Quantcast
Channel: Etselquemenges
Viewing all 3973 articles
Browse latest View live

Lli

$
0
0

El lli és un gran aliat contra el restrenyiment. És tan senzill com deixar en remull tota la nit una cullerada sopera d’aquesta llavor en un got d’aigua, que crearà un mucílag, i al matí consumir l’aigua i la llavor. Podem afegir dues prunes al preparat perquè sigui més efectiu.

També és molt interessant afegir-la mòlta a les amanides, cremes o batuts per aprofitar l’àcid linolènic (omega-3) i la resta de micronutrients. És especialment útil per a persones vegetarianes o veganes que no troben gaire omega-3 d’origen vegetal. En aquest cas, aconsellem prendre’l en forma d’oli; n’hi ha prou amb una cullerada petita al dia. #sumanundenou

Receptes

Exclusiu socis

Una recomanació de Lluca Rullan


TALLER PRÀCTIC DE PASTISSERIA

$
0
0

TALLER PRÀCTIC DE PASTISSERIA

Si us ve de gust fer un pastís dels de tota la vida, feu-lo amb els millors ingredients possibles: farines integrals, endolcidors naturals o un bon sucre de panela, sense lactis ni ous, aprofitant les fruites per donar dolçor, gust i color, o per fer una deliciosa crema pastissera sense llet ni ous per a una cassoleta de fruites.
Gaudim d’unes receptes clàssiques millorades i més saludables per a una ocasió especial amb la família o els amics.

PROGRAMA

En aquest taller 100% pràctic cuinarem:
. un pastís Tatin
. una cassoleta de crema i fruites
. un pastís de plàtan i coco

QUI

El taller va a càrrec de Celeste Seoane, que té una llarga trajectòria en pastisseria professional. Va cursar els seus estudis professionals a l’Instituto Argentino de Gastronomía, i va continuar formant-se en diverses institucions com Chocovic o Espai Sucre. Animada per millorar els efectes sobre la salut de la pastisseria, fa temps va decidir investigar i provar resultats amb ingredients naturals i més saludables. Actualment imparteix classes de pastisseria.

HORARI

Dijous 9 de juny, de 18 h a 21 h

PREU

50 € (45 € per a socis de la revista Etselquemenges)

INCLOU

Dossier amb receptari
Demostració i pràctica culinària amb aliments ecològics i de temporada
Degustació de totes les receptes preparades

LLOC

Barcelona Cuina Natural
c/ Berlinès, 3 (Barcelona)

INSCRIPCIONS

inscripcio

Més informació a: inscripcions@barcelonacuinanatural.cat / 650 968 4733

ORGANITZA

Taste All Those torna a la càrrega amb un mercat d’estiu ple de productes frescos i de temporada

$
0
0

taste all those

Si us va agradar l’edició del mes d’abril de Taste All Those a la Universitat de Barcelona, apunteu la data: l’11 i 12 de juny arriba la nova versió estiuenca de l’esdeveniment, que conserva l’esperit de les edicions anteriors afegint-hi més novetats.

Com sempre, l’esdeveniment d’accés gratuït inclou un mercat de productes de temporada en què els visitants podran conèixer i comprar directament de productors i artesans locals verdures, cereals, llegums, olis, formatges elaborats a partir de llet crua, cremes de fruita seca, ceràmiques, ganivets o peix fresc, entre d’altres.

El mercat conviurà amb la zona de menjar de carrer, on es podran tastar les propostes dels xefs de Tandoor, Caravan Mafe, Rooftop Smokehouse, Casa Xica o Chivuo’s, a més de comprar la cervesa artesana de Napar BCN i Garage Beer Co, vins naturals o altres begudes com llimonada, te fred o aigua, a banda del cafè torrat en directe per Right Side Coffee Roasters i servit per Satan’s Coffee Corner.

Durant tots dos dies, els més petits també podran fer tallers de cuina i art a l’espai Mini All Those, on podran jugar amb joguines Km0 de Jugaia i La Mini.

Més informació

  • Pàgina web de Taste All Those
  • Dissabte 11 (d’11.30 a 21.30 h) i diumenge 12 de juny (d’11.00 a 20.00 h)
  • Edifici històric de la Universitat de Barcelona

L’Ets nen ja es ven a botigues i al web ve amb regal inclòs

$
0
0

Ja fa un any que l’equip d’etselquemenges ha fet el salt al paper amb una revista dedicada exclusivament a l’alimentació i salut dels nens. La revista està escrita per una bona part de l’equip de col·laboradors d’Etselquemenges. cat com ara les nutricionistes Carla Zaplana, Jordina Casademunt i Lucía Redondo, la biòloga Elena Carrió o xefs com ara la Consol Rodríguez i l’Elka Mocker.etsnen_2_entrada_juny16

En el número d’enguany, de 84 pàgines s’aprofundeix en temes com la quantitat i qualitat de la proteïna que han de menjar els nens, i temes de salut com les càries, el dèficit de vitamina D, el TDAH o l’obesitat.

Ets nen compo
On la trobem?

