Quantcast
Channel: Etselquemenges
Viewing all 3973 articles
Browse latest View live

Canelons vegans

$
0
0

Aprèn a cuinar 3 diferents receptes de canelons totalment vegans (“vegalons”)

Gaudeix d’uns canelons com els de tota la vida, però sense greixos saturats, ni lactis, ni soja, ni cap producte d’origen animal.

Receptes saboroses, lleugeres i de fàcil digestió que et permetran gaudir d’unes festes de Nadal saludables amb tota la família.

OBJECTIUS

• Aprendre alternatives veganes i saludables als lactis, les mantegues, i les proteïnes animals i la soja.
• Descobrir diferents alternatives als farcits tradicionals i a la clàssica salsa beixamel, cuinarem amb tres “pastes” de canaló, 3 farcits i 3 salses veganes.
• Aprendre les propietats i característiques particulars dels aliments que es treballin al llarg del taller.

QUI

El taller va a càrrec de David Olivé, xef i pastisser format a l’Escola Hoffmann de Barcelona i professor de cuina saludable i terapèutica a  l’Institut Roger de Llúria. Ha treballat al forn ecològic Reikjavik i s’ha format en cuina energètica i vegetariana.

INCLOU

· Àpat-degustació de tots els plats preparats
· Receptari complet
· Demostració i pràctica culinària amb aliments ecològics i de temporada

LLOC

Barcelona Cuina Natural
c/ Berlinès, 3 (Barcelona)

Més informació a: inscripcions@barcelonacuinanatural.cat / 650 968 473

ORGANITZA


Què ens garanteix la certificació ecològica?

$
0
0

Actualment, encara hi ha molta gent que dubta de la importància d’adquirir productes ecològics en lloc de convencionals. Passen prou controls per poder assegurar-nos que el preu (més alt) s’ho val? Són millors? Què vol dir que a l’etiqueta hi digui que són ecològics? És màrqueting o alguna cosa més?

agricultura-bio

Des de fora, pot semblar que aconseguir la certificació ecològica és un procés fàcil i assumible per a qualsevol empresa agroalimentària. Però, si indaguem una mica, veurem que el procés de certificació és més exigent i estricte del que ens podem imaginar, ja que es tracta d’una certificació de qualitat. I això és així, ja que el més important d’aquest aval és assegurar que a les mans del consumidor final hi arriba un producte de qualitat, que compleixi tota la regulació necessària per ser etiquetat com a ecològic i que garanteixi confiança, fiabilitat, control, qualitat i traçabilitat. I per arribar fins a aquest punt, cal seguir una sèrie de passos i fer una sèrie de controls específics i periòdics per verificar que l’operador compleix la normativa de producció ecològica, que és d’àmbit europeu. Un producte bio rep tots els controls de la normativa general i, a més, de l’ecològica.

Qui necessita certificar-se com a ecològic?

Tothom que vol produir, elaborar, envasar, importar o comercialitzar aliments amb les mencions protegides “ecològic”, “biològic”, “orgànic”, ”eco” o “bio, dins de la Unió Europea, ha de complir la normativa vigent i tenir el certificat d’una autoritat pública de control o d’un organisme de control autoritzat. A l’Estat espanyol, cada comunitat autònoma té una autoritat pública o bé organismes privats. En el cas concret de Catalunya, el sistema és públic; per tant, tenim una autoritat pública de control que és el Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE).

 

Com es pot certificar una empresa agroalimentària com a ecològica?

Quan una empresa, pagès, ramader, transformador o distribuïdor vol certificar els seus productes com a ecològics s’ha d’inscriure al registre d’operadors del CCPAE. A través del seu web, pot omplir la sol·licitud adient i presentar tota la documentació necessària a l’oficina del CCPAE o a qualsevol oficina comarcal del Departament d’Agricultura.

Un cop presentada tota la documentació, es planifica la visita d’inspecció per verificar que es compleix tota la normativa de producció ecològica. Aquesta auditoria, que el personal tècnic inspector del CCPAE fa in situ, consta de tres parts: 1) inspecció visual, 2) revisió de tots els registres obligatoris segons la norma bio i, finalment, 3) l’emissió de l’informe d’inspecció. Aquest informe ha de mencionar, si escau, els incompliments de la norma, que l’operador ha d’esmenar per superar el procés satisfactòriament i obtenir la certificació. D’acord amb el criteri de risc, també es poden fer controls físics com ara prendre mostres de productes (que, posteriorment, s’envien a laboratoris) per saber si contenen alguna substància no permesa segons la normativa de producció ecològica; si és així, s’apliquen les mesures adients.

Finalment, l’expedient passa al comitè de certificació, que pren una decisió sobre la certificació després de valorar si l’operador compleix la normativa de producció agrària ecològica. Si l’informe és favorable, s’assigna un número del registre d’operadors del CCPAE i s’emet el certificat de conformitat, que s’envia amb la resolució d’inscripció.

Un cop certificada, l’empresa rep més controls?

Sí, la certificació s’ha de renovar cada any. A més, la normativa estableix que, com a mínim, hi ha d’haver un control anual, a més de visites addicionals per verificar aspectes concrets de la normativa vigent; en alguns casos es poden arribar a prendre mostres.

En definitiva, la certificació ecològica, a més de ser un requisit obligatori per vendre productes ecològics, representa una garantia cap al consumidor, que pot confiar que el producte que compra i consumeix s’ha obtingut de manera respectuosa amb el medi ambient sense perdre cap propietat natural.

Probiòtics líquids i ecològics amb bacteris actius

$
0
0

Perquè un probiòtic pugui ser considerat com a tal ha de contenir quantitats suficients d’unitats formadores de colònies que garanteixin que arriben prou bacteris viables a l’intestí. Es diferencien, així, dels aliments o begudes fermentades (quefir o xucrut), que tenen un efecte probiòtic beneficiós perquè aporten microorganismes vius, però no tan fàcils de quantificar.

Probiòtic líquid Emlife

Un altre punt important és assegurar que s’adhereixen a la paret de l’intestí i del còlon i que milloren, per tant, la composició i diversitat de la microbiota intestinal. Sovint s’ha considerat que els probiòtics líquids són menys efectius que els que trobem en format pols o comprimits perquè es diu que no superen ni resisteixen l’agressivitat del tracte gastrointestinal (acidesa de l’estómac, intestí, sals biliars…).

Avui us volem descobrir Emlife, la primera marca de probiòtics líquids ecològics registrats que sí que compleixen totes aquestes característiques, amb l’aval de la Universitat de València. També s’ha comprovat que competeixen contra patògens –per exemple, la salmonel·la– impedint que proliferin.

El nutricionista Marc Vergés els recomana molt a La Consulta d’Etselquemenges: “M’agraden molt perquè són fàcils de prendre i això fa que els pacients no els deixin, i els efectes es mantenen força temps després de deixar-los”.

Característiques dels probiòtics líquids i ecològics Emlife

Emlife representa una nova generació de probiòtics líquids. Us expliquem les característiques principals que presenten:

  • Elaborats amb gran quantitat de soques de microorganismes vius i actius. En cap moment del procés es congelen o es liofilitzen (conversió en pols per inactivar els microorganismes). És cert que els probiòtics en pols es poden encapsular i allarguen la vida del producte, però no és un procés natural. El que molta gent no sap és que si es prenen en pols cal reactivar-los perquè facin efecte.
  • La combinació de diferents soques i ingredients naturals permet obtenir una fermentació que conté molècules i microorganismes específics per a cada patologia o tractament. Tant les soques com els ingredients s’han escollit basant-se en evidència científica segons el benefici buscat per a cada producte, trastorn o aplicació.
  • Contenen vitamines i molècules beneficioses. En el procés de la fermentació, els microorganismes alliberen substàncies beneficioses, com els àcids fenòlics, amb propietats principalment antioxidants i antipatògenes. El conjunt de substàncies que alliberen s’anomenen metabiòtics o postbiòtics. També contenen vitamines, minerals i altres nutrients segons l’ingredient afegit per fer la fermentació. Per tant, gràcies al medi aquós, s’aconsegueix mantenir totes aquestes substàncies beneficioses que s’obtenen de manera natural.
  • Tots els ingredients provenen de l’agricultura ecològica i, per tant, són probiòtics certificats pel CCPAE. No s’hi afegeix cap element químic, conservant ni colorant.
  • S’han de conservar sempre a la nevera entre 4 ºC i 10 ºC. Així, els bacteris es mantenen vius, però amb el metabolisme alentit. A temperatura ambient, proliferarien, fermentarien dins l’ampolla i generarien gas.
  • Cada ampolla està pensada per cobrir les necessitats diàries d’una persona durant un mes.

