Quantcast
Channel: Etselquemenges
Viewing all 3973 articles
Browse latest View live

MILDREDS, Londres

$
0
0

El Mildreds és una parada obligatòria si voleu descobrir el costat saludable de la City. Ofereixen cuina internacional vegetariana amb productes locals –el 80% dels quals són ecològics– i amb sensibilitat i opcions per a tot tipus d’al·lèrgies i intoleràncies. Tot això en un ambient molt fresc, actual i clarament obert a tots els públics.

1-ets-el-que-menges_bonissim-europa_mildreds_londres_00

La Katie, la propietària i fundadora, ens explica que el projecte va començar el 1988 amb la idea clara de normalitzar el menjar vegetarià, ja que fins llavors només hi havia restaurants indis o molt hippies. Així doncs, va voler crear-ne un amb menjar quotidià, variat i deliciós, però sense carn ni peix. El resultat és el Mildreds, un restaurant que és vegetarià, però que, si no ho ets, probablement ni te’n adones, i és que la bona atmosfera i la qualitat dels plats esvaeix qualsevol prejudici.

Ofereixen servei ininterromput des de les dotze del migdia fins a les onze de la nit i no es pot reservar taula perquè els agrada que hi hagi un flux constant de gent. Per trobar-hi lloc segur aconsellen anar-hi ben aviat quan obren al migdia, o més tard de dos quarts de deu, si és al vespre. Si no, el més probable és, com ens ha passat a nosaltres, que hi arribeu i que no hi hagi lloc de l’èxit que tenen. Però no us preocupeu, mentre espereu tranquil·lament que quedi una taula lliure estaran encantats de servir-vos a la barra de l’entrada un dels batuts, sucs naturals o còctels ecològics tan deliciosos que fan al moment i dels quals estan tan orgullosos.

bonissim-europa_ets-el-que-menges_-londres_-mildreds

Al menjador destaca la gran claraboia central, que inunda la sala de llum natural i dóna espai, tot i el lleuger atapeïment del local. El servei –atent, proper i simpàtic–, majoritàriament, és tot gent jove: és una altra gran virtut que no passa per alt. Un cop instal·lats, veiem que segurament som els únics “turistes” del menjador i que tothom que ens acompanya és gent local que ha decidit triar una opció saludable al barri del Soho de Londres. Satisfets, pensem que és justament el tipus de recomanació autèntica que busquem per a la guia saludable de Boníssim Europa.

La carta està composta per vuit entrants i una dotzena de plats principals, més els plats especials que han preparat aquell dia, que els apunten en una gran pissarra al fons de la sala. Ens sorprèn molt gratament el fet que, de totes les propostes, n’hi ha pràcticament la meitat sense gluten, unes quantes de veganes i també alguna lliure de blat. I, a més, tot està indicat clarament a la carta ja d’entrada. Observem els locals de les altres taules i els seguim: demanem un plat principal, ja que les racions són grans, amb un petit side dish –l’acompanyament– i unes postres per acabar. Els plats no tenen gaires complicacions, però estan fets amb productes de molt bona qualitat i una execució i presentació molt bones.

bonissim-europa_ets-el-que-menges_-londres_-mildreds_02

bonissim-europa_ets-el-que-menges_-londres_-mildreds_05

Ens decantem per l’amanida detox i energitzant de remolatxa, pastanagues, fonoll, llegums germinats, coriandre i llavors torrades amb vinagreta de poma, llima i gingebre; i un curri de moniatos i anacards amb basmati groc, pèsols i salsa de sambal de coco i tomàquet. L’acompanyament, amanida verda –variat de moltes fulles, molt fresques i de primeríssima qualitat–; i unes postres d’arròs salvatge amb llet de coco i salsa de mango i ametlles tan sorprenents com exquisides. Us les recomanem amb majúscules.

bonissim-europa_ets-el-que-menges_-londres_-mildreds_04

En definitiva, una grandíssima recomanació que ens ha sorprès molt gratament i que trenca totalment el prejudici que al Regne Unit no s’hi menja bé. Si visiteu la capital anglesa a la recerca d’opcions saludables, bones, sorprenents i ajustades de preu, heu d’incloure el Mildred’s a la llista.

 


Com conservar el lli mòlt i el seu oli

$
0
0

Les llavors de lli tenen una fibra externa molt dura que protegeix de l’oxidació la quantitat extraordinària d’omega-3 que contenen. Un cop mòltes les llavors o extret el seu oli, cal aplicar mesures per evitar l’acció de l’oxigen, la llum i la temperatura, que les tornen ràncies. Vegem solucions pràctiques per al rebost de casa.

El lli és una llavor amb propietats remarcables per mantenir la salut, tant física com emocional, i especialment recomanables en cas de problemes d’excés de colesterol, d’inflamació i d’alteracions hormonals. Si voleu ampliar la informació sobre el lli, aneu a la secció el Rebost on s’explica que és una de les poques fonts naturals d’àcids grassos omega-3, summament preuats i “essencials”, perquè nosaltres no som capaços de produir-los i ens resulta indispensable ingerir-los de fonts externes. Els àcids grassos essencials omega-3 són molt sensibles a la temperatura, a l’oxigen i a la llum. Per evitar que s’oxidin i es tornin rancis –i per tant, tòxics– cal preservar-los de l’acció d’aquests tres factors tan aviat com es trenca la protecció natural que els envolta en la forma d’aquesta fibra tan dura com una cuirassa que tenen les llavors senceres.

La llavor de lli daurat, els seu oli i la seva farina

La llavor de lli daurat, els seu oli i la seva farina. Foto: Pau Esculies

Com conservar cadascun dels productes del lli

  • Les llavors senceres: s’emmagatzemen com qualsevol altre gra sencer, en un lloc fresc, sec i sense gaire claror.
  • Les llavors mòltes: si és una quantitat petita per consumir al llarg d’unes dues setmanes, es poden conservar a la nevera ben tancades. Però si és una quantitat més gran o bé preveiem que tardarem molt més a consumir-la, podem posar les llavors ja mòltes perfectament al congelador i agafar el producte directament d’allà per incorporar-les al preparat que es vulgui, perquè, com que no contenen aigua, la textura en pols es preserva intacta.

La llavor mòlta i l’oli, a la nevera o al congelador, segons la durada.

  • L’oli de lli: és moltíssim més vulnerable a l’oxidació que la llavor mòlta; tan bon punt s’obre l’ampolla, s’hauria de conservar a la nevera i consumir en un parell o tres de setmanes. Si ha de durar gaire més, més val congelar-ne una part. Per descongelar-lo només cal deixar el potet a la nevera i en menys d’una hora serà líquid.

 

Com fer extensives aquestes precaucions a la cuina

Mai no s’ha de cuinar amb oli de lli. Tampoc s’hauria d’escalfar el lli ni incorporar-lo a líquids o preparacions massa calentes.

Quan l’ampolla surt de la nevera, convé tornar-la-hi a posar de seguida. Idealment, es podria embolcallar l’ampolla amb una protecció opaca. L’oli de germen de blat és un antioxidant lipídic potent i quan es barreja amb l’oli de lli actua com a protector perquè el lli no s’oxidi amb tanta rapidesa. N’hi hauria prou amb barrejar una cullerada d’oli de germen de blat amb el de l’ampolleta de lli i sacsejar-ho.

Qualsevol salsa, crema o batut que porti lli s’hauria de fer en quantitats petites per consumir aviat i evitar restes que hagin estat sotmeses a l’acció de l’oxigen i la llum. Si se’n vol fer més quantitat per a més dies només cal tenir la precaució de portar a taula la quantitat que es menjarà en aquell àpat i conservar la resta a la nevera. Mai no s’hauria de barrejar la resta que torna de taula amb la part que s’ha reservat a la nevera per a altres àpats. Les salses i vinagretes fetes amb lli mòlt o l’oli s’haurien de portar a taula amb salseres ben tapades que impedeixin el pas de la llum.

 

Receptes relacionades

Harvard escolta Adrià

$
0
0
Foto: Rachel Leah Blumenthal

Foto: Rachel Leah Blumenthal

El cuiner català exposa a Harvard la necessitat d’establir unes bases consensuades a la cuina. A més, ens fa arribar els seus consells per seguir una dieta sana.

Llargs aplaudiments ressonen a l’auditori de Harvard. És el punt final a la conferència pronunciada per Ferran Adrià, considerat per clientela, crítica i mitjans com el millor cuiner del món. El xef s’ha sentit comodíssim en un debat, amb 250 espectadors, per establir “les bases consensuades” de la cuina. Hem pres nota de tot i, a més, hem aprofitat per esbrinar què és una dieta sana segons el millor cuiner del planeta.

