Quantcast
Channel: Etselquemenges
Viewing all 3979 articles
Browse latest View live

Núria Coll, periodista i directora d’Etselquemenges i “ETSNen”

$
0
0

Els seguidors d’Etselquemenges segur que la coneixeu bé. Núria Coll és la directora i cara més visible de la revista que, sis anys després d’haver-la parit, ha anat creant projectes paral·lels, tots relacionats amb l’alimentació saludable i natural. Els últims han estat els cursos en línia de robot de cuina o el de “Perd pes i guanya salut”, el Cómo Como Festival, que celebrarà la segona edició el proper mes de setembre al Port de Barcelona, o la revista ETSNen, la primera en paper dedicada en exclusiva al món de l’alimentació infantil saludable.

Durant aquests cinc anys, la Núria ha vist créixer aquest projecte que va començar com un petit blog, incentivat pel seu interès personal i genuí en el canvi cap a una alimentació més conscient i natural, fins a convertir-lo en un dels mitjans especialitzats més llegits al país.

Avui hi conversem i repassem tots els ets i uts de la revista ETSNen, acabada de sortir del forn, que aquest any ve acompanyada d’un llibret de receptes de berenars sans i que s’ha publicat també en castellà.

Si un nen ha de menjar igual que un adult saludable, per què cal aquesta revista?

Perquè els pares ens bolquem molt en les seves necessitats i escoltem més i fem més canvis tot i que, si en una família els pares no mengen sa, els fills tampoc ho faran. De totes maneres, molts pares i mares, quan tenen fills, decideixen fer un canvi. Els fills són l’excusa i l’oportunitat d’or perquè en una casa es comenci a menjar millor. A vegades, com que no els volem inculcar que mengin marranades, ens n’amaguem quan ho fem i, en el millor dels casos, reduïm molt la ingesta d’aquests productes perquè volem ser un model per a ells. Tots som molt conscients que el que mamin a casa i de petits és el que acabaran sent i fent. En temes d’alimentació i en qualsevol altre.

Què és el que fem tan malament?

No cuinar i no prendre’ns seriosament l’alimentació. No incorporar-ho al nostre full de ruta de prioritats i permetre que altres temes sempre passin per davant. Quan no l’estem posant en valor i no el tenim al cap, no podem cuidar-lo i, com que mengem tres cops al dia, és molt fàcil anar allargant la cadena d’errors. 

Com a mare, per què compraries ETSNen?

Perquè quan la meva filla tingui febre, problemes respiratoris o digestius, pugui consultar qualsevol de les tres revistes que hem fet fins ara (en publiquem només una a l’any i està molt treballada). Perquè en qualsevol article hi ha la base de com ha de ser una alimentació sana de veritat i, sens dubte, aquest número 3, perquè incorpora el que sempre he volgut trobar: berenars sans i deliciosos, alguns amb xocolata, i tots sans, sense sucres i sense processats. No vull ser una mare de berenars de bossa, però sóc normal: vaig amb presses, i ho vull tenir fàcil perquè jo també li dono una bossa de bastonets quan no tinc res més.

La Núria s’esforça per ser present durant els àpats de la seva filla

Què trobarem en aquesta tercera edició? Si ja tinc les dues anteriors, no trobaré contingut repetit?

Els articles són totalment diferents. Cada any fem l’esforç d’escollir-ne setze que no s’hagin tractat abans. Ara parlem de l’hypnobirthing, que fa dos anys no sabíem ni que existia, o anem detectant modes o inquietuds dels pares. Per exemple, ara n’hi ha molts que porten els nens a restaurants japonesos i hi ha molt a dir, perquè no sempre és saludable. Però sempre queden temes per tractar.

Sempre són qüestions molt pràctiques, oi? Et bases en la teva experiència com a mare per saber què preocupa més avui dia i poder escriure articles sobre el tema?

Sí, tot i que això és molt subjectiu. A l’equip hi ha molts pares i mares, i a tots ens passen moltes coses; si tens l’antena una mica oberta a l’hora de pensar en articles, els temes no te’ls acabes, perquè un dia el nen agafa un refredat o un mal de panxa… i llavors amb les mares de l’equip acabes parlant de probiòtics i dius: Ostres! Hem de fer un article integral de probiòtics perquè és molt interessant!

Si ja llegeixen la revista en línia, per què han de comprar-la en paper?

Perquè no hi trobaran el mateix. A l’ETSNen hi ha sempre articles molt a fons que no publiquem a Etselquemenges perquè ja els reservem per a la revista en paper. Són articles que, a vegades, ocupen deu pàgines, i no funcionarien en format digital.

És contingut de nínxol o molt radical? Entendrem el que llegirem i serà pràctic, o calen coneixements de dietètica per treure’n profit?

Jo crec que s’entén del tot i que el projecte cada vegada és menys nínxol. No pretenem fer tesis doctorals ni científiques. Quan expliquem que la llet vegetal no substitueix la de fórmula, no hi ha ni un paràgraf que no s’entengui.

I no s’alliçona? Ens podem sentir malament com a pares si llegim que no ho fem gaire bé?

A vegades passa que algú s’acomplexa perquè pensa que no ho fa prou bé, però aquesta també és la nostra aposta: despertar consciències! I, de fet, ara que ja ens hem consolidat i que la gent ens consulta per això, gairebé és el deure que tenim. Explicar que l’alimentació saludable és més exigent del que crèiem i que hem de desaprendre moltes coses que fins ara pensàvem que eren certes.

La filla de la Núria esmorzant blinis de civada amb alvocat o crema de cacau casolana (receptari Berenars sans)

Si ja no tenim bebès o nens petits, aprendrem alguna cosa?

I tant! Sempre fem les revistes molt transversals, amb temàtiques interessants per a totes les edats. En aquesta tercera edició, tenim un article de peix fresc a l’escola, de nens esportistes  o de nenes prepúbers. La pressió del menjar porqueria també és un tema que envolta tota la societat. O el receptari de berenars sans, per exemple, no és només per a nens, és per a adults i per a qualsevol edat!

Per què només es publica un cop l’any?

Perquè ens ho currem molt! Les fotos són totes pròpies fetes per fotògrafs gastrònoms; hi ha molta gent molt potent que escriu, com l’Olga Cuevas o la Yolanda Garcia, gent molt bona com la Rosa Sorribas, una consultora de lactància que escriu sobre la llet materna com a aliment crononutritiu, i ens estem moltes setmanes per escriure els articles! La Lluca Rullan, per exemple, periodista i dietista, es documenta durant dies i dies per escriure’n un. Per això no és viable organitzar tota aquesta moguda gaire sovint.

Això té una part positiva, perquè vol dir que no es repetiran temes, oi?

Esclar! Volem que l’ETSNen sigui un manual de consulta perquè, el dia que el teu fill tingui febre, recordis que la Trinitat Gilbert, en un article d’un ETSNen, explicava com tractar-la de forma natural.

No és un problema que no sigui als quioscos?

Sí. Però és impossible aspirar a una distribució de quiosc o de botiga si no fas una tirada molt més gran, i nosaltres hem de fer una tirada limitada perquè és un producte gurmet en tots els sentits. Per fer-ho, hauríem de rebaixar expectatives i deixar de fer-ho en paper reciclat, hauria de portar la portada tova en comptes de dura, etc. Veurem què ens depara el futur perquè, en aquest sentit, és una revista difícil de sostenir i el que necessitem és que molts pares es conscienciïn i, per tant, la vulguin. Perquè, sinó, té una viabilitat difícil, malgrat el suport dels anunciants.

Per què és tan difícil convèncer els pares?

Perquè és una qüestió cultural i a vegades has de tenir una voluntat de ferro, perquè els nens fan molta pressió, i fa molta mandra… a vegades és una lluita diària per fer-los menjar el que volem que mengin. O per als pares és una autèntica prioritat, o acaben cedint…

L’entorn no ajuda gaire...

No. També hi ha pares i mares que, com dèiem, quan saben que tindran un fill, es posen les piles de veritat, però, per exemple, sempre li serà més fàcil a una dona o a un home de quaranta anys que decideix començar a menjar bé i ho faci per a ell sol, sense necessitat d’haver de convèncer ningú. Però lluitar per implantar-ho a casa, quan potser no et segueixen la corda, la societat et boicoteja, fa que al final no hi hagi tants pares bolcats en l’alimentació saludable. I això és així perquè ho veiem en les vendes o els articles que enfoquem per a pares i mares, que mai es llegeixen tant com els continguts per a adults.

Hi ha alguna voluntat de malparlar de la indústria alimentària?

