Solgar
Envasos biodegradables obligatoris als restaurants per lluitar contra el malbaratament
A Catalunya, el menjar que es perd o es llença al llarg de tota la cadena alimentària es xifra en 262.000 tones d’aliments, uns 35 quilos per català a l’any. Segons dades de la Comissió Europea, l’Estat espanyol ocupa el setè lloc quant a malbaratament d’aliments.
Amb l’objectiu de corregir aquesta situació, el Ple del Parlament de Catalunya ha aprovat per unanimitat de tots els grups la Llei de prevenció de les pèrdues i el malbaratament d’aliments a Catalunya per tal de reduir en un 50% el malbaratament alimentari l’any 2030. Es tracta d’una normativa pionera a Europa que prioritza la prevenció en origen davant la redistribució dels excedents, i ho fa al llarg de tota la cadena alimentària amb un èmfasi especial a la gestió dels residus als restaurants.
Envasos biodegradables als restaurants
Els clients de tots els bars i restaurants de Catalunya tindran dret a emportar-se els aliments que no hagin consumit i el local els haurà de facilitar l’envàs, que, a més, haurà de ser biodegradable i sense cap cost addicional. El client també pot dur un envàs de casa, si ho vol.
Els restauradors hauran d’informar d’aquesta possibilitat als clients de manera clara i visible a la carta o al menú.
Altres mesures contra el malbaratament
Als banquets de casaments, batejos o comunions que hi hagi més de cent assistents, el restaurant o el servei de càtering haurà de facilitar que les persones que paguin la factura es puguin endur el que hagi sobrat. Els envasos seran gratuïts i hauran de ser biodegradables i reutilitzables per tal de no agreujar la problemàtica mediambiental.
La normativa també obliga els supermercats a incentivar la venda de productes a punt de caducar o amb alguna imperfecció a un preu reduït i a fomentar la venda d’aliments a granel, que a més genera menys residus d’envasos i embalatges de plàstic. Si no es compleix la llei, les multes poden arribar fins a 150.000 €.
Pel que fa al gruix de les empreses del sector de l’alimentació, totes llevat de les més petites hauran de tenir un pla de prevenció de pèrdues i malbaratament d’aliments i estaran obligades a mesurar i informar anualment sobre els nivells de generació de pèrdues i malbaratament. Alhora, estan obligades a aplicar la jerarquia de prioritats pel que fa al destí dels excedents: com a primera destinació, l’alimentació humana; la segona destinació ha de ser l’alimentació animal i, si aquestes opcions no són possibles, finalment, hi haurà el compostatge o altres usos tècnics.
La nova llei també imposa a l’administració pública i a la resta d’entitats del sector públic l’obligació d’incorporar als contractes públics i als convenis de gestió de serveis relacionats amb la gestió d’aliments clàusules per prevenir les pèrdues i el malbaratament d’aliments.
Es preveu la regulació de l’espigolament com una activitat complementària i sense ànim de lucre que té com a objectiu prevenir les pèrdues alimentàries a la producció primària. Els espigoladors són les persones que treballen al camp després de la collita per reaprofitar tot el producte que hi queda.
Paral·lelament, les administracions hauran d’impulsar campanyes per sensibilitzar la ciutadania sobre el malbaratament i fomentar les bones pràctiques comercials a tots els nivells de la cadena alimentària, ja que un 60% del malbaratament prové de les llars.
Núria Coll, Directora d’Etselquemenges.cat, Soycomocomo.es, la Consulta nutricional d’Etselquemenges i creadora del Cómo Como Festival
La Núria Coll és la dona que hi ha al darrere d’Etselquemenges, una empresa que ja té disset persones treballant-hi i que no para de créixer des que va néixer fa vuit anys.
A més de liderar aquest projecte d’èxit, la Núria tira endavant un projecte personal i familiar molt exigent: és mare de la Vinyet, que té cinc anys, i de la Ginesta i l’Erol, que en tenen dos.
En un entorn de vegades governat per dogmes i on s’espera que les dones es lliurin a la criança, la Núria ha hagut de prendre decisions difícils i, a risc de ser criticada, ha pogut continuar liderant activament Etselquemenges i alhora sentir-se en pau amb el paper de mare.
Trobar l’equilibri ha requerit de molta valentia i treball personal. La idea que, quan respectem el que desitgem, oferim una versió nostra molt millor es confirma avui en la seva vida. Cada projecte ocupa un lloc que és respectuós amb ella, com a dona empresària i mare.

Foto: Beth Magre
Quan vas crear Etselquemenges treballaves a TV3 i també feies col·laboracions per a Catalunya Ràdio i RAC1. Com neix la idea de crear un blog d’alimentació saludable?
Va ser per casualitat. Amb l’Adam Martín, periodista especialitzat en alimentació saludable, vam decidir d’obrir un blog per parlar de temes d’alimentació i salut que nosaltres consideràvem interessants i, des del principi, ja vam buscar una persona que dissenyés, una altra que programés i periodistes amb sensibilitat pel tema per poder fer una mena de diari digital temàtic. Volíem crear un mitjà de comunicació, perquè teníem una trajectòria que venia de mitjans generalistes, on el treball en equip és clau per generar molts articles i reportatges.
Ets una dona de ràdio i de tele. Per què vas decidir deixar-ho tot i apostar pel teu projecte personal?
La ràdio ha estat la meva vida i encara em sembla increïble que dirigeixi Etselquemenges i ja no recordi que vinc dels mitjans. Hi té a veure segur l’èxit d’Etselquemenges, motivat pel canvi de paradigma de la societat pel que fa al consum d’alimentació saludable. Cada cop ens llegia més gent, teníem més subscripcions i persones que es volien fer sòcies i això t’anima a pensar en xerrades, tallers de cuina, conferències en vídeo i a fer-ho cada cop més professional. Va ser tot molt orgànic –mai més ben dit– i, quan em vaig quedar embarassada de la primera filla, vaig decidir no tornar a la tele després del part i treballar només a l’Ets. I han passat sis anys des de llavors que han estat una autèntica bogeria pel creixement i el volum de feina que hem sabut generar.
T’imaginaves que avui seria una empresa amb disset persones treballant-hi?
No, de cap manera. L’empresa va evolucionant en funció de les necessitats i hem anat creixent a poc a poc i quan teníem clar que el creixement ens ajudaria a millorar. Cada any em sorprenc de la quantitat de gent que forma part del projecte, ja sigui treballant-hi o col·laborant-hi.

Foto: Beth Magre
La majoria de la plantilla de l’Ets són dones. Creus que les baixes maternals o les absències en cas de malaltia dels fills pot generar inestabilitat a l’empresa?
I ara. No m’ho havia ni plantejat. Soc mare de tres i algunes de les persones de la redacció més veteranes han estat mares més d’un cop i no ha passat res; tenen responsabilitats i poden conciliar. I si alguna criatura se’ls posa malalta, no venen o treballen des de casa. Treballem amb previsió i, si una persona falta algun dia, tot surt igualment. I a mi m’encanta pensar que fem una empresa en què, si tens una reunió de l’escola a la una del migdia, no suposa cap problema.
Sento un orgull molt gran perquè som el millor equip del món
Què sents cada matí quan obres la porta de la redacció?
Soc molt feliç cada dia quan aixequem la persiana. No m’hauria imaginat mai arribar on hem arribat i, quan veig la cara de totes les persones que formen part de l’equip, sento un orgull molt gran perquè som el millor equip del món. Hi ha molt de talent a Etselquemenges.
A partir d’Etselquemenges i de la versió homònima en castellà Soycomocomo has anat creant projectes paral·lels: EtsNen, La Consulta Nutricional d’Etselquemenges, el Cómo Como Festival, cursos digitals, l’Agenda, la revista en paper d’Etselquemenges i Soycomocomo. Com se t’acudeixen tantes idees?
No ho sé. No tinc cap truc. Potser la clau és que m’apassiona el que faig i que penso molt. Ha, ha, ha! Soc molt mental. Ah! I molt curiosa. Això és típic de periodistes i, per tant, tinc molts interessos, m’agrada conèixer mons nous constantment. M’interessa molt la nutrició, la comunicació en diversos formats, el disseny, el màrqueting, l’emprenedoria, l’economia… Això té un risc i és el de perdre el focus i no concentrar prou bé els esforços en pocs projectes perquè surtin bé. Però a poc a poc anem trobant la fórmula.
Potser l’alimentació saludable hi té a veure. De fet estic segura que portar una vida ordenada pel que fa a horaris i hàbits m’ajuda molt.
No tens por al fracàs?
Al fracàs no, però dirigir una empresa molts dies és complicat. El món digital és molt canviant i això genera un cert neguit permanent perquè tot canvia i caduca molt ràpid i el futur és incert per a tothom i difícil de predir. Això trenca la monotonia, cosa que està bé perquè et fa fort i supervivent, t’espavila i et fa pensar solucions increïbles per a tot, però també és esgotador i a vegades fa patir. T’hi has d’acostumar i saber-ho portar perquè, si no, no es gaudeix.