Des d’aquesta setmana, a tots els supermercats Veritas, Llobet i Ca l’Arpellot podeu adquirir la revista a la zona de caixes per un preu de 6’90 euros i de 5’90 per a socis d’Etselquemenges. Aquí podeu consultar les 40 botigues VERITAS de Catalunya, Balears i Andorra i aquí els 35 establiments de la Catalunya Central de Llobet i Ca l’Arpellot.
I a través del web etsnen.cat es pot adquirir la revista i de regal aquesta bossa del Cómo Como Festival perquè nens i adults hi porteu l’esmorzar, dinar o berenar.

Com s’alimenta i com es cuida Carlos Latre?

$
0
0

Jordi Gràcia entrevista a Carlos Latre. L’actor revela que ha fet un canvi de xip pel que fa a l’alimentació i que Xevi Verdaguer ha contribuit a aquest canvi de mentalitat.

Carlos Latre, actor

Tofu chimichurri, barbacoa vegana de luxe!

$
0
0

Una barbacoa per a gurmets, súper digestiva, picant i divertida, i que de ben segur que serà l’estrella de tots els àpats estiuencs. Acompanyeu-la amb unes verdures al forn o a la planxa i amanides de colors, i sereu els reis de la barbacoa saludable! Només amb l’aroma que desprèn, ja teniu l’èxit garantit. Perquè una barbacoa no ha de ser exclusiva de carnívors ni perjudicial per a la salut.

tofu macerat

Tofu macerat

L’origen d’aquest aliment senzill i saludable està recollit en una llegenda segons la qual, l’any 164 a.C., un príncep xinès que liderava el seu exèrcit va observar com els seus soldats preparaven un bullit a base de faves de soja (un dels cinc grans sagrats) amb arròs, blat, ordi i mill i aigua de mar. El príncep es va adonar que, quan quallava la proteïna de la soja, es formaven grumolls. Des de llavors, per a milers de monjos budistes, aquest descobriment va suposar una autèntica benedicció ja que, com que no menjaven carn, el tofu va representar per a ells un aliment ric en proteïnes, refinat, saborós i nutritiu.

A la cuina vegana, el tofu és l’ingredient versàtil per excel·lència; tot ho fa possible. El podeu trobar suau o ferm i com els formatges; d’una varietat a una altra el gust i la textura poden ser molt diferents. El suau o tou és un tofu que es fa servir en mousses, patés, sopes, postres o per substituir els ous. El tofu ferm s’utilitza sovint tallat a daus o a filets per saltar a la planxa, macerar o elaborar formatges vegetals.

El consum de la soja cada vegada es va imposant més en el món occidental, ja que s’han anat descobrint els seus saludables i múltiples beneficis, que acosten la soja a la definició d’aliment complet. Jo només us faria una recomanació de tot cor: que tots els productes de la soja que consumiu siguin amb certificació ecològica.

tofu

Tofu

Segons la medicina tradicional xinesa, la soja té natura refrigeradora, sabor dolç, enforteix la melsa-pàncrees, complementa els ronyons, baixa la febre, és altament alcalinitzant i elimina toxines del cos, entre d’altres. Dels seus beneficis, que són molts, jo destacaria el contingut en proteïnes de bona qualitat, que superen fins i tot l’aportació proteica de la carn. És rica, a més, en àcids grassos poliinsaturats, i destaca la presència d’omega-3 (linolènic) i omega-6 (linoleic), imprescindibles per a la salut del cor. També conté lecitina, un fosfolípid imprescindible per al funcionament dels nervis i el cervell, i aporta més vitamines i minerals que la resta de llegums (àcid fòlic, vitamina E, fòsfor, ferro, magnesi, manganès, fluor, calci i vitamines B1, B2 i B3.)

La soja és un llegum i, per tant, s’ha de preparar bullida com si fossin cigrons. No obstant això, perquè en puguem assimilar correctament les proteïnes, cal cuinar-la molt bé. Per això, als països en què es consumeix molt, es van crear productes derivats mitjançant diferents processos que la fan més assimilable, com el tamari, miso, tempeh, natto, oli, farina o lecitina.

Quan consumim els grans de la soja sense la cocció adequada, només assimilarem una petita porció de les proteïnes que té i podríem tenir dificultats a l’hora de pair-la. En canvi, amb una bona cocció i/o maceració i a través de la fermentació natural, les faves de la soja experimenten una predigestió que la fa més assimilable. A més, els productes fermentats contenen enzims vius que afavoreixen les digestions i enriqueixen la flora intestinal.

tofu chimichurri

Tofu chimichurri

Originàriament, la salsa chimichurri és coneguda sobretot per acompanyar carns torrades, adornar amanides o marinar aus i peixos. És tradicional a l’Argentina i l’Uruguai, encara que ja està molt estesa per tot el món. Els ingredients bàsics són el vinagre, julivert, all, pebre mòlt i sal, que li donen un sabor picant i un aroma fort que alegra una mica el tofu i en millora la digestió. I com que a mi m’agrada acompanyar les receptes de tofu amb algues per no perdre iode pel camí, he afegit a la salsa uns flocs de nori que aportaran a més un puntet cruixent i salat.

