Actualment no és discutible que l’alimentació està clarament relacionada amb la salut i, per això, ha esdevingut el centre d’atenció de moltes persones que volen millorar la seva qualitat de vida, independentment del fet de tenir cap patologia.
Evolucionem cap a una societat cada vegada més sensible al binomi alimentació-salut, en què moltes persones busquen responsabilitzar-se de tenir la millor salut possible ajudant-se d’uns bons hàbits alimentaris. Aquest interès és el que ens uneix amb els nostres lectors i usuaris.
Des d’Etselquemenges, treballem per oferir opcions, idees, recursos i informació per tal que les persones que ens llegeixen puguin fer una dieta saludable i equilibrada. Els nostres articles i cursos no substitueixen, exclouen ni constitueixen cap alternativa a la funció de diagnòstic i tractament de patologies per part dels metges i nutricionistes.
Menjar sense gluten o reduir-ne el consum és una opció personal presa des de la llibertat de cadascú que hem de respectar. Nosaltres oferim a les persones que ens llegeixen eines per aconseguir-ho, mitjançant menús i receptes, i informació suficient per poder estirar el fil si hi ha curiositat per llegir els estudis científics sobre la qüestió.
El nostre “Repte 21 dies sense gluten” té la voluntat d’acostar informació a la població en general i de promoure una alimentació amb aliments frescos, reals i tan poc inflamatoris com sigui possible per tal de mirar de prevenir la inflamació intestinal i problemes importants de salut associats a la permeabilitat intestinal, sempre basant-nos en estudis científics. En cap cas és un curs adreçat a tractar la malaltia celíaca.
El repte té la voluntat de promoure una alimentació amb aliments frescos, reals i tan poc inflamatoris com sigui possible
Intentem ajudar les persones a trobar-se més bé. Sovint és gent que té molts símptomes inespecífics però que no ha estat diagnosticada de cap patologia concreta i que troba, quan fa certs canvis alimentaris, una millora clara que li permet orientar el camí i que un professional competent la diagnostiqui i la tracti convenientment.
Si fan una revisió de les nostres propostes de menús, veuran que, tot i excloure els aliments amb gluten, hi són presents tots els aliments necessaris per a una dieta saludable i nutritiva. El fet d’estar ben o mal alimentats no depèn de prendre gluten. Cap persona sana que tingui l’hàbit de fer menús com els que proposem tindrà, per aquest motiu, conseqüències negatives sobre la salut.
Responent al seu comunicat, en què s’afirma que el consum de gluten per part de la població general no celíaca no té efectes tòxics o perjudicials demostrats, hem de dir que una dieta saludable, variada, equilibrada i rica en nutrients que prescindeixi dels aliments amb gluten tampoc té efectes tòxics o perjudicials demostrats.
Una dieta saludable, variada, equilibrada i rica en nutrients que prescindeixi dels aliments amb gluten tampoc té efectes tòxics o perjudicials demostrats
Amb la nostra feina, lluny de contribuir a banalitzar una alimentació sense gluten, tenim l’objectiu de fer que la societat sigui cada cop més conscient que cal una oferta més diversa a les nostres llars i als establiments de restauració, on aliments com el pa, la pasta, les pizzes, la brioixeria i els processats hi són omnipresents. Entre tots podem aconseguir que les persones que, per obligació o per decisió pròpia –per exemple, els familiars dels malalts celíacs, per solidaritat–, hagin de menjar sense gluten no pateixin per les restriccions alimentàries; ans al contrari, volem que tinguin més opcions a l’hora de sortir a menjar fora de casa i que aquesta oferta més variada suavitzi i faci més portable la restricció alimentària permanent que vostès citen com a precursora de trastorns alimentaris.
A més, recuperar una alimentació amb ingredients diversos que, com a societat, a poc a poc havíem anat deixant de banda o incorporar-ne de nous enriqueix els nostres paladars, els nostres camps, la biodiversitat i, fins i tot, la nostra cultura.
Vostès argumenten, per desacreditar la informació facilitada per Etselquemenges, que l’estudi d’Ismael San Mauro “¿Es el gluten el gran agente etiopatogénico de enfermedad en el siglo XXI?” no revisa la literatura amb relació a la població celíaca, amb sensibilitat al gluten i/o al blat no celíaca ni al·lèrgica al blat, cosa que també indiquem a l’article publicat el 14 d’abril de 2020 al nostre web. Precisament el que es diu al nostre web és que aquest estudi revisa la literatura amb relació a pacients no celíacs, no sensibles al gluten i sense al·lèrgia al blat, és a dir, exactament el mateix que diuen vostès. No hi ha contradicció entre el que vostès argumenten i el que hem publicat, perquè estem informant d’un estudi sobre la població general que no té cap d’aquestes tres patologies relacionades amb el gluten, no sobre qui sí que la pateix.
Cap dels nostres lectors llegirà en els nostres articles o cursos que aconsellem consumir productes processats sense gluten amb etiquetes plenes d’ingredients que no són matèries primeres i que l’únic que pretenen és imitar organolèpticament els productes amb gluten. Aquests productes comestibles no figuren dins dels nostres criteris d’alimentació saludable, i són els que produeixen uns hàbits alimentaris incorrectes.
No aconsellem productes processats sense gluten amb etiquetes plenes d’ingredients que no són matèries primeres
Alhora, tal com hem remarcat durant la promoció i l’execució del curs, en cap cas promovem que s’adquireixin productes amb el segell “Sense gluten” en botigues i supermercats, amb el perill que la població celíaca, en temps de COVID-19, no trobi els productes que necessita. Insistim que, per nosaltres, aquests aliments no han de ser la base –ni tan sols formar-ne part– de la dieta d’una persona que es vulgui alimentar de manera saludable i, en cap cas, els proposem en els nostres menús i receptes. Hem tingut l’oportunitat d’entrevistar persones celíaques que formen part de la vostra Associació que estan a favor de deixar enrere la indústria “Gluten Free” i que estan ajudant la gent a entendre que l’alimentació saludable i sense gluten no té res a veure amb els paquets processats on apareix l’espiga, sinó que hem de menjar, tots nosaltres, verdura, fruita, llegums, cereals i proteïna de qualitat.
Entenem que, quan vostès parlen del greuge econòmic que suposa una alimentació sense gluten pels preus elevats dels productes, es refereixen, per una banda, a la necessitat dels celíacs de vigilar les traces i de comprar productes certificats i en segon lloc, al consum d’aquests productes processats “Gluten Free”, que nosaltres recomanem no consumir en cap cas. En el nostre curs o els nostres articles, en cap cas suggerim que la població en general compri aliments certificats i, quan es fa una dieta sense gluten basada en aliments reals, sense la necessitat de comprar-los certificats, tal com nosaltres proposem, aquest greuge no existeix.
La societat en sortiria beneficiada si s’instés les societats científiques i les autoritats competents no a lluitar contra treballs com el nostre –que contribueixen indubtablement a promoure una alimentació saludable de la població general–, sinó a comprometre’s encara més a lluitar contra els productes comestibles porqueria –que no només no nodreixen, sinó que fan que les persones es posin malaltes–, i que no es deixés que les empreses que elaboren aquests productes fossin tan presents a la societat mitjançant anuncis publicitaris i patrocinis d’esdeveniments, que tenen una via d’entrada directa a les nostres llars i, en especial, una influència molt gran en els nostres infants i joves (que adopten uns hàbits gens saludables, amb conseqüències molt greus).