Aquesta mai ha estat la nostra voluntat. Sempre ho fem de forma molt constructiva, el punt combatiu que tenim és minúscul, nosaltres sempre ens enfoquem a donar solucions. Els problemes ja els sabem i ja els expliquem però, sobretot, donem solucions que siguin sanes, bones, fàcils i ràpides. I aquest és sempre el pretext de tots els projectes d’Etselquemenges, perquè, si no, no ajudem. Si desacredites, insultes o ets massa combatiu, pots fer sentir malament la gent i, al final, moltes persones mengen processats i no volem que sentin que han de passar un examen cada dia i que aquests d’Etselquemenges els estan posant a prova i suspenent. Ja som exigents, però som molt flexibles i, amb els fills, encara més.

Què menja en un dia normal i corrent la teva filla?

Menja el dinar a l’escola bressol eh! Si agafem un exemple de menú de cap de setmana, esmorza pa integral amb alvocat gairebé sempre i fruita seca. Li encanten les ametlles. A l’hora de dinar algun cereal tipus mill o arròs semiintegral amb verdures, o llenties amb verdures i el sopar sempre sempre fem verdura bullida en algun format. Per no fer cada dia verdura bullida, que no l’emociona especialment, li serveixo de diferents maneres. Ahir a la nit, per exemple, li vaig fer truita de patata i carbassa que prèviament havia bullit i després saltejat perquè tingués un punt cruixent. M’invento receptes cada dia. A la verdura sempre li trituro sèsam perquè no ha pres mai llet i necessita calci I ja sap que de galetes només ha de menjar les de la mama, que són les que no fan mal a la panxa. Espero que un cop es faci més gran i vegi tot el que venen als supermercats pugui haver-la convençut d’alguna cosa. Ara m’encanta veure que entrem al super i passem pels passadissos de les magdalenes, pa bimbo, etc. i no sap què és i no s’atura ni ho demana. De fet, l’esforç més gran és evitar que mengi molta de l’oferta que l’envolta. I que a casa vegi que es menja verd cada dia per dinar i sopar és vital. L’enciam ja ha decidit que a la mama li encanta però a ella no. De moment. I la verdura cuita és el plat principal diari a casa meva. I recull les verdures de la cistella de la cooperativa i les ordena i pregunta i m’ajuda a rentar-la. Per ella, menjar-ne cada dia, és un pal monumental però quan veu la meva cara i gest, quan veu que no hi ha pla B i té gana, s’ho menja.


Aquest cap de setmana sereu benvinguts a pagès!

$
0
0

Els amants dels productes de la terra i de proximitat teniu una cita ineludible aquest cap de setmana a Benvinguts a pagès. Perquè podreu triar i remenar entre desenes de propostes de cases de pagès, granges, obradors, pescadors, restaurants i allotjaments que us obriran les seves portes perquè els pugueu visitar i conèixer-los de forma gratuïta.

Es tracta de tres dies en què els consumidors tindrem l’oportunitat de veure en primera persona l’origen dels productes que més ens agraden, on neix tot allò que mengem i posar cara a totes les persones que en fan possible la seva producció.

A més a més, les explotacions aniran de la mà de restaurants i allotjaments que oferiran menús i descomptes especials per menjar i dormir i, en definitiva, gaudir d’un àpat o d’un cap de setmana sencer lluny de fums i d’asfalt i absolutament adaptat a famílies amb nens i nenes petits.

D’entre les moltes propostes que trobareu al mapa de “Benvinguts a pagès”, en veureu moltes d’explotacions ecològiques que la Neus Monllor us ha anat presentant a la secció l’Origen d’Etselquemenges, com ara Cal Pauet, Biopirineus, Cal Calsot, Talcomraja, Mas Marcè, La selvatana, Cal roio o Aromis.

Que en gaudiu!

Més info a Benvinguts a pagès

 

Sortegem un lot d’ampolles de kombutxa

$
0
0
T’imagines una beguda carbonatada i amb beneficis per a la salut? Doncs existeix, i es diu Kombutxa!

10 estratègies per sentir-nos saciats sense menjar en excés

$
0
0

Quan mengem hauríem de saber dir prou. La regulació de la ingesta d’aliments es dóna mitjançant l’equilibri entre gana i sacietat. La gana ens permet saber quan ens estem quedant sense combustible i la sensació de sacietat ens avisa quan el depòsit ja és ple i que estem satisfets. Tota aquesta informació es transmet pel cos a través d’uns missatgers químics anomenats hormones. La comunicació hormonal controla processos que passen des de la manera com envellim, com pensem i com ens reproduïm, fins als nivells de greix corporal o la gana.

La gana, la sacietat i el balanç energètic es regulen a través d’un sistema neuroendocrí complex, integrat en l’hipotàlem. Diversos pèptids sintetitzats i secretats al tracte gastrointestinal regulen la conducta alimentària, i accedeixen directament a les diferents regions del cervell implicades en la ingesta d’aliments. D’aquesta manera poden comunicar-li en quin estat es troben les reserves energètiques.

Al llarg de l’article, mencionarem algunes de les hormones alliberades pel tracte gastrointestinal. La grelina, produïda per les cèl·lules de la paret gàstrica, és un pèptid que actua estimulant el desig de menjar. En canvi, la ingesta d’aliments provoca l’alliberament d’hormones reguladores de la gana, com el pèptid YY (PYY), el pèptid similar a glucagó 1 (GLP-1) i la colecistoquinina (CCK). Són pèptids supressors de l’apetit, que incrementen les senyals de sacietat derivades de l’intestí i el pàncrees.

Poden els hàbits tenir algun tipus d’influència en la regulació d’aquesta complexa xarxa neurohormonal? Vegem, a continuació, algunes recomanacions que ens ajudaran a regular els sensors de gana i sacietat, i a controlar també el balanç energètic.

1- Menja conscientment

Si teniu l’opció de menjar un filet de peix o un peix sencer, trieu la darrera opció. Us ajudarà a prendre plena consciència de l’àpat i, per tant, us farà sentir més plens i satisfets.

Cal prendre’s temps i menjar tranquil·lament, assaborir els aliments, gaudir de l’àpat assegut, si pot ser en companyia molt millor i sense distractors com la televisió o el telèfon mòbil.

Quan masteguem a consciència, donem temps al sistema digestiu perquè comenci a alliberar hormones de la sacietat, que avisaran el cervell que ja tenim prou aliment. En canvi, si mengem massa ràpid o estem distrets, és molt probable que el nombre de calories ingerides incrementi sense que ens n’adonem. També hem de tenir en compte que els líquids no desencadenen els mateixos senyals de sacietat que els aliments sòlids.

Una bona manera d’alentir la ingesta és excloent de la dieta productes processats industrialment, i potenciar aliments naturals. Fruites, verdures, carn, peix, fruits secs, entre d’altres, són aliments que solen tenir una textura més ferma i fibrosa i necessitarem “processar-los”: mastegar-los més, pelar-los, tallar-los, treure’n les espines, etc. Accions tan simples com aquestes allarguen la durada de l’àpat, i ens poden ajudar a perdre pes i a fer que ens sentim satisfets amb una quantitat d’aliments menor.

En un estudi es van comparar dos grups: un que mastegava cada mossegada d’aliment 15 vegades, i l’altre, 40 vegades. En aquest últim hi va haver una reducció de la ingesta del 12%. El mateix estudi també va mostrar que els participants que mastegaven quaranta vegades tenien menys concentració de l’hormona de la gana grelina circulant en sang després de menjar, i  en canvi tenien concentracions més elevades d’hormones de la sacietat com el GLP-1 i la CCK. Menjar conscientment ha demostrat disminuir la gana i augmentar la sensació de sacietat, a més d’ajudar a reduir la ingesta de calories.

2- Redueix aliments d’alta densitat energètica

Una dieta rica en micronutrients estimula la pèrdua de greix, millora les deficiències nutricionals i redueix la gana

Molts dels indicadors de sacietat del cos no responen a les calories consumides, sinó als nutrients que ingerim. Curiosament, un percentatge elevat de persones obeses tenen deficiències de vitamines i minerals.

Si el cos no rep els nutrients que necessita seguirà demanant menjar: donar-li només calories buides no funciona. Això és el que passa amb les dietes desequilibrades, com és el cas del menjar ràpid o les begudes ensucrades.

Un estudi amb 786 persones va comparar la sensació de plenitud dels participants quan seguien una dieta baixa en micronutrients versus una dieta amb alt contingut de micronutrients. Gairebé el 80% dels participants es van sentir més plens després dels àpats amb alt contingut de micronutrients, tot i que estaven menjant menys calories que en l’altra dieta.