En resum, podem dir que Emlife prioritza que tot el procés sigui natural i que els ingredients siguin ecològics i basats en l’evidència científica.

Probiòtics líquids per a les persones, mascotes i llar

Emlife té un probiòtic genèric preventiu per a tota la família –Go Probiotics Eco–, i una gama de probiòtics específics per a trastorns o necessitats concretes (gastrointestinals, menopausa); també un probiòtic per a esportistes (Sport Go Pro Eco) i altres d’específics per a la neteja biològica de la llar (Multiclean Biologic), per a les plantes o horts domèstics (Green Grow), i per a les mascotes (Revital Pet Eco).

Destaquem les característiques del probiòtic per a la menopausa i dels trastorns digestius:

  • Gut Go Pro Eco: conté onze soques escollides específicament, estèvia i jiaogulan, per millorar trastorns gastrointestinals, del còlon i del recte  (còlon irritable, restrenyiment, colitis, diarrees agudes per la presa d’antibiòtics, gastroenteritis o Helicobacter pylori, per exemple).
  • She Go Pro Eco: conté nou soques de microorganismes, sàlvia i trèvol vermell, per millorar els símptomes de la menopausa (salut òssia i cardiovascular, risc d’incidència d’infeccions vaginals, sensibilitat al dolor, inflamació, depressió, increment de greix corporal, fogots, restrenyiment, infeccions d’orina, entre d’altres).

Emlife és un propòsit, una forma de vida conscient, microorganismes beneficiosos per a la vida. Emlife també és una comunitat oberta a professionals de la salut interessats a prescriure el producte, punts de venta i persones que el recomanin després de la seva experiència personal.

Volem que el 2020 els nostres productes arribin a més persones; estem oberts a nous punts de venta i distribuïdors amb la nostra filosofia, productes naturals, ecològics i innovadors.

Del sopar al tàper (vegetarià)

$
0
0

L’hora del sopar pot arribar a ser una tortura. La majoria de vegades no som conscients de la quantitat de temps i energia que invertim a pensar quines receptes saludables podem preparar per sopar, i després arribem a casa i acabem fent qualsevol cosa ràpidament que la majoria de les vegades no és sana ni bona. I si hem decidit endur-nos la carmanyola a la feina, feina extra!

La clau per a una nit sense estrès i una alimentació equilibrada, amb sopars fàcils i sans i carmanyoles senzilles i nutritives, consisteix a organitzar i programar els menús setmanals. Quan sabem quines receptes soparem i què hem de comprar, ens traiem un gran pes de sobre.

Amb aquest curs, ens oblidarem de l’estrès de pensar què soparem aquest hivern, ens assegurarem de portar carmanyoles delicioses a la feina i aprofitarem millor el temps a la cuina. Així estarem ben nodrits i tindrem prou energia fins i tot en les setmanes més frenètiques. Sabrem exactament què prepararem, amb tots els passos i una llista d’ingredients que ens permetrà tenir-ho tot a punt per començar.

La coach i xef María Llamas té molts anys d’experiència al capdavant de cuines professionals, creant plats i planificant els processos de producció. Sap com cal organitzar-se per ser més eficient davant dels fogons i, en aquest curs, compartirà molts trucs de cuina i salut per aprofitar al màxim el temps i els ingredients.

T’agradaria sopar cada dia un plat bo i saludable, però quan arribes a casa tens tan poca energia que no se t’ocorre res?
Penses que menjar de carmanyola és el més avorrit del món?
Creus que no tens temps per cuinar de manera saludable?

Aquest és el teu curs! Aprendràs a crear sopars d’hivern deliciosos que podràs transformar senzillament en carmanyoles nutritives i atractives, que et proporcionaran nutrients i felicitat!

Receptes i continguts del curs


CURS VEGETARIÀ: 13 receptes 100% vegetarianes / CURS FLEXITARIÀ: 2 receptes omnívores i 11 vegetarianes

10 idees de carmanyola

Consells per preparar sopars saludables i ràpids

La teoria de la carmanyola + Idees de carmanyola

Planificació setmanal

7 passos per a una sopa perfecta

Cocció de cereals i llegums


Opció 100% vegetariana

Opció flexitariana

Avís important

Els exalumnes de “Sopars fàcils i sans” tenen un gran descompte en aquest curs, ja que la diferència respecte de l’anterior són 2 receptes de sopars noves i les 10 idees de carmanyola. Això sí, tindran accés al fòrum guiat per la Maria, com tots els altres alumnes. El preu per als exalumnes és d’11,95 €.
Queden exclosos d’aquesta oferta els exalumnes del curs “Sopars d’estiu fàcils i sans”, ja que totes les receptes són diferents. 

Del sopar al tàper (Regal)

$
0
0

L’hora del sopar pot arribar a ser una tortura. La majoria de vegades no som conscients de la quantitat de temps i energia que invertim a pensar quines receptes saludables podem preparar per sopar, i després arribem a casa i acabem fent qualsevol cosa ràpidament que la majoria de les vegades no és sana ni bona. I si hem decidit endur-nos la carmanyola a la feina, feina extra!

La clau per a una nit sense estrès i una alimentació equilibrada, amb sopars fàcils i sans i carmanyoles senzilles i nutritives, consisteix a organitzar i programar els menús setmanals. Quan sabem quines receptes soparem i què hem de comprar, ens traiem un gran pes de sobre.

Amb aquest curs, ens oblidarem de l’estrès de pensar què soparem aquest hivern, ens assegurarem de portar carmanyoles delicioses a la feina i aprofitarem millor el temps a la cuina. Així estarem ben nodrits i tindrem prou energia fins i tot en les setmanes més frenètiques. Sabrem exactament què prepararem, amb tots els passos i una llista d’ingredients que ens permetrà tenir-ho tot a punt per començar.

La coach i xef María Llamas té molts anys d’experiència al capdavant de cuines professionals, creant plats i planificant els processos de producció. Sap com cal organitzar-se per ser més eficient davant dels fogons i, en aquest curs, compartirà molts trucs de cuina i salut per aprofitar al màxim el temps i els ingredients.

T’agradaria sopar cada dia un plat bo i saludable, però quan arribes a casa tens tan poca energia que no se t’ocorre res?
Penses que menjar de carmanyola és el més avorrit del món?
Creus que no tens temps per cuinar de manera saludable?

Aquest és el teu curs! Aprendràs a crear sopars d’hivern deliciosos que podràs transformar senzillament en carmanyoles nutritives i atractives, que et proporcionaran nutrients i felicitat!

Receptes i continguts del curs


CURS VEGETARIÀ: 13 receptes 100% vegetarianes / CURS FLEXITARIÀ: 2 receptes omnívores i 11 vegetarianes

10 idees de carmanyola

Consells per preparar sopars saludables i ràpids

La teoria de la carmanyola + Idees de carmanyola

Planificació setmanal

7 passos per a una sopa perfecta

Cocció de cereals i llegums


Opció 100% vegetariana


Opció flexitariana


Avís important

Els exalumnes de “Sopars fàcils i sans” tenen un gran descompte en aquest curs, ja que la diferència respecte de l’anterior són 2 receptes de sopars noves i les 10 idees de carmanyola. Això sí, tindran accés al fòrum guiat per la Maria, com tots els altres alumnes. El preu per als exalumnes és d’11,95 €.

Què demanem per Reis?

