionista Ortomolecular.i Coach

HORARI
Dissabte 20 de maig
De 10.30 a 14.30h

PREU
36€ SOCI ETS EL QUE MENGES
40€ NO SOCI

INCLOU
· Demostració i pràctica culinària amb aliments ecològics i de temporada
· Degustació de tots els plats preparats.

LLOC
Ipsum Tarraco
C. Macià Mallol, 7 B2
Tarragona

PLACES LIMITADES: 22 PERSONES

Entra en vigor l’impost per a les begudes ensucrades

$
0
0

Que les begudes amb més sucre rebin una penalització, ja és un fet. El decret llei aprovat per la Generalitat fa que entri en vigor (1 de maig 2017) l’Impost de Begudes Ensucrades Envasades (IBEE), exigible a tot el territori català. Tot i que els detractors defensen que és una mesura clarament recaptatòria, des del govern s’assegura que l’objectiu és intentar reduir el consum de sucre que ja s’ha comprovat que té efectes molt perjudicials per la salut de tota la població.

A Etselquemenges seguirem amb atenció si el consum de refrescos disminueix o bé si, com passava durant una època amb el tabac, els augments de preus, encara que eren significatius no van dissuadir els consumidors. També analitzarem si els consumidors cercaran alternatives com ara les coles light o zero que tant perjudicials són igualment per a la salut. Sigui com sigui, i segons dades de Nielsen, quan a França es va aplicar el 2012, les vendes de Coca-cola i Fanta, per exemple, van reduir les seves vendes i els seus competidors com ara Orangina-Schweppes i Pepsico, van agafar quota de mercat durant els primers mesos de l’entrada en vigor de la taxa.

Quant costaran ara les begudes ensucrades?

Les begudes amb més de 8 grams de sucre per cada 100ml costaran 0,12 euros/litre més i les d’entre 5 i 8 grams de sucre per cada 100ml costaran 0,08 euros/litre més.

Quines són les begudes “afectades”?

Begudes ensucrades amb edulcorants calòrics afegits com ara el sucre, la mel, la fructosa, la sacarosa, el xarop de blat de moro, el xarop d’erable, el nèctar o xarop d’atzavara i el d’arròs. Això vol dir que estan subjectes tant els refrescos o sodes, com les begudes de nèctar de fruites i sucs de fruites, les begudes esportives, les energètiques, les de te o cafè, les llets endolcides, les vegetals i les aigües amb sabors.

Algunes de les begudes amb més sucre i que més augmentaran de preu:

  1. Una llauna de Coca Cola (330ml) conté 35g de sucre
  2. Granini Naranja (330ml) conte 34g de sucres
  3. Una llauna de Fanta (330ml) conté 28g de sucre
  4. Una llauna de Tónica Schweppes (330ml) conté 27,7g de sucre
  5. Una llauna d’Aquarius de 330ml conté 26 g de sucre

Però….

Cal tenir en compte que la llei especifica que no estan subjectes les begudes elaborades a partir de sucs de fruita o de verdura naturals, concentrats o reconstituïts, o llur combinació, ni tampoc llets o alternatives de les llets, que no continguin edulcorants calòrics afegits. També en resten exclosos els iogurts bevibles, les llets fermentades bevibles, els productes per a ús mèdic i les begudes alcohòliques. Per tant, begudes com un Danone Fresa que conté 35,7g de sucres per cada 300ml o una ampolleta d’Actimel (11,5 g de sucre per 100ml) segurament en quedaran fora. Tota una llàstima.

La recepta de la felicitat amb albergínies i crema de iogurt grec amb safrà

$
0
0

Les albergínies no contenen una aclaparadora quantitat d’un sol nutrient però sí que ens aporten una quantitat important de molts minerals i vitamines, com àcid fòlic, potassi i manganès, així com vitamina C, K, i B6, fòsfor, coure, tiamina, niacina o magnesi, a més d’una bona quantitat de fibra. Però pel que més destaca aquesta hortalissa és per alts nivells de substàncies antioxidants, flavonoides i fenols, que ens ajuden, per exemple, a controlar els nivells de colesterol. Els fenols són un dels captadors més potents de radicals lliures, i podrien prevenir el desenvolupament de càncer i malalties del cor. Altres dels fitonutrients que conté l’albergínia són uns pigments anomenats antocianines situats de la pell que són potents antioxidants i que actuen protegint els lípids de les membranes cel·lulars del cervell contra l’atac dels radicals lliures.

Us aconsello que no les mengeu mai crues, veureu que, si feu l’intent, tenen un sabor amarg poc recomanable i us costaran de pair. Això és perquè contenen petites quantitats d’un alcaloide anomenat solanina, que s’elimina amb la cocció, encara que alhora té interessants beneficis per a la salut ja que actua amb efecte colagog, és a dir, facilita el buidament de la vesícula biliar, afavoreix la digestió dels greixos i millora el funcionament hepàtic. L’albergínia primitiva tenia la mida i color d’un ou de gallina i les innombrables varietats que hi ha ara s’han desenvolupat a partir d’aquesta albergínia blanca i petita. És molt versàtil a la cuina. Jo us recomano cuinar-les a la planxa, al forn o al vapor i, a l’hora de triar-les, assegureu-vos que sigui de carn ferma i no massa gran; les més petites tenen menys probabilitat de ser massa amargues. Podeu eliminar l’amargor empolvorant la polpa amb sal i deixant-les almenys 30 minuts sobre una reixeta perquè desprenguin els sucs.