Si volem augmentar la ingesta de micronutrients, els aliments reals son el camí que hem de seguir. En canvi, els aliments altament processats són baixos en micronutrients i, per la seva composició, poden augmentar el risc de tenir problemes de salut. La indústria alimentaria té un pes molt significant a la societat, però hem d’evitar basar l’alimentació en productes processats, refinats, rics amb sucres afegits, greixos modificats i additius. Hem de seguir una dieta evolutivament més natural i més acord amb les necessitats de l’organisme.

Les verdures, hortalisses i fruites són aliments molt densos en nutrients, però, com que tenen molta aigua i fibra, prevenen el consum excessiu de calories. Per poder aconseguir els seus beneficis pel que fa a sacietat i reduir la ingesta calòrica posterior, els vegetals han de constituir la porció més gran del plat; no poden ser només l’acompanyament.

És fàcil dir-ho; però, com ho aconseguim? La clau és la varietat: hem de menjar vegetals de temporada, incloure arrels, fulles verdes, germinats, herbes aromàtiques, cuinar-los amb diferents tècniques i aprendre a combinar-los per fer plats més atractius.

3- Tria aliments naturals rics en fibra

Combineu aliments rics en fibra soluble d’una forma divertida. Les amanides de llegums són una opció ideal per incrementar la ingesta de fibra soluble, i sentir-nos més satisfets.

La fibra proporciona un volum més gran a la dieta, per tant, més fibra equival a menys densitat energètica. Aquesta característica dels aliments rics en fibra afavoreix la sacietat i promou un consum d’energia menor, cosa que ajudar a perdre pes o a mantenir-lo.

La fibra, particularment la soluble, es barreja amb l’aigua a l’intestí i forma una espècie de gel espès. Això retarda el procés digestiu i conseqüentment augmenta els senyals de sacietat al cervell, cosa que redueix la sensació de gana.

La fibra soluble l’hem de buscar en aliments naturals que no hagin estat processats, com llegums, fruits secs, llavors, algunes fruites i verdures, algues i cereals com la civada. A més, els aliments naturals rics en fibra també proporcionen molts altres nutrients beneficiosos, com vitamines, minerals, antioxidants i fitonutrients.

Els estudis mostren que una dieta rica en fibra augmenta la sensibilitat a la insulina i estimula la producció d’hormones que ens fan sentir plens i satisfets, incloent la colecistoquinina, el GLP-1 i el pèptid YY.

4- Beu prou aigua

Si teniu gana, abans de menjar proveu de beure un got d’aigua, un te o una infusió.

Molts cops confonem la set amb la gana. Mantenir-nos hidratats és essencial per al bon funcionament de l’organisme.

Beure aigua abans dels àpats ens pot ajudar a disminuir la sensació de gana. Estudis demostren que les persones que beuen dos gots d’aigua (500 ml) just abans d’un àpat mengen fins a un 22% menys que les persones que no beuen aigua. El volum gàstric que genera la ingesta de dos gots d’aigua és suficient per enviar senyals de sacietat al cervell, que redueix la sensació de gana i, per tant, acaba influint en la ingesta energètica total. Començar l’àpat amb un brou pot ajudar de la mateixa manera.

5- Menja proteïna a cada àpat

Inclou a cada àpat aliments rics en proteïnes: ous, carn, peix, llegums, fruits secs i llavors.

Consumir diàriament una quantitat adequada de proteïnes és extremadament important. A més d’aportar els aminoàcids essencials que necessita l’organisme, la ingesta de proteïna influeix en l’alliberament d’hormones que controlen la gana.

El macronutrient que més redueix els nivells de l’hormona de la gana grelina és la proteïna, seguit dels greixos i, per últim, els carbohidrats. A més de la grelina, les dietes riques en proteïna suprimeixen l’apetit en estimular l’alliberament de l’hormona gastrointestinal GLP-1. També s’ha observat com la proteïna provoca més secreció de pèptid YY que el greix, i aquest, més secreció de pèptid YY que els carbohidrats. Per tant  podem dir que la proteïna és el macronutrient més saciant.

Un consum adequat de proteïna contribueix a augmentar el metabolisme, reduir els nivells de l’hormona de la gana i estimular la producció d’hormones de la sacietat com la CCK, el GLP-1 i el pèptid YY.

Incrementar la ingesta de proteïnes també pot ajudar a prevenir la pèrdua de massa muscular que hi sol haver en dietes hipocalòriques d’aprimament.

6- Augmenta la ingesta de greixos saludables

Incloeu a cada àpat greixos saludables com l’alvocat, l’oli d’oliva verge, les olives, el peix blau, l’oli de coco i els fruits secs.

Incloure greixos saludables i de bona qualitat a la dieta estimula la producció d’hormones que regulen l’apetit, a més d’ajudar-nos a reduir la resistència a la insulina.

Diferents estudis mostren que el consum de greixos durant els àpats desencadena l’alliberament d’hormones que ajuden a sentir-se ple i satisfet, especialment quan es combinen amb proteïnes i no amb carbohidrats.

Una metaanàlisi recent reflecteix com pacients obesos que segueixen una dieta cetogènica (rica en greixos, moderada en proteïna i baixa en carbohidrats) presenten nivells de sacietat més alts, i menys desig per menjar, tot i perdre pes.

Per tant, per reduir la gana hem de menjar més proteïna, més greix i menys carbohidrats refinats.

7- Elimina els sucres refinats de la dieta

Els carbohidrats que hem de consumir no necessiten etiquetes, ni envasos.

Compreu aliments naturals; fruites, verdures, tubercles, llegums i cereals integrals.

Cal consumir aliments que ajudin a mantenir els nivells de glucosa en sang estables. Una alimentació rica en carbohidrats refinats produeix pujades i baixades brusques de glucosa en sang, i intensifica la sensació de gana poca estona després d’haver menjat.

Alguns estudis mostren que un alt consum de sucres refinats pot augmentar la producció de l’hormona de la gana grelina i disminuir la capacitat del cervell per rebre les senyals de sacietat. Seguir una dieta de baix índex glucèmic i càrrega glucèmica ajuda a reduir les oscil·lacions de glucosa en sang i evita episodis d’hipoglucèmia, cosa que podria reduir la gana. A més, en general, aquest tipus de dietes estimulen l’alliberament de més hormona saciant GLP-1.

Per tant hem d’evitar qualsevol producte processat i que contingui sucres afegits, i gaudir dels beneficis que aporten els aliments frescos.

És important recordar que les fruites i hortalisses contenen sucres naturals d’una forma equilibrada, i addicionalment proporcionen altres nutrients com fibra, aigua, vitamines i minerals, que, a més de tenir un paper clau en l’estimulació d’hormones reguladores de la gana, també ajuden a gestionar més bé aquesta glucosa.

8- Fes exercici

Trobeu la vostra rutina preferida i moveu-vos almenys 20 minuts al dia!

Fer exercici físic se sol relacionar amb un augment de grelina, l’hormona de la gana. Però també s’ha observat com tant l’exercici aeròbic com el de resistència incrementen els nivells circulants d’hormones de la sacietat, com la PYY, cosa que regula el cicle gana-sacietat.

A més, estudis mostren com l’exercici pot reduir l’activació de regions cerebrals vinculades als desitjos alimentaris, fet que pot generar menys motivació per menjar.

9- Son reparador

Intenteu dormir entre 7 i 8 hores al dia i eviteu tots els aparells electrònics abans d’anar a dormir: mòbils, ordinadors, tauletes, etc.

Tot i seguir una dieta nutritiva i fer exercici físic, la salut quedarà ressentida si no dormim i descansem les hores necessàries.

Tant la quantitat com la qualitat del son són importants. Dormir malament està relacionat amb molts desequilibris hormonals. S’ha demostrat que el son inadequat o de mala qualitat disminueix les hormones de la sacietat, augmenta la gana i les hormones de l’estrès, redueix l’hormona del creixement i augmenta la resistència a la insulina.

Per mantenir un equilibri hormonal òptim, hem d’intentar dormir almenys set hores al dia de manera ininterrompuda, i respectar tots els cicles del son. Diversos estudis també vinculen el somni curt, generalment definit de menys de sis hores, amb un risc fins a un 55% més elevat d’obesitat.

10- Estrès fora!

Balleu, pinteu, camineu, respireu, cuineu… Tots tenim alguna manera de relaxar-nos, de desconnectar i de gestionar l’estrès

L’excés d’estrès augmenta, entre d’altres, els nivells de l’hormona cortisol.

Tot i que els efectes poden variar entre individus, generalment concentracions elevades de cortisol es relacionen amb un augment de desitjos alimentaris i d’impulsos per menjar. A més, l’estrès pot disminuir els nivells del pèptid YY, com ja sabem una de les hormones que regula la sacietat.