Com es fa per liderar un projecte d’èxit amb dues filles i un fill?
No soc cap superdona. Es fa perquè al darrere tinc una xarxa que ho fa possible. D’entrada, a casa, el meu marit i jo treballem la mateixa quantitat d’hores i tenim dividida a parts iguals la responsabilitat dels fills. Això ja és un gran què, perquè un dia els recullo jo a l’escola i un altre dia ell, i així successivament. Però, a més, tinc una mare que viu al costat de casa meva i que ens ajuda molt tant a l’empresa com amb els fills. I ara que són tan petits, també tinc una persona que ens ajuda a fer el sopar i les rentadores. Sense tot això, jo no podria treballar dues o tres tardes, viatjar algun dia o fer llargs rodatges, com a vegades he de fer. Tot i així tinc un nivell alt d’estrès, tot i que ara que els bessons ja tenen dos anys torno a fer esport i intento tenir moments per mi, perquè, si no, no podria amb tot. Em llevo cada dia a les sis del matí i aprofito per treballar mentre els nens dormen. I ho compenso sopant molt aviat i anant al llit a dos quarts d’onze.

La Núria amb la Vinyet, la Ginesta i l’Erol
Volies ser mare de tres?
No. Sempre deia que en tindria un o dos. Els he tingut perquè la bessonada va venir de segones. Ara, però, no ho canviaria per res del món. Tres és un número màgic per compensar gelosies i protagonismes, sobretot perquè entre tots tres hi ha baralles i complicitat a parts iguals i fan molta pinya i no hi ha distinció de grans i petits.
En un món on l’alimentació saludable va molt unida a una criança respectuosa i amb vincle, has sentit pressions externes o internes per fer les coses d’una manera determinada per què és el que toca?
Sí! Jo soc qui més m’he jutjat i, com totes les mares, segueixo tenint remordiments moltes vegades per no ser el que se suposa que hauria de ser. Però en general em sento en pau amb la vida que tinc, i crec que he trobat un equilibri bo, gràcies, en part, a ser la responsable de l’empresa i, per tant, poder fer i desfer sense la rigidesa d’un horari. Per exemple, jo treballo molt però a casa pràcticament no miren la tele amb mi i la gran només fa una activitat extraescolar. Això vol dir que les tardes que el seu pare i jo estem amb ells, estem per ells des de quarts de cinc i amb atenció plena. I com que no m’agraden gaire els esdeveniments socials i limito molt els dinars i sopars de feina, tinc prou temps per a la família.
Creus que ho vas fer diferent amb la gran que amb els bessons?
Sí! Amb la gran vaig fet pit durant catorze mesos i amb els bessons vaig fer mixta des de l’hospital i els vaig deslletar als tres mesos i mig, coincidint amb la Fira Biocultura. Vaig tornar a casa i ja no vaig recuperar bé la producció de llet i, amb dos, n’estava una mica cansada tot i que m’hauria agradat arribar fins als sis mesos. Ho he fet diferent en tot. I el meu marit també. Passar d’un a tres és molt gros i ja t’ho tires tot a l’esquena. I la veritat és que es gaudeix molt més perquè, quan ploren, saps que potser no els passa res i, quan estan pesats, a vegades rius i tot.

Foto: Beth Magre
Com organitzeu els àpats a casa perquè siguin saludables i no morir en l’intent?
És tota una logística. Sabem que cada dimarts ens arriba la cistella de fruita i verdura ecològica i, a partir d’allà, es desencadenen tots els sopars. Improviso bastant la resta de la compra i cada dia al matí penso una recepta a partir d’uns bàsics i de quina proteïna els han donat a l’escola. Per tant, els dimarts, que a l’escola hi ha carn, sovint sopen ou o llegums. I sempre anem agafant verdures sobrants de la nevera per evitar que se’ns facin malbé. Avui, per exemple, sé que hi ha col i farem tires de col saltades amb carn picada i una mica d’arròs integral. Els faig plats combinats servits en un bol on no hi falta mai greix, com ara alvocat o oli.
Et penedeixes de res?
No és penediment, però no visc bé que no em quedi gaire temps per mi, per tenir més vida social i, sobretot, per estar més amb el meu marit. Però tinc l’esperança que, quan siguin més grans, això arribarà. Amb la maternitat, el “jo” queda en un segon pla, però no pot ser per sempre, o almenys no en el meu cas, perquè m’agrada tenir temps per a mi i caminar sola, fer esport o anar a dinar sense haver de recollir macarrons de sota les taules i estar aixecada, renyant, col·locant pitets i digerint malament. Ara, quan anem tots plegats a dinar en algun restaurant, quan pago, no recordo ni què he menjat.
Com ens afecta el gluten? Per què tant d’enrenou?
Gluten és una paraula que cada vegada està més en boca de tothom: es parla sense parar de les dietes sense gluten, dels riscos del blat modern, de l’addicció al pa… i en molts fòrums es discuteix si és recomanable o no prendre’n.
També cada cop hi ha més casos de persones que, per qüestions de salut o per elecció personal, han decidit deixar el gluten i han experimentat una transformació vital i de salut.Com en gairebé tot, hi ha opinions oposades, punts de vista contradictoris i molt sovint hi ha més preguntes que respostes, fet que confon i preocupa molta gent.
Descripció del taller
Si vols saber-ho tot sobre el gluten i tenir la informació que necessites per formar-te una opinió sobre el tema, aquest seminari ha estat creat per a tu.
Parlarem del gluten des d’una perspectiva holística, objectiva, basada en els estudis més recents i en la feina dels experts sobre el tema per donar resposta a tots els dubtes que tinguis i aportar-te solucions.
També descobriràs les claus per fer una dieta sense gluten sense deixar de gaudir dels àpats.
PROGRAMA
10-10:15h: Elaboració d’una recepta saludable sense gluten.
10:15-13.45h: Classe teòrica
- Què és el gluten i on n’hi ha.
- Les diferents qualitats del gluten.
- Diferència entre celiaquia, sensibilitat al gluten i al·lèrgia al blat. Mètodes de diagnòstic.
- Símptomes que alerten d’una possible intolerància al gluten.
- Com afecta el gluten a la salut (pell, sistema digestiu, hormonal, nerviós, reproductor, immunològic, cardiovascular…).
- La connexió entre gluten i cervell.
- Substituir el gluten: aliments rics en hidrats bons per a l’intestí.
- Claus per fer menús equilibrats sense gluten.
13:45h a 14h: Degustació en grup i final de classe.
QUI L’IMPARTEIX
El taller va a càrrec d’Elena Carrió, Biòloga i xef al Natural Gourmet Institute for Health and Culinary Arts de NYC.
QUÈ INCLOU
- Dossier amb apunts teòrics dels temes tractats al curs.
- Elaboració i degustació de recepta saludable sense gluten
LLOC
Barcelona Cuina Natural
c/ Berlinès, 3 (Barcelona)
Més informació a: inscripcions@barcelonacuinanatural.cat / 650 968 473
ORGANITZA
Com és el curs “Del sopar al tàper per dins”?
- L’hora del sopar pot arribar a ser una tortura per a tu per la falta de temps i idees?
- Moltes nits sopes el mateix o menges qualsevol cosa de la nevera?
- Necessites idees per cuinar plats bons i sans per la família?
Aquest curs és per a tu! |
La clau per a una nit sense estrès i una alimentació equilibrada, amb sopars fàcils i sans i carmanyoles senzilles i nutritives, consisteix a organitzar i programar els menús setmanals. Quan sabem quines receptes soparem i què hem de comprar, ens traiem un gran pes de sobre.
Amb aquest curs, ens oblidarem de l’estrès de pensar què soparem de dilluns a diumenge, ens assegurarem de portar carmanyoles delicioses a la feina i aprofitarem millor el temps a la cuina. Així estarem ben nodrits i tindrem prou energia fins i tot en les setmanes més frenètiques. Sabrem exactament què prepararem, amb tots els passos i una llista d’ingredients que ens permetrà tenir-ho tot a punt per començar.
13 vídeo-receptes de sopars
Pots adquirir el curs en versió omnívora o vegetariana amb aquestes delicioses receptes d’hivern:
- Truita de kale, patata i bolets
- Curri vermell amb cigrons i coco
- Ordi amb carbassa, carbassó i pesto
- Hamburgueses de salmó amb cuscús de bròquil / Hamburguesa de coliflor i llenties amb paté de xirivia (versió vegetariana)
- Moniato al forn amb formatge halloumi
- Fonoll rostit amb mongeta blanca i pasta orzo
- Sopa toscana amb mongeta blanca
- Quinoa amb kale, espinacs i formatge feta
- Bròquil amb vedella a la taronja / Bròquil amb tofu a la taronja (versió vegetariana)
- Xili vegetarià amb xirivia i mongeta roja
- Pizza de bròquil, mató i carxofes
- Crema d’api-rave amb farigola i cruixent de fajol
- Shakshuka verda
A més, al curs hi trobaràs 10 idees de carmanyoles basades en els sopars.
