Quantcast
Channel: Etselquemenges
Viewing all 3973 articles
Browse latest View live

L’agroturisme a Eivissa, la cara més connectada a la naturalesa

$
0
0

Agroturisme Eivissa

Agroturisme Can Lluc

Les instal·lacions solen ser masies o cases antigues reformades seguint criteris respectuosos amb la natura que els envolta. Aquestes finques proporcionen un contacte directe amb activitats agràries des de plantacions d’arbres fruiters, horts ecològics a espais dedicats a animals autòctons o de granja.

És una bona alternativa a les infraestructures massives, ja que les finques acostumen a acollir entre cinc i vint habitacions pensades per a parelles o famílies, i s’adapten a cada necessitat concreta.

A Eivissa hi ha més de trenta finques d’agroturisme repartides per tota l’illa. N’hi ha de diferents estils, però totes respecten l’entorn rural i pròxim a la natura. Concretament són cases construïdes abans del 1960, situades en una terra rústica, que combinen serveis d’allotjament i explotació agrícola, ramadera o forestal. La superfície mínima d’aquesta explotació ha de ser de 25.000m2.

Agroturismes a Eivissa

Can Martí

Can Martí és una finca tradicional eivissenca, situada al nord de l’illa, a prop del poble de Sant Joan. Va ser dels primers agroturismes d’Eivissa i la seva infraestructura ja deixa veure que és dels més autèntics que hi ha a l’illa. És al mig del camp i té casetes per a cinc famílies-parelles, terreny destinat als seus animals, i d’altres als seus cultius, tots produïts de manera ecològica i certificats.

Les casetes són molt acollidores i estan decorades amb un to rústic i reformades segons criteris ecològics. Totes respecten l’essència de la casa que hi havia en aquestes terres fa més de 400 anys, comprada fa uns 25 anys pels pares d’en Tom, el responsable d’aquest agroturisme. Algunes estan distribuïdes a prop de la recepció i d’altres més repartides per la finca; totes tenen cuina, sofàs, llits, lavabo, un espai de terrassa creada per a la natura i zones per poder descansar.

Can Martí recepció i habitacions

Recepció i habitacions de Can Martí

Hi cultiven ametllers, garrofers, altres arbres fruiters i oliveres, i fan el seu oli per a ells i els clients amb el trui de Ses Escoles. També tenen un hort amb maduixes, una zona denominada “mandala” amb plantes aromàtiques i medicinals, una caseta per a gallines, que passegen per la finca i els proporcionen ous frescos, i espais per a oques, ases i ovelles que pasten feliços alhora que netegen el camp.

Tenen molt en compte la biodiversitat de la terra i respecten el medi ambient. Per això tenen un sistema que recupera l’aigua dels sostres i de la zona i la sotmet a un procés amb diverses etapes i filtres que atrapen el greix que pugui circular-hi i la deixa apta per als arbres. Aquest sistema conté estancs i filtracions, entre d’altres, que casen amb la naturalesa, i creen ecosistemes per a granotes, peixos, insectes i plantes.

A més, el 50% de l’energia de la finca s’aconsegueix a través de les plaques solars. La gran part de l’aigua calenta prové de les plaques tèrmiques que també tenen dins la finca.

Can Martí hort ecològic i naturalesa

Espais de vegetació a Can Martí

Com que cada apartament té cuina, no ofereixen serveis de menjar, però tenen una botiga amb tot tipus de productes ecològics, la seva fruita, verdura, melmelades casolanes i productes de comerç just.

També ofereixen serveis de massatges que s’han de demanar amb un dia d’antelació; a més, tenen un hammam, un tipus de bany turc que consta d’una dutxa i d’una sala que s’omple de vapor. L’objectiu és relaxar-se i poder netejar la pell gràcies a un sabó especial i a uns guants que proporcionen un efecte exfoliant.

El més característic és la piscina, que és al mig del camp i té una estructura adaptada a la naturalesa. També es pot fer una petita excursió seguint un camí que va al poble més proper, Sant Joan de Labritja.

Can Martí botiga, piscina

Botiga ecològica, hammam i piscina natural a Can Martí

Seguint aquesta dinàmica de Can Martí, trobem agroturismes com Ca n’Escandell, Ca na Joaneta, entre d’altres.

Can Lluc

La finca de Can Lluc té una història familiar darrere que va començar amb l’avi d’en Lucas, responsable d’aquest agroturisme tan acollidor, amb un tracte pròxim i familiar molt agradable.

S’hi poden allotjar tant parelles com famílies nombroses, ja que les habitacions estan pensades per fer front a tot tipus de demanda. A més, cada habitació té un estil diferent, des d’una habitació més rústica però a l’hora moderna, o directament moderna envoltada de natura. Gran part tenen terrassa i la natura és present a tot arreu.

Can Lluc recepció i habitacions

Recinte i habitació de Can Lluc

Té una zona d’spa amb massatges, sauna, gimnàs i altres serveis, sala de reunions i un parc per a nens; també piscina, bar i una zona de sofàs a sobre del restaurant principal. A més, en els seus terrenys, on cultiven vinyes de moscatell, un hort ecològic i olivers que els permeten produir el seu oli, hi ha zones de descans amb gandules o zones de pícnic amb taules i cadires perdudes per la finca. Així, es pot gaudir de la vegetació i de la natura amb serveis excel·lents.

Hi ha dos restaurants: un de pensat més aviat per als esmorzars, i l’altre, més gran, per als àpats principals i tot tipus d’esdeveniments. Els plats d’esmorzar solen a ser a base de fruita, formatge local, pa, embotits i una carta amb l’ou com a protagonista. Els plats del restaurant principal, que apareix a la Guia Michelin, es caracteritzen per una cuina elaborada i de bon nivell.

Tot el que tenen és producte local; ja que els horts més propers els subministren gran part de les taronges, hortalisses i verdures.

Can Lluc vegetació i restaurant

Vegetació i restaurant de Can Lluc

Altres agroturismes que segueixen aquest estil de Can Lluc són Ca Sa Vilda Marge, Can Curreu, Can Domo, Can Fuster, Can Guillem, Can Pardal, Can Pere, Can Planells i Can Gasí, que té certificació ecològica.

Ca n’Arabí

Ca n’Arabí està situat al centre d’Eivissa, però allunyat del soroll de la ciutat, i molt a prop de la natura per poder descansar tranquil·lament. No s’hi sent cap soroll, només els ocells que passegen pel recinte, que té més de quatre mil tarongers, llimoners i mandarins.

Ca n'Arabi

Recinte i terrassa de Ca n’Arabí

S’hi pot anar tant en parella com en família. Té habitacions grans, acollidores, a les quals s’hi poden posar més llits, si cal. A més, totes les habitacions tenen noms d’arbres diferents que hi ha al recinte i estan decorades en funció d’això. També hi ha una piscina envoltada de natura, serveis d’spa, massatges i activitats. La finca està comunicada amb Can Jaume, un altre agroturisme que segueix la mateixa filosofia (arribar, desconnectar i despreocupar-te, ja que proporcionen molts serveis).

Culinàriament, serveixen esmorzars, dinars i sopars, que fusionen la cuina mediterrània i asiàtica. Fan el possible perquè tots els productes siguin locals.

