Durant els dinars i sopars, a casa o fora, surten emocions i relacions determinants entre pares i fills: rebequeries, angoixes i conflictes no resolts. “Si volem criar d’una manera conscient, haurem de treballar tot el que criar així ens remogui per dins”, ens explica la reconeguda consultora de criança conscient, periodista i escriptora Míriam Tirado. Tirado parla, en aquesta xerrada, de quina manera podem posar fi al mal rotllo a taula que sovint patim amb els fills i com podem aconseguir que els àpats siguin un moment de connexió familiar.
Prou pollastres a taula
Los beneficios del entrenamiento de fuerza y nutrición en la mujer
En aquesta ponència, el farmacèutic i nutricionista Sergio Espinar explica quins són els perills de la sarcopènia i per què es tracta d’un problema molt actual que cal prevenir. Veurem com l’entrenament amb peses pot millorar problemes comuns en la dona, com la síndrome premenstrual, l’estrès o l’excés de pes. A més, veurem quines són les millors opcions dietètiques per potenciar tots aquests beneficis. Durant la xerrada, Espinar dona eines per aplicar-ho a la vida diària.
La xerrada és en castellà.
Les noves claus de l’intestí
En aquesta xerrada, el psiconeuroimmunòleg Xevi Verdaguer parla de les novetats en el món científic sobre histamina, virus i bacteris i analítiques de femta. En concret, analitza la influència que tenen els virus a l’hora de desequilibrar la microbiota intestinal i revela les noves tecnologies recents que fa servir per fer analítiques de virus, bacteris i fongs per tal que cadascú esbrini què li ha pogut provocar malalties cròniques com, per exemple, depressions, angoixa, dolors crònics o malalties autoimmunes. Una trobada plena de novetats.
Cómo como para merecer esto
En aquesta xerrada, la nutricionista i tecnòloga dels aliments, Paloma Quintana, parla dels errors que cometem quan volem perdre greix, i també de la importància de l’adherència quan triem un tipus de dieta per aprimar-nos. Quintana aclareix el tema de la pèrdua de pes i explica com la mala alimentació ha fet que tinguem una mala composició corporal. També ens dona estratègies per solucionar-ho a partir de la seva experiència en consulta. Sabíeu que menjant més calories un dia a la setmana, podem obtenir bons resultats?
La xerrada és en castellà.
A mi, quina alimentació em va bé? Seignalet, ceto o paleo?
Últimament s’han posat de moda les dietes paleo i cetogènica. Si hi sumem la Seignalet, trobem que són propostes alimentàries amb molts elements en comú i molt valides totes. De totes maneres, no a tothom li va bé el mateix; hi ha pacients amb malalties autoimmunes que poden respondre millor a una ceto o a una paleo. En aquesta xerrada, en Marc Vergés ens explica les diferències entre aquests corrents, desmunta mites, resol dubtes i ens explica què funciona millor a cadascú segons les necessitats particulars.
La dieta cetobiótica
En aquesta xerrada, la coach nutricional Arantxa Areta ens parla sobre com la macrobiòtica i la cetogènica poden coincidir en el temps i arribar a ser una alimentació òptima, independentment de la condició de cadascú. Areta ens mostra com podem menjar seguint la “dieta cetobiòtica”, que ella mateixa ha ideat per als seus pacients, i ens dona exemples de receptes delicioses. Entendrem per què “aquesta manera de viure” (com ho presenta ella) ens dona més vitalitat i concentració, entre molts altres avantatges.
La xerrada és en castellà.
Els millors ingredients per cuidar les mans
Aquests dies les xarxes socials van plenes de continguts relacionats amb un estil de vida saludable: classes de gimnàstica en directe, receptes meravelloses, remeis casolans i consells que ens ajuden a combatre el virus de la millor manera possible. Tot i que, potser, un dels ensenyaments que estem aprenent sigui apreciar les petites coses que conformen la vida i que, molt sovint, deixem passar com si res.
Aquesta experiència pot servir-nos per aprendre a gaudir de tot el que ens envolta i prendre’ns cada acte com si fos un ritual. Així que organitzeu agendes, trieu, com a mínim, vint minuts del dia i dediqueu-vos-els.
Molta gent pot haver notat que el seu aspecte físic o la seva pell ha millorat gràcies a canvis en l’alimentació o perquè ha començat a fer esport a través d’algun canal d’Instagram. Però també pot haver-hi persones que hagin notat que tenen la pell resseca o tibant o fins i tot que hagin tingut algun brot d’acne, tot i hidratar-se diàriament o tractar l’afecció de formes diferents sense obtenir els resultats desitjats.
Les mans són les més afectades aquests dies. Ens les rentem més sovint que abans, i l’aigua pot desgastar la pell i arribar a provocar descamació o èczema, entre altres conseqüències. Per això, volem compartir una sèrie d’ingredients que poden ajudar-vos a millorar l’estat de sequedat de la pell.
Els millors ingredients per hidratar la pell
Àloe
L’àloe és una planta amb molts beneficis per a tot el cos. Com que té propietats calmants i un efecte regenerador, és ideal per hidratar la pell i se sol fer servir quan hi ha hagut alteracions provocades per l’exposició al sol. Els seus efectes hidratants també ajuden a alleujar la pell seca i amb picor típiques de l’èczema i de la dermatitis seborreica. També és molt eficaç per tractar l’acne, gràcies al fet que és antibacterià i cicatritzant.
Coco
El coco té beneficis potencials per a la pell. Els àcids grassos de cadena mitjana que conté li atorguen propietats antimicrobianes que poden ajudar amb l’acne, ja que protegeix la pell de bacteris nocius.
El coco també ajuda a reduir la inflamació, a mantenir la pell hidratada, a curar les ferides i a millorar problemes a la pell com psoriasi, èczema o dermatitis.
Així mateix, aporta elasticitat i flexibilitat gràcies a la seva capacitat per preservar el col·lagen i l’elastina. I no hem d’oblidar la seva aroma exòtica i envoltant, tan agradable per a la majoria de nosaltres.
Lavanda
La lavanda és un gran regenerador de les cèl·lules cutànies. Per això es fa servir sovint en tractaments per a pells deshidratades, sensibles o que tenen acne i, com la resta d’ingredients, té propietats antiinflamatòries. A més, és una planta que es fa servir molt per tractar problemes d’envermelliment, taques o cicatrius.
En aromateràpia, es fa servir quan hi ha problemes com l’estrès o l’ansietat, dos factors que poden estar indirectament molt relacionats amb la mala salut de la pell.
Rosa
La rosa és un altre dels nostres ingredients predilectes perquè té moltíssims usos. Es fa servir com a tònic per a la pell perquè té propietats antioxidants i antiinflamatòries. Aporta una sensació suau i fina i també és molt útil per tractar cicatrius o per calmar la picor. A més, el seu oli essencial actua com a emol·lient i és ideal per protegir la pell de la pèrdua d’humitat, cosa que ajuda a mantenir una hidratació equilibrada.
Tot i la importància d’aplicar els productes adequats sobre la pell, no hem d’oblidar que hi ha altres factors que potser impedeixen una millora. Una alimentació basada en vegetals, greixos saludables i proteïnes de qualitat; fer exercici físic cada dia i estirar; descansar bé o gestionar l’estrès (que ha afectat molta gent durant aquests dies) són altres aspectes molt importants que cal tenir en compte per aconseguir el millor estat de salut interior i exterior i evitar una resposta inflamatòria de l’organisme.
Més enllà dels ingredients adequats
Triar els ingredients adequats per mantenir la pell sana i hidratada és indispensable, però hi ha altres detalls també molt importants que hem de tenir en compte per assegurar que tractem la pell amb productes de la millor qualitat.
Decantar-nos per un bon envàs és imprescindible, perquè, de què serveix tenir un producte de bona qualitat si fa mesos que està envasat en un plàstic de mala qualitat? El producte pot acabar contaminant-se i no tenir l’efecte desitjat.