Més continguts del curs
- Teoria de la carmanyola i consells per preparar sopars saludables i ràpids.
- Planificació setmanal.
- Llista de la compra.
- Receptari en PDF.
- Sistema de suport guiat amb la María Llamas per resoldre tots els dubtes que tinguis de les receptes.
3 bonus gratis
A més et regalem gratis aquests bonus perquè ampliïs els teus coneixements de cuina
- Com crear una sopa o crema des de zero: 7 passos per a una sopa perfecta.
- Quin tàper cal comprar: els recipients han de ser saludables per fora però també per dins. Analitzem tots els materials per descobrir quins són els que no contenen tòxics.
- Guia: com coure bé cereals i llegums: aprèn, pas a pas, com coure cereals i llegums. Gràfic amb les proporcions d’aigua i durada de cadascun.
El curs comença el 16 de març i el tindreu per sempre al vostre compte. El diumenge 15 tanquem inscripcions a les 23.59 h.
Apunta-t'hi! |
La pell, un indicador de salut
La pell, l’òrgan més gran del cos, té funcions imprescindibles per protegir l’organisme: ajuda a combatre bacteris i substàncies químiques, regula la temperatura corporal, assegura la producció de la vitamina D i permet tenir contacte amb el món exterior a través del tacte. Per això mantenir-la sana és molt important.
Per què envelleix la pell?
Quan som joves, la pell es regenera de forma ràpida i eficient gràcies a la producció de col·lagen. De totes maneres, a mesura que ens fem grans el col·lagen disminueix i la pell perd flexibilitat per causes d’origen intern o extern.
Internament, l’envelliment es produeix per l’alliberament de radicals lliures i per una disminució de la capacitat antioxidant del cos. Aspectes com un nivell de sucre en sang elevat, un estrès mantingut al llarg del temps o problemes com l’acne o èczema, poden provocar canvis en la producció i descomposició del col·lagen que es poden manifestar a la pell.
Des de fora també hi ha factors que poden accelerar l’envelliment, com l’estil de vida, una exposició solar poc adequada o l’ús o contacte abusiu amb vent o aire condicionat, que fan que la pell perdi humitat.
Com podem mantenir saludable la pell?
Mantenir una pell saludable s’aconsegueix amb una dieta adequada, bevent prou aigua i aportant els nutrients necessaris.
És cert que les cremes i locions poden ajudar-nos, però tenen un efecte limitat. Les seves funcions principals són mantenir la humitat de la pell i hidratar la capa superior; però, és imprescindible aportar prou nutrients a través de l’alimentació o la complementació per poder ajudar a millorar l’estat de les capes més internes.
Per sort, cada vegada és més fàcil trobar productes de qualitat al mercat que ofereixin els nutrients essencials per conservar un bon estat nutricional que es reflecteixi a la pell.
Quins ingredients ha de contenir un bon complement per a la pell?
A l’hora de triar els productes més adequats per a la pell cal intentar que incloguin diversos dels components següents:
Vitamines
Les vitamines són imprescindibles per mantenir la pell sana i preservar un bon estat nutricional. També ajuden a reduir la inflamació, combatre afeccions com l’acne, tenir una brillantor adequada, una bona pigmentació i una hidratació correcta. Algunes de les vitamines més relacionades amb la salut de la pell són la biotina (B8), la niacina (B3), la vitamina C, A o E (les dues últimes destaquen, sobretot, perquè són antioxidants).
Antioxidants
Són imprescindibles per combatre l’augment dels radicals lliures a causa de l’envelliment. Els antioxidants ajuden a regenerar la pell, cicatritzar les ferides, renovar el teixit, augmentar la producció de col·lagen, optimitzar l’ús d’oxigen o proporcionar un bon flux sanguini, entre altres beneficis. Destaquen el zinc, la superòxid dismutasa, el resveratrol o l’extracte de llavor de raïm, per exemple.
Ceramides
Pertanyen a la família dels lípids i ajuden a retenir la humitat, la qual cosa permet mantenir la pell hidratada i sense arrugues, ja que actuen com un ciment segellant els espais intercel·lulars.
Sílice
Aquest compost ajuda a formar col·lagen. De forma natural, es troba en algunes fonts com el bambú.
Àcids grassos omega-3 i 6
Són imprescindibles per a la salut gràcies a les seves propietats antiinflamatòries. A més, permeten una entrada de nutrients a les cèl·lules més eficaç i ajuden a mantenir la pell flexible.
Probiòtics
Ajuden a restaurar la funció de barrera de la mucosa intestinal i, en conseqüència, a millorar l’estat de l’intestí (imprescindible per a una bona salut de la pell).
Alguns complements alimentaris de mercat contenen gran part d’aquests ingredients, com l’Skin Nourish, de Douglas Laboratories®. La seva fórmula té dues patents, SkinAx2TM i Ceramosides™, que han estat estudiades i testades amb resultats positius després d’una presa de 60 dies.
La primera conté extracte llavor raïm, SOD de meló, zinc i vitamina C d’alliberament retardat i va ser testada en un estudi clínic durant 8 setmanes en un grup de dones entre 40 i 70 anys. Els resultats van mostrar un 82% de satisfacció global, el 26% més de lluminositat, el 21% van reduir les taques, un 40% van aconseguir més fermesa i un 62% van notar la pell més suau.
D’altra banda, hi ha la patent Ceramosides ™, que, entre altres ingredients, té un concentrat de fitoceramides i digalactosil diglicèrids. Va ser testada durant 60 dies, amb una dosi diària de 30 mg i es va constatar que la hidratació de la pell millorava en només 15 dies.
En definitiva, és important tenir cura de la pell per fora, però mai hem d’oblidar que la salut interior és bàsica perquè els resultats es reflecteixin a l’exterior.
Sortegem 1 lot de productes amb garrofa d’ Es Garrover de Mallorca
Contingut exclusiu per socis.
Girona Mindful Days, tres dies d’activitats per rebre la primavera amb benestar
Ioga, música meditativa, tallers de nutrició, dansa o mindfulness són algunes de les activitats, moltes gratuïtes, que es faran en diferents espais durant tres dies al Girona Mindful Days.
Edgar Tarrés, coordinador de l’esdeveniment, ens explica que Girona és una ciutat a la qual molta gent de Barcelona s’acosta per “descansar”, ja que, tot i ser ciutat, té un ritme molt diferent de la ciutat comtal. A més, ja és una destinació amb moltes propostes d’oci saludable adreçades al turisme, no només a la ciutat, sinó a tota la província. “El que es pretén és donar a conèixer aquesta destinació, com a lloc on passar-ho bé, gaudir de tots els recursos culturals que té i, a més, millorar la vida a través d’activitats de benestar, consciència i transformació personal”, afegeix Tarrés.
Repassem totes les activitats fent esment especial a la xerrada que oferirà Etselquemenges amb el nutricionista David Gasol.
Xerrada de nutrició amb David Gasol
David Gasol, nutricionista de La Consulta d’Etselquemenges donarà el taller de nutrició “Planifica el teu menú de primavera” (dissabte 21 a les 10.30 h). En aquesta xerrada aprendreu les claus per poder organitzar un menú saludable i equilibrat, amb productes de proximitat. Sabreu quins són els aliments més adequats per a la primavera i amb quines coccions en traurem més profit.
A més, en David parlarà de batch cooking o com gestionar eficaçment el temps a la cuina. Veureu que, amb poc temps i les idees clares, podem menjar bé tota la setmana.
Parlarà dels bàsics que no poden faltar mai a la nevera, per ajudar-nos en tot moment a complementar el menú. I us donarà exemples, idees i receptes que us inspirin a començar aquest canvi alimentari.

“Planifica el teu menú de primavera” amb David Gasol
Benestar i consciència
Ara sí, anem per odre. El divendres 20 de març, el Dia Internacional de la Felicitat, s’inicia el festival amb el taller “Benestar i creativitat com a motor empresarial”, adreçat a empreses i persones que volen innovar i crear idees noves per desenvolupar projectes sòlids, creatius, singulars i amb personalitat. Inclou la conferència motivacional d’Irene Bolea, i el taller impartit per Jordi Reixach i Edgar Tarrés, on es donaran les claus per crear projectes transformadors, viables i amb futur.
Al vespre, l’escriptor i presentador del programa “L’ofici de viure”, Gaspar Hernàndez, farà la conferència inaugural “Consciència ara més que mai”, on parlarà de la importància de la consciència avui en dia.
