Conjuntament amb en Xevi Verdaguer ja vàrem explicar a l’article Fodmap: la dieta antigasos el tractament nutricional i fitoterapèutic per a persones que pateixen mals de panxa relacionats amb l’acumulació de gasos. Tanmateix, el ventall de mals de panxa és molt més ampli, i molts cops no sabem diferenciar-ne la font.
Avui t’exposem un resum de símptomes perquè puguis aproximar-te més a què pot estar passant en el teu sistema digestiu, i com avançar en el tractament.
Has de saber que si el teu sistema digestiu fa temps que té un tipus de símptomes en concret, és que segurament serà el teu punt dèbil, i sempre tindràs una tendència cap a aquest tipus de preocupació. Tanmateix, si saps realment què està passant, a poc a poc pots anar canviant els teus hàbits, i si tens paciència, ho fas bé i, sobretot, gestiones bé el teu estrès o ansietat, milloraràs molt i evitaràs anar a pitjor.
Com són les teves femtes?

Font: Heaton i Lewis a la Universitat de Bristol, 1997
- Femta ideal: xurro de 15 cm aproximadament, color marró clar, tota la superfície més o menys igual, que s’enfonsa sempre (tipus 4).
- Vas de ventre dia sí dia no, tardes més de 2 dies en anar al lavabo, fas boletes o conglomerats de boletes. Són diferents tipus de restrenyiment: cal netejar toxines amb una depuració o una hidroteràpia de còlon; hidratar-se bé; regular la fibra a poc a poc i veure si cal augmentar la microbiota amb probiòtics o a través dels fermentats i, sobretot, cal fer moltíssim exercici físic. Analitzar la motilitat/moviment dels nostres intestins també serà clau per conèixer com funcionen.
- Fas femtes toves, trencades, sense forma: excés d’helicobacter pylori, mala absorció.
- No s’enfonsen, floten: dèficit de bilis o excés d’estrògens.
- Alternança de femtes molt toves/diarreiques amb dies sense anar al lavabo: còlon irritable o Crohn.
- Sang a les femtes: morena, fissura, colitis, Crohn, diverticulitis, càncer.
- Fas femtes més toves o més sovint quan tens la regla: excés d’estrògens.
- Les teves femtes fan molta pudor: fermentació excessiva, cal una neteja intestinal.
Com són els teus mals de panxa?
- Acidesa/ardors: falta d’àcid a l’estómac per intolerància, excés d’helicobacter pylori, sobrecàrrega hepàtica, hèrnia de hiat (pot anar acompanyat de reflux, empitjorament quan t’estires, raspera o dificultat respiratòria)…
- Panxa inflada: excés de gasos (proliferació bacteriana) o algun tipus d’inflamació intestinal.
- Punxades: inflamació i degeneració de la mucosa digestiva, falta d’àcid, bilis o enzims.
- Nàusees: fetge sobrecarregat/virus/inflamació de l’estómac (gastritis), acompanyats de dolor a la boca de l’estómac.
Com són els teus gasos?
- Més de 10 gasos al dia o se m’acumulen i em fan mal als costats, quan surten em sento alleugerit: excés de bacteris metanògens.
- Pets pudents: fermentació per proliferació bacteriana o mala absorció.
- Rots: beu aigua i menja més a poc a poc, evita les begudes amb gas. Si en són molts, controla també l’excés de bacteris i la fermentació.
- Acompanyats de dolor, femtes diarreiques o toves i digestions lentes: còlon irritable.
Altres símptomes:
Halitosi/mal alè: fetge carregat o excés de bacteris.
Picors a l’anus: cucs/paràsits intestinals (pots tenir altres símptomes com cansament/apatia, pèrdua de pes, dents/mandíbules que cruixen, picors o vermellors a la pell, mals de panxa, gasos…
Morenes: restrenyiment, falta de lubricació-hidratació de les femtes, sedentarisme, utilitzar pantalons/calcetes/mitges massa cenyits.
Ansietat abismal pel dolç acompanyada de taques blanques a la pell, picors a la boca o a la vagina: candidiasi.
Una intolerància normalment va acompanyada de símptomes força accentuats sempre que prenem algun aliment en concret: inflor d’estómac, dolors estomacals, moviments intestinals que produeixen sorolls, femtes diarreiques o restrenyiment, nàusees o vòmits, fatiga crònica i dolors crònics.
T’aconsellem que el primer que has de fer davant de qualsevol sospita o preocupació és anar a un digestòleg. Comenta-li tota la simptomatologia que tens, perquè et facin el màxim de proves necessàries fins a diagnosticar què succeeix en el teu sistema digestiu (que no et diguin que és una qüestió de nervis i es quedin tan amples!). Amb els resultats i el diagnòstic acudeix a un dietista/nutricionista especialitzat que t’ajudi a millorar el teu dia a dia alimentari.
Alguns digestòlegs et faran una ecografia, una colonoscòpia, una prova de femtes, una analítica de sang o la prova de l’aire aspirat…
Cal veure a vegades si hi ha cap intolerància, si hi ha un excés d’helicobacter pylori, si hi ha una hèrnia, un diverticle, un dèficit enzimàtic o un problema a la vesícula.
Cal que observis, però, si quan prens algun d’aquests aliments tens, aquell dia o al dia següent, èczemes, diarrees, panxa inflada, molts gasos, llengua inflada, nàusees…:
- Ous
- Fruita seca
- Llet / iogurt / formatge (de fonts animals)
- Xiclet
- Fruita
- Gluten (sègol, civada, cuscús, pasta o pa de blat, búrgul…
Consells bàsics molt efectius per cuidar la nostra salut digestiva que tots hauríem de tenir en compte:
- Menjar a poc a poc, com a mínim 10 minuts per plat. Has de notar com mastegues i ensalives. Para entre 1 i 3 cops per deixar baixar els aliments.
- Gestionar l’estrès i les preocupacions. Cal buscar temps per dedicar-te a tu mateix. Crida, canta, balla, fes esport, mou-te: allibera de tensió el teu fetge.
- Màxim 1 gotet d’aigua o infusió de fonoll/anís/comí amb els àpats. Mai després, diluiries massa els sucs gàstrics.
- No t’estiris després dels àpats. La migdiada s’ha de fer estant assegut; o esperar-se com a mínim una hora i mitja.
- Per sopar, vigila amb els crus, la ceba, l’all, la carn, els embotits i els llegums.
- Un bon consell per començar el dia ajudant el fetge i els intestins és prendre suc de llimona natural, una micona de gingebre i una culleradeta d’oli d’oliva en dejú.
- Escull aliments ecològics i de bona qualitat sempre que puguis.
- Beu entre 6 i 8 gots d’aigua/infusió/brou al dia, separats, i presos poc a poc. Si cal, posa’t una alarma o Post-its per recordar-te’n.
- Verdura al dia: com a mínim 2 racions al dia.
- Controla l’excés de lactis, sucres, proteïnes animals (revisa amb el dietista/nutricionista especialitzat on està el límit) i estimulants.
- Introdueix les llavors a la teva vida: lli, sèsam, chía, gira-sol, carbassa…