Tan bon punt acaba el discurs i tal com si fos una estrella de rock, Adrià surt disparat fora de la sala per signar llibres i satisfer l’anhel d’alguns incondicionals que no volen marxar sense immortalitzar la cita amb el cuiner en forma de rúbrica o fotografia. No som menys i ens fem un lloc encara que sigui alterant el protocol de signatura, foto i salutació amb el convidat. Minuts d’espera. Ja cara a cara amb el xef català, preguntem…

“Lògica, lògica pura. La clau d’una dieta sana és la lògica i menjar variat. Mira… si el mes té 31 dies, l’ideal és menjar 31 fruites i verdures variades, a més de carns i peixos”, comenta. Mentre pronuncia aquestes paraules, s’inclina cap enrere, s’obre un botó de l’americana i comenta orgullosament: “Jo m’he aprimat vint quilos en tres anys menjant cuina variada”. Són els resultats de seguir les recomanacions del llibre La cocina de la salud, que va escriure, el 2010, amb el cardiòleg Valentí Fuster i el periodista Josep Corbella.

Interpel·lat sobre l’elecció d’un plat simple, el cuiner tira d’arrels i opta per “un bon pa amb tomàquet i pernil”. Amb tantes esferificacions, emulsions o reconstruccions, xoca sentir que es considera partidari de la simplicitat. Fins i tot rebaixa el mèrit d’una de les tècniques que li han donat més fama: “Esferificar és molt més fàcil que fer un pa o un pernil. El problema és que no sabem valorar el cost del que fan altres”. Aquesta falta de percepció portada a una escala global fa que el consumidor sigui víctima de “un comerç que intoxica el procés culinari”, crítica el xef.

BulliPedia

Pel que fa a la conferència, la xerrada d’Adrià ha estat una justificació del projecte de la BulliPedia, que ell mateix defineix com “una decodificació del genoma de la cuina” o, en paraules més planeres, “una enciclopèdia per ajudar a la cuina”. El xef ha estat molt crític amb la falta de “bases consensuades” a la cuina i no ha dubtat a il·lustrar-ho usant l’audiència de Harvard d’espàrring.

“D’aquí a deu anys, hi haurà milers d’estudiants fent tesis sobre cuina”

“El guacamole és una verdura o una fruita? Quina diferència hi ha entre una fruita i una verdura? Una mona, quan pela un plàtan, està cuinant? Si obro una ostra, l’estic cuinant? Si tinc mantega, pa i salmó… en quin ordre m’ho he de menjar? (*resposta al final)” i, en definitiva, “Quan va començar la cuina?”. Aquestes són algunes de la desena de preguntes que ha fet el xef per deixar clar davant l’audiència que la cuina necessita unes bases.

Ell mateix se sincera i diu que, fins fa uns mesos, no tenia resposta per a la majoria d’aquests interrogants, i afegeix que en el sector culinari hi ha “un debat disputat” per definir aquest consens. No obstant això, Adrià reconeix que la cuina ha fet un gran pas perquè “està entrant a la universitat”.

És el cas d’aquesta lectura a Harvard, per exemple, que ja ha fet quatre edicions. O la inclusió d’aquest cicle de conferències com a curs a la universitat en línia d’edX, també amb seu a Cambridge . “Això és increïble”, qualifica el cuiner, que, a més, no posa límits a la cuina i afegeix que “d’aquí a uns deu anys hi haurà milers d’estudiants fent les seves tesis per fer-la evolucionar”, com si parléssim d’Alzheimer, semiconductors o bioenginyeria.

Ciència i cuina

La conferència de Ferran Adrià se situa en el marc d’un cicle de xerrades que, amb el títol de “Ciència i cuina”, aquests dos últims mesos han portat fins a Harvard cuiners reputats de l’escena mundial i amb forta presència de la cuina espanyola. A més d’Adrià, també hi han anat abans José Andrés, Carme Ruscalleda, Nandu Jubany, Carles Tejedor, Jordi Roca o Enric Rovira.

*Per cert, el xef és partidari d’untar el pa amb la mantega, i, a part, anar menjant el salmó.

Carlos BetriuCarlos Betriu
cbetriu@soycomocomo.es
Periodista freelance en EE.UU.
twitter.com/nikotchan

Aquest Nadal, regala salut

$
0
0

Teniu un amic o familiar que és molt fan de l’ETS? Aquest regal li pot fer molta il·lusió. Aquestes festes, Etselquemenges ofereix vals regal perquè sorprengueu amb un carnet de soci o sòcia la vostra gent.

Com ja sabeu, hi ha dos carnets: el rosa, que dura sis mesos i costa 33 euros; i el verd, que dura un any i costa 60 euros. I com a regal de festes, les subscripcions d’un any rebran el val a casa acompanyat d’una bossa de regal d’Etselquemenges.
notic1És el regal de Nadal perfecte per a tothom que coneixeu que consulta sovint Etselquemenges, que divulga l’alimentació saludable, que devora les receptes antigues de la Montse Vallory però que no té accés a totes les noves.

Personalitzem els vals amb el nom i en 48 hores tramitem l’alta i rebeu el val digital. Si la subscripció és anual, rebreu el val en paper a casa –si el voleu– acompanyat d’una bossa d’Etselquemenges per anar a comprar i que té un preu de 9,95 euros que us estalviareu, com també les despeses d’enviament.

 

 

Avantatges dels socis d’Etselquemenges

  1. Cuinar els plats deliciosos de la Montse Vallory. Quatre receptes noves cada mes.
  2. Fer ús dels consultoris mèdics en línia a un preu més assequible: consultes mèdiques amb l’oncòleg Joan Vidal-Jové i  amb la nutricionista Jordina Casademunt.
  3. Gaudir de descomptes i detallets a més de setanta establiments ecològics de Catalunya.
  4. Veure una recepta en vídeo.

Per tramitar el val regal, escriviu-nos un correu electrònic a info@etselquemenges.cat

Ferran Adrià: “La base d’una dieta sana és menjar variat”

$
0
0

Llargs aplaudiments ressonen a l’auditori de Harvard. És el punt final a la conferència pronunciada per Ferran Adrià, considerat per clientela, crítica i mitjans com el millor cuiner del món. El xef s’ha sentit comodíssim en un debat, amb 250 espectadors, per establir “les bases consensuades” de la cuina. Hem pres nota de tot i, a més, hem aprofitat per esbrinar què és una dieta sana segons el millor cuiner del planeta.

Foto: Rachel Leah Blumenthal

Foto: Rachel Leah Blumenthal

Tan bon punt acaba el discurs i tal com si fos una estrella de rock, Adrià surt disparat fora de la sala per signar llibres i satisfer l’anhel d’alguns incondicionals que no volen marxar sense immortalitzar la cita amb el cuiner en forma de rúbrica o fotografia. No som menys i ens fem un lloc encara que sigui alterant el protocol de signatura, foto i salutació amb el convidat. Minuts d’espera. Ja cara a cara amb el xef català, preguntem…

“Lògica, lògica pura. La clau d’una dieta sana és la lògica i menjar variat. Mira… si el mes té 31 dies, l’ideal és menjar 31 fruites i verdures variades, a més de carns i peixos”, comenta. Mentre pronuncia aquestes paraules, s’inclina cap enrere, s’obre un botó de l’americana i comenta orgullosament: “Jo m’he aprimat vint quilos en tres anys menjant cuina variada”. Són els resultats de seguir les recomanacions del llibre La cocina de la salud, que va escriure, el 2010, amb el cardiòleg Valentí Fuster i el periodista Josep Corbella.

Interpel·lat sobre l’elecció d’un plat simple, el cuiner tira d’arrels i opta per “un bon pa amb tomàquet i pernil”. Amb tantes esferificacions, emulsions o reconstruccions, xoca sentir que es considera partidari de la simplicitat. Fins i tot rebaixa el mèrit d’una de les tècniques que li han donat més fama: “Esferificar és molt més fàcil que fer un pa o un pernil. El problema és que no sabem valorar el cost del que fan altres”. Aquesta falta de percepció portada a una escala global fa que el consumidor sigui víctima de “un comerç que intoxica el procés culinari”, crítica el xef.

BulliPedia

Pel que fa a la conferència, la xerrada d’Adrià ha estat una justificació del projecte de la BulliPedia, que ell mateix defineix com “una decodificació del genoma de la cuina” o, en paraules més planeres, “una enciclopèdia per ajudar a la cuina”. El xef ha estat molt crític amb la falta de “bases consensuades” a la cuina i no ha dubtat a il·lustrar-ho usant l’audiència de Harvard d’espàrring.

