Image may be NSFW. Clik here to view.Si encara no els coneixeu, Mammaproof és un blog dedicat a “pares inquiets”. Es tracta d’un espai en què els bloguers recomanen llocs de Barcelona que han visitat i han valorat gràcies a la seva atenció cap els nens, des de l’entorn i les instal·lacions, fins a l’amabilitat o el tipus de menú que s’hi serveix. I ara, tota aquesta informació ha quedat recopilada en un llibre, el “Foodie kids!”, un directori de restaurants healthy i family friendly de Barcelona o la “guia per gaudir de la ciutat amb la teva tribu” que podeu comprar per internet o a diversos establiments de la ciutat.
Amb la compra del Foodie Kids!, a més d’endur-vos una bona llista de locals recomanats de la ciutat i tenir-hi el menú dels vostres fills gratis fins a finals d’any, també estareu destinant part de la vostra compra al programa de beques de menjadors infantils de la ONG EDUCO (s’hi destinaran 1 de cada 10 euros de les ventes).
Amb l’edició d’aquest llibre, Mammaproof vol seguir posant el seu granet de sorra amb la revolució del menú infantil cap a un model més saludable i sostenible, i desterrar la tendència a l’excés de lactis, farines i sucres refinats i proteïna animal de poca qualitat que imperen en la carta per a nens de molts establiments. A més a més, l’objectiu també se centra en despertar la consciència de les criatures cap a la cadena alimentària i aficionar-los al “bon menjar”, el que es basa en productes ecològics, de proximitat i de temporada.
Vaig saber de la Taverna Cal Barber quan un bon amic de Girona em va assegurar que era un d’aquells llocs on a mi m’agrada anar, acollidor, amb aliments saludables, amb consciència pel producte i amb el somriure com a bandera. Hi arribo caminant i des de fora ja oloro un tarannà que m’obre les portes de la curiositat. M’agraden les cadires de colors, les frases que hi llegeixo, els peixos a les parets i al sostre, els plats de ceràmica, les ampolles penjades i tots els detalls que donen forma a una proposta de restaurant que intueixo única.
Image may be NSFW. Clik here to view.
M’esperen en Pere i la Mercè, i les seves filles, la Mariona i la Berta. Tots quatre es dediquen de valent a mantenir l’ànima viva d’una taverna que abans de ser taverna havia estat la barberia del poble. “Fins al 2005 en aquest mateix local tallàvem cabells i fèiem permanents”, comenta en Pere amb un somriure als llavis. M’explica que la crisi dels cinquanta el va fer replantejar la vida i mirar endavant amb una perspectiva nova. En Pere tallava cabells des de feia més de trenta anys i alguna cosa el cridava a tastar un ofici nou i a regenerar la il·lusió vital. “Com que sempre m’ha agradat cuinar i menjar, vaig pensar que una taverna seria una bona idea”. I així va ser com l’any 2005 la barberia es va convertir en un lloc on degustar producte català i artesà. “El primer que vam fer va ser hissar una estelada a la porta de casa, volíem que la gent sabés que des de la nostra cuina es defensa la terra”, explica la Mercè.
Image may be NSFW. Clik here to view.
Continuo encuriosida per la decoració, que no deixa d’explicar-me coses. Hi ha unes espines de peix de les quals pengen ampolles de vi i de cervesa. “Tots els vins que tenim són de l’Empordà i tota la cervesa és artesana, confiem en els productors que tenim a la vora i ells confien en nosaltres”, explica en Pere. Al lavabo també pengen ampolles del sostre, algunes les conec i d’altres no, fet que em fa pensar que hi hauré de tornar unes quantes vegades més. Les frases de les cadires també em criden l’atenció, tant pel contingut com pel fet que hi siguin. “Quan veiem algun client animat li demanem que escrigui el que vulgui, és una manera que la gent es faci seu aquest lloc”, diu la Mercè.
Image may be NSFW. Clik here to view.
Els demano que viatgem per la carta, que m’expliquin la seva proposta gastronòmica que ja intueixo que em deixarà bocabadada. En primer lloc parlem dels aliments. “Fem molta compra directa a productors de l’Empordà. Ja vam néixer així i és així com ho continuem fent”, argumenta en Pere amb una mirada que traspua la il·lusió per fer el que sent i per oferir el que el cor li mana. A la Taverna Cal Barber trobareu molts productes ecològics, locals, artesans i de temporada, és un restaurant on les persones són al centre i en què es valora el saber fer de la terra i del mar. A més, també tenen molta cura per la combinació dels aliments i pels mètodes de cocció. “La Berta, que ara és la que s’encarrega de la cuina, ha estat fent formació en cuina natural, i cada vegada anem introduint més conceptes saludables a la nostra carta”, explica la Mercè.
Image may be NSFW. Clik here to view.
Si us hi acosteu al migdia trobareu una proposta de plat del dia que consisteix en una amanida o musclos de primer i un arròs o suquet de segon. A més, també us ofereixen una carta petita que s’amplia a la nit. La carta és un maridatge entre la terra i el mar, un homenatge a la cuina catalana i als productes amb nom i cognoms. M’agrada el respecte que mostren en tot moment per l’origen dels aliments i per les persones que els han fet possible. La Taverna Cal Barber respira per cada porus de la seva pell l’essència que defensa el moviment Slow Food de treballar amb aliments nets, bons i justos. Estic encantada d’estar en un restaurant que de manera natural transmet els valors de la pagesia en cada un dels plats que surten de la cuina.
Image may be NSFW. Clik here to view.
Per començar us recomano el trio de blaus, que consisteix en un verat escabetxat i unes anxoves i sardines fregides. El peix sempre és fresc i els olis, tant els d’amanir com els de fregir, són extra verge de productors locals. L’amanida ecològica també és un dels seus plats estrella, ja que regna el que en cada temporada es propi. La major part dels vegetals són ecològics i sempre que poden els compren al mercat de Palamós, a l’Enric del Parc Agroecològic de l’Empordà. “Li comprem a ell des del principi, fa un producte molt bo, ecològic i amb molta estima, és una meravella”, diu la Berta. Els musclos, les patates Costa Brava o el calamar fregit, també són molt bones opcions per degustar sense pressa i amb bona companyia.
Image may be NSFW. Clik here to view.
Si us hi acosteu al vespre, en primer lloc, tingueu en compte que no es fan reserves. La cuina està oberta de set a dotze, si hi arribeu i hi ha molta gent sempre podeu esperar al passeig gaudint d’un bon aperitiu i de la brisa del mar. La carta a la nit és molt més amplia. El concepte són tapes i platets ideals per compartir i per tastar una mica de tot. “Ens agrada que la gent descobreixi la nostra cuina i una manera de fer-ho és oferir plats per compartir… funciona molt bé”, explica la Mariona. Quan arribeu us atendran sense pressa per explicar-vos tot allò que necessiteu per fer la millor elecció del dia. La carta només la trobareu en català, i és així perquè les persones que no l’entenen poden rebre una explicació directa de la Mercè o de la Mariona. “Ho fan molt bé, s’asseuen amb els clients, els recomanen, riuen… el que calgui! Fan que la gent se senti com a casa”, diu el Pere, orgullós.
Image may be NSFW. Clik here to view.
Al vespre us recomano el “farcit”, una verdura que en funció de la temporada canvia tant el recipient com el contingut. L’escalivada a l’estiu també és una molt bona opció, ja que és quan la verdura està en el seu moment òptim. La serveixen amb un bon oli de l’Empordà i amb pa de coca cuit amb forn de llenya, una delícia! Si sou de peix heu de tastar els llongos amb bolets, una meravella del fons del mar que mariden amb els regals gastronòmics dels boscos, un plat espectacular! I si us agrada la carn, us podeu decantar pel rodó de vedella ecològica de Girona. Finalment, pels que gaudiu amb les gambes, sempre us tindran a punt diferents plats cuinats amb gamba certificada de Palamós.
Image may be NSFW. Clik here to view.
Per la seva banda, heu de saber que per als amants del formatge tenen preparat un recorregut de formatgeries artesanes catalanes escollides amb molta cura que de ben segur us sorprendrà. Des del Pallars Sobirà passant per la Cerdanya, el Berguedà i el Vallès, i finalment aterrant a l’Empordà. “Ens agrada poder oferir aquests productes fets amb tanta estima per la gent que es dedica a la terra”, diu en Pere. La formatgeria més propera és la de Mas Marcè amb la qual treballen des de fa molts anys i que us ofereix una taula variada dels seus formatges Marí, Set, Llanut i Empordità, autentiques joies per al paladar elaborats amb llet d’ovella ripollesa.
Image may be NSFW. Clik here to view.
Tingueu en compte que heu de deixar lloc per la part més dolça: hi trobareu postres tradicionals de l’Empordà com el recuit de drap de Fonteta, els brunyols de l’Empordà o les peres borratxes. A més, a la Taverna Cal Barber també són excel·lents pastissers, trobareu un pastís de poma i un de formatge, a més del “flam boníssim”, un flam fet amb sucre panela, ous ecològics i llet d’ovella, no us oblideu de tastar-lo! “Ja fa temps que no treballem amb sucres refinats, fem servir el de canya i el panela”, explica la Berta. I si sou de cacau, no us en podreu estar dels capritxets de xocolata, una combinació irresistible plena d’aroma i desig.
Image may be NSFW. Clik here to view.
Aquesta és la història d’una família que obre les portes de l’ànima marinera per oferir una gastronomia d’arrel plena de sentiment i capaç de transmetre l’emoció de la terra i del mar. Marxo conscient d’haver descobert un espai en què em sento com a casa i al qual vull tornar per deixar-me cuidar, per gaudir mentre assaboreixo i per agrair de nou al Pere, la Mercè, la Mariona i la Berta que facin possible el compromís quotidià de la defensa de la terra al plat.
Conec els germans Carbonell des de fa molts anys, quan van ser uns dels pioners a engegar el projecte de Món Empordà, un mercat ecològic itinerant entre quatre pobles petits de l’Empordà, que avui encara manté la seva essència de posar a l’abast dels veïns i veïnes aliments ecològics comprats directament als productors. Des de llavors que els admiro per la capacitat de produir aliments de molta qualitat i per acostar-los d’una manera molt sincera als consumidors finals. Tota la família hi està implicada. Cadascú s’encarrega del seu bestiar: la Rosa Maria, la mare, i en Jordi, el fill gran, s’encarreguen de les vaques; en Jaume, dels porcs, i en Pere, dels xais i també d’un altre ramat de vaques. I per tancar el cercle, la dona d’en Jordi, l’Eva, té la carnisseria el Pont a Camprodon per fer la venda directa de la carn fresca i dels embotits.
Image may be NSFW. Clik here to view.
“Fa anys vam veure que calia fer alguna cosa diferent. En aquell moment començava el tema ecològic i vam creure que valia la pena fer un pas endavant”
He quedat amb en Jordi, que m’acompanyarà a conèixer el bestiar, així com la història de la família Carbonell i la seva aposta per la producció ecològica certificada. “Fa anys vam veure que calia fer alguna cosa diferent. En aquell moment començava el tema ecològic i vam creure que valia la pena fer un pas endavant”, m’explica en Jordi. Els germans Carbonell treballen amb la certificació del CCPAE per poder garantir en tot moment la traçabilitat del producte que ofereixen al consumidor final.
Image may be NSFW. Clik here to view.