Els esmorzars inclouen fruita, pastes, ous durs, musli i altres opcions que es poden demanar al cuiner com un açai bowl, sucs naturals i plats amb tot tipus d’ous, com els Benedict. Pel que fa als dinars i sopars cal demanar-los amb antelació, ja que el nombre de taules és reduït; tot i això, l’any que ve tindrà un restaurant especialitzat en carn.

Ca n'Arabí esmorzars, habitació i piscina

Esmorzars, habitació i piscina de Ca n’Arabí

Seguint el mateix estil de Ca n’Arabí, hi ha agroturismes com Can Jaume, Atzaró, Ca na Xica, Can Gall, Can Talaias, Pure House, entre d’altres.

 

Ibiza Illes Balears  Especial agraïment al Portal Oficial de Turisme d’Eivissa (Ibiza Travel)

 

Mireia Galtés IIMireia Galtés
Graduada en Publicitat i relacions públiques, Dietista i bloguer a Lemon’s Secrets.

 


Gastronomia tradicional i amb història

$
0
0

Aquí us n’expliquem els més típics i coneguts:

Amanida pagesa

És un plat tradicional que busca incloure el millor de l’horta d’estiu. Es tracta d’una amanida elaborada amb patates, pebrot escalivat, tomàquet, ceba, olives i, a més, segons el restaurant també hi afegeixen anxoves, peix sec, tonyina o ou dur. Tot amanit amb un bon raig d’oli d’oliva verge de la terra. És un plat molt senzill però amb un gust intens i agradable al paladar.

L’amanida pagesa es pot tastar en molts restaurants típics  d’Eivissa, com per exemple, al restaurant Ses Escoles, situat al quilòmetre 9,8 de la carretera Eivissa-Portinatx, del qual parlem en l’article “Turisme i activitats per fer a Eivissa” en referència a la seva producció d’olis ecològics.

amanidapagesa

Bullit de peix i arròs a banda

Es tracta d’un plat típic que cuinaven antigament els pescadors. Sortien a pescar al matí i els peixos que agafaven els bullien amb patata, algunes verdures i espècies, com el safrà, que li dóna aquesta tonalitat groga tan característica. Després, per aprofitar el brou del bullit, se solia fer un arròs caldós, també anomenat arròs a banda. És un plat molt senzill, autèntic i deliciós que actualment ja fan la majoria de restaurants típics de l’illa.

Un dels llocs més coneguts on preparen el bullit de peix i l’arròs a banda és El Bigotis, un restaurant molt autèntic i pintoresc situat en una caleta vora la Cala Mastella. De fet, aquests són els únics plats que preparen. El restaurant disposa de dos torns; el primer és cap a les dotze, quan serveixen peix a la planxa i amanida, i, el segon és a les dues, quan es pot tastar el bullit de peix i l’arròs a banda. Es tracta de plats únics que es preparen per a tothom igual i de forma casolana. Tot es cuina a l’exterior amb una gran olla i un bon foc de llenya, i els comensals, des de les taules, poden seguir tot el procés. És una experiència molt autèntica; no us la perdeu! Això sí, cal fer reserva amb antelació, ja que l’èxit del restaurant fa que a l’estiu hi pugui haver fins a dues setmanes d’espera.  Per a reserves cal trucar al 650 797 633 d’11 h a 13 h.

Bigotis i peix

Sofrit pagès

És un plat d’interior que antigament es preparava per Nadal, però que avui es cuina durant tot l’hivern a molts restaurants típics o especialitzats en carn. Es tracta d’un sofregit a base de pollastre, xai i embotits, acompanyat de patates i all. Un plat molt saborós i ideal per als grans amants de la bona carn.

Licor d’herbes

Es tracta d’una beguda elaborada a partir d’una base de diferents herbes; n’hi poden haver fins a trenta de diferents, com el fonoll, el romaní o la melissa entre moltes altres. Es deixen macerar durant diversos mesos i el resultat d’aquest procés es barreja amb anís dolç o sec. És un dels licors més tradicionals d’Eivissa.

Aquesta beguda s’acostuma a prendre després dels àpats, ja que les plantes que conté tenen propietats digestives, i es poden prendre fredes amb gel o al natural.

Greixonera

Juntament amb el flaó, són unes de les postres més típiques de l’illa. La greixonera és una mena de púding que tradicionalment es feia per aprofitar les ensaïmades del dia anterior. És, doncs, una recepta d’aprofitament elaborada amb ensaïmades seques, ous, llet, sucre, llimona i canyella. Cal dir que el sabor és molt suau i agradable.

Segur que molts us estareu preguntant d’on surt el nom d’aquestes postres. Doncs del recipient on es prepara. Una greixonera és una cassola de fang típica eivissenca que es fa servir per preparar diferents receptes dins la gastronomia tradicional de l’illa.

Actualment, la majoria de restaurants amb plats típics de l’illa també ofereixen aquest dolç tan original.

Flaó

Són les postres més conegudes dins la tradició gastronòmica d’Eivissa. Es tracta d’un pastís circular elaborat amb formatge fresc de cabra, ous, sucre i menta, un contrast molt peculiar, però deliciós, que desperta tots els sentits.
L’ingredient més important d’aquest dolç és el formatge fresc de cabra, motiu pel qual és molt important que sigui de bona qualitat i provingui de cabres alimentades fisiològicament. 

És un dolç popular que antigament es preparava per Pasqua, ja que eren dies en què abundaven els ous i el formatge fresc. Actualment, es pot adquirir durant tot l’any i, fins i tot, se’n poden veure postres versionades, com la mousse de flaó que preparen al restaurant de l’Agroturisme Can Lluc.

Tot i això, l’autèntica recepta de flaó és la que us detallem a continuació:

Recepta del flaó autèntic

Per a la base:

  • 1 ou petit
  • 200 g de farina
  • 150 g de sucre
  • 1 c.s. de mantega
  • ratlladura d’una llimona
  • unes gotetes d’anís

Per al farcit:

  • 400 g de formatge de cabra fresc
  • 250 g de sucre
  • 3 ous
  • 5-6 branques de menta

Elaboració:

1. Preescalfeu el forn a 180ºC.
2. Unteu el motlle amb una mica de mantega
3. Barregeu tots els ingredients de la base i amasseu-los amb les mans.
4. En una superfície plana, afegiu un polsim de farina (perquè la massa no s’enganxi) i amb l’ajuda d’un corró aplaneu la massa. No ha de ser gaire fina per evitar que es trenqui.
5. Col·loqueu la massa de la base dins el motlle i acabeu d’ajustar-la bé amb les mans. Cal que quedi de manera que les parets quedin cobertes fins a la meitat. Reserveu.