La recepta

Ingredients per a 2 racions:

  • 200 g de tofu

Salsa chimichurri:

  • 3 c.s. d’orenga fresca
  • 3 c.s. de coriandre fresc
  • 1 c.s. de farigola fresca
  • 1 c.s. de flocs de nori
  • pebre de colors
  • 2 grans d’all
  • 1 ceba tendra
  • 1 culleradeta de Caiena
  • vinagre de poma
  • oli de sèsam o d’oliva verge

Preparació en 3 passos:

  1. Barregeu les herbes i la Caiena amb la ceba picada i l’all triturat; afegiu en un bol amb l’oli i el vinagre de poma.
  2. Talleu el tofu a filets i deixeu-los macerar en la salsa chimichurri durant almenys 3 hores.
  3. Escorreu i daureu els filets de tofu a la planxa per tots dos costats fins que estiguin dauradets. Deixeu una mica en paper absorbent i serviu acompanyats amb la resta de la salsa i una bona amanida.

Que ho gaudiu,

Molta salut!

Salmorejo amb pernil

$
0
0
Aquesta recepta és brutal! De debò que no té absolutament res a envejar al salmorejo cordovès; de fet, fins i tot penso que el millora. Arriba la calor i, per tant, els tomàquets! La barreja perfecta. Després de trobar-los tant a faltar durant tota la tardor, l'hivern i la primavera…, per fi, comencen a conrear-se un altre cop i s'acaba aquesta espera interminable.

Aguas detox

$
0
0

Si us costa beure aigua, aquest llibre és la solució. Perquè hi trobareu receptes per personalitzar l’aigua i posar-li gust, amb fruites i plantes. L’olor, el gust… seran brutals però, a més, aconseguireu que sigui antioxidant i rica en nutrients.

És la famosa “aigua detox”, de moda als Estats Units i França.

A més, al llibre està tot previst: quines fruites i plantes es poden reutilitzar, què podem fer amb les sobres…

Jo em quedo amb la recepta d’aigua “Serena”, amb mango i ginseng per controlar l’estrès -fins i tot s’hi pot afegir una cullerada d’aigua de roses-, i amb una aigua que potencia el rendiment i que porta préssec, figa i romaní. Oh!, oh!, però és que la “Superbeauty”, amb te, meló i albercoc també m’encanta i és súper detox!

En fi, que el millor és que trieu vosaltres l’aigua que més us agradi. Deixeu-la reposar, ja veureu que encara és millor!

Paleo dieta para deportistas

$
0
0

A l’Etselquemenges parlem sovint de la dieta paleolítica, basada en els nostres orígens, quan els humans menjàvem carn, peix, verdures i fruita seca, sense processats. Una dieta molt rica en fibra que impedia que hi hagués espai per a malalties com la hipertensió, la diabetis, l’obesitat o afeccions cardiovasculars.

A més, aquest estil de vida porta intrínsec l’exercici físic.

La guia de Marc Vergés engloba tot aquest estil de vida d’alimentació evolutiva, començant per conceptes bàsics de fisiologia digestiva i muscular i passant a estratègies nutricionals i aliments que formen part de la dieta, a més d’incloure nombrosos plats i receptes.

Marc Vergés és graduat en Nutrició humana, postgrau en Medicina naturista i màster en Fitoteràpia. És també tècnic en medi ambient i entrenador esportiu. Des de fa anys, ha desenvolupat la seva carrera professional entre la nutrició i l’esport, dues disciplines que ha unit en aquest llibre, una guia que ens retorna a l’essència de l’ésser humà.

Articles relacionats:
 “No es poden alimentar igual els esportistes de força que els de resistència” Marc Vergés, nutricionista, especialista en dietoteràpia i medicina naturista
Descobreix la dieta paleo 

La bossa del Cómo Como Festival

$
0
0

bossa-ccf

La bossa del Cómo Como, 100% cotó, us permetrà portar l’esmorzar o berenar dels vostres fills i/o també el tàper pel vostre dinar.

Especificacions:

  • 140 g/m²
  • 100% cotó
  • Cordill ajustable
  • Costures laterals amb punts de rematada interiors
  • Mides: 25 x 30 cm.

Sortegem 3 lots de caldo Aneto de carxofa

$
0
0
Cada lot inclou 6 litres de caldo depuratiu elaborat amb verdures fresques ecològiques i una tovallola de platja!

Mengem molt de glutamat monosòdic i no ho sabem

$
0
0

Preservatives

Tot i que l’evidència científica encara no aconsegueix vincular contundentment el GMS amb els problemes de què se l’acusa, cada cop apareixen més casos de persones que reaccionen amb símptomes neurològics com mal de cap, nerviosisme o ansietat quan consumeixen aquest ingredient.

GMS en la restauració: “No estem parlant només de restaurants asiàtics, sinó de locals molt variats i, fins i tot, d’alt nivell”

Alba Balaguer té, des de fa anys, una forta sensibilitat al GMS que li provoca taquicàrdies molt severes i, fins i tot, dificultat per respirar quan té contacte amb la substància. Ja a la dècada dels noranta, el seu pare li havia parlat de la síndrome del restaurant xinès a partir d’un episodi de taquicàrdia després de menjar una sopa en un restaurant xinès. Actualment, el que eren situacions esporàdiques, s’han convertit gairebé en la norma quan menja fora de casa. És així fins a tal punt que es veu obligada a preguntar si han fet servir GMS cada cop que demana un plat en un restaurant.