Sortim de Sant Joan de les Abadesses cap a Ogassa i fem parada a la granja de porcs d’en Jaume, Mas Turalles. És una explotació preparada per a la producció ecològica en la qual els porcs de la raça Duroc s’engreixen en un espai molt integrat a la muntanya. “Aquí els criem com s’ha fet sempre, amb patis per córrer amb el menjar del camp i amb tot el que es necessita perquè surti una carn excel·lent”, comenta en Jaume. Aquests porcs són molt apreciats tant per la carn en fresc com pels embotits que fan. El seu greix és de molta qualitat i aporta al producte una textura i un sabor únics que els converteix en aliments exquisits.
Image may be NSFW. Clik here to view.
Continuem direcció Ogassa per arribar a la finca de Mas Fogonella, una de les millors de la zona tant per la qualitat de la seva pastura com per les hectàrees de terreny de què disposa. “És una finca molt bona que cuidem molt, el bestiar s’hi està molt a gust i nosaltres podem treballar-hi bé”, argumenta en Jordi. El camí cap a Mas Fogonella és preciós. Anem agafant alçada i endinsant-nos per paratges ripollesos plens de màgia i farcits de la natura que ens alimenta. Abans d’arribar a Mas Fogonella ens aturem per contemplar el paisatge i entendre la geografia del lloc. Si algun dia en teniu l’oportunitat, acosteu-vos-hi. Hi ha un camí circular que surt d’Ogassa i que durant tres hores us convidarà a recórrer la singularitat de les muntanyes pirinenques.
Image may be NSFW. Clik here to view.
Arribem a Mas Fogonella per veure les vaques i els vedells que durant tot l’any estan a l’aire lliure juntament amb les cries fins que tenen sis o set mesos. El ramat és de raça Bruna, autòctona catalana i molt adaptada a la zona de muntanya ripollesa. Els prats d’alta muntanya són la llar d’aquest bestiar que quan arriba el bon temps pasturen a les zones més altes de Serra Cavallera i a mesura que entra el fred les vaques baixen als fons de les valls. Les cries es deslleten als set mesos i passen un període d’engreix en una estabulació lliure durant uns tres mesos, menjant farratges i pinsos ecològics. Arribem a la granja on s’engreixa el bestiar. “Aquí és on els engreixem abans del sacrifici, és un espai gran i airejat on es troben la mar de bé”, explica en Jordi.
Image may be NSFW. Clik here to view.
Finalment, anem a conèixer el ramat d’ovelles i xais que també estan a la finca de Mas Fogonella. És en Pere el que porta les ovelles de raça ripollesa, autòctona de la zona i molt bona per la qualitat de la seva carn. La gestió del ramat es fa d’una manera tradicional. Els animals passen la major part de temps a l’aire lliure alimentant-se de pastures naturals. És per aquest fet que la carn dels xais de Mas Fogonella és tendra i molt rica en omega-3. “A la gent li agrada molt la carn d’aquests xais, és bona i molt suau”, comenta en Jordi. L’ovella ripollesa és reconeguda per Slow Food com un dels productes de l’Arca del Gust, fet que li atorga unes qualitats úniques tant pel seu mètode de producció com per la qualitat que dèiem abans que té la carn.
Image may be NSFW. Clik here to view.
Des de Mas Fogonella continuem la carretera per arribar a Camprodon i visitar la carnisseria El Pont. És una botiga en què es poden trobar tot tipus de carns fresques i embotits ecològics. La carn de porc, de vedella i de xai és de la família Carbonell, i la resta, com el poltre o el pollastre, són d’altres productors ecològics de proximitat. “És curiós perquè per una banda tenim clients que vénen de lluny per comprar la carn ecològica, però per altra banda tenim veïns que no s’acaben de creure el tema ecològic… encara queda molta feina per fer”, comenta l’Eva. La carnisseria el Pont forma part de l’Associació de Carnissers i Xarcuters del Ripollès, que de manera conjunta i sota la marca de garantia Producte del Ripollès, elaboren llonganisseta i embotit certificat. Uns productes excel·lents que transmeten l’essència del territori als paladars més exquisits.
Image may be NSFW. Clik here to view.
Si voleu tastar els productes de la família Carbonell us podeu acostar fins a la carnisseria del carrer Sant Roc, 5 de Camprodon. També podeu fer una comanda trucant al telèfon 972 130 387 i us l’enviaran directament a casa, al restaurant, a la botiga o a la cooperativa de consum. És una manera molt fàcil de gaudir d’uns productes ecològics produïts i elaborats amb el compromís de treballar per un territori viu i saludable.
Image may be NSFW. Clik here to view.
Embotits amb certificació ecològica del CCPAE
Els productes amb certificació ecològica són cada vegada més comuns, tant a casa nostra com a la resta del món. Hi ha produccions que han experimentat un augment exponencial en els últims anys, com la carn de vedella o la producció vitivinícola. I n’hi ha d’altres que encara tenen molt recorregut, com la producció porcina i l’elaboració d’embotits.
Un embotit ecològic certificat pel CCPAE es caracteritza perquè tots els ingredients que duu han de ser ecològics, des de la carn de porc fins a la sal, el pebre o l’ou. Les inspeccions del CCPAE controlen els certificats de conformitat per assegurar la traçabilitat i l’origen de tots els ingredients.
La normativa permet l’ús d’alguns conservants especials, però a la carnisseria el Pont no en fan servir, com tampoc fan servir cap colorant o additiu artificial. La conservació es fa amb els mètodes tradicionals que tenen com a base la sal i el pebre. Són uns embotits únics que recuperen l’essència dels nostres avantpassats. Us recomano que els tasteu i que els gaudiu a una taula ben parada!
I això què és? En quins aliments es troba? Com es forma? Són tots iguals? Respondrem totes aquestes qüestions, però et donem una idea: comença a cuinar l’amanida de patata freda de la Montse Vallory. Image may be NSFW. Clik here to view.
Des de les medicines tradicionals fins a les investigacions més recents han constatat el paper de l’intestí i la microbiota intestinal en la salut. Controlen el nostre metabolisme, el nostre sistema nerviós, ajuden en la detoxificació de l’organisme i prevenen nombroses patologies. No obstant això, si hi ha alteracions en la composició dels nostres bacteris tindrem més predisposició a tenir una infinitat de malalties: obesitat, diabetis, al·lèrgies o malaltia inflamatòria intestinal, entre d’altres. Per tant, tenir cura i alimentar correctament els nostres guardians, els bacteris amb què convivim i cooperem, hauria de ser per a tots una prioritat.
El primer és no fer mal
I com els cuidem? Per començar, com deia Hipòcrates, primum non Cerere; el primer és no fer mal. L’estrès, el tabac, les alteracions del son, l’abús i mal ús dels fàrmacs, el consum de blat modern, sucres refinats, greixos trans i alguns additius són factors que alteren la microbiota intestinal (disbiosi) amb conseqüències negatives per a la nostra salut .
De què s’alimenten els nostres bacteris?
Igual que nosaltres necessitem alimentar-nos per estar en plena forma i poder rendir, els nostres bacteris també necessiten fer-ho. Tanmateix, hem de tenir en compte que els bacteris, com els humans, també són sibarites i cadascun té les seves preferències. Quan la nostra alimentació es basa en bons aliments, “els bacteris bons” (els guardians) seran més nombrosos que “els patògenes” (els invasors). Ara bé, si la nostra alimentació és típicament occidental -pobra en fibra soluble, alta en greixos trans, sucres refinats, edulcorants, conservants, etc. estarem creant el camp de batalla perfecte perquè els invasors agafin poder, passin la nostra muralla (intestí) i danyin la nostra salut. [Per a més informació, us recomanem consultar el resum d’Ets el que menges de la Cimera Mundial de Microbiota, que es va celebrar aquest any a Barcelona.]
El millor aliment per als nostres bacteris el trobem en aliments naturals, sense processar ni transformar: fruites, verdures, tubercles, llegums o llavors
I quines serien les necessitats nutricionals dels “bacteris bons”? El seu aliment bàsic és la fibra, però compte, només la fibra soluble, un tipus de fibra que n’estimula el creixement o l’activitat (efecte prebiòtic). Però compte! La fibra que trobes en alguns aliments enriquits amb fibra, no és fibra soluble i, encara que ho sigui, tampoc serveix. Volem fibra o volem cuidar la nostra microbiota? Perquè mai et confonguis, el millor aliment per als nostres bacteris el trobem en aliments naturals, sense processar ni transformar: fruites, verdures, tubercles, llegums o llavors. Així doncs, que no t’enganyin! Unes galetes o uns cereals enriquits amb fibra no són un aliment bo per als nostres bacteris.
Midó resistent, un “súper aliment” per a les nostres bacteris
Parlar dels beneficis de l’efecte prebiòtic de la fibra seria massa genèric, no tota és igual. Hi ha una fibra molt especial que es coneix com a midó resistent. Es tracta d’un tipus de midó al qual últimament li estan atribuint propietats positives molt rellevants [1], [2]. No obstant això, de nou, no podem generalitzar. Per aconseguir el que més ens interessa hem de conèixer un truc. Estigueu atents!
Comencem pel principi. El midó és la reserva de glucosa d’alguns cereals, llegums, tubercles i algunes hortalisses i fruites. El midó es presenta en forma de petits cabdells. Es tracta de cabdells de glucosa formats per diversos “collarets” enroscats. Els collarets són de perles i cada perla és una molècula de glucosa. Gràcies a aquesta estructura compacta, aquests aliments poden emmagatzemar grans quantitats de glucosa.
Quan mengem midó, durant la digestió es trenquen els collarets i van deixant lliures totes les perles (glucosa). Un cop lliures, les absorbim amb gran facilitat i les utilitzem per generar energia o per crear els nostres propis cabdells de glucosa (glicogen). Si hi ha excés de glucosa, les perles es transformen en cabdells de greix (triglicèrids), el cúmul dóna lloc, entre altres, al sobrepès i l’obesitat. Malauradament, és força freqüent en la nostra societat de l’opulència.
Però hi ha algunes situacions en què no passa cap d’aquestes circumstàncies, situacions en què no som capaços de trencar el cabdell de glucosa. En aquest cas, diem que el midó es resisteix al procés digestiu i apareix el que anomenem midó resistent. El dubte és: això és bo, dolent, indiferent? Això és genial! En no poder digerir-lo, aquest paquet de midó compacte serà una vianda per als nostres guardians, els nostres “bacteris bons”. Serà un prebiòtic, un gran prebiòtic!
Cal remarcar que no tot el midó resistent és igual. N’hi ha 5 tipus, tal com es mostra en el quadre. Actualment, es considera que el midó resistent tipus 3 és un aliment estrella per als nostres bacteris. Aquest és molt eficaç per promoure a l’intestí la síntesi d’un àcid gras de cadena curta molt especial, el butirat, que ajuda a prevenir certes patologies com alguns càncers, l’obesitat o la diabetis tipus 2.
Tipus de midó resistent [2]:
Tipus 1. Midó físicament no digerible. Es troba en estructures cel·lulars que no aconseguim digerir. Per exemple: llegums, cereals integrals o llavors.
Tipus 2. Midó cru. Per exemple: les patates crues i el plàtan verd.
Tipus 3. Midó retrogradat: cuinat i refrigerat a 4-5 ºC.
Tipus 4. Midó modificat químicament (no és natural).
Tipus 5. Midó unit a lípids.
Per exemple, la patata crua o el plàtan verd són rics en midó resistent tipus 2. Un tipus de midó diferent al tipus 3 i que no té els mateixos efectes beneficiosos que aquest. Fins i tot hi ha certes evidències que en dosis altes pot ser contraproduent: augment dels triglicèrids en sang, reducció d’una hormona anomenada GLP-1 (ajuda a controlar el pes) i augment del desenvolupament de la famosa i potencialment patògena, E. Coli [ 3], [4], [5].