Flao1

6. Piqueu les fulles de menta molt finetes.
7. En un bol, poseu tots els ingredients del farcit i amasseu. Cal fer-ho amb les mans i no amb una batedora o aparell per triturar, ja que volem que quedin grumolls petits de formatge.
8. Aboqueu la barreja sobre la massa de la base.
9. Decoreu amb unes fulles de menta per sobre i enforneu durant 45 minuts a 180ºC. Si en feu més quantitat, caldrà més temps de cocció; aproximadament una hora.

collage flao2flao7

Com podeu comprovar, és un dolç que porta una gran quantitat de sucre i farina blanca; és per això que, tot i que aquesta és la recepta original, hem volgut buscar una versió més saludable.
La Marina Ribas, eivissenca creadora del blog “Més que lletuga”, ens en proposa una versió amb blat xeixa, molt típic de l’illa, i sucre integral de canya.

flaó marina 2

Ingredients

Per a la base:
250 g de farina de blat xeixa integral
2 ous pagesos
70 g de sucre morè integral de canya
1 raig d’anís
10 g de llevadura fresca

Per al farcit:
300 g de formatge fresc de cabra i ovella ecològic
4 ous pagesos
200 g de sucre morè integral de canya
Una copeta d’anís
Unes fulles de menta
Elaboració:

Per fer la massa de la base:

1. En un bol gran, poseu  la farina i el sucre i ho barregeu tot. Feu un forat enmig i hi afegiu la llevadura.
2. Trenqueu els ous d’un en un i els aboqueu al forat on hi ha la llevadura juntament amb un rajolí d’anís.
3. Amb les mans, desfeu els ous i la llevadura perquè quedi tot integrat. Ha de quedar una massa compacta que es pot pastar amb les mans. Si queda molt eixuta hi podeu afegir un rajolinet d’oli d’oliva verge.
4. Quan hàgiu pastat la massa uns minuts, formeu una bola, la tapeu i la reserveu.

Per fer el farcit:

5. Amb les mans o amb l’ajuda d’un morter, esmicoleu bé el formatge.
6. Poseu-lo en un bol gran amb el sucre, els ous i l’anís. Amb les mans, heu d’anar desfent bé el formatge i intentar que tots els ingredients quedin ben mesclats. Ha de ser una massa gairebé líquida, que corri bé dins el bol. Per acabar, afegiu-hi unes fulles de menta tallades ben petites. Reserveu.

Muntatge del flaó:

7. Escalfeu el forn a uns 180-200ºC i unteu amb oli un motlle amb les vores ondulades.
8. Estireu la massa amb l’ajuda d’un corró. Ha de quedar d’uns 7 mm aproximadament. Estireu-la damunt el motlle i deixeu que agafi la forma. Amb l’ajuda dels dits, intenteu que quedi ben endins de les ondulacions i retalleu la que sobri per fora.
9. Aboqueu el farcit dins el motlle. Heu de procurar que sobri almenys un centímetre per sobre perquè, amb la calor, la base s’infla i sortiria el farcit per fora.
10. Decoreu la part superior del farciment amb unes fulles de menta.
11. Enforneu el flaó durant 20 minuts aproximadament. Per saber si està cuit, podeu punxar-lo amb un escuradents i, si surt net, és que el flaó està llest.
12. Deixeu-lo refredar a temperatura ambient dins el motlle unes hores i, quan estigui ben dur, desemmotlleu-lo.

 

Ibiza Illes Balears   Especial agraïment al Portal Oficial de Turisme d’Eivissa (Ibiza Travel)

 

Mireia Galtés IIMireia Galtés
Graduada en Publicitat i relacions públiques, Dietista i bloguer a Lemon’s Secrets.

Agricultura de proximitat, sostenible i ecològica a Eivissa

$
0
0

Granja de Can Pere Mussona

(al nord de Santa Eulària)

És una granja centrada a recuperar l’existència del porc negre, autòcton de les Illes Balears, tractat amb alimentació orgànica, en un espai considerable perquè visqui feliç, amb passió i compassió.

Granja Can Pere de Mussona - Ronnie i Verònica

Granja Can Pere de Mussona – Ronnie i Verònica

Es pot visitar i fer-hi una ruta per veure com viuen els porcs, les gallines, els cavalls, les ovelles i contemplar la plantació d’hort ecològic que tenen. És una bona oportunitat per conèixer les espècies autòctones i veure en directe com és una autèntica granja respectuosa amb els animals.

La Granja Pere Mussona va a càrrec d’en Ronnie, que va venir a l’illa per escriure, però les circumstàncies de la vida van fer que s’acabés fent càrrec de la granja. Concretament, tot va ser perquè tenia un porc com a animal de companyia i un dia va saber que era un dels 26 porcs negres autòctons que quedaven a l’illa. Sorprès, va tenir clar que havia de fer alguna cosa per preservar l’espècie. Per això va sentir que havia d’intentar fer créixer la raça, i gràcies a l’experiència en el sector ­­­–tenia una granja a la seva ciutat natal– s’hi va posar de seguida.

Granja Can Pere de Mussona - Ronnie i Verònica

Granja Can Pere de Mussona – Ronnie i Verònica

Actualment, té dues granges, que se centren a recuperar el porc negre, la carn del qual venen a restaurants locals per potenciar el comerç local i el projecte de “Sabors d’Eivissa”, que té l’objectiu de proporcionar productes de proximitat.

A més, tenen un programa educatiu per a les escoles, ja que volen fer el màxim per reconnectar els nens amb la terra i la natura. Els infants poden visitar la granja, on els ensenyen com crien els animals, com conreen la fruita i verdura, i es mouen per tot el terreny. També fan actes solidaris dins i fora de la granja per recaptar diners per als orfes dels pobles del costat.

Per tirar endavant tot aquest projecte rep l’ajuda de la Verònica, que també té un projecte de flors comestibles.

Granja de Santa Gertrudis

És una granja que produeix tot tipus d’espècies diferents de vaques que produeixen lactis i carn de bona qualitat. Es poden visitar tant les instal·lacions de la granja com la zona de producció d’elaboració de lactis (com llet, nata, mantega, iogurts i formatges), que es poden adquirir a la seva botiga i es troben fàcilment als supermercats de l’illa.

Granja de Santa Gertrudis

Granja de Santa Gertrudis

A la Granja de Santa Gertrudis també hi ha porcs negres eivissencs, criats de manera respectuosa i alimentats al màxim per tot el que dóna la granja. La carn es destina al comerç individual i també per a establiments de restauració que potencien el producte local.

És una granja molt ampla, amb les vaques distribuïdes segons el que poden donar, amb un espai per moure’s i, fins i tot, un terreny per pasturar.

Gairebé totes les gelateries de l’illa fan servir la llet fresca de quatre dies (no pasteuritzada UHT) per tal d’elaborar els seus productes amb la màxima qualitat i el greix saludable.

Can Musson

(Ctra. Santa Eulària Km 11, desviament Cala Llonga)

És una finca i granja-escola ecològica, situada a prop de Santa Eulària. La Maria és la quarta generació que porta la finca de Can Musson i se n’encarrega juntament amb set treballadors, que es reparteixen al camp, botiga i amb els nens. Tenen animals de raça autòctona com el porc negre, gallines, galls, cabres, conills, ànecs i paons reals.

Can Musson granja-escola

Can Musson granja-escola

Fan visites guiades a la finca, que té un terreny de plantes aromàtiques i medicinals, un hort ecològic i el terreny per als animals. A més, també fan tallers, que du a terme la Maria, que ensenya a fer el flaó, típiques postres eivissenques de les quals us parlem a l’article “Gastronomia tradicional i amb història”, pa artesanal i licors d’herbes, entre d’altres.

Sobretot ho han fet pensant en els més petits, perquè volen que es connectin amb la natura a través de l’hort, les plantes, de donar menjar als animals. Per aquest motiu s’hi pot anar tot l’any, a passar-hi l’estiu o una agradable tarda fent activitats, tallers i passejades per la finca.