En un experiment, els participants van consumir de mitjana un 22% més de calories després d’una prova estressant en comparació amb una versió no estressant de la mateixa prova.

Buscar formes per reduir els nivells d’estrès, no només ajuda a frenar la gana i a sentir-se més saciat, sinó que també té un paper clau en la reducció del risc d’obesitat i depressió.

Per tant, podem concloure que la regulació de la ingesta alimentaria no només està influenciada per la quantitat de calories, sinó que també per la composició de la dieta.

Ens interessen hàbits alimentaris que incloguin aliments naturals rics en fibra, greixos saludables, carbohidrats complexes, proteïna de bona qualitat, vitamines i minerals. A més de ser hàbits saludables, produiran més pèrdua de greix a llarg termini, ja que serà molt més fàcil aconseguir que la persona es quedi satisfeta.

Però no hem d’oblidar que, per tenir una bona regulació hormonal, aspectes com l’exercici físic, el son, la gestió de l’estrès i la plena consciència són igual d’importants.

 

Pili Gonzalvo

Bioquímica, estudiant de Dietètica Integrativa i blogger d’alimentació saludable

Referències bibliogràfiques

  1. Li J, Zhang N, Hu L, Li Z, Li R, Li C, Wang S. Improvement in chewing activity reduces energy intake in one meal and modulates plasma gut hormone concentrations in obese and lean young Chinese men. The American Journal of Clinical Nutrition. 2011;94(3):709-716.
  2. Fuhrman J, Sarter B, Glaser D, Acocella S. Changing perceptions of hunger on a high nutrient density diet. Nutritional Journal. 2010;9:51.
  3. Bourdon I, Olson B, Backus R, Richter D, Davis P, Schneeman B. Beans, as a Source of Dietary Fiber, Increase Cholecystokinin and Apolipoprotein B48 Response to Test Meals in Men. The American Journal of Clinical Nutrition. 2001;131(5):1485-1490.
  4. Cani D, Lecourt E, Dewulf E, Sohet F, Pachikian B, Naslain D, De Backer F, Neyrinck A, Delzenne N. Gut microbiota fermentation of prebiotics increases satietogenic and incretin gut peptide production with consequences for appetite sensation and glucose response after a meal. The American Journal of Clinical Nutrition. 2009;90(5):1236-1243.
  5. Dennis EA, Dengo AL, Comber DL, Flack KD, Savla J, Davy KP, Davy BM. Water consumption increases weight loss during a hypocaloric diet intervention in middle-aged and older adults. Obesity. 2010;18(2):300-307.
  6. Westerterp-Plantenga MS, Lemmens SG, Westerterp KR. Dietary protein – its role in satiety, energetics, weight loss and health. British Journal of Nutrition. 2012;108(2):105-112.
  7. Astrup A. The satiating power of protein—a key to obesity prevention? The American Journal of Clinical Nutrition. 2005;82(1):1-2.
  8. Gibson AA, Seimon RV, Lee CMY, Ayre J, Franklin J, Markovic TP, Caterson ID, Sainsbury A. Do ketogenic diets really suppress appetite? A systematic review and meta-analysis. Obesity. 2014;16(1):64-76.
  9. Lowette K, Roosen L, Tack J, Berghe PV. Effects of High-Fructose Diets on Central Appetite Signaling and Cognitive Function. Frontiers in Nutrition. 2015;2:5.
  10. Balaguera-Cortes L, Wallman KE, Fairchild TJ, Guelfi KJ. Energy intake and appetite-related hormones following acute aerobic and resistance exercise. Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism. 2011;36(6):958-966.
  11. Spiegel K, Tasali E, Penev P, Van Cauter E. Brief communication: Sleep curtailment in healthy young men is associated with decreased leptin levels, elevated ghrelin levels, and increased hunger and appetite. Annals of Internal Medicine. 2004;141(11):846-850.
  12. Kiessl GR, Laessle RG. Stress inhibits PYY secretion in obese and normal weight women. Eat and Weight Disorders. 2016;21(2):245-249.
  13. Rutters F, Nieuwenhuizen AG, Lemmens SG, Westerterp-Plantenga MS. Acute Stress-related Changes in Eating in the Absence of Hunger. Obesity. 2009;17(1):72-77.

Jordi Sunyer: “La contaminació atmosfèrica provoca obstrucció pulmonar severa en els nens”

$
0
0
  • “L’OMS, en un programa finançat per Bill Gates, ha quantificat recentment que la meitat de les malalties són previsibles i, d’aquesta meitat, una quarta part es podria prevenir si controléssim aspectes metabòlics com ara la pressió arterial alta, el colesterol alt, el sucre, i que té a veure en la manera com vivim. El 20%, la dieta. Aquest estudi explica que la dieta, des que es menja fast food i molt sucre i no es prenen prou antioxidants, explica un de cada cinc trastorns o malalties; l’11% és per culpa del tabac, i el 10% és per la contaminació atmosfèrica.”
  • “El soroll i la contaminació afecten la pressió arterial.”
  • “Una ciutat com Los Angeles, on només se circula amb cotxes, ha fet una intervenció molt important i ha reduït moltíssim la contaminació fins al punt que no hi ha cap dia de l’any que sobrepassin els nivells màxims del que es considera tolerable.”
  • “Tenim un problema de densitat. Tenim 5.000 vehicles per quilòmetre quadrat. Això triplica Londres. I nosaltres tenim carrers estrets amb edificis alts. Som al costat de l’emissió. Si ens allunyem 50 o 100 metres, ja no ens afecta igual.”
  • “Si netegéssim l’aire, ens passaria el que ha passat a Los Angeles. Reduiríem dràsticament els problemes d’obstrucció pulmonar en els nens igual que l’afectació en el seu cervell. Els estudis ens han demostrat que hi ha un alentiment en el desenvolupament mental del nen en els barris de Barcelona amb més contaminació.”
  • “Una gran part dels desplaçaments es podrien fer caminant.”
  • “L’ictus és la primera malaltia generada per la contaminació. S’ha demostrat en múltiples estudis.”
  • “La contaminació no es percep com un problema important perquè és un conflicte individual i comunitari, polític i és un conflicte entre trànsit i salut. Hi ha moltes solucions: una és que tot vehicle que circuli ha de ser net, elèctric. El model de mobilitat, però, ha de canviar. El sector automobilístic és el que es gasta més diners en publicitat i, per una qüestió cultural i de valors, encara avui tenir cotxe ens dóna un estatus social i ens és difícil renunciar-hi. També hi ha el factor temps, ja que si vas amb transport públic tardes el doble. Estem parlant de la salut dels teus fills o de la teva salut. Per això ens cal una societat madura, que valori què pesa més.”
  • “La ciutat, en el futur, ha d’estar composta de vehicles públics o compartits i elèctrics.”
  • “A la ciutat de Barcelona no hi hauria d’haver motos que no siguin elèctriques. Tenim la tecnologia, tenim les indústries. Poden fer 250.000 motos en un any i l’Administració ho ha d’afavorir.”

Hamburgueses vegetals, el nostre fastgood preferit!

$
0
0

Els darrers temps, el perfil del vegetarià o flexiterià ha evolucionat molt. Una de les evolucions és que els menús estiguin protagonitzats per vegetals essencialment però que la proteïna no sermpre provingui de productes derivats de la soja fermentada (com el tofu) o derivats del gluten (com el seitan). Una bona solució és menjar llegums i una altra és seguir gaudint de les tant apreciades hamburgueses vegetals que trobem a les neveres de fresc de les botigues ecològiques però que aquestes hamburgueses estiguin elaborades amb cereals tan digestius i nutritius com el fajol, la quinoa o el mill  i que la proteïna s’aporti amb llegums com les llenties, els cigrons o les mongetes. 

Per tot plegat, Natursoy proposa tres combinacions que aporten VEGETALS + PROTEÏNA + CEREALS:
  1. Quinoa Burger Kale amb llenties, panses i ametlles
  2. Sarraceno Burger, verdures, mongetes i ametlles
  3. Mijo Burger, mb blat de moro, cigrons i pipes

Gaspatxo de cireres

Magimix: la batedora saludable per excel·lència

$
0
0

Si no vau llegir la nostra entrada ¿Zumos?, ¿batidos?, ¿licuados? y ¿smoothies?, potser us pot interessar fer-hi una ullada abans.

De batedores de got n’hi ha de molts tipus, potències, materials, qualitats, preus i marques, però avui us recomanem la batedora de got Magimix Blender per les raons següents, encara que esperem preparar un vídeo demostratiu en breu perquè pugueu valorar-ho personalment.