$
0
0

L’equip d’Etselquemenges té la sort de ser molt coneixedor dels materials i productes més saludables que hi ha al mercat i de ben segur que aquest llistat d’idees us inspirarà, aquestes festes, a l’hora de demanar regals o de fer-ne.

L’Agenda d’Etselquemenges és el millor regal que farà la Núria Coll aquestes festes. A la seva mare ja n’hi té reservada una, perquè sap que els consells curts que té són els millors perquè li faci cas i cuidi l’alimentació i els hàbits. L’Agenda conté 52 consells –un per a cada setmana de l’any– 12 menús per tractar símptomes tan comuns com l’anèmia, l’excés de pes o la grip i 12 receptes, informació addicional sobre aliments probiòtics i molt més.

Pel Tió, pel Pare Noel o per Reis, compreu-vos o regaleu l’Agenda d’Etselquemenges 2020.

Sabíeu que és l’única agenda d’alimentació saludable que hi ha al nostre país? 

COMPRA-LA ARA!

 

Què més podeu demanar als Reis? Aquesta és una selecció d’imprescindibles del nostre equip.

Els millors gadgets per regalar aquest Nadal

La Pilar Rodrigáñez ens recomana unes teles de cotó de la marca Bee the Planet per fer servir a la cuina, fetes a mà amb productes naturals i locals. Una alternativa reutilitzable per eliminar el film de plàstic; una manera nova de conservar els aliments aquest 2020.

En David Gasol ha trobat la millor solució per als vegetals. Es tracta d’una premsa de Conasi que costa 13,90 euros i que permet premsar verdures o fruites i fer-les fermentar lleugerament, si es vol. Un procés molt senzill per fer vegetals premsats i fermentats a casa.

La Lluca Rullan ha demanat als Reis el Fruitwall, un fruiter que es penja a la paret i que permet tenir fruita i verdura en un moble bonic i vertical per no haver d’ocupar lloc a la taula o al marbre de la cuina. El Fruitwall és un invent del 2014 i també ha triomfat gràcies a l’estètica que generen els colors harmònics de les peces de fruita que s’hi col·loquen. A veure si, a casa, la Lluca ho té igual d’endreçat!

fruitwall

La Cristina Bellido és fan d’un bastonet de fusta per netejar les orelles i d’unes tiretes de bambú que es diuen Patch i que podeu trobar a moltes botigues en línia. Prou plàstic fins i tot per curar petites ferides. Les tiretes, els bastonets i les compreses són alguns dels objectes que llencem més i que contaminen més i, per això, el tercer imprescindible de la Cristina són les compreses de bambú ecològic, reutilitzables, extrasuaus i molt absorbents.

Bastonets, tiretes i compresa de bambú

En Marcello Soi ens recomana una vaixella, també de bambú, per als infants  que comencen la introducció alimentària. La trobareu a la pàgina Mimook, que us enamorarà. I com que en Marcello és un gormand, també ha demanat per Reis un kit per fer formatges frescos artesans; el trobareu a Planeta Huerto i costa 24,95 euros.

Bol de BLW i formatger

La Yolanda García és una fan absoluta de l’haramaki, una faixa japonesa per preservar l’energia del ronyó, perfecta per a les dones durant la fase premenstrual. També es recomana a infants petits que agafen fred ràpidament. La Yolanda també ha demanat als Reis un Linguanet: un raspall de llengua indispensable per netejar, tan bon punt ens llevem, la llengua de les toxines que el cos expulsa durant la nit.

haramaki

La Martina Ferrer i la Laura Pitart tenen un objecte fetitxe que els va molt bé per guardar-hi l’enciam net. És una bossa de cotó orgànic que es diu Vejibag, que serveix per guardar les verdures i que podeu trobar a Conasi. Teniu l’opció de la bossa opaca per 23,50 euros i de la bossa transparent per 8,90 euros. D’aquesta manera, no fareu servir bossetes de plàstic i, dins de la bossa de tela, els aliments es conserven més temps. Penseu que el plàstic no és un bon sistema d’emmagatzematge, ja que atrapa el gas etilè, que fa que les verdures es passin i les hàgim de llençar.

bosses de tela

La Glenn Cots ens proposa una cafetera de la marca Delonghi que costa 170 euros per fer-nos un bon cafè a casa, amb tota la textura i el sabor. En Marc acompanya el cafetó de la Glenn amb un cafè natural, que mol al moment i que és ecològic. Perquè el cafè, per ser saludable, ha de ser natural, sense torrar i s’ha de moldre al moment.

La Lu Bigorra ens recomana dos productes. El primer és el difusor Kaori, per 45 euros, que crea una boira aromàtica per ultrasons a partir d’aigua i olis essencials. La difusió la fa en fred; per tant, conserva les propietats dels olis essencials purs. L’altre producte és un jardí interior innovador que costa 99,95 euros i que serveix per fer créixer tot tipus de vegetals. Experimenteu tots els profits de tenir un jardí propi, sense que l’espai us limiti.

difusor jardi urbà

La Gina Estapé ha demanat que els Reis li portin un oli d’oliva verge extra, que costa 8,99 euros, amb autèntica tòfona negra italiana, de Delicious and Sons, d’intensa aroma i color daurat. Aquest oli convida a viatjar a Itàlia sense sortir de casa, a través de la intensitat d’un dels tubercles més preuats.

La Núria Soler ens proposa que aquest Nadal acompanyem postres, fruits secs o el que vulguem per rematar els àpats amb el millor licor de castanya, que costa 16,50 euros.

Més energia amb ubiquinol

$
0
0

El cos té la capacitat de fabricar coenzim Q10, una molècula liposoluble indispensable a l’hora de produir energia. No obstant això, a causa de l’estrès o mals hàbits com el tabac, l’alcohol, una mala alimentació o el consum de certs fàrmacs, sovint no en generem prou quantitat. Per això, si noteu que us falta energia, reviseu com teniu els nivells d’aquesta substància.

energia, felicitat llibertat salut

Aliments com les vísceres d’animals de pastura (fetge i cor), el peix blau i marisc, les verdures de fulla verda, el cacauet o les nous contenen Q10, però sovint no en consumim prou per mantenir uns nivells adequats d’aquest compost. Per exemple, per obtenir-ne 100 mg hauríem d’ingerir més d’1,5 kg de sardina al dia. Per això, l’opció més eficaç és la complementació.

Diferència entre ubiquinona i ubiquinol

Si busqueu complements de coenzim Q10, trobareu dos formats de presentació: ubiquinona i ubiquinol. La primera és la forma oxidada del coenzim, que, per poder-la aprofitar, el cos ha de convertir en ubiquinol, la forma reduïda, antioxidant i activa del coenzim Q10.

Per això, i tenint en compte que amb l’edat disminueix la capacitat de l’organisme de transformar la ubiquinona en ubiquinol, sempre és molt millor prendre complements preparats directament amb ubiquinol. És un format que s’assimila i actua de manera més ràpida i eficaç.

Un bon exemple és Quinol10 de Cien por Cien Natural, elaborat amb ubiquinol de Kaneka, un segell de bona qualitat que té el suport de més de trenta anys d’història dins el mercat del coenzim Q10, i que està reforçat amb zinc, vitamina B1 i vitamina B3, que ajuda a disminuir el cansament i la fatiga.

Propietats de l’ubiquinol

L’ubiquinol, més enllà d’ajudar a produir energia, també exerceix una funció antiinflamatòria, neuroprotectora i antioxidant i ajuda a reduir el risc de patologies associades a mitocondris ineficients. Per tant, el coenzim Q10:

  • Alenteix el procés d’envelliment, ja que també actua com un potent antioxidant.
  • És necessari per garantir que les vitamines C i E –que també actuen com a antioxidants– es mantenen en l’organisme.
  • Millora la salut cardiovascular, ja que ajuda a combatre els radicals lliures i a mantenir nivells equilibrats de colesterol LDL i HDL.
  • Estabilitza i fluïdifica les membranes, i millora el flux de la sang en el múscul.
  • Millora la recuperació muscular.
  • Promou un bon funcionament de sistema nerviós i reforça la funció cognitiva. Exerceix un efecte neuroprotector.
  • Millora la fertilitat.