Finca d’Es Xebel·lins

(Ctra. d’Eivissa a Ca Na Negreta, a la dreta cartell “Eco Shop”)

Darrere aquesta finca ecològica s’hi amaga una història captivadora. En Guillermo explica que va deixar la feina d’arquitecte per donar vida a tota la finca. Concretament, quan va tornar d’on s’havia instal·lat va veure tot el terreny desert, sense vida i va sentir que havia de posar-hi remei. “Tot el que li cal a la terra és paciència, perseverança i persistència; és la base. Es va haver d’adaptar al vent i a les terres arenoses; només calia treballar-ho per poder ser cultivat”. I així ho va fer, amb l’objectiu no només conrear tot tipus d’hortalisses per tenir un hort d’estiu i un d’hivern, sinó també per crear vida i un ecosistema que envoltés tota la finca.

Ses Xabel·lins - hort i botiga ecològica

Ses Xabel·lins – hort i botiga ecològica

Podeu visitar la finca i la botiga, on sereu vosaltres qui triareu i recollireu quins enciams, tomàquets, carbassons o altres hortalisses de temporada us voleu endur a casa. També podeu passejar per tota la finca, que acull una casa antiga, una bassa i un pou àrab, el recinte del qual està reconegut com a monument nacional declarat per la UNESCO.

Guillermo i Masia de Ses Xebel·lins

Guillermo i Masia de Ses Xebel·lins

A llarg termini, també està pensant crear un projecte per poder fer visites a escoles i que els infants vegin d’on surten les hortalisses, que sàpiguen que no surten dels prestatges dels supermercats.

Es Xebel·lins forma part de la Cooperativa Ecofeixes, en què els pagesos s’encarreguen de vendre les hortalisses a botigues locals, per potenciar al comerç de proximitat i ecològic.

També s’hi pot fer una estada com a voluntari: treballar al camp a canvi de quedar-se a dormir i menjar. D’aquesta manera, els voluntaris aprenen, connecten amb la naturalesa i s’omplen de tota la vida que envolta l’ecosistema de la finca.

“Sabors d’Eivissa”, projecte per impulsar els productes de proximitat

Totes aquestes granges participen dins del projecte “Sabors d’Eivissa”, distintiu que neix gràcies a la Fundació de Promoció Turística d’Eivissa per identificar els restaurants que aposten per productes i sabors tradicionals d’Eivissa com a base de la seva cuina, independentment que les receptes siguin tradicionals o més innovadores.

Quan un establiment obté el segell de “Sabors d’Eivissa” agafa el compromís d’utilitzar productes locals i d’incorporar a la carta alguns dels plats més típics de l’illa. Així es volen impulsar els productes autòctons de l’illa com la pebrera blanca i la patata vermella, els embotits, l’oli d’oliva, el pa pagès, el vi, el licor d’herbes, i altres ingredients d’elaboradors d’Eivissa, com la farina de garrofa, melmelada o sal, entre d’altres.

Actualment hi ha més de cinquanta restaurants amb el distintiu “Sabors d’Eivissa”, entre els quals trobem el destacat Lips Reartes, el restaurant d’alta gastronomia del xef David Reartes.

Amb una estrella Michelin, Lips Reartes és un restaurant que fa servir un 80% de matèria primera local i sempre tenint en compte la temporalitat dels productes. A més, intenta evitar l’ús de sal i sucres afegits, i els substitueix per productes més naturals com l’aigua de mar, les espècies, les plantes aromàtiques i les flors. D’aquesta manera es potencia el gust original de cada plat.

David a Lips Reartes

Xef David Reartes al seu restaurant Lips Reartes

Les flors són un ingredient molt característic del restaurant, les quals les treu del projecte Ibiza Púnica explicat a l’article “Turisme i activitats per fer a Eivissa”. A en David li agrada integrar-les dins els seus plats per obtenir sabors més aromàtics i intensos, ja que cada flor ofereix un color, una aroma i una personalitat diferent i característica. Al restaurant s’hi pot tastar, per exemple, una amanida de cranc reial amb flors, maionesa d’ous de salmó i zuke, una salsa japonesa; o aquestes exquisides postres fetes amb llet de cabra infusionada amb flors de lavanda, crumble de figues i gelat de mel.

Plats del Lips Reartes

Plats del Lips Reartes

A més del restaurant Lips Reartes, en David té un altre projecte que inaugurarà ben aviat. Sota el nom de Shawarma, el xef s’endinsarà dins la cuina de carrer i per endur, per tal d’oferir aquest plat tradicional turc elaborat amb productes de primera qualitat: un pa fet a mà i cuit en un forn de llenya, verdures de l’hort i carn o pollastre de pagès. A banda, hi haurà una versió vegetariana que inclourà falàfels. Es tracta d’un projecte que no només podrem trobar a Eivissa, sinó també a diferents ciutats del món.

D’aquesta manera, Eivissa està rodejada d’impulsors d’una agricultura respectuosa amb el medi ambient, potenciant el producte de proximitat des de l’inici fins al final de la trajectòria dels aliments i oferint idees innovadores amb tots ells.

 

Ibiza Illes Balears  Especial agraïment al Portal Oficial de Turisme d’Eivissa (Ibiza Travel)

 

Mireia Galtés IIMireia Galtés
Graduada en Publicitat i relacions públiques, Dietista i bloguer a Lemon’s Secrets.

Els top 8 restaurants saludables d’Eivissa

$
0
0

1. Wild Beets
(C/ Venda de Llatzer, 9, Santa Gertrudis de Fruitera)

Just entrant a Santa Gertrudis, hi ha un dels restaurants vegans més innovadors d’Eivissa: el Wild Beets, que va néixer impulsat per temes de nutrició i salut. És un local amb una terrassa per la qual passa una brisa càlida i un interior ampli, amb taules de fusta i un ambient agradable. Un cop per setmana hi fan música en directe, i a l’estiu, dos.

wildbeets8

Van començar servint només plats crudivegans, però després van decidir fer també plats cuinats. D’aquesta manera, la meitat dels plats de la carta són crudivegans, i l’altra meitat, cuinats. Elaboren tots els plats amb aliments ecològics i locals, i, a més, sempre fan coccions saludables. Tenen tot tipus de begudes nutritives, com els sucs cold pressed, batuts, liquats i begudes calentes especials com la Golden Milk, amb llet de coco casolana, cúrcuma, pebre, gingebre i canyella.
S’hi pot anar a qualsevol hora del dia i deixar-se sorprendre per esmorzars saludables i nutritius, i per dinars i sopars amb una gran varietat de plats principals que no deixen indiferent. Una cuina plena d’innovació i passió. Per exemple, es pot començar amb una sopa vietnamita amb tallarines de verdura i coco, continuar amb els rotllets de primavera i acabar amb un gelat de plàtan vegà. Si sou més atrevits, hi ha els raviolis de remolatxa amb formatge d’anacards, tacos vegans amb guacamole, hortalisses i salsa de cacau i un pastís superfoods sorprenent.

wildbeets

2. Out of Time
(C/ Jaume I, 2, Eivissa)

És un dels primers restaurants vegetarians d’Eivissa. És un lloc molt acollidor, decorat de tal manera que fa oblidar que és al centre de la ciutat. L’ambient és molt càlid, amb música de fons i amb missatges a les parets que recorden que el més important és ser feliç i riure, amb molt d’amor.
Van més enllà, i fan cursos de cuina, ioga, astronomia, entre d’altres. L’any que ve el restaurant tindrà un altre nom, infraestructures noves i moltes sorpreses més, tot i que serà al mateix lloc.

outoftime2

En Toni i la Sílvia van començar fent tes saludables i, com que la gent es trobava bé al local, van evolucionar fins a fer la transició a restaurant. Estan especialitzats en cuina vegetariana, vegana i crudivegana o tenen una carta plena de sucs, smoothies i tes de tot tipus, plats per compartir, principals i postres, com, per exemple, uns tacos crudivegans farcits de crudités acompanyats de guacamole i formatge d’anacards, o uns canalons de porro farcits de verdures. En aquest restaurant fan el possible perquè totes les hortalisses i altres aliments siguin de proximitat i, si pot ser, ecològics.