Ens agrada trobar productes que redueixin l’ús de plàstic! Especialment en les zones en contacte amb els aliments, per minimitzar la migració de BPA (bisfenol A, 1 disruptor hormonal que contenen molts plàstics). També us pot interessar la nostra entrada +vidrio -plástico. El vidre és una alternativa més saludable. Imaginem que, per aquesta raó, algunes persones afectades per sensibilitat química múltiple (SQM) han acabat escollint aquesta batedora. El got de vidre de borosilicat (que s’empra en els laboratoris) és termoresistent i té una capacitat d’1,8 litres. És una batedora saludable perquè fa menys soroll que altres batedores d’alta potència. El soroll és un concepte molt oblidat quan parlem de salut.

Hi ha, sens dubte, batedores professionals i de gran qualitat al mercat que molta gent no es pot permetre pel preu. Aquesta batedora ens ofereix gran potència a un preu molt prudent i permet a moltes persones gaudir de preparats saludables a un preu més assequible. Pel que fa a la gamma mitjana del mercat, aproximadament 600 watts, la seva potència de 1.200 watts ofereix una qualitat de triturat molt apropiada per a cada elaboració. Podrem elaborar smoothies o batuts a partir de gelats, fruita congelada i fruita amb glaçons de gel sense problema, així com preparar granissats i triturar gel per als còctels estiuencs.

Els productes Magimix destaquen per la seva durabilitat gràcies a la qualitat de la transmissió i engranatges. Després de la nostra experiència venent aquest model estem molt contents del resultat que dóna.

Les màquines estan pensades per facilitar-nos la feina, però moltes són molt complexes i necessiten instruccions complicades i molta pràctica per familiaritzar-s’hi. Aquesta batedora, en canvi, té només tres botons amb els indicatius STOP (Apagat), ON (Encesa) i PULSE (botó de funcionament intermitent). També disposa d’un selector giratori de velocitats i programes molt simple i intuïtiu. La Magimix Blender permet seleccionar entre els 4 programes següents: Picar gel, elaborar un batut o smoothie, sopa i gelat i seleccionar entre 4 velocitats per utilitzar a gust del consumidor. Simplement girant la roda modifiquem els programes i les velocitats. A nosaltres ens agrada molt el botó PULSE, molt útil per prémer un instant ja que només treballa l’estona que l’activem. Per exemple: Si ja tenim una crema preparada, però ens falta una mica de sal, afegim la sal i premem PULSE 2 segons. Amb aquest breu impuls, la sal s’haurà integrat a la sopa sense reescalfar més el preparat. Com menys fem treballar la màquina més energia estalviarem i, a més, el nostre aliment es reescalfarà menys. Si escalfem en excés també perdem nutrients.

L’accessori que s’adquireix separadament, el mini bol per a Magimix Blender, és un accessori essencial per augmentar les prestacions de la batedora. Un got de petita capacitat, també de vidre, ideal per picar i triturar des de cafè, cereals, fruits secs i llavors en petites quantitats. Nosaltres li traiem molt de rendiment quan no tenim llets vegetals i volem preparar-nos una minidosi de llet vegetal instantània a partir de cremes de fruits secs i llavors afegint tan sols una mica d’aigua. Moldre llavors en petites quantitats també és una altra utilitat interessant i, evidentment, per fer les farinetes dels nadons.


Eliminem l’IVA dels aliments saludables?

$
0
0

Ho hem repetit centenars de vegades: la dieta saludable es basa en ingredients frescos i naturals, essencialment en fruita i verda, proteïna vegetal i animal de qualitat, greixos saludables, cereals integrals i llavors. I tot plegat, molt millor si és ecològic per poder-nos beneficiar al màxim de tots els micronutrients de cada aliment i estalviar-nos la càrrega de tòxics que s’acumulen en els de producció convencional. Malgrat tot, menjar natural, saludable i ecològic té un impedient clar i innegable: és més car que el menjar processat i el menjar ràpid i no totes les famílies se’l poden permetre.

De fet, l’estudi “Dame Veneno” de VSF Justicia Alimentaria Social estima que el 45% de la població de l’Estat espanyol no es pot permetre una alimentació saludable bàsica i explica que el preu de les fruites i verdures ha augmentat entre un 55 i un 91% entre 1990 i 2012, mentre que la majoria d’aliments processats estudiats són més barats ara que no el 1990. L’informe detalla minuciosament tots els inconvenients del model alimentari actual i denuncia, entre altres xifres alarmants, que l’any 2016, 90.000 persones van morir a l’Estat espanyol a causa de malalties relacionades amb l’alimentació insana.

Tot plegat evidencia que les campanyes de promoció d’hàbits saludables no serveixen de res si les famílies no tenen accés real a l’alimentació sana a un preu assequible, i que calen mesures fiscals per evitar transformar la dieta saludable en una qüestió elitista i mantenir al marge les famílies amb rendes més baixes. És per això que VSF ha engegat aquesta campanya de recollida de firmes per sol·licitar al Govern una nova política fiscal que redueixi al 0% l’IVA dels aliments saludables (fruites i verdures, llegums o peix) i que augmenti fins al 21% el dels insans (brioixeria industrial o begudes ensucrades).

Amb el gra de sorra que hi puguem posar cadascú de nosaltres, podrem aconseguir un entorn que afavoreixi la nostra salut, la dels nostres fills i la del planeta a curt i a llarg termini. Signem!

 

Sortegem 1 cap de setmana al Cerdanya Ecoresort!

$
0
0
Voleu dos dies de connexió amb la natura, en un dels paisatges més bonics de Catalunya, amb menjar sa i de qualitat, i en una proposta 100% familiar?

Cistelles de peix, a la porta de casa

$
0
0

Una consumidora com jo, prototip de molts dels lectors que ens segueixen, es proveeix d’aliments de la manera següent: els dimarts rebo una cistella ecològica a casa i dues amigues vinculades a dos grups de consum em porten pa de fajol de tant en tant. He tastat moltes cooperatives diferents i en unes hi he participat confeccionant-les i anant-les a recollir i actualment les rebo a la porta de casa, puntualment, amb tot el que l’hort ha donat als pagesos aquella setmana. Sempre faig cistella genèrica i que portin el que hi hagi. Així garanteixo varietat i que es respecti la temporada, que vingui dels horts i productors més implicats i en relació directa amb el projecte i que no es compri fora.

Explico tot això perquè el que ara em fa més feliç és la cistella de peix. Sí, sí, de peix. El projecte del qual us parlaré no és l’únic que hi ha, però encara es desconeix força i, per això, volem que Etselquemenges sigui una finestra per promoure el peix sostenible, de proximitat, i que, en la mesura del possible, eviti la importació de peixos del Vietnam com panga o tilàpia, que promogui les espècies desconegudes i locals i no ens quedem només amb les orades, el lluç, el rap i el llenguado, i que, en la mesura del possible, promogui la pesca artesanal i, si és pesca d’arrossegament o encerclament, que sigui tan respectuosa com sigui possible amb la flora i la fauna. En el cas de La Platjeta, el projecte del qual us parlaré, el peix mai és de fora, sempre és de proximitat.   

Peix de Barcelona, el gran desconegut

La cistella la faig amb la gent de La Platjeta (s’escriu amb jota, perquè, antigament, la gent de la Barceloneta que anava a la platja a buscar peix quan arribaven les barques ho pronunciava com si s’escrivís “tx”).  La Platjeta és un petit projecte de cistelles de peix que abasteix algun restaurant de la ciutat i particulars, des de fa un temps, i del qual en penja l’Associació Cap a Mar. La Cristina Caparrós, néta i besnéta de pescadors i una de les últimes generacions de pescadors de Barcelona, és la responsable d’haver de convèncer els seus familiars que encara avui pesquen que cal fer molta més pedagogia i explicar a la gent que a Barcelona es pesca, es pesca peix de primeríssima qualitat, dels caladors del Garraf i d’Arenys, com fan la resta de pescadors del litoral barceloní, i que a la subhasta del Moll de la Barceloneta, cada dia, hi arriben espècies autòctones, petites, delicioses, econòmiques i que seguim desconeixent. Per això, Cap a Mar es dedica a fer itineraris pel Moll de Pescadors, xerrades i tallers per a infants perquè coneguin peixos que no sovint els serveixen a les escoles, etc.