Per això recomanem buscar envasos biodegradables, així com optar per productes certificats orgànics, vegans i que no hagin estat testats en animals. Tots aquests aspectes, a més de fer que obtinguem un producte de més qualitat, es preocupen per la salut de l’entorn. I ara que sembla que estem donant un respir al planeta, per què no els integrem en els nostres hàbits de consum?
Els productes d’Urtekram s’elaboren amb els ingredients que la pell necessita i tenen el segell ECOCERT COSMOS ORGANIC –certificat per Ecocert Greenlife–, són vegans i adequats per a les pells més sensibles –certificats per l’Associació Danesa d’Asma i Al·lèrgia.
A més de combinar els ingredients més recomanats per a la cura de la pell, incorporen olis essencials com el d’ametlla, jojoba, onagra i mantega de Karité, que respecten la capa greix natural de la pell, la mantenen hidratada i la netegen en profunditat.
Sabons líquids i en pastilla, locions corporals, cremes de mans i peus o xampús. Tot un univers de productes que et brindaran una experiència d’allò més agradable!
Urtekram
Com aconseguir un son reparador
Ens passem gairebé un terç de la vida dormint i, encara que sembli un temps perdut, el son és una de les funcions vitals del cos. Durant la nit, el cos es regenera per consolidar la memòria i configurar la xarxa neuronal, per produir canvis metabòlics, hormonals… Dormir poc o malament fa que el cos se’n ressenti a curt termini i també a la llarga!
El llúpol, més enllà de la cervesa
Sabíeu que les inflorescències del llúpol –que s’anomenen estròbils– contenen un principi actiu amb un gran efecte sedant que ens pot ajudar a relaxar-nos i a dormir millor?
El llúpol (Humulus lupulus) és una planta originària de la Xina, però que creix molt bé en zones fredes i molt plujoses del nord d’Europa. Alemanya, per les seves característiques climatologies i geogràfiques, n’és el productor principal a tot el món. El 95% del llúpol que es conrea es fa servir per elaborar cervesa, però també té aplicacions cosmètiques i terapèutiques.
Els principis amargs del llúpol són els que confereixen el gust amarg característic de la cervesa, i les seves propietats antibacterianes fan que es pugui emmagatzemar durant molt de temps. Aquests principis amargs també es feien servir antigament i per la medicina tradicional xinesa com a tònic digestiu, perquè estimula les secrecions gàstriques per afavorir la gana i millorar la digestió.
Però el llúpol, a més de ser un dels ingredients bàsics de la cervesa, és una planta que tradicionalment s’ha fet servir quan hi ha trastorns del son o com a relaxant del sistema nerviós, sigui en forma de comprimit, com a infusió o farcint els coixins amb flors seques per inhalar-ne els principis relaxants durant la nit.
L’Agencia Europea del Medicament (EMA) aprova l’ús del llúpol en casos d’insomni i dificultat per agafar el son i en símptomes lleus d’hiperactivitat, ansietat, irritació, mals de cap tensionals, fatiga o estrès. També té efectes estrogènics que ajuden les dones amb premenopausa i menopausa davant dels canvis físics i emocionals característics d’aquesta etapa.
Així que hem d’afegir el llúpol a la llista de plantes que sabem que tenen efectes sedants i relaxants suaus, com la valeriana, la melissa, la passiflora, la rosella o l’espígol.
Com passa sovint en fitoteràpia, per tal d’obtenir bons resultats, són molt millors els preparats o comprimits que incorporen plantes diferents que es complementen i treballen de forma sinèrgica. En el cas dels trastorns de son i dels estats d’alteració del sistema nerviós, els estròbils de llúpol i l’arrel de valeriana fan un tàndem perfecte per ajudar a agafar el son, perquè generen un afecte similar al de l’hormona del son, la melatonina.
Bio Melisa Valeriana con Lúpulo y Lavanda de Raab Vitalfood uneix els beneficis del llúpol i la valeriana amb els de l’aromàtica melissa i el suau espígol i aconsegueix un complement que alleuja els estats d’ansietat, relaxa i ajuda quan hi ha trastorns del son i que permet evitar els somnífers sintètics, amb uns efectes secundaris indesitjables.
Per tal d’augmentar-ne l’efecte, incorpora extracte d’acerola, una gran font de vitamina C, que ajuda a convertir el triptòfan que obtenim de l’alimentació en melatonina, l’hormona del son, que ajuda a induir un estat de relaxació i somnolència.
Pautes per dormir bé i descansar de veritat
Les plantes medicinals ajuden a relaxar-se i poden fer que sigui més fàcil adormir-se, però hi ha certes pautes que van bé per preparar el cos a l’hora de descansar bé i passar per totes les fases del son:
- Mantenir-se actiu durant el dia. Fer exercici de forma regular és bo, però no abans d’anar a dormir, perquè ens pot excitar i estimular l’organisme en lloc de preparar-lo per anar a dormir.
- Evitar les digestions pesades. A l’hora de sopar, triar aliments fàcils de pair i rics en triptòfan –un aminoàcid que està associat a la producció de melatonina– i evitar dolços i begudes energètiques o ensucrades, que fan pujar la glucèmia i ens provocarien un excés d’energia. Sempre és bo deixar aproximadament 90 minuts entre el sopar i l’hora d’anar al llit.
- Establir rutines del son. Per naturalesa, el cos s’adapta als horaris i a les rutines. Cal intentar seguir uns horaris estables i evitar canviar cada dia l’hora d’anar a dormir o fer migdiades de dues hores. L’únic que aconseguirem és desajustar el cos i fer que li costi més trobar el ritme.
- Apagar els llums. Apagar les pantalles de mòbils, televisors, tauletes, ordinadors o llibres electrònics, per exemple, una hora abans d’anar a dormir i abaixar persianes i tancar llums ajuda a segregar més melatonina.
Dormir és un bé molt preat que hem de protegir, ja que la nostra salut física i mental en depenen.
Sortegem un lot de Beeskin
No sabeu viure sense cereals?
Actualment moltes persones segueixen una alimentació amb baixa densitat nutricional en la qual predomina el pa, pasta, cereals, olis refinats o aliments processats, entre d’altres. És a dir, un excés de carbohidrats i de greixos inflamatoris i poca quantitat de vegetals, greixos saludables o proteïna de qualitat.

Granola de coco amb poca i canyella, recepta del curs ‘Cuina fàcil autoimmune’
En aquest tipus de dietes, els cereals i farines solen aparèixer en pràcticament tots els àpats. El problema de consumir de forma recurrent aquest tipus d’aliments és que, a la llarga, poden generar respostes inflamatòries i malestar.
De fet, els cereals poden provocar problemes tant en la versió refinada com en la integral. D’una banda, els refinats poden generar pics d’insulina a causa del dràstic augment de sucre en sang i provocar diferents desajustos relacionats amb la inflamació sistèmica del cos. I de l’altre, els integrals contenen antinutrients i inhibidors enzimàtics (la seva defensa natural per combatre els depredadors) que poden empitjorar l’absorció de certs nutrients, dificultar les digestions i fins i tot generar irritació a la mucosa intestinal. A més, un altre perill d’alguns cereals integrals és que poden contenir alguns contaminants, com l’arsènic, en la capa més externa.
Tot i que no volem suscitar por cap als cereals, ja que en una dieta saludable sempre hi poden tenir cabuda (encara que es recomana eliminar-los, com a mínim de forma temporal, en casos concrets com quan hi ha patologies autoimmunes), sí que és recomanable reduir-ne el consum i augmentar el d’altres aliments nutricionalment més interessants.
Com substituir els cereals?
Quan a algú li pregunten quin aliment és el que li costaria més deixar de consumir, molts pensen directament en el pa o qualsevol plat amb farines o cereals. En algunes dietes i patologies està molt recomanat consumir-ne menys, per això, saber que hi ha alternatives per substituir-los ens pot facilitar molt les coses i ajudar-nos a passar la síndrome d’abstinència dels primers dies tan bé com sigui possible, fins que ens acostumem a menjar altres aliments més interessants.