Qui pot beneficiar-se de l’ubiquinol?

Gràcies a totes aquestes propietats beneficioses, l’ubiquinol pot ser de gran ajuda per a:

  • persones amb un dèficit de coenzim Q10 que tenen estrès;
  • persones amb colesterol que prenen estatines, ja que es tracta d’un medicament que disminueix els nivells de Q10;
  • esportistes d’alt rendiment;
  • persones que tenen fatiga muscular i fibromiàlgia;
  • persones amb malalties degeneratives;
  • persones amb síndrome metabòlica (obesitat, diabetis o resistència a la insulina, hipertensió arterial i colesterol alt;
  • persones de més de quaranta anys.

Crema de superaliments amb crispetes aromatitzades

$
0
0

Xiitakes, canyella, maca… i una espurna d’alegria cruixent amb crispetes aromatitzades amb parmesà i flors de romaní. I sí, com ja deveu saber, les flors es poden menjar, però no només aporten aromes i bellesa al plat, a més ens regalen moltíssims beneficis. En concret, les flors de romaní contenen moltes vitamines i minerals i són especialment bones per millorar la digestió. O sigui que, a partir d’ara, no llenceu les humils i precioses floretes de les plantes aromàtiques. Aquesta crema deliciosa és un superaliment que ens promet un Nadal intens ple de salut, energia natural i bon humor.

He fet servir la nyàmera com a base per donar una textura amorosa a la crema. És un tubercle de la família de la carxofa, originari de Sud-amèrica, però hi ha cultius de proximitat, com els del Pirineu de Lleida, d’on són les que he fet servir per fer la recepta. L’interès renovat per la nyàmera s’explica per la inulina que conté, una fibra soluble que, quan arriba a l’intestí gruixut, interactua amb els bacteris beneficiosos, n’estimula el desenvolupament i evita, al mateix temps, que els bacteris perjudicials es multipliquin. I és que més del 75% de la fibra vegetal de la nyàmera és inulina! Un autèntic regal, ja que ajuda a controlar els nivells de triglicèrids, colesterol i sucre en sang. Potser no és el tubercle més bonic, però, quan el cuineu, descobrireu una textura i sabor sorprenents.

Les sopes i cremes ens permeten combinar ingredients amb molta flexibilitat i això fa que sigui molt fàcil augmentar-ne el valor nutricional. En aquesta recepta, he afegit la maca com a adaptògen per garantir energia natural i bon humor, canyella per regular els impulsos de dolç i xiitake per reforçar el sistema immune i evitar la inflamació. No tinc paraules per expressar l’emoció que em desperta veure la marea del canvi en la nostra manera de valorar el que mengem. La revolució ja és aquí, no importa que només siguem a les beceroles. Batuts, superaliments, fermentats, germinats, aliments sense colorants, productes integrals, cultius biodinàmics i de producció local… un interès evident per tot allò veritablement natural, que neix de la terra; el millor pla de salut holística per a un benestar sostenible.

La recepta: Crema de superaliments amb crispetes aromatitzades

Ingredients per a la crema:

  • 400 g de nyàmeres
  • 1 ceba petita
  • 15 g de xiitakes deshidratats (remulleu-los en aigua calenta 1 h abans)
  • 3 tasses de brou de verdures
  • 1 tassa de llet d’ametlles (sense sucre)
  • 1 c.p. de maca en pols
  • 1 c.p. de canyella en pols
  • Oli de coco
  • Sal marina
  • Pebre acabat de moldre

Ingredients per a les crispetes:

  • Oli d’oliva verge extra
  • 40 g de blat de moro per a crispetes (certificat eco)
  • Parmesà ratllat fi
  • Branquetes de romaní en flor
  • Oli de sèsam torrat
  • Sal marina

Elaboració:

  1. Salteu la ceba tallada a llunes en l’oli de coco amb una mica de sal marina i pebre mòlt. Quan estigui feta, afegiu-hi les nyàmeres pelades i tallades a daus. Deixeu-ho coure uns minuts i afegiu-hi els xiitakes escorreguts i el brou de verdures. Cuineu a foc lent durant uns 10-15 minuts i afegiu-hi la maca i la canyella perquè s’integrin els sabors. Retireu l’olla de foc i afegiu-hi la llet d’ametlles per batre-ho tot junt fins a obtenir una textura fina. Reserveu-ho calent.
  2. Prepareu les crispetes escalfant una mica d’oli d’oliva en un pot i afegiu-hi el blat de moro perquè s’impregni. Tapeu-lo i deixeu que explotin mentre moveu el pot. Retireu del foc quan parin de saltar. Poseu les crispetes calentes en un bol i barregeu amb el parmesà ratllat al gust i una mica de sal marina.
  3. Serviu la crema en bols individuals amb les crispetes aromatitzades, les flors de romaní i unes gotes d’oli de sèsam torrat.

Que en gaudiu,

Molta salut!


Oxfam Intermón i Veritas llancen un cafè ecològic i de comerç just que defensa els drets de la dona

$
0
0

Oxfam Intermón i Veritas s’han unit en una aliança inèdita entre les dues entitats per impulsar productes conscients per a un món més just. L’acord s’ha materialitzat en la nova gamma de productes de comerç just ecològics i sostenibles tant socialment com mediambientalment, que inclou cafè, sucre de panela i xocolata.

iniciativa Veritas i Oxfam Intermón

Tots aquests aliments es produeixen essencialment a l’Àfrica i l’Amèrica Llatina i l’acord farà possible garantir unes condicions laborals dignes per als agricultors i agricultores que els cultiven.

Els cafès i la panela ja són a la venda a les botigues Veritas i les xocolates hi seran a partir de febrer de 2020.

La unió de Veritas i Oxfam Intermón és gairebé natural, ja que les dues institucions comparteixen valors i compromisos amb el consum conscient, responsable i sostenible. Els projectes estan alineats i, segons el cofundador de Veritas Silvio Elías, desenvolupar aquest projecte amb Oxfam Intermón “és una oportunitat única per fer arribar el comerç just i ecològic a més persones i ajudar comunitats vulnerables de petits productors”.

“Per Oxfam Intermón és important seguir avançant en la promoció del comerç just amb aliances com aquesta”, explica Marie Fonsale, responsable de vendes de l’organització,

“perquè això suposa no només garantir drets i salaris, sinó oportunitats de progrés, sobretot per a les dones, en un context moltes vegades difícil per a elles”.

Un projecte social i de gènere

El cafè que s’ofereix forma part de projecte “Mujer en Uganda”, un projecte amb enfocament de gènere impulsat per Oxfam Intermón i la Unió de Cooperatives de Cafè d’Ankole a Uganda. El projecte ha impulsat la creació de grups de microcrèdits gestionats per i per a elles. Les dones estalvien cada mes i demanen préstecs amb taxa d’interès molt baixa per invertir en els seus cafetars i altres cultius, pagar les despeses escolars dels seus fills o posar en marxa petits negocis.

Café de comerç just i ecològic Veritas

L’acord entre Oxfam Intermón i Veritas permetrà donar suport més a aquestes dones cafeïcultores: rebran un sou digne, una bestreta i una prima extra per invertir en el programa de microcrèdits. Tot això és possible gràcies a una col·laboració directa, mitjançant la compra sense intermediaris del cafè a la unió de cooperatives.

A més, en aquesta unió de cooperatives, les dones productores de cafè reben formació i, com qualsevol integrant, decideixen com faran servir la prima social de comerç just (millora a l’escola de la comunitat, creació d’un centre de salut, construcció d’un magatzem, entre d’altres). Tot això fa que visquin un procés d’empoderament que ha generat un canvi cultural i de protagonisme a favor de les dones cafeïcultores de la regió d’Ankole a Uganda. El cultiu del cafè del projecte “Mujer en Uganda” també garanteix que no hi ha mà d’obra infantil ni cap tipus de discriminació.

La nova gamma de productes ecològics i de comerç just són el cafè d’Uganda, en format mòlt i en càpsules 100% biodegradables, el sucre panela del Perú i una nova línia de xocolates també ecològiques i de comerç just.