Ioga, atenció plena i música
El dissabte 21 es faran totes les activitats, que aniran des de tallers de ioga, atenció plena, nutrició, dansa i moviment i ioga per a famílies, amb Happy Yoga. També destaca el concert d’harmònics de Mark Pulido, que portarà les seves biles per viure una experiència sonora molt relaxant i espectacular.

Concert de biles amb Mark Pulido
Bany de bosc i taller gastronòmic sensorial
El festival acabarà diumenge amb una gran classe de ioga de Maria Abras al PGA Catalunya. L’Associació Selvans farà un bany de bosc al bosc de Palau, i The Feelfood Project oferirà un taller gastronòmic i sensorial al restaurant Parc del Migdia. A la tarda, per tancar, els Banys Aqva Gerunda acolliran un espectacle de dansa molt relaxant dins l’aigua.
Turisme de benestar
El Girona Mindful Days respon a una tendència en turisme que creix any rere any i que consisteix a trobar espais i moments per a un mateix per retrobar la calma i el benestar com a contrapunt a l’estil de vida actual, carregat de presses, estrès i addiccions tecnològiques que generen patologies noves i malestars diversos.
Una sèrie d’allotjaments oferiran un 15% de descompte als participants del Girona Mindful Days i el gremi de restauració de Girona disposa també d’una gran oferta de restaurants i establiments gastronòmics que seran presents a l’esdeveniment.
Totes aquestes informacions, així com la possibilitat de reservar places per a les activitats, les trobareu al seu web. Encara que moltes activitats siguin a cost zero heu de fer la reserva perquè ja n’hi ha moltes que ja han penjat el cartell d’entrades exhaurides.
El Girona Mindful Days és una iniciativa organitzada per l’Associació d’Hostaleria de Girona amb la col·laboració de l’Ajuntament de Girona i el Patronat de Turisme Costa Brava i Pirineu de Girona. Hi col·labora Gramona, Grup Pous, FEM, Tegust, Sant Aniol, Mercat del Lleó, Tupinamba, Porcus i Televisió de Girona com a mitjà col·laborador.
Programa del Girona Mindful Days
Divendres 20 de març
10-14 h. Creativitat i benestar com a motor empresarial. Amb Irene Bolea, Edgar Tarrés i Jordi Reixach
19-20 h “Consciència ara més que mai”. Xerrada a càrrec de Gaspar Hernàndez, director del programa de Catalunya Ràdio “L’ofici de viure” (entrades exhaurides)
Dissabte 21 de març
8.30-10.30 h. Ioga + Esmorzar saludable amb Clàudia Arias (entrades exhaurides)
9 -10.15 h Ioga amb Cristina Planellas de Happy Yoga Girona (entrades exhaurides)
9-10.15 h Mindfulness amb Cristina Bubé (entrades exhaurides)
10.30-11.30 Taller de nutrició a càrrec d’Etselquemenges amb David Gasol
11-12 h Ioga per a famílies amb Cristina Planellas de Happy Yoga Girona
12-13.30 h Taller de mindful cooking (entrades exhaurides)
16-17.30 h Taller de qualitat de moviment i recursos per la vida amb Sílvia Elgarrista
18.30 h- 19.30 h Conferència de Tristan Llop “Com viure amb més harmonia a través de la càbala”
20-21.15 h Concert de biles amb Mark Pulido (entrades exhaurides)
Diumenge 22 de març
9-10.30 h Masterclass de ioga amb Maria Abras
10.30-12.30 h Bany de bosc (entrades exhaurides)
13-14.30 h Degustant els paisatges de Girona a través dels sentits
16 h DansAqva
17.30 h DansAqva
19 h DansAqva
Falàfels de cigrons i pèsols amb labneh d’anet
Els falàfels casolans de cigrons i pèsols són una manera excel·lent d’incorporar proteïna vegetal a l’alimentació diària. La massa es pot preparar amb antelació i conservar a la nevera o al congelador de manera que només els haurem de posar al forn just abans de menjar-los.

Recepta i foto: Amanda Franco
Us suggerim que els combineu amb fulles verdes i amb aquesta salsa de labneh que es pot adaptar i variar amb diferents herbes aromàtiques. Aquest cop, he triat preparar-la amb anet, que té un gust fresc, dolç i lleugerament anisat. És una planta carminativa que facilita la digestió i també és rica en vitamina C.

Amanda Franco
Recepta: Falàfels de cigrons i pèsols
Temps de conservació: 4-5 dies a la nevera
Ingredients falàfels (per a 8-10 falàfels):
- 1 tassa de pèsols (congelats o frescos)
- 1 tassa cigrons cuits
- 1/2 ceba pelada i tallada
- 1 gra d’all pelat
- 2 c.s. de farina de fajol
- 2 c.s. de llavors de gira-sol
- 1/2 c.p. de bicarbonat de sodi
- 1 grapat de menta picada
- 1 grapat de julivert picat
- 1 c.s. de suc de llimona
- 1 c.p. de comí en pols
- 1 c.p. de sall
- 1-2 c.p. d’oli d’oliva
Elaboració de falàfels
- En un processador d’aliments, tritureu tots els ingredients sense arribar a obtenir una consistència massa homogènia (deixeu una mica de trossos perquè tinguin textura).
- Formeu uns 8-10 falàfels donant-los forma de minihamburgueses amb les mans. Un truc és mullar-se les mans o untar-se-les amb una mica d’oli per formar els falàfels amb més facilitat i que la massa no se us quedi enganxada.
- Guardeu-los tal qual a la nevera o congeleu-los.
- Amb el forn preescalfat a 200 ºC, coeu-los uns 20 minuts (o fins que estiguin daurats i una mica cruixents per fora) just abans de menjar.
Ingredients Labneh d’anet
Temps de conservació: 4-5 dies a la nevera
- 400 g de iogurt de soja sense sucre
- 30 ml de suc de llimona
- 1/4 c.p. de sal
- 2 c.s. d’anet fresc picat
- 1 c.s. d’oli d’oliva verge extra
Elaboració Labneh d’anet
- Barregeu tots els ingredients (excepte l’anet) i poseu-los en una bossa o drap de filtrar.
- Deixeu-ho a la nevera, com a mínim, durant 4 hores, en un colador i amb un pes a sobre perquè deixi anar tot el sèrum i quedi un iogurt molt més espès.
- Descarteu el sèrum que hagi deixat anar i aboqueu el iogurt resultant en un bol.
- Barregeu-lo amb l’anet picat, afegiu-hi un rajolí d’oli d’oliva verge extra i ajusteu de sal.
Serviu els falàfels amb fulles verdes i el labneh d’anet.
Amanda – The Green Fuel
@escuela.thegreenfuel / The Green Fuel
Nua
Com tenir cura d’ossos i articulacions de manera natural
L’edat, la genètica i el sexe són factors que determinen la salut òssia i articular sobre els quals no podem influir, però hi ha moltes coses que podem fer i canviar per prevenir el desgast i inflamació de les articulacions, preservar els ossos i cuidar la qualitat del teixit connectiu.
La dieta protectora d’ossos i articulacions
Per fer front a la inflamació i als dolors articulars, l’alimentació és clau. L’estrès i els aliments processats, els sucres refinats, els productes animals i la sal contribueixen a augmentar l’oxidació i la inflamació; en canvi, una alimentació equilibrada rica en fruites, verdures i cereals integrals ajuda a mantenir les articulacions fortes i saludables.
El 70% de l’os és mineral i la resta principalment és col·lagen. Descobrim més coses sobre els minerals principals dels ossos i les seves fonts naturals:
- El calci
És el mineral principal de l’os i incideix en moltes funcions biològiques. Un excés pot dur a calcificacions –que poden provocar dolor–, però un dèficit debilita els ossos.
Per aconseguir que el calci es fixi als ossos cal fer activitat física. Es recomana un mínim de 20 minuts d’activitat física moderada al dia per mantenir-se saludable.
Les fonts principals de calci són l’alga wakame, el sèsam, les ametlles, els cigrons, les bledes, el bròquil, la coliflor, la col kale o la llet. - El fòsfor
És el segon mineral més important de l’os i ha d’estar molt ben equilibrat amb el calci. Cal vigilar el consum de begudes carbonatades i d’aliments processats perquè desequilibren la relació calci-fòsfor.
Les fonts principals són peixos, carns, llet, cereals integrals, llegums, llavors i fruits secs. - El magnesi
Regula l’absorció i l’assimilació del calci, i també és necessari per formar i metabolitzar la vitamina D. El consum d’alcohol pot dificultar-ne l’absorció.
Les fonts principals són les pipes, el sèsam, les ametlles, els cereals integrals i les verdures de fulla verda. - El silici
Intervé en la formació i manteniment del col·lagen, així com de pell, ungles, músculs i tendons.
Podem obtenir silici dels cereals integrals (com civada, mill o ordi).