El moniato
El moniato és un tubercle fantàstic. És ric en carbohidrats complexos i betacarotens (provitamina A). És un aliment molt nutritiu, digestiu i aporta energia sense generar pics d’insulina exagerats. Cada vegada és més fàcil trobar en algunes botigues diferents varietats de moniato. Sabíeu que hi ha moniato blanc i moniato morat? Cada un té propietats diferents i tant la textura com el sabor varien lleugerament. El morat conté antocianines, un gran antioxidant, i el blanc és el substitut ideal de la patata quan hem de restringir les solanàcies, ja que té una textura més dura i cruixent.
Com podem fer servir el moniato? Substituint el pa del matí per una “torrada” de moniato. Per això simplement cal tallar una làmina de moniato, posar-la a la torradora o al forn i, quan estigui a punt, simplement servir-la amb el que ens vingui més de gust.
El plàtan mascle
El plàtan mascle és un aliment molt típic de la cuina llatinoamericana. A diferència del plàtan que coneixem, és més gran i sol ser de color verd intens. És molt ric en midó i, un cop cuit, si es guarda a la nevera i després es torna a consumir, es pot aconseguir midó resistent, ideal per a una bona salut digestiva i com a aliment de la microbiota. A més, també és recomanable quan hi ha restrenyiment, ja que aporta fibra tant soluble com insoluble i és útil en problemes de gastritis o malalties inflamatòries intestinals.
Com podem fer servir el plàtan mascle? Els patacones són un plat estrella a l’Amèrica Llatina i, si els tasteu, segurament també es convertiran en el plat estrella de casa vostra. Són ideals per substituir el pa com a acompanyant i queden deliciosos servits amb un bon guacamole o una carn esmicolada. Es poden fer fregits o, més saludables, al forn. També serveix per preparar fals arròs, nyoquis, porridge i una altra recepta fantàstica són els tacos de plàtan mascle, que queden deliciosos i són una alternativa perfecta als típics tacos de blat de moro.
La coliflor
La coliflor és una crucífera i, com a tal, té moltíssims beneficis per a la salut. És rica en vitamina C, vitamines del grup B i minerals com potassi, calci i ferro. Les crucíferes, a més, són potents anticancerígens, ajuden el fetge a fer una bona depuració i també són essencials per mantenir el sistema immunològic de l’intestí en un bon estat.
Com podem fer servir la coliflor? La coliflor és el substitut ideal de l’arròs o del cuscús. Només cal triturar-la amb un processador d’aliments fins a obtenir un gra de mida similar a l’arròs o al cuscús (segons el que ens vingui de gust preparar). Que no teniu processador? Cap problema: doncs un ratllador de formatge. Amb la coliflor també podeu fer makis o bases de pizza sense necessitat de cereals.*Es pot fer el mateix amb bròquil, romanesco o qualsevol varietat similar de crucífera.

Pizza de coliflor amb pesto, carxofes i pernil ibèric, recepta del curs ‘Cuina fàcil autoimmune’
La iuca
La iuca és un altre tubercle que se sol usar força en la cuina llatinoamericana, encara que també en la de l’Àfrica i l’Àsia. Fàcil de digerir, és beneficiosa en cas de problemes gàstrics i és una font important d’hidrats de carboni, vitamines (com la C o les del grup B) i minerals (com el potassi, fòsfor i magnesi). És important remarcar que cal coure-la de forma adequada, ja que conté cianur, que podria ser tòxic si s’ingereix sense ser cuinat.
Com podem fer servir la iuca? De la mateixa iuca es poden trobar diferents tipus de farines i preparacions.
- Arrel de iuca: la iuca és el substitut ideal de la patata. Es pot prendre cuita, fer-ne xips per sucar en alguna salsa deliciosa, afegir-la en sopes, en estofats o preparar panets, entre altres coses.
- Farina de iuca: podrem preparar delicioses tortillas mexicanes, panets o postres.
- Midó de tapioca (és important no confondre’l amb la farina, perquè no es poden fer servir indistintament): és ideal per espessir salses o per lligar. També ajuda a donar una textura lleugerament de xiclet a l’hora de preparar masses, pans o coques.
- Perles de tapioca: preparades a partir de midó, tenen forma de boletes blanques i dures. Quan les cuinem es tornen transparents i gelatinoses i, entre altres coses, es fan servir per preparar púdings o per crear fals caviar esferificat en plats de cuina creativa. També es poden trobar en els Bubble Tea o te de bombolles, una beguda taiwanesa que cada vegada és més fàcil prendre en les ciutats més cosmopolites.
- Tapioca hidratada: amb aquest ingredient es prepara un plat molt popular al Brasil, una mena de crep farcida molt fàcil de preparar que pot ser tant dolça com salada. Simplement necessitem escalfar una paella antiadherent i, quan estigui calenta, cobrir la superfície amb aquesta tapioca. Amb la calor, s’anirà amalgamant fins a unir-se i formar la crep. Es farceix i… bon profit!
El coco
L’últim gran aliat a l’hora de reduir el consum de cereals és el coco. El coco és una fruita tropical amb molts minerals, com potassi, ferro i calci. Aquest aliment conté una bona quantitat de fibra, per la qual cosa ajuda a regular el trànsit intestinal i és alt en greixos saludables, cosa que permet que gairebé no s’oxidi quan l’escalfem. Així doncs, juntament amb l’oli d’oliva verge, és una bona opció a l’hora de cuinar. El seu oli, a més té propietats antimicrobianes, eleva el metabolisme i sacia.
Com podem fer servir el coco? El coco és ideal per substituir els cereals d’esmorzar. Simplement amb coco ratllat, flocs de coco, oli de coco i una mica d’endolcidor podreu preparar una deliciosa i cruixent granola al forn. També serveix per preparar coques, pa tipus “naan”, cremosos porridges o gofres.
I ara, després de tenir totes aquestes alternatives, espero que us sigui una mica més fàcil començar a canviar a poc a poc l’alimentació. Quan feu alguna d’aquestes preparacions, veureu que no és tan difícil aconseguir-ho.
Ja heu eliminat el gluten, els lactis, els processats i els sucres, però encara no us trobeu bé?
Problemes com l’artritis, inflamació de l’intestí, al·lèrgies, diabetis, problemes de pell com la psoriasi, etc. poden millorar amb una alimentació que eviti aliments que afavoreixen la inflamació.
Saber quins són els aliments específics que influeixen en el procés inflamatori i eliminar-los de la dieta és una bona estratègia per prevenir malalties. Però més important és trobar alternatives com les que enumerem en aquest article.
Inconscientment ens omplim el dia a dia d’aliments superflus que no ens aporten res, i amb això creiem que fem una dieta variada. Teniu la seguretat que mengeu variat? Comproveu-ho amb el curs en línia “Cuina Fàcil Autoimmune”. Us hi ensenyem a aportar nutrients de forma constant, incloent-hi aliments que no solen formar part de la dieta diària de moltes persones. Us animeu a descobrir-los?
Si voleu aprendre a cuinar plats fàcils, sans i nutritius seguint les recomanacions de la dietista Glenn Cots, al curs trobareu moltes idees en forma de menú i receptes.
A partir d’avui i fins al divendres 22 a les 13 h us hi podeu apuntar amb un 20% de descompte fent servir el codi CONFINATS20
De tots els aliments que ens aporten salut, ens fixarem sobretot en els que, pel seu potencial efecte antiinflamatori, poden ser útils per modular la inflamació. Encara que no tingueu una malaltia autoimmune, les 15 videoreceptes incloses en el curs us ajudaran a trobar alternatives saludables i a descobrir formes de cuinar diferents.
En qualsevol procés inflamatori agut, el sistema immunitari produeix una resposta per poder solucionar la lesió. Amb el consum de certs aliments i, sobretot, deixant de banda els inflamatoris, podem ajudar a millorar la simptomatologia.
Aprofita avui el descompte |
Les 8 claus per evitar la permeabilitat intestinal
Núria Coll ha après durant 10 anys dels màxims experts en nutrició internacionals i, sobretot, nacionals. Els seus gurus més propers han sigut Montse Vallory i la nutricionista Jordina Casademunt, la doctora Olga Cuevas, la metgessa Teresa Guardiola, el psiconeuroimmunòleg Xevi Verdaguer, el nutricionista Marc Vergés o la psicòloga Yolanda Garcia. També l’han marcat referents mundials com Paul Pitchford, Andreas Moritz, la doctora Irina Matveikova o Josh Axe, entre molts d’altres.