Out of time

3. Paloma Café
(C/ Can Pou, 4, Sant Llorenç de Balàfia)

A l’entrada del poble de Sant Llorenç hi ha el Paloma Café, un restaurant idíl·lic situat al costat del camp amb les taules sota els arbres per aïllar-se de la xafogor i crear un ambient molt agradable.

lapalomacafe4

La carta conté plats frescos que s’elaboren cada dia a partir de productes orgànics; i se’n fan per a tots als gustos, alguns amb pollastre, i d’altres, vegetarians o vegans. Ofereixen sucs i batuts de fruites i verdures, entrants per compartir –com hummus amb bastonets de pastanaga i coca casolana–, i plats principals més abundants. El que destaquen més són les amanides grans i completes com, per exemple, l’oriental amb mango, pollastre, brots i alvocat; la de fideus soba, verdures al forn, mango, anacards, gingebre, llima, tahina i xili; o la de falàfels. Totes, molt ben presentades i amb una aparença deliciosa.
Per acabar, si encara ens queda un foradet, podem demanar unes postres casolanes, com una original mousse vegana de coco amb fruita de la passió i pistatxos.

La paloma2El Paloma Café també disposa d’un local de menjar per endur que porta el nom de Picadeli, situat a Santa Gertrudis, del qual parlem en l’article “Menjar per emportar arreu de l’illa”.

4. The Skinny Kitchen
(C/ General Prim, 8, o Passeig del Mar, 20, Sant Antoni de Portmany)

Atenció, esportistes! Aquest és el vostre restaurant!
Amb el lema “Eat clean, rave dirty”, The Skinny Kitchen és un establiment que prepara plats nutritius alts en proteïnes i baixos en carbohidrats a partir d’aliments saludables. La seva filosofia es basa a oferir a la gent que vol cuidar-se àpats perquè pugui seguir fent-ho encara que mengi fora de casa.
A Eivissa tenen dos locals situats a Sant Antoni de Portmany –un al port (La Marina) i l’altre al centre– moderns i amb un ambient jove que convida a seure i a passar-hi una bona estona.

localskinny

Per esmorzar tenen una carta molt completa amb ous de pagès acompanyats de verdures o poché sobre una torrada de pa integral amb alvocat, o un bol d’açaí amb fruita i granola amb coco, chía, pol·len i mel, entre d’altres. Tot i això, el que destaca més són els pancakes o gofres de proteïna. No porten cap tipus de farina de cereals ni sucres afegits, sinó que estan fets amb proteïna whey i llavors de chía.
És molt important que la proteïna de sèrum de llet sigui de qualitat i, en aquest cas, The Skinny Kitchen està patrocinada per PhD, una marca de complementació amb una gamma de proteïnes d’alta qualitat. Tot i això, per elaborar els plats no només fan servir proteïnes d’origen animal, sinó que també podem trobar plats amb proteïna vegetal com llegums o quinoa, tal com mostren els protein bowls. En aquests plats, el comensal tria el tipus de proteïna que vol (vegetal o animal) i l’acompanyament, que sempre és una bona combinació de verdures. A més, si porten carbohidrats, sempre provindran d’aliments saludables com tubercles, llegums, fruita, civada o un bon pa de massa fermentada.

A més, també tenen una carta àmplia de sucs i batuts de fruites i verdures, i també de batuts proteics, que poden ser amb proteïna de sèrum de llet o amb crema de cacauet, llavors de lli, de chía o ametlles.

skinny

5. Passion Café

És un dels restaurants més de moda d’Eivissa i es troba en quatre localitats diferents dins de l’illa: Sant Josep, Eivissa (La Marina), Santa Eulària i Platja d’en Bossa. A més, Passion Café també té una botiga i juicery amb productes orgànics, menjar per emportar, sucs, batuts o cafès.
Tots els locals són amplis, molt acollidors i estan decorats amb molt de gust; les parets són plenes de cartells que transmeten missatges d’alegria i positivisme.

2passion4

Preparen tot tipus de plats: vegetarians, vegans, crudivegans, però també alguns amb peix i pollastre. N’hi ha per a tots els gustos. Fan sucs i batuts al moment, plats per compartir, grans amanides, plats principals més elaborats i postres casolanes.
Amb una carta molt àmplia, és un restaurant ideal per fer-hi un brunch. Tot i això, s’hi pot anar en qualsevol moment del dia, tant per esmorzar com per dinar o sopar.

passion

6. Natural Pau
(C/ Bella Vista, 3, Sant Antoni de Portmany)

A Sant Antoni de Portmany, trobem Natural Pau, un restaurant flexiterià que va néixer amb l’objectiu d’oferir qualitat en un entorn agradable. La caseta de fusta recorda un bar de platja, però amb la diferència que aquest es troba entre els arbres, i això fa que hi hagi un ambient tranquil i relaxat. A més, també tenen gandules perquè els comensals hi descansin.

1naturalpau

Destaquen els esmorzars de forquilla i ganivet. Es poden demanar torrades de tot tipus, ous de corral remenats amb alvocat, ceba o xampinyons, entre d’altres, i iogurts naturals amb fruita i musli. Tot això es pot acompanyar de sucs o batuts naturals a base de fruites i verdures.
Per a la resta d’àpats del dia ofereixen amanides, piadinas, pizzes i xauarmes farcits de vegetals amb carn, pollastre o peix.

Natural pau

7. Ecocentro
(C/ Venda sa Picasa, Santa Gertrudis de Fruitera)

Situat al poble de Santa Gertrudis de Fruiteria, hi ha Ecocentro, un restaurant vegetarià i ecològic amb un gran espai per poder prendre des d’un suc o batut fins a un menjar consistent. Tenen una gran terrassa, una part de la qual és sota un porxo, i l’altra, al seu jardí, on els arbres fan ombra, en què es pot gaudir d’un ambient relaxant i proper a la natura.
També hi ha un espai on fan activitats com ioga i altres esdeveniments amb música; i un parc per als més petits. A més, tenen botiga amb fruita i productes ecològics i cosmètica natural.

ecocenter2

En Jaime i la Cristina van començar amb Ecocentro a Madrid, però en veure la demanda creixent a Eivissa, es van aventurar a obrir en aquesta illa i ja fa un any que ofereixen una gran varietat de plats vegetarians, vegans, crudivegans i sense gluten.
Tenen un menú que va canviant cada dia (17 €) i una carta amb plats segons l’àpat que es vulgui fer: carta d’esmorzars i berenars, carta de migdia (13-20 h) i carta Gourmet (20-23 h). Hi podem trobar plats tan vistosos com: una luxúria d’espinacs, formatge de crema, vinagreta de mango i fulles verdes; nuggets de tofu orientals amb allioli de blat de moro; o una delícia de tiramisú de te verd matcha i gelat de festucs.