A més, és important assegurar-se altres elements vitals per protegir i poder formar ossos i articulacions com els següents:
- Vitamina D
És la vitamina clau per mantenir una bona salut òssia, ja que millora l’absorció del calci i el fòsfor des de l’intestí. Prendre de 15 a 20 minuts diaris de sol o ingerir aliments com sardina, salmó, tonyina, ous o llet ajuda a mantenir la qualitat dels ossos. - Vitamina C
És la vitamina essencial per formar col·lagen i ajuda al funcionament normal dels vasos sanguinis, ossos, cartílags, dents i pell. És també un gran antioxidant que protegeix del dany oxidatiu. Les fonts principals són el pebrot, la col, el bròquil, el kiwi o la papaia. - Omega-3 (DHA i EPA)
Té un gran poder antiinflamatori capaç de prevenir la degeneració cel·lular.
El trobem en llavors, fruits secs i peix blau petit.
Finalment, i igualment important, cal mantenir una hidratació adequada. El 70% del cos és aigua, que lubrica les articulacions i evita que es desgastin i que s’inflamin.
Ajuda les articulacions a mantenir-se joves i flexibles
Evidentment, s’aconsella tenir cura de les articulacions quan hi ha dolors articulars, però també ho han de fer persones sanes que passen moltes hores dretes, persones que durant la jornada laboral carreguen molt de pes, les que van a gimnàs i totes les que tenen més de trenta anys (per la disminució de producció de col·lagen).
Al mercat hi ha complements pensats per mantenir i protegir la salut d’ossos i articulacions amb composicions que uneixen elements antiinflamatoris, col·lagen tipus II, vitamines i minerals adequats per a la salut òssia.
Una molt bona opció és la que ens proposa el laboratori Solgar amb el seu producte Solgar 7, que reuneix set principis actius que treballen de manera sinèrgica per reduir el mal d’articulacions i mantenir-les flexibles: vitamina C, col·lagen tipus II i extractes antiinflamatoris de boswèl·lia, gingebre, cúrcuma, pebre negre i salze.
També ofereixen complements específics per als ossos com Ultimate Bone Support, ric en vitamina D3, potassi, calci, zinc, magnesi, coure i manganès; vitals per a una salut òssia i articular correctes.
Col·lagen, la clau per a una bona salut articular
Però què és això del col·lagen tipus II? El col·lagen és un element bàsic de la pell, ossos i articulacions. Hi 21 tipus diferents de col·lagen: el tipus I és el més present a la pell, ossos i tendons; i el tipus II és el component principal dels cartílags de les articulacions.
No sempre n’hi ha prou amb una dieta variada i equilibrada, ja que les necessitats de col·lagen augmenten amb l’edat perquè el cos perd progressivament capacitat de fabricar-ne. És especialment important parar-hi atenció durant la menopausa, ja que la formació de col·lagen està íntegrament relacionada amb els estrògens.
Una deficiència en col·lagen pot comportar problemes en tendons i articulacions, osteoporosi, problemes dentals… Cercar complements amb col·lagen tipus II a partir dels trenta anys –o abans, en persones amb un gran desgast físic– pot ser una bona opció per mantenir les articulacions sempre flexibles i saludables.
Les plantes que protegeixen els ossos i les articulacions
Per evitar el dolor i la inflamació, cal no oblidar els principis actius de les plantes naturals. Així evitem el consum d’antiinflamatoris de síntesi, que, presos a llarg termini, poden ser perjudicials.
- La boswèl·lia (Boswellia serrata) és una resina que es fa servir per tractar diferents tipus de malalties inflamatòries cròniques d’ossos i articulacions com l’osteoartritis, el reumatisme (dolor articular), l’artritis reumatoide, la bursitis i la tendinitis.
- L’escorça de salze (Salix alba) conté salicina, un element a partir del qual se sintetitza l’àcid acetilsalicílic, més conegut al mercat com la popular Aspirina. Aquest compost té propietats antiinflamatòries, analgèsiques i antipirètiques que ajuden a reduir la inflamació i el dolor de manera natural.
- La cúrcuma (Curcuma longa, L). El tàndem cúrcuma i pebre negre ajuda a millorar l’absorció la curcumina, el principi actiu de la cúrcuma, amb grans propietats antiinflamatòries.
- El gingebre (Zingiber officinale). La piperina del pebre negre també ajuda a absorbir el gingerol, el principi actiu antiinflamatori del gingebre.
Del sopar al tàper 2a edició (Regal)
L’hora del sopar pot arribar a ser una tortura per a tu per la falta de temps i idees?
Moltes nits sopes el mateix o menges qualsevol cosa de la nevera?
Necessites idees per cuinar plats bons i sans per la família?
La majoria de vegades no som conscients de la quantitat de temps i energia que invertim a pensar quines receptes saludables podem preparar per sopar, i després arribem a casa i acabem fent qualsevol cosa ràpidament que la majoria de les vegades no és sana ni bona. I si hem decidit endur-nos la carmanyola a la feina, feina extra!
I no pot ser que compris tant menjar preparat, ni demanis qualsevol cosa i t’acabis gastant diners amb menús molt poc recomanables.
T’ensenyem idees per als sopars i a organitzar els teus sopars i carmanyoles.
La clau per a una nit sense estrès i una alimentació equilibrada, amb sopars fàcils i sans i carmanyoles senzilles i nutritives, consisteix a organitzar i programar els menús setmanals. Quan sabem quines receptes soparem i què hem de comprar, ens traiem un gran pes de sobre.
Amb aquest curs, ens oblidarem de l’estrès de pensar què soparem de dilluns a diumenge, ens assegurarem de portar carmanyoles delicioses a la feina i aprofitarem millor el temps a la cuina. Així estarem ben nodrits i tindrem prou energia fins i tot en les setmanes més frenètiques. Sabrem exactament què prepararem, amb tots els passos i una llista d’ingredients que ens permetrà tenir-ho tot a punt per començar.
La coach i xef María Llamas té molts anys d’experiència al capdavant de cuines professionals, creant plats i planificant els processos de producció. Sap com cal organitzar-se per ser més eficient davant dels fogons i, en aquest curs, compartirà molts trucs de cuina i salut per aprofitar al màxim el temps i els ingredients.
Entre tots els inscrits* al curs, sortejarem 3 tàpers com els de la imatge, ideals per portar el dinar a la feina.
El sorteig dels 3 tàpers es farà el mateix dilluns 16 de març, un cop haguem tancat les inscripcions al curs. Els guanyadors sereu contactats via correu electrònic.
* Vàlid només per a enviaments a la península i a les Illes Balears.
Preu Especial Exalumnes (11,95€)**
Els exalumnes de “Sopars fàcils i sans” tenen un gran descompte en aquest curs, ja que la diferència respecte de l’anterior són 2 receptes de sopars noves i les 10 idees de carmanyola. Això sí, tindran accés al fòrum guiat per la Maria, com tots els altres alumnes.
** Els exalumnes del curs “Sopars d’estiu fàcils i sans” queden exclosos de l’oferta ja que aquest curs és tot nou per a ells.
Com organitzar els àpats durant el confinament i fugir dels processats
La pandèmia del coronavirus ha causat un daltabaix i ha fet que s’hagin hagut de prendre mesures extraordinàries per mirar de contenir-lo i frenar el contagi exponencial que està col·lapsant la sanitat. Ens estarem molts dies a casa confinats, sortint només si és imprescindible –excepte els que han de continuar treballant presencialment–, i segurament, us preocupa com organitzar tots els àpats.
No paro de veure per xarxes coses per fer durant aquests dies, especialment propostes de sèries, però podem ser més productius i dedicar-nos temps. Mirant la part positiva d’haver-nos de quedar a casa, pot ser una oportunitat per prendre més consciència del que mengem. Tenint en compte que haurem de cuinar, que sigui saludable! Per això la planificació i organització serà clau.
Segons les circumstàncies, laborals i familiars, podreu fer de més o de menys. A continuació, us proposem un recull de recursos i idees per fer que els vostres àpats siguin més saludables. Us seran especialment útils si heu de combinar el teletreball amb la cura dels infants.
Llista de la compra
Dins les mesures restrictives de l’estat d’alarma, està permès sortir per anar a comprar, però val més fer una llista de la compra ben pensada i evitar els processats carregats de sucres, additius, greixos de mala qualitat i farines refinades. Ser a casa i tenir al rebost galetes o brioixeria pot ser una mala combinació, perquè els viatges a la cuina seran inevitables. Encara que siguin ecològiques, continuen sent processats!
Per una banda, podem anar comprant producte fresc, com, per exemple:
- Verdura
- Fruita
- Carn
- Peix
- Ous
Per una altra banda, està molt bé tenir una mica de rebost de productes bàsics i conserves:
- Oli d’oliva verge extra
- Fruita seca i llavors, també en pasta o mantega com la tahina o crema d’ametlla o de cacauet
- Torradetes de fajol
- Cereals integrals: arròs, fajol, mill, quinoa o civada.