“D’aquí a deu anys, hi haurà milers d’estudiants fent tesis sobre cuina”

“El guacamole és una verdura o una fruita? Quina diferència hi ha entre una fruita i una verdura? Una mona, quan pela un plàtan, està cuinant? Si obro una ostra, l’estic cuinant? Si tinc mantega, pa i salmó… en quin ordre m’ho he de menjar? (*resposta al final)” i, en definitiva, “Quan va començar la cuina?”. Aquestes són algunes de la desena de preguntes que ha fet el xef per deixar clar davant l’audiència que la cuina necessita unes bases.

Ell mateix se sincera i diu que, fins fa uns mesos, no tenia resposta per a la majoria d’aquests interrogants, i afegeix que en el sector culinari hi ha “un debat disputat” per definir aquest consens. No obstant això, Adrià reconeix que la cuina ha fet un gran pas perquè “està entrant a la universitat”.

És el cas d’aquesta lectura a Harvard, per exemple, que ja ha fet quatre edicions. O la inclusió d’aquest cicle de conferències com a curs a la universitat en línia d’edX, també amb seu a Cambridge . “Això és increïble”, qualifica el cuiner, que, a més, no posa límits a la cuina i afegeix que “d’aquí a uns deu anys hi haurà milers d’estudiants fent les seves tesis per fer-la evolucionar”, com si parléssim d’Alzheimer, semiconductors o bioenginyeria.

Ciència i cuina

La conferència de Ferran Adrià se situa en el marc d’un cicle de xerrades que, amb el títol de “Ciència i cuina”, aquests dos últims mesos han portat fins a Harvard cuiners reputats de l’escena mundial i amb forta presència de la cuina espanyola. A més d’Adrià, també hi han anat abans José Andrés, Carme Ruscalleda, Nandu Jubany, Carles Tejedor, Jordi Roca o Enric Rovira.

*Per cert, el xef és partidari d’untar el pa amb la mantega, i, a part, anar menjant el salmó.

 

Un menú amb aliments quilomètrics per Nadal

$
0
0
Àpat de festes

Àpat de festes

Arriba el Nadal i també els àpats familiars, amb amics… El Nadal és una festa eminentment gastronòmica. Al costat dels clàssics d’aquestes dates, com els canelons, la sopa de galets, les neules i els torrons, trobem, cada cop més, plats com els llagostins, l’amanida de pinya, el foie gras, entre d’altres. Però, d’on vénen aquests aliments? Quants quilòmetres recorren abans d’arribar al nostre plat? Com han estat elaborats?

Un informe d’Amics de la Terra assenyala que la mitjana de quilòmetres que fa un aliment del camp a la taula és de més de cinc mil, amb l’impacte mediambiental consegüent. Si comptem que alguns d’aquests productes vénen de prop, vol dir que d’altres arriben de molt lluny. Però el més paradoxal de tot plegat és que una part important els podem trobar produïts, també, en l’àmbit local. Per què, aleshores, els consumim d’indrets tan remots? Els salaris baixos, la persecució sindical, la legislació mediambiental flexible en nombrosos països del sud que dóna beneficis molt importants a les empreses del sector en són la resposta. Que aquest model generi gasos d’efecte hivernacle, explotació laboral i aliments de baixa qualitat, sembla que no importa.

Si analitzem el menú de Nadal, ens adonem que un bon grapat dels productes que consumim han viatjat milers quilòmetres abans d’arribar a taula. Els llagostins, habituals en aquesta època de l’any, en són un bon exemple. La majoria provenen del tròpic llatinoamericà o asiàtic. A banda del llarg viatge fins a les nostres taules, la seva producció té un impacte molt negatiu socialment (sous de misèria i ús sistemàtic de químics i antibiòtics per conservar-los) i mediambiental (destrucció de fons marins per la pesca d’arrossegament i de manglars talats per construir piscifactories). L’Estat espanyol és l’importador principal de llagostins de la Unió Europea.

La pinya s’ha convertit, els darrers temps, en un altre dels clàssics de les festes, però tres quartes parts de les que es comercialitzen a Europa provenen de Costa Rica. Unes quantes plantacions i multinacionals en monopolitzen la producció i imposen unes condicions laborals extremadament precàries. Un informe de Consumers International indica que els seus treballadors tenen problemes de salut importants a causa de la utilització massiva d’agroquímics i l’organització de la plantilla és pràcticament inexistent per culpa de la política antisindical de les empreses.

Fins i tot un aliment tan típic com el raïm de cap d’any ve, majoritàriament, de Xile. Si abans hi havia varietats locals amb una maduració tardana, com el raïm de Nadal, avui la major part del que consumim en aquestes dates arriba de l’altra punta del planeta. O si per Nadal mengem meló amb pernil, ja no ho fem de la varietat del meló de Nadal, sinó que acabem comprant productes que han estat conservats durant mesos en cambres frigorífiques, on han perdut moltes propietats, o que vénen d’indrets tan llunyans com l’Amèrica del Sud.

El pollastre rostit, farcit o el capó són altres plats típics. El consum de carn, ens diuen, resulta imprescindible en aquestes festes. Ja ho explica la cançó: “Ara ve Nadal, matarem el gall i a la tia Pepa n’hi donarem un tall”. El meu avi així ho feia cada 25 de desembre, però en lloc del gall matava una gallina del seu galliner. Avui, però, consumim animals engreixats amb pinsos transgènics amb milers de quilòmetres a les espatlles, als quals els injecten preventivament dosis altes de fàrmacs i els crien en granges de producció intensiva, escampades per tot el món, on els tracten com a “coses” i en vulneren els drets. I no parlem del foie gras, servit als entrants de Nadal, ni de com s’elabora.

Els aliments quilomètrics s’han convertit en part de la nostra alimentació quotidiana. Menjar carregat d’injustícia amb les persones, els animals i el medi ambient. L’alternativa rau en el consum local, ecològic, sense explotació animal, pagès, de proximitat, a petita escala. Apostem per un consum crític tant per Nadal com els 365 dies de l’any.

esther vivas-150Esther Vivas, periodista i investigadora en polítiques agrícoles i alimentàries.@esthervivas | facebook.com/esthervivas | www.esthervivas.com

Dr. Isidre Ferrer, neuropatòleg i investigador d’Idibell

$
0
0

En l’especial que Etselquemenges dedica a les malalties neurodegeneratives, amb motiu del programa La Marató de TV3, que recaptarà diners per a la investigació, aquesta setmana parlem amb el doctor Isidre Ferrer. Neuropatòleg i especialista en Alzheimer, el doctor Ferrer fa recerca a l’Institut de Neuropatologia, on també fa docència i diagnòstic de malalties del sistema nerviós central, perifèric i de múscul. Plegats, repassem què ha de contenir la dieta per prevenir l’Alzheimer i altres malalties neurodegeneratives, associades amb l’envelliment.

Cap on va la recerca dins del camp de les neuropaties?

Estem estudiant malalties com l’Alzheimer i el Parkinson, patologies que s’anomenen priòniques, en les quals hi ha dipòsits de proteïnes anormals al cervell. I ho estem investigant en els primers estadis de la malaltia. Tenim històries clíniques de pacients amb Alzheimer (persones que ja han desenvolupat la malaltia) i estudiem què ha canviat en els seus cervells, pel que fa a proteïnes, lípids i genòmicament.

Les línies d'investigació de la recerca científica per a la prevenció de la malaltia tenen en compte l’alimentació?

En part sí. Un aspecte important és que el factor de risc principal de totes aquestes malalties neurodegeneratives és l’edat, i l’altre aspecte comú és que abans de ser diagnosticades passen per un període silent. La majoria de persones, amb seixanta-cinc anys, presenten canvis al cervell associats amb la malaltia de l’Alzheimer, però només un 5% tenen demència a causa de l’Alzheimer. Però el procés degeneratiu de l’Alzheimer comença entre els quaranta i els cinquanta anys. I això és important, perquè quan parlem d’alimentació no hem d’analitzar què pot menjar algú quan en té seixanta-cinc o setanta, sinó que, per tal de reduir la possibilitat de patir o no Alzheimer, hem de mirar què ha estat menjant molt abans. Quan parlem d’alimentació, teràpies o conductes que serveixin perquè la malaltia o procés degeneratiu vagi més a poc a poc, hem de tenir en compte què hem menjat durant tota la vida. El procés neurodegeneratiu podria equiparar-se al que passa quan patim arteriosclerosi, que és un procés degeneratiu de les artèries. A una persona se li diagnostica arteriosclerosi quan fa un infart, però l’infart té lloc per una acumulació de plaques d’ateroma i aquesta acumulació comença a tenir lloc molt abans: dels vint als trenta anys. Per tant, el que compta és la conducta alimentària i de salut que té la persona al llarg de tota la vida i no només quan hem patit l’infart. En el cas de l’Alzheimer i el Parkinson passaria tres quarts del mateix, hem de començar a agafar consciència dels bons hàbits de salut aviat, perquè això és el que determinarà que apareguin els signes de la malaltia més ràpidament o més lentament.