Per conservar la textura i evitar l’oxidació de la patata, s’aconsella coure i guardar-la sencera, amb la pell
Llavors, si la patata té midó tipus 2, com la mengem? Com podem aconseguir el midó resistent tipus 3? El truc és fàcil. Aquest “súper midó” apareix quan cuinem la patata i posteriorment la deixem refredar; el millor és deixar-la a la nevera (4-5 ºC). Durant aquest procés, els collarets que formen el midó canvien la seva estructura donant lloc al que coneixem com a midó retrogradat. La nova estructura generada ja no la podem digerir, per la qual cosa queda pràcticament intacta fins que es troba amb els nostres bacteris, que sí que tenen “les eines” necessàries per desfer aquest midó i, amb això, alimentar-se. Un cop refredada la patata, la podem tornar a escalfar, això sí, a temperatures no superiors a 130 ºC per mantenir la nova estructura creada i evitar que es torni, de nou, digerible i absorbible. Consell important: per conservar la textura i evitar l’oxidació de la patata, s’aconsella coure i guardar-la sencera, amb la pell.
Els aliments que generen més midó resistent tipus 3 quan es cuinen i refreden són: la patata (especialment la patata morada), la iuca i, en menys quantitat, la resta de tubercles. En general, els cereals i llegums també en contenen, sempre que es cuinin i es deixin refredar.
Beneficis pràctics de refredar els midons abans de menjar-los (tubercles, cereals i llegums)
Reduir l’absorció dels hidrats de carboni, ja que fem que no siguin disponibles per a nosaltres.
Potenciar-ne l’efecte prebiòtic, cosa que afavoreix el creixement o activitat de la nostra microbiota intestinal: punt clau per millorar molts dels nostres mals.
Image may be NSFW. Clik here to view.
Recepta: amanida de patata de Montse Vallory
Una manera molt senzilla d’obtenir el midó resistent tipus 3 és bullir la patata, refredar-la (sencera, amb la pell) a la nevera i consumir-la al dia següent en forma d’amanida. Nosaltres us proposem la recepta que ha creat la Montse Vallory per a l’ocasió, amanida de patata cuita i refrigerada, i que és ideal per aquesta època de l’any.
Article escrit per:
Image may be NSFW. Clik here to view.Jesús Sanchis. Investigador del CSIC i Dietista-Nutricionista @SanchisJesus
Image may be NSFW. Clik here to view.Lucía Redondo. Dietista-Nutricionista @Lucia_RedCue
Image may be NSFW. Clik here to view.Lluca Rullan. Periodista i Dietista amb perspectiva integrativa
Krause, D.O., Bhandari, S.K., et al: “Response of Nursey Pigs to a Synbiotic Preparation of starch and an Escherichia Coli K88 Probiotic”, American Society of Microbiology, 2010. http://aem.asm.org/content/76/24/8192.full
Ivchenko, O.B., Martynova, E.A., Gapparov, M.M.: “Influence modified and resistant potato starches on the E. Coli culture”, Vopr Pitan, 2006 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17089565
Moltes persones, sobretot dones, són les que a la consulta es queixen de tenir poca energia, anar sempre cansades i no descansar a les nits. Un dels símptomes de tenir la tensió baixa és aquesta sensació d’estar sempre cansat, sense forces, amb son i amb alguns mals de cap o marejos.
Si normalment et passa això, que et sents cansat a totes hores, també t’agrada dormir-ne moltes, et mareges de tant en tant quan t’aixeques de cop (o fas exercici), et costa concentrar-te i tens set sovint, segurament tens la tensió baixa i no te n’havies adonat. En aquest cas és important que comencis a prendre-te-la. Trobaràs diferents aparells que la mesuren a la farmàcia, per internet i fins i tot pots aconseguir-lo per punts en molts bancs o clubs . El tensiòmetre de canell no ocupa gaire espai i és molt fàcil d’utilitzar i emportar. Si vols, els primers cops pots anar-t’ho a mirar a la farmàcia o demanar al teu metge o nutricionista que t’ho miri.
Aquests símptomes de què parlàvem, però, potser no van acompanyats de tensió baixa. Si fos el cas, cal que et miris el ferro, la tiroides, si dorms prou i bé, si t’estàs alimentant amb prou calories o si aquestes calories són plenes de nutrients. Si no descanses bé, potser és que sopes massa, o de manera massa copiosa, o que el teu fetge està sobrecarregat. Si tens marejos revisa’t l’oïda i l’esquena. I si tens mals de cap sovint, revisa si la teva dieta és rica en histamina, mira’t la vèrtebra atles, fes funcionar millor el fetge i cuida’t la vista i l’estrès.
Image may be NSFW. Clik here to view.
Què vol dir que tinc la pressió baixa?
A l’estiu, i sobretot les primeres setmanes de sentir-te així, caldria que te la miressis tots els dies i a hores diferents, i anar apuntant quin ritme segueixes al llarg del dia.
De 100/60mmHg en avall, la tensió comença a ser baixa (la tensió normal és a 120/80). Això vol dir que el teu flux sanguini disminueix, que no té prou força; les parets arterials estan dilatades i la quantitat de sang i líquid al llarg de tot el cos no és suficient.
Pots estar sempre a 100/60 i no passar-te res, aquí hi ha un fort component genètic. Pregunta als pares, tiets, germans i avis quina tensió tenien de joves (potser ara tenen hipertensió però de joves tenien la tensió baixa). Però si disminueixen aquests paràmetres de manera regular, és molt incòmode viure així el teu dia a dia, amb marejos constants, i pots acabar desmaiant-te, caure i fer-te mal, i pot ser un problema perquè l’oxigen no arriba de manera correcta a algun òrgan vital.
Quines són les causes de tenir la pressió baixa més enllà d’un component genètic?
Sobrecàrrega hepàtica o desequilibri hormonal:excés d’estrògens (en la menopausa sol passar al revés, baixen els estrògens i puja la tensió). Sabràs que en tens en excés si aquests símptomes van acompanyats de flux vaginal abundant, femtes toves i molta sensibilitat emocional, entre altres.
Problema cardíac (sobretot en persones grans)
Diabetis
Embaràs
Infeccióper helicobacter pylori (aquesta simptomatologia va acompanyada de males digestions, distensió abdominal, gasos…).
Reacció al·lèrgica – producció excessiva d’histamina (que és vasodilatadora). Consulta com fer una dieta reguladora d’histamina aquí.
Estrès o ansietat regular, tal com explica en Xevi Verdaguer: a causa de l’esgotament de cortisol.
Així doncs, pot ser que una barreja de diferents causes faci que tinguis més baixades de tensió. Per tant, cal que revisis i tractis diferents fronts per evitar sentir-te d’aquesta manera en el teu dia a dia i poder afrontar la vida amb més energia i ànim.
Image may be NSFW. Clik here to view.
Com pujar la pressió?
Tanca i obre les mans de manera continuada per fer que la sang bombegi amb una mica més de ritme. Un altre mètode molt comú és posar els peus amunt.
Fes-te una dutxa amb aigua fresqueta, mai calenta.
Practica esport de manera regular (dia sí dia no, com a mínim). No surtis a practicar esport a l’aire lliure en hores de molta calor o sol, ni facis molt exercici un dia de cop per no tornar-hi en un mes.
Vigila en aixecar-te del llit de cop. Mou-te una mica, seu a poc a poc i, amb calma, aixeca’t. Li has de donar temps al cos a distribuir la sang.
Evita estar moltes hores assegut o de peu, has d’intentar que circuli la sang de manera correcta.
Controla que tinguis prou proteïnes a la dieta.
Menja al llarg de tot el dia, no surtis de casa sense haver menjat res, i no practiquis esport en dejú si no ets un esportista experimentat i no tens problemes de tensió.
Aliments recomanats: confitats, snacks salats, sal de sèsam (gomasi), tamari.
Pren pastilles, gotes o infusions de regalèssia (gràcies a la glicirizina), card marià (per la tiramina), gingebre, ginseng siberià (eleuterococo), mate, menta, romaní, guaranà, sajolida, arç blanc, te negre o vermell, i anís.
Pren tasses de cacau pur, cafè, o amb pol·len d’abelles. Vigila amb el cafè si tens problemes digestius perquè irrita la mucosa intestinal.
No prenguis sal de cop o en molta quantitat, sinó sals minerals en general i al llarg de tot el dia. Les begudes isotòniques o en llauna més comercials no són una bona opció. Millor preparar-te la teva pròpia beguda amb sal marina o alga kombu i suc de fruites. Si beus aigua, que no sigui de mineralització dèbil!
Ganivet de ceràmica Kyocera per tallar la fruita i la verdura a mà com fem amb els ganivets convencionals però amb dos avantatges: Les fulles de ceràmica no transfereixen el seu sabor, olor ni ions metàl·lics als aliments, no es corrompen amb els àcids de les fruites i les verdures i no s’oxiden. A més, conserven el bon estat del tall 10 vegades més que un ganivet convencional. A molta gent els fa por utilitzar-los perquè es trenquen amb facilitat. Si us passa, generalment es fa malbé la punta però es pot arreglar. S’haurà de dur a la botiga, però, perquè el tall té la base de diamant i la reparació requereix certa precisió.
Pelador de ceràmica Kyocera. Encara que és un estri pensat per pelar les fruites i les verdures, seria recomanable acostumar-nos a menjar-les amb pell, menys les que no són ecològiques, esclar. Els avantatges de la fulla de ceràmica són els mateixos que en el cas dels ganivets, però el tall és diferent: ens permet fer un tall a làmines. Amb el pelador es poden fer encenalls de moltes verdures com el cogombre, el carbassó, les pastanagues… És qüestió de provar. Nosaltres hem arribat a fer-ho també amb el pebrot. Les làmines es poden utilitzar en amanides però els més traçuts poden aprofitar-les per farcir canalons.
Mandolina de ceràmica Kyocera regulable. Un altre estri que ens permet laminar moltes fruites i verdures a mà. N’hi ha de dos tipus: La mandolina que lamina i la mandolina que ratlla. La primera permet 4 gruixos. Els més primets són ideals per fer carpaccios de verdures, que suposen un altra forma original de menjar cru. Recomanem que ara a l’estiu tasteu el de carbassó: Talleu el carbassó a tires i marineu-lo amb suc de llimona. Al cap d’una ½ hora com a mínim amaniu-lo amb oli, sal i pebre, i ja ho tindrem a punt. Repetim aquí les prestacions de la ceràmica com a material de tall saludable i durable.
Image may be NSFW. Clik here to view.
Tallador de verdures spiralli Gefu. Aquest estri és l’última revolució a la cuina. Permet “espirulitzar” verdures com els cogombres, els carbassons i les pastanagues per convertir-los en espaguetis, que es poden afegir a qualsevol amanida o servir-se com a plat principal. Coneixem persones que en saben molt, de cuina, que arriben a fer-ho amb altres tipus de verdura.
La base de l’amanida és l’enciam o qualsevol fulla verda. Si ens iniciem en el raw segurament n’augmentarem el consum, per la qual cosa també volem recomanar un complement que a nosaltres ens agrada molt: el joc de recipients de conservació al buit Kuhn Rikon. No és un estri per processar els aliments sinó per emmagatzemar menjar de manera adient i reduir el malbaratament alimentari. Recomanem netejar prèviament la fulla i eixugar-la bé amb un escorredor manual com el que tenim a la botiga de la casa Zyliss. Recordem que l’excés d’aigua afavoreix que la fulla es podreixi. Aquest escorredor es lliure de BPA (Bisfenol A), per tant, es pot utilitzar també com a recipient per conservar aliments. Tenir un recipient amb fulles preparades a la nevera sempre ens facilitarà la feina de preparar un dinar en aquells dies en què tenim menys temps per cuinar. Els dies que anem amb pressa acabem menjant qualsevol cosa. És molt còmode arribar de treballar i trobar l’amanida neta a punt per ser decorada amb altres ingredients.