Sorprenentment, a l’Alba, sibarita d’ànima, gairebé tots els restaurants li han d’adaptar el menú quan els explica que no pot ingerir res que porti GMS. “No estem parlant només de restaurants asiàtics, sinó de locals molt variats i, fins i tot, d’alt nivell”, diu. El problema s’agreuja perquè, en alguns restaurants, ni tan sols els cuiners són conscients que fan servir aquesta substància, que moltes vegades surt de pots amb informació poc clara. “Fa un temps, en una braseria del Pirineu, vaig començar a trobar-me malament mentre menjava un arròs amb bolets i, quan vaig preguntar si portava GMS, em van respondre que no. Com que ja conec molt bé els símptomes que em provoca l’additiu, vaig demanar entrar a la cuina i hi vaig descobrir un pot de “pols de bolets” que portava força GMS, cosa que va desconcertar molt la cuinera”.

Encara que per principi intenta apartar-los de la dieta, l’Alba no nota molèsties quan consumeix algun producte industrial marcat amb el codi E-621 (denominació del GMS), però sí –i de manera exagerada- quan aquesta substància és als menjats preparats i plats de restaurant. “A més, com que parlem d’un realçador de sabor, el GMS serveix per a qualsevol mena de plat: des de caldos, fins a pizzes, passant per carns, arrossos, etc.” El GMS es pot arribar a trobar als plats més diversos i insòlits.

Què és i d’on ve el GMS

El GMS és un additiu alimentari que realça el sabor dels aliments i que es deriva de l’aminoàcid glutamat o àcid glutàmic. Aquest aminoàcid és un dels més abundants en la natura i compleix diverses funcions en el cos humà. No només el podem trobar en la majoria d’aliments sinó que també el fabriquen les nostres cèl·lules, perquè, en petites quantitats, és necessari per al bon funcionament de l’organisme.

El GMS és força biodisponible per a l’organisme humà i és aquesta rapidesa la que genera una reacció elevada en certes persones

El GMS és el producte del sodi i de l’àcid glutàmic. Té aspecte de pols cristal·lina, similar a la sal de taula o al sucre. Si bé no hi ha diferència química entre el glutamat en el GMS i el que trobem en els aliments de forma natural, el GMS és més biodisponible per a l’organisme humà, perquè no està atrapat en una proteïna que hagi de degradar-se en la digestió. I és aquesta rapidesa la que genera una reacció tan elevada en persones com l’Alba.

Estrictament, el GMS potencia el sabor umami dels aliments. En japonès, la paraula umami prové de la combinació dels termes umai (‘deliciós’) i mi (‘sabor’), i és el cinquè sabor bàsic que els humans poden sentir, a més del salat, àcid, amarg i dolç. L’umami es caracteritza per la seva capacitat per propagar-se per tota la llengua, persistir més temps que els altres sabors i promoure la salivació[1]. És, per tant, un sabor molt interessant a l’hora d’elaborar un plat.

Possibles conseqüències per a la salut: desacords basats en l’evidència

Perla Kaliman, investigadora al Center for Mind and Brain de la Universitat de Califòrnia (Davis) i professora del Màster en Nutrició i Salut de la UOC, ens explica que “el GMS actua com a neurotransmissor excitatori, és a dir que estimula les neurones per propagar el seu senyal”, i que “nivells excessius d’aquest provoquen excitotoxicitat. Això vol dir que, en grans quantitats, altera el funcionament neuronal i pot provocar neurodegeneració, d’aquí la inquietud sobre la seguretat del MSG en la indústria alimentària”.

Per altra banda, els organismes reguladors internacionals el consideren no tòxic en la dosi habitualment consumida. L’Administració de Medicaments i Aliments dels Estats Units (FDA per les sigles en anglès), el classifica com un ingredient “generalment reconegut com a segur”(GRAS). De fet, a hores d’ara, no hi ha quantitats màximes autoritzades per al seu ús en els productes alimentaris, encara que sí que es requereix que surti a les etiquetes.

Els problemes principals de salut que s’han vinculat a l’ús de GMS en aliments són danys neurològics, infertilitat, asma i obesitat

Els problemes principals de salut que s’han vinculat a l’ús de GMS en aliments són danys neurològics, infertilitat, asma i obesitat. Hi ha una forta controvèrsia entorn d’aquest tema i encara no hi ha resultats definitius. El 1996 el neurocirurgià Russell Blaylock va publicar el seu llibre Excitoxins: The Taste That Kills (‘Excitocines: El sabor que mata’), en el qual argumenta que les cèl·lules nervioses, fins i tot les del cervell, poden destruir-se pels efectes del GMS. No obstant això, també hi ha estudis que indiquen que la mateixa substància no hauria de tenir un efecte notable, perquè no aconsegueix travessar la barrera hematoencefàlica en grans quantitats[2].

El GMS també podria estar vinculat a problemes de sobrecàrrega i obesitat, i interferir en els mecanismes neuroendocrins que regulen la sacietat i la gana. Així mateix, el GMS generaria addicció i contribuiria, per aquesta via, a l’augment de la voracitat. Però aquí, un cop més, els resultats de l’evidència científica són contradictoris i gens definitius. Passa una mica el mateix amb la relació entre GMS i asma: alguns estudis que sí, d’altres que no.

