Quantcast
Channel: Etselquemenges
Viewing all 3980 articles
Browse latest View live

Tu cuerpo: manual de instrucciones

$
0
0

Ens podem trobar malament o no conèixer correctament el nostre cos, per això, cal saber bé com funciona per reduir possibles molèsties i gaudir-lo totalment.

El llibre es basa sobretot en quatre pilars:

  • Com és el nostre cos.
  • Com funcionen els òrgans, ja que el mal funcionament d’un pot afectar els altres.
  • Quins problemes poden alterar el bon funcionament dels òrgans.
  • Consells que podem seguir per mantenir-lo en perfectes condicions.

 

És un manual d’instruccions perfecte per comprendre i aprendre a cuidar el cos. Descobrireu el funcionament de l’aparell respiratori, els sentits, el sistema digestiu, el metabolisme, els líquids corporals, els ossos, músculs i articulacions, el cor i la circulació sanguínia, el sistema circulatori, el sistema immune, el sistema endocrí, les hormones sexuals, el sistema nerviós, l’adolescència i l’envelliment…

A més, trobareu una taula amb exercicis i quatre dietes especialitzades.


Vine’ns a veure a BioCultura i emporta’t un trosset de l’ETS a casa!

$
0
0

revistaDes de divendres i fins diumenge, Etselquemenges serà present per segona vegada al gran saló de la cultura eco del país. BioCultura ens acollirà a l’estand número 1B del pavelló 1, des d’on podreu comprar la primera revista en paper d’alimentació infantil saludable, l’ETSNen. Amb 80 pàgines dedicades a la salut i a l’alimentació dels més petits de la casa, la revista en paper és el gran plat fort d’aquest segon any d’Etselquemenges a BioCultura. Lactància, vacunes, alternatives naturals per tractar les malalties respiratòries infantils, alimentació vegana en nens o com cal tractar la febre són alguns dels continguts que trobareu en aquesta primera edició de l’ETSNen, que també podreu comprar properament des del web d’etselquemenges i als supermercats Veritas a partir del mateix dijous 7 de maig.

Un altre trosset de l’ETS que us podreu endur a casa si ens veniu a veure a BioCultura és un calendari en paper de fruites i verdures eco de temporada dels nostres camps, que ens permetrà conèixer a cada moment de l’any què podem menjar i què no si optem per una compra de productes de proximitat. I que, ben segur, us serà de molta utilitat si el pengeu a la nevera!

A més a més, així com ja vam fer l’any passat, els lectors que vingueu a visitar-nos podreu fer-vos socis a meitat de preu: amb 33 euros tindreu el carnet d’Etselquemenges amb què podreu veure tots els continguts del nostre web, les receptes setmanals de la Montse Vallory, les receptes quinzenals del Pep Nogué i del Xevi Verdaguer, una secció de complements nutricionals de la Jordina Casademunt, descomptes a molts restaurants, centres mèdics, botigues d’alimentació o cosmètica ecològica d’arreu del país, descomptes a les activitats d’Etselquemenges i a les consultes online amb el dr.Vidal Jové i amb la naturòpata i nutricionista Jordina Casademunt i accés a participar a un sorteig setmanal específic per als nostres socis.

Atenció! Estigueu ben atents al nostre web que dimecres sortejarem entrades per BioCultura!

L’equip de l’ETS a les xerrades de BioCultura

El psiconeuroimmunòleg de referència i especialista en medicina integrativa d’Etselquemenges, Xevi Verdaguer, farà una xerrada dijous, a les 19.00, en què explicarà com podem millorar la salut de la nostra flora intestinal modificant la nostra dieta. Verdaguer tornarà a fer tàndem amb Mireia Anglada, xef de gastronomia saludable, que oferirà una degustació dels aliments que haurà cuinat durant la conferència de Verdaguer.

I divendres, d’11 a 12, podreu veure a la Montse Reus entre els alumnes de la Lucía Redondo de l’IFPS Roger de Llúria, explicant com podem alimentar d’una manera saludable el nostre intestí.

Font de Salut

$
0
0

Font de Salut és l’eco botiga de referència al Penedès. Des del 1997 apostem per un model de vida més sostenible i solidari, comercialitzant productes amb certificació ecològica.

A la nostra botiga trobaràs fruita i verdura bio, fresca i de proximitat, cereals, carns, làctics, pans fets amb llevat mare, alimentació infantil i tots els productes necessaris per a omplir la teva cistella de forma ecològica.

També disposem d’una gran selecció de cosmètica orgànica ja que, des de sempre, hem confiat en els millors laboratoris reconeguts internacionalment: Dr Hauschka, Weleda, Logona, Phyt’s, Dulkamara… I, a més, complements nutricionals per aportar al teu cos el que li faci falta en funció de l’època, l’edat o les necessitats específiques de cada persona. Si a tot això hi afegim el nostre assessorament personalitzat, tenim la combinació perfecta per trobar el que busques. Vine’ns a veure i decideix!

Amb el carnet de soci de l’ETS, tindreu un 5% de descompte en tots els productes i durant tot l’any!

Power Explosive

$
0
0

Si feu mil hores al gimnàs per perdre greix corporal, augmentar la massa muscular o augmentar el rendiment esportiu i no veieu resultats… aquest és el vostre llibre. Aprendreu a complir objectius i millorar entrenaments, ja que el que més importa és comprendre les pròpies metes per dirigir-nos al que realment volem. És un llibre desenvolupat des de l’evidència científica amb consells de l’experiència personal del mateix David Marchante.

Des d’un punt de vista teòric, coneixereu detalladament els músculs, els moviments principals, les fibres predominants… I des d’un punt de vista més pràctic treballareu els exercicis més efectius i les sèries i repeticions que haureu de treballar.

El temari del llibre és: escalfament, càlcul de 1RM, hipertròfia, força, mètodes d’entrenament, pèrdua de greix, membres superiors, membres inferiors i abdominals.

 

Articles relacionats:

Entrevista a David Explosiv0

FODMAP: la dieta antigasos

$
0
0

Frau mit akuten Bauchschmerzen

Els gasos poden generar-se i marxar tal com han vingut, però hi ha molta gent que en genera en excés i/o que no aconsegueix eliminar-los. Per altra banda, la distensió abdominal pot ser causada per una inflamació o irritació digestiva, o també per una retenció de líquids; en aquest cas, però, no sol anar acompanyada de dolor. També hi ha els còlics (dolors molt forts) per gasos, que són difícils de diagnosticar. Només se sap si, en treure’n, es nota un gran alleujament. Les persones amb un sistema digestiu delicat en solen tenir per temporades, quan l’estrès, les emocions fortes o la mala alimentació fa es tensin, s’alenteixin i s’encongeixin alguns dels òrgans digestius o que la flora intestinal putrefactiva sigui la reina de la mucosa.

Si el dolor va acompanyat de femtes molt pastoses o diarrea, cal valorar amb un professional si hi ha còlon irritable i fer una dieta específica. Aquest tipus de dolor ens pot indicar també algun tipus d’intolerància alimentària, però molts cops no és així, i un mateix aliment se’ns pot posar bé un dia, i malament l’endemà: depèn de la cocció, el moment, la posició a l’hora de menjar, de la pressa amb què mengem, de la roba –que potser ens va estreta–, de l’estrès, del fet de parlar o beure molta aigua, o d’estar disgustats o enfadats. A vegades simplement no hem fet res estrany, però tenim el sistema digestiu tan dèbil o el fetge ens funciona tan lent (no segrega prou bilis) que ens pot passar gairebé sempre que mengem alguna cosa, o fins i tot només amb aigua.

El dolor pot arribar a ser realment fort. Pot començar al cap de dues mossegades i esguerrar-te el sopar. Et deixa sense energia, sense ànim, sense poder concentrar-te, encongit com si et cremés una bola a la panxa. Alguns còlics fins i tot poden acabar a urgències. El pitjor és que segons els metges no hi ha tractament ni ajuda: diran que són gasos, i ja està. Com si saber-ho fos la solució. Però sí que hi podem fer alguna cosa. I tant!

La dieta FODMAP és una estratègia adreçada sobretot a persones amb còlon irritable, però també és molt útil quan hi ha un sistema digestiu sensible. Com la paraula indica (FODMAP en anglès vol dir oligosacàrids, disacàrids, monosacàrids i poliols fermentables), és una dieta que exclou aquests components, que són els que generen més problemes a l’hora de l’absorció intestinal. Aquests tipus d’hidrats de carboni poden ser mal absorbits per l’intestí prim i, en quedar lliures dins del tracte, són fermentats pels bacteris i causen gasos, dolor, etc.

fodmap_cat

A la pràctica, què ens pot anar bé?

  • Si sou a casa, prepareu-vos una infusió digestiva amb anís estrellat. Si no, us podeu endur en un pot petit algunes estrelles d’anís i demanar aigua ben calenta en un bar.
  • Descordeu-vos quan dineu.
  • Feu-vos massatges a la panxa: fent pressió cap avall o fent un 8 horitzontal quan vingui el dolor.
  • Aneu al lavabo sempre que us calgui, però no us els guardeu. Posar-se a la gatzoneta ajuda. El dolor no marxarà fins que no surtin, per on puguin; per tant, deixeu que surtin.
  • Porteu sempre a la bossa gotes d’herbes naturals; us ajudaran en qualsevol moment: anís estrellat, comí, fonoll, card, regalèssia.

Què podem fer per prevenir aquests dolors a part de la dieta FODMAP?

Un tractament natural per enfortir el sistema digestiu: les persones que generen gasos excessius amb aliments tan sans com els FODMAP tenen una composició de la microflora intestinal diferent de la normal. Hem de millorar-la fent una dieta sense FODMAP i procurant:

  1. Millorar l’acidesa de l’estómac: recomanem un suc de llimona amb gingebre.
  2. Prendre antibiòtics naturals: gotetes de menta, melissa, coriandre, arbre del te, romaní, farigola.
  3. Fer una bona tongada de complementació de betaïna i L-glutamina (regenerador de la mucosa intestinal).
  4. Insistir amb  aliments que ajuden a protegir la mucosa de l’intestí, com el fajol, les pipes de gira-sol, el pop, els calamars, la sèpia, l’alga cochayuyo.
  5. Evitar del tot el gluten.
  6. Evita els fermentats: xucrut, miso, tempeh, quèfir, te kombucha, etc. Perquè fan que hi hagi més proliferació bacteriana i per tant, gasos. Quan s’acabi el tractament si que es poden incorporar.