Tots l’han ajudat a construir un camí per deixar enrere la seva debilitat digestiva i prendre consciència de la importància que té l’estrès com un dels factors més importants vinculats a les patologies digestives i, concretament, a la permeabilitat intestinal (separacions de les unions estretes que uneixen els enteròcits –cèl·lules de l’intestí– que deixen passar a la sang macromolècules que procedeixen de la digestió i tòxics).
Hem de tenir en compte que un intestí malmès es relaciona amb altres problemes que van més enllà de les digestions i que poden afectar la salut global de l’organisme; fins i tot, s’ha arribat a considerar el detonant de les malalties autoimmunes.
La Núria va donar molts consells per portar a la pràctica d’una manera senzilla ara que som a casa moltes més hores i que pot ser més fàcil aplicar-los.
8 claus per millorar la salut digestiva
1-Reduïu l’estrès
L’estrès sostingut pot reduir la formació de mucina protectora i provocar disbiosi. A més, amb el cortisol (hormona de l’estrès) disparat de manera constant, apareix la síndrome de l’intestí permeable. Amb estrès no absorbim el menjar i no hi ha pitjor tòxic que l’estrès i els aliments sense digerir.
De la nostra psicòloga Yolanda García sempre recorda: “No es pot pair (el menjar i la vida) si sempre estem amb el sistema nerviós simpàtic activat.” Una manera molt fàcil és estirar-se 15 minuts al dia en la postura de savasana o fer-se el mort amb els ulls tancats perquè no hi hagi cap sentit que es distregui amb els estímuls del voltant.
2-Necessiteu àcid clorhídric
És molt típic que la gent amb estrès tingui dèficit d’àcid clorhídric i, per tant, no absorbeixi bé els aliments. L’àcid clorhídric té una participació decisiva en la salut, ja que es conjuga amb els altres sucs gàstrics per facilitar la digestió. S’ocupa de descompondre els aliments i d’estimular l’alliberació d’enzims necessaris en el procés digestiu.
Com podeu saber si us falta àcid? Després d’un àpat, barregeu 1 cullerada de bicarbonat en un got d’aigua. Si eructeu abans de dos minuts, esteu bé; si ho feu després, teniu hipoclorhídria.
Un remei molt senzill per augmentar la producció d’àcid clorhídric és començar l’àpat amb una pruna o pasta umeboshi.
3-Mengeu verdura en cada àpat
La meitat del plat ha de ser verdura i bona part, crua, perquè aporta enzims digestius. Si teniu l’intestí malmès, no convé un excés de fibra i de cru, però quan ja tingueu una mica de fortalesa digestiva mengeu cru cada dia, com a mínim una bona amanida al migdia.
L’ideal seria menjar un 75% d’aliments crus sense cuinar i, quan consumim llavors, germinar-les, perquè és el punt màxim d’esplendor enzimàtica. A partir dels 40 ºC, els enzims es degraden, i més enllà dels 52 ºC, es destrueixen completament.
4-Incorporeu aliments de tots els sabors
- Salat: estimula la digestió, ajuda a produir saliva i els sucs estomacals. Per això és tan interessant començar els àpats amb unes quantes olives o una sopa de miso.
- Àcid: estimula les secrecions biliars, que són les que ajuden a digerir els greixos. Una petita quantitat estimula la digestió i eleva els sabors, igual que els salats. Per exemple: llimona, vinagre de poma no pasteuritzat, taronges i mandarines.
- Amarg: posa en marxa les digestions lentes, tonifica els teixits i ajuda a eliminar els tòxics.
- Picant: el gingebre també estimula la digestió, però en excés irrita i, per això, en intestins molt afectats, no és bo prendre ni pebre negre.
5-Aposteu pels aliments que redueixen la inflamació i reparen l’intestí
- Xia
- Quefir
- Caldo d’ossos
- Peix salvatge
- Carns de pastura
- Gra sencer i sense gluten: mill, quinoa…
- Kombutxa
- Lli
- Xucrut
En canvi, heu de limitar la ingesta de gluten, lactis i sucre, que malmeten molt l’intestí.
6-Treballeu per absorbir bé els nutrients
Això vol dir menjar sense presses i asseguts, mastegant correctament i respirant per activar el sistema parasimpàtic.
La directora d’Etselquemenges va aprendre d’Andreas Moritz, autor de Los secretos eternos de la salud, que la primera causa dels problemes digestius és ingerir els aliments massa de pressa. De la metgessa Teresa Guardiola destaca l’ensenyament que “fer tres respiracions després de cada àpat fan que assimilem més bé els aliments”.
7-Allunyeu-vos dels tòxics
L’intestí absorbeix nutrients, però també tòxics ambientals. Gràcies a Jordi Sunyer, cap del Programa de Salut Infantil d’IS Global, va fugir del brogit de Barcelona per anar a viure a una zona amb menys contaminació acústica i ambiental.
És un factor molt important que cal tenir en compte, més enllà de l’alimentació.
8-Reduïu la inflamació fent esport
No podem menjar la mar de bé i jeure tot el dia al sofà. S’ha de fer esport cada dia perquè, entre altres beneficis, redueix l’estrès, va bé quan hi ha còlon irritable i gastritis, augmenta el metabolisme, millora el control de la gana, ajuda al trànsit intestinal i prevé certes malalties.
No només hauríem de fer activitat cardiovascular, sinó també esport de força, que beneficia molt les dones, concretament hormonalment.
Les millors conferències a la pantalla de casa
Si voleu saber més sobre salut digestiva, us interessarà la nova plataforma d’etsTV, on trobareu “Les noves claus de l’intestí” i tres xerrades sobre microbiota intestinal d’en Xevi Verdaguer i aprendreu a fermentar amb la Nerea Zorokiain.
Arriba el Netflix de l’alimentació saludable amb més de 36 hores de vídeo amb 25 ponents de referència en el món d’alimentació i salut integrativa.
La plataforma s’estrena amb les 10 conferències del Cómo Como Festival 2019, que s’afegeixen al catàleg d’etsTV. A part de les xerrades del Como Talks i les que tracten de la microbiota també hi ha xerrades de benestar, dieta, planificació de menús i patologies.
etsTV és una de les prestacions que trobareu a la renovada Comunitat d’Etselquemenges. Ja som 3000 membres!
Uneix-t'hi! |
Patates braves amb salsa de verdures rostides i tomàquet sec
A banda de patates, també hi ha persones braves: gent coratjosa, valenta, animosa i indòmita que mira de gestionar tan bé com pot aquest confinament. Sembla que ja ha passat el pitjor i, tot i que cal seguir sent molt prudents, m’ha vingut de gust fer un plat que crec que no falta mai quan quedem amb els amics per prendre alguna cosa.
No vull pecar de poc humil però aquestes patates són espectaculars. Tendres per dins, daurades per fora i coronades amb una salsa que, si fos el cas, les convertiria en les reines del lloc. Però no us espanteu, no estan fregides i són molt saludables.
Us avanço algun ingredient de la salsa: verdures rostides, carn de nyora, miso, tomàquet sec, anacards, canyella. Fins que puguem tornar a sortir a fer vida social lliurement us proposo que comenceu a celebrar la vida a casa.
Patata prebiòtica
Amb les patates braves sembla que hi ha muntat una espècie de concurs per fer les millors de cada lloc. La meva versió és amb la patata prèviament cuita i guardada a la nevera; a l’hora de preparar-les s’aixafen senceres i es gratinen. Sembla que aquesta manera de fer té origen a Portugal amb les patates a murro (‘a cop de puny’). Queden cruixents per fora i tendres per dins.