Ecocentro2

8. Auberginie
(C/ Sant Miquel, Km. 9,9, Sant Miquel de Balansat)

Als afores i nord d’Eivissa, hi ha un restaurant omnívor envoltat per la natura. Consta d’una terrassa fresca i càlida molt agradable amb un ambient i música chill out de fons. També tenen una botiga amb tot tipus de productes de proximitat, com sals i altres productes artesans, per exemple, bosses per anar a la platja.

6aubergine5

Serveixen un menú diari amb productes procedents de l’agricultura ecològica i d’animals feliços. Fan des d’un gaspatxo de remolatxa o una crema de moniato amb gingebre, fins a amanides plenes d’hortalisses de temporada i acompanyades de formatge de cabra o de carbassa, per exemple.

aubergine

A més dels top 8 restaurants que us proposem, també n’hi ha d’altres com Happy Carrot (C/ Ricardo Curtoys, 1 A, Santa Eulària), reconegut vegetarià ple de sabors innovadors.

Cal destacar les opcions de menjar saludable per emportar, que cada cop són més presents a l’illa, pensades per als que volen passar el dia fora, a la platja o a la muntanya, amb una opció saludable al costat. Picadeli, S’Hortet Verd i Biorganic són alguns exemples que trobareu explicats en l’article “Menjar per emportar arreu de l’illa”

Per tota l’illa hi ha molts altres tipus de restaurants que fan plats típics, com Ses Escoles, del qual parlem en l’article “Turisme i activitats per fer a Eivissa”, i més gourmet i d’alta gastronomia, com Lips Reartes, dins el projecte “Eivissa Sabor”, detallat en l’article “Agricultura de proximitat, sostenible i ecològica a Eivissa”.

 

Ibiza Illes Balears  Especial agraïment al Portal Oficial de Turisme d’Eivissa (Ibiza Travel)

Turisme i activitats per fer a Eivissa

$
0
0

Activtats per Eivissa

Activitats i visites a granges i horts sostenibles i ecològics

Cada cop hi ha més granges que miren de fer possible que els visitants puguin veure les seves instal·lacions i estar en contacte directe tant amb els animals com amb les hortalisses i altres plantes que cultiven. Visitar les finques, els estables, els camps, poder collir els aliments i fer tallers són algunes de les activitats que s’hi poden fer.

  • Granja de Can Pere Mussona (al nord de Santa Eulària)

Granja que es pot visitar per veure com viuen els porcs negres eivissencs, les gallines, el cavall, les ovelles i contemplar la plantació d’hort ecològic que tenen. És una bona oportunitat per conèixer les espècies autòctones i viure en directe com és una autèntica granja respectuosa amb els animals. Se centra a recuperar l’existència del porc negre, autòcton de les Illes Balears, del qual parlem més detalladament en l’article “agricultura de proximitat, sostenible i ecològica a Eivissa“.

  • Granja de Santa Gertrudis

Granja on s’elaboren tot tipus de lactis i que té una botiga i unes instal·lacions que es poden visitar per tal de conèixer tot el procés: des de la cria de les vaques fins a la producció de tot tipus de lactis com llet, nata, mantega, iogurts i formatges, que es poden adquirir a la seva botiga i que es troben fàcilment als supermercats de l’illa. Més informació a l’article “agricultura de proximitat, sostenible i ecològica a Eivissa“.

  • Granja Can Musson (Ctra. Santa Eulària, Km 11, desviament Cala Llonga)

Granja-escola ecològica de la qual parlem a l’article “agricultura de proximitat, sostenible i ecològica a Eivissa“. que fa visites guiades a la finca, amb un terreny de plantes aromàtiques i medicinals, un hort ecològic i el camp amb els animals. A més, fan tallers, dels quals s’encarrega la Maria, que ensenya a fer el flaó, típiques postres eivissenques (podeu trobar la recepta a l’article “gastronomia tradicional i amb història“, pa artesanal o licors d’herbes, entre d’altres.

  • Finca d’es Xebel·lins (Ctra. d’Eivissa a Ca na Negreta, a la dreta cartell “Eco Shop”)

És un hort ecològic amb botiga pròpia on es pot visitar i aprofitar per fer una volta per tota la finca, que està envoltada d’horts i ecosistema. Com a tret diferencial, és l’usuari qui tria els enciams, tomàquets, carbassons o altres hortalisses de temporada a l’hort ecològic. També es pot passejar per la finca, amb una casa antiga, una bassa i un pou àrab, el recinte del qual està reconegut per la UNESCO com a monument nacional.

Granges Eivissa

Aquestes quatre finques s’expliquen amb més detall a l’article “agricultura de proximitat, sostenible i ecològica a Eivissa“.

Visitar i tastar innovacions culinàries amb flors d’Ibiza Púnica Delicatessen Floral

És un projecte impulsat per la Isabel, que conrea flors comestibles i aromàtiques amb finalitats culinàries, sobretot per a restaurants de l’illa. Té un terreny dins de la finca Can Sastre, amb flors com calèndula, lavanda, clavells, entre d’altres, que formen una parcel·la plena de colors, on es respira molta vida i tranquil·litat. Les cultiva tot l’any i cada dia va a la finca a collir-ne per tal de netejar-les, envasar-les i enviar-les als restaurants.

Ibiza Púnica

L’objectiu d’Ibiza Púnica Delicatessen Floral és crear una fauna sostenible, sense adobs químics gràcies a les mateixes flors i plantes. Així, les flors, a part d’acompanyar els àpats, són una trampa per a plagues i altres insectes.

Podeu visitar les instal·lacions trucant al telèfon 630 555 126. Més endavant té pensat crear activitats pensades per a infants d’escoles de l’illa per tal de promoure l’ús culinari de les flors i mostrar totes les propietats medicinals que tenen perquè deixin de ser vistes com una simple decoració.

A la cuina, es poden fer servir com a ornament o integrar dins del plat, com fa en David Reartes al seu restaurant Lips Reartes, que surt a l’article “agricultura de proximitat, sostenible i ecològica a Eivissa.

Flors Isabel

Degustació i visita a l’oleoteca i ecològica i restaurant Ses Escoles

Ses Escoles està formada per l’oleoteca de Can Miquel Guash, que es pot visitar i veure les 2.500 oliveres que la formen, i el mateix restaurant de Ses Escoles, que fa plats típics de l’illa i innovacions pròpies elaborades sempre amb els seus olis de premsada en fred.

Ses Escoles abans va ser una escola per als nens dels pobles del costat; d’aquí ve el nom. Conserva l’essència –encara conserva diferents retrats dels nens que anaven a classe–, però ara és un local modern, tot i que manté l’arquitectura i les estructures antigues de cada part de l’escola. Concretament, “cada part del restaurant és un punt de l’escola que volem recordar com, per exemple, l’habitació del mestre o el menjador escolar, entre d’altres” comenta en Miquel, el xef del restaurant.