Planifica’t el mes q puguis seguir aquest “tractament” bé, mentrestant ves fent el que puguis aplicar.

llimona_limón_nuria_roura_coach_nutricionalpop2cochayuyo_dins_text

Al cap d’un mes fent la dieta i prenent 3 infusions/dia, mai de postres, llavors podem optar per prendre, amb molt de compte per tal de comprovar que no generen gasos, la resta d’aliments. Podeu tornar, cada cop que ho necessiteu, a una setmana d’aquesta dieta sense fodmaps i amb les gotetes d’antibiòtics naturals però heu de tenir en compte:

  • Podeu prendre càpsules de probiòtics sense fibra (bífidus) durant 3 setmanes quan s’hagi acabat el tractament.
  • Eviteu el gluten.
  • Eviteu alcohol i tabac.
  • Eviteu en general fregits, làctics, salses greixoses, carns vermelles, picants, cafeina i teina, taronges.
  • Deixeu de menjar brioixeria, encara que sigui ecològica, o productes amb molt de llevat, com els bastonets integrals.
  • Compte amb l’excés de fibra a la dieta! Pren només els cereals que necessitis energèticament.
  • Oblidadeu-vos  del festival de crus (dieta crudivegana-raw), incloent liquats, com a mínim durant una temporada fins que us trobeu millor. Coeu a la planxa o al forn la fruita i els crus.
  • No mengeu entre hores drets, amb presses, parlant, o caminant. Planifiqueu-vos per menjar amb temps, asseguts, en un espai tranquil. Mengeu a poc a poc, i feu com a mínim una o dues pauses per plat. No cal que compteu cada mossegada, però sí que aneu parant.
  • No mengeu amb res que us pressioni la panxa, ni en una barra repenjat cap endavant.
  • Si esteu nerviosos abans de menjar, sortiu a l’aire lliure, respireu, relaxeu-vos, penseu en alguna cosa que us faci sentir bé, i poseu-vos a menjar amb aquesta sensació.
  • Intenteu prendre màxim un got de beguda en cada àpat, però no tot de cop. Si teniu set, beveu a glops, descansant entremig.
  • No repartiu la mateixa quantitat de menjar per tu que per a una persona que pesa 80-90kgs i medeix més que tu.
  • Treballeu-vos l’estrès, com gestionar-lo i com sentir-vos més relaxats i despreocupats. Treballeu la manera de no preocupar-vos tant per les coses o prendre-us les coses tant a pit.
  • Mengeu aliments ecològics per tal d’evitar els pesticides que són realment irritadors de la mucosa i poden generar un altre episodi de dolor i gasos per inflamació i proliferació bacteriana.

Una bona gestió de les emocions serà clau per enfrontar-nos al càncer

Estudis amb resultats prometedors sobre la dieta FODMAP:

Més informació de la Universitat de Standford sobre FODMAP: https://stanfordhealthcare.org/content/dam/SHC/for-patients-component/programs-services/clinical-nutrition-services/docs/pdf-lowfodmapdiet.pdf

 

Article elaborat per Neus Elcacho, dietista integrativa, amb la col·laboració de Xevi Verdaguer, psiconeuroimmunòleg

xevi-200x184 Neus-Elcacho

Marxa a favor de la regulació dels professionals de la nutrició

$
0
0

I que el 75 % de les morts al nostre país es deuen a malalties directament relacionades amb l’estil de vida, com ara la mala alimentació?

Com pot ser que sent l’alimentació un dels pilars fonamentals de la salut, no sigui possible accedir gratuïtament des de la sanitat pública als únics professionals amb formació específica en nutrició?

L’associació científica −i sense ànim de lucre− Enllaç a la web de l’associació Dietética sin Patrocinadores (DSP) fa una crida a la mobilització ciutadana i professional perquè s’incorpori la figura del dietista o nutricionista i el tècnic superior en Dietètica a la sanitat pública, perquè:

  • Abans del tractament amb fàrmacs, ha d’haver-hi la prevenció amb un assessorament nutricional adequat a cada pacient i fet per un professional especialitzat.
  • En patologies tan habituals com la diabetis, la hipertensió o els accidents cardiovasculars, juntament o abans de la medicació, s’ha de fer prevenció amb l’alimentació.
  • Els ciutadans que necessiten consell dietètic continu i personalitzat no el tenen: malalts renals, els que pateixen de malalties inflamatòries intestinals, càncer o patologies digestives.
  • Tenim una taxa d’obesitat infantil alarmant i en augment, i no hi ha personal format en nutrició als centres d’atenció primària i de pediatria
  • Entre un 30 i un 50 % dels pacients hospitalitzats es desnodreix i així s’allarguen les hospitalitzacions i la recuperació se’n ressent.
  • Els països amb servei de nutrició a la sanitat pública estalvien en despesa farmacèutica i en atenció sanitària. Per cada euro invertit en assessorament dietètic s’estalvien més de 50 € en tractaments posteriors, s’augmenta la productivitat, disminueixen les baixes laborals i millora la qualitat de vida.

Qui s’hauria d’encarregar del consell dietètic i dels tractaments nutricionals?

A Espanya hi ha dos professionals amb titulació oficial especialitzats en dietètica i nutrició: els tècnics superiors en Dietètica i els dietistes o nutricionistes (diplomats o graduats). Ambdós haurien de formar part de la sanitat pública, i integrar les Unitats de Nutrició i Dietètica tant a l’atenció primària com a l’especialitzada, de la mateixa manera que succeeix a la resta de la Unió Europea.

Tenim una taxa d’obesitat infantil alarmant i en augment, cal personal format en nutrició als centres d’atenció primària i de pediatria

Tenim una taxa d’obesitat infantil alarmant i en augment, cal personal format en nutrició als centres d’atenció primària i de pediatria

Qui s’encarrega ara de l’alimentació dels pacients?

Actualment aquestes funcions les fan companys saturats i sense formació específica (personal d’infermeria i medicina). L’assessorament nutricional que rep la ciutadania es redueix moltes vegades a una fotocòpia idèntica per a tothom amb consells genèrics. La teràpia a través de la dieta (dietoteràpia) brilla per la seva absència i es recorre a la mediació en casos que es podrien tractar amb pautes nutricionals adaptades i que sovint podrien haver-se previngut amb assessorament dietètic.

Per totes aquestes raons, l’Associació Dietética sin Patrocinadores (DSP) convoca una concentració el pròxim 10 de maig a les 11.30 hores davant del Ministeri de Sanitat a Madrid (Paseo del Prado, 18) sota l’eslògan:

#SanidadDesnutrida: Alguna cosa falla a la Sanitat! Demana atenció nutricional!

S’han convocat els professionals i les associacions del sector, així com la ciutadania, i els anima a mostrar el seu descontentament pel tracte de rebuig que es dóna a la nutrició, pilar fonamental de la salut, des de l’administració pública.

Més informació a la convocatòria de Dietética Sin Patrocinadores

Què trobarem de nou aquest any a Biocultura?

$
0
0

Els que ja la visitem any rere any ens agrada descobrir les novetats que la Fira ha preparat i també les novetats pel que fa a productes dels expositors. Enguany, l’organització estrena Planeta Moda. El dissabte dia 8 hi haurà xerrades sobre moda sostenible, tints naturals, anàlisi sobre el model de negoci de la moda ecològica, del cotó, etc.

Una altra de les apostes són les tendències més actuals de l’alimentació saludable com ara el concepte raw food, que es desplegarà a través de showcookings. En aquestes sessions es demostrarà, entre d’altres coses, que el raw food no són només aliments crus.

Una altra de les grans apostes d’enguany és explicar bé el concepte gluten free, que està estenent-se a les prestatgeries dels supermercats. Cal explicar que no hauríem d’abusar d’aquests productes, ja que són molt processats i sovint porten massa additius. Natureco oferirà una xerrada el dissabte dia 9 titulada “Alimentació sense gluten, només per a celíacs?” en què es presentaran els productes de l’empresa Schnitzer (i que distribueix Natureco), que elaboren amb cereals integrals saludables com el fajol, l’arròs, el mill o l’amarant, i no el blat de moro, el gra més utilitzat en els productes gluten free.

Nous productes

Una de les marques catalanes que pren més força els darrers temps, REL, que es comercialitza a les botigues associades a la central www.bioconsum.com, presenta com a novetat diferents tipus de galetes d’espelta integral sense llet, sense ous, sense sucre (amb xarop d’atzavara) i sense llevat. N’hi ha de:

  • Te verd i llimona
  • Algues i sèsam
  • Llavors, cacau i ametlla
  • Poma i canyella
  • Galetes salades de pipes
els nous productes s'estrenen a la Fira i encara no disposem de la fotografia

Cremes de Casa Amella (els nous productes s’estrenen a la Fira i encara no disposem de la fotografia)

Casa Amella és una empresa familiar nascuda a Castellterçol. Darrerament està agafant molta volada en el sector gràcies a les cremes de verdures elaborades només amb productes ecològics de temporada i sense cap additiu ni conservant, i ara presenta una nova crema de pastanaga Bio (al punt de caiena, depurativa i tonificant) i una crema de verdures Bio (amb coliflor verda, ceba i espinacs)  –  amb infusió d’herbes de la Provença – Digestiva.

amandin

Amandin, líder en l’elaboració de caldos, sopes i llets vegetals, presenten el caldo Genmai Miso i la beixamel d’arròs, dues propostes que ja es comercialitzen des de fa dos mesos al mercat i que han tingut molt bona acollida.

vegetalia

La casa Vegetalia presenta un bon reguitzell de novetats entre les quals destaquen les kale chips i els superaliments VIR, la primera línia daliments desenvolupats segons els principis de la microbiota que aporten microorganismes regeneradors per a millorar la nostra flora intestinal. I una novetat també important de col·laboració: Vegetalia començarà a comercialitzar fruites i verdures de Can Perol

smileat

Smileat és la nova marca d’alimentació infantil 100 % ecològica. Elaboren i comercialitzen potets de fruites, verdures, carn i peix provinents de l’agricultura i la ramaderia ecològica.

bioglideCom cada any la cosmètica també té un paper importantíssim entre els expositors. Aquest any podreu descobrir productes cosmètics d’Oliva olivae com un protector labial. O bé els nous productes que presentarà la distribuïdora Naturscosmetika: raspalls de dents ecològics de Yaweco, lubricants íntims 100% naturals i vegans de BIOglide o protectors solars ecològics d’Ecorelle.

 

4productes

I per posar un últim exemple d’entre les desenes de novetats que hi trobareu, la coneguda cooperativa Alternativa3 especialitzada en cafè de comerç just i que l’any 95 va crear la primera torradora de comerç just 100 % del país, proposa un cafè per als consumidors més cafeters: el cafè Forte, que inclou cafès Arabica d’Amèrica Central i Robusta de Tanzània. I també estrenen un nou te negre i un cacau pur per als més petits.