Quins vincles s'estableixen entre dieta i aparició de la malaltia?

L’Alzheimer no es dóna normalment de manera aïllada, sinó que apareix, normalment, en persones grans que ja tenen una malaltia vascular de petit abast (problemes a les arterioles o malaltia del petit vas). Aquests factors de risc es van sumant i si es combinen amb una predisposició genètica a la patologia degenerativa de l’Alzheimer, la malaltia avança més ràpid. Per tant, si mirem la dieta, aniria bé una alimentació que no accentués la patologia vascular. És interessant tenir en compte quins nivells de colesterol tenim, mirar si tenim hipertensió o diabetis, i ens hem de preguntar quins hàbits de vida seguim: mengem massa greixos? Fem esport regularment? Abusem de dolços? S’ha vist que els mecanismes que servien per frenar la patologia vascular funcionaven, també, per frenar la malaltia de l’Alzheimer, en models de ratolins.

I això, alimentàriament de quina manera ho traduïm?

En resum, hauríem, d’una banda, de menjar pocs greixos saturats: això és important. Passar-nos als greixos poliinsaturats (omega-3, present en peixos blaus i oli d’oliva) i no abusar de sucres blancs refinats, ni mantegues. I l’altre fet important són les dietes hipocalòriques.

Parlem-ne.

Les dietes hipocalòriques són neuroprotectores. S’ha vist que tenen un efecte de prevenció en aquest tipus de malalties (i que en prevenen moltes altres: diabetis, colesterol alt, patologies vasculars) i ens protegeixen de l’envelliment en general. Com que l’Alzheimer és una patologia associada amb l’edat, si ens mantenim joves durant més temps (i fem que el cos funcioni bé) en retardem l’aparició.

Menjar pocs greixos i poques calories, per tant, seria interessant. Parlem una mica de la vitamina C; també influiria en la prevenció de patologies associades amb l’edat?

La vitamina C, com tots els antioxidants, va bé per retardar l’envelliment del cos. Si ens alimentem amb vegetals que les continguin contribuiríem a alentir l’aparició d’aquestes malalties. Com els antiinflamatoris (presents en vegetals de fulla verda, fruita, peix blau i nous, gingebre, all, curri, cúrcuma, romaní, te verd), també va bé per frenar el procés. L’envelliment del cos s’associa amb una degradació del funcionament del cos que passa per generar inflamació i degeneració (mal funcionament). Però és una mica el mateix que hem comentat abans, el procés comença quan som joves, encara que es diagnostiqui més tard. Amb l’edat comencen a aparèixer espècies reactives d’oxigen, que són les que produeixen el dany oxidatiu.

Tot el que puguem fer per minimitzar l’estrès oxidatiu de les cèl·lules i la inflamació, ens beneficiarà, doncs.

Sí, l’oxidació està produïda pels radicals lliures, que danyen directament les cèl·lules. Per això ens interessa incorporar elements antioxidants a l’organisme, ja sigui a través d’una alimentació adequada o de suplements. Els aliments que els contenen són els vegetals i fruites. A més, els canvis de tipus inflamatori i immunitari són uns canvis d’agressió –o de defensa– que desencadenen diferents cèl·lules. En el cas del cos, parlem del sistema immunitari; en el cas del cervell, aquests canvis inflamatoris vénen desencadenats per les neurones i les cèl·lules de suport. S’ha vist que aquesta resposta inflamatòria en el cervell és intrínseca i que amb l’edat es torna independent de la resposta perifèrica. A més dels canvis que tenen lloc en el metabolisme del cervell.

El cervell es ralenteix, amb l’edat?

Es disregula, es regula malament. I això és important perquè aquests tres processos (dany oxidatiu, disregulació del metabolisme cerebral i inflamació) són factors determinants en el desenvolupament i en la progressió de les malalties neurodegeneratives. I el que encara és més important és que aquests processos tenen un paper molt important en les fases preclíniques, és a dir, durant tots aquests anys en què aparentment no hi ha malaltia i no s’ha diagnosticat l’Alzheimer. Dels quaranta als seixanta-cinc és quan es gesten aquests canvis. Per tant, per fer que aquests símptomes apareguin com més tard millor, com a tractament hem de cuidar el dany oxidatiu (aliments antioxidants), la inflamació (aliments i plantes antiinflamatòries) i el metabolisme (dietes que no contribueixin a fer treballar malament el cos). Tots aquests tractaments i teràpies tenen efecte en la fase preclínica; un cop apareix clínicament la malaltia la vitamina C ja no serveix perquè hem fet tard i aquest procés de disregulació ja està actiu. En el cas de les persones que prenien antiinflamatoris perquè tenien una malaltia reumàtica o artritis, es va veure que desenvolupaven molt més tard el procés neurodegeneratiu, si és que l’acabaven desenvolupant. És a dir, prendre antiinflamatoris té un efecte protector.

Tenir el colesterol alt quan es tenen entre cinquanta i seixanta anys és un factor de risc per patir malaltia de l’Alzheimer

Però si donem antiinflamatoris a algú que ja té Alzheimer, ja no fan efecte. Passa el mateix amb els antioxidants i amb els metabòlits. Un exemple molt clar és que s’ha descobert que tenir el colesterol alt quan es tenen entre cinquanta i seixanta anys és un factor de risc per desenvolupar Alzheimer. A partir dels seixanta-cinc i setanta anys ja pots tenir el colesterol alt o baix, tindràs els problemes associats a això, però no t’influirà en la progressió de la malaltia de l’Alzheimer. Per tant, si estem parlant de mirar el colesterol, l’hem de mirar quan en tenim cinquanta i no pas setanta! Però si volem incidir en la prevenció de l’Alzheimer hem de començar a canviar hàbits molt abans!

Resumint: per prevenir l’Alzheimer hauríem d’optar per les dietes hipocalòriques i també incorporar hàbits que serveixin per prevenir les malalties vasculars. Consumir peix blau ric en omega-3, augmentar la ingesta de vegetals en detriment de carn vermella, greixos i sucres i fer exercici…

I també mantenir el cervell actiu! Fer exercicis matemàtics i de llenguatge, aprendre idiomes, conèixer coses noves, ens ajuda a utilitzar diferents àrees del cervell.

A banda, les dietes hipocalòriques van bé per prevenir l’Alzheimer, perquè produeixen menys agressió en els mitocondris que són les fàbriques d’energia de les cèl·lules i són la font principal del dany oxidatiu. Però es parla, també, d’exercici físic perquè això regula el metabolisme general, cosa que afavoreix no només el cervell sinó tot el cos. Tot i que el cervell s’allibera de condicions d’estrès i, a més, genera endorfines que fan que sentim benestar.

Alguns estudis diuen que beure cafè moderadament ajudaria a prevenir la malaltia de l’Alzheimer.

Beure cafè moderadament és beneficiós, perquè estimula uns determinats receptors cerebrals que ajuden a fer estar actiu el cervell. Ara bé, si n’abusem patirem l’efecte contrari: la sobreestimulació cansa encara més el cervell i fa que no funcioni bé. Hi ha persona que amb una tassa al dia en tindrà prou i d’altres diran que dues tasses. Però si algú abusa de la cafeïna i no dorm a la nit el resultat serà nefast, perquè assolir la fase del son és fonamental per mantenir el cervell sa.

Hi ha altres substàncies d’origen natural que puguin ajudar a fer prevenció de la malaltia l’Alzheimer?

La planta Ginkgo biloba –que a la Xina es fa servir des de fa cent anys– és beneficiosa per estimular el cervell i ajuda a frenar la degeneració cerebral perquè té una sèrie de propietats que estimulen el sistema nerviós. I ara s’estan estudiant els efectes protectors de la nou de cola, que s’ha vist que millora l’estat general dels pacients i que afavoreix una millora mental de l’individu. Des de l’Institut de Neuropatologia estem interessats a veure els efectes beneficiosos que té aquesta planta sobre els malalts d’Alzheimer.

S’estan estudiant els efectes beneficiosos de plantes com el Ginkgo biloba i la nou de cola sobre els cervells de malalts d’Alzheimer”

I el cànnabis?

Sí, també estem estudiant els efectes que tenen els productes cannabinoides sobre els cervells de ratolins amb Alzheimer. La planta del cànem té molts tipus de cannabinoides diferents –alguns sense efectes psicoactius, és a dir, que no col·loquen– i a Israel estan investigant farmacològicament com afecten aquestes plantes el cervell. Fins ara els ratolins que consumeixen aquests productes cannabinoides en fases preclíniques (quan no ha aparegut la malaltia) o en fases clíniques primerenques (de seguida que apareixen canvis al cervell) responen bé als tests de memòria i tenen menys plaques d’amiloide al cervell.