Oleoteca Ses Escoles

Can Miquel Guasch és una finca antiga que produeix els seus propis olis a partir d’oliveres antigues i noves amb varietats com arbequines i empeltre, varietat de l’illa. Tota la producció és ecològica, amb el segell que ho avala. No usen pesticides ni herbicides de síntesi química, i fan servir adob verd i tot el que està permès dins de l’agricultura ecològica per tal de prevenir i fer front a les plagues i ser respectuosos amb el medi ambient, els propis arbres i els agricultors. Concretament, cada mes hi va un enginyer agrònom a comprovar l’estat dels arbres i, si hi ha cap problema, el solucionen de manera ecològica. A més, recullen les olives a mà, sobretot les arbequines, que són les més delicades. Tanquen el cercle, ja que aprofiten tot el que es pot treure dels olivers: del pinyol d’oliva en fan combustible i les pellofes són compost orgànic i per als cavalls.

Van obrir l’oleoteca com un punt de trobada per descobrir i conèixer la cultura de l’oli d’oliva. “Era important donar importància a les oliveres perquè, en realitat, tota la infraestructura i el que l’envolta ha sortit d’un arbre” comenta el xef Miquel del restaurant Ses Escoles.

També tenen una botiga amb tot tipus de productes locals, fets a l’illa, seguint la mateixa filosofia que volen transmetre tant amb els olis de Can Miquel Guasch com amb els plats servits a Ses Escoles. Hi tenen sals d’Eivissa, cerveses artesanals, licors d’herbes típiques de l’illa, llibres sobre Eivissa i melmelades casolanes fetes amb arbres fruiters de proximitat.

En aquesta botiga, també hi ha totes les varietats d’olis que produeixen. El món dels olis a Can Miquel Guasch s’adapta a tots els paladars, gràcies als quatre productes que tenen:

  • Arbequina: fa un oli afruitat, no és astringent ni picant. És suau i combina perfectament amb amanides. Té un punt de gust “verd”; recorda l’herba fresca. Molt fresc.
  • Picual: és més consistent, astringent, picant i un pèl més amarg. Té un gust fort que combina amb el plat típic de pa amb oli, acompanyat d’embotit i formatge; una proposta més atrevida és incorporar-lo a les postres.
  • Coupage: és una mescla d’arbequines, picual i empeltre (varietat autòctona de l’illa, la producció de la qual varia segons l’any). Té un sabor neutre, més agradable i combinable amb tot tipus de plats.
  • Selecció: és el resultat de la mescla d’olives dels pagesos de la zona, que donen les olives a la finca des de fa anys, quan les famílies nombroses cada cop marxaven més a ciutat, i hi va haver un excedent, que els va fer arribar a un acord amb Can Miquel Guasch.

Els tres primers olis estan certificats de producció ecològica, ja que estan cultivats a la seva finca. En canvi, els de selecció, com que es cultiven en altres finques de confiança, no poden verificar si són del tot ecològics o no.

Oleoteca Ses Escoles

Visitar mercats típics i artesanals

Las Dalias és dels mercats hippies més famosos de l’illa. És la carretera de Sant Carles, Km. 12 i s’hi pot anar tot el dissabte a partir de les deu del matí; dilluns i dimarts a partir de les set de la tarda, i els diumenges d’agost també a partir de les set de la tarda.

Hi ha botigues de roba hippy, artesanal i autèntica d’Eivissa; també tot tipus de bijuteria, joies fetes a mà i d’altres amb pedres com la turquesa. Pel que fa al menjar, hi ha melmelades i productes artesanals i de proximitat. A més de tot tipus de detalls fets a mà.

També hi ha mercats d’artesanies com el de Sant Joan de Labritja i el de Cala Llenya, que destaquen per les seves paradetes originals, artesanals o de segona mà.

Las Dalias

Visita i degustació a la bodega Can Rich

Darrere del celler Can Rich hi ha una història familiar que comença l’any 1995, quan el pare d’en Joan i ell mateix van començar preparant la terra per tal de poder fer la primera collita de vi blanc i negre l’any 2000, tot de producció ecològica. Ara tenen moltes varietats: moscatell autòcton i no autòcton, tempranillo, merlot i cabernet per al negre; i malvasia i chardonnay per al blanc.

És possible visitar tot el terreny ple de vinyes i fer rutes guiades –que cal concertar amb antelació– per les instal·lacions durant les quals expliquen tot el procés de l’elaboració dels vins, mostren els bidons i també el celler amb les bótes de roure francès i americà, i acaben fent una degustació dels seus millors vins.

Tenen dues finques; una té disset hectàrees de vinya, i dues d’oliveres, i l’altra a la inversa. Tot es cultiva de manera ecològica. En Joan ens confirma que, tot i ser un treball més laboriós, a la llarga és molt més rendible, ja que prevé molts més contratemps.

També formen part del projecte “Eivissa Sabors” per potenciar els productes locals i, sobretot, la feina ben feta que fan per promocionar el producte local de l’illa.

Can Rich

Botigues ecològiques

  • Natural Living
  • Ciutats com Sant Antoni i Santa Eulària són plenes d’herbolaris
  • S’Hortet Verd
  • Veritas

 

Ibiza Illes Balears Especial agraïment al Portal Oficial de Turisme d’Eivissa (Ibiza Travel)

Carpaccio bronzejat radiant, amb vinagreta de pistatxos

$
0
0

IMG_8104La carabassa és rica en betacarotè, un pigment que contenen els vegetals de color taronja, vermell i groc del grup dels carotenoides, components antioxidants que se situen al costat de la melanina a les capes externes de la pell i li aporten coloració a més de protegir-la dels radicals lliures. A més, els betacarotens són precursors de la vitamina A, una de les vitamines essencials necessària per a la formació correcta d’ossos, el bon estat de la pell, de la vista, formació de glòbuls vermells i reparació de teixits i mucoses.

El carabassó és molt lleuger, i per això és ideal per a estómacs delicats i actua sobre el sistema digestiu com a emol·lient, refrescant i sedant. Hi ha un hàbit molt generalitzat de considerar el carabassó com a verdura gairebé exclusiva per a guarnicions; no obstant això hi ha moltes receptes en què pot lluir com a ingredient principal. La polpa del carabassó té un sabor subtil i resulta refrescant i molt agradable al paladar, ideal per consumir en cru.

El carabassó, a més, té una molt bona quantitat de vitamines excel·lents per a la bona salut i aparença de la pell. Conté un 93% d’aigua i està compost per enzims i vitamines A, B1, B2, B3 i C, com a mineral principal té el potassi, i en menys quantitat calci, fòsfor i ferro. Aquests nutrients es troben sobretot a la pell, per la qual cosa cal procurar consumir-lo tan ferm i fresc com sigui possible i sobretot de conreu ecològic.

IMG_8123Recomano aromatitzar aquest tipus de verdures crues de sabor suau amb herbes fresques i condiments suaus per complementar-les sense destruir-ne les propietats, que són molt delicades. Per a l’amaniment he preparat una barreja de pistatxos torrats amb alfàbrega picada. M’encanta el sabor dels pistatxos i m’agrada saber que aporten moltes propietats com la vitamina E, que queda molt bé en aquesta recepta pel seu poder antioxidant i perquè és l’encarregada de mantenir la integritat de la pell, protegint-la dels rajos UV i donant-li defenses suficients per prevenir l’envelliment prematur i el càncer de pell.

Menjar pistatxos, a més, pot prevenir la diabetis tipus 2, ja que conté fòsfor, important per convertir les proteïnes en aminoàcids i ajudar a balancejar els nivells de glucosa. Una tassa de pistatxos té el 60% de la quantitat diària recomanada d’aquest mineral.