Image may be NSFW. Clik here to view.Quan acabeu de fer l’amanida, us suggerim que hi empolseu fruita seca o llavors. Un estri del qual ja hem parlat és el molinet manual de llavors Kuhn Rikon. El nou model, aquell que tenia un disseny que no ens acabava d’agradar, funciona de meravella. Fins i tot trenca la llavor de chía sense cap dificultat. Els molinets manuals permeten moldre quantitats petites de llavors però sempre seran acabades de moldre, que és el seu gran avantatge. En cas de que sigui necessari moldre’n quantitats més grans recomanem el molinet de llavors Moulinex Delhi. El seu motor és més potent que els tradicionals de moldre cafè. Podem moldre grans durs, llavors i fruita seca sense que això perjudiqui el motor de l’aparell.
Per conèixer més de prop tots aquests estris i les seves possibilitats, René organitza alguns tallers a la seva botiga. Si esteu interessats a fer el vostre propi grup, també tenen l’opció d’organitzar tallers a demanda (mínim 5 persones, amb un cost de 20 euros per persona amb degustació inclosa).
Situat a la localitat gironina de Calonge, Cal Barber és un restaurant Km0-Slow Food, una taverna marinera plena d’emocions que us farà bategar el cor. Un espai acollidor, amb aliments saludables, amb consciència pel producte i amb el somriure com a bandera, on podreu degustar producte català i artesà: tots els vins servits a Cal Barber són de l’Empordà i tota la cervesa és artesana. A més, molts dels aliments són ecològics, locals, artesans i de temporada.
A tots els socis que portin el carnet de l’ETS se’ls obsequiarà una cervesa artesana, la Moska de Girona, a escollir rossa, torrada o negra.
Hidratació. Beure prou líquid per generar com a mínim 2.5 l d’orina diària. Si no es beu prou les possibilitats de generar sediments és més gran i, per tant, la formació de càlculs, augmenta. No tots els líquids són vàlids, però: els refrescos que contenen àcid fosfòric (refrescos tradicionals de cola, taronjades o llimonades amb gas) poden afavorir la formació de pedres, al contrari que les begudes amb àcid cítric com ara taronjades o llimonades naturals (1). Tampoc serien convenients aquelles begudes riques en sodi. Recordem que la majoria de sucs comercials en porten una bona quantitat com a conservant. Si eviteu productes de la industria alimentària, hi guanyareu molt, en la reducció del consum de sodi, que és responsable de fer augmentar l’excreció urinària de calci.
Àcid cítric. El seu consum fa augmentar la diüresi i això beneficia el filtrat renal. Per tant, els sucs que contenen àcid cítric, i que també incorporen potassi, tenen un efecte diürètic i ens poden ajudar per dues raons: la primera és que deixen menys calci disponible a l’orina, i la segona és que el 60 % dels pacients amb litiasi renal tenen un nivell baix de citrat a l’orina, que és el responsable d’evitar que es formin cristalls. Per ajudar a produir aquest efecte només cal afegir 120 ml de suc de llimona, meló o taronja al dia i no farem augmentar els nivells d’oxalats (1).
Proteïna animal. Elevar el consum de proteïna animal per sobre de 0.8 g/dia no és bona idea, ja que ens farà pujar molt el calci i l’àcid úric a l’orina, i en farà disminuir el citrat i el pH. Per tant, hem de donar valor a la proteïna vegetal, que no l’acidifica. Una bona manera de fer-ho seria fent sopars sense proteïna animal. Tanmateix, hi ha estudis (6) que no relacionen càlculs renals i proteïna animal.
Calci. No és un problema. De fet, hi ha estudis (2,5) que demostren que ingerir poc calci afavoreix processos renals amb símptomes. Això passa perquè, en no haver-hi prou calci als budells, els oxalats queden lliures per ser absorbits a la sang i formar càlculs oxàlics dolorosos (1) als ronyons. Per tant, hem de potenciar les algues, la fruita seca, les llavors i els cereals integrals sense gluten, prèviament remullats durant una nit. També podem optar per iogurts o formatges tendres o frescos de cabra o ovella, que aportaran prou calci perquè els oxalats aportats a la dieta no siguin un problema.
Oxalats. Els oxalats s’haurien de controlar per tots aquells que tenen hiperoxalúria, és a dir, excreció elevada d’oxalats a l’orina. Les fonts d’oxalats més habituals són la xocolata, els espinacs, les patates i la fruita seca. O també mongetes tendres i blanques, albergínia, escarola, carbassa d’estiu, verdures de conserva i fruits del bosc. Però hi ha molts aliments que en contenen en nivells més modestos i altres que varien en funció de la estació de l’any, la maduració o la varietat. (Handbook of Clinical Dietetics, second edition, pag. 545-525).
Image may be NSFW. Clik here to view.
Suplements i vitaminesPer tant, no té molt de sentit fer una dieta d’eliminació de tants aliments interessants per a la salut, si tenim aquesta tendència. És millor buscar una forma de disminuir aquest oxalat lliure en els ronyons. I això ho podem aconseguir amb suplementació, tal com explico a continuació.
Els suplements de vitamina C en dosis elevades (500-1000 mg/dia) fan augmentar els oxalats a l’orina i això no ens interessa. Per contra, els suplements de 50 mg o més de vitamina B6 (Piridoxina), poden reduir la formació d’oxalat urinari (3). Podem incloure aliments rics en Piridoxina com ara plàtans, alvocats o flocs de civada. Una bona manera de fer-ho seria introduir-los com a esmorzar.
Oli de peix
Les dietes occidentals tenen un desequilibri molt gran cap al consum elevat de greix araquidònic (AA) o omega-6, que intervé en la formació de prostaglandines inflamatòries (PGE2), que provoquen hipercalciuria. Per això, hem de potenciar els greixos rics en àcid icosapentaenoic (EPA), que podem trobar al peix blau petit (verat, sardina, seitó i anxoves) o en llavors com el lli, el cànem o la chía. Si suplementem hauríem de proporcionar 1.200 mg d’oli de peix al dia en forma de càpsules. Això interferiria en la producció de PGE2 i, per tant, disminuiria la formació de càlculs de calci i d’oxalat. A més, produiria una reactivació del calci renal (a través de la nefrona Na/K/2Ca transportadora).
Hi ha medicaments que poden agreujar la situació (4):
Inhibidors de l’anhidrasa carbònica (topiramat). Per a la migranya.
Efedrina (utilitzada en medicaments per a refredats i grips).
Suplements de calci amb vitamina D (si se n’ha de prendre ha de ser citrat de calci).
Indinavir o sulfadiazina (antibacterià tòpic).
També podem trobar aliments que afavoreixen l’aparició de càlculs renals com els cereals refinats, el glutamat monosòdic, el gas carbònic, la sal refinada, el sucre refinat o l’alcohol, tots ells responsables de produir més calci urinari. Millor no consumir-los.
Podem utilitzar ajudes en forma d’herbes o plantes (fitoteràpia) per ajudar a disminuir els càlculs renals i millorar la diüresi. Per exemple:
L’ortiga (U.Dioica L.) té capacitat diürètica. (7. Pàg.132-133)
La cua de cavall (Equisetu Arvense) és diürètica i remineralitzant (7. Pàg 53-54), i molt útil en cas de càlculs renals. (8).
Morritort bord (Lepidium Latifolium). Amb capacitat per dissoldre càlculs renals, especialment els d’àcid oxàlic.
Decocció de ceba. Fer bullir tres cebes grans en 1’5 l d’aigua a foc lent i amb tapa fins que les cebes es desfacin. Deixar reposar i beure el líquid colat, durant un dia. Repetir-ho fins a orinar la pedra o la sorra.
Nota: aquestes infusions i remeis no s’han d’utilitzar quan el pacient té una crisi de dolor perquè podria ocasionar lesions als conductes urinaris en arrossegar els càlculs cap a l’exterior.
En resum:
1-Beu prou aigua (4-8 gots) fora dels àpats principals o tisanes que continguin alguna de les herbes esmentades.
2- Comença el dia amb suc d’aranja o taronja o beu llimonada amb aigua per dinar i per sopar per augmentar l’aportació d’àcid cítric.
3- Si prens cereals: pocs i integrals. Pans, pasta, galetes, pizzes, etc. millor si te’ls fas tu i no són industrials. La civada pot ser una bona opció.
4- Consumeix preferiblement peix abans que carn i combina-ho amb una bona ració de verdures crues i cuinades. 1 part de proteïna per 3 o 4 de verdures.
5- Tria aliments rics en calci i proteïna vegetal com la fruita seca i les llavors. I si prens formatge, que sigui de cabra tendre o iogurt de cabra.
6- Utilitza l’alvocat i el plàtan per augmentar el consum de vitamina B6 i, si prefereixes suplementar-te, consulta un professional.
Image may be NSFW. Clik here to view.
Exemple de dieta d’una setmana
Esmorzar: Llet de coco amb flocs de civada o alvocat amb pernil ibèric o indiot natural. O si ho preferim, iogurt de cabra amb llavors de sèsam i plàtan. Infusió d’ortiga, regalèssia i cua de cavall.
½ Matí: Plàtan o fruita del temps
Dinar:
Amanides com per exemple:
Ruca, pastanaga i ceba, olives, llenties i seitons en vinagre.
Canonges, col llombarda, pastanaga, tàperes, verat amb vinagreta d’umeboshi.
Arròs integral, enciam full de roure, espàrrecs verds, pastanaga, cibulet, nous amb olivada d’olives negres i fulles d’alfàbrega.
Amanida russa amb “allonesa” (maionesa amb all) amb ou i verat.
Brots tendres, ceba marinada en llimona, pastanaga, cogombre, anxoves i olives.
Espaguetis de carbassó amb salsa de llimona, tahina i tamari.
Germinat de llenties, col llombarda, pebrot vermell, ceba, cogombrets, enciam meravella o llarg, llavors de gira-sol i vinagreta de llimona i oli.
Si es vol prendre un segon plat, es pot escollir entre peix o carn o un plat de verdures remenades amb ou.
Beure una infusió com les del matí de postres (s’hi pot posar un glaçó, si fa calor).
Berenar: Fruita o gelat de fruita natural (es pot triturar amb plàtan o alvocat, un suc de pastanaga, poma i llimona amb fulles de menta, i congelar-ho).
Sopar: Cremes fredes o calentes de pastanaga, carbassó, ceba, carbassa, fonoll, pèsols amb menta, espàrrecs o porro (també es poden fer a la planxa o al vapor o al forn o en forma de saltats ràpids tipus wok).
I de segon, petites quantitats de peix blau, blanc o marisc (gambes, escamarlans, sípia, pop, sipions) o hummus de pèsols o de pastanaga o truita a la francesa d’alls tendres.
Infusió recomanada de postres.
Bibliografia/referències:
1-Medical and Dietary Therapy for Kidney Stone Prevention (PUBMED). Manoj Monga. Stevan B. Streem Center for Endourology & Stone Disease, Glickman Urological & Kidney Institute, The Cleveland Clinic Foundation, 9500 Euclid Avenue/Q10-1, Cleveland, OH 44195.
2- Curhan GC, Willett WC, Rimm EB, Stampfer MJ. A prospective study of dietary calcium and other nutrients and the risk of symptomatic kidney stones. N Engl J Med. 1993;328:833–838.)