D’altra banda, l’acció social forma part de l’ADN de Veritas i Oxfam. Per això, a més de les accions dutes a terme fins avui, fa poc la cadena ha llançat iniciatives solidàries de més impacte, especialment vinculades amb la dona. Aquest és el cas del desodorant solidari Viridis, un producte sense substàncies químiques que diferents estudis relacionen amb malalties. A més, Veritas destinarà el 100% dels beneficis de la venda d’aquest producte a associacions locals que col·laboren a lluitar contra el càncer de mama. Per altra banda, Oxfam Intermón va començar la campanya “Juntas Somos Victoria” d’Oxfam, que denuncia la violència que pateixen les dones a Colòmbia

Aquest Nadal, estalviem temps a la cuina!

$
0
0

El Nadal és un dia de reunió familiar i menjar, molt menjar! De fet, per a molta gent sol ser un dia força estressant, perquè ha de fer dinar per a tota la família i això suposa molt de temps a la cuina. Cal preparar una bona olla de caldo, les verdures, la carn d’olla i un segon plat que, en funció de cada família, pot ser carn, peix o una opció vegetariana. A més, si voleu postres més saludables, segur que també teniu pensat preparar algun dolç sa. Amb tot plegat, és inevitable passar moltes hores entre fogons!

Dinar de Nadal saludable

Com podem planificar aquest àpat sense estrès?

Us donem 6 consells clau:

  1. Planifiqueu amb temps la llista de la compra i programeu-vos a l’agenda quins dies començareu a preparar cada plat. És important tenir clar quins moments de la setmana destinareu a preparar cada elaboració, ja que, si sabeu que teniu certs espais reservats, estareu més relaxats i tranquils. La sensació de no saber quan es tindrà temps de cuinar és la pitjor! I la que genera més estrès.
  2. Cuineu amb força antelació. Si feu una bona planificació, podreu deixar llestes moltes preparacions o bases, i el dia de Nadal us estalviareu molt de temps a la cuina. Les salses, cremes i alguns aperitius podeu guardar-los durant 3-4 dies a la nevera, o més temps si podeu envasar-los al buit. Les postres també poden preparar-se amb força dies d’antelació, especialment els torrons, bombons o polvorons; si feu fruita, val més preparar-la el mateix dia.
  1. Repartiu les tasques entre tots els membres de la família. Tothom, tant grans com petits, pot contribuir a les feines que cal fer abans i durant el dia de Nadal: anar a comprar, preparar diferents elaboracions, parar la taula, tallar torrons, posar el rentaplats… No ho feu tot vosaltres! Saber que hi ha més mans per treballar fa més planer el dia.
  2. Traieu-vos feina de sobre amb el caldo de Nadal d’Aneto. Si sabeu que no tindreu temps per fer-ho tot, aposteu per comprar caldos de bona qualitat, sense conservants, sucres ni altres additius afegits. El caldo de Nadal d’Aneto és una gran alternativa, ja que manté tot el gust d’un bon caldo casolà! Està fet amb costella de porc, gallina, pastanaga, porro, cigrons, all, garró de vedella, pernil ibèric, cebes, col, api, patata i sal marina. No té gluten, lactis ni ou i està preparat a foc lent durant tres hores, com sempre s’ha fet. Sorprendreu tota la família amb el millor sabor i sense haver d’estressar-vos ni passar gaire temps a la cuina.
  1. Reaprofiteu les sobres. Sabem que el Nadal és una època en què, a vegades, ens excedim una mica amb la quantitat de menjar. Però, no llenceu res! Penseu que tot es mereix una segona oportunitat. I, de fet, no us ha passat molts cops que un plat era més bo l’endemà? El brou mateix és deliciós i es pot reaprofitar i incloure’l en altres preparacions com estofats, cremes de verdures o fins i tot per cuinar els cereals i llegums i donar-los un regustet ben bo. Amb la carn i sobres de verdures del brou podeu fer unes croquetes casolanes. La festa està assegurada.
  1. No embogiu amb les quantitats. Sovint, quan sabem que tindrem convidats a casa, tendim a preparar més menjar del que cal. A part dels plats principals, ens enredem a preparar aperitius variats, diferents tipus de postres… però, en realitat, no cal! Que hi hagi més plats no implica que el dinar de Nadal tingui més èxit. Per tant, no us atabaleu preparant més plats dels que calen.

 

Apliqueu aquests consells i descobriu com passar unes festes tranquil·les i sense ansietat.

Si opteu per comprar un caldo de Nadal, us proposem fer un experiment: poseu a prova els més cuinòfils de la família. No ho expliqueu a ningú i a veure si algú descobreix el truc. Segur que més d’un cau a la “trampa”.

Bones festes!

Què hem de menjar aquest gener?

$
0
0

Comença l’any i un dels propòsits que més ens fem és el d’alimentar-nos bé. Sabem que, per aconseguir-ho, és fonamental consumir aliments frescos i de temporada. Tenir present el calendari de fruites i verdures locals és una gran ajuda perquè, en definitiva, no hi ha res millor que fer cas a la naturalesa, que sap què ens ha de donar en cada moment per tenir salut.

fruites i verdures de gener

El gener és un dels mesos més freds de l’any. Necessitem calories que ens donin energia per mantenir-nos calents. Per això abunden les verdures d’arrel i els tubercles, dolços i rics en midons que ens permetran elaborar brous i tot tipus de plat de cullera. També podem afegir a la cistella unes quantes fulles verdes per incorporar a les amanides tèbies. Gairebé no falta cap membre de la família de les crucíferes, molt rica en glucosinolats, que són substàncies protectores difícils de trobar en altres aliments.

Les fruites no es troben especialment a l’ordre del dia i és que, en general, tendeixen a refredar-nos molt i per això venen de gust més en èpoques de calor. En canvi, seguirem trobant algunes pomes i cítrics, riques en vitamina C, la gran aliada del sistema immunitari.

A continuació, us deixem una llista de les fruites i verdures que hauríem de tenir a la taula al llarg d’aquest mes. El nostre territori és molt ampli i això fa que hi hagi petites variacions entre les zones més càlides i les més humides i costaneres. Recordeu que, quan trieu aliments locals i de temporada, no només aposteu per la vostra salut, sinó també per la del planeta.

fruites i verdures de temporada

Són el mateix els olis vegetals que els essencials?

$
0
0

Els olis vegetals i els essencials tenen algunes diferències: des del mètode que es fa servir per extreure’ls fins als usos que tenen. Us expliquem com diferenciar-los.

Oli essencial Ilang-Ilang

Per la seva banda, els olis vegetals s’obtenen a partir de les parts grasses de les plantes (les llavors o els fruits) mitjançant extracció. Aquests olis són rics en àcids grassos essencials, s’absorbeixen amb facilitat sense obstruir els porus, tonifiquen i reforcen les membranes de la pell –ja que li aporten elasticitat i la regeneren– i són vehicles de vitamines liposolubles com A, D i E. Destaquen pels seus beneficis antienvelliment, nutritius, calmants o reafirmants.

Aquests olis vegetals es classifiquen tenint en compte la mida de les seves molècules i la seva capacitat d’absorció. Entre els més habituals tenim el d’ametlla, alvocat, oliva, jojoba, argània, sèsam, onagra o rosa de mosqueta, entre d’altres.

D’altra banda, els olis essencials són compostos que s’extreuen a partir de plantes mitjançant destil·lació o extracció. Aquests olis, bàsicament, contenen el que podríem considerar l’essència de la planta, i són substàncies no grasses molt volàtils. Difereixen de l’estructura molecular dels olis vegetals i destaquen perquè tenen propietats antisèptiques, relaxants, reguladores, tonificants, antiinflamatòries i també perquè serveixen per tractar migranyes, problemes capil·lars o acne.

Alguns dels olis essencials que trobem al mercat són el de sàndal, gessamí, espígol, bergamota, ilang-ilang, petit grain, menta piperita o eucaliptus, entre d’altres.