A Isarel estan investigant els efectes que tenen amb persones i han vist que aquests productes cannabinoides estimularien d’una manera selectiva els receptors del cervell, evitarien certs desequilibris al cervell i aconseguirien que les persones grans que formaven part de l’estudi rebaixessin les dosis de medicaments antihipertensius, antidiabètics i altra farmacologia associada a l’edat. Quan tinguem més dades sobre aquests estudis, associades amb els diferents graus de deteriorament cognitiu en el procés d’envelliment, i s’adaptin les dosis a cada pacient, podem tenir una font de tractament en la persona gran.

L’aranja

$
0
0

aranja_pomelo_dins_textMon cor estima un cítric… més dolç que la llimona, més àcid que la taronja i més amarg que totes dues. I és que les substàncies que aporten l’amargor a l’aranja són les que protegeixen el cor, fluïdifiquen la sang i protegeixen l’organisme contra els perjudicials radicals lliures.

L’aranja (Citrus paradisi) –pomelo en castellà– és un regal que ens fa la natura a l’hivern per ajudar-nos a passar-lo en unes condicions més bones. La seva riquesa en vitamina C, vitamines del grup B, antioxidants, minerals i principis actius li confereix propietats anticancerígenes, antienvelliment, que ajuden a regular els nivells de colesterol en sang i que tenen un efecte depuratiu del fetge. Si el que us desconcerta és el punt amargant, avui us donarem un truc per camuflar-lo.

 


Setmana 32: Minerals i vitamina C per reforçar les dents

$
0
0


Pregnant woman cleaning her teethDesenvolupament del bebè segons Heidi Murkoff a Què es pot esperar quan s’està esperant
 (Ed. Medici): Amb la setmana 32 iniciem el vuitè mes d’embaràs. El bebè pesa 1800 grams i fa 47,5 centímetres. Aquests dies, a banda de créixer, s’està entrenant i preparant per al seu gran debut al món exterior. De moment tot és pràctica, pràctica i més pràctica: empassar, fer puntades, succionar, etcètera. Un altre canvi important és que la seva pell ja no és transparent sinó opaca, producte de l’acumulació de greix.

Alimentació de la mare: És certa la dita que “cada embaràs val per una dent?” Cal consumir més calci durant la gestació? Per què es debiliten les genives i sagnen més sovint?

Segons explica la odontòloga doctora Aina Arasa al seu blog “Cuidar la boca”, “els canvis hormonals provoquen la inflamació de les genives, fet que dificulta la higiene, afavoreix l’acumulació de placa i incrementa la inflamació, cosa que provoca sagnat i dolor”. En definitiva: “amb un canvi d’hàbits en la dieta i les dents debilitades s’afavoreix la formació de càries”.

Què podem fer per evitar-ho?

Yolanda Garcia, psicòloga i naturòpata especialista en infància i maternitat de l’IPF Sanitària Roger de Llúria, destaca la importància d’incorporar en la dieta aliments remineralitzants rics en calci, magnesi i fluor: “Per tal d’enfortir les dents de la mare seria recomanable que mengés algues, que aporten molts minerals, així com cereals integrals”. García també aposta per l’anomenat te de tres anys, que “conté calci i fluor i ajuda a enfortir les dents”. Alhora, recorda que tan important és incorporar aliments remineralitzants a la dieta com oblidar “els lladres de minerals”, principalment el sucre refinat.

Per la seva banda, Heidi Murkoff, a Què es pot esperar quan s’està esperant, proposa:

  • Incrementar el consum d’aliments rics en vitamina C (tres racions diàries) reforcen les genives i redueixen les possibilitats que sagnin. N’aporten les taronges, el raïm, el mango, la papaia, el kiwi, la pinya, el pebrot vermell, el bròquil, el tomàquet, la coliflor, els espinacs o el moniato.
  • Assegurar-se de prendre una quantitat adient de calci de manera diària (quatre racions segons Murkoff). A banda dels lactis també n’aporten el salmó, les sardines, el sèsam, les verdures de fulla verda frondosa, la col xina, la melassa, el tofu, les ametlles, les mongetes seques, les llavors de lli, els espinacs i el bròquil.
  • Raspallar-se les dents tres vegades al dia i també la llengua, fet que ajuda a combatre els bacteris i manté l’alè fresc.
  • Si després dels àpats no podem raspallar-nos les dents, un tros de formatge o un grapat de cacauets hi ajudaran. Tenen propietats antibacterianes.
  • Concertar una visita a l’odontopediatre (odontòleg especialista en nens i mares gestants) mínim una vegada al llarg de l’embaràs.

 

Atenció: La informació d’aquesta secció és genèrica –tant pel que fa a l’evolució del fetus com a l’alimentació de la mare i la complementació nutricional. Per tal de tenir un assessorament directe, resoldre dubtes o qüestions es recomana consultar el ginecòleg o un nutricionista especialitzat.

 

No en vull més!

$
0
0
Aprèn a gestionar els "no m'agrada!"

Aprèn a gestionar els “no m’agrada!”

“No m’agrada”, “no en vull més”, “no tinc gana”… Sovint, aquest tipus de negatives ens descol·loquen i no entenem què passa. Si ens disposem a descobrir què hi ha al darrera d’aquest no, podrem interpretar millor què mira d’expressar. La comunicació amb l’infant funciona amb uns paràmetres molt diferents dels que estem acostumats a fer anar; a poc a poc els anirem coneixent i distingint.

En l’entorn més proper sempre hi pot haver diferents opinions com: no menja prou, està molt prim, és molt tossut… Escoltem i ens informem, però finalment qui decideix som nosaltres. En aquest cas, com a adults tenim una responsabilitat doble: alimentar i afavorir en l’adquisició dels bons hàbits alimentaris.

Per a un infant, l’alimentació és una necessitat vital però al mateix temps un canal molt important de comunicació; cal confiar en la intuïció i funcionar amb sentit comú.

Quan no en vol més, no cal insistir. L’infant neix amb un instint que l’ajuda a autoregular-se de manera natural; si el respectem i el potenciem, sabrem donar-li el que necessita, però sobretot l’ajudarà al llarg de la vida a l’hora de reconèixer les seves pròpies necessitats.

Quan introduïm un aliment nou i no agrada, com per exemple la truita, ens preguntem si no li agrada la textura. Un altre dia li oferim un ou ferrat i també el rebutja. Ens preguntem, llavors, si és que, potser, no li agrada l’ou. Si el rebuig és finalment a l’aliment en general, podem optar per altres proteïnes, però en cap moment l’hem de forçar a menjar-ne.

Quan es manifesta el moment que viu a través de l’alimentació: el moment d’adaptació a l’escola bressol, el pas del triturat al sòlid, el control d’esfínters, la tensió familiar, el naixement d’un germà… L’aliment té un paper emocional molt important; nosaltres com a adults també ho vivim i ho manifestem, per això cal tenir la màxima comprensió.

El desig de nen que vol començar a alimentar-se sol, i agafar ell el menjar, s’ha de saber respectar. Per a l’infant, la manipulació i exploració del menjar pot ser més interessant que el menjar en si.

 

Si no vol menjar, els motius de la negativa poden ser els següents, entre d’altres:

  • És un aliment nou (no el coneix).
  • L’ambient no és l’adequat (música forta, sorolls).
  • És aviat (potser encara no té gana).
  • Té malestar (està malalt).

Quan valorem tots els punts, prenem consciència de l’acte alimentari, en què l’aliment és un element més que cal tenir en compte, però no pas l’únic.

Hi ha intoleràncies que s’han detectat primer per un rebuig de l’infant cap a l’aliment; aquest fet ens confirma que l’infant i l’adult han de compartir el moment per aprendre mútuament un de l’altre.

Les emocions alteren els aliments, i els aliments poden alterar les emocions; cal que tinguem molt present aquesta connexió. Ens nodrim amb els aliments, ens alimentem amb la vida.

 

Nadal de literatura saludable

$
0
0

llibres_etsAquest Nadal volem contribuir a omplir d’alegria la casa d’algun dels nostres lectors i donar-vos idees per regalar salut.Per això, i per gentilesa dels segells Debate, Grijalbo i Rosa dels Vents, us proposem que participeu en el sorteig d’un lot de llibres relacionats amb l’alimentació i la salut. Quatre novetats editorials que ja podeu trobar a les llibreries. La buena onda, de Pere León; Cero gluten, de M. Luisa Barreiro; Saber comer, de Michael Pollan y Menjar per ser millors, d’Adam Martín.

Per participar en el sorteig us preguntem:

  • Què és el que més us preocupa de l’alimentació? De quin tema cerqueu informació més sovint?