Quan vaig pensar en aquesta recepta, no vaig creure que el tema donés gaire de si. Però, gairebé sempre, de les coses més senzilles és d’on en podem treure més suc. D’una banda, la patata: és important com està tallada –ni gaire grossa, ni gaire petita–; la textura –ni gaire farinosa ni gaire seca–, i si té massa oli o és congelada, llavors, bona nit i tapa’t! I de l’altra, la salsa. Aquí és on es pot guanyar el repte. Ja el color ens diu coses. Si hi han posat una simple maionesa i una mica de quètxup, llavors val més que no hi tornem. Tampoc s’hi val quan fan una mena de salsa rosa.Però si la salsa té un taronja intens, una mica de textura i un gust que fa tancar els ulls, llavors és que hem trobat el lloc!
De receptes amb patates n’hi ha a cabassos. Donen tant de joc que no hi ha prou homenatges per fer-los. Això si, com els tomàquets, és essencial que siguin de bona qualitat.
El truc, ingredients de temporada
Aquesta recepta només té un truc, fer servir ingredients de temporada i de producció petita. Jo m’he decantat per patates monalisa i virgo, ecològiques del Garraf, i uns tomàquets de la mateixa zona que comencen a sortir força bé. La salsa té un sabor poderós i singular gràcies a les espècies, la carn de nyora i el miso blanc, que intensifica el sabor de les verdures. Jo hi poso shiro miso d’arròs ecològic sense pasteuritzar i de la Mediterrània de la casa Kensho. Me’l menjaria a cullerades. Espero que molt aviat pugueu sortir a celebrar amb els amics que les coses més senzilles són la salsa de la vida.
Recepta: patates braves
Ingredients (per a 4 persones):
- 12 patates petites-mitjanes
- Farigola fresca picada
- Cibulet fresc picat
- Gouda ratllat
- Sal marina
- OOVE
Salsa brava (per a un pot d’uns 250 g)
- 1 tomàquet gros tipus cor de bou
- ½ pebrot vermell
- 1 pastanaga
- 3 cebes tipus escalunya
- 2 tomacons
- 3 c.s. d’OOVE
- 1 c.p. plena de shiro miso
- 1 c.p. de puré de nyores
- 1 tomàquet sec
- 1 grapat d’anacards remullats 1 hora aprox.
- 1 all
- Un pessic de canyella
- Un pessic de gingebre
- Un pessic de caiena (al gust!)
- Sal marina
Preparació:
- Renteu les patates i bulliu-les en aigua abundant amb una mica de sal fins que estiguin ben cuites. Escorreu-les i, quan estiguin tèbies, guardeu-les a la nevera fins al moment de preparar la recepta.
- Preescalfeu el forn. Talleu les verdures (tomàquet, pebrot, ceba, pastanaga i tomacons) i esteneu-les en una safata de forn. Salpebreu-les i coeu-les durant uns 20 minuts.
- Per fer la salsa, barregeu les verdures rostides amb la resta d’ingredients (els anacards escorreguts) i bateu-ho tot amb un braç o una batedora fins a aconseguir una textura de puré espès. Corregiu de sal i de picant.
- Per preparar les patates, aixafeu-les amb una aixafadora de patates o amb un got. Esteneu-les en una safata de forn i escampeu-hi el cibulet i la farigola per sobre. Afegiu-hi una mica de gouda ratllat a sobre de cadascuna, una mica d’oli d’oliva i sal marina.
- Gratineu-les fins que estiguin daurades, vigilant que no es cremin. Serviu-les amb la salsa. Si sobra salsa, la podeu conservar bé a la nevera i es pot posar per acompanyar verdures, arrossos o pasta.
Que en gaudiu,
Molta salut!
Tot el que he après dels gurús sobre salut digestiva
Núria Coll va explicar com va passar del restrenyiment a la permeabilitat intestinal, aquesta darrera a causa de l’estrès. Durant 10 anys, ha anat llegint i entrevistant grans gurus nacionals i internacionals que l’han ajudada a construir un camí per millorar la salut digestiva. La xerrada aporta consells pràctics relacionats amb l’alimentació; no només pel que fa a aliments concrets, sinó també a la manera de menjar-nos-els. A més, remarca la importància d’evitar l’exposició als tòxics i els beneficis de l’esport per millorar les digestions i la salut en general.
Rellancem la comunitat de l’ETS amb una plataforma exclusiva de conferències
Etselquemenges celebra 9 anys d’història rellançant la seva comunitat amb un disseny més nou i actual per millorar les prestacions que fins ara ja tenien els socis. La cirereta és etsTV, l’única plataforma d’aquestes característiques en català i s’hi poden veure els principals comunicadors i experts en alimentació, com Xevi Verdaguer, Marc Vergés, Carla Zaplana, Neus Elcacho o Juan Llorca.
Des que va néixer, la revista digital sempre ha ofert contingut gratuït cada dia amb una clara voluntat pedagògica entorn de l’alimentació saludable i ecològica i la salut integrativa, amb receptes, reportatges i, en els darrers anys, cursos digitals per cuidar la salut.
Paral·lelament, sempre hi ha hagut l’àrea de socis, que va començar amb les mítiques receptes de la cuinera Montse Vallory. Ella ens va ensenyar a cuinar l’arròs integral, a preparar croquetes de mill i a cuinar les verdures de manera deliciosa, sempre acompanyades amb els apunts nutricionals de la nutricionista Jordina Casademunt.
L’àrea de socis s’ha anat engreixant de contingut durant aquests 9 anys amb reportatges en profunditat i amb rigor científic, xerrades presencials, menús per a patologies i descomptes exclusius per a tots els cursos virtuals, La Consulta Nutricional d’Etselquemenges i tots els materials i activitats que genera la revista.
Núria Coll, directora de la revista digital, agraeix el paper dels socis des del primer dia: “Etselquemenges té 9 anys d’història i és un miracle que han fet possible els socis, perquè no rebem cap subvenció, la qual cosa ens dona llibertat brutal perquè no tenim cap pressió política.” “Gràcies a la gent que forma part de la Comunitat Etselquemenges des dels inicis i que ens compra cursos en línia avui som 28 persones treballant-hi”, afegeix Coll.
etsTV, la nova plataforma de conferències d’alimentació
Arriba el Netflix de l’alimentació saludable amb més de 36 hores de vídeo amb 25 ponents de referència en el món d’alimentació i salut integrativa.
La plataforma s’estrena amb les 10 conferències del Cómo Como Festival 2019, que s’afegeixen al catàleg d’etsTV. Algunes de les conferències són: “Les noves claus de l’intestí” de Xevi Verdaguer; “A mi quina alimentació em va bé? Seignalet, ceto o paleo”, de Marc Vergés; “La dieta cetobiótica”, d’Arantxa Areta; “Crea fermentaciones saludables para tu sistema digestivo”, de Nerea Zorokiain; “Los beneficios del entrenamineto de la mujer”, de Sergio Espinar, o “Prou pollastres a taula”, de Míriam Tirado.
La plataforma etsTV té categories diferents perquè sigui més fàcil poder localitzar les xerrades. A banda de la categoria Como Talks, que agrupa totes les conferències mencionades del Cómo Como Festival 2019, també hi ha:
- Dieta: xerrades sobres diferents estils d’alimentació com la paleo, detox-raw, mites sobre alimentació, per què no aconseguim aprimar-nos i la gran reflexió sobre per què les dietes restrictives no serveixen per sempre.
- Microbiota: gràcies a les tres conferències del gran expert en microbiota del nostre país, Xevi Verdaguer, descobrireu els últims estudis sobre aquest camp, en estudi constant.
- Patologies: conferències sobre restrenyiment, colesterol, alimentació pel dolor crònic i migranyes, salut emocional o salut hormonal femenina, entre d’altres.
- Benestar: hi trobareu conferències que relacionen l’alimentació i els hàbits de vida amb l’insomni, la menopausa, l’esport, els més petits de la casa i una de molt interessant i divertida que desmunta els grans mites i collonades sobre l’alimentació.
- Planificació de menús: el maldecap de moltes famílies a l’hora d’elaborar menús saludables amb aliments d’estiu i amb aliments d’hivern pot tenir els dies comptats.