Sortegem 20 entrades dobles

la fotoParticipa deixant un comentari al final d’aquest article i dient-nos què t’agrada i què t’interessa més de la Fira BioCultura.

*Les entrades es poden utilitzar qualsevol dels quatre dies de Fira.

*Podeu recollir la vostra entrada doble al mostrador de professionals de la Fira.

 

El mill, cereal estrella per a hamburgueses vegetals

$
0
0

mijo

Un dels tòpics que acompanyen el vegetarianisme, el veganisme i la dieta sense gluten és que els plats són ensopits, que hi ha molts aliments prohibits o que comporten falta d’energia. Si bé és cert que es tracta de corrents d’alimentació encara poc esteses a casa nostra en comparació amb altres països del centre o del nord d’Europa, cada cop hi ha més persones que decideixen rebaixar el seu consum de productes animals i potenciar els d’origen vegetal pels beneficis que això els suposa. Les fruites, les verdures, les llavors, les llegums, els cereals sense gluten, els fruits secs, les algues, els bolets, els condiments, etc. La llista de productes veggies, sense gluten i saludables, és llarga i variada. Només cal aprendre a combinar bé aquests aliments per assegurar-nos un bon equilibri nutricional i una bona experiència al paladar.

Una bona opció per començar a introduir-se al món de l’alimentació sense carn i augmentar el consum de productes vegetals són les famoses hamburgueses vegetals. Les que segurament ja haureu vist i/o tastat, acostumen a estar fetes amb tofu (soja fermentada), seitan (gluten del blat) o kamut (una altra espècie anterior al blat), que, tot i el seu valor proteic, no resulten indicades per a les persones amb celiaquia o que prefereixen prescindir del gluten. En aquest cas, el mill resulta un cereal idoni com a base d’hamburguesa, ja que irrita molt menys els intestins i, per tant, és més digestiu.

hamburgueses-730

Hamburgueses de mill

Si ja heu fet hamburgueses amb llenties, cigrons, tofu o seitan, us recomanem que tasteu les de mill, amb una textura i un sabor que segurament us sorprendrà. Però si no us atreviu a preparar hamburgueses casolanes o bé no teniu prou temps per fer-ho, podeu optar per comprar-ne de fetes per poder preparar-les de manera ràpida i còmoda. Això sí, convé optar per marques bio de confiança que ens ofereixin aliments precuinats de la manera més natural i saludable possible, sense conservants, colorants, sucres ni altres additius.

Els precuinats han de ser ocasionals i cuinats de la manera més natural i saludable possible, sense conservants, colorants, sucres ni additius.

Bjorg, per exemple, acaba de treure al mercat dues hamburgueses vegetals noves sense gluten elaborades amb una barreja de mill, hortalisses, llavors i espècies, adreçades especialment a vegetarians i a vegans: una de vegana de coco i curri (amb mill, llenties vermelles, pastanaga, coco i curri) i una altra de vegetariana de mill, verdures i formatge emmental.

Les hamburgueses es presenten en envasos individuals i les podreu trobar en supermercats i botigues especialitzades, distribuïdes per Qbio.

Els beneficis del mill

El mill és un cereal molt digestiu i alcalinitzant que beneficia la melsa i l’estómac, molt recomanat per als diabètics i, com que no té gluten, és ideal per als celíacs. A més, és molt nutritiu, energètic i saciant i és un dels cereals més rics en magnesi, fòsfor i lecitina, nutrients molt importants per al sistema nerviós.

Com que és molt versàtil, permet moltes presentacions, i, com que és un gra que tendeix a quedar eixut, va molt bé per compactar aliments en format d’hamburguesa.


Rocanegra: pollastre penedesenc de pastura a la Garrotxa

$
0
0

L'Origen_Rocanegra1

Arribo a Mas La Mosquera, on m’espera en Jordi Martí, que conjuntament amb la Yasmin Córdoba estan al capdavant d’aquesta aventura productiva. L’entorn és captivador, per la seva bellesa, pel soroll del seu silenci i per l’harmonia que respira la finca, que conjuntament amb la mirada clara d’en Jordi, em fan sentir que en aquest petit indret del món s’està gestant un projecte transformador. “Feia molt temps que volia tenir alguna cosa que fos meva i en la qual poder experimentar i posar en pràctica tot el que em balla pel cap”, m’explica en Jordi. Nascut a Sant Just Desvern i amb una trajectòria marcada pel món de les finances, fa un any que està engegant un projecte productiu molt innovador que li està permetent fer realitat alguns dels seus somnis.

L'Origen_Rocanegra2

Les arrels de la inquietud que mou en Jordi i la Yasmin a caminar vers la producció d’aliments saludables es troba en la permacultura i en l’agricultura regenerativa. La permacultura és una visió holística de l’agricultura que posa al centre del seu argumentari l’ètica i el respecte, tant per les persones que produeixen i consumeixen, com per l’entorn on es generen els aliments. L’agricultura regenerativa, en consonància amb la permacultura, és la manera d’entendre els sistemes agraris com a organismes vius i connectats a tots els processos naturals i antròpics que tenen lloc a cadascun dels espais productius.

“Quan vaig conèixer el plantejament de les Polyface farm, de Joel Salatin, vaig saber que allò era el que volia fer” 

Aquesta és una de les deus de les quals en Jordi i la Yasmin beuen per alimentar les seves idees i així poder-les materialitzar en el projecte concret de Rocanegra. “Quan vaig conèixer el plantejament de les Polyface farm, de Joel Salatin, vaig saber que allò era el que volia fer”, comenta orgullós en Jordi. També m’explica com el documental Una granja para el futuro, li va fer veure que aquell era l’horitzó cap al qual volia caminar. I per poder engegar el camí, entre altres coses, en Jordi es va formar a l’Institut de Permacultura Montsant, a Arbolí, en el qual va començar a establir vincles amb el món de la pagesia i amb una manera renovada de produir aliments i de tenir cura de l’entorn.

L'Origen_Rocanegra3

Els pollastres de Rocanegra es caracteritzen per ser ecològics certificats pel CCPAE, per alimentar-se de pastura del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i per ser una raça autòctona catalana, la penedesenca de pota negra. El resultat d’aquests tres ingredients és un producte únic, tant per la seva qualitat nutritiva com organolèptica i gustativa. “Per a nosaltres aquests tres trets eren essencials per poder arrencar amb un projecte diferent a la resta. Estem fent un producte que només es pot trobar aquí”, argumenta en Jordi.

L'Origen_Rocanegra4

Li demano com és que crien raça penedesenca a la Garrotxa. La resposta és que volen la millor raça al millor lloc i criada de la millor manera possible. Per aconseguir-ho, la Garrotxa és el lloc ideal per a la granja de pollastres ecològics, sobretot per la qualitat i la fertilitat de la terra volcànica. “Pel nostre projecte necessitàvem una terra forta que ens donés prou vitalitat per començar tot el cicle productiu”, argumenta en Jordi. La finca de Mas La Mosquera compleix aquest requisit i permet que s’hagi pogut muntar un sistema de galliners mòbils que es van movent constantment tant per aprofitar la pastura disponible, com per distribuir les dejeccions per tota la finca, cosa que fa tancar el cercle de la matèria orgànica. “El sistema de pollastres amb pastura està totalment integrat amb l’entorn”, defensa en Jordi.

L'Origen_Rocanegra5

Un altre dels aspectes que caracteritza el pollastre de Rocanegra és la raça penedesenca, autòctona catalana i d’una qualitat gastronòmica excel·lent. És de les poques races que infiltra el greix de manera natural a la carn i que, a més, presenta un contingut elevat en àcids grassos insaturats, gràcies a la pastura i a la gran qualitat de clorofil·la que ingereixen els pollastres durant el període de cria. “Triga més en créixer i tot el procés és més costós. És per aquest motiu que el preu just és una mica més elevat que un altre pollastre ecològic”, m’explica en Jordi. Efectivament és una carn que presenta uns requeriments més exigents fins que arriba al consum final, fet que incrementa els costos de producció i, per tant, el preu de venda al públic.

L'Origen_Rocanegra6

Quan li demano a en Jordi que em digui com veu el futur, em respon que el que vol es demostrar que una granja basada en els principis de la permacultura és viable. “Sóc de números i la viabilitat econòmica del projecte és necessària, tot i que mai es poden descuidar els altres aspectes més socials i ambientals”, argumenta en Jordi. A Rocanegra volen consolidar la producció de pollastres ecològics per poder continuar el camí cap a la granja polifacètica que tant en Jordi com la Yasmin desitgen. Estan disposats a col·laborar amb centres de recerca o persones que vulguin estudiar i investigar els beneficis d’un model alternatiu de producció d’aliments, en aquests cas, pollastres ecològics.

L'Origen_Rocanegra7

A l’agost farà un any que van vendre el primer lot de pollastres i la valoració que fa en Jordi és bona. “Els clients repeteixen i cada vegada tenim més demanda”. Podreu trobar aquesta carn a diferents botigues i carnisseries de la Garrotxa i també de Girona, el Vallès, Barcelona i l’àrea metropolitana de Barcelona. I si sou dels que us agrada passejar-vos per les finques dels productors, organitzeu un grupet i acosteu-vos al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa a conèixer els galliners mòbils de Rocanegra, us encantaran!

Més informació: www.granjarocanegra.blogspot.com.es

L'Origen_Rocanegra8

Joel Salatin: el ramader llunàtic que corprèn

Joel Salatin és un ramader de Virginia, als Estats Units, que des de ben jove es dedica en cos i esperit a revolucionar els sistemes convencionals de producció d’aliments. Sota els principis de l’ètica, la mimesi amb la natura, la qualitat del sòl, la viabilitat de la granja i la transparència total, és un entusiasta de l’agricultura regenerativa a la seva Poliface Farm, que es podria traduir con la ‘granja de les múltiples cares’.

A banda de ser un pagès excel·lent també és un gran divulgador. La seva pàgina web és una font de saviesa: hi trobareu molts llibres que parlen del seu ideari i de la seva experiència pràctica, com per exemple Folks, this is not normal o Fields of Farmers. Joies literàries que mostren com una altra manera de produir aliments és possible.

Una de les fites de Rocanegra és esdevenir una Poliface Farm i posar en pràctica els arguments teòrics que defensa en Joel Salatin i cada vegada més persones al món. Un cant a l’esperança per treballar per un món més just, net i equilibrat. Som-hi!

Petita guia per realçar el sabor dels aliments

$
0
0

Gewürze auf HolzlöffelnCuines la verdura al vapor. La poses al plat. Un rajolí d’oli. Un pensament de sal. És bona, sí, però i si hi hagués fórmules màgiques per realçar la verdura cuinada al vapor o bullida? Encara ho seria més, de bona. Doncs la bona notícia és que sí que n’hi ha, i en gastronomia s’anomenen condiments.