Ilang-ilang i petit grain, dos olis essencials per al benestar

El terme ilang-ilang significa “flor de flors” i designa un oli essencial que s’extreu de les vistoses flors que provenen de l’arbre anomenat igual. D’aroma dolça i agradable, es fa servir molt per a tractaments capil·lars. No obstant això, també es coneix per les seves propietats relaxants i estimulants. L’ilang-ilang ens ajuda a relaxar-nos, millora l’ànim estimulant sensacions positives i facilita el descans. A més, ajuda a prevenir la pèrdua de cabells, ja que en millora la condició i brillantor, va bé en cas de mal de cap i quan hi ha problemes de la pell.

El petit grain és un altre oli essencial molt interessant que s’extreu de les fulles i branques del taronger agre i que destaca per una aroma de notes amargues i florals. Es fa servir per tractar menstruacions irregulars i doloroses, encara que també relaxa i calma, fomenta la concentració mental i té un efecte antiinflamatori.

Acorelle ha llançat una fragància anomenada La Bohème que conté aquests dos olis essencials tan meravellosos i que contribueix al benestar i positivitat. A més, és equilibrant i té molts matisos, espurnejants i alegres, i notes fresques i florals. És important dir, també, que aquesta fragància no conté ftalats, substàncies bioacumulables ni fixadors químics.

Nova Barcelona Slow Food Guide 2020!

$
0
0

El 20 de novembre passat i, aprofitant l’edició anual del Fòrum Gastronòmic 2020, es va presentar la segona Barcelona Slow Food Guide, que recull 101 locals de Barcelona i rodalia que comparteixen una filosofia gastronòmica comuna: el menjar, que reflecteix una identitat i riquesa cultural, relacionat amb temes tan actuals com la sostenibilitat, l’escalfament global i la lluita per l’amenaça contra la biodiversitat.

Barcelona Slow Food Guide 2020

Enguany tenim 30 cargols slow que reten homenatge a aquest esperit Slow Food i que, juntament amb la resta de locals gastronòmics, s’esforcen per oferir una cuina bona, neta, justa, ecològica, de proximitat i d’acord amb els principis del moviment.

A la guia d’aquest 2020, a part de la descripció genèrica de cadascun dels locals, també hi trobem una petita classificació d’acord amb la llegenda següent:

  • Locals especials per la seva cuina que segueixen els valors Slow Food.
  • Locals amb una carta de vins en què predominen petits productors i varietats de vi. representatives del territori.
  • Locals amb una proposta de plats i receptes tradicionals de la zona.
  • Locals en què predominen plats vegetals a la carta.
  • Locals on serveixen aigua tractada amb dispositius professionals especials.

A més, no podem passar per alt que el pa és un aliment identificatiu de la nostra terra i cal valorar el conjunt de forners artesans que treballen a petita escala per oferir-nos aquest plaer bàsic. Així que hi podreu llegir un petit llistat de fleques que treballen seguint la tradició, com el Forn Baluard, la Fleca Fortino, el Forn Mistral o el Forn de Sant Josep, entre d’altres.

Aquí us deixem els 30 restaurants premiats amb el Cargol (selecció entre tots els locals de la guia), que són representants autèntics del moviment d’aquesta filosofia Slow Food:

  • Agreste de Fabio & Roser
  • Aürt
  • Berbena
  • Ca n’Armengol
  • Cèntric Gastro
  • El Dinou
  • El Filete Ruso
  • El Mercader de l’Eixample
  • Gat Blau
  • L’Artesana Poblenou
  • La Nansa
  • La Salseta
  • La Taverna del Ciri
  • La Violeta
  • Lasal del Varador
  • Llamber
  • Lluerna
  • Marimorena
  • Montiel
  • Monvínic
  • My Fucking Restaurant
  • Olivos Comida y Vinos
  • Ona Nuit
  • Plata Bistró
  • Rasoterra
  • Somorrostro
  • Teòric Taverna Gastronòmica
  • Xavier Pellicer
  • Zero Patatero

 

Quan ens referim als 101 locals gastronòmics, estem parlant no només de restaurants (Mas Salagros-Restaurant 1947, Lluritu, La Pubilla, Iradier, Granja Elena, Dos Pebrots…) –alguns dels quals fins i tot tenen estrella Michelin (Aürt, Lluerna, Lasarte…)– sinó de pizzeries (Pizza d’Autore, La Balmesina…), de gelateries (De la Crem, Parallelo Gelato…), de cerveseries artesanes (Ale & Hop, Garage Bar…), de vinoteques (Monocrom, Macot…) i fins i tot de cocteleries (Dr. Satrvinsky) que comparteixen aquest savoir faire artesanal amb ingredients de proximitat, producció pròpia i que s’identifiquen amb la cultura de la qual formen part.

Aquesta guia és un regal perfecte per aquestes èpoques nadalenques, ja sigui per a un amic invisible, com a regal de Nadal o Reis o simplement com a autoregal si us considereu un foodie en tota regla!

Els aliments tenen relació amb l’olor corporal?

$
0
0

Quan pensem en suor, solem associar-la a una olor desagradable i poc atractiva. Però, sempre fa pudor la suor?

suor

Determinar si una olor és agradable o desagradable pot resultar una tasca complicada. Cada cultura o raça presenta característiques que poden fer que variï. Per a una persona d’Europa potser algunes olors com les espècies són massa fortes, mentre que, en altres cultures, on aquests condiments es fan servir de forma habitual, no impliquen cap tipus de molèstia.

Els aliments poden variar l’olor que fem?

Sabem que els espàrrecs fan que l’orina tingui una olor molt pronunciada, que si mengem molt d’all o ceba l’alè se’n ressentirà o que les persones que mengen carn en excés solen fer una olor més forta que les veganes o vegetarianes.

Però també cal dir que, algunes persones que s’alimenten de forma adequada poden tenir determinats problemes que generin acumulació de toxines o altres components en el fetge, o problemes a la pell com diferents tipus de fongs, infeccions o mal funcionament de les glàndules, per exemple.

Per què algunes persones fan una olor desagradable?

Hi ha diferents raons que poden ser l’origen d’una olor corporal poc agradable. Entre d’altres, hi ha dues situacions que ho fan possible: un defecte en l’enzim hepàtic i un canvi radical en l’estil d’alimentació.

El primer es coneix com a trimetilaminuria o síndrome de l’olor de peix. Es tracta d’una malaltia metabòlica provocada pel defecte d’un enzim hepàtic: la flavinmonooxigenasa 3. Això fa que, en menjar segons quins aliments, aparegui la pudor. Tot i no provocar defectes congènits ni ser problemàtica per al desenvolupament psicomotor, pot generar problemes a l’hora de relacionar-se amb els altres.

Una altra raó pot ser una dieta cetogènica o molt baixa en carbohidrats. Això sol passar en els primers estadis, quan la persona s’està adaptant a la dieta (un cop adaptada, desapareix).

Com evitar la pudor?

És cert que el consum d’alguns aliments pot provocar canvis en l’olor corporal, però, com hem dit, si no se’n fa un consum excessiu no hi ha d’haver repercussions.

Per tant, en el context d’una dieta saludable, sense excessos ni un consum exagerat de cap aliment en concret, l’olor corporal no ha de variar. És a dir, en una dieta variada i equilibrada en què consumim una dosi adequada de vegetals i fruites, i sempre i que no fem una activitat que ens faci suar massa, no hem de tenir problemes.

Per això, és imprescindible ingerir prou vegetals. Una manera fàcil de fer-ho, sense haver de complicar-nos la vida, és amb les verduretes per a torrades de El Huerto de La Piara, 100% sense additius ni lactosa. Entre altres varietats, destaquem la de pebrots vermells i grocs amb ceba i la de carbassó, carxofa, espàrrecs verds, albergínies i alls tendres; així com les varietats d’hummus amb carxofa o albergínia.