Un problema amb el qual s’enfronten els detractors de l’ús del GMS és que “la majoria dels estudis sobre GMS s’han fet en animals amb dosis que superen abastament la ingesta diària mitjana que una persona pot tenir”, afirma Perla Kaliman.

risotto with cep edible mushrooms

Què podem fer si hi ha sensibilitat al GMS?

Més enllà que el debat entorn del GMS sigui encara obert dins la comunitat científica, hi ha persones que, com l’Alba, reaccionen al consum d’aliments que en contenen. La sensibilitat al GMS és real i la seva simptomatologia pot variar entre mal de cap, acceleració cardíaca, nerviosisme, tensió muscular, entumiment i/o formiguejos, debilitat, sufocacions, entre altres.

Xevi Verdaguer, psiconeuroinmunòleg i col·laborador d’Etselquemenges, ens explica que aquestes persones no poden metabolitzar el glutamat, fet que provoca que s’acumuli i generi problemes. Verdaguer ens dóna una pista interessant: l’origen podria ser genètic o, igualment, una carència de la vitamina B6. Aquest micronutrient, també anomenat piridoxina, és una vitamina que compleix diverses funcions fisiològiques a l’organisme, com degradar el glutamat. El que podria passar a aquestes persones és que tenen els nivells de vitamina B6 baixos i que, per tant, acumulen massa glutamat en l’organisme.

La B6 és una vitamina que es troba en moltíssims aliments, especialment en els de caràcter proteic. Com que és hidrosoluble, és més làbil i hem de vigilar que no es perdi, per exemple, en una aigua de cocció. Aquesta vitamina, a més, pot perdre’s amb la presa d’alguns medicaments, com els anticonceptius o els antidepressius, o també amb una alimentació a base de refinats. De totes maneres, amb una dieta equilibrada hauríem d’obtenir els nivells de vitamina B6 necessaris perquè pugui dur a terme les seves funcions. El valor establert com a quantitat diària recomanada (CDR[3]) per a la piridoxina és d’1,4 mg/dia en adults. Si prenem fruita tres cops al dia ja estaríem arribant a aquestes quantitats. També podem optar per complementar-la amb la forma activa: piridoxal-5-fosfat.

Aliments rics en vitamina B6

La B6 es troba en la majoria dels aliments. Els que són més rics en aquesta vitamina són el germen de blat, peixos, llavors (gira-sol), fruita seca (nou, avellana), all, carns. A continuació, alguns exemples d’aliments rics en vitamina B6[4].

vitaminab6_ets

A més d’assegurar una aportació suficient de vitamina B6 a través de l’alimentació, com a regla general i per precaució, hauríem d’evitar els aliments que vénen carregats de GMS. L’evidència científica encara no s’ha definit, però el sentit comú no pot supeditar-se als resultats dels estudis. En els productes envasats és més fàcil detectar el GMS perquè apareix amb la nomenclatura E-621, però i als restaurants? Ara que sabem que cada cop n’hi ha més que fan servir GMS per fer més gustosos el menjar, només queda preguntar sempre que demanem el menú i descartar els plats carregats d’aquesta substància innecessària i potencialment dolenta per a l’organisme. Hem de prendre el poder com a consumidors i exigir qualitat a l’hora de demanar un plat en un restaurant. El que fa el GMS en els aliments és exacerbar sabors que ja hi són i que es poden notar perfectament, a un preu que encara no sabem quin és en termes de salut. A la llarga, si tots demanem que no hi hagi aquest tipus d’additiu al nostre menjar, l’oferta no tindrà més alternativa que retirar-lo.

Us convidem a tots els que conegueu personalment un restaurant ecològic, saludable i que no faci servir glutamat monosòdic que deixeu un comentari a la part inferior de l’article per ajudar la gent a descobrir quins locals ofereixen garanties en aquest sentit.

[1] Umami Information Center, www.umamiinfo.com

[2] Leech, Joe. MSG (Monosodium Glutamate): Good or Bad? Abril, 2016.

Disponible a: <https://authoritynutrition.com/msg-good-or-bad/>

[3] Sobre les CDR, val la pena llegir l’article escrit per Jordina Casademunt, disponible a: <http://www.etselquemenges.cat/alternativa/aconseguir-una-nutricio-optima-2190>

[4] http://www.cun.es/chequeos-salud/vida-sana/nutricion/alimentos-ricos-vitamina-b6

El menú dels nens esportistes

$
0
0

ioga nens

En general, les famílies que practiquen esport solen alimentar-se de manera saludable, però fins i tot així és recomanable seguir algunes pautes, perquè l’exercici incrementa el requeriment de nutrients per produir energia, reparar les cèl·lules i mantenir sanes les funcions musculars. Per tant, un nen esportista necessita incrementar la ingesta de nutrients com el ferro, el calci i les vitamines B, C i E. De fet, una dieta equilibrada i saludable ja aporta aquests nutrients, però és important saber com hem de distribuir-los quan s’acosta el moment de la competició, per tal d’obtenir l’energia necessària.

Un nen en edat escolar entre sis i dotze anys amb una activitat normal necessita ingerir entre 1.600 i 2.200 calories diàries, mentre que un nen esportista o molt actiu físicament sol necessitar-ne unes quantes més. No obstant això, cada nen és diferent. Per això, és important tenir en compte la quantitat de temps i la intensitat de l’activitat física. En nivells competitius alts, amb una hora d’entrenament intens, els petits atletes poden cremar entre 500 i 700 calories, i amb dues hores poden arribar a perdre fins a 1.100 calories.