- Llegum sec o cuit de pot
- Pasta de farina integral o llegums
- Llets vegetals sense sucres afegits
- Iogurt (coco, cabra o ovella) i formatge de cabra o ovella
- Olivada, paté vegetal, paté de peix blau o hummus
- Tomàquet triturat de pot
- Xocolata negra del 85% o cacau pur
- Cafè, te i infusions
No oblideu incloure aliments terapèutics que us ajudin a mantenir les defenses altes: all, ceba, aliments rics en vitamina C (julivert, pebrots, crucíferes i cítrics), provitamina A (pastanagues, espinacs o carbassa), fermentats (quefir, olives, vinagre de poma cru, xucrut) i bolets xiitake.
En principi no hi ha d’haver problemes amb els subministraments de menjar, però segurament ja us deu haver passat que, si heu anat a comprar, heu vist prestatgeries buides. Calma i feu el que pugueu amb el que tingueu.
Batch cooking
Sembla una paradoxa, però si voleu estalviar temps a la cuina, el millor que podeu fer és dedicar-hi dues hores i tindreu uns bàsics de nevera que us faran la vida més fàcil. Aquí teniu alguns exemples d’aliments que podeu cuinar i després combinar i acabar de completar amb un tall de proteïna:
- Verdures al forn
- Crema de verdures
- Saltat de verdures
- Patata i cereal cuit (a més, com que el guardarem a la nevera tindrà efecte prebiòtic)
- Ous bullits quatre minuts perquè el rovell quedi cru
- Hummus o paté de sardines

Fotos de les receptes pioneres de Montse Vallory fotografiades per Pau Esculies.
Idees de receptes
A l’Ets hi ha moltíssimes receptes per remenar i triar i no avorrir-vos. Pot ser un bon moment per descobrir plats nous o per fer aquella recepta que sempre heu volgut provar.
Penseu que, si treballeu des de casa, us estalvieu el temps de desplaçament a la feina. A més, com que no es pot sortir a passejar o a fer activitats d’oci, doncs al final segur que també tenim més temps per cuinar.
- Receptes ABC: Gina Estapé de My Heathy Bites i Mireia Galtés de Lemon’s Secrets proposen receptes molt fàcils i saludables
- Què esmorzo: amb receptes d’Adriana Ortemberg i Elka Mocker
- Què dino: receptes de la dietista Cristina Arroyo
- Què sopo: amb receptes de bloguers com Núria Roura, Isa de Delicias Kitchen, Laura Garcia de By Laura Garcia, Amanda de The Green Fuel, María Corbalán o Inés Basterra d’Hoy Comemos Sano, entre moltes altres.
- Receptes exclusives per a socis: les 350 receptes de Montse Vallory
També tenim disponible el curs de Maria Llamas “Del sopar al tàper”, amb receptes senzilles per fer el sopar i tenir el dinar de l’endemà. El curs comença avui, però les inscripcions continuen obertes i tindreu la María al fòrum per resoldre dubtes tot març i abril.

Entrenament HIIT del curs “Perd pes i guanya salut” amb Fer Orpinell
Descans i esport
A banda de l’alimentació, aprofitem la quarantena per fer coses que normalment no podem fer per falta de temps: rebaixar el ritme, pensar en nosaltres, fer respiracions conscients, descansar, meditar, escriure, llegir, posar ordre a casa seguint el famós mètode de Marie Kondo, repassar cursos que ja heu comprat o aprofitar per fer-ne de nous!
I no hem de deixar de fer esport. Per internet trobem milers de tutorials de ioga o HIIT. Si teniu el curs “Perd pes i guanya salut” de Pilar Rodrigáñez, recupereu els exercicis de Fer Orpinell.
Si teniu fills…
Dinars
Parlant amb molts pares i mares, el que faran és intentar reproduir el menú de l’escola, que té una estructura que als infants ja els és familiar i també ens dona l’oportunitat de fer petits canvis que els facin més saludables. Jo el que faré serà incloure més hortalisses i variar el tipus de cereal –que acostuma a ser pasta i arròs blanc– per cereals integrals o semiintegrals –arròs semiintegral llarg, fajol, mill i pasta (espelta semiintegral, fajol o llegum).
Aquest menú el podem complementar amb altres preparacions que poden ser interessants ara que entrarem a la primavera, com per exemple una amanida d’amargs (brots verds, canonges, ruca, endívies amb pastanaga, ravenets, algun fermentat i amanida amb oli d’oliva i vinagre de poma no pasteuritzat) o verdures depuratives de temporada: carxofa o espàrrecs. Si els nens són petits potser no els hi agradaran.
Sopars
Podeu veure un exemple de com compensar els sopars de l’escola a l’editorial de la directora d’Etselquemenges, Núria Coll “El suplici de pensar «què els faig per sopar?»”.
Infants equilibrats, adults sans
Un estudi recent apunta que la prevalença del trastorn per dèficit d’atenció i hiperactivitat (TDHA) a l’Estat espanyol és del 6,8%. Identifiquem més i millor aquest trastorn o actualment hi ha factors que l’intensifiquen?
Hi ha corrents que defensen que modificar l’alimentació i valorar la complementació nutricional abans d’optar pel tractament farmacològic hauria de ser la primera opció, per retardar així al màxim l’administració de medicaments que, en cossos en creixement i en fase de desenvolupament, poden tenir afectacions a mitjà o llarg termini.
5 claus nutricionals per a problemes d’hiperactivitat
Les bases d’una alimentació perquè infants i adolescents rendeixin al màxim, i arribin a l’edat adulta havent desenvolupat les seves màximes possibilitats són les següents:
1. Apostar per hidrats de carboni amb càrrega glucèmica baixa
Cal evitar tots els aliments amb un índex glucèmic elevat i potenciar el consum de verdura, fruita sencera i cereals integrals. Cal desterrar el sucre de la dieta.
La fibra dels cereals integrals, així com la polpa de la fruita i les fibres de les verdures ajuden a atenuar l’absorció de sucre en sang, cosa que evita els pics d’energia, que generen estats d’hiperactivitat. Aquests excessos d’energia van sempre seguits d’una gran baixada i provoquen estats d’inapetència i cansament.
Si mengem aliments rics en sucres d’absorció ràpida i després ens hem de tancar en una classe o oficina on hem d’estar quiets, concentrats i en calma, la frustració pot generar-nos irritabilitat i canvis d’humor bruscos, de la mateixa manera que, si en el punt mínim d’energia, ens exigeixen molta vitalitat o activitat física.
Aquest procés de desconnexió amb l’energia vital i les demandes d’activitat de manera continuada, en persones amb predisposició, pot conduir a ansietat, frustració i a desequilibrar els impulsos; en infants es fa visible en rebequeries o impulsivitat, per exemple, i en adults es pot traduir en problemes d’atenció, de memòria, una mala gestió del temps o desorganització, entre d’altres. Tot això afectarà les relacions socials i dificultarà la integració en l’àmbit escolar, laboral o social.
2. Potenciar la proteïna de qualitat
Hem de potenciar el consum de proteïnes d’alt valor nutricional com carns, peixos, ous i llegums, que aporten la proteïna necessària per a un bon desenvolupament muscular i cerebral.
Una de les funcions de les proteïnes és regular l’activitat d’hormones i neurotransmissors. En infants, adolescents i adults amb trastorns de la conducta, els nivells de serotonina, dopamina i noradrenalina –els neurotransmissors que afavoreixen les respostes cognitives adequades i el control d’impulsos de la personalitat– poden estar desequilibrats. Aportar-ne els precursors amb la dieta permet recuperar i equilibrar els nivells i millorar els símptomes.
3. Omega-3, el gran aliat
Els àcids grassos omega-3 són vitals per al funcionament òptim del sistema nerviós. El cos no en pot fabricar i per això l’hem de incloure en la dieta.
Hi ha diferents tipus d’omega-3: el terrestre o ALA, que prové de fonts vegetals com el lli, la chía o les nous; i l’omega-3 marí, EPA i DHA, que principalment es troba en els peixos blaus com la tonyina, el salmó, la sardina o el verat.
Un 10% de l’ALA consumit es pot convertir en EPA, però menys de l’1% es converteix en DHA. En les dietes actuals, pobres en general en peix blau, és molt habitual no arribar als nivells òptims de DHA, cosa que incideix en les funcions neurològiques i sobre el sistema nerviós.
Si no tenim clar que arribem als nivells mínims de DHA, hem de valorar la complementació, especialment en infants i adults amb problemes de conducta i de relacions socials. Els laboratoris Nua ofereixen un producte, NuaDHA®, amb DHA marí, que assegura els nivells òptims per a un bon desenvolupament.