3- (Curhan GC, Willett WC, Speizer FE, Stampfer MJ. Intake of vitamins B6 and C and the risk of kidney stones in women. J Am Soc Nephrol. 1999;10:840–845. [PubMed).
4-Management of kidney stones Nicole L Miller, James E Lingeman,BMJ. 2007 March 3; 334(7591): 468–472. doi: 10.1136/bmj.39113.480185.80.
6-Impact of Nutritional Factors on Incident Kidney Stone Formation: A Report From the WHI OS Mathew D. Sorensen, Arnold J. Kahn, Alex P. Reiner, Timothy Y. Tseng, James M. Shikany, Robert B. Wallace, Thomas Chi, Jean Wactawski-Wende, Rebecca D. Jackson, Mary Jo O’Sullivan, Natalia Sadetsky, Marshall L. Stoller, WHI Working GroupJ Urol. Author manuscript; available in PMC 2014 September 16.
7- Plantes medicinales. El Dioscórides renovado (Pio Font Quer). Ed. Labor S.A.
8- El poder curative de las plantas medicinales. Ed. Adahana.
9-Sanando con alimentos integrales. (P.Pitchford). Ed. Gaia.
Som a l’estiu i l’Empordà demana ser descobert. Més enllà de la Costa Brava i del brogit del mar, l’essència de la terra de la tramuntana també s’expressa a les faldes del Pirineu. Arribo a Agullana perquè en Salvador Batlle m’obri les portes del celler i em convidi a conèixer la màgia que conté.
Image may be NSFW. Clik here to view.
Els orígens d’en Salvador els hem d’anar a buscar a les terres de Tarragona, on la seva família es dedica ancestralment al conreu de la vinya. Des de ben petit l’entorn del raïm ha marcat en el seu camí una traça que el porta fins a l’aixecament del seu propi celler. “Vaig fer el meu primer vi amb setze anys, des de llavors és una passió que m’alimenta l’ànima”, diu en Salvador. Trobo en la seva mirada una cerca constant i sincera per produir uns vins que marquin història. M’agrada trobar la recerca, la curiositat i la intuïció en un viticultor jove que té molt clar on vol arribar.
Image may be NSFW. Clik here to view.
El celler Còsmic obre a Agullana l’any 2013. És petit, artesà i ple de vitalitat. Tot i que en Salvador ja feia vins a Tarragona a la finca i al celler de la seva família, és quan arriba a l’Empordà que les portes de la creació s’obren de bat a bat. Identifica cadascun dels vins nous amb valors propis i és així com va assentant, a poc a poc, les pedres de la nova llar. “He necessitat tots aquests valors per arribar on sóc ara. Fer vi és molt més que cuidar la vinya, vol dir disciplina, empresa… anar a vendre! I tot això requereix donar-ho tot en tot moment”, reconeix en Salvador.
Image may be NSFW. Clik here to view.
Un dels desitjos d’en Salvador és produir uns vins únics que expressin al màxim la identitat del lloc on són nascuts. És per aquest motiu que l’ADN dels vins Còsmic està format per ser produït amb ceps tradicionals, monovarietats i de manera natural. “Aquests tres elements creen un magnetisme atractiu que fa que generin curiositat. M’agrada que la gent descobreixi alguna cosa nova quan ve al celler”, explica en Salvador. Les varietats locals amb les quals treballa són carinyena blanca, carinyena negra i garnatxa roja, tres ceps que estan adaptats al caràcter sec i ventós de l’Empordà. Són varietats que per motius diferents s’han deixat de conrear i que cellers com el Còsmic recuperen per elaborar uns vins excel·lents.
Image may be NSFW. Clik here to view.
Diuen que un bon vi comença a la vinya. En Salvador té molt clar que cal mantenir atenta l’observació en tot moment per saber en quin moment es troba el conreu i quines necessitats té. “Aquí no entren productes químics de síntesi, fem molta feina manual i amb components naturals”. La fertilitat del sòl s’alimenta d’un compost preparat a base d’excrement d’animals que pasturen i que aporten, després d’un any d’assecatge, molts dels nutrients que la terra necessita. Al celler Còsmic segueixen alguns dels procediments de l’agricultura biodinàmica de Rudolf Esteiner, així com els ritmes lunars per potenciar al màxim l’energia del cosmos amb la terra. “Sempre m’ha agradat molt l’astrologia i les estrelles, de fet forma part de l’agricultura dels nostres avis”, comenta en Salvador.
Image may be NSFW. Clik here to view.
Li demano a en Salvador que defineixi els vins del celler Còsmic. “Són vins frescos, amb una bona acidesa, llargs, nets, purs i que transmeten el caràcter de monovarietat del raïm”, detalla en Salvador. Tot aquest caràcter és el que trobareu amb diferents matisos, intensitats i aromes a cada una de les ampolles que elabora. Us animo a descobrir què hi ha darrere de cadascun dels valors que identifiquen les diferents varietats i mètodes d’elaboració.
“Són vins frescos, amb una bona acidesa, llargs, nets, purs i que transmeten el caràcter de monovarietat del raïm”
Confiança, essència, llibertat, passió, valentia i paciència ancestral són sis dels valors que argumenten el camí d’aprenentatge d’en Salvador i són els sis noms que llueixen els seus vins. Cada etiqueta està associada a un color i a una geometria sagrada. Una carta de presentació que em corprèn i em genera un desig íntim de saber com serà l’expressió de cadascuna de les ampolles, de cada valor, de cada color, de cada geometria.
Image may be NSFW. Clik here to view.
El que brolla des del cor acostuma a tenir un destí fructífer. I és així com cada vegada més persones reconeixen la feina ben feta d’en Salvador. “Un dels meus millors clients és el Celler de Can Roca, cada any vénen i tastem els vins nous. És un plaer compartir tot el que jo sento amb persones tan passionals com els germans Roca”, expressa en Salvador. M’agrada descobrir projectes que, arrelats a la terra, arriben a l’ànima de les persones que vibren amb el que és propi de cada lloc. Confio plenament amb la pagesia que ens alimenta i que fa possible que puguem omplir el rebost de bons aliments com els vins naturals del celler Còsmic.
Image may be NSFW. Clik here to view.
Quan li demano a en Salvador com es veu d’aquí cinc anys es mostra convençut que els seus vins estaran ben posicionats perquè hauran estat capaços de transmetre l’essència del projecte. “Vull normalitzar els vins naturals i donar a conèixer tota la riquesa de la nostra terra, som un país que tenim moltes coses a explicar”, argumenta en Salvador. Veig en la seva mirada l’honestedat de qui llaura el present conscient que el demà donarà els fruits merescuts. L’acció de persones com en Salvador deixen empremta. La voluntat d’avançar des de l’harmonia és un talent i sento que és a través dels seus vins que el comparteix amb els qui els degustem.
Image may be NSFW. Clik here to view.
La carinyena blanca: una joia menystinguda
La carinyena blanca és una veritat pròpia de l’Empordà que històricament s’ha adaptat als terrenys àcids i granítics, així com a l’ambient sec tocat per la tramuntana. És una varietat productiva que encara no se sap per què ha estat tan poc valorada pel món del vi i desplaçada per altres varietats foranes.
Els vins de carinyena blanca presenten una acidesa rica que els atorga una estructura única en boca i unes aromes essencials que permeten identificar-los d’una manera molt clara a la copa. Tot i aquesta riquesa, és una varietat no admesa per la Unió Europea i, per tant, la Denominació d’Origen Empordà no la pot acceptar dintre del registre identitari.
El celler Còsmic la treballa amb tres dels seus vins, des d’expressions tan diferents com un vi dolç, un escumós o un jove. Tres joies monovarietals que mostren la potència de l’alquímia quan és en bones mans. Quedareu bocabadats en assaborir-les i deixar que tota la màgia que les ha vist néixer entri dintre vostre per experimentar-la.
La farina de coco de qualitat es fa a partir de la polpa fresca de cocos ecològics acabats de recollir que es processen en un termini màxim de 3 dies. L’elaboració de la farina comença per retirar l’excés de greix de la polpa i es desseca per sota dels 40 ºC.
A continuació es mol molt finament, per obtenir una consistència semblant a la farina convencional. Les marques de qualitat no afegeixen cap tipus d’additius artificials. Si vols pots veure un esquema de la seva elaboració en la segona pàgina d’aquest fullet.
Què conté i per a què em va bé?
La farina de coco és especialment rica en fibra dietètica, ja que un 41,4 % del total del pes del producte és fibra. Aquesta fibra pot ajudar a regular el trànsit intestinal de manera semblant a com ho farien el lli, la saragatona (Plantago psyllium) o el segó de civada però amb la gran diferència que la de coco té un sabor deliciós i a més està lliure de fitats. Els fitats són substàncies abundants tant en llavors com en cereals i poden impedir l’absorció de minerals com el ferro, el zinc o el magnesi, alhora que poden inhibir l’acció d’alguns enzims digestius.
La fibra continguda a la farina de coco també pot exercir un efecte prebiòtic, és a dir, alimentar la flora (microbiota) intestinal saludable. I sembla ajudar a regular els nivells de sucre en sang (glicèmia). Així, quan ingerim un aliment ric en aquesta fibra, l’augment de sucre en sang és més gradual i sembla fins i tot que pot ajudar a reduir els nivells de colesterol LDL (el “dolent”) en sang.
La farina de coco ens pot ajudar a regular el trànsit intestinal, actua com a bon prebiòtic i és altament digestiva
A continuació, el segon compost més abundant de la farina de coco són els hidrats de carboni: conté un 22 % d’hidrats, dels quals el 19,7 % són en forma de sucres. Aquests últims tenen unes propietats similars a les comentades a l’article específic sobre el sucre de coco amb un índex glicèmic baix. Estudis fets amb pacients en què es comparava l’augment del sucre en sang després de consumir sucre de taula o un sucre derivat del coco (D-Xilosa) donaven com a resultat uns nivells de sucre en sang molt més baixos amb el coco que amb el sucre de taula.
La farina de coco és, a més, rica en greixos cardiosaludables. Conté un 12 % de greixos, dels quals la majoria són saturats i en forma d’un tipus d’àcid gras de cadena mitjana anomenat àcid làuric, que té unes propietats molt especials. En l’article sobre l’oli de coco, ja vam veure com aquest tipus de greix no augmenta els nivells de colesterol ni perjudica la salut cardiovascular sinó tot el contrari.
El 17,8 % restant de la farina de coco és proteïna. Té aproximadament la mateixa proporció de proteïna que la farina de blat però amb la gran diferència que la de coco és 100 % lliure del controvertit gluten. També conté una petita proporció de sals minerals, un 0,15 %, de potassi, magnesi, zinc, etc.
A diferència d’altres farines, com les de cereals (amb o sense gluten), les de fruita seca o les de llavors, la farina de coco sol ser ben tolerada i no acostuma a generar problemes digestius, fins i tot quan hi ha problemes d’intestí permeable o autoimmunitat. Tanmateix, les persones que tenen problemes de flora (microbiota) intestinal alterada (disbiosi, sobrecreixement bacterià intestinal a l’intestí prim – SIBO) o bé intestí molt irritat poden notar molèsties per la gran quantitat de fibra que conté.
Image may be NSFW. Clik here to view.
Farina de coco ecològica de Dr.Goerg
Com la incorporo a les meves receptes?
Pots fer-ho de moltes maneres, algunes tan simples com afegir dues cullerades de farina de coco a la llet, iogurt o batut per beneficiar-te de la seva fibra. També pots utilitzar-la per espessir salses, cremes o sopes. O per coure pans, bescuits, bases de pizza sense gluten i sense cereals. Recorda que l’has de guardar ben segellada fora de la nevera, en un lloc fresc i sec perquè no agafi humitat.