Aprèn, comparteix i gaudeix a Terra Veritas

$
0
0

Aquesta setmana, Terra Veritas ha celebrat que, des que va obrir portes ara fa quatre anys, ha construït un espai per on han passat més de quatre mil persones gairebé cada any per aprendre i compartir un estil de vida saludable i conscient i gaudir-ne. I ho ha fet amb un esmorzar-dinar elaborat per Maria Ballesteros per tal de donar les gràcies a tots els col·laboradors que els han acompanyat durant tot aquest temps.

4t aniversari Terra Veritas

Situat al cor de Barcelona, Terra Veritas s’ha convertit en un espai multidisciplinari de referència on xefs, professionals de la salut, productors i emprenedors de projectes sostenibles han pogut compartir coneixements i passió amb tots nosaltres.

“Des que vaig entrar per primera vegada a Terra Veritas per impartir-hi un curs de cuina, em vaig sentir i m’han fet sentir com a casa. És el lloc de trobada que reuneix les persones que volen aprendre un estil de vida més sostenible i de més qualitat i és, sense dubtar-ho, el meu lloc preferit de Barcelona. Em sento molt acompanyat, apreciat i estimat, i em fa immensament feliç poder contribuir, des de Terra Veritas, a fer que cada vegada més persones s’animin a cuinar, alimentar-se, comprar, participar i compartir el plaer i la necessitat d’integrar en el dia a dia una alimentació que cuida les persones i el planeta i que és equilibrada, saludable i 100% ecològica.” – Alf Mota, cuiner especialitzat en cuina terapèutica.

“Col·laborar amb Veritas m’agrada des de dos vessants: el personal i el professional. Personalment perquè tinc una filla de dotze anys que és intolerant a la fructosa, a la lactosa, a la proteïna de vaca i al gluten, un fill petit de sis anys que va decidir amb quatre anys que això de menjar carn no era per a ell, i la Mónica, la meva dona i cofundadora de Delicious & Sons, és vegana. Així que tenim un repte com a família! I a Veritas sempre hem trobat tot el que necessitàvem. Personalment m’agrada anar a Terra Veritas perquè hi ha cursos, tallers i propostes molt interessants. D’altra banda, professionalment, és un plaer poder fer-hi tallers! L’espai té llum natural i està preparat perquè sigui molt àgil. A més, m’encanta l’equip de Veritas. Som tots com una família i això em fa sentir bé.” – Ricky Mandle, cofundador de Delicious & Sons.

Brunch saludable

L’espai, ampli i lluminós, ha permès acollir més de dues-centes activitats diferents: cuina en directe, tallers, xerrades i conferències, ioga, sopars per a grups i presentació de libres, entre d’altres.

Des d’aquest any, Terra Veritas també acull la comunitat Adidas Runners, que un cop al mes fan servir l’espai per fer exercici; d’aquesta manera, vinculen l’alimentació saludable i l’esport.

A més, Terra Veritas també ha fet possible projectes com Impact Friday, de la Fundació BarcelonActua, que cada setmana fa servir la cuina d’aquest espai per preparar cinquanta racions de menjar per a persones sense llar del Raval. Aquest projecte social té com a objectiu crear llaços i contribuir a la normalització i la inclusió de persones immigrants i sol·licitants d’asil alhora que els ajuden a aprendre l’idioma.

“Veritas és BACempresa des de fa anys, és a dir, col·labora econòmicament per fer sostenible l’acció social de BarcelonActua i fer camí junts. Un cop al mes ens deixa el seu fantàstic espai Terra Veritas per cuinar àpats per tal que persones sense llar de la ciutat de Barcelona puguin sopar el mateix dia i ara impulsem junts els “Impact Friday” per mobilitzar empreses i sensibilitzar els seus treballadors sobre la realitat social de persones en situació d’exclusió. A més, cinc botigues Veritas de Barcelona col·laboren cada setmana, donant aliments que no poden vendre a les activitats on cuinem per a col·lectius en situació de vulnerabilitat. Finalment, l’any 2018 vam cocrear una activitat setmanal per a infants del barri del Raval i amb voluntaris treballadors de l’empresa, en horari laboral.” – Aline Dujardin, de la Fundació BarcelonActua.

Amb l’èxit de l’espai, Terra Veritas s’ha convertit en un projecte que no ha deixat de créixer i, des de fa un any, també té dos espais nous –un a Sant Cugat del Vallès i l’altre Bilbao– que permeten que l’alimentació saludable pugui arribar a molta més gent.

“Terra Veritas ha sigut casa meva durant els últims quatre anys. He impartit molts tallers i cursos tant a Barcelona com a Sant Cugat i Bilbao. Vaig tenir la sort de participar en la creació de l’espai, ara fa més de quatre anys, quan el Silvio em va explicar la idea que tenia. Vam fer una festa d’inauguració preciosa i fa poc menys d’un any tornava a participar en el nou espai de Sant Cugat. Per a mi ha suposat una oportunitat magnífica per compartir, amb totes les persones que han vingut a tots els meus tallers i cursos, tot el coneixement i experiència que tinc. Ha estat un luxe poder conèixer tanta gent meravellosa i poder-ne aprendre. Estic segura que el projecte Terra Veritas seguirà creixent i oferint contingut de valor i experiències meravelloses.” – Mireia Anglada, xef d’alta gastronomia i membre d’Ecochef España.

“És fantàstic poder tenir un espai tant bonic a Sant Cugat! Fora de Barcelona és difícil trobar espais de confiança per aprendre d’alimentació i salut, i Terra Veritas és una gran oportunitat per totes les persones que viuen a la zona del Vallès.” – Gina Estapé, dietista d’Etselquemenges i autora del compte d’Instagram i el blog “My Healthy Bites”.


Sortegem 1 curs Stop Restrenyiment

$
0
0
Participa i soluciona el teu restrenyiment!

L’error fatal que convertiria la carn vegetal en una broma de mal gust

$
0
0

L’última campanya de Burger King ha desplegat els seus enganxifosos tentacles a la ciutat més carnívora de l’Estat espanyol. L’objectiu era ben senzill: demostrar que era possible enganyar els habitants d’Àvila, que tenen el gen de la carn adherit als budells, fent passar hamburgueses vegetals per hamburgueses d’origen animal. “Molta carn, molta carn, però a Àvila s’ho han empassat. Si la ciutat més carnívora del país no ha notat res, la resta d’Espanya, tampoc”, diuen traient pit els responsables de la performance.

Hamburguesa vegetal Marc Casanovas

Evidentment, s’ha demostrat a posteriori que el test era amb un grup reduït d’individus informats del propòsit. En cas contrari, l’acció hauria pogut ser titllada de delictiva per algun al·lèrgic alimentari. La qüestió és que en el vídeo, molt comentat a les xarxes socials, s’hi veuen ciutadans d’edats i classes socials diferents participant en l’irritant experiment social de sempre: carnívors que queden com passerells i que no perceben cap diferència entre una hamburguesa de carn de vedella picada passada per la graella i una massa de pèsol, oli de cànula premsat i cel·lulosa de bambú. L’anunci s’adreça als clients carnívors de tota la vida, i no pas als potencials clients vegetarians, com podria semblar en un primer moment. Una dada resol qualsevol mena de dubte sobre el tema: el 95% dels consumidors d’hamburgueses d’origen vegetal dels Estats Units han comprat també una hamburguesa de carn animal en l’últim any. Això demostra que el client principal d’aquest producte no és vegetarià. I els encarregats dels números de Burger King ho saben.

Doncs bé, el més destacat aquí, i que passa inexplicablement inadvertit, és l’apropiació clamorosa de la carn vegetal per part de les grans cases de menjar ràpid. La fal·lera del nou consumidor per suprimir la carn vermella de la dieta ha resultat ser un negoci milionari massa suculent pel qui mouen els fils. Són els dolents de sempre amb la pell canviada; el llop que treu la pota enfarinada per sota la porta perquè el deixem entrar a desbudellar les pobres cabretes. Que quedi ben clar: és ben lícit que Burger King, McDonald’s i altres grans empreses alimentàries venguin tones de carn de laboratori, però que això sigui una bona notícia per al planeta és més que discutible. I és que, mentre alguns aixequen els braços en senyal de victòria, la carn vegetal comparteix carta amb desenes de menús de carn produïda a baix cost servida per treballadors amb contractes indignes. Perquè són negocis que han de vendre el que faci falta per quadrar els números a finals d’any. Si ara toca carn vegetal, endavant; si demà és el torn de les empanades d’insectes, lloats siguin els grills i les paneroles que abunden arreu.