L’alimentació durant la competició

Els àpats dels dies de competició no han de ser gaire diferents dels que facin durant els dies d’entrenament. El més important és triar aliments saludables i energètics que permetin un bon rendiment i no causin problemes. Algunes pautes generals són:

  • Menjar tres hores o més abans de l’activitat. Es recomana un àpat ric en carbohidrats complexos (pasta, arròs, cereals) i una quantitat moderada de proteïnes baixes en greix (carns magres, peix blanc, ous, lactis, etc.), ja que el greix tarda més temps a ser paït i pot causar molèsties digestives.
  • Evitar els aliments molt rics en fibra o flatulents. Llegums, carxofes, espàrrecs, col, bròquil o verdura crua poden causar malestar estomacal i val més evitar-los o deixar-los per després.
  • Si han de menjar durant les tres hores abans de competir, n’hi ha prou amb un àpat lleuger que inclogui aliments alts en carbohidrats fàcils de digerir: entrepans petits, bastonets, galetes, fruita i fruita seca, suc o iogurt baix en greix amb mel per mantenir alt el nivell de glucogen.
  • Durant els trenta minuts posteriors a la competició, és recomanable recuperar-se amb líquids i carbohidrats més simples en forma de fruita, sucs, barretes energètiques, begudes isotòniques… Cal recordar que convé que passin dues hores abans de menjar més consistentment.

I si necessiten recuperar forces?

Durant un joc o l’entrenament, el més important és mantenir-se ben hidratats i no atipar-se. Però si es tracta d’un entrenament llarg o intens i necessiten energia, hem de pensar en aliments fàcils de portar, menjar i digerir. Evitarem els salats com els snacks de bossa, perquè el sodi que contenen afavoreix la deshidratació. Tot seguit us oferim algunes idees per menjar durant l’entrenament o la competició.

  • Fruita tallada o sencera. Plàtan, taronja, mandarina, meló, poma, raïm, kiwi, etc.
  • Fruita dessecada. Dàtils, orellanes, poma, figues, prunes…
  • Barretes energètiques. Poden ser de musli amb fruita seca o de sèsam i mel.

Bibliografia:

www.familyfitness.about.com; http://www.fmn.es/ene06/docs/ct/CT23feb07GN91.pdf

Més informació:

  • La alimentación y la forma física de los 5 a los 16 años / Nutrición deportiva para niños y jóvenes, Anita Bean, Ed. Tutor (http://www.edicionestutor.com/Tutor/home.aspx)

 

Mireia Marín
Dietista i experta en nutrició

CUINA DEPURATIVA PER AL FETGE

$
0
0

CUINA DEPURATIVA PER AL FETGE

El nostre cos és un sistema viu perfectament dissenyat per fer totes les seves funcions vitals de forma eficaç. No obstant això, quan l’alimentació és inadequada, mengem en excés o consumim alcohol i excitants generem gran quantitat de residus i toxines que dificulten el procés natural d’eliminació. L’exposició a substàncies químiques, la radiació, el sedentarisme i l’estrès també hi contribueixen, i fan que ens sentim cansats i ens predisposen a diversos problemes de salut.

Dedicar periòdicament uns dies a depurar l’organisme i ajudar-lo a recuperar la seva eficiència és molt important per mantenir una bona salut i benestar, no només físics, sinó mentals i emocionals.

Segons la medicina xinesa, la primavera és el moment ideal per a la depuració hepàtica, que ens ajudarà a eliminar els residus acumulats durant l’hivern i a entrar en la nova estació amb energies renovades. No oblidem que el fetge és l’òrgan més congestionat en l’home modern i un dels principals òrgans de depuració.

PROGRAMA

En aquest taller parlarem de:

  • Funcions principals que exerceix el fetge i el seu paper energètic.
  • Nutrients que necessita per exercir les seves funcions de forma òptima i en quins aliments podem trobar-los.
  • La importància dels aliments crus.
  • Aliments i begudes que perjudiquen la salut hepàtica i per què.

QUI

El taller va a càrrec d’Elena Carrió, Biòloga i xef al Natural Gourmet Institute for Health and Culinary Arts de NYC.

HORARI

Dimarts 14 de juny, de 16.30h a 21h.

PREU

75 € (68,50 € per a socis de la revista Etselquemenges.cat).

INCLOU

  • Dossier amb apunts teòrics i receptari amb informació sobre les propietats dels ingredients emprats.
  • Demostració i pràctica culinària amb aliments ecològics i de temporada.
  • Àpat-degustació de tots els plats preparats.

LLOC

Barcelona Cuina Natural
c/ Berlinès, 3 (Barcelona)

INSCRIPCIONS

inscripcio

Més informació a: inscripcions@barcelonacuinanatural.cat / 650 968 4733

ORGANITZA


Menús ràpids i nutritius per portar a la feina

$
0
0

Menús ràpids i nutritius per portar a la feina

Et preocupa l’alimentació però tens poc de temps entre setmana per preparar els àpats? Menges a la feina i estàs cansat de repetir sempre els mateixos plats? T’agradaria millorar la dieta habitual sense gaires maldecaps?