Pel que fa als plats fets al forn, la precaució més important que hem de tenir en compte a l’hora de coure ens l’explica de meravella evamuerdelamanzana en aquest post, en què detalla els trucs per fer la conversió de les altres farines a la farina de coco. Insisteix que no sempre és fàcil trobar la proporció encertada de farina de coco, atès que té una gran afinitat per l’aigua i es comporta de forma diferent a les altres farines. Per aquesta raó convé tenir en compte que normalment utilitzarem entre la tercera i la quarta part de quantitat de farina de coco respecte a la recepta original amb farina normal. A més, un altre aspecte important que cal tenir en compte és que no té l’elasticitat pròpia de les farines amb gluten, així que en algunes receptes s’han d’afegir un altre tipus d’ingredients per aportar aquesta elasticitat, per exemple farina de iuca o llavors de lli mòltes.
Finalment, evamuerdelamanzana ens fa una reflexió que ens ha semblat molt encertada: “Quan comprem un paquet de farina de coco ens pot semblar cara, però s’estira molt, ja que a les receptes se n’utilitza molt poca”. Per aquesta raó, així com pels seus valors nutricionals, és una inversió que no ens defraudarà.
Image may be NSFW. Clik here to view.
Foto: Marta Xufré
Recepta de “Pa paleo”
Aquesta recepta és una adaptació feta a partir de la informació compartida a la Comunitat Facebook Etselquemenges. L’adaptació la va fer Montse Reus (enllaç Facebook) per poder-la oferir en els tallers d’Esmorzars Paleo. La raó és que a moltes persones els costa prescindir del concepte “pa” en la seva alimentació i aquesta recepta ofereix una opció que està exempta de gluten, de cereals, de llevat i de fruita seca (important si se segueix una pauta autoimmune).
Ingredients
100 g de farina de coco Dr. Goerg (demanar enllaç a Dr. Goerg)
2 plàtans mascle madurs (es poden substituir per 400 grams de fècula de patata o moniato)
4 ous (separant rovells de clares, aquestes últimes muntades a punt de neu)
Dues culleradetes de postres de bicarbonat
Una culleradeta de cafè de sal
Una culleradeta de cafè de nou moscada mòlta
Un pessic de pebre negre
Elaboració
Es baten els plàtans en una processadora d’aliments.
S’afegeixen els rovells dels ous.
S’afegeix la farina de coco, les culleradetes de bicarbonat, la sal, la nou moscada i la mica de pebre negre.
A part, es baten les clares a punt de neu.
Es barregen les clares amb compte amb la resta d’ingredients.
Es cuina al forn a uns 170 ºC durant uns 50 minuts.
Es deixa refredar a sobre d’una reixeta.
Es pot empolvorar per sobre canyella i coco ratllat.
Image may be NSFW. Clik here to view.El fajol (Fagopyrum esculentum) és un fals cereal (pseudocereal), és a dir, no pertany a la família de les gramínies (a diferència del blat, el sègol, l’ordi o la civada). El fajol és una poligonàcia, i de fet si mireu un gra de fajol podreu veure que té una forma curiosa, com una mena de piràmide en miniatura. Els camps de fajol són plens de flors a l’estiu que després donen lloc al fruit, el gra de fajol. És un cereal de cicle curt que es planta a principis d’estiu i es cull a la tardor. És molt poc productiu comparat amb els cereals citats, per això el seu preu a la botiga és més elevat.
Sorgeix l’any 1986 de les mans d’un doctor anomenat Alain Delabos, sota la filosofia d’alimentar-se seguint el nostre rellotge biològic i la idea que no s’assimilen de la mateixa manera els aliments consumits en una hora o en una altra.
Actualment s’acompanya aquesta teoria amb l’estudi del morfotip de cada persona. Segons el morfotip de cada persona es diu que emmagatzema el greix d’una manera. Recorda la teoria del cos en forma de poma o pera, oi?
El Dr. Chauchard, que comercialitza actualment un mètode gairebé idèntic, anomenat cronogenonutrició, parla de la mateixa filosofia però afegint el procés de depuració, la teoria de l’índex glucèmic i la del grup sanguini.
Image may be NSFW. Clik here to view.
En què es basa la crononutrició? Té algun fonament?
La teoria del mètode explica que el nostre rellotge intern rep la influència de factors externs com la llum i les estacions. El cicle de producció de melatonina va relacionat amb el contacte dels raigs ultraviolats que estimulen les cèl·lules oculars. Quan comença a fer-se fosc comença a produir-se la melatonina, i té el seu punt més àlgid sobre les 3 del matí, que comença a disminuir i cau en picat a partir de les 7 del matí.
(Cal tenir en compte, però, que la secreció de melatonina també disminueix gradualment amb l’edat)
També s’explica que la melatonina influeix en el metabolisme de diferents hormones com el colesterol.
La síntesi de colesterol té el seu punt màxim en les dues hores posteriors a la sortida del sol. D’aquesta manera, la crononutrició suggereix que a l’esmorzar hi hagi greixos i que vagin acompanyats d’hidrats de carboni d’absorció lenta, per evitar l’activació de la secreció d’insulina. Bloqueja l’acció de l’HMG-CoA reductasa sobre el colesterol, i evita les estimulacions dels sucres ràpids.
Image may be NSFW. Clik here to view.
Esmorzar de Cal Calsot
Els estudis en què es basa el dr. Chauchard diuen que el cos, durant el dia, secreta insulina i cortisol aproximadament cada 4 hores, i que per aquest motiu caldria fer els àpats cada 4 hores.
Al migdia caldria aportar també força energia. Sobretot proteïnes (carn) que sacien i faciliten la síntesi de neurotransmissors com la serotonina, la dopamina, l’adrenalina i la noradrenalina. Caldria acompanyar-les de verdures i midons per equilibrar l’acid-base del cos.
A la tarda s’hauria de donar dolç, perquè és quan hi ha més resistència relativa a la insulina.
I a la nit fer un sopar lleuger.
Us sona a la famosa dita d’“esmorzar com un rei, dinar com un príncep i sopar com un pobre”, oi?
Francisco García Olmedo, del Departament de Biotecnología de la Universitat Politécnica de Madrid, declarava en una entrevista que les lleis de termodinàmica es fan igual sigui l’hora que sigui, de nit o de dia. Quan parlem de crema de greixos i calories, sembla que cada professional digui una cosa diferent. Què en penseu vosaltres, de la teoria?
A qui li aniria bé?
Tornant al mètode de la crononutrició i tal com es defineix en la pàgina web oficial d’aquest terme, és un “nou” mètode d’aprimament, una dieta.
La French Agency for Food, Environmental and Occupational Health & Safety va integrar aquest mètode o dieta l’any 2010 dins el seu estudi de les pitjors 15 dietes, perquè promou els greixos, les proteïnes i inclou poca fruita i verdura.
Aquesta dieta permet, d’alguna manera, consumir els aliments que tant desitgem però en els moments adequats. Si no ho fem així, els guardaríem en forma de greix.
Image may be NSFW. Clik here to view.
Seria lògic dir que s’han de menjar els nutrients més energètics en les hores en què el cos té més activitat, no? Perquè ho cremarem. Però el cos no va així. No cremes justament el croissant que t’acabes de prendre si just després vas a córrer.
A més, no podem menjar els aliments més energètics si estem en mig d’una cursa o just abans de començar-la, perquè el nostre sistema digestiu no ens ho permetria. Podem recuperar l’energia gastada després o hores més tard.
Un berenar dolç? Digues-li a algú que vol fer dieta que pot prendre dolç a la tarda i tota la xocolata que vulgui. Gairebé tothom que té ansietat pel dolç la té a la tarda (falta regular la glucèmia). És com dir-li a un francès que pot prendre carn vermella cada dia i perdre pes. Bon reclam!
Recomanacions partint d’aquesta dieta
Tots podem prendre alguna cosa dolça a la tarda, sempre que sigui de qualitat, i dintre de les calories que necessitem.
De greixos en podem prendre al llarg de tot el dia si ho fem en la quantitat que necessitem i sobretot si són de la millor qualitat.
És l’energia el que hauríem de controlar a la nit, a no ser que l’hàgim de recuperar pel que us comentava de la pràctica d’exercici intens.
Els sopars lleugers són una recomanació per a tothom. Sobretot si no practiquem molt esport i hem donat prou nutrients al llarg del dia. A més, necessitem que el nostre fetge i intestins no tinguin molta feina durant la nit per poder descansar millor. Si sopem molt, molt cru, greixós o dens, estarem tota la nit amb una digestió llarga i ens podem llevar al matí cansats, inflats, amb gasos o amb mal geni.
Fonts d’informació:
1. Ritmos biológicos: la ciencia de la cronobiología. Arendt J. JR Physicians Lond.
2. Las influencias sociales sobre los ritmos circadianos de mamíferos: animales y estudios en humanos. Mistlberger RE, Skene DJ.
3. “Hora de la comida” para el cerebro: una cuestión de relojes. J Physiol.
4. Fase circadiana en adultos de edades contrastantes. Kripke DF y Marler MR.
5. Luz y ritmos biológicos. J Intern Med.
6. Efectos circadianos de luz más brillante que la luna. Evans JA, Gorman MR.
7. La melatonina como cronobiótico. Arendt J & Skene DJ.
8. Efectos de la temperatura sobre el arrastre, el cambio de fase y amplitud de los relojes circadianos y sus bases moleculares. Rensing L & Ruoff P.
9. Cronobiología en 1975. Halberg F.
10. Bilan lipidique: intérêt de la crononutrición. Rapin JR y Delabos A.
L’any 1980, en un petit poble de Florida, el doctor Jacob Harich, aficionat a la jardineria, va observar que les llavors de l’aranja que es trobaven en el compost no es podrien. Per curiositat, el doctor, un físic i immunòleg de renom, va decidir analitzar més detingudament aquest fenomen tan curiós i va descobrir que els components de la llavor tenien unes propietats germicides especials. A partir de llavors, es va començar a obtenir l’extracte de les llavors d’aranja per aplicar-lo en diferents usos de salut.
És un producte innocu, no tòxic, sense efectes secundaris en les dosis recomanades, i que s’utilitza com a acompanyament de diferents tractaments
Des de llavors ha estat recomanat per milers de terapeutes de tot el món. El millor aval d’aquest producte no és només el seu ús constant sinó també que cada vegada trobem més estudis científics que en demostren l’efectivitat.
L’autèntic extracte de llavors d’aranja és un producte resultant de barrejar només les llavors, sense la polpa ni el suc. L’extracte de Cien por Cien Natural s’elabora mitjançant l’extracció dels principis actius de l’aranja (flavonoides i vitamina C), conservant la naringina, que és el flavonoide que aporta a l’aranja el sabor amarg. Un bon extracte d’aranja és lliure de triclosan, clorur de bencetoni o de benzalconi, desinfectants químics que s’utilitzen en alguns casos per conservar-lo i que, òbviament, no surten a l’etiqueta, i que interaccionen amb certs medicaments, com els anticoagulants (warfarina). Cal tenir en compte, però, que l’aranja pot interferir en l’efectivitat de certs fàrmacs com ara estatines, antihistamínics i antihipertensius, si es prenen en el mateix moment o mentre s’estan digerint.