Envieu un correu a info@etselquemenges.cat

El dimecres 18 de desembre, sortejarem el lot entre tots els participants. Sort, lectors, i bon Nadal!

 

La moda de la col kale

$
0
0

Entre els nord-americans, la kale –la nostra col ploma, reconeixible perquè és verda i arrissada– s’ha convertit en el vegetal per excel•lència. L’anomenen la nova carn, la reina dels vegetals i font inesgotable de nutrició perquè conté molts micronutrients. DSC_0369Als Estats Units n’hi ha fins i tot a la sopa, i mai més ben dit, ja que tot restaurant amb consciència de salut, sigui vegetarià o no, ofereix opcions amb aquest vegetal com a ingredient principal. Fins i tot li han dedicat un dia de l’any: el primer dimecres d’octubre celebren el National Kale Day. Botànicament parlant, aquesta planta pertany a la subfamília de les cols Brassica oleracea, de fulles verdes i carnoses. En aquest mateix grup, també trobem hortalisses com el bròquil, la coliflor i les cols de Brussel•les. Nativa de la costa sud i oest d’Europa, actualment es conrea àmpliament a tot Europa, al Japó i als Estats Units gràcies a la riquesa nutricional de les seves fulles amb volants. Es cull durant els mesos d’hivern, entre novembre i març, ja que el clima fred en millora la qualitat del sabor. A Catalunya cada cop se’n troba amb més facilitat.

Com explica la nostra cuinera de capçalera, Montse Vallory, “convé bullir-la lleugerament, abans d’incorporar-la a altres preparacions, destapada per preservar el verd viu intens que té. Un cop cuita, queda deliciosa simplement bullida, ben escorreguda i amanida amb un bon oli”.

Grünkohl

Recepta de xips de kale

Ingredients

  • 1 a 2 manats de col arrissada
  • oli d’oliva

Preparació

1. Preescalfeu el forn a 220ºC.

2. Traieu la tija de la col arrissada i deixeu només les fulles en trossos grans.

3. Poseu una mica d’oli d’oliva en un recipient, mulleu-vos-hi els dits i escampeu-ne una capa molt prima sobre la col arrissada.

4. Poseu la col arrissada a la safata del forn i enforneu-la durant 5 minuts o fins que comenci a tornar-se una mica marró.

5. Gireu les fulles i enforneu-les 2 minuts més. Retireu i serviu.

Notes:

* Feu-ho amb diferents tipus de col arrissada.

* Perquè tingui més gust, escampeu-hi una mica de sal o espècies, com curri o comí, després de posar-hi l’oli d’oliva.

Què fa que la col arrissada sigui tan excepcional?

1. És baixa en calories i alta en fibra

Una tassa de col arrissada té només 36 calories, 5 grams de fibra i 0 grams de greix. Agilitza el procés de digestió dels aliments i, com que conté molta fibra, regula i ajuda en el procés d’eliminació.

2. És una bona font de poderosos fitonutrients

Els fitonutrients són substàncies naturals que es troben en els pigments dels vegetals i que tenen un gran poder antioxidant i protector de les cèl•lules. La col arrissada és molt rica en carotenoides i flavonoides, els dos antioxidants principals associats a propietats anticancerígenes.

3. Conté molt de ferro

Per caloria, la col arrissada té més ferro que la carn de boví. El ferro és essencial per a la salut, ja que és present en la formació de l’hemoglobina i dels enzims, en el transport d’oxigen a diferents parts del cos, en el creixement cel•lular, i en el funcionament hepàtic, entre d’altres.

4. Conté molt de calci

Conté 135 mg de calci per cada 100 g, més que la llet de vaca, que n’aporta 120. A més, a diferència d’altres verdures, té una proporció molt baixa d’àcid oxàlic, que interfereix en l’absorció del calci, cosa que garanteix que aprofitem al màxim aquest mineral, que ens ajuda a prevenir la pèrdua òssia i l’osteoporosi i a mantenir un metabolisme saludable.

5. Conté molta vitamina C

La col arrissada conté 120 mg de vitamina C per cada 100 g, el 200% de la dosi diària recomanada. La vitamina C és un antioxidant potent i és coneguda perquè enforteix el sistema immunològic i prevé els refredats. A més, també ajuda a absorbir el ferro no hemo –el que es troba en els vegetals– i a mantenir el cartílag i la flexibilitat de les articulacions.

6. Conté molta vitamina A

La vitamina A és essencial per a una bona salut ocular, un bon estat de la pell i mucoses i ajuda a prevenir càncers de pulmó i de la cavitat oral.

7. Conté molta vitamina K

És una de les fonts vegetals de vitamina K per excel•lència: 100 g proporcionen el 700% de la ingesta diària recomanada. Segons l’American Journal of Clinical Nutrition, una dieta alta en vitamina K ens ajuda a protegir l’organisme contra diversos tipus de càncer, a enfortir i a promoure la formació òssia, i a prevenir la coagulació de la sang. Uns nivells adequats de vitamina K a la dieta ajuden a limitar el dany neuronal, motiu pel qual té un paper tan important en el tractament de pacients amb Alzheimer.

El consum de kale està contraindicat en cas de prendre medicació anticoagulant, ja que la vitamina K que conté pot interferir amb el fàrmac i provocar nivells de toxicitat.

8. Té propietats antiinflamatòries

Una tassa de col arrissada conté un 10% de la dosi diària recomanada d’àcids grassos omega-3, que ajuden a lluitar contra els trastorns d’artritis, asma i malalties autoimmunes.

9. Protegeix de malalties cardiovasculars

La fibra de la col arrissada s’uneix als àcids biliars i ajuda a regular els nivells de colesterol a la sang, cosa que redueix el risc de tenir malalties del cor.

10. És un aliment depuratiu

Com que conté molta fibra i sulfurs, la col arrissada és un aliment idoni per depurar el cos i mantenir el fetge sa.

Les varietats més comunes al mercat nord-americà són la curly kale, d’un sabor dolç i suau; la lacinato kale –també coneguda com a Toscana o Dinosaur, perquè té aspecte de pell de dinosaure–, d’un color blau-verd, amb fulles estretes, altes i de textura rugosa; i la redbord kale, de fulles liloses i d’aspecte ornamental. Aquí és una varietat que cada vegada es cultiva i que els mateixos supermercats Veritas comercialitzen.

A l’hora de comprar-la i conservar-la

Abans de comprar col arrissada, assegureu-vos que sigui ben fresca, que tingui el tronc ferm i que el color de les fulles sigui intens. Com més petites siguin les fulles, més tendra i suau serà de gust. Per conservar-la més bé, guardeu-la sense rentar en una bossa de plàstic a dins de la nevera.

A l’hora de consumir-la

Abans de començar a cuinar la col, cal rentar molt bé les fulles per tal d’eliminar qualsevol tipus de sorra, brutícia o residu de pesticides o herbicides.

La podem menjar de maneres diferents: la més nutritiva i la que està més de moda als Estats Units és en forma de suc. Es liqua amb altres vegetals i fruites com l’api, el cogombre i la poma. Prendre-la d’aquesta manera fa que el cos n’absorbeixi ràpidament tots els nutrients, ja que no ha de fer cap digestió. A més, com que no es cou, totes les vitamines termolàbils es mantenen i els enzims naturals segueixen actius. També es pot incloure com a fulla verda a les amanides; en aquest cas, aconsellem la varietat lacinto, ja que no és tan fibrosa com la resta. Si la cuineu, cal fer-ho com amb qualsevol altra verdura de fulla, tipus espinacs o bledes. S’ha de tenir en compte que, com més llarga és la cocció, més nutrients es perden.

Una manera divertida i saborosa d’introduir aquest vegetal als més petits és fent-ne xips.

Carla Zaplana

Carla Zaplana

Carla Zaplana
Nutritionist & Health Coach
Web: www.carlazaplana.com
Facebook: Carla Zaplana – Holistic Balance
Twitter: CarlaZaplana

Hi ha relació entre la llet de vaca i les al·lèrgies alimentàries?

$
0
0

“Les al·lèrgies alimentàries han augmentat entre la població infantil, perquè entre un 6 i un 8% dels infants en tenen alguna”, assegura la doctora Ana Maria Plaza Martín, cap del Servei d’Al·lèrgia i Immunologia Clínica de l’Hospital Sant Joan de Déu; i encara s’incrementarà, en els propers anys, fins a un 10%. Si parlem de la població en general, arribem fins a un 15 o un 20%, és a dir que, de cada deu persones, n’hi haurà dues que tindran algun tipus de malaltia al·lèrgica.

llet-fillsPer què? Per entendre-ho, cal pensar en una balança. En una banda, tenim la prevenció del sistema immunològic. En l’altra, la capacitat de desenvolupar malalties al·lèrgiques. “Als països industrialitzats, no hi ha infeccions, perquè hi ha molta higiene i prevenció amb les vacunes, i llavors es descompensa la balança i poden desenvolupar-se les al·lèrgies”. També cal afegir que “les criatures que les desenvoluparan seran les que tindran un condicionant genètic previ”.