El ritme de vida modern, la falta de temps o la impossibilitat de tornar a casa a dinar entre setmana fa que sovint els àpats de migdia no siguin tan saludables o nutritius com voldríem. No obstant això, val la pena dedicar-los una mica de temps, ja que si ens alimentem bé obtindrem més energia i vitalitat, fet que ens permetrà dur a terme totes les tasques diàries amb menys esforç, tenir més claredat mental, capacitat de concentració i suportar millor els moments d’estrès.

PROGRAMA

En aquest taller aprendrem a preparar menús molt variats i atractius a partir de pocs ingredients que podreu fer servir per a diferents plats al llarg de la setmana. Us donarem consells i trucs per organitzar el rebost i tenir sempre a casa recursos per preparar àpats nutritius i complets en poc de temps i de manera fàcil. També parlarem de com transportar i conservar els aliments de forma òptima perquè arribin a la feina en bon estat.

QUI

El taller va a càrrec d’Elena Carrió, Biòloga i xef al Natural Gourmet Institute for Health and Culinary Arts de NYC.

HORARI

Dimecres 15 de juny, de 17.30h a 21h

PREU

65 € (58,5 € per a socis de la revista Etselquemenges.cat).

INCLOU

  • Dossier amb apunts teòrics i receptari amb informació sobre les propietats dels ingredients emprats.
  • Demostració i pràctica culinària amb aliments ecològics i de temporada.
  • Àpat-degustació de tots els plats preparats.

LLOC

Barcelona Cuina Natural
c/ Berlinès, 3 (Barcelona)

INSCRIPCIONS

inscripcio

Més informació a: inscripcions@barcelonacuinanatural.cat / 650 968 4733

ORGANITZA

logos

Lucía Gómez, experta en nutrició natural i professora de cuina saludable

$
0
0

Aquesta dona desprèn llum. Al seu blog, a les seves receptes, als vídeos que penja a Facebook i als seus cursos en línia. I d’ella ens va enamorar que, de totes les receptes boníssimes del receptari tradicional, sempre trobi la millor manera de seguir gaudint-ne i que siguin 100% sanes.

A Etselquemenges estrenem secció “Receptes versionades” amb la Lucía Gómez, exclusives per als socis. De moment ja hem après a fer mandonguilles sense els ingredients habituals però igualment delicioses, i hem trobat un substitut del cafè amb llet que, a més, porta cacau!

IMG_6520

Com i quan vas aprendre a cuinar?

Vaig aprendre a cuinar des de molt petita. Sempre m’ha agradat molt, molt menjar i, si vols alimentar-te bé, has de cuinar tu i no dependre de ningú més. Per mi és un dels grans plaers de la vida i sóc incapaç de menjar res que no m’agradi. Sempre he estat autodidacta i he recuperat moltes receptes de la meva família.

D'on ve l'interès pel menjar saludable?

Fa uns anys vaig començar a sentir-me molt cansada i un metge em va canviar l’alimentació. Vaig notar que tornava a néixer i un món nou s’obria davant meu, davant una forma nova de menjar. Em vaig enamorar d’aquest estil de vida, ple de vitalitat i d’una infinitat d’aliments nous. El que per a molts és un drama, per a mi va ser l’aventura de la meva vida. M’encanta descobrir coses noves i observar els canvis. El que més em va enganxar va ser la sensació de sentir-me bé després de cada àpat. És meravellós!

IMG_5321

Has fet estudis formals de cuina? I de dietètica?

No he estudiat res de cuina, però el meu somni tampoc és convertir-me en xef, ni de bon tros. La meva missió és ajudar la gent a cuidar-se, a menjar bé i, sobretot, a gaudir de l’alimentació. Per això els meus estudis estan més relacionats amb aquest vessant. Sóc coach nutricional i experta en nutrició natural i holística.

Quin va ser el primer plat que vas versionar? I quin és el teu plat versionat preferit?

Crec que tot en aquesta vida té un costat positiu i passa igual amb les receptes. Totes tenen una versió saludable i m’encanta adaptar-les. En aquesta vida no cal prescindir del que ens agrada sinó triar-ho en la seva millor versió. Els meus plats favorits versionats… Que difícil! Me n’agraden tants que no puc dir-ne un de sol. Si he de triar, em quedaria amb la pizza o les croquetes. Mare, que bo només de pensar-hi! I hi ha una versió sana d’aquests plats!

13245397_653015911520717_1213505317224353881_n

Què és el que no pot faltar a la cuina de la Lucía Gómez?

Sens dubte, el llevat nutricional. Hi estic enganxadíssima! També les llimones i la batedora. Sóc molt pràctica i m’encanten les màquines que em fan la vida molt més fàcil. Ah, i molta, molta verdura!

Com desenvolupes actualment aquesta passió per l'alimentació sana?

En aquest moment, faig cursos de cuina, tant presencials com virtuals a través del blog cocinandoelcambio.com. També faig xerrades, col·laboro en revistes i passo consulta com a coach.

IMG_6572

T'identifiques amb algun corrent d'alimentació?