4. Vitamines del grup B, vitals per a una bona salut de sistema nerviós
Potenciar els aliments amb vitamines del grup B i els minerals magnesi i coure:
- Vitamines del grup B. Ajuden a fer que el sistema nerviós funcioni correctament, així com la funció psicològica.
- Vitamina C. Participa en la síntesi de neurotransmissors com adrenalina, noradrenalina, dopamina i serotonina.
- Magnesi. És un relaxant neuromuscular molt important. Actualment, amb agricultura intensiva i l’esgotament dels sòls, les verdures són pobres en magnesi. Per això, consumir productes ecològics procedents de petits agricultors locals amb rotació de cultius assegura nivells òptims d’aquest mineral a través de les verdures.
- Coure. Contribueix al funcionament normal de sistema nerviós ja que intervé en la formació del neurotransmissor noradrenalina.
5. Evitar productes processats i tots els que siguin rics en sal, sucre i farines refinades
Evitar els aliments processats, així com conservants, sucre o additius artificials, i fer una dieta equilibrada amb aliments frescos millora de manera evident el dia a dia dels infants amb TDHA i problemes de conducta.
Per ajudar al desenvolupament intel·lectual i cognitiu, juntament amb el canvi de dieta hem de valorar la complementació amb les vitamines i els minerals òptims per crear un ambient cerebral equilibrat i estable.
Els laboratoris Nua presenten el seu producte NuaEquizenter®, que conté catorze ingredients; vitamines del grup B, zinc i coure, que ofereixen de forma sinèrgica un gran suport per a infants, adolescents i adults que necessiten una ajuda per estar més equilibrats i centrats.
Rotllets de plàtan i civada amb melmelada de maduixa
És temporada de maduixes, una de les fruites predilectes de grans i petits. I és que realment fa goig veure com aquest fruit vermell decoraels aparadors dels mercats i les fruiteries. Podem percebre’n l’aroma de lluny i tot.

Fotos: Laia Espinosa
La millor manera de consumir-les és tal com ens les ofereix la natura, tot i que també queden delicioses si les deixem macerar amb vinagre o les afegim a una amanida. Com que és una fruita de temporada, és habitual fer-ne confitures o melmelades.
L’únic inconvenient d’aquestes preparacions és que, la majoria de vegades, van carregadíssimes de sucre, un ingredient que, com ja sabem, no és gens bo per a la salut.
Melmelada de maduixa sense sucre
Avui us proposo un esmorzar diferent elaborat amb una melmelada de maduixa saludable, feta a base de llavors de chía i sense gens de sucre ni edulcorants.
Una opció nutritiva i deliciosa que entra pels ulls. I no només això, sinó que, quan fem la primera mossegada, descobrirem un mar de sensacions, ja que combina textures diferents: per una banda, les maduixes queden molt cremoses i, per l’altra, hi ha el toc cruixent de la chía. Tot això, embolicat amb un rotllet esponjós, banyat amb un fil de crema de cacauet. Sens dubte és un esmorzar original, molt saciant i que aporta una bona dosi d’energia. Comencem?
Recepta: Rotllets de plàtan i civada amb melmelada de maduixa
Ingredients (2 persones)
Per als rotllets:
- 1 plàtan madur
- 1 ou
- 25 g de farina de civada
- 1 c.s. de canyella
Per a la melmelada:
- 100 g de maduixes
- 1 dàtil Medjoul
- 3 c.s. d’aigua
- 1 raig de suc de llimona
- 1 c.s. de llavors de chía
Per decorar:
- Rodanxes de plàtan
- 2 c.p. de crema de cacauet
Preparació
- Prepareu la melmelada posant en un cassó les maduixes tallades a daus, el dàtil picat i l’aigua i coeu-ho a foc lent, sense parar de remenar, durant 3 minuts.
- Retireu-ho, aixafeu les maduixes amb l’ajuda d’una forquilla i afegiu-hi la llimona i la chía. Remeneu-ho bé i deixeu que reposi com a mínim 30 minuts.
- Prepareu el rotllet triturant tots els ingredients en un robot de cuina.
- Unteu una paella amb oli i, quan estigui calenta, aboqueu-hi la preparació. Deixeu que es faci bé per una cara i tombeu-ho perquè es faci per l’altra.
- Repartiu-hi la melmelada per sobre i enrotlleu-ho.
- Talleu-ho en 4 porcions, serviu en un plat i decoreu amb la crema de cacauet i les rodanxes de plàtan.
Nota: la melmelada la podeu tenir preparada abans. Es conserva ben bé 4 o 5 dies a la nevera en un pot de vidre
Laia Espinosa, diestista, coach nutricional i creadora de l’Instagram @arrelsdesempre
¿Por qué dormir bien reduce el dolor crónico?
En aquesta xerrada, el farmacèutic, dietista i PNIE d’Etselquemenges Marcello Soi ens explica la relació tan estreta que hi ha entre els dolors crònics, la inflamació i el descans nocturn, i també ens dona eines per poder dormir millor.
La xerrada és en castellà i és gratuïta per als socis d’Etselquemenges.
Sortegem un lot de 2 cerveses i un got de vidre Salvados Beer
“El menjar ràpid no és la solució”
Els alumnes de famílies que tenen reconeguda la renta mínima d’inserció i que podien menjar als centres educatius, poden quedar-se sense l’únic àpat calent i nutricionalment equilibrat del dia a causa del tancament de les escoles per la crisi del coronavirus.
Aquests alumnes reben les ajudes perquè a casa seva no els poden assegurar una alimentació equilibrada i, per això, des dels menjadors escolars i les institucions, es vetlla perquè rebin diàriament una alimentació de qualitat.
Davant d’aquest problema i amb el risc que comporta oblidar-nos de les famílies amb menys recursos en un moment tan difícil com aquest, les comunitats autònomes busquen solucions diferents.
Així com Catalunya, l’Aragó o les Canàries han optat per donar targetes moneder que es podran gastar en qualsevol supermercat amb l’import del cost dels menús durant el període de confinament i que es podran recarregar si aquest període s’amplia, la Comunitat de Madrid ha optat per recórrer al servei d’empreses de menjar ràpid per suplir aquest servei.
El menjar ràpid supleix els menús escolars a la Comunitat de Madrid
Aquesta decisió no s’ha salvat de la controvèrsia, ja que d’entrada el Ministeri de Sanidad va denegar el permís per tirar-la endavant, però al cap de poques hores hi va accedir i hi va donar llum verda.
Segons ha dit la Comunidad de Madrid, ha rescindit el contracte que mantenia amb les empreses de càtering escolars per problemes de distribució, encara que la federació Food Service España, que engloba totes les empreses de càtering que treballen a les escoles, havia ofert més de cinquanta punts d’entrega.
Per tal de proporcionar als alumnes un àpat al dia, la solució que ha trobat la Comunidad de Madrid ha estat arribar a un acord amb les empreses Telepizza i Rodilla al·legant que podien oferir fins a 118 punts de recollida, però sense pensar en el que realment és més important: la qualitat nutricional del menú.
Des d’ahir dimecres, els 11.500 alumnes de la Comunidad de Madrid que rebien ajudes per al menjador escolar ja poden recollir els menús especials que aquestes dues empreses hauran preparat que consistiran en pizzes, hamburgueses, amanides, nuggets i entrepans.
“Segur que, en un moment en què ens hem d’assegurar que ens nodrim bé, hem de potenciar el consum de menjar ràpid entre la població infantil?”
Aquesta decisió no només deixa al carrer les persones que treballen als serveis de càtering escolar que durant tot l’any fan arribar menús equilibrats als infants, sinó que denota el poc valor que es dona a l’alimentació equilibrada i saludable.
Us adjuntem les propostes de les dues empreses perquè valoreu vosaltres mateixos si realment aquest és el menjar que hem de facilitar als infants més vulnerables i que, en molts casos, significa l’únic àpat calent i nutritivament equilibrat del dia:

Proposta del menú de Telepizza

Proposta de menú Rodilla
Evidentment, una dieta basada en entrepans, fregits, pasta i pizza no es pot considerar un àpat equilibrat i no ens hi hem de conformar.
Esperem que, si aquest període de confinament s’allarga, la Comunidad de Madrid valori tornar als serveis de càtering, que oferien un menú més variat, ric en diferents tipus de verdures, amb llegums i fruita de temporada i lluny de fregits, carns processades i productes refinats.
ETS DENÚNCIA
Des d’Etselquemenges ens sumem a la demanda de retirar immediatament aquesta mesura i tornar a contractar les empreses de càtering per tal d’oferir els millors menús possibles per assegurar que els que tenen més dificultats puguin seguir, malgrat el confinament, una dieta saludable i equilibrada i, conseqüentment, mantenir-se sans per poder fer front amb més energia i eficàcia a les malalties.