La dietista-nutricionista Jordina Casademunt en recomana uns quants per les propietats beneficioses que aporten combinats amb els aliments.

  • Cúrcuma amb pebre. “La cúrcuma té l’anomenada curcumina, un polifenol amb moltes propietats beneficioses: antiinflamatòria, antioxidant, quimiopreventiva i quimioterapèutica”. Consumir cúrcuma amb els àpats n’incrementa l’absorció, especialment si hi ha aliments grassos com oli d’oliva, alvocat o llavors.
  • Canyella: és una espècia que té mil i un compostos actius amb propietats antioxidants, antiinflamatòries i anticancerígenes.
  • L’all és l’antibiòtic natural; a més, científicament s’ha vist que redueix el colesterol total i el nivell dels triglicèrids.
  • Gingebre: com la cúrcuma, també conté curcumina, el polifenol que destaca per un gran poder antioxidant, entre d’altres.

Casademunt continua la llista de condiments que realcen el gust dels aliments amb les herbes aromàtiques. Si els que hem dit fins ara es poden consumir ratllant-los a sobre dels plats, les herbes aromàtiques es poden cuinar amb els aliments.

“La farigola, el julivert, el llorer, el romaní,  el cibulet, la sàlvia” són ideals per condimentar els plats, però també “ajuden a reduir l’ús de sal”, afirma. I, a més, una altra opció “molt recomanable” és combinar espècies i herbes aromàtiques. La ciència afirma cada vegada més l’eficàcia en salut d’aquesta combinació.

A més del seu poder aromatitzant, els condiments aporten altres beneficis extres als nostres plats

Per altra banda, el cuiner Pere Carrió, del restaurant Gat Blau, de Barcelona, explica una altra manera d’alegrar o de donar sabor als plats. “Preparo vinagretes diferents que combinin amb els plats”. Per exemple, per a la pasta, una vinagreta de mostassa, que es prepara a casa amb un pot de vidre amb tapa. Com es fa? Una cullerada sopera de vinagre de poma, una altra de mostassa, sal, pebre i, si se’n té, dues cullerades de cep en pols. Finalment, vuit cullerades d’oli d’oliva.

Aquí cal fer una apreciació. Una vinagreta és l’emulsió de dos ingredients bàsics proporcionats, l’oli i el vinagre, als quals n’afegirem d’altres que sempre han d’impregnar els aliments, i no quedar-se al fons del plat.

Una altra vinagreta original, ideal per combinar amb les amanides, és la de taronja: dues cullerades de vinagre balsàmic, vuit d’oli d’oliva verge extra, sal, pebre i pell de taronja ratllada.

A l’hora de donar més idees per a plats i receptes, l’editorial Sd.edicions, en la col·lecció “Productes de mercat”, ha publicat El curri, com preparar-lo 10 vegades, en què recomana deu receptes originals de cuinar amb curri, una barreja comercial típica de l’Índia, feta amb coriandre, pebre vermell picant, cardamom, sal, cúrcuma, gingebre, comí i safrà. “A l’Índia, curri vol dir salsa o estofat, perquè ells la barreja d’espècies l’anomenen garam masala”.

Sigui com sigui, l’autora del volum, Conxita Sal·lari, proposa receptes tan saboroses com el chutney d’albercoc, per al qual calen 200 g d’albercocs secs posats en remull el dia abans, 150 ml de vinagre de vi blanc, 200 g de sucre, 1 cullerada de gingebre ratllat, 1 gra d’all picat, 1 pessic de sal i 1 culleradeta de pebre vermell (dolç o picant).

調味料Per preparar la recepta cal posar els albercocs en un cassó amb l’aigua del remull i coure’ls a foc baix fins que s’estovin, i tot seguit triturar-los. En un altre cassó, s’ha d’escalfar el vinagre, el sucre, el gingebre, l’all, el pebre vermell i la sal fins que s’hagi dissolt el sucre. Cal apujar el foc i coure-ho tot fins que adquireixi l’espessor d’un almívar. Després s’han d’afegir els albercocs triturats i deixar que faci xup-xup deu minuts més. Finalment, s’ha de posar el chutney resultant en pots de vidre mentre encara sigui calent, tapar-los i deixar-los de cap per avall perquè facin el buit.

Una bona opció és preparar olis aromàtics a casa amb all, ceba, pebrots o xiitake

Les receptes de condiments i amb condiments són infinites. Una opció és preparar olis aromàtics a casa, com explica la dietista Neus Elcacho: es tracta d’afegir a un oli ingredients que l’aromatitzin, com all, ceba, pebrots, bolets (ideal el xiitake sec). O fer una barreja d’herbes: romaní, fonoll, orenga i alfàbrega fresques.

Finalment, la temptació sempre és comprar condiments (vinagretes, salses) bons i fets. “Engreixen més?”, es pregunta Elcacho. La resposta és que “sí, perquè contenen més oli que els preparats a casa”. La recomanació és buscar salses o vinagretes que “no continguin espessants ni additius” i “fer-ne servir poca quantitat si el que amoïna és el pes”.

Jordina Casademunt conclou que “els condiments sempre són un pensament als plats”, perquè “els beneficis d’una alimentació saludable vénen determinats globalment”. Dit amb altres paraules, els condiments d’espècies, herbes aromàtiques, vinagretes o salses són saludables sempre que es faci una dieta rica en verdures de fulla verda i fruita.

Una proposta de condiments saludables 

  • mostassa
  • sal de sèsam
  • olis en cru
  • sal d’herbes
  • romaní
  • comí i curri
  • gingebre
  • alfàbrega
  • llimona
  • mel

Idees de salses, segons Neus Elcacho

  • Vinagreta bàsica: oli, vinagre balsàmic, all, (sal i pebre)
  • Vinagreta bàsica d’umeboshi: una culleradeta de pasta d’umeboshi diluïda en oli
  • Vinagreta de llimona: oli, suc de llimona, mostassa de Dijon, (sal i pebre)
  • Vinagreta dolça; oli, vinagre, mel
  • Vinagreta cítrica: oli, vinagre, suc de taronja
  • Vinagreta exòtica (ideal per a amanides): oli, suc de pinya i vinagre sec
  • Salseta índia: beguda de coco, curri, oli d’oliva i all
  • Salsa fresca: salsa de soja, aigua, suc de llimona, kudzú dissolt, menta
  • Salsa de iogurt: iogurt sense sucre (si pot ser grec, millor), suc de llimona, oli d’oliva, all, cogombre, julivert o menta
  • Salsa de pesto: oli d’oliva, alfàbrega, all i pinyons
  • Salsa carnívora: salsa de soja, mel, vi blanc i sèsam
  • Salsa de mostassa i mel: vinagre, oli d’oliva, mel, mostassa de Dijon, sal i pebre
  • Salsa amb calci: agua bullent, tahina, genmai miso, vinagreta d’umeboshi, suc de concentrat de poma

Can Major: cuinar des del cor i ser fidel al territori

$
0
0

Restaurant_Can Major01

Can Major és el restaurant Km0-Slow Food en el qual l’Anna Tengo, cuinera, i la Sarai Tengo, sommelier i mestre-sala, han rellevat la tradició hostalera dels pares, que als anys setanta varen obrir un bar de tapes per al jovent del poble. Era un lloc on la gent es trobava com a casa i on es menjava molt bé, essència que mantenen les dues germanes en homenatge a la feina ben feta de la família. “Nosaltres ens hem criat aquí, sempre amb el bar i el restaurant obert”, m’explica l’Anna. L’any 2007 decideixen fer una reforma per transformar el bar en un restaurant i així fer una passa cap a una proposta en la qual poder oferir àpats tranquils en un entorn confortable i acollidor. “Va ser el nostre moment per dissenyar el restaurant que nosaltres volíem i teníem al cap”, em comenta la Sarai. Li noto als ulls l’emoció de l’empenta de les persones que caminen des del cor i amb un objectiu clar. Són dues dones valentes que han apostat i aposten per fer realitat els seus somnis.

Restaurant_Can Major8

Els demano d’on sorgeix el vincle amb el producte local i la pagesia. Sé que són un referent a la comarca pel seu compromís envers el territori, els seus aliments i la seva cultura. “Des del 2008 que ens hem anat acostant cada vegada més a la cuina de proximitat i ara ja no hi ha marxa enrere”, em diu l’Anna, ben convençuda. A Can Major treballen braç a braç amb els productors, molts d’ells socis del Convivium Slow Food Vallès Oriental, que cada setmana els ofereixen el millor producte fresc i a la vora de casa. “Al principi costa, perquè els clients no entenen algunes coses, com per exemple que avui no hi hagi tomàquet a l’amanida”, argumenta l’Anna. Copso la dificultat que han tingut per poder fer el pas d’una cuina casolana, però amb un vincle fluix amb el territori, a una cuina compromesa i totalment fidel als principis de proximitat, ecològic i de temporada. “Jo vaig ser molt radical, i vaig decidir que si no era el moment del tomàquet ni de l’albergínia, doncs no n’hi havia. Va ser la manera de descobrir moltes altres coses”, detalla l’Anna. Certament la proposta de Can Major està totalment vinculada a la temporalitat dels productes del Vallès i a la consciència de ser el que mengem.

Restaurant_Can Major11

A Can Major no hi ha carta. Com que depenen del que cada setmana arribi del camp i del mar, cada dia és un món i una aventura nova per emprendre. El dissabte al migdia teniu el menú de l’arròs, amb un tastet de platets de primer i un bon arròs de segon; i al vespre un menú degustació, un festival per als sentits de la mà de l’Anna. Entre setmana la proposta és un menú en el qual es poden escollir entre cinc primers i cinc segons. Llegeixo les opcions i realment m’ho posen molt difícil per triar, així que anuncio a la Sarai que menjaré el que em portin, que segur que serà una delícia. Mentrestant demano quina és la cervesa artesana que més li agrada i em recomana la nova d’Arts, la Indiana, una Indian Pale Ale caracteritzada pels seus ingredients de proximitat i per un sabor suau i molt aromàtic.

Restaurant_Can Major14

El primer plat que surt és una amanida de faves amb escopinyes i escarola de xicoira, que només amb el verd de les fulles i les faves ja em sembla espectacular. “La faves i la xicoira són de la Verdolaga, dos productors del Vallès que treballen molt i molt bé”, m’explica la Sarai. Obro l’amanida per tastar-la i trobo les escopinyes i una vinagreta de tòfona que arrodoneix un plat refrescant ple de vitalitat. Si tanco els ulls trobo l’essència dels camps de primavera a la taula i l’estima amb què els pagesos han collit aquestes verdures que ara m’alimenten.