Fins ara, les conferències es podien comprar unitàriament, però a partir d’ara només les podran veure els membres de la comunitat, mentre en formin part. “Les conferències són molt potents, d’aquestes per agafar llapis i paper per prendre notes i repassar-les. Els membres de la comunitat les podran mirar tantes vegades com vulguin per pair-les lentament”, ens explica Coll.
Altres prestacions de la comunitat
Menús per a patologies: menús per als set dies de la setmana, descarregables i enfocats a més de 20 patologies diferents; anèmia, artritis, celiaquia, diabetis tipus 3, infertilitat, insomni, menopausa, ansietat i estrès, colesterol alt, colon irritable, histaminosi, intolerància a la fructosa i la lactosa, insomni, osteoporosi, fibromiàlgia o gastritis, entre d’altres.
350 receptes dividides en categories: amb la nova comunitat, les receptes estan endreçades per categories (vegetarianes, veganes, paleo, crudiveganes i ceto). I amb consells molt útils! A banda de Montse Vallory tenim receptes d’altres xefs i bloguers com Cristina Arroyo, David Gasol, Lucia Gómez, creadora de “Cocinando el cambio”, o Gina Estapé, de “Myhealthybites”. També hi ha un conjunt de receptes úniques del xef Pep Nogué i Xevi Verdaguer pensades especialment per ajudar a tractar diferents patologies, com per exemple frenar l’excés d’estrògens, els fogots de la menopausa o l’angoixa i la depressió.
Articles en profunditat: dos cops a l’any publiquem dues revistes en paper amb articles inèdits, escrits amb profunditat i rigor científic i sense publicitat.
Xerrades: com a novetat, Etselquemenges oferirà 4 masterclass en línia gratuïtes i participatives a l’any per arribar a totes les persones de la comunitat. Aquestes sessions virtuals se sumen a les 4 xerrades presencials que es feien fins ara.
Sortejos i descomptes a botigues: els membres de la comunitat descobreixen productes nous amb els sortejos setmanals i poden aprofitar els descomptes en establiments especialitzats que els proporciona el simple fet de ser de la nostra comunitat.
Descomptes en cursos virtuals: passant de la teoria a la pràctica. Oferim més de 13 cursos digitals dedicats a la cuina saludable, la salut natural i el benestar. I un 20% de descompte en tots. Pareu atenció perquè aviat tindrem novetats!
Descomptes a La Consulta Nutricional Etselquemenges: per canviar d’hàbits, tractar alguna patologia, perdre pes, planificar menús vegetarians i vegans sense dèficits, o acompanyar famílies en el camí a la maternitat i l’alimentació infantil.
Ja som més de 3.000 membres. Uneix-t'hi! |
Perd pes i guanya salud: dones 40,50 i 60
Has notat que últimament t’engreixes amb més facilitat?
I que et costa molt aprimar-te?
Has fet un milió de dietes (amb molt d’esforç) i sempre tornes a recuperar els quilos perduts?
Fa un temps que aprimar-te ja no et resulta tan fàcil. De fet, tot el contrari. Fins i tot sembla que l’aire t’engreixa. Ni et planteges menjar com la resta de la família. I també és probable que ara tinguis una panxa que abans no tenies.
Però, a més, durant aquest temps pot ser que et notis més cansada o desanimada, i veure o sentir que tens sobrepès empitjora el teu estat d’ànim, cosa que desencadena un cercle viciós. Com un peix que es mossega la cua.
Per què et passa això? A partir dels 40 anys aproximadament comencen a posar-se en marxa –de forma fisiològica– alguns canvis hormonals que afecten directament la nostra composició corporal i que ens fan acumular greix, principalment a la panxa. Aquest procés s’accentua força cap als 50 i els 60 anys.
Podem fer-hi alguna cosa? I tant que sí! I molt!
Veuràs que no et cal deixar de menjar, ni tampoc resignar-te a fer àpats avorrits. Si saps quins són els aspectes de la dieta que has de tenir en compte per modular les hormones i millorar la composició corporal, veuràs que és possible perdre pes i alhora recuperar la vitalitat que havies perdut. T’adonaràs fins i tot que alguns dels esforços que feies no tenien sentit i que és possible aprimar-se gaudint.
El curs que et proposem és una versió actualitzada del famós “Perd pes i guanya salut” –amb el qual més de 3.000 persones han aconseguit aprimar-se–, però diferent: en aquesta edició hem conjugat les eines més potents per perdre pes amb les pautes fonamentals per modular els canvis hormonals que afecten la nostra composició corporal a partir dels 40 anys.
Entendràs què és el que passa en la teva vida i, només així, podràs protagonitzar el canvi que desitges amb tantes ganes. A més, et proposem fer-ho en comunitat, amb altres dones que estan passant pel mateix període. La nostra experiència en els cursos anteriors ens fa tenir la certesa que en companyia és molt més fàcil.
Un cop més, la dietista Pilar Rodrigáñez conduirà el curs i et proposarà una forma d’alimentar-te que no té res a veure amb aquestes dietes avorrides i insostenibles. La Pilar t’explicarà fil per randa per què has guanyat pes o et costa perdre’n i quins aspectes de la dieta has de cuidar. A més, t’acompanyarà en tot moment per resoldre dubtes, plantejar alternatives i donar-te ànim.
Ara és el moment de preparar la pell per als rajos solars
Prendre el sol és importantíssim tant per a la salut física com per a la mental. El sol ajuda a produir de manera natural vitamina D, imprescindible per fixar el calci als ossos i mantenir-los sans. A part, que els dies siguin més llargs a l’estiu ens ajuda a sintetitzar més quantitat de serotonina –l’hormona de la felicitat– i això ens fa estar de més bon humor.
Gaudir del sol de manera saludable!
Tot i els beneficis extraordinaris dels rajos solars, exposar-s’hi de manera descontrolada ens pot fer molt mal a la pell i a la salut. Una bona rutina diària, abans i després del sol, farà que la pell estigui sempre radiant, envelleixi més tard i evitarà possibles danys cancerígens.
PAS 1: Hidratem la pell abans i després dels banys de sol
La dermis, la capa interna de la pell, no pateix directament les inclemències del temps, però és la responsable d’aportar aigua i nutrients a la capa externa de la pell i fer que estigui radiant.
Per això és essencial, abans i després d’un bany solar, assegurar a la pell una hidratació profunda per tal de no perdre l’aigua dèrmica. Els olis vegetals són perfectes per nodrir les capes més profundes de pell amb les vitamines liposolubles A, D o E, molt importants per a una pell saludable.
L’oli corporal Golden Radiance Body Oil de Freshly Cosmetics hidrata molt i és una gran ajuda a l’hora d’evitar perdre l’aigua dèrmica de la pell; a més té antioxidants provinents dels olis vegetals d’ametlles, d’avellana, de macadàmia i de xia, que ens protegeixen del fotoenvelliment prematur de la pell.
La resta d’ingredients d’aquesta fantàstica fórmula de Freshly Cosmetics aporta beneficis extra, com reduir cicatrius i estries –gràcies a l’acció de l’oli de rosa de mosqueta i l’oli de marula– o actuar com a reductor i anticel·lulític incrementant l’elasticitat i la fermesa de la pell –gràcies a la tecnologia natural de la microalga Tisochrysis lutea.
L’oli corporal Golden Radiance Body Oil de Freshly Cosmetics aporta a parts iguals tot el que cal per tenir la pell hidratada, tonificada i nodrida en profunditat. I la cirereta del pastís és un perfum subtil, però absolutament addictiu.
PAS 2: Posem-nos al sol sense riscos!
Durant l’exposició solar, rebem l’impacte de dos tipus de radiacions ultraviolades: els rajos UVB, que afecten l’epidermis i són els responsables de les cremades, les butllofes i els danys cel·lulars cancerosos; i els rajos UVA, de més longitud d’ona que els anteriors i que, per tant, arriben a les capes més profundes de la pell.
Els UVA són els responsables d’accelerar l’envelliment de la pell perquè fan que produïm més radicals lliures, juntament amb els infrarojos i la llum visible. Un bon protector solar, a part de protegir la pell de les radiacions ultraviolades, ha de contenir grans quantitats d’antioxidants per contrarestar la producció de radicals lliures.