L’extracte de llavors d’aranja és un producte innocu, no tòxic, sense efectes secundaris en les dosis recomanades, i que s’utilitza com a acompanyament de diferents tractaments:
Antibiòtic i antifúngic natural
L’extracte conserva els bioflavonoides i la vitamina C de l’aranja. La presència de flavonoides, especialment a les fruites cítriques, augmenta la biodisponibilitat i l’absorció d’aquesta vitamina, que és antioxidant, ajuda a millorar en cas de refredat, i també a absorbir el ferro i sintetitzar el col·lagen.
Els àcids ascòrbic i cítric tenen una activitat microbiana i bactericida molt potent: actuen sobre 800 soques de bacteris patògens tan grampositius com gramnegatius (incloent staphylococcus, pseudomonas, legionel·la, clamídia, estreptococs, helicobacter pylori, escherchia col, etc.), virus, més de 100 soques de fongs (com la coneguda Candida albicans) i una gran varietat de paràsits unicel·lulars (enllaç a estudi).
El que el diferencia d’un antibiòtic normal és que no compromet la flora intestinal habitual com els lactobacils i els bifidubacteris.
Antiinflamatori
L’extracte conté propietats antioxidants que mantenen la salut del sistema digestiu però també interfereixen en el metabolisme de la inflamació. A més, calma els efectes de les úlceres d’estómac (vegeu aquest estudi) mitjançant un mecanisme que implica l’activitat dels enzims COX-1 i COX-2 que, en combinació amb l’àcid gàstric, millora el flux sanguini de la zona.
Com a part del tractament per a la regeneració de la flora intestinal, l’extracte ajuda a equilibrar-la, i redueixels bacteris patògens encarregats de la inflamació i putrefaccions (gasos) al tub digestiu. Així doncs, es recomana en cas de dispèpsia, colon irritable, colitis ulcerosa i Crohn (vegeu llibre). En persones que han pres antibiòtics −que arrasen amb gairebé tota la flora intestinal benèvola− hi ha més possibilitats que agafin bacteris productors d’àcid lacti, que poden produir restrenyiment o diarrea, gasos, inflamació i molèsties abdominals.
Antioxidant
L’extracte de llavors d’aranja és un poderós antioxidant (gràcies al seu alt contingut en vitamina C i flavonoides que en milloren l‘absorció), i és molt important en la prevenció de malalties degeneratives com la aterosclerosi, l’Alzheimer i l’envelliment.
Cardiotònic
Els flavonoides tenen un efecte tònic sobre el cor, potencien el múscul cardíac i milloren la circulació. També tenen propietats antitrombòtiques: disminueixen els nivells de colesterol LDL en sang i impedeixen que s’acumulin a les artèries. Els flavonoides inhibeixen l’agregació plaquetària i disminueixen el risc de trombosi coronària o infart de miocardi (vegeu-ne la referència al final de l’article).
Altres indicacions per a ús cutani o extern
Caspa per fongs: molts cops causada per una reacció inflamatòria acompanyada de picor i descamació causada per fongs. Ús cutani.
Antisèptic: ajuda a curar les ferides perquè les neteja sense irritar. Així doncs, també el podem fer servir per netejar sabates, xancletes o raspalls de dents. Podem utilitzar l’extracte de llavors d’aranja per netejar fruites i hortalisses, per desinfectar-les i conservar-les millor, i fins i tot per posar a l’aigua en els viatges o per netejar la nostra piscina.
És utilitzat en la industria del perfum i l’alimentació per les seves propietats antioxidants.
L’extracte de llavors d’aranja de Cien por Cien Natural és un producte ecològic potent, fàcilment tolerable per l’organisme.
Es recomana prendre entre 2 i 4 setmanes de 15 a 20 gotes de l’extracte líquid, tres cops al dia, juntament amb els aliments. Per a l’ús cutani utilitzeu 4 o 5 gotes diluïdes en aigua, gel o xampú.
Referències bibliogràfiques
Ko KY1, Geornaras I, Paik HD, Kim KT, Sofos JN. Effects of Plant-Derived Extracts, Other Antimicrobials, and Their Combinations against Escherichia coli O157:H7 in Beef Systems. J Food Prot. 2015 Jun;78(6):1090-7. doi: 10.4315/0362-028X.JFP-14-377.
Lee Reagor, Jean Gusman, Lana McCoy, Edith Carino, John P. Heggers. “The Effectiveness of Processed Grapefruit-Seed Extract as An Antibacterial Agent: I. An In Vitro Agar Assay”. The Journal of Alternative and Complementary Medicine. June 1, 2002, 8(3): 325-332.
Cvetnic Z., Vladimir-Knezevic S. Antimicrobial activity of grapefruit seed and
pulp ethanolic extract. 2004;54:243–250.
Harden, L.A. “Identification of Benzalkonium Chloride in Commercial Grapefruit Seed Extracts”. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2005.
Dembinski A., et al. “Extract of grapefruit-seed reduces acute pancreatitis induced by ischemia/reperfusion in rats; possible implication of tissue antioxi-dants”. Journal of physiology and pharmacology. 2004;55(4):811-821.
Takeoka G., Dao L, Wong R., Lundin R., Mahoney N. Identification of benzethonium chloride in commercial grapefruit seed extracts. J Agric Food Chem. 2001 49(7):3316.
Ganzera M., Aberham A., Stuppner H. Development and validation of an HPLC/UV/MS method for simultaneous determination of 18 preservatives in grapefruit seed extract. Institute of Pharmacy, University of Innsbruck, Innrain 52, 6020 Innsbruck, Austria. J Agric Food Chem. 2006 May 31;54 (11):3768-72.
Methanol seed extract of Citrus paradise Macfad lowers blood glucose, lipids and cardiovascular disease risk indices in normal Wistar rats. Nig Q J Hosp Med. 2008 Jan-Mar; 18(1):16-20.
Image may be NSFW. Clik here to view.Sortegem 10 bio extractes de llavors d’aranja!
Ara que ja en coneixes tots els seus beneficis, tens ganes de provar-lo? Deixa un comentari al final d’aquest article explicant-nos per què vols provar-lo i entraràs en el sorteig d’un dels 10 bio extractes de Cien por cien natural que sortegem.
Tens temps fins divendres que ve, 7 d’agost, dia que farem el sorteig.
A Espai Bio oferim productes ecològics, des de fruites i verdures fins a productes de neteja, passant per cosmètica, higiene personal, menjar per a celíacs, per intolerants a la lactosa, pastes, galetes, cereals, mermelades, macrobiòtica, superaliments, arrossos, productes per a bebès i infants, iogurts, embotits, formatges…Una completa selecció de productes que podries trobar en un supermercat però amb certificació ecològica i amb una atenció peronalitzada i adaptada a les necessitats de cada client. A més, si no ho tenim…ho busquem!!!
Els socis d’etselquemenges tenen un 10% de descompte en fruita i fresc i un 5% de descompte en la resta de productes.
El curs, que es realitza en caps caps de setmana d’octubre a abril, pretén integrar una formació especialitzada en l’educiació i la salut emocional dels nens. També s’ofereix conèixer des de la base la psiconeuroimmunologia clínica les relacions que existeixen entre la conducta emocional i el nostre sistema orgànic i es donaran pautes per elaborar recursos diagnòstics i didàctics propis de l’educació i salut emocional.
Si ets a l’Empordà, a l’Ecològica l’Escala trobaràs tots els productes ecològics i de salut natural que necessites per sentir-te en plena forma. També t’oferim els millors professionals en teràpies complementàries (massatges, cromoteràpia, gestalt, bioneuroemoció, nutrició, reiki,…). I no et perdis les xerrades, cursos i tallers sobre teràpies, salut, nutrició i cuina que organitzem durant l’any! Els socis d’Etselquemenges teniu un 5% de descompte en tots els productes. *Excepte teràpies complementàries i no acumulable a d’altres ofertes.
Visita a l’explotació agrària de carn ecològica d’Ecopyrene
Ecopyrene ofereix als socis de l’Etselquemenges la visita gratuïta a la seva explotació agrària, Cal Calsot, situada a Montellà del Cadí.
La visita inclou un recorregut per l’explotació agrària, durant el qual es pot donar de menjar als animals i veure com és el seu dia a dia. També es visualitza un reportatge en què es veu tot el procés de treball i de producció de la carn ecològica. En aquest film es pot veure com es té cura de tot el procés, des de la cria dels vedells fins a la comercialització del producte, tenint cura de tots els detalls i treballant seguint els criteris de l’agricultura i la ramaderia ecològiques.
Una vegada finalitzada la visita s’ofereix un ecotast amb productes ecològics, que inclou la degustació d’hamburgueses elaborades amb carn de Cal Calsot.
Demaneu informació per a grups.
Amb el carnet de soci teniu la visita gratuïta. No us el deixeu a casa!
Cal Calsot 25725 I Montellà del Cadí / 637705081 / es.ecopyrene.com
En Marc Gràcia, entre moltes altres coses, és enginyer forestal i investigador de vocació. Fa molts anys que treballa a la vora dels sistemes agraris i forestals, coneix molt bé les dinàmiques naturals i és una persona motivada i entusiasta. Avui se sent pagès i productor de salut, tant per a les persones com per a l’entorn. Va ser a partir d’un curs d’agricultura regenerativa quan en Marc i un equip actiu de persones van decidir posar en marxa les seves idees perquè esdevinguessin realitats. “Ens vam animar de seguida a treballar conjuntament per muntar una finca viva que generés aliments saludables”, argumenta en Marc. Avui Planeses són en Marc, l’Aurora, la Carme, en Fabián, la Senda i l’Edurne, que treballen de sol a sol per posar-vos a taula menjar saludable ple de vitalitat.
Image may be NSFW. Clik here to view.
“Volem tornar a donar vida a unes terres abandonades i buides de contingut. Volem recuperar el que era viu fa unes dècades i així retrobar l’harmonia d’aquests ecosistemes”
Planeses és una finca agroforestal típica del paisatge garrotxí en què conviuen espais agraris i forestals entrelligats, així com les edificacions per viure i treballar. Un dels objectius del projecte és recuperar el valor multifuncional de l’activitat pagesívola a través de l’activació dels recursos naturals que la terra ens ofereix.
“Volem tornar a donar vida a unes terres abandonades i buides de contingut. Volem recuperar el que era viu fa unes dècades i així retrobar l’harmonia d’aquests ecosistemes”. M’agrada aquesta voluntat de sanar l’entorn per tornar a fer créixer el que es propi de cada espai natural quan la intervenció de les persones n’augmenta la diversitat.
Image may be NSFW. Clik here to view.
Planeses ofereix verdura i fruita ecològica, així com ous i pollastres criats en llibertat i totalment integrats en la dinàmica de la finca. L’agricultura regenerativa vetlla perquè el maneig dels sistemes de producció sigui holístic i interactuï al màxim entre les parts. “Els animals ens ajuden amb la fertilitat del sòl i també a fer més viable l’activitat econòmica. Els criem amb un respecte total i sabem que el producte que en surt és de molta qualitat”. Aquest és un dels punts forts de les granges polifacètiques que defensa l’agricultura regenerativa, que tot el que esdevé tingui un sentit i una relació saludable amb la resta del sistema. La producció d’horta i fruita, la cria de gallines i pollastres, l’aprofitament del bosc i la gestió de l’entorn formen part d’una manera de produir aliments i de mantenir la vitalitat de la terra.
Image may be NSFW. Clik here to view.