Restaurant_Can Major7

El segon plat és un carpaccio de carxofes amb vinagreta de calamars i avellanes. Carxofes acabades de collir dels camps de Cal Cerdà, laminades, crues i amb un gust que em deixa meravellada. A sobre hi ha una barreja de calamars, banyats en la seva tinta i api, quina bona idea! Sóc una fan d’aquesta verdura i rarament la trobo als restaurants. M’agrada la sorpresa que, a més, combina de meravella amb les carxofes, els calamars i les avellanes de Can Galderic, uns productors ecològics de Santa Eulàlia de Ronçana que treballen molt bé la fruita seca. Per decorar i completar el plat hi ha una muntanya de fideus d’arròs que fan que la presentació sigui una petita obra d’art.

Restaurant_Can Major3

Continua el festival gastronòmic amb un canaló de naps amb botifarra negra i gambes. Me’l miro i penso, que és aquesta pasta tan rara? Me’l torno a mirar i no sóc capaç de desxifrar-ho amb la vista. Així que agafo la forquilla i descobreixo que el nap negre és el que embolcalla el farciment de botifarra negra i gambes. Aquest plat m’impressiona per la seva originalitat i per la dignificació d’aquest tubercle tan saludable i bo per al nostre organisme. Sóc una dona feliç gaudint d’un canaló en el qual el protagonista és un dels aliments marginats de l’hivern, aquell que moltes vegades arriba amb la cistella de verdures i no sabem què fer-ne. El formatge és Vall de Menarges, de la Cerdanya, i se serveix tal qual, sense gratinar i sense camuflar, per a mi, la millor manera de degustar-lo.

Restaurant_Can Major4

La Sarai em treu un altre plat, una coca de peres amb ceba al vi, formatge blau Avi Ton, espinacs saltats i arengada. La presentació la trobo excel·lent i, la primera mossegada, una delícia. M’agrada combinar la dolçor de la fruita amb el salat del mar, el toc aspre dels espinacs i també amb unes fulles de mostassa que semblen un element de decoració però que arrodoneixen la coca i tota l’aroma que desprèn. Realment, una amalgama molt ben trobada que posa el llistó molt alt per poder escollir quin d’aquests primers m’ha agradat més. Avui al menú, a banda d’aquests quatre plats, també es pot escollir un trinxat de patata i col amb pop de roca.

Restaurant_Can Major5

Després tenim l’opció de poder triar entre cinc segons. Em demano l’arròs de pollastre amb carxofes, perquè la Sarai ja m’ha explicat que una de les especialitats de la casa són els arrossos. “Els dissabtes fem un menú d’arròs que està agradant molt, ens agrada treballar-los i a la gent li agrada molt”. Trobareu un arròs Carnaroli del Delta de l’Ebre o bé un bomba de Pals, combinat de moltes maneres diferents, totes amb un toc màgic que recordareu per sempre al vostre paladar.

Restaurant_Can Major9

Les postres són totes casolanes i fetes amb molta estima i delicadesa. L’Anna és cuinera i també pastissera, i aquest detall es nota en llegir la proposta de la part més dolça de l’àpat. Avui ens proposen un brownie d’avellana amb una crema lleugera de xocolata. També un flam casolà amb ous de Palou, que satisfarà els amants d’aquestes postres catalanes. I pels qui us agradin les maduixes, avui l’Anna ha preparat una sopa de maduixa amb xocolata blanca i gelat d’alfàbrega. “Sempre tenim una taula de formatges, hi ha gent que en descobreix de nous i això els encanta”, em comenta la Sarai.

Restaurant_Can Major13

Aquest viatge gastronòmic pel menú de Can Major és una invitació a acostar-s’hi. Certament és un restaurant en què es menja molt bé. Tan bé, que l’Anna Tengo va ser nomenada Millor Cuinera de l’Any 2014. “Quan m’ho van dir, no m’ho creia, va ser una sorpresa enorme”, comenta l’Anna emocionada. Però és que a més de ser una joia per als sentits és una aposta de cuina compromesa des de l’arrel. L’Anna i la Sarai tenen clar que la seva feina està lligada al territori que les envolta, i són cada dia més conscients de la necessitat de portar aquesta filosofia fins al final. “Quan tens un producte viu a les mans que ha estat treballat des del cor, tu li tens un respecte infinit”. Totes tres ens emocionem, i és que no hi ha res més transformador que fer les coses des de l’estima i l’honestedat, un camí carregat d’aprenentatges i sorpreses. En el fons, una manera de viure i treballar.

Restaurant_Can Major12

Can Major és soci de Slow Food Vallès Oriental. L’Slow Food és una associació internacional que es va crear l’any 1989 a Itàlia per oferir una resposta al fast food. Neix en un moment en què el sistema alimentari global comença a desprestigiar la pagesia i els productes de la terra. Slow Food treballa per fomentar els aliments bons, nets i justos.

Al Vallès, els socis de Slow Food estan organitzats al Convivium Slow Food Vallès Oriental, una associació sense ànim de lucre que alberga tot tipus de persones interessades i motivades a treballar per una pagesia viva i per una alimentació saludable. Dintre del Convivium hi ha els restaurants Km0-Slow Food, que al Vallès són Can Major, Capicua, Capritx, El Bellver, Esbiosfera i Tarambana.

Entre d’altres coses, des del Convivium del Vallès Oriental estan fomentant l’ús de varietats tradicionals de mongeta i de tomàquet, dos productes lligats al territori vallesà que cada vegada cobren més protagonisme. A la taula de Can Major sempre trobareu algun llegum de la comarca i, quan sigui època de tomàquets, podreu delectar-vos amb un sabor, una textura i una aroma que només el producte ecològic, local i de temporada és capaç de conquerir. Bon profit!

Digue’m com menges i et diré com menja el teu fill

$
0
0

Si s’actua des del principi, es poden evitar els tres grans problemes alimentaris dels infants espanyols: l’obesitat (tant per defecte com per excés), els trastorns de la conducta alimentària (anorèxia, bulímia, etc.) i la desnutrició.

embaras i nen

Els lactants tenen l’avantatge, a diferència dels nens que prenen biberó, que poden potenciar abans el seu aprenentatge nutricional. La llet materna varia de gust, olor i composició nutricional, segons el que menja la mare i el moment del dia i l’edat del nen. La llet de fórmula és sempre igual, si no és que aneu canviant de marca. I tot i així són força semblants. Per tant, els nens que prenen llet materna optaran més fàcilment pels sabors més familiars, que dependran de la cultura de la mare, dels seus hàbits familiars, de la seva relació psicològica amb el menjar, de com li van ensenyar a menjar de petita, de les seves aversions o preferències alimentàries associades a bons o mals moments… Com veieu, és molt important donar exemple, ja des de l’embaràs i la lactància.

La llet materna varia de gust, olor i composició nutricional, segons el que menja la mare i el moment del dia i l’edat del nen.

Generalment, a partir del 6 mesos de vida i fins a l’any, els pares es deixen guiar pels experts i pels mitjans de comunicació. En aquesta etapa és importantíssim estar ben assessorat i tenir clar el mètode que es vol seguir. A vegades cal buscar un punt d’equilibri entre la introducció d’aliments convencionals i altres opcions més naturals com el Baby led Weaning i la filosofia Qisana.

A partir de l’any, el nen encara segueix els calendaris d’introducció d’aliments, però d’una manera més relaxada, sobretot si menja bé i no hi ha cap símptoma de malaltia associada. Si continueu ensenyant i perseverant, el més probable és que el vostre fill no tingui problemes amb el menjar.

Però què passa a partir dels 3 anys? Doncs que no val a badar! La introducció dels aliments ja ha finalitzat. Ja pot menjar de tot i el seu aparell digestiu és tan funcional com el d’un adult i comença a ser més autònom. Però això no és motiu per relaxar-nos. La criança natural dels nostres fills és de per vida.

La microbiota present a la llet materna protegeix el nadó contra diferents malalties

La microbiota present a la llet materna protegeix el nadó contra diferents malalties

A mesura que el nen creix és influenciat pel pare i per altres familiars, cuidadors, amics de l’escola, etc. però la seva influència més gran és la materna, i perdura fins als 8 anys. Totes aquestes persones faran que les seves preferències alimentàries vagin canviant a mesura que van provant coses noves i van associant certs productes a diversos moments, bons i dolents. Per això no és d’estranyar que el nen deixi de menjar coses que abans li agradaven i després d’un temps en torni a menjar o decideixi que no en vol tornar a menjar mai més. Per tant, alimentar els nostres fills a casa tan bé com puguem és un consell molt savi. D’ocasions extra ja en tindran a fora, i moltes vegades no estarà a les nostres mans controlar-ho.

A casa és important menjar en família, tants cops com sigui possible i d’una manera tranquil·la, agradable, divertida i amb consciència

A casa és important menjar en família, tants cops com sigui possible i d’una manera tranquil·la, agradable, divertida i amb consciència. Cal respectar sempre els ritmes del nen, fomentar les capacitats d’autoregulació de la ingesta i evitar els crits i un control excessiu. Així, el vostre fill pot fer una bona associació: alimentació sana, equilibrada, suficient, satisfactòria i personalitzada amb una bona sensació familiar i amb l’estimació de pares i germans.

Pares, mares! Ensenyar a menjar als fills no és gens fàcil i cal moltíssima paciència i perseverança, però si us serveix de consol, teniu temps fins a la preadolescència perquè adquireixin uns bons hàbits alimentaris. Un cop s’arriba a aquest punt, no és impossible, però sí més difícil. Recordeu que un adolescent obès té un 80 % de probabilitats que ho sigui d’adult, amb les conseqüències físiques, psíquiques i emocionals que això comporta.

Tranquils, teniu temps! Donar exemple és essencial i està a les vostres mans. Aquest és el millor regal que podeu fer als vostres fills. Ensenyar-los a menjar de manera conscient i natural perquè tinguin salut per gaudir d’aquesta vida.

Si en voleu saber més coses, em trobareu a la fira Eco-sí a Girona el 14 de maig o a www.qisana.com, on hi ha xerrades gratuïtes i tallers que us poden ser molt útils.

Article escrit per:

olga brunnerOlga Brunner López

Dietista pediàtrica i Coach nutricional de Qisana: www.qisana.com

Presidenta d’ADITEC (Associació de tècnics dietistes de Catalunya)

Professora del Tècnic Superior en Dietètica a varies escoles catalanes.