Aquest itinerari pel moll és tota una descoberta per a mi. Avui, a la subhasta no hi ha gaire activitat, i la Cristina m’ha citat ben aviat al matí, a la Torre del Rellotge, un edifici protegit com a bé cultural d’interès local que antigament era un far, construït el 1772, i que va ser transformat en rellotge el 1904 i que, encara avui, és un element emblemàtic del moll. El dia és ventós; la Cristina em presenta alguns dels seus treballadors i m’explica la diferència entre les barques d’encerclament, les d’arrossegament i la pesca artesanal, i matisa que en tots els casos es practica una pesca controlada en què es vigila que no hi hagi gaire sobrepesca i que això rebenti el preu del peix i provoqui, a més, que s’acabi minimitzant el rebuig de peix.

Com funcionen les cistelles?

Es reparteix dimarts, dimecres i dijous a Barcelona i rodalia, tot i que hi ha algun projecte iniciat a altres províncies. “El peix que ens arriba un dimarts, per exemple, ve directe de les barques dels pescadors de La Platjeta, i arriba al consumidor sense manipulacions, additius ni intermediaris. Les últimes barques entreguen el peix cap a les sis de la tarda i comencem a distribuir-lo cap a les set de la tarda a Barcelona. Tot un repte! El que arriba és una selecció del que s’ha pescat aquell dia: gamba vermella, rap, cloïsses, musclos, lluç petit, bròtola, etc.  

Més informació:

www.laplatjeta.net
www.capamarbcn.com

Vols una única cistella, amb productes exclusius, i al costat de casa teva?

$
0
0

Anna Garcia, responsable de comunicació d’El Rusc Que Diu Sí!; Jou López, responsable del Rusc de Badalona; Roger Solé, responsable d’El Petit Bané i productor de productes d’horticultura ecològica d’El Rusc Que Diu Sí! de Badalona; i Núria Coll, directora d’Etselquemenes.cat.

Avui fem un debat a 4 per conèixer algunes de les cares que fan possible El Rusc Que Diu Sí!, aquest projecte d’alimentació saludable i local que us permetrà accedir a productes boníssims que no trobareu ni al súper ni a les botigues eco! Productors i consumidors, tots hi guanyem!

Els 4 complements nutricionals bàsics pel teu dia a dia

$
0
0


El nostre estil de vida, l’estrès, la mala alimentació, factors genètics, factors ambientals… fa que el nostre organisme requereixi un aport extra de micronutrients i altres complements per tal d’aconseguir un benestar i per què no, un estat de salut òptim?

Però no tots els suplements són iguals i tampoc cadascú de nosaltres, per tant, tenir una bona informació de les propietats i característiques d’aquests 4 pilars bàsics ens serveix per saber individualitzar el tractament.

DE QUÈ PARLAREM…

De les vitamines, minerals i oligoelements necessaris pel funcionament òptim del nostre organisme. Vitamina D i K. Forma activa de les vitamines i minerals per millorar la seva absorció.

– Dels antioxidants que ens poden ajudar a eliminar aquells radicals lliures que ens poden causar dany i envelliment cel.lular. Co-Q10 i Vitamina C.

– D’àcids grassos essencials (Omega-3 i Omega-6). Intervenció en processos inflamatoris, sistema cognitiu, sistema cardiovascular…

– D’aquells probiòtics i prebiòtics necessaris per mantenir una flora bacteriana autòctona. Importància de les dosis i tipus que podem trobar al mercat.

QUI

La xerrada va a càrrec de Mireia Segarra, farmacèutica especialitzada en Suplementació Nutricional Natural (Nutrició ortomolecular). Passa visita a la Consulta de l’Ets.

HORARI
Dimecres 28 de juny de 18:30h a 20:00h

PREU
9’95 euros

INCLOU
Dossier amb apunts teòrics de tots els temes tractats

LLOC
Barcelona Cuina Natural
C/Berlinès, 3

INSCRIPCIONS

Més informació a: inscripcions@barcelonacuinanatural.cat / 650 968 473

 ORGANITZA

 

Amanida refrescant amb matcha de coco

$
0
0

Ingredients:

  • Enciam
  • 1/2 poma
  • 2 cullerades xarop de coco
  • 1 culleradeta de moringa de coco bio de Dr.Goerg
  • 1 culleradeta de matcha de coco bio de Dr.Goerg
  • 1 cullerada de coco ratllat bio de Dr.Goerg
  • 1/2 pastanaga
  • 1 tomàquet xerri (opcional)
  • 1/2 alvocat

 

 

Com hem de menjar per fer esport

$
0
0

En aquesta conferència en Xevi Verdaguer ens explica la importància que té l’esport en la nostra salut i fins a quin punt és essencial practicar esport de manera regular i de forma activa i intensa, per evitar moltes de les patologies d’avui. Verdaguer detalla quina és l’alimentació que cal que segueixin les persones que fan esport regularment, esport d’alta intensitat i també dóna consells per als amants del running, tant si fan curses de poca distància, com pels que fan maratons o triatlons.


14 consells per estalviar temps a la cuina

$
0
0

Si ho fem bé però, el temps que necessitem a la cuina pot ser menys del que pensem. Us deixem 14 consells per aplicar en el dia a dia que us ajudaran a planificar i estalviar temps:

1- Organització i planificació

Crear un menú setmanal pot ajudar a optimitzar el temps a l’hora de preparar els àpats i pot ajudar a aprofitar millor els aliments frescos de la nevera per evitar que es facin malbé. A més, permet saber què cal cuinar cada dia i organitzar-se si cal fer res per l’endemà.

Sobretot és molt útil si es vol menjar alguna cosa que s’ha congelat; si ho hem planificat per escrit, el dia anterior ho podrem posar a la nevera i descongelar-ho de manera adequada.

2- Tenir clars els temps de cocció dels plats que volem preparar

Ens permetrà ser més conscients de l’estona que hi hem de dedicar.

3- Fer llista de la compra

Per saber quins ingredients necessitem, saber quins dies anem a comprar i on. D’aquesta manera es va més per feina i s’estalvia temps.

Si hi ha algun aliment que necessita hores de remull o algun procés lent, és bo fer-ho el dia anterior. La planificació ha de servir per avançar preparacions per al dia següent.

4- Tenir bons estris de cuina

Disposar de petits electrodomèstics, com processadors d’aliments, pot resultar molt beneficiós molt a l’hora de cuinar, ja que permeten triturar i preparar elaboracions de manera molt més ràpida i eficaç.

5- Rebost i nevera organitzats i amb productes sans

Si es vol menjar sa, la primera norma és no tenir res al rebost que no sigui saludable. D’aquesta manera s’evita picar i menjar productes poc recomanables. D’altra banda, és important organitzar bé el rebost i la nevera per tenir clar quins ingredients hi ha o detectar ràpidament quins aliments ens fan falta.

6- Cuinar de més

Si no ens agrada cuinar, podem aprofitar el dia que ho fem per preparar-ne de més. Es pot guardar a la nevera o congelar per tenir menjar per a més dies.

7- Ser net a l’hora de cuinar

Si, a mesura que cuinem, netegem els estris que fem servir, farà menys mandra i estalviarem més temps. A més, així, quan hàgim de tornar a cuinar, ho tindrem tot ben net i ordenat. (“No és més net qui més neteja, sinó qui menys embruta.”)

8- Aprofitar quan siguem a casa

Per cuinar coses que no requereixen atenció, però sí temps (per exemple, caldo).

9- Aprofitar mètodes de cocció

Si hem de fer peix o pollastre el forn, ho podem aprofitar per fer-hi també fer unes verdures, moniato o patata. Així evitem embrutar electrodomèstics de més i estalviem temps.

També ho podem aprofitar per fer més menjar per a un altre dia. Per exemple, si per sopar hem fet servir el forn, mentre sopem, podem fer el dinar al forn de l’endemà.

10- Tenir a mà el que més fem servir

És bona idea guardar els productes, aliments, condiments, olis, espècies o utensilis que fem servir més a prop o en un lloc ràpidament localitzables per no haver de perdre temps a buscar-los cada vegada que els necessitem.

11- Fer una mise en place

Si sabem què hem de cuinar, podem preparar sobre la taula tot el que necessitem abans de començar a cuinar; així anirem molt més ràpid a l’hora de preparar el plat.

12- Comprar el peix a punt per cuinar

Quan anem al mercat, demanem al peixater que netegi el peix i el talli per poder-lo cuinar directament. Podem fer igual amb el pollastre o la carn.

13- Si anem poc al mercat…

Aprofitem per comprar més peix, pollastre o carn del compte i congelar-ho per poder-ne tenir per a tota la setmana.

Crema d’ametlles i plàtan amb cireres, nabius i menta

$
0
0

Crema d'ametlles i cireresM’encanten les cireres! Delicioses quan són madures i amb un color increïble carregat de pigments antioxidants… És evident que l’esmorzar del mes havia de portar cireres tant sí com no: ara són al punt àlgid!