La revolució de la carn vegetal serà una gran fal·làcia si cau en els mateixos errors històrics –i en les mateixes mans– del sector de la carn tradicional. Si el que volem és un sistema alimentari alternatiu –cosa difícil de creure si fem una ullada al consum de carn mundial, que no ha deixat d’augmentar– no s’han d’imitar els mateixos vicis de la carn en nom del capital. La periodista Alicia Kennedy ho il·lustra amb encert en la radiografia que fa del futur de l’hamburguesa vegetal: “La demanda generalitzada de llenties en lloc de carn de vedella sens dubte seria una millora per a la salut de la terra i l’aigua. Però convertir les llenties en un producte similar a la carn processada, en lloc de vendre-les a granel directament als consumidors, fa que hi hagi d’haver un intermediari que d’altra manera seria qüestionable que hi fos. El resultat són processos més industrialitzats i un preu més alt. Penseu en això: una hamburguesa de Beyond Meat costa gairebé dotze dòlars. La carn de vedella alimentada amb pastura pot costar tan poc com tres dòlars amb setanta. Mentrestant, un quilo de llenties seques es ven per menys de dos dòlars”.

Quin és l’impacte climàtic real d’una hamburguesa vegetal? Les empreses productores de carn vegetal han de vendre el seu producte de bracet del Big Mac o el Whopper? Els nous milionaris de Silicon Valley inventors de la carn de laboratori són realment els nous herois del planeta? És vital deixar-ho ben clar perquè desxifrar aquest misteri servirà per distingir el llop disfressat de les pobres cabretes.

Batut depuratiu de papaia, gingebre i llimona

$
0
0

Cada any que comença és un cicle: coses que cal treballar, coses que cal deixar anar, coses que cal reafirmar, propòsits que volem aconseguir… En tot cas, sempre tenim feina per davant amb nosaltres mateixos, amb els altres, amb el planeta. El meu desig a escala planetària és que teixim de veritat una xarxa de consciència: cada gest compta, cada acte pot sumar o restar. Estic convençuda que podem fer-ho millor! Us animo a posar-vos a prova, a veure en què podem millorar i sumar.

Batut papaia depuratiu

I per això, aquest esmorzar va de millorar, de començar l’any netejant, netejant el nostre temple, que és com podem considerar el nostre cos físic. Passades les festes, les reunions familiars i els àpats sense control, arriba el moment de reiniciar, el temps de donar un descans al sistema digestiu i de netejar, de desfer-nos dels excessos.

A més, segur que el cos ens ho demana! Segurament fins i tot tindrem més set; si hem begut més alcohol del que és habitual, ho notarem clarament. En aquest cas, van molt bé les infusions digestives i els sucs de llimona diluïts en aigua tèbia al matí, i recuperar bons hàbits d’alimentació.

Ingredients digestius

La meva contribució i proposta per començar aquesta tasca és un bol de batut amb ingredients fàcils de digerir que no ens complicarà gaire la vida a l’hora de preparar-lo:

  • Papaia: juntament amb la pinya, és de les fruites més recomanades per cuidar el sistema digestiu i per incloure en una fase de neteja orgànica. La papaïna és l’enzim estrella.
  • Prunes seques: fibra pura per facilitar les evacuacions i eliminar residus.
  • Gingebre: a més de millorar les digestions, aporta calor interna.
  • Llimona: en farem servir la pell i una part del suc. Té molts beneficis: vitamina C, antioxidants, minerals…
  • Llet vegetal amb cúrcuma: la cúrcuma és una de les espècies més que recomanables per a la salut del sistema digestiu. Sobretot si ens hem passat molt menjant, ja que desinflama. Es pot comprar la llet de civada amb cúrcuma o partir d’una llet vegetal i afegir-ne mitja culleradeta al batut.

Ingredients batut depuratiu a base de papaia

La combinació, a més de netejar, és deliciosa!

Espero que us agradi! Bon any!

La recepta: Batut de papaia The clean

Ingredients (per a 2 racions)

  • 6 prunes seques sense pinyol
  • Mitja papaia ben madura, sense pell ni llavors
  • Un trosset de gingebre ratllat
  • 1 c.s. de ratlladura de llimona (només la part groga, la part blanca és amarga)
  • 400 ml de llet de civada i cúrcuma, o de llet vegetal sola més ½ culleradeta de cúrcuma mòlta

Preparació

  1. Coeu les prunes amb una mica d’aigua fins que estiguin tendres.
  2. Poseu al got de la batedora la papaia trossejada (reserveu-ne uns trossets per afegir al bol) juntament amb el gingebre ratllat (2 culleradetes petites), la pell de llimona i la llet vegetal. Tritureu-ho tot.
  3. Serviu el batut en bols i afegiu-hi les prunes cuites, els trossets de papaia i decoreu-lo amb uns traços de puré de fruits vermells (opcional).

Llegums amb receptes diferents

$
0
0


Els llegums són un aliment bàsic per a totes les cultures des de fa segles.

Tenim clar que és necessari menjar-ne, però sovint tenim un ventall petit de receptes per cuinar i fer-los llaminers i atractius.

Sempre hem sentit que són una font important de proteïnes, però, poden substituir la proteïna animal en uns quants àpats setmanals?

DESCRIPCIÓ DEL TALLER

T’explicarem com triar i preparar-los per fer-los més digestius i assimilar-ne millor els nutrients.
Et donarem diferents opcions per incorporar-los a taula: amanides, sopes, patés, germinats, croquetes, hamburgueses, potatges.

En aquest taller 100% pràctic cuinarem els llegums de maneres diferents de les habituals per donar una nova oportunitat a un aliment tan bàsic i necessari.

QUI

María Llamas, coach nutricional formada al IIN Institute of Integrative Nutrition of New York. Graduada en Arts Culinaries pel Dublin Institute of Technology. Creadora de receptes i bloguera per a una vida més plena i saludable.

Ha treballat de xef executiva al Supermercat Obbio del 2015 al 2017 i, abans, a Dublín i a Cambodja.

Es la conductora del nou curs “Del sopar al tàper”, que comencem el proper 20 de gener a Etselquemenges.

INCLOU

· Receptari complet amb la informació oferta a classe.
· Demostració i pràctica culinària amb aliments ecològics i de temporada.
·Àpat-degustació de tots els plats preparats.

LLOC

Barcelona Cuina Natural
c/ Berlinès, 3 (Barcelona)

Més informació a: inscripcions@barcelonacuinanatural.cat / 650 968 473

ORGANITZA

 

 

 

 

 

La María Llamas també fa un nou curs a Etselquemenges

Si t’agraden les propostes de la María Llamas, no et perdis el següent curs d’Etselquemenges i María Llamas “Del sopar al tàper” que comencem aviat. Fes que el 2020 sigui l’any en què els teus sopars i tàpers per anar a treballar siguin sans i fàcils de fer. Del 20 de gener a l’1 de febrer menjarem el mateix sopar i prepararem els mateixos tàpers, en comunitat!

Apunta't al curs Del Sopar al Tàper

Per què dormir bé redueix el dolor crònic?

$
0
0

Per què dormir bé redueix el dolor crònic?

dolor crònic

La inflamació és la responsable de molts dels dolors crònics més habituals. En aquesta xerrada descobriràs per què, si dorms bé, pots reduir el dolor i què pots fer per descansar bé.

Data i horari

Divendres, 7 de febrer, de 17h a 19h

Qui

Marcello Soi, farmacèutic, dietista i psiconeuroimmunòleg d’Etselquemenges

Preu

5,95 € (gratuït per als socis d’Etselquemenges)

Lloc

Espai la Vall
C/ Joan Fuster, 7
43007 Tarragona

Organitza

Viewing all 3973 articles
Browse latest View live