Ui, no! No m’agraden gens les etiquetes, et tornen esclau d’aquesta religió. Jo crec que totes són bones: macrobiòtica, crudivegana, ayurveda, etc., encara que seria incapaç de ser tan estricta amb la meva dieta. Crec que, al final, et genera més estrès que res més, o com a mínim a mi. És important sentir-te lliure i adaptar l’alimentació al teu estil de vida i procurar treure els tòxics com el sucre, el blat, els lactis i reduir les proteïnes animals. Si m’hagués de definir en alguna, em quedaria amb la flexivegetariana. Ser flexibles ens relaxa i ens permet gaudir.

Quin és el teu restaurant favorit de Madrid? Per què?

En tinc molts que m’agraden. M’encanta Vega, Botanique i un de nou que acabo de descobrir: Olivia te cuida. M’agraden perquè tenen moltíssimes opcions i saben preparar les verdures com ningú. He dit ja que em fascinen les verdures?

IMG_6500

Un cuiner que t'inspiri?

Sens dubte, la meva àvia. Ella, amb dues cosetes, et feia viandes increïbles. Jo considero que les grans cuineres del món són les àvies, i la meva era la millor. Ara estic intentant recuperar les seves receptes però amb un toc més saludable, si és possible.

Estic intentant recuperar receptes de la meva àvia i donar-los un toc més saludable, si és possible

Quines altres aficions tens?

M’encanta la natura i els animals. Em vaig criar al camp, en una escola lliure, i quan hi sóc el sento realment casa meva. M’agrada la meva família, el meu company incondicional i els meus gats. Sóc tan feliç! També m’agrada viatjar i descobrir ingredients nous, a més de la fotografia i el cinema.

Tens algun somni per complir?

Cada dia quan em llevo en tinc com a mínim tres. Sóc somniadora com ningú. I m’entusiasmo amb les petites coses de la vida. Però si m’he de quedar amb “el gran somni” diria: poder ajudar més persones perquè, cada vegada, gaudeixin d’una alimentació més saludable. Crec que és l’eina perfecta per arribar a ser millors persones.

Soci: Clica aquí per veure les receptes de la Lucía Gómez i, si encara no ets soci, mira tot els avantatges de ser-ne. www.etselquemenges.cat /fes-te-soci

 

Nyàmeres en vinagre

$
0
0
Si us agraden les cebetes o cogombrets en vinagre, les nyàmeres us encantaran, perquè aporten un cruixent que fa “crec”. Es preparen com la ceba tendra, simplement amb vinagre i sal.

MENÚS RÀPIDS I NUTRITIUS PER PORTAR A LA FEINA

$
0
0

capcalera_menus_16

MENÚS RÀPIDS I NUTRITIUS PER PORTAR A LA FEINA

Et preocupa l’alimentació però tens poc de temps entre setmana per preparar els àpats? Menges a la feina i estàs cansat de repetir sempre els mateixos plats? T’agradaria millorar la dieta habitual sense gaires maldecaps?

El ritme de vida modern, la falta de temps o la impossibilitat de tornar a casa a dinar entre setmana fa que sovint els àpats de migdia no siguin tan saludables o nutritius com voldríem. No obstant això, val la pena dedicar-los una mica de temps, ja que si ens alimentem bé obtindrem més energia i vitalitat, fet que ens permetrà dur a terme totes les tasques diàries amb menys esforç, tenir més claredat mental, capacitat de concentració i suportar millor els moments d’estrès.

PROGRAMA

En aquest taller aprendrem a preparar menús molt variats i atractius a partir de pocs ingredients que podreu fer servir per a diferents plats al llarg de la setmana. Us donarem consells i trucs per organitzar el rebost i tenir sempre a casa recursos per preparar àpats nutritius i complets en poc de temps i de manera fàcil. També parlarem de com transportar i conservar els aliments de forma òptima perquè arribin a la feina en bon estat.

QUI

El taller va a càrrec d’Elena Carrió, Biòloga i xef al Natural Gourmet Institute for Health and Culinary Arts de NYC.

HORARI

Dijous 16 de juny, de 17.30h a 21h

PREU

65 € (58,5 € per a socis de la revista Etselquemenges.cat).

INCLOU

  • Dossier amb apunts teòrics i receptari amb informació sobre les propietats dels ingredients emprats.
  • Demostració i pràctica culinària amb aliments ecològics i de temporada.
  • Àpat-degustació de tots els plats preparats.

LLOC

Barcelona Cuina Natural
c/ Berlinès, 3 (Barcelona)

INSCRIPCIONS

inscripcio

Més informació a: inscripcions@barcelonacuinanatural.cat / 650 968 4733

ORGANITZA

logos

Ruca

$
0
0

És genial començar el dinar amb una amanida de brots verds que inclogui la ruca i altres verdures amargues com escarola, endívia o dent de lleó; també ravenets, germinats i xucrut. Segons la medicina tradicional xinesa, els amargs ens ajuden a obrir la gana i a fer la digestió, especialment dels greixos; a més, tenen afinitat pel fetge i ara és hora d’ajudar a depurar-lo.

La ruca creix de manera silvestre, per tant, és fàcil cultivar-la a casa. Podeu tenir un test i afegir-ne als plats. A l’enllaç hi ha un munt de receptes per incorporar-la! #sumanundenou

Receptes

Exclusiu per socis

Una recomanació de Lluca Rullan

Viewing all 3973 articles
Browse latest View live