Encara que la nutrició i la dietètica són disciplines que no paren d’evolucionar, cada cop sabem més coses d’alimentació saludable. Tenim clar que les verdures i les hortalisses han de ser la base de la dieta, que necessitem proteïna de qualitat (animal i/o vegetal), que els cereals han de ser integrals i no pas blancs, i sabem que els greixos no poden ser refinats, sinó de primera premsada en fred o provinents de fonts naturals com l’alvocat, les olives o els fruits secs.
Però, quan es tracta de l’alimentació dels mascotes, ho tenim igual de clar?
Com ha de ser l’alimentació de les mascotes?
A les botigues especialitzades d’animals podem trobar una grandíssima varietat de pinsos –per a petits, per a grans, per a problemes de salut digestius, urinaris, metabòlics…– i de moltes gammes diferents. Sovint ens atabalem i acabem comprant les marques més conegudes o comercials, però… us heu parat a llegir-ne les etiquetes?
Si ho feu, us sorprendrà veure que, sovint –i especialment en els pinsos més barats–, els primers ingredients que hi apareixen són grans o derivats dels cereals, soja i greixos vegetals. Si els gats i els gossos són carnívors, com és que els pinsos contenen aquests ingredients? Segurament com a estratègia per poder abaratir costos. És important, doncs, que, quan comprem pinso, mirem les etiquetes: les marques d’alimentació per a mascotes que indiquen tots i cadascun dels ingredients a l’apartat de composició solen ser més transparents, a diferència de les que fan servir termes genèrics com “greixos vegetals”, “cereals” o “derivats càrnics”. És evident que aquests tipus de pinsos no són els més fisiològics per als animals.
Si volem alimentar les mascotes de manera saludable hem de triar pinsos amb les característiques següents:
- Que la proteïna animal sigui el component principal, ja sigui carn o peix i, si pot ser, de bona qualitat.
- Que preferentment no contingui certs cereals que són més difícils de digerir i que, a més, no són un aliment fisiològic per a les mascotes: blat, blat de moro o soja. L’arròs és una excepció, perquè és un cereal fàcil de pair.
- Que tingui greixos de bona qualitat, com l’oli de salmó o l’oli de krill (d’origen marí), rics en omega-3. Un bon equilibri entre omega-3 i omega-6 (oli de gira-sol) té un efecte antiinflamatori i protegeix l’organisme de la mascota.
- Que no porti transgènics. Habitualment la soja i blat de moro que contenen els pinsos ho són.
- Que no contingui conservants, colorants ni saboritzants afegits.
A més, hi ha marques, com Retorn, que també inclouen prebiòtics per cuidar la flora intestinal.
Quin menjar compro? Sec, Semihumit o humit?
Aquest és un dels altres dubtes més freqüents, ja que, quan anem a comprar, podem trobar aliments secs (el pinso), amb una humitat del 14% o menys; semihumits (pinso amb una croqueta més tendra que el sec), amb una humitat del 14-60%, i els humits, amb una humitat del 60% o superior, que solen ser les llaunes. Quina opció és la millor?
Seria ideal fer una dieta variada perquè la mascota gaudeixi menjant! Per tant, el millor és combinar l’alimentació seca o semihumida amb la humida, ja que aporten beneficis diferents i alternar-les ofereix la possibilitat d’augmentar la varietat d’aliments dins la dieta de l’animal. L’alimentació humida aporta més aigua i, per tant, hidratació, augmenta la dilució de l’orina i evita els temuts càlculs renals. A més, també potencia el sabor del menjar. L’alimentació seca, en canvi, té un efecte beneficiós per a la dentadura, ja que ajuda a eliminar les restes de menjar i la manté més neta. A més, l’alimentació semihumida té una textura més tendra i suau, i resulta més fàcil de mastegar.
El més convenient és donar-los el menjar humit al matí o a la nit, perquè no es quedi gaire temps a la menjadora i no es faci malbé. Això sí, el menjar humit, igual que el pinso, ha de ser de bona qualitat! Amb ingredients naturals i fisiològics.
Retorn, per exemple, té una gamma de llaunes i mousses d’alta qualitat per a gossos, preparades amb pollastre, xai, peix o ren; i una gamma de llaunes naturals per a gats, elaborades amb tonyina, gambes, musclos, sardines, salmó, pollastre, conill o vedella. Un cop obertes les llaunes, és possible identificar els ingredients que contenen, ja que estan trossejats i no pas triturats!
Si voleu començar a donar una alimentació més sana i natural a la vostra mascota, és recomanable que no feu el canvi de cop, sinó gradualment, per tal d’ajudar el sistema digestiu de l’animal. El període ideal de transició i adaptació és de set a catorze dies. Podeu començar barrejant un 75% del pinso habitual amb un 25% de Retorn i, a poc a poc, augmentar el percentatge fins a arribar al 100%.
Cuideu la salut dels peluts!