 

Els Ceps de Cap de Creus: treball conjunt per a una terra viva

$
0
0

Vi Saludable_Els Ceps de Cap de Creus1

El passat 13 d’abril es va presentar a Cadaqués l’associació Ceps de Cap de Creus, formada pels tres cellers ecològics que hi ha dintre del Parc Natural de Cap de Creus. En aquesta zona fa temps que s’està treballant per retrobar el caràcter funcional de les tradicions, una manera de fer sàvia dels nostres avantpassats que avui es converteix en la més moderna de les innovacions. Les terrasses eren el paisatge típic de Cap de Creus anys ençà fins que la fil·loxera les va forçar gairebé a desaparèixer. Per sort, persones entusiastes com les que estan al capdavant d’aquests tres cellers fan un pas endavant per tornar a capgirar la història d’un paratge tan màgic com el de Cap de Creus.

Vi Saludable_Els Ceps de Cap de Creus2

Tinc el plaer d’escoltar com neix i es forja aquesta associació de la mà de l’Anna Espelt, enòloga i directora del Celler Espelt, i de l’Óscar Palou, tècnic d’agricultura associat als parcs naturals de l’Empordà. “Tenim la vocació de conèixer en profunditat què és el que fa tan especial aquesta terra”, explica l’Anna. Un dels arguments inicials per crear l’associació va ser la necessitat d’indagar en les característiques històriques, geogràfiques, culturals, paisatgístiques i productives que fan possible l’elaboració del vi a la zona de Cap de Creus.

 “Tots tres compartim la preocupació per la terra, la integració amb la muntanya i el vincle familiar amb l’activitat productiva” 

Una vegada identificada la primera llavor, el projecte comença a agafar forma gràcies a l’empenta dels tres cellers ecològics de la zona: Mas Estela, Mas Perafita de Martín Faixó i Mas Marés d’Espelt. “Tots tres compartim la preocupació per la terra, la integració amb la muntanya i el vincle familiar amb l’activitat productiva”, detalla l’Anna. Tots tres cellers són una representació excel·lent de la feina ben feta a peu de finca i dintre del celler. Són un cant a l’elaboració d’un producte singular molt amarat al territori en el qual es produeix.

Vi Saludable_Els Ceps de Cap de Creus7

El Parc Natural de Cap de Creus es va crear l’any 1998 per protegir-ne l’entorn, tant terrestre com marí. Des de llavors, la seva gestió ha permès la millora de la qualitat de l’espai a partir de les seves figures de protecció i de les múltiples mesures de gestió. La novetat en els últims anys, extrapolable a la major part de parcs naturals de Catalunya, és la d’integrar l’activitat agrària, marítima i forestal en l’estratègia de protecció de l’espai. “Des del parc donem suport a una conservació activa. Una bona gestió de les finques amb models de producció ecològics és la millor garantia perquè aquell espai estigui en consonància amb el territori del parc”, argumenta l’Óscar. I és d’aquesta manera com la producció de vi ecològic al Cap de Creus es presenta com un model nou de gestió des d’una perspectiva agrària en què s’integren les activitats econòmiques tradicionals d’un territori amb figures de protecció com el Parc Natural.

Vi Saludable_Els Ceps de Cap de Creus6

Els objectius amb els quals neix l’associació Ceps de Cap de Creus estan en total consonància amb el que el Parc Natural preveu per a aquest espai. Més enllà de produir un vi excel·lent, els productors volen donar a conèixer el paisatge i la biodiversitat de la qual formen part, i sense la qual la seva feina no tindria cap mena de sentit. “Volem explicar que el cultiu en aquest Parc Natural és un fet identitari únic i una font de riquesa per als nostres ecosistemes”. L’Anna també argumenta la necessitat de recuperar el conreu de la vinya per fer front al risc de grans incendis forestals. Tant els viticultors com els gestors del territori són conscients del paper estratègic que juga un paisatge divers i ric en la prevenció de riscos naturals com els incendis.

Vi Saludable_Els Ceps de Cap de Creus4

Els vins que s’elaboren en aquests tres cellers són ecològics i un d’ells, Mas Estela, biodinàmic. Cadascun en el seu estil i tots sota el mateix paraigua de respecte per l’entorn, per la vinya i per les persones, tant per les que hi treballen com per les que gaudiran del producte. L’harmonia que desprenen les finques de Ceps de Cap de Creus és un dels trets que les defineix. Es respira en l’espai una delicadesa extrema a l’hora de cuidar del que és natural i de respectar tot allò que la saviesa de la vida posa a l’abast. “Hem anat a buscar vinyes velles i de varietats locals que són les que s’adapten millor a aquesta terra i a la nostra estimada tramuntana”, explica l’Anna. La Garnatxa és la varietat que més es treballa a les terrasses d’aquests cellers i la responsable d’uns vins elegants que transmeten el paisatge agosarat que les ha vist néixer.

Vi Saludable_Els Ceps de Cap de Creus5

Entre altres accions, l’associació Ceps de Cap de Creus organitza visites conjuntes als tres cellers. Us proposen un recorregut que comença als camps i que recorre d’una manera única indrets peculiars i recòndits, als quals només s’accedeix de la mà dels seus protagonistes. Ells us explicaran com són les vinyes de Cap de Creus, quina és la seva història, com es el cicle anual de la planta, per què treballen amb varietats antigues, quin és el procés fins al celler, què passa quan s’embotella el suc del raïm, i així, tot de detalls que us corprendran. I si amb aquestes descobertes no en teniu prou, també podreu delectar-vos en els diferents vins que elaboren tots tres cellers ecològics. Una ruta enoturística i paisatgística excel·lent que també us dóna l’opció de quedar-vos a dormir a Sa Perafita.

Per a més informació: www.cepsdecapdecreus.org

  Vi Saludable_Els Ceps de Cap de Creus10

Productes de la terra als parcs naturals de Catalunya

Catalunya té una extensa i diversa xarxa de parcs naturals repartits per tot el territori. Són espais en els quals la natura i el paisatge són els protagonistes. És per això que des de l’administració pública se’ls protegeix i gestiona.

En els darrers anys diferents parcs naturals estan impulsant mesures de foment de les activitats agràries i forestals productives perquè contribueixin a millorar la biodiversitat, el manteniment d’hàbitats i la preservació d’espècies, tant vegetals com animals. Podeu consultar el Catàleg de Productors del Parc Natural del Montsant o el del Parc Natural de l’Alt Pirineu i Aran.

Valorar productes alimentaris que tenen el seu origen en un espai protegit és una mesura activa de protecció i foment d’aquell espai. Quan degusteu una ampolla de vi dels Ceps de Cap de Creus estareu contribuint al fet que aquell paratge emblemàtic romangui viu i actiu. Consumir productes de la terra és una manera de posar el nostre gra de sorra al manteniment de la biodiversitat que alberguen els parcs naturals del nostre país.

Dieta per a universitaris

$
0
0

La falta d’organització, coneixement i responsabilitat en aspectes relacionats amb la salut alimentària, l’ansietat pels exàmens, el futur i les parelles, i la insatisfacció corporal causada pels estereotips de la societat fan que els joves d’entre 18 i 25 anys, sobretot en època d’exàmens, siguin els que mengen pitjor. En concret, els que mengen de manera més desequilibrada són els estudiants de carreres educatives. Un bon exemple, vaja. També hi ha diferència entre sexes: pel que sembla, les noies mengen pitjor, i abusen més dels dolços.

education, food, people and friendship concept - group of happy teenage students eating pizza and sitting on grass

Molts cops s’obliden de menjar en les hores dels àpats importants i es passen el dia menjant i bevent porqueries. La major part dels estudiants viuen sense els pares, acompanyats de més estudiants que tampoc són un bon exemple d’alimentació equilibrada. Un cop fora de casa, no hi ha ningú que els cuini ni els compri menjar, i no tenen ganes ni motivació per aprendre a cuinar de manera saludable. Si ho fessin, les notes serien millors. Un estudi en dues universitats americanes mostra que com més menjar ràpid consumeixen, pitjor tenen la capacitat d’aprenentatge i pitjors resultats obtenen.

Si coneixeu o teniu a casa un estudiant i us preocupa el seu futur laboral i de salut, és important que coneguin les seves necessitats:

Què necessiten per estudiar?

Nutrients i aliments que diàriament els ajudaran a estudiar millor, millorar l’aprenentatge i el rendiment acadèmic:

  • Fòsfor: participa en tots els senyals nerviosos i en la rapidesa de les connexions neuronals. Els ous, les sardines, el marisc i el cacau pur són molt rics en fòsfor.
  • Potassi: un mineral necessari també en la transmissió i generació de l‘impuls nerviós. Trobareu potassi als nabius, les bledes, els espinacs, i els alvocats.
  • Magnesi: clau per a totes les capacitats d’aprenentatge i memòria. Les millors fonts vegetals de magnesi són el cacau i les ametlles.
  • Iode: contribueix a mantenir una correcta funció cognitiva i neuronal. Preneu cada dia sal iodada o de tant en tant una petita quantitat d’algues en sopes, llegums, etc.
  • Zinc: segons l’EFSA, no és imprescindible en aquests casos, però col·labora en tot el sistema nerviós. Les llavors de carbassa en contenen molt.
  • Vitamines del grup B: equilibren el sistema nerviós: es troben sobretot als cereals integrals com l’arròs i la civada.
  • Dha (omega 3): present al peix blau i a la fruita seca com les nous (qui en pren de manera habitual s’ha vist que té millor puntuació en els tests de memòria i funció cognitiva).
  • Protectors visuals com els betacarotens: carbassa, fruits vermells, pastanaga, ruca.

I mentre estan estudiant…

  • Infusió de te verd o te mu amb romaní (planta mediterrània que ajuda a concentrar-nos, i a estar més atents gràcies a les seves propietats tòniques i estimulants del cervell).
  • Fruita seca sense fregir ni salar.

A part d’una alimentació equilibrada i nutritiva, què més és realment important per estudiar?

Poc soroll (es pot escoltar música fluixeta però millor sense lletra), poques distraccions visuals, temperatura i llum equilibrades, cadira molt còmoda, descansos cada hora i mitja, dues hores amb mobilització física i contacte social, dormir 8 hores diàries, utilitzar les hores de més productivitat (matí-tarda-nit depenent de la persona), roba còmoda, espai suficient per tenir totes les coses a l’abast, molta hidratació, i tenir la compra saludable feta a casa.

Què han d’evitar?

  1. Anar de restaurant, bufet o dinar familiar. Els àpats molt copiosos faran que moltíssima sang vagi a la digestió i el teu cervell no estigui gens concentrat  (això explica la son dels diumenges a la tarda).
  2. Xocolata que tingui sucre. És el nutrient que desconcentra més de tots. Si tens un examen, una prova o has d’estudiar, el pitjor que pots fer és prendre una beguda o aliment que tingui sucre.
  3. Alcohol, tabac, porros. (Més de la mitat de les noies universitàries consumeix alcohol els caps de setmana per emborratxar-se i desinhibir-se).