L’explicació fa entendre per què a l’Àfrica hi ha menys expressió de malaltia al·lèrgica malgrat que hi ha els mateixos condicionants genètics que a Europa. La balança immunològica es descompensa cap a les infeccions.

Mèdicament, els estudis reforcen la prevenció, però de moment hi ha moltes vies que encara no estan definides. “Hem passat per fases, ara ja obsoletes, que aconsellaven dietes estrictes sense aliments al·lergògens per a embarassades i per a lactants amb antecedents familiars, però ara hem comprovat que pot ser fins i tot contraproduent”.

La doctora Ana Maria Plaza, que també és la presidenta de la Societat Espanyola d’Immunologia Clínica i Al·lèrgia Pediàtrica, comenta que l‘única prevenció segura ara per ara és no avançar ni endarrerir la introducció d’un aliment a la criatura. “Si es fa massa aviat, l’intestí no serà prou madur, però si es retarda més del compte, llavors també pot ser perjudicial perquè ha tardat massa a posar-se en contacte amb aquell aliment, i per tant pot desenvolupar l’al·lèrgia”.

Com a tractaments innovadors, Plaza en revela un que no va per a tota la població al·lèrgica ni per a tots els casos, que consisteix a subministrar dilucions dels aliments que provoquen al·lèrgia a la criatura fins que tolera l’aliment. “Sobretot tenim molt bones experiències amb la llet de vaca, l’ou i ara estem començant amb la fruita seca”. Als EUA, amb una llarga tradició d’al·lèrgia als cacauets, tenen més experiències positives amb aquest tipus de tractament oral.

Proteïnes làctiques no declarades a les etiquetes dels productes

La Societat Espanyola d’Al·lergolia i Immunologia Clínica manté en un lac destacat els productes que sovint es poden trobar al mercat que no informen a les etiquetes que contenen les proteïnes làctiques. Amb diferents comunicats, informen un per un dels productes que no etiqueten correctament, perquè no s’ingereixin. Les galetes són, sovint, els productes etiquetats erròniament.

Quant a la relació de la llet de vaca amb l’increment de les al·lèrgies alimentàries, la doctora explica que “no hi ha prova científica que ho relacioni, mentre que sí que és clar el lligam amb la contaminació atmosfèrica”.

Mentrestant, David Román, promotor de la Unión Vegetariana Española (UVE) i autor del llibre Leche que no has de beber, assegura que “la llet de vaca conté més de vint-i-cinc proteïnes que poden produir al·lèrgia als humans”. Les més destacables són la betalactoglobulina (entre un 60 i un 80%), les caseïnes (un 60%), l’alfalactoalbúmina (un 50%) i la seroalbúmina (un 50%).

Román sosté que “són altament immunogèniques, és a dir que plantegen demandes fortes sobre el sistema immunitari per produir grans quantitats d’anticossos i complements, fins al punt que l’esgoten i el fan més vulnerable a les infeccions i altres tipus de reaccions al·lèrgiques”.

També afegeix que “les al·lèrgies a la llet de vaca poden presentar-se sota múltiples formes, com ara asma, renitis al·lèrgica, la dermatitis atòpica, la urticària i l’al·lèrgia gastrointestinal, comunes entre nadons i criatures”.

Per la seva banda, la cap del servei d’endocrinologia de l’Hospital Sant Joan de Déu, Marta Ramon, afirma que, certament, hi ha estudis de percepcions de les persones que indiquen la relació entre la ingesta de la llet de vaca i l’augment de les secrecions respiratòries, però “l’evidència científica d’aquesta relació és limitada”.

Finalment, la doctora Susana Redecillas, pediatre de Suport Nutricional Pediàtric de l’Hospital Vall d’Hebron, comenta la seva experiència personal, que és que la llet de vaca és l’al·lèrgia prevalent durant el primer any de vida de la criatura en el cas que no hagi estat alimentat per llet materna. “I, a més, és una al·lèrgia que s’ha anat incrementant en els últims anys, però això és la meva percepció, que pot ser esbiaixada, però són els casos més freqüents que em trobo a la consulta”.

Quan la criatura fa els dos anys, l’al·lèrgia desapareix perquè durant tot aquest temps li hauran retirat la llet de vaca per alimentar-lo amb una de fórmula en què “la proteïna estigui més digerida”, conclou la pediatra.

Solucions pels malestars intestinals

$
0
0

Encara que soni estrany, l’intestí té una activitat neuronal important semblant a la del cap. El sistema nerviós que forma part d’aquest intestí és el nostre segon cervell. Moltes vegades, l’estat d’ànim, el pensament o el rendiment intel•lectual depenen de la salut del sistema digestiu. Tenir resistències com flatulències, males digestions, diarrees o restrenyiments ens irrita i busquem desesperadament alguna solució per eliminar aquesta simptomatologia tan desagradable. Hem de ser conscients i entendre que cal una constància i un període de tractament llarg per poder recuperar l’equilibri intern.

És molt important cuidar el cos i mantenir el sistema digestiu estable per tal de poder aconseguir una salut física i mental.

BauchschmerzenNo més malestar intestinal!

Actualment, molta gent té alteracions gastrointestinals –diarrea, restrenyiment, digestions pesades, flatulències, acidesa…– per causes molt diverses: malaltia de Chron (malaltia autoimmune que provoca una inflamació intestinal), còlon irritable (molèsties i dolor intestinal amb alternança o cronicitat de diarrees i restrenyiment), síndrome de mala absorció intestinal (hiperpermeabilitat intestinal que permet la filtració de macromolècules “tòxiques” a través de la paret de l’intestí i que provoca cansament, estrès… i, fins i tot, i de manera indirecta, tendinitis, dolor ossi, acne…), celiaquia (intolerància al gluten), intoleràncies o al•lèrgies alimentàries sense determinar, mals hàbits alimentaris, ja siguin alteracions horàries o dietes desequilibrades. Primer de tot, caldria anar al metge per saber exactament quin és el problema i, llavors, escollir el tractament més adequat per tal de disminuir la simptomatologia i saber si pot eradicar el problema. De totes maneres, i en qualsevol cas, una bona opció seria consumir algun tipus de complement alimentari.

De quins complements alimentaris estem parlant?

Un inici de tractament per tractar la simptomatologia anterior seria prendre alhora L-glutamina, prebiòtics i probiòtics. La L-glutamina és un aminoàcid no essencial sintetitzat per l’organisme gràcies als aliments. Es troba en altes concentracions en les fibres musculars i repara aquests mateixos teixits després d’un esforç físic; de fet, és un complement bàsic per als esportistes. A més, cicatritza i repara les parets intestinals i evita les permeabilitats gàstriques, cosa que ens permet absorbir millors els aliments. Per tant, és un complement bàsic per assegurar el màxim profit de tot el que ingerim, tant aliments com complements.

Convé especialment a pacients amb celiaquia diagnosticada de manera tardana per tal de reparar les microvellositats intestinals, ja que han estat agredides durant molt de temps pel gluten, una substància agressiva per a l’intestí.

Els aliments d’origen animal són una font rica d’aquest aminoàcid (ous, porc i pollastre); sobretot les carns crues i, entre els peixos, el salmó. Cal consumir tots aquests productes de la manera més natural possible, és a dir, sense que hagin estat alimentats amb hormones o altres substàncies, com més ecològics millor.

Els llegums, els cereals integrals i els lactis també són una font important de L-glutamina; sobretot els formatges frescos i els iogurts.

Els prebiòtics i probiòtics ens permeten recuperar la flora intestinal, millorar les digestions, regular el trànsit intestinal… De totes maneres, cal diferenciar-los.

Els prebiòtics són ingredients no digestibles, com els fructoligosacàrids (FOS), la fibra i la inulina, que permeten el creixement de bacteris vius, com són els probiòtics (bifidobacteris i Lactobacillus); és a dir, es consideren l’aliment d’aquests últims.

Els prebiòtics els podem trobar a la fruita, verdura, en aliments que ens aportin fibra alimentària; especialment, les xicoires…

No tenen efectes secundaris.