El sòl és la base sobre la qual se sustenta la vida vegetal i és per aquest motiu que a Planeses el cuiden com si fos un tresor. L’agricultura regenerativa inclou moltes tècniques de maneig com per exemple treballar la terra sense voltejar-la, aportar-hi diferents tipus de palla i coberta vegetal, incorporar la pastura de l’aviram als camps o la preparació de biofertilitzants i caldos minerals. “Ens agrada innovar per trobar allò que aquest sistema necessita. Un dels fertilitzants amb què estem treballant és el bokashi, un fermentat orgànic molt comú al Japó que té unes qualitats espectaculars per al sòl i les plantes que hi creixen”. Quan descobreixo tots aquests invents que neixen a peu de finca, refermo la meva convicció del poder d’innovació de la pagesia per resoldre els reptes del dia a dia. Experiències com Planeses són laboratoris vius que cerquen contínuament la millora dels processos i les tècniques, un treball perseverant que de ben segur dóna molts bons resultats.
Image may be NSFW. Clik here to view.
Una altra de les singularitats de Planeses és la seva cura per les edificacions i els sistemes de suport a la producció agrària. Per exemple, per assegurar la qualitat de l’aigua de reg han restaurat l’antiga bassa del molí amb la tècnica del morter romà, i estan dissenyant un sistema de reg que els faciliti poder regar els camps sense fer servir la bomba. El cobert que han construït a la vora de l’hort l’han aixecat amb tècniques de bioconstrucció, amb la utilització de materials naturals com fusta de boscos catalans o l’aïllament intern de palla i fang. Al costat hi ha l’hivernacle, que està recobert de plaques solars que alimenten la xarxa elèctrica de l’edifici.
Image may be NSFW. Clik here to view.
A Planeses miren endavant amb il·lusió perquè els seus somnis s’acabin materialitzant. Per això el projecte genera moltes altres coses més enllà dels productes ecològics. Organitzen cursos i jornades per donar a conèixer tècniques de maneig basades en l’agricultura regenerativa, per aprendre a fer conserves o a teixir amb un teler artesanal. Una llista llarga d’activitats que, entre les persones implicades en el projecte i les que consumeixen els seus productes, van dinamitzant. A més, formen part del projecte WWOOF, una xarxa internacional de persones que participen de manera voluntària en el dia a dia de finques ecològiques arreu del món. Així que obren les portes de Planeses perquè les persones que consumeixen els seus productes puguin conèixer el lloc i la manera que tenen de treballar.
Image may be NSFW. Clik here to view.
Per poder tastar els productes de Planeses només heu d’entrar a la seva botiga en línia. Allà trobareu tot el que es produeix a la finca, i també altres aliments de productors propers i ecològics. Podreu completar la vostra comanda de verdura, fruita, ous i pollastre, amb altres productes con la pasta de Bonapasta, les conserves de Can Maia o les cerveses artesanes Poch’s o la Calavera. Una oferta que us arribarà a casa cada setmana, ja sigui de manera individual o col·lectiva, a través d’una cooperativa de consum.
El bokashi és un compost enriquit amb minerals que fertilitza i alimenta els microorganismes del sòl. El seu origen és japonès i és per aquest motiu que es manté la paraula en qualsevol altra llengua del món. La seva traducció s’acostaria a “matèria orgànica fermentada a poc a poc”.
La recepta varia en funció dels recursos naturals de cada lloc −tot i que té alguns elements bàsics− i sobretot de la manera com es treballa. A Planeses elaboren una versió del bokashi amb melassa, excrements de cabra, segó d’arròs, humus i microorganismes del bosc. L’any 2013, a Planeses, es va organitzar un curs pràctic amb Jairo Restrepo, un dels referents en temes d’agricultura regenerativa. El seu lema és “con agua y mierda, no hay cosecha que se pierda”.
Mantenir la salut del sòl és essencial per poder produir aliments bons, sans i saborosos. És per això que molts productors que vetllen per la qualitat dels seus productes, i no fan servir inputs químics, es produeixen el seu propi compost i biofertilitzant. És una manera que la vitalitat de la terra arribi als nostres plats!
Nous estudis demostren que menjar patata bullida amb pell i refredada a la nevera és beneficiós per a la salut dels nostres intestins, ja que conté un midó resistent que ajuda a millorar la microbiota intestinal gràcies a la seva fibra soluble amb efecte prebiòtic. Aquests estudis també demostren que la patata, menjada d’aquesta manera, és una gran aliada per a aquelles persones que tenen dificultats per perdre pes, ja que l’estructura del midó que tenen −un cop refrigerades− no es digereix. Moltes persones que fan règims per aprimar-se deixen de menjar patata per la quantitat d’hidrats de carboni i midó que té aquest tubercle, però cuinant la patata d’aquesta manera us podem assegurar que es pot menjar sense cap por i fins i tot, se n’aconsella el consum. Moltes persones que tenen dificultats per perdre pes és perquè tenen una microbiota pobre i milloren amb el consum de probiòtics. El primer pas, doncs, és menjar aliments amb fibra soluble amb efecte prebiòtic.
A la xerrada que vam fer amb en Xevi Verdaguer sobre el restrenyiment (podeu veure-la aquí) vam parlar d’aquest tema, i fa unes setmanes a l’Ets el que menges va sortir publicat un article sobre això i una recepta d’amanida de patata amb peix de la Montse Vallory. Aquest cop, doncs, tocava fer una recepta vegana per a tots aquells que voleu fer un sopar lliure de proteïna animal i que a la vegada desitgeu millorar la vostra microbiota intestinal.
Per fer aquesta recepta, a diferència de les altres que hem anat fent fins ara en aquesta secció, sí que caldrà una organització prèvia: haurem de bullir les patates el dia anterior, amb la pell inclosa, i deixar-les refredar a la nevera (entre uns 4 i 6 ºC) sense pelar ni tallar. El dia següent elaborarem la resta de la recepta, que és molt senzilla i no necessita cuinar-se al foc. És un plat ideal, doncs, per ara a l’agost o a l’estiu en general, perquè es menja fred. Imagina un dia de platja o sol intens. Arribes a casa acalorat, gaudeixes d’una dutxa, et poses una bona crema hidratant i acabes amb un sopar ben fresquet i saludable. Sona ideal, oi? Doncs ho tens ben fàcil.
La salsa d’aquesta recepta és una inspiració i adaptació de la maionesa. Està feta amb llet de coco Amaizin, oli d’oliva verge extra, mostassa (sense sucre) de la marca Vigean, sal i pebre negre. És importantíssim fer servir un oli de qualitat. Si es vol una textura més espessa es pot posar la meitat de llet de coco. Com que sobrarà salsa, es pot guardar perfectament a la nevera i fer-la servir per a qualsevol altra recepta de les que hi ha en aquesta secció. Quedaria bé, per exemple, amb els espaguetis de carbassó o els de carbassa, per acompanyar algun dels tacos, a l’amanida de kale, a les verdures al forn i a l’amanida de bròquil.
Ingredients:
7 patates petites-mitjanes
½ tassa d’api tallat ben petit
1 ceba tendra tallada ben petita
½ pebrot verd
½ pebrot vermell
Aigua de qualitat
Aigua de mar
Per a la salsa:
¾ de tassa d’oli d’oliva verge extra
¾ de tassa de llet de coco Amaizin
1 c de mostassa Vigean
Suc de mitja llimona
Pebre negre
Sal marina sense refinar
Image may be NSFW. Clik here to view.
Preparació:
El dia anterior cal bullir la patata: posar les patates senceres i sense pelar en una olla, cobrir-les amb aigua i sal marina. Opcional: fer servir 1/3 d’aigua de mar i no posar sal marina. Quan arrenqui el bull, deixar coure aproximadament 20 minuts. Escórrer les patates, refredar-les una estona a temperatura ambient i després deixar-les refredar a la nevera (entre uns 4º i 6º), perquè el midó es torni resistent, que és la gràcia d’aquesta recepta, perquè sigui ben saludable per als intestins i el pes corporal.
Rentar les diferents verdures i tallar-les ben petites, de manera que tinguin totes més o menys la mateix mida.
Barrejar les patates amb les verdures.
Fer la salsa: triturar tots els ingredients de la salsa excepte l’oli d’oliva i anar afegint l’oli a poc a poc. Es tracta de fer-ho com si fos salsa maionesa.
Rectificar de sal perquè quedi forta de sabor, ja que la patata queda bona si està al punt de sal.
Anar posant salsa a l’amanida fins que es vegi que està tot ben sucat. La gràcia d’aquesta amanida és la salsa, així que ens hem d’assegurar que la intensitat de sabor ha quedat bé i que tota la patata n’ha agafat el suc.
Personalstatements.biz is the versed academic company that has attracted the large number of devotees. Scholars all over the world delegate their study-related troubles to the academic writing service. What exactly draws them above all things? Here learn more about advantages lended at this particular service.
Known as an expert academic writing company, it presents a diverse mix of academic tasks. As a rule, these encompass essay writing, and all possible essays any graduate may deal with. http://personal-statements.biz In addition to, the online writing agency renders revision as specific products. The amount of fields the- academic company works in is equally broad Customers can browse through up to 50 fields of science. Besides, any user has a chance to match an task to an array of specifications including language tone, quality standard, size including deadline of the order. Irregardles of your option, the company promises attractive prices coupled with money-saving discounts and several client friendly specials available for every student.
Trustworthy backings and proper work performance are long-standing company’s priorities
Customers who have ever ordered from personal-statements.biz have positive feedback about its safety and business ethics. In the first flight this service is directed at the quality of the work it deivers. personal statement writing services by http://personal-statements.biz It implies that every single task is sure to be done from scratch. If you want to know this writing agency complies with anti-plagiarism tactics, you’ll delieverd a clear-cut info. Plagiarism protection is ensured by plagiarism detection tool in tandem with qualified editors. Another useful key element that makes the company be distinct in writing industry is – swift delivery of every single assignment. Low number of order delays indicates company’s professionalism. Information security isn’t left in doubts either. Students’ personal data is firmly protected from unauthorized collection. And yet there is more to come. This collection of guarantees involves money-back assurance together with two weeks of free revision.
This writing service is also said to assamble the professional staff of writers who are have proper knowledge and skills both in essay writing together with other writing styles. When – user has made an order they can love cooperating with personal writer assigned in view of order peculiarities. http://personal-statements.biz It also concerns support service that customers can refer all their questions and be lended expert aid round-the-clock. These benefits rolled into one make the custom writing company a popular one.
Essay Writing Service Survey: Discounts and Offers
Collegers might define the price of the paper by opening the order form.On this page buyers will notice a charge calculator and see currency they have to pay for writing or editing job.The things that establish the the amount of money involve the following: your educational level, deadline and the quantity of pages. Filling the order form, you are recommended to add clear instructions for order to make certain that your writer for hire gets a clear idea.Students would better place the order preliminarily to get lower price.
personal-statements.biz offers considerable rake-offs. Clients achieve 10% off the first paper they order and 10% off the order cost to the balance. standing customers achieve 5% discounts and get involved in a loyalty programthat essay writing ensures a 5% off paper price to the credit balance. What is more, every student gets Birthday and many other holidays discounts.
Customer support quality and site convenience
The support assistants could be easily reached via different communication channels. They are ready to help you day-and-night.
The webpage of essay writing is simple to work with. The convenience of the webpage is obvious by the aspect that a client instantly realizes where he or she may find all the necessary information. Through the use of user-friendly navigation, one might simply look trough all the pages and find the responces to the concerns about the process of placing the order, the pricing policy, the firm itself, examine a couple of happy customers’ reviews and more. There is a live chat on the web page that enables you to contact the customer service representatives and have an urgent answer – their answers are fleeter than the wind. Whereasclients did not getthe answers to all the questions on the webpage, customers may to phone or write an email (the dial number and the address are present on the main page). As for the design, it is rather pleasing to the eye, looks present-day and does not distract you with annoying bright colors.