Els efectes de l’alcohol i les drogues sobre el sistema nerviós, digestiu i cardiovascular són realment greus i són clau no només per al seu rendiment acadèmic i laboral sinó també social i de salut.

  1. Saltar-se esmorzar, petit àpat a mig matí o berenar.
  2. Més d’1 o 2 cafès al dia.

I abans de l’examen què mengem?

  • L’esmorzar abans

Pa integral de qualitat (de civada, per exemple) amb oli d’oliva de primera pressió en fred amb ou dur o remenat d’ou, alvocat i germinats d’alfals acompanyat d’un suc verd amb ingredients especials per a la memòria.

  • El dinar abans

Amanida variada de vegetals o wok de verdures + llenties + quinoa + nous

  • El sopar abans

Sopa miso amb algues, bròquil i pastanaga i arròs integral + peix blau 

 

*La quantitat de les porcions dependrà de la necessitat de cada persona.

Etselquemenges se suma al Food Revolution Day en un acte a favor dels menjadors escolars ecològics a Barcelona

$
0
0

Els actes de Barcelona giraran al voltant dels menjadors escolars, amb la finalitat de fomentar una alimentació de qualitat, justa, sostenible, ecològica i saludable a les escoles dels nostres fills i estan dirigits tant a nens com a adults.

food revoluntion day - eqm

En format de World Café (cafè mundial), s’organitzaran tres “taules de conversa” amb diferents temes de debat i diversos experts en cada matèria: una primera taula sobre menjadors escolars, amb el cuiner de menjadors ecològics i integrant del moviment Slow Food, Marc Esteve; una segona taula enfocada a la nutrició i la importància de saber menjar bé, amb la nutricionista infantil Carolina Harboe i la directora d’Etselquemenges, Núria Coll; i una tercera taula de debat sobre la cadena de producció i consum, amb l’activista i col·laboradora d’Etselquemenges Esther Vivas i l’investigador i activista contra el malbaratament alimentari Paco Muñoz. La trobada està pensada perquè els assistents canviïn de taula cada 30 minuts i, així, puguin conversar amb tots els experts de cada matèria.

Paral·lelament, els nens i nenes que participin al taller sensorial utilitzaran fruites i verdures de temporada per elaborar pigments que es transformaran en pintures. Amb els ingredients que sobrin d’aquest taller, es prepararan spreads, sucs i un pica-pica per compartir.

L’organització dels actes va a càrrec de MammaProof, Nyamnyam, Delicooks, ¡La colmena que dice sí! i Apocapoc BCN, diverses associacions que han sumat forces per unir-se a la campanya mundial de Food Revolution Day.

Food Revolution Day

Aquesta campanya internacional, impulsada per Jamie Oliver, un conegut cuiner i animador infantil del Regne Unit, vol impulsar l’educació saludable a les escoles per aconseguir “crear un moviment sostenible que inspiri les famílies a tornar a cuinar i doni força a les persones d’arreu del món per lluitar contra l’obesitat i totes les malalties relacionades amb els hàbits alimentaris”. Amb aquests objectius, Oliver ha engegat una petició global per aconseguir que els líders dels països del G20 incloguin educació sobre alimentació saludable a les escoles.

Les vies de participació a la campanya Food Revolution Day són:

  1. Organitzar esdeveniments saludables i de conscienciació sobre hàbits alimentaris i compartir les fotografies dels actes a través de #FoodRevolutionDay.
  2. Sumar-se, des de les escoles, a la classe virtual d’Oliver: descarregar-se els materials didàctics i gratuïts del web i elaborar algunes de les receptes proposades.
  3. Signar el manifest del Food Revolution Day.

El nostre compromís amb l’alimentació infantil saludable

Des dels seus inicis, ara fa quatre anys, Etselquemenges s’ha compromès amb la divulgació d’hàbits de vida saludable i en la lluita a favor de l’alimentació infantil ecològica i equilibrada: la revista compta amb les seccions “Embaràs”, “Alimentació 0-3”, “Fills feliços” i “Contes”, on hi col·laboren experts en alimentació infantil, com ara la doctora Anna Bonamusa, la nutricionista Olga Brunner, la psicòloga Yolanda Garcia o la cuinera Nani Morè, impulsora de l’Associació “Menjadors ecològics”, un projecte que també ha comptat amb l’impuls d’Etselquemenges.

Just fa una setmana, Etselquemenges ha fet el salt al paper amb una primera revista dedicada, en exclusiva, a l’alimentació infantil, ETSnen: 80 pàgines a favor de la criança natural, en què es tracten temes com les vacunes infantils, la cura de la febre, la lactància materna o l’alimentació vegana en criatures. ETSnen s’ha presentat a la fira BioCultura 2015, on ha venut centenars d’exemplars. La revista, que es pot comprar en línia i també a les botigues Veritas, tindrà una periodicitat semestral i publicarà la segona edició el proper hivern.


ETSnen, la revista que volem

$
0
0

Per primer cop, Etselquemenges surt al carrer en una edició especial dedicada als més petits de casa. Al llarg d’una quinzena d’articles, l’equip de nutricionistes, dietistes, pediatres, ambientòlegs i periodistes, recorrem totes les claus d’una alimentació saludable infantil i la manera de fer-la compatible amb la societat: la importància de la lactància materna, la introducció dels aliments sòlids, menjar en família, esmorzars i berenars saludables, etc. I el recorregut el fem des de la gestació del nadó fins a l’adolescència. Cada etapa té necessitats i requeriments particulars i val la pena saber com actuar en cada cas. Per això, també proposem receptes i ens envoltem de les empreses que aposten pels aliments ecològics i tot el que té una incidència directa en la criança natural.

Captura de pantalla 2015-05-13 a les 06.57.08 còpia

Etselquemenges.cat té avui més de 200.000 visites mensuals i 120.000 usuaris únics, més de 10.000 subscriptors i 1.000 socis que cada mes reben continguts exclusius i que gaudeixen d’un carnet de descomptes a establiments saludables. A més, les empreses més rellevants del sector ens fan confiança i segueixen les nostres passes de ben a prop perquè saben que som el portal de referència i punt de trobada del sector. Finalment, el nostre equip de col·laboradors creix dia rere dia gràcies a la xarxa de professionals de la salut que hem anat teixint i que avui, a través dels seus articles, ajuden a fer molta pedagogia sobre la importància de menjar bé per preservar la salut.

Considerem que, ensenyar a menjar és una manera d’educar formidable: ensenyem a respectar els aliments, a saber-ne l’origen, a valorar-los, a no malbaratar-los, a menjar-los i gaudir-los com el plaer que representa la gastronomia per als adults. Els podem ensenyar a compartir, a menjar en família. Quants valors hi ha al darrere i quantes oportunitats tenim amb tants àpats com fem al llarg de la vida amb ells?

El llenguatge és fonamental en aquesta educació. Que els nostres fills diguin “això em fa fàstic”, “jo, d’això, no en vull”, “ecs, quin mal gust”, “quina porqueria”, etc., ja és un indicador que alguna cosa no estem fent bé. Estiguem alerta!

A la revista, veureu que tant podem parlar del menjar a trossos des del començament, dels triturats, així com de llets de fórmula saludables. Cada nen i cada família trobarà el mètode que els funcionarà millor d’acord amb els seus criteris d’alimentació saludable.

El que tenim clar és que val molt la pena estar ben desperts i aprofitar els avantatges que tenim avui respecte de fa trenta anys. I és que cada dia ens arriben estudis nous i el coneixement d’experts reputats que ens obren el camí per alimentar-nos molt millor del que ho havíem fet fins ara. Encara que això, sovint, ens faci sentir que anem a contracorrent, ser massa avançats per al nostre temps i haver de discutir sovint amb un entorn potser escèptic i hostil.

Val la pena –i cada cop més persones s’adonen de la importància que té– tornar a l’essència, també en els aliments que ingerim. Sovint, molts pares fan el canvi, la descoberta, perquè, pels fills, faran tot el que sigui possible perquè creixin sans i forts. Benvinguts a l’ETS NEN, la primera revista en paper d’Etselquemenges! Gaudiu-ne i guardeu bé aquest manual. Entreu a www.etsnen.cat o clicant a la pestanya ETS NEN del menú de l’ETS.

Crema freda crudivegana de cogombre i alvocat amb trossets de pebrot vermell, rica en vitamina C i antioxidants

$
0
0

portadacremafredaNuriaRouraETS9

El pebrot vermell és molt ric en antioxidants i vitamina C, fins i tot té tres vegades més d’aquesta vitamina que la taronja, però l’hauríem de consumir amb moderació perquè és un tipus de verdura que, juntament amb les patates, els tomàquets i les albergínies, pertany a la família de les solanàcies i és ric en solanines, unes substàncies que són tòxiques si són ingerides en quantitats de 2 a 5 mg per kilogram de pes corporal. La solanina s’emmagatzema sobretot a sota la pell d’aquestes verdures, així que normalment el millor que podem fer és pelar-les o escalivar-les. En aquest cas no ho hem fet perquè volem beneficiar-nos de la vitamina C, que la matem si sotmetem el pebrot al foc. Aquesta vitamina es torna més potent si la combinem amb aliments rics en vitamina E, com és el cas de l’oli d’oliva usat en aquesta recepta. Moltes persones quan mengen pebrot noten que els repeteix, però menjat cru i en poca quantitat possiblement el digereixin bé.

El cogombre conté un 96 % d’aigua i només unes 20 calories, així que és un aliment clau si volem perdre pes. S’utilitza també en menús depuratius perquè ajuda a eliminar àcid úric i a evitar la retenció de líquids, perquè té propietats laxants i perquè neteja els intestins de residus fecals.

El cibulet és la nostra planta aliada si volem eliminar toxines, millorar les digestions, guanyar energia, eliminar paràsits intestinals, combatre infeccions bacterianes i de fongs, estimular el sistema immunològic, aportar clorofil·la a la dieta fàcilment i amb un sabor agradable, abaixar els nivells de colesterol o prevenir l’envelliment cel·lular. És important comprar-lo fresc i trossejar-lo en el moment de consumir-lo, ja que si no es perden una mica les propietats nutritives que té.

El julivert és un superaliment que hauria d’estar més present a l’alimentació, ja que ens aporta una concentració de nutrients elevadíssima i és local, de kilòmetre 0. Té molta vitamina K, antioxidants, minerals, vitamina A i C. De fet, quatre cullerades de julivert aporten la quantitat diària recomanada de vitamina C, i quatre grams aporten la dosi necessària de vitamina K. Ara bé, com que també conté molts oxalats, s’ha de prendre amb moderació i evitar-ne el consum les persones amb tendència a fer pedres al ronyó.