La Crema Solar Corporal Healthy Protection de Freshly Cosmetics protegeix a partir de filtres físics naturals, com l’òxid de zinc i el diòxid de titani, uns compostos minerals que converteixen la pell en un mirall que reflecteix i dispersa les radiacions solars. A més, té astaxantina, un antioxidant molt potent extret de microalgues que protegeix les estructures cel·lulars de la pell. Incorpora també els olis vegetals d’ametlles, alvocat i jojoba, que, a més de ser grans antioxidants, també augmenten la capacitat d’hidratació i nutrició de la crema.
I, quan parlem de sol, no ens hem d’oblidar de protegir-nos la cara, però no només a l’estiu sinó tot l’any, ja que aproximadament el 80% de l’envelliment del rostre el causa l’exposició solar.
La Crema Solar Facial Healthy Protection de Freshly Cosmetics, a part d’oferir una protecció d’ampli espectre davant els UVA i UVB, aporta àcid hialurònic, amb un gran poder hidratant i regenerador de la pell. Completa la seva capacitat de protecció solar amb un complex antioxidant molt potent format per extracte de nabiu vermell, astaxantina i àloe, una combinació pensada per lluitar contra el fotoenvelliment prematur de la pell de la cara, que està exposada al sol 365 dies a l’any.
Protegim del sol els més petits de la casa
Els infants formen part del grup de població més vulnerable a les radiacions solars. Quan som petits, la capacitat de generar melanina, el pigment que genera el cos de forma natural per protegir-se dels rajos ultraviolats, encara no s’ha desenvolupat i això deixa el cos dels infants desprotegit davant els rajos solars.
És molt important fer servir filtres físics –i no pas químics– en infants, per tal de minimitzar les possibles reaccions al·lèrgiques o de sensibilitat a la pell, i assegurar una protecció completa des del primer minut. Els filtres químics necessiten entre 20-30 minuts abans de començar a actuar i, en canvi, els físics ho fan des del moment que apliquem la crema.
Per als més petits de la casa buscarem sempre cremes solars amb una protecció total, SFP50+, d’ampli espectre; protecció davant UVA, UVB i IR, i amb filtres físics naturals, com és el cas de la Crema Solar Kids Protection de Freshly Cosmetics, que, a més, incorpora àloe i olis vegetals d’ametlles i arròs, rics en vitamina E, que aporta un extra de nutrició per a les pells més sensibles.
PAS 3: No ens oblidem dels cabells!
A l’estiu, els rajos ultraviolats del sol danyen els cabells, ja que en debiliten l’estructura interna. Per tal d’evitar cabells secs, fràgils i que no brillen els hem de protegir tal com fem amb la resta del cos.
El Hair Radiance Keratin Spray de Freshly Cosmetics protegeix els cabells de les agressions solars perquè té una proteïna del lli que embolcalla i protegeix la fibra capil·lar. A més, té una combinació extraordinària a base de principis actius naturals –com la queratina vegetal de carxofa i les proteïnes de pèsol i baobab– que reforcen i reestructuren la fibra capil·lar, cosa que ajuda a recuperar l’estructura natural dels cabells per tal que segueixin brillants, mantinguin el color natural i les puntes no s’obrin.
Freshly Cosmetics, la marca líder en el sector de la cosmètica natural i saludable, aposta per innovar i combinar ingredients naturals per crear fórmules úniques i exclusives pensades específicament per protegir i cuidar tots els tipus de pells.
Fan productes naturals aptes per a vegans i amb un gran compromís amb el medi ambient amb fórmules a base d’ingredients obtinguts de manera respectuosa amb la naturalesa i la fauna marina. Com que busquen ingredients que no es bioacumulen, no interfereixen en la cadena tròfica marina.
Aprofiteu el descompte!
Freshly Cosmetics us ajuda ara que arriba el moment de cuidar la pell, perquè aquest estiu estigui radiant i protegida, amb una promoció fantàstica del 25% de descompte sobre tots els seus productes del web i d’un 30% si la comanda supera els 49 €. Afanyeu-vos!
Aquesta promoció només serà vàlida fins al 27 de maig a mitjanit!
Pilar Rodrigáñez, dietista especialitzada en pèrdua de pes, autora del llibre “Perd pes i guanya salut” i conductora del nou curs online “Perd pes, dones 40-50-60”
Pilar Rodrigáñez torna a la càrrega aquest estiu amb una nova edició del curs online “Perd pes i guanya salut”, però aquesta vegada amb una gran novetat: el curs està dedicat exclusivament a les dones de més de 40 anys.
La dietista fa anys que es dedica al món de la pèrdua de pes i, últimament –potser pel volum de consultes que rep sobre aquest tema o potser perquè ella també s’ha estrenat en la quarta dècada– ha sentit la necessitat d’investigar més en profunditat per què a partir dels 40 resulta més difícil aprimar-se o, a l’inrevés, és tan fàcil engreixar-se.
Avui ens trobem perquè m’expliqui què hi ha darrere d’aquest misteri i què ens té preparat per a aquest curs tan esperat.

Fotos: Beth Mägre
Pilar, què ens passa, a les dones, a partir dels 40 perquè ens costi més perdre pes?
Que entrem en un moment de canvis hormonals que, entre altres efectes, impacten directament en la composició corporal. La forma com l’organisme gestiona les calories que li donem en forma de menjar està orquestrat, en gran part, per les hormones. Algunes pateixen canvis durant la menopausa i això no passa de cop quan desapareix la regla, sinó que comença a encaminar-se cap als 40. Per això, a partir d’aquest moment, encara que encara no hàgim connectat amb la menopausa, ja comencem a notar que ens costa més perdre els quilos rebels.
O sigui que no és una sensació falsa, hi ha un motiu científic!
I tant, és bioquímica pura! Cau la producció d’hormones que abans ens ajudaven a tenir a ratlla la insulina, per exemple, o, fins i tot, el desig per menjar dolç. I, com això, hi ha diversos aspectes en què aquests canvis hormonals propis de la perimenopausa, que és el període que precedeix la menopausa, afavoreixen que acumulem més greix, especialment a la panxa. Per això, en la majoria de casos, treure’ns de sobre els quilos de l’hivern, que abans perdíem amb un parell de setmanes de dieta, ara ja no és tan fàcil.
El públic d’aquest curs són dones amb la menopausa?
Sí, però, com et deia, també ho són les de 40 anys que, encara que encara no tinguin fogots o sequedat vaginal, ja noten que els costa més perdre pes. De fet, aquest és un dels primers símptomes dels canvis hormonals. I, per descomptat, és un curs també útil per a les dones que es troben en la postmenopausa. Per això especifiquem “dones 40-50-60”, perquè cadascuna és un món, però els canvis hormonals relacionats amb la menopausa comencen en els 40 i s’accentuen en els 50 i 60.
I si em preguntes si un home o una dona de 30 pot fer-lo i treure’n profit, et diré que sí, perquè hi ha pautes que són generals i que serveixen per a tothom, però el focus està posat en aquest moment de la vida de les dones i hi haurà temes que seran exclusius per a elles.
Fes un cop d’ull al curs! |
En el curs “Perd pes”, les més de 4.000 alumnes van quedar més que satisfetes i la majoria va perdre 3 kg com a mínim. Aquí plantegem 15 dies de menú igual que abans. Quant creus que aconseguiran perdre?
No m’agrada fer promeses perquè després pot haver-hi frustració, i la realitat és que, tot i que és un curs que funciona molt bé per al global de la població, també és cert que cada dona té el seu ritme. A una de més jove li pot resultar més fàcil aprimar-se que a una de més gran.
Dit això, també et dic que soc optimista. La meva experiència amb les dones de 40 anys en endavant que han fet els cursos anteriors i amb les que venen a la consulta és molt positiva. Al cap de dues setmanes, totes perden pes si compleixen la pauta. Algunes perden 2 quilos, unes altres 3… Això varia en cada cas.