Conegut des de l’antiguitat com “remei a tots els mals”, el safrà o “or vermell” era emprat per lluitar contra la depressió lleugera o moderada: tenia la reputació de portar alegria i saviesa. Al Marroc, per exemple, s’usa com a remei tradicional per alleujar les molèsties de les primeres dents fregant les genives dels nadons amb un anell d’or untat amb mel i safrà. A França, el famós xarop Delabarre conserva la mateixa recepta. Les àvies calmaven també les regles doloroses de les joves amb te o llet amb safrà. És una espècie que es fa servir com a condiment, colorant i aromatitzant en la gastronomia a tot el món. S’obté de les flors de la planta de la família de les iridàcies i de cada flor es poden extreure tres estigmes, on es troba el safrà. Per poder aconseguir un quilo de safrà s’han de recol·lectar 85.000 flors i extreure els estigmes, que equival a un pessic d’aquesta espècie; una preuada i preciosa espècie que, per les seves múltiples propietats, mereix un lloc de luxe a la nostra cuina.

Només un apunt sobre el iogurt grec de cabra: la diferència respecte del iogurt tradicional és que en el procés final es filtra per eliminar el sèrum líquid, de manera que la seva textura és més consistent i espessa; ideal per a salses veritablement cremoses com aquesta. Així que no li tingueu por; la fama que té de ser més gras és només perquè aporta una mica més de calories, però per compensar, Ara atureu-vos un moment, busqueu un lloc agradable i càlid, deixant de banda l’estrès i les tensions del dia a dia, sols o en companyia i dediqueu-vos, amb aquesta senzilla recepta d’ingredients frescos, orgànics i reconfortants, el temps necessari per regalar-vos un moment de felicitat.

La recepta

Ingredients:

  • 2 albergínies
  • Sal marina

Ingredients salsa:

  • 1 iogurt grec de cabra bio
  • 1 mica de brins de safrà
  • 2 c.s. de suc de llimona
  • 4 c.s. d’aigua mineral bullent
  • 1 c.s. d’oli oliva
  • Fulles de menta fresca per decorar

Preparació

  1. Talleu les albergínies al llarg conservant la cua i deixeu reposar empolvorades amb sal marina per eliminar-ne el sabor amarg. Renteu bé per eliminar l’excés de sal i assequeu amb paper absorbent. Marqueu amb incisions en diagonal sense arribar a la pell i rostiu al forn sobre paper vegetal a baixa temperatura (màx. 65 °C) durant una hora.
  2. Per a la salsa, deixeu el safrà en remull amb l’aigua bullent durant 10 minuts. Barregeu l’aigua i els brins amb el iogurt i la resta d’ingredients i deixeu a la nevera perquè s’integrin bé els sabors; es pot conservar fins a 3 dies. Per servir, escampeu les albergínies amb una mica de pebre, la salsa de iogurt i unes fulles de menta.

Coneixes totes les bondats del carbó activat?

$
0
0

És impossible saber a quina època es data l’inici de la seva utilització, però hi ha proves que demostren que el carbó actiu, preparat a partir de la fusta carbonitzada, era utilitzat pels fenicis, els egipcis i pels grecs per purificar les aigües i per finalitats terapèutiques. Eren conegudes les seves propietats per absorbir toxines, verins i també per curar malalties intestinals.

El carbó activat és una fina pols negra d’origen vegetal, inodora, sense gust i no és perjudicial per a la salut. Al contrari: actualment el que s’utilitza per a ús alimentari és el que resulta de la carbonització de la closca de coco. Un cop obtingut, s’activa a través d’un procés d’alta temperatura on s’afegeix vapor d’aigua per augmentar-ne la porositat, per tal d’incrementar la capacitat d’absorció i de retenció de substàncies en la seva superfície i potenciar-ne les propietats beneficioses per al sistema hepàtic i digestiu.

És important que per obtenir-lo no s’hagin fet servir tòxics ni productes químics.

Per a què és útil?

  • Depuració i potabilització d’aigües per la seva capacitat d’eliminar olors, colors, substàncies químiques i bacteris.
  • Purificació d’aire i gasos.
  • Com a desodoritzant de productes alimentaris.
  • Eliminació de pudors en neveres i armaris.
  • Decoloració de sucre, vins, sucs i vinagres.
  • En cosmètica, coma  mascareta de bellesa, per tractar l’acne i per blanquejar les dents. Per a ús tòpic és ideal per a la pell greixosa, per tancar els porus i per equilibrar el pH.
  • Millora còlics, diarrea, flatulències i elimina gasos i és capaç d’atrapar bacteris i virus patògens presents a l’intestí.
  • És depuratiu, antiàcid i digestiu, un dels més eficaços que es coneixen.
  • Per evitar rots i mal alè, té un efecte protector enfront de les úlceres.
  • Pot ser útil en cas d’intoxicació accidental o per enverinament. Es pot administrar també als animals domèstics.
  • Permet baixar el colesterol i millora la quantitat de bilis.
  • És útil juntament amb probiòtics i és molt eficaç en una dieta per perdre pes.

Aquest producte, la dosi diària del qual dependrà de la presentació, el podem trobar tant en pols com en càpsules i es pot administrar en forma de cataplasmes sota la supervisió d’un especialista. Si estem prenent medicació és recomanable espaiar les preses entre el carboni i el medicament.

La marca Solaray, per exemple, comercialitza i distribueix carbó actiu d’alta qualitat, amb certificat no GMO (no transgènic) i totalment vegà.

Webgrafia

Viewing all 3973 articles
Browse latest View live