Dels alvocats ja n’hem parlat en altres receptes; són una font de greixos saludables ideals, sacien però a la vegada es digereixen amb facilitat, ajuden a depurar i eliminar toxines, es poden menjar en receptes dolces o salades i tenen una textura ideal per aportar cremositat a l’alimentació. En aquesta recepta t’explico 10 motius pels quals nutricionalment és recomanable menjar alvocat.

L’oli d’oliva és important que sigui ecològic i de primera premsada en fred. Dels diferents olis vegetals que podem consumir en una alimentació saludable (sèsam, lli, coco, alvocat, cànem, gira-sol, carbassa, nou) és el que té més contingut en omega-9, un àcid gras essencial que ajuda a disminuir el risc de malalties cardiovasculars i accidents cerebrovasculars, augmentar el nivell de colesterol HDL (“bo”) i disminuir el nivell de colesterol LDL (“dolent”), i també a facilitar l’eliminació de plaques acumulades a les parets arterials, que poden ser la causa d’un atac de cor o accident cardiovascular.

L’all és un “aliment-medicament”, gràcies a les seves propietats antibacterianes, antisèptiques, antibiòtiques, antiinflamatòries i vasodilatadores. A més, té vitamines C, A i del grup B, és un antioxidant i ajuda a eliminar toxines. El fem servir per tractar infeccions i trastorns metabòlics, tot i que hi ha persones que no el toleren massa si la seva salut intestinal no funciona prou bé. Utilitzar all a la dieta ajuda a reforçar el sistema immunitari i apujar les defenses.

La llimona és molt coneguda per ser una gran depuradora, netejadora i a la vegada per ser rica en vitamina C. Tot i que té un sabor àcid, té un efecte alcalí en el nostre organisme i, a més, ajuda a millorar les funciones d’eliminació de toxines del fetge. En aquesta recepta ens aportarà frescor i un sabor molt agradable.

El pebre negre també és un aliment ric en vitamina C i conté molts antioxidants. Ajuda a prevenir l’oxidació de les cèl·lules, inhibeix la proliferació de cèl·lules anticancerígenes i és antiinflamatori, antisèptic i antibactericida. A més, les seves propietats pungents van bé per estimular el metabolisme, activar la circulació d’energia al cos i perdre pes.

Ingredients per a dues racions

  • 1 alvocat madur
  • 1 cogombre
  • ½ dent d’all sense el cor perquè no repeteixi (opcional)
  • 2 cullerades d’oli d’oliva verge de primera premsada en fred
  • Suc de mitja llimona
  • Sal marina sense refinar
  • Pebre negre
  • 300 ml d’aigua de qualitat
  • ½ tassa de pebrot vermell trossejat
  • Julivert
  • Cibulet

WEBmaster_cremafredaNuriaRouraETS

Preparació

1. Posar l’aigua a la batedora.

2. Pelar el cogombre, trossejar-lo i afegir-lo dins la batedora.

3. Amb l’ajuda d’un ganivet, tallar l’alvocat per la meitat longitudinal, retirar l’os, trossejar-lo i també posar-lo dins la batedora, on hi ha el cogombre.

4. Pelar l’all, treure-li el cor i aprofitar-ne la meitat en cas que el tolerem bé, si no en prescindirem.

5. Afegir el suc de mitja llimona, una miqueta de pebre negre, sal marina sense refinar i l’oli d’oliva.

6. Triturar tots els ingredients fins a tenir la consistència suau i homogènia que desitgem.

7. Deixa-ho refredar a la nevera.

8. Servir-ho amb una mica de pebrot vermell, julivert i cibulet.

9. Reservar el pebrot vermell que queda per anar-ne afegint mentre mengem la crema.

La Criolla

$
0
0

Desplacem-nos a la part alta de Barcelona a descobrir el restaurant La Criolla, un petit oasi enmig del bullici del carrer Muntaner. Hi trobareu mestissatge, transgressió, atreviment i uns àpats saludables i deliciosos. I amb un pati interior ideal per un moment de tranquil·litat i de reflexió. No us el perdeu!

I per als socis de l’Ets, una ampolla de vi ecològic de regal a la primera visita. En les següents, un 10% de descompte a la carta!

Ecopyrene

$
0
0

Visita a l’explotació agrària de carn ecològica d’Ecopyrene

Ecopyrene ofereix als socis de l’Etselquemenges la visita gratuïta a la seva explotació agrària, Cal Calsot, situada a Montellà del Cadí.

La visita inclou un recorregut per l’explotació agrària, durant el qual es pot donar de menjar als animals i veure com és el seu dia a dia. També es visualitza un reportatge en què es veu tot el procés de treball i de producció de la carn ecològica. En aquest film es pot veure com es té cura de tot el procés, des de la cria dels vedells fins a la comercialització del producte, tenint cura de tots els detalls i treballant seguint els criteris de l’agricultura i la ramaderia ecològiques.

Una vegada finalitzada la visita s’ofereix un ecotast amb productes ecològics, que inclou la degustació d’hamburgueses elaborades amb carn de Cal Calsot.

Demaneu informació per a grups.

Amb el carnet de soci teniu la visita gratuïta. No us el deixeu a casa!

Cal Calsot 25725 I Montellà del Cadí / 637705081 / es.ecopyrene.com

El Kubb de Sesoliveres, modernitat i origen

$
0
0

exterior

El Kubb de Sesoliveres fa només uns mesos que ha engegat una etapa nova en què aposta fort pels productes de proximitat i ecològics. De fet, és el primer restaurant d’Igualada que ofereix un menú diari elaborat únicament amb productes locals i de temporada.

Forma part del Grup Jardí, molt vinculat a la ciutat, i té una llarga trajectòria en el sector de la restauració que va començar amb el restaurant El Jardí, al centre de la ciutat. La bona cuina, tant en creació com en qualitat, ha fet créixer el grup, que ha ampliat espais amb la finca actual, situada al peu de l’ermita de Sant Jaume de Sesoliveres.

El Grup Jardí s’ha especialitzat en tot tipus d’esdeveniments, ja siguin nombrosos o no, però sempre són amb reserva prèvia. Ara, des de fa uns mesos, han fet un gir obrint el restaurant diari, de dilluns a divendres, només als migdies.

Un dels objectius és que el Kubb de Sesoliveres s’obri a la ciutat, i que “la gent vingui a dinar quan vulgui, sense reserva”, m’explica en Manel Pla, gerent del grup. La idea és donar a conèixer aquest espai a la gent, i convertir-lo en una alternativa a l’oferta de restauració. Això sí, sense deixar de banda l’agenda d’esdeveniments, que es manté els caps de setmana.

interior1

El menú –cinc primers, cinc segons i sis postres– deixa clara l’aposta del restaurant: cuina de proximitat i de temporada. En Manel volia obrir un restaurant amb un valor afegit: “Fer reflexionar la gent sobre el que som, i fer-la conscient del territori, com a concepte d’alimentació”. Per això, a l’hora d’elaborar els plats busquen aliments del territori, del temps, de productors propers, i tan ecològics com sigui possible, com les verdures i les hortalisses de l’hort d’en Guim Llacuna i en Dani Roda, la mel de Mas Buret o els cargols de Cal Jep.

amanida

Cada temporada incorporen productes i productors nous per donar sentit a la seva proposta gastronòmica, i el resultat és un menú en què cada plat expressa la riquesa del territori. La relació amb els productors és molt propera i, precisament, aquest lligam dóna valor a la qualitat dels aliments.

Amb el menú de Km0, el Kubb de Sesoliveres vol dinamitzar l’economia de la comarca, a més de deixar la seva petjada verda en la societat, activar l’ecologisme, el biodinamisme i fer que els clients en siguin partícips.

coca de full

Mentre esperem el primer plat, degusto un sorbet deliciós de col i botifarra blanca, amb una textura finíssima i un bon contrast de gustos. És una cuina actual i moderna, amb la firma de la casa, però que intenta “no tocar gaire el producte per no oblidar l’essència”, ja que consideren important no oblidar l’origen.

De fet, aquesta idea també es trasllada al mobiliari de la sala. En Manel em comenta que, tot i la modernitat del Kubb, les taules, les cadires i el bufet central són mobles que ja hi eren el 1890, quan va néixer el grup.

sorbet

El dinar continua amb un primer plat molt verd: amanida d’enciams, amb pollastre escabetxat, alls tendres i calçots. Després degusto un melós de vedella amb carbassa i peres deliciós; i la traca final, per fer baixar, un sorbet artesà excel·lent. Tot plegat maridat amb una copa de vi negre del celler de Cabrera d’Anoia.

El menú es renova cada setmana i els plats s’elaboren segons la temporada i, per tant, els productes del temps. La comarca de l’Anoia és terra bàsicament de secà, de carns, lactis –sobretot de cabra– i també d’horta, tot i que no és el més abundant.

vedella i bacalla

Durant el dinar, em crida l’atenció “la cistella de l’hort”: tothom que ho vulgui pot comprar al mateix restaurant una cistella plena de productes (carxofes, cols, carbasses, fruits secs…) que serveixen els proveïdors del Kubb, i que varia segons la temporada de l’any.

L’objectiu evidentment és ajudar a canviar els hàbits a l’hora d’anar a comprar. “Volem que la gent pugui adquirir fàcilment els productes que ens dóna el nostre territori”. No només la pot comprar qui va a dinar al Kubb, sinó tothom que passi per Igualada i aturi el cotxe a Sesoliveres.

cistella

El sol i la bona temperatura em criden a beure’m el cafè a la terrassa del restaurant, mentre gaudeixo de les vistes meravelloses dels camps i la muntanya de la Tossa. La sensació d’estar perdut enmig del no-res contrasta amb la realitat de ser a dos minuts del centre d’Igualada.

Amb aquest regust tan fantàstic i amb la cistella de l’hort sota el braç, marxo del Kubb de Sesoliveres, un restaurant modern, però que no oblida d’on ve, que treballa amb un cuina fresca i innovadora sense perdre l’essència del producte de proximitat i que veu el futur ple de desitjos per complir, com l’elaboració d’una cervesa artesana pròpia i l’obtenció del segell de restaurant km0 i Slow Food.

El Kubb de Sesoliveres
http://www.grupjardi.com/ca/
Sant Jaume de Sesoliveres
Camí Ral, 4-10
08700 Igualada
Tel.: 93 804 91 64
info@grupjardi.com
Obert cada migdia de dilluns a divendres
Menú: 15 euros (beguda, cafè i IVA inclòs)

Article escrit per:

marta carlesMarta Carles

Periodista i comunicadora

Viewing all 3980 articles
Browse latest View live