Els probiòtics són aliments amb microorganismes vius que, com que estan actius, ens permeten estabilitzar la flora intestinal i reforçar el sistema immunitari. Per tant, serveixen per tractar diarrees, restrenyiment, còlon irritable, malaltia de Chron, reforcen la flora intestinal després d’un tractament farmacològic d’antibiòtics, regulen les flatulències i el trànsit intestinal…

  • Els més habituals són els Lactobacillus acidophilus, el Lactobacillus casei, Bifidobacterium longum…
  • Són aliments probiòtics els iogurts frescos, el quefir, altres llets fermentades…
  • No tenen efectes secundaris excepte si hi ha immunodeficiències; llavors caldria consultar-ho al metge. ja que aquests bacteris actuarien com a patògens.
  • Per tal de tractar el restrenyiment i controlar altres aspectes com el colesterol o el sucre és recomanable incloure fibra alimentària a la dieta.
  • Hi ha tant fibra soluble (civada, llegums…) com insoluble (cereals, grans sencers…). La primera és més adequada per controlar el colesterol i els nivells de glucosa en sang; i la segona, per evitar el restrenyiment.

Cal destacar la clorel•la, alga verda amb propietats depuratives importants (ajuda a eliminar toxines i metalls pesants) que regula el trànsit intestinal. Aporta oxigen a les cèl•lules, revitalitza i aporta energia i nutrients. És una alternativa per tal de poder regular el restrenyiment i depurar l’organisme.

Actualment, i encara poc divulgada, tenim la llet d’euga, que és una alternativa per regenerar la flora intestinal i, per tant, evitar molts dels símptomes descrits en aquest article. Reforça a la vegada el sistema immunitari i ens ajuda a millorar l’absorció dels aliments. Regula eficaçment els brots de diarrees en les malalties de còlon irritable, Chron…

La conclusió és…

Mantenir una salut intestinal és la base del benestar físic i mental. Cada vegada hi ha més casos d’intoleràncies alimentàries, digestions pesades, cicles de diarrees i restrenyiments… Cal tenir en compte la qualitat, la procedència i la manera com han estat tractats els productes que ingerim i eliminar els que ens perjudiquen, ja que això pot definir les resistències que manifesta l’organisme. Afegir complements alimentaris com a hàbit quotidià és la manera d’aportar una ajuda positiva per adquirir una bona estabilitat interna.

Davant de qualsevol simptomatologia, és important descobrir-ne la causa. Gairebé mai relacionem els dolors ossis o articulars o l’acne amb la possibilitat de tenir alguna intolerància o al•lèrgia a algunes proteïnes que alteren el benestar de l’intestí.

Cal destacar, també, la vitamina D, que, encara que sembli estrany que aparegui en aquest apartat, és una de les vitamines més bàsiques i, alhora, de les quals tenim més dèficit. Els aliments que consumim la contenen en baixes concentracions, però la font més important de síntesi és la radiació solar. Aquesta vitamina no només ajuda a fixar el calci als ossos, sinó que, a més, reforça el bon funcionament del sistema immunològic i controla el sistema nerviós (estats d’ansietat, depressió…). Per tant, és molt important tenir el tracte digestiu ben reforçat per tal de poder-la absorbir al màxim a través dels aliments i exposar-se al sol uns minuts al dia per mantenir uns nivells estables i constants.

Farmacia Internacional recomana:

Salut gastrointestinal: un possible tractament seria prendre un probiòtic com Pileje Lactibiane Reference, 1 sobre o comprimit al matí en dejú. Seguidament prendre Inovance Tolerancia (L-glutamina, zinc, vitamina D i clorel•la), un comprimit uns 15 minuts abans de cada àpat. Les persones amb còlon irritable o Chron, per exemple, poden prendre dues càpsules de llet d’euga al dia.

Pel que fa a la dieta, us recomanem consumir formatges frescos, fruites, verdures fresques i productes d’origen animal, però de procedència ecològica; i també prendre, de manera moderada, cafè (és preferible substituir el cafè per infusions) i alcohol, ja que són productes que irriten les microvellositats intestinals.

Us animem que, davant de qualsevol dubte d’intolerància i al•lèrgia alimentària, us feu una prova per detectar aquests problemes mitjançant una petita mostra de sang que analitzaran al laboratori.

*A tots els lectors d’Etselquemenges que expliquin que han llegit aquest article, Farmacia Internacional aplicarà un 10% de descompte als productes recomanats. Sol•liciteu informació a Farmacia Internacional. Aquest descompte és vàlid fins el divendres, 27 de desembre.

Per a més informació de productes / Marques comercials:

● Pileje Lactibiane Reference

● Nature’s Plus Ultra Probiótico

● Nutergia Ergyphillus Plus o Ergyphillus Confort

● Solgar L-Glutamina 500 mg

● Vitae Vitaclhorella

● Equi Llet en pols o càpsules

● Orthonat Transitum

● Inovance Tolerancia

 

Mireia-SegarraMireia Segarra
Farmacèutica a Farmacia Internacional i especialista en nutrició ortomol·lecular.

Per a més informació de productes i/o consultes:
Info@farmacia-internacional.net
www.farmacia-internacional.net
https://www.facebook.com/Farmacia.Internacional.es

 

Iniciativa internacional

$
0
0

“Vine a pelar, tallar i ballar amb nosaltres!”. Amb aquesta crida oberta a tothom, aquest dissabte la Disco Soup farà un sopar basat en aliments bons però desaprofitats pels mercats per raons estètiques amb l’objectiu de lluitar contra el malbaratament alimentari. L’acte inclourà una xerrada d’Esther Vivas

Disco Soup Barcelona 2013

Disco Soup Barcelona 2013

De mitjana, s’estima que cada català llença a les escombraries 32 quilos de menjar a l’any. Per desgràcia, el malbaratament alimentari no té lloc només a les llars dels consumidors sinó que també és present a la resta de la cadena de producció i de consum: des dels pagesos que al camp refusen els aliments que els semblen tocats o que són més “lletjos”, fins als supermercats, que retiren i llencen el menjar que no han venut durant el dia o que ha superat la data de caducitat (malgrat que molts d’aquests aliments segueixin estant en bones condicions per poder-se consumir). El drama del malbaratament és un dels molts defectes que genera un sistema alimentari globalitzat, insostenible, desigual i injust al qual moltes iniciatives –moltes de les quals us hem anat presentant des de l’ETS–, ja comencen a plantar cara.

Una és Disco Soup, un moviment nascut a Berlín que ja ha passat per Amsterdam, Nova York, París i Madrid i que, aquest dissabte 14 de novembre, arriba al recinte del CREC de Barcelona (Carrer Blesa, 27, Poble Sec). Es tracta d’una jornada festiva que vol lluitar contra el malbaratament alimentari i que ho fa amb tots els ets i uts: es recolliran totes les fruites i verdures que els mercats hagin desestimat per raons estètiques i es cuinaran entre tots els assistents. Tot això, al ritme de la música, que no pararà de sonar des que comenci l’acte a les cinc de la tarda fins que s’acabi, a mitjanit.

Entre els molts col·laboradors de Disco Soup destaca la iniciativa “De menjar, no en llencem ni mica!” o la periodista i habitual col·laboradora de l’ETS Esther Vivas, que posarà el seu gra de sorra amb una xerrada sobre la situació del malbaratament a Catalunya, a les vuit del vespre. A més, també es durà a terme el taller pràctic “Et perds a la teva nevera?”, a càrrec de l’Associació Espai Ambiental, i es projectaran vídeos sobre la problemàtica.

 

Explica’ns la teva activitat

Si organitzeu fires, mercats, tallers, cursos, seminaris, xerrades o qualsevol activitat vinculada amb el món bio i saludable, poseu-vos en contacte amb nosaltres i l’afegirem a l’agenda que publiquem cada divendres. Promocioneu-vos i ajudeu-nos a ser presents a totes les comarques! Escriviu-nos a mcosta@etselquemenges.cat

 

 

 


Regals de nadal saludables

Article 2

Especial Delicatessen Eco

Delicatessen Eco

Article 0

$
0
0

cistella_ets

Aquesta cistella, que està a la venda, a la botiga i conté:

  • Melmelada D’aquí amb fruita ecològica amb sucre morè ecològic
  • Chutney de ceba ecològica D’aquí i espècies
  • Xocolata per untar artesanal feta a D’aquí
  • Te rooibos de gingebre i llimona
  • Maria Lluïsa ecològica
  • Cava Júlia Bernet Ingenius
  • Vi negre natural Nas del Gegant (sense sulfats)

Per participar en el sorteig heu de respondre la pregunta següent:

· Què t’agradaria que oferíssim als socis d’etselquemenges (5€/mes), a banda del que ja oferim actualment? 

Escriu-nos a info@etselquemenges.cat. Entre tots els participants, sortejarem el lot, dissabte 21 de desembre.

La cistella té un valor de 55 euros; tots els participants que no la guanyeu, la podeu reservar per regalar o gaudir-la aquestes festes contactant amb la botiga.

Viewing all 3973 articles
Browse latest View live