A més Becky Lawton, l’autora d’aquestes fotos tan precioses acabava de venir del Japó, inspiradíssima per la quantitat de cirerers en flor que havia vist i fotografiat. Ens van encantar tant aquestes imatges que vam triar-ne una per posar com a fons… Natura pura!

Quan floreixen els cirerers, els japonesos celebren el Hanami, una antiga tradició que consisteix a observar i admirar la bellesa de la floració. Com que les flors només duren molt poc temps als arbres (una setmana o dues), el Hanami també convida a reflexionar sobre com d’efímera i passatgera és la vida i la importància d’apreciar-la i gaudir-la al màxim. Les flors en aquest temps tan curt són presents en objectes, pintures, roba, origamis, però també en gastronomia: infusions, xocolates, licors, etc.

Als nostres mercats no ens arriben les flors, però sí els fruits, que tindrem presents un parell de mesos, com a mínim.

Així doncs, parlem del nostre esmorzar, saciant, colorit, nutritiu, deliciós…: una crema d’ametlles i plàtan amb cireres, nabius i menta. Ric en calci, potassi i antioxidants. Si ets esportista, aquest és un plat que et recomano per recuperar-te, i si ets “de gimnàs”, també!

Així mateix pots convertir aquest plat en aliment per als teus bacteris si, un cop feta la crema, hi afegeixes probiòtics i els deixes fermentar una nit en un lloc tebi.

He fet servir ametlla en gra petit, però es pot fer servir sencera.

Ingredients crema d'ametlles i cireres

La recepta

  • 100 g d’ametlla
  • 100 ml d’aigua + mig got
  • 1 plàtan
  • 4 cireres
  • Un grapat de nabius
  • Unes fulles de menta
  1. Deixeu en remull unes hores les ametlles (per esmorzar es poden deixar en remull la nit abans).
  2. Al matí coleu i tritureu amb els 100 ml d’aigua.
  3. Poseu dues cullerades de la pasta resultant al got de la batedora, afegiu-hi el plàtan i el mig got d’aigua restant. Bateu fins a tenir una crema. Segons la mida del plàtan, poseu-hi menys aigua perquè quedi més cremós.
  4. Poseu la crema en un bol i afegiu-hi les cireres trossejades, els nabius i les fulles de menta.
  5. La resta de pasta d’ametlles (el que sobri del pas 2 i 3) es pot conservar uns dies a la nevera i es pot fer servir per a altres elaboracions.

L’estiu és de sopes fredes!

$
0
0

Crema freda de pastanaga, cúrcuma i gingebre

Una proposta fresca i rica en betacarotens, ideal per protegir la pell durant els mesos de calor.

Crema freda de pastanaga

Quan arriba la calor i ens bronzegem, sabem que hem de cuidar la pell per fora, però no hem d’oblidar que també l’hem de cuidar per dins. Per això, incloure aliments rics en betacarotens, com la pastanaga, és ideal per protegir la pell de les agressions del sol.  

Els betacarotens són un tipus de pigments naturals que ens ajuden a protegir la pell de l’envelliment prematur, ja que en frenen la degeneració i protegeixen el col·lagen de les agressions externes com el sol. A més, són precursors de la vitamina A, necessària per a la proliferació cel·lular, el manteniment de les mucoses, la pell i la visió i el funcionament normal del sistema immune.

Una manera fàcil i ràpida d’incloure una bona quantitat d’aquests pigments dins l’alimentació és preparant una crema com la que us mostrem avui, elaborada amb un caldo funcional de pastanaga ecològic que potenciarà el gust i els beneficis. A més, li hem afegit un toc de gingebre i cúrcuma per donar-li un toc fresc i especiat.

Ingredients

  • 1 L de caldo natural de pastanaga ecològica
  • 280 g de pastanaga
  • 100 g de poma
  • 150 g d’anacards crus
  • Un tros (d’uns 3-5 cm) de gingebre
  • 1 ½ c.p. de cúrcuma en pols
  • 1 c.p. de sal marina

Elaboració

  1. Peleu la pastanaga i talleu-les a rodanxes petites.
  2. Peleu la poma i talleu-la a trossos.
  3. Col·loqueu la pastanaga i la poma en un processador d’aliments o batedora amb 250 ml del caldo natural de pastanaga i tritureu fins a aconseguir un puré homogeni.
  4. Afegiu-hi els anacards, el tros de gingebre pelat, la cúrcuma, la sal i la resta de caldo de pastanaga.
  5. Bateu-ho 1-2 minuts fins a aconseguir una textura homogènia.
  6. Serviu la crema amb unes tires de pastanaga (les podeu fer amb el pelador de patates) i llavors al gust.

Vichyssoise prebiòtica de carxofa

Una versió molt més saludable i nutritiva per aprofitar tots els beneficis de la patata freda i la carxofa.

Crema freda de carxofa

La vichyssoise és una sopa d’origen francès preparada a base de porro, ceba, patata, nata i llet que sol servir-se freda durant els mesos de calor. Avui, però, us presentem una versió molt més lleugera i saludable a la qual hem volgut donar dos plus nutricionals perquè sigui una crema molt més beneficiosa per a la salut.

D’una banda, farem servir el caldo natural de carxofa ecològic d’Aneto perquè sigui molt més gustosa i per aportar un extra de minerals a l’organisme. És un caldo preparat amb carxofes, espàrrecs verds, ceba, fonoll, api, gingebre, menta i oli d’oliva verge, ideal per hidratar l’organisme i complementar dietes hipocalòriques.

La carxofa és una hortalissa rica en fibra, vitamines (C, K i del grup B) i minerals com el magnesi, fòsfor, potassi i ferro. A més, també aporta flavonoides i una gran quantitat d’àcids orgànics. És molt diürètica, propietat molt útil en dietes per aprimar, i afavoreix la funció biliar, ja que protegeix el fetge i ajuda a fer que es recuperi de malalties hepàtiques. A més, la carxofa també va molt bé per disminuir els nivells de colesterol i sucre en sang i disminuir la pressió arterial.

D’altra banda, també afegirem patata prebiòtica. És a dir, un cop cuita, la deixarem refredar 24 hores a la nevera per aprofitar els beneficis del midó retrogradat, que beneficia la microbiota intestinal i ajuda a regular l’absorció intestinal de glucosa.

Ingredients

  • 1 L de caldo natural de carxofa ecològic d’Aneto
  • 6 porros mitjans
  • 5 patates mitjanes
  • Sal marina
  • Oli d’oliva verge extra

Per decorar:

  • 1 carxofa
  • Encenalls de pernil ibèric

Elaboració

  1. El dia anterior, peleu i bulliu les patates durant 10-12 minuts fins que siguin cuites. Coleu i deixeu-les refredar. Un cop siguin a temperatura ambient guardeu-les a la nevera dins un recipient de vidre.
  2. L’endemà, netegeu i talleu els porros a rodanxes.
  3. Escalfeu una olla amb oli d’oliva verge extra i salteu el porro amb una culleradeta de sal marina durant 10 minuts.
  4. Col·loqueu el porro en el got d’una batedora i afegiu-hi les patates refredades, el caldo de carxofes Aneto i un pessic de sal.
  5. Tritureu fins a obtenir una crema fina i homogènia. Rectifiqueu afegint una mica més de caldo si ho voleu menys espès.
  6. Es pot prendre tal qual o es pot deixar refredar uns 20-30 minuts a la nevera.

Per decorar la vichyssoise:

  1. Preescalfeu el forn a 180 ºC.
  2. Peleu la carxofa: talleu el tronc i la punta, i traieu-ne les fulles exteriors fins a arribar al cor. Partiu el cor per la meitat i lamineu-lo ben fi.
  3. Col·loqueu les làmines sobre una safata coberta amb paper de forn i afegiu-hi un bon raig d’oli d’oliva verge extra i un pessic de sal. Coeu al forn uns 8-10 minuts.
  4. Eixugueu les carxofes amb paper de cuina per absorbir l’excés d’oli.
  5. Serviu la crema amb les xips de carxofes i encenalls de pernil ibèric.

*Per a una opció vegana o vegetariana, es pot substituir el pernil ibèric per llavors de carbassa.

Els 7 paranys dels falsos ecològics

$
0
0

Només el 35% dels consumidors de productes ecològics sap què vol dir el terme ecològic, segons un estudi del Ministeri d’Agricultura. Això vol dir que el 65% restant és un públic probablement despistat que pot confondre ecològic amb termes com natural, de proximitat, saludable, artesà, casolà, enriquit, tradicional, etc.