Tomando Conciencia: l’aula virtual dels hàbits saludables i sostenibles. Oberta, des de casa i per a tota la família
Davant el tancament de les escoles de Catalunya com a mesura preventiva per l’expansió del Coronavirus i a situació d’excepcionalitat que això suposa, el programa educatiu Tomando Consciencia Schools obre i publica al seu web tots els continguts.
Amb vocació de servei públic i responsabilitat social, ofereix una solució telemàtica en forma de paquet de recursos didàctics, perquè treballeu de manera lúdica i entretinguda, els hàbits saludables i sostenibles, des de casa i en família. Un total de 12 lliçons divulgatives sobre com millorar la higiene personal, com menjar més fruita i verdura, aprendre a expressar les emocions a través de l’art o aplicar consells de sostenibilitat a casa. Perquè confinament no és sinònim d’ensopiment!
Tomando Conciencia és un projecte de transformació social amb continguts validats per l’Agència de Salut Pública de Catalunya. El programa també compta amb el suport de la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona (a través de l’Institut Barcelona Esports) i gira al voltant 6 pilars bàsics: el coneixement del cos i del cor; l’activitat física; l’alimentació, la gestió emocional, la prevenció del consum de substàncies tòxiques; i la sostenibilitat.
Continguts del programa educatiu
Cadascuna de les 12 lliçons inclou:
- Un vídeo amb un testimonial que dóna consells saludables, presentat per una figura pública coneguda que varia a cada lliçó i que fa de prescriptor/a. Diego Lopez, porter del CDEspanyol, Quico Tur, tenista paralímpic, Zouhair Zammouri, fundador de Superacció, Laia Servera, directora i presentadora de l’InfoK o Ada Parellada, cuinera i activista gastronòmica, són alguns dels ambaixadors/es de Tomando Conciencia.
- Un conte il·lustrat protagonitzat per l’Àlex, en Sam i la Noa, tres personatges que ens expliquen les seves peripècies i ens fan reflexionar. No acaben de tenir uns bons hàbits de vida i haurem de trobar la manera d’ajudar-los.
- Un test, amb 3 preguntes breus i una pregunta de desenvolupament. Per posar- nos a prova!
Després de tres edicions en funcionament, Tomando Conciencia ha pogut comprovar l’impacte positiu i l’evolució de l’alumnat, amb dades que demostren que els més de 3000 alumnes participants que han passat pel projecte han millorat aspectes clau de la salut cardiovascular, com la dieta, l’activitat física o la prevenció del tabac, i han desenvolupat habilitats socials que milloren l’autoestima i la gestió de les emocions.
Entreu a http://www.tomandoconcienciaschools.org/ca i descarregueu-vos també la Guia Pedagògica de Tomando Conciencia, amb un recull de material per ampliar coneixement sobre les 12 lliçons del programa.
Per què és bo incloure magnesi en el dia a dia
El magnesi és un mineral que participa en molts processos cel·lulars, metabòlics i bioquímics, estructurals i funcionals i té un paper important per a cos i ment. Per tant, és indispensable que ens assegurem que l’absorbim bé.
Aquest mineral el trobem en alguns aliments com els llegums, fruita seca, llavors, fulles verdes i, en quantitats menors, en carn o peix. Un cop ingerit, l’absorbim a través de l’intestí i l’emmagatzemem en alguns teixits, en particular en els ossos, i l’eliminem principalment a través de l’orina.
Quins beneficis ens aporta el magnesi?
1-És cofactor de més de sis-cents enzims en l’organisme
Un 60% del magnesi del cos és als ossos, mentre que la resta es reparteix entre els músculs, els teixits tous i els fluids com la sang. En definitiva, les nostres cèl·lules necessiten aquest mineral per funcionar, ja que participa en més de sis-centes reaccions en el cos, com:
- La producció d’energia: participa en la conversió d’energia a partir dels aliments.
- La formació de proteïnes: contribueix a crear proteïnes noves a partir dels aminoàcids.
- La funció genètica: participa en la producció i la reparació de l’ADN i l’ARN.
- La funció muscular: té un paper fonamental en la contracció i la relaxació dels músculs.
- La regulació de les funcions de sistema nerviós: ajuda a regular la funció dels neurotransmissors, que transporten la informació a través del sistema nerviós.
2-Controla els estats d’estrès i ansietat
L’estrès, l’ansietat, el nerviosisme, la depressió o els problemes per agafar el son estan vinculats amb el dèficit d’aquest mineral.
L’organisme està preparat per tolerar situacions puntuals d’estrès i s’hi adapta mitjançant diversos mecanismes neurohormonals. No obstant això, el ritme de vida actual ens predisposa a un estrès continuat i progressiu que fa que el cos produeixi uns nivells elevats d’adrenalina i cortisol. Si aquests nivells els sostenim en el temps, poden baixar els nivells de magnesi i, en conseqüència, empitjorar els problemes d’estrès, ansietat, entre d’altres.
3-Augmenta el rendiment en l’exercici millorant la contracció muscular
Durant l’exercici, el cos necessita d’un 10 a un 20% més de magnesi que el que li cal durant el descans, ja que facilita el transport de la glucosa des de la sang fins als músculs i ens permet disposar d’energia de forma més eficient. De fet, alguns estudis han demostrat que la complementació amb magnesi augmenta el rendiment muscular en esportistes, gent gran i/o persones amb malalties cròniques.
4-Ajuda a combatre la depressió
El magnesi té un paper crític en les funcions cerebrals i en l’estat d’ànim, ja que, entre altres mecanismes, intervé en la síntesi de la serotonina, hormona que permet mantenir l’estabilitat emocional. Així doncs, el dèficit d’aquest mineral s’associa amb estats depressius.
5-Poder antiinflamatori
Quan hi ha inflamació, el cos està ressentit i sol tenir nivells baixos de vitamines i minerals. Entre d’altres, s’ha vist que, en estats d’inflamació crònica en persones amb obesitat, envellides, diabetis o alguna malaltia crònica, hi ha dèficit d’aquest mineral. No obstant això, la complementació del magnesi pot ajudar a combatre aquesta inflamació, ja que ajuda a reduir els nivells de proteïna C reactiva (PCR) i altres marcadors d’inflamació en pacients adults grans, pacients amb sobrepès o pacients amb prediabetis.
6-Redueix la resistència a la insulina i els nivells de glucosa a la DT2
La resistència a la insulina es caracteritza per la capacitat limitada de les cèl·lules musculars i/o hepàtiques per absorbir adequadament la glucosa des de la circulació sanguínia. El magnesi té un paper crucial, ja que facilita el transport de la glucosa dins la cèl·lula. De fet, s’ha vist que molts pacients amb síndrome metabòlica tenen deficiència de magnesi i que la complementació amb aquest micronutrient redueix la resistència a la insulina, així com els nivells de glucosa a la sang.
7-Millora els símptomes de la síndrome premenstrual
El magnesi també intervé en diversos mecanismes que millorarien els símptomes de la síndrome premenstrual com la retenció d’aigua, les rampes abdominals, el cansament i la irritabilitat.
N’hi ha prou amb l’alimentació?
Tot i que és un mineral indispensable, alguns estudis mostren que gran part de la població té dèficit d’aquest mineral i d’altres. Això pot estar relacionat amb la factura que ens passa el ritme de vida, la baixa absorció intestinal i un possible dèficit en la dieta, fins i tot si és saludable.
La manca d’aquest mineral s’ha relacionat amb el desenvolupament de diferents malalties com l’osteoporosi, infart cerebral o malaltia coronària. Per això, és indispensable aportar-ne prou quantitat per tenir un bon nivell de salut.
En qualsevol cas, quan amb l’alimentació no arribem a les quantitats mínimes, la complementació pot ser una bona alternativa. No obstant això, també hi pot haver problemes d’absorció, per la qual cosa fixar-nos en certs aspectes és important per triar l’opció més eficaç.
Com triar un bon complement de magnesi?
La capacitat d’assimilació del magnesi per part de l’organisme depèn en gran mesura de la naturalesa de les sals que es fan servir per transportar-lo. Tant en l’alimentació com en els complements alimentaris, el magnesi està present sota la forma d’ions Mg2+ en associació amb altres ions per formar la sal de magnesi. Hi ha diversos tipus de sals de magnesi, com les sals inorgàniques, les sals orgàniques i les formes aminocomplexes. L’eficàcia de la complementació de magnesi varia en funció de la biodisponibilitat, que està condicionada per la solubilitat i per l’absorció intestinal del magnesi. Per això, és essencial triar la sal de magnesi més ben adaptada, associada preferentment a molècules que ajudin a disminuir les pèrdues de magnesi o a millorar-ne la incorporació a les cèl·lules, com compostos fixadors de magnesi (taurina, vitamina B6 i vitamina D).
Entre altres marques, Pileje ofereix una bona alternativa de magnesi, ja que combina el mineral amb la vitamina B6 i la taurina per ajudar a retenir el mineral a l’interior de les cèl·lules i fer que l’assimilem millor.