Però, en el fons, el que més m’impacta és que dones que es pensaven que no podien perdre pes i que havien perdut l’esperança de sobte s’adonen que sí que poden i que, a més, es troben molt millor d’altres símptomes de l’edat que milloren quan tenim en compte tot el tema hormonal.
“Moltes dones de més de 40 anys es pensen que no és possible aprimar-se, i això és un error. És més complicat, sí, però no és pas impossible!”
El curs és per a dones que tenen obesitat i sobrepès?
El curs ajuda a perdre pes tant si ens sobren 3 quilos com 20. Unes trigaran menys i unes altres una mica més. I, evidentment, quan hi ha un problema més gran, com l’obesitat, és important anar controlant altres paràmetres de salut que poden estar afectats, però sens dubte que la pauta serà molt útil per a aquesta població també.
En el curs hi ha tot un índex de mòduls i capítols en forma de càpsules de vídeo que rebrem cada dia, oi?
Sí, el format del curs és brutal. Hi ha uns 16 vídeos curts en què explico cada tema i també hi ha textos complementaris i materials descarregables, amb contingut teòric i llistats d’aliments. Tot és molt didàctic, amb gràfics i quadres que faciliten molt la comprensió.
La idea és que, encara que el menú i el meu acompanyament comencin el dia 1, la part més teòrica –empaquetada en mòduls– arribi a poc a poc, cada dos dies més o menys. Això obliga les alumnes a fer un vot de confiança en un primer moment, però després cada plat de menú agafa sentit a mesura que avança el curs i explico les diferents claus per perdre pes.
Però, a més, el curs té uns bonus en forma de vídeos i materials descarregables que són molt útils, i que complementen perfectament la pauta dietètica. És realment un curs completíssim.
I hi ha receptes?
Sí, inclouré algunes de les receptes que proposo al menú. Trobo del tot fonamental que les meves alumnes gaudeixin fent el curs. I, com que jo no soc una gran cuinera i tinc una vida atrafegada, podran estar tranquil·les que seran receptes simples, i que, probablement, seguiran fent després del curs.
M’encanta quan pacients o alumnes em diuen que algunes de les receptes que els passo ja formen part del menú familiar. Un dels objectius que m’he marcat és que gaudeixin seguint la pauta, que vegin que no cal ni passar gana ni avorrir-se. Perquè, a més, aquesta és l’única manera que aquestes dues setmanes es converteixin en un nou hàbit d’alimentació i de vida.
Apunta-t'hi! |
En el curs oferim, per primera vegada, vídeos de coaching amb una dietista experta en coaching per aprimar-se, la Cristina García. Què ens aportarà aquest contingut?
Sí! I això és una gran novetat! La Cristina ens ajudarà a transcendir algunes barreres i limitacions psicològiques i emocionals que solen aparèixer en un procés de pèrdua de pes. Ha preparat un seguit de materials audiovisuals i exercicis pràctics i convidarem les alumnes a fer-los per reforçar tot el procés. I per ajudar a fer que sigui efectiu!
És innegable que, en un procés de pèrdua de pes, hi ha factors emocionals i psicològics en joc i, la veritat, és molt interessant com ho planteja la Cristina des del coaching. La veritat és que estic molt contenta que col·labori en el curs. Els seus coneixements i experiència l’enriqueixen molt, sens dubte.
Et podrem fer preguntes i ens acompanyaràs en tot moment a través del fòrum, oi?
Així ho espero! Crec que, si hi ha alguna cosa que realment va ser clau perquè els cursos anteriors tinguessin tant d’èxit, és la possibilitat de seguir-los en comunitat. No només pel suport que jo pugui donar, sinó també perquè es genera una sensació de fer-ho en grup que dona molta força a l’experiència. I crec que també millora els resultats.
Potser un dia no et veus capaç de seguir la pauta perquè, per exemple, no has dormit bé i, quan llegeixes els comentaris i les experiències de la resta de les alumnes, t’adones que no estàs sola i això t’empeny a seguir. O potser et bloqueges perquè hi ha una verdura del menú que no t’agrada, però després em preguntes quines alternatives hi ha i veus que aquest plat pot reversionar-se amb el que sí que t’agrada. Se m’ocorren mil maneres d’interactuar que fan que el fòrum sigui un espai molt beneficiós i que espero que aprofitin.
Jo hi seré cada dia responent preguntes i donant el meu suport, encantadíssima.
I amb la Cristina també resoldrem dubtes al fòrum?
Sí, exacte, la Cristina també donarà suport al fòrum, principalment per assegurar-nos que els exercicis s’entenen bé i que les alumnes en treuen profit.
En els últims anys, a Etselquemenges, hem insistit cada vegada més en la importància de practicar esport. En aquest cas, l’exercici físic que proposem no té l’enfocament clàssic.
Exacte. En aquest cas, tenint en compte les característiques de les alumnes, dones a partir de 40 anys –i moltes de sedentàries–, la proposta és l’exercici de força i no tant el cardiovascular, que és el que durant molt de temps es va pensar que era el que havíem de fer per perdre pes. No vull que corrin, vull que facin esquats. Vull que recuperin múscul, perquè en aquest moment de la vida ens enfrontem a un problema greu: la sarcopènia, que és la pèrdua de massa muscular.
I per portar això a la pràctica, el millor és que una especialista en fitness, com la Vanessa Navas López, ens expliqui i ens mostri com fer-ho des de casa. Aquest serà un altre dels bonus que inclou el curs. Els vídeos de la Vanessa ens serviran per exercitar els músculs exactament com necessitem fer-ho en aquest moment de la vida i alhora perdre pes.
Parlem de la sarcopènia, Pilar. Abans no es parlava de res que no fos osteoporosi i ara es parla molt de la sarcopènia. Per què?
La sarcopènia és per a mi un dels problemes més greus, o potser el més greu, que patim les dones quan ens acostem a la menopausa. La pèrdua de massa muscular s’associa a moltíssimes malalties, des d’obesitat i diabetis, passant per Alzheimer, fins a osteoporosi.
Tots els problemes de salut poden millorar substancialment amb un entrenament de força. Entre d’altres, evidentment, el sobrepès. Però no només perquè ens ajuda a cremar greix, sinó, sobretot, perquè millora la sensibilitat a la insulina.
Millorar la massa muscular beneficia la majoria dels teixits orgànics, fins i tot la microbiota intestinal. Recordo una frase de la conferència d’en Sergio Espinar al Cómo Como Festival que deia alguna cosa així com que difícilment trobaràs una persona diabètica que entrena força.
La meva experiència a la consulta és que resulta més fàcil fer canvis dietètics que no pas començar a fer activitat física, potser perquè els resultats arriben abans amb una dieta. Però opino que en aquest moment de la vida no n’hi ha prou amb menjar bé. No hi ha escapatòria, i per això em va semblar fonamental incloure el tema en el curs.
També hi ha un bonus de la nutricionista Martina Ferrer. Explica’ns de què es tracta.
Això mateix! La Martina ens prepararà un material molt pràctic de complementació natural i plantes per al conjunt de símptomes relacionats amb la menopausa: insomni, sequedat de les mucoses o memòria, per exemple.
Crec que serà un material que s’agrairà moltíssim i personalment m’entusiasma que una professional com la Martina, que en sap tant!, participi en aquest projecte i l’enriqueixi.
Arriba el nou curs online “Perd pes, dones 40-50-60”
Si sentiu que guanyeu pes fàcilment –o que us costa perdre’n– i teniu 40 anys o més, descobriu les claus per aprimar-vos i alhora cuidar-vos, en aquest moment de la vida, amb la Pilar Rodrigáñez en el nou curs online d’Etselquemenges.
Conté un menú de dues setmanes per perdre pes, amb receptes i també lliçons teòriques en vídeo i materials descarregables per entendre quin és el patró d’alimentació que cal seguir per aconseguir els nostres objectius i trobar-nos millor.
A més, el curs inclou l’acompanyament de la Pilar a través del fòrum i 3 bonus amb classes d’entrenament, sessions de coaching i recomanacions de complementació.
Fes un cop d’ull al curs! |