I és que menjar ecològic està de moda, és trendy. Només cal fixar-nos en la derivada que estan fent grans marques d’alimentació i cosmètica convencional obrint noves línies de productes bio sense tòxics o productes químics de síntesi; les grans superfícies comencen a dedicar passadissos sencers a productes orgànics de tota mena i llancen, fins i tot, línies noves amb marques blanques i eco.

Però, tot i que aquest creixement sigui indubtablement positiu, també genera certs perills: la “moda” del consum eco fa que grans marques o petits productors o botiguers intentin despistar-nos i confonguin els consumidors amb estratègies de tota mena.

Etiquetes sobre productes suposadament saludables

1- Ús de paraules no regulades

Natural, enriquit, artesà, sa, miraculós, tradicional, casolà, 0%, light, de proximitat, no vol dir ecològic. De fet, cap d’aquests termes està validat per cap marc legal, a diferència d’ecològic (o eco), biològic (o bio) o orgànic, que tenen al darrere diferents organismes de certificació oficial pública i privada, tal com denuncia VSF Justícia Alimentària Global a la campanya “Mentida podrida”.

2- Ús fraudulent del terme eco o dels logotips oficials

Encara que sembli mentida, de vegades passa. Alguns productors o botiguers, potser per desconeixement (perquè es pensen que ho fan correctament o perquè no són conscients de la necessitat d’una certificació oficial) o potser per oportunisme, inclouen la paraula eco en les seves comunicacions (als rètols de les botigues, a les xarxes socials, etc.), malgrat no tenir cap certificació oficial, només com a reclam publicitari, perquè “el logo de la fulla queda bé”, es queixen en Roger i en Gilad, productors d’horta ecològica certificada pel CCPAE de l’Aurora del Camp.

Aquests són els més difícils de detectar, per això el més recomanable és fer la compra a llocs de confiança, com ara botigues de barri i parades de mercat (a qui puguem preguntar i aclarir qualsevol dubte), a cooperatives de consum o bé directament als productors.

Si sospiteu d’algun cas d’ús fraudulent d’aquests termes o logotips, podeu preguntar-ho directament a l’establiment o bé denunciar-ho al CCPAE (en aquest cas, el CCPAE es posarà en contacte amb el productor o establiment per demanar-li que s’inscrigui al registre. Si, al cap del mes, no ho ha fet, el cas passarà a fraus dels Departament d’Agricultura –si és un productor– o a l’Agència Catalana de Consum –si és un comerç).

3- Productes amb només un ingredient eco

Aquest parany es fa servir especialment en el món de la cosmètica. Una crema facial amb “calèndula ecològica”, amb “civada de cultiu ecològic” o amb “àloe bio” no es pot considerar un cosmètic ecològic si no té certificació, perquè, probablement, barrejarà aquest ingredient bio (minoritari en la composició total del producte: llegiu l’etiqueta!) amb altres de no permesos en cosmètica eco, per molt que se’n ressaltin les qualitats a l’etiqueta.

4- Cartes de restaurants amb aliments que són eco i d’altres que no ho són

És la versió en el món de la restauració del punt anterior. Si només la minoria dels proveïdors d’un restaurant fan producció ecològica, o si només alguns dels ingredients de la carta o d’un plat són eco, no podem considerar eco tot l’establiment.

I, per cert, us heu preguntat mai per què no hi ha certificació ecològica en el món de la restauració?

Sí existeix, però és el segell SlowFood, que atorga la certificació anual “Restaurant km 0-Slow Food”, que garanteix el compromís i la tendència de l’establiment a fer servir productes locals (radi inferior a 100 km) i protegits. Els plats Km0 han de ser assenyalats a la carta amb el símbol “Km0”.

5- Logotips no oficials

Segur que els heu vist per tot arreu (fixeu-vos en els de la imatge d’aquest article). Dissenys de fulles verdes, arbres o arrels no garanteixen que els productes siguin ecològics, a menys que vagin acompanyades de logotips oficials com els d’ecocert, el CCPAE o el segell europeu (vegeu l’article “Què volen dir els segells ecològics?”).

6- Un únic passadís (o prestatge) per als productes “de moda”

Aquesta tendència us la trobareu sovint a molts supermercats que retolen un passadís amb el terme eco i hi barregen productes ecològics, productes gluten free, light, sense lactosa o de dietètica convencional. Compte, que no tot és el mateix per molt que comparteixin ubicació o prestatge! Un cop més, us tocarà llegir les etiquetes amb deteniment.

7- 0% parabens, 0% additius artificials, 0% sucres afegits, 0% sucre de palma…

D’acord, aquest xampú o aquest desodorant no conté parabens, però… conté silicones? Alumini? Conté altres derivats del petroli tan comuns en productes cosmètics? Moltes etiquetes destaquen la manca d’un ingredient o d’un altre a conveniència, però no destaquen quins altres de no permesos en la producció eco contenen.

La llista dels paranys publicitaris dels falsos productes ecològics, segurament, podria ser molt més llarga. Però, només amb els citats en aquest article, la conclusió a la qual arribem és ben clara: obtenir la certificació ecològica del CCPAE o d’altres organismes oficials requereix passar un control estricte i periòdic que garanteix que el que consumim és, efectivament, ecològic.

Malgrat tot, també és cert que algunes produccions petites a la pràctica fan eco i no tenen la certificació oficial, per això és tan important establir relacions de confiança amb els productors o els petits comerços, per tal que ens puguin garantir l’origen i el tipus de producció de tot el que comprem i consumim.

Si coneixeu altres paranys habituals, us animem a allargar aquesta llista deixant un comentari al final d’aquest article. I no oblideu que la millor manera d’evitar gat per llebre és entrenar la mirada crítica, acostumar-se a llegir etiquetes i, sobretot, preguntar!

4 complements nutricionals bàsics per al dia a dia!

$
0
0

Som el que mengem, i actualment l’alimentació no cobreix totes les necessitats del nostre organisme, amb predomini dels aliments industrials, excés de greixos saturats i hidrogenats, aliments hipercalòrics, sucres refinats… per tant, l’objectiu que volem aconseguir és cuidar l’estil de vida i la nutrició.

L’equilibri a través de l’alimentació s’aconsegueix seguint la lògica del sentit comú: elecció dels aliments més adequats a la constitució i a la condició de cadascú per aconseguir un estat de salut òptim.

Una nutrició adequada s’aconsegueix amb l’alimentació, i una nutrició òptima s’aconsegueix amb la complementació.

Aquesta complementació diària, habitual i continuada es basa en quatre pilars:

  1. El multinutrient: micronutrient format per vitamines i minerals. Adreçat a un conjunt ampli de la població i subdividit com a mínim en dos grups, adults i nens, ja que les necessitats i les dosis en cada etapa són diferents. Inclouen vitamines liposolubles A, D, E i k; vitamines hidrosolubles B i C. També minerals i oligoelements com el magnesi, el zinc, el seleni, el calci, el coure, el manganès…
  2. L’antioxidant: en cada procés vital, l’organisme genera reaccions químiques, i forma així nous productes anomenats radicals lliures i que han de ser neutralitzats i equilibrats per evitar el dany cel·lular. A part, estem també exposats a altres factors oxidatius externs com la contaminació, el tabac, l’alimentació, l’estrès… No podem arribar a l’estrès oxidatiu! Els esportistes també generen molts radicals lliures fruit de l’activitat cel·lular en la fabricació d’energia (ATP). La necessitat de prendre un antioxidant com a complement és quasi obligatòria, ja sigui una vitamina C, un Co-Q10 o un àcid alfalipoic.  
  3. L’omega: ens centrem en els àcids grassos essencials omega-3 i 6, ja que els podem obtenir només de la dieta. Són fonamentals per al bon funcionament del sistema immunològic, funció cognitiva, sistema nerviós, processos inflamatoris, sistema cardiovascular… Actualment, al mercat, trobem moltes classes d’omega-3 amb varietat de procedències i dosificacions, per tant, hem de saber com valorar la qualitat de l’omega que ens estem prenent.
  4. El probiòtic: seguim amb el mateix concepte sobre el fet que l’estrès, la contaminació, la mala alimentació, tractaments antibiòtics, entre d’altres, fan que la flora es vegi afectada i es desencadeni una simptomatologia associada. Una microbiota autòctona sana, de probiòtics i prebiòtics, és la base per reforçar el sistema immunològic, afavorir l’absorció de nutrients, regular el trànsit intestinal i altres alteracions digestives.

Voleu aprofundir més en cada un dels pilars? Voleu saber més coses sobre la vitamina D, la K, els tipus de probiòtics, i com es tria el millor omega?

Doncs moltes d’aquestes respostes les tindreu a la xerrada del dimecres 28 de juny! Reserva la teva plaça!

Viewing all 3979 articles
Browse latest View live