El Departament d’Ensenyament ha aprovat una sèrie de clàusules per regular el procés de licitació dels menjadors que beneficia les empreses i treu autonomia als centres, AMPES i consells comarcals que fins ara gestionaven els menjadors, el què i el com. Així ho denuncia la FAPAC (Federació d’associacions de pares i mares d’alumnes) al·legant que l’acord (el primer del sector i que afecta el Maresme i el Vallès Oriental) beneficia les grans empreses, limita la capacitat de les AMPA per gestionar el servei i prioritza el criteri econòmic per davant de l’educatiu. “Per a les petites i mitjanes empreses que ja ofereixen el servei serà difícil competir-hi. A més, el nou sistema va en detriment dels criteris ecològics, saludables i de proximitat defensats per la FaPaC i que són bàsics per garantir una alimentació sana als nostres infants. Denuncien també que l’acord publicat no s’adiu als pactes als quals havien arribat el departament i la comunitat educativa. Des de l’associació s’ha obert una campanya de recollida de firmes a Change.org per impugnar i denunciar l’Acord Marc que ja preveuen que es pot estendre més enllà del Maresme i el Vallès Oriental ja que al portal de contractació pública de la Generalitat de Catalunya s’anuncien properes licitacions al Baix Llobregat, Vallès Occidental, Catalunya Central i Barcelona Comarques. S’obre la porta a la licitació pública del servei i prop de 200 centres poden veure’s afectats.
L’Associació de Menjadors Ecològics dirigida per la cuinera Nani Moré i que porta anys lluitant perquè a les escoles el menjar sigui natural, ecològic i de proximitat, s’ha sumat a la denuncia de la FAPAC i a la iniciativa a change.org.
Des del Departament d’Ensenyament exposen que l’acord marc no és un procés d’adjudicació sinó que el que vol és homologar les empreses que poden oferir el servei garantint criteris des dels punt de vista organitzatiu, nutritiu i educatiu.