Totes les herbes aromàtiques tenen un propòsit ja sigui culinari o medicinal, però el cas de l’alfàbrega és especial. Durant milers d’anys s’ha fet servir en la medicina ayurvèdica i és venerada com la “reina de les herbes”, a més de ser considerada com una planta sagrada digna d’adoració. Els beneficis de l’alfàbrega sagrada inclouen, entre d’altres, l’augment de la sensació de benestar, l’augment de la funció immune i la prevenció de moltes malalties.

IMG_8131Experimenteu els beneficis de l’alfàbrega sagrada fent-la créixer a casa; la seva aroma us aixecarà l’ànim i el seu sabor peculiar donarà un toc especial als vostres plats; com en aquesta recepta, que espero us faci sentir més vius i radiants que mai.

La recepta

Ingredients per a 2 persones:

  • ½ carabassa
  • 1 carabassó

Amaniment:

  • Pistatxos
  • Oli de carabassa verge extra bio
  • Suc de llimona
  • Fulles d’alfàbrega
  • Sal i pebre

Preparació en 2 passos:

  1. Talleu finament el carabassó amb la pell i els trossos de carabassa i disposeu-los en una safata de forma alterna.
  2. Per preparar la vinagreta piqueu en un morter els pistatxos i torreu lleugerament en una paella sense oli; piqueu les fulles d’alfàbrega finament i afegiu la resta d’ingredients. Regueu el carpaccio generosament i deixeu macerar una mitja hora abans de servir.

Que en gaudiu, Molta salut!

Per què la Vitamix és la reina de les batedores?

$
0
0

CS-Black-Apple-Ice-Cream-64oz-Intl

Ja hem parlat més d’un cop de com n’és d’important triar bé els estris de cuina si volem cuidar la salut. Una vegada més no es tracta només de quins aliments mengem, si no de com els combinem i com els cuinem, de manera que la seva manipulació sigui tan natural com sigui possible per no fer-ne malbé els nutrients i alterar-ne al mínim les propietats. Per això val la pena invertir en aparells saludables d’alta qualitat, que ens durin molt de temps i que ens assegurin una manipulació neta i també la màxima conservació dels fitonutrients. I per quin comencem?

Avui volem parlar-vos d’una de les estrelles de la cuina crudivegana que no pot faltar a la cuina de tot bon rawer: la batedora. Una bona batedora ha de permetre barrejar, batre, tallar, picar, triturar, moldre i, fins i tot, cuinar. Trobareu moltes batedores, de moltes potències, funcionalitats, preus i qualitats diferents, però segurament la Vitamix pujaria al podi de tot xef. Per què?

La Vitamix és  la màquina que més t’ajudarà a incloure vegetals crus en el dia a dia i, per tant, que incrementarà la teva salut“, Elka Mocker

L’Elka Mocker, health coach nutricional, creadora de receptes i del blog LalaKitchen.com i col·laboradora d’Etselquemenges, recomana sempre la Vitamix a tothom que li pregunta quina màquina hauria de comprar per començar a fer més receptes saludables. L’Elka la recomana perquè, gràcies a la seva potència i barra pressionadora, “es poden fer moltes preparacions sense que quedi ni un sol grumoll. Això la converteix en la màquina que més t’ajudarà a incloure vegetals crus en el dia a dia i, per tant, que incrementarà la teva salut. A més, com que ho fa tot tan de pressa i amb un resultat espectacular, la motivació per seguir utilitzant-la i, per tant, consumir més vegetals és imparable”.

Versatilitat

La possibilitat d’utilitzar la Vitamix a diferents velocitats, mitjançant selector de velocitat o bé a velocitat turbo la fa molt versàtil, i permet fer més funcions que una simple batedora. No només fa batuts sinó també gelats i sorbets en pocs segons, hummus i patés vegetals, pestos i salses, farina a partir de cereals, llets i begudes vegetals… i, el més increïble: sopes i cremes calentes en només cinc minuts a partir d’ingredients crus.

Encara que pot semblar complicat, és molt senzill: per efecte de la fricció a la màxima velocitat durant cinc minuts (o utilitzant el programa “Sopes i cremes”) es genera calor i una perfecta trituració i, com que no passa de 80-85º i dura poc de temps, els nutrients dels aliments es deterioren menys que amb la cocció, per això el resultat que s’obté són sopes i cremes crudiveganes saníssimes, ràpides i fàcils de fer. En aquest vídeo la coach nutricional i col·laboradora habitual d’Etselquemenges Núria Roura prepara una sopa tai amb la Vitamix:

I, per si tot això fos poc, l’especialista en nutrició energètica i ortomolecular i professora de cuina vegetariana, vegana i energètica Silvia Riolobos ens proposa elaborar màscares facials a base de superaliments amb aquesta batedora de got.

Eficiència

Silvia Riolobos utilitza la Vitamix per elaborar màscares facials a base de superaliments

Com que és molt potent (1200W, 2CV), aconseguim una perfecta microtrituració dels vegetals, una textura formidable i podrem absorbir tots els nutrients dels aliments. La Vitamix opera a altes revolucions, que ens ajuden a triturar la cel·lulosa dels vegetals sense deixar restes de fibra i això ens permet absorbir amb més facilitat els nutrients que contenen.

Encara que la potència és molt relativa –ja que amb els mateixos watts es poden aconseguir resultats molt diferents–, el que importa de debò és l’eficiència del motor, com també el disseny de la gerra i les fulles.

Un motor eficient manté la potència malgrat tenir la màquina funcionant durant força estona i malgrat fer-ho amb la gerra plena d’ingredients molt durs o densos. A diferència d’altres batedores, la Vitamix manté la potència de trituració al llarg del temps i, per tant, la qualitat, fet especialment interessant quan volem conservar tots els nutrients dels sucs verds o aliments crus.

750_Spread_Hummus_Red_Pepper_Kitchen

Garantia i prestacions

La Vitamix és una batedora resistent, té set anys de garantia en tots els components i està dissenyada amb materials d’alta qualitat (la gerra és de Tritan®, polímer lliure de bisfenol A i de ftalats, resistent, durador i que ens ofereix totes les garanties de seguretat alimentària, i les fulles, d’acer inoxidable). A més, és molt fàcil de fer servir, ja que ens permet ajustar la potència en funció de la textura que volem, i conté una barra pressionadora que s’introdueix manualment dins l’aparell en marxa per ajudar a barrejar més fàcilment els aliments.

Gràcies a una gran resistència, potència, robustesa, velocitat de trituració i un disseny especial de les seves fulles tallades amb làser, la Vitamix és una batedora per a tota la vida!

Models Vitamix

Conasi distribueix tots els models de Vitamix a Espanya; podreu trobar les noves batedores a www.conasi.eu i a botigues especialitzades.

Menta

$
0
0

Els usos de la menta són innombrables arreu del món. Gràcies a les seves propietats medicinals i a la seva aroma refrescant té un lloc destacat tant per tractar afeccions com per donar sabor als plats dolços i salats. A l’estiu, és ideal preparar begudes refrescants amb menta: aigua amb menta i suc de llimona, te, infusions, liquats o batuts. A més, la menta ajuda a millorar les digestions i a evitar flatulències, i és molt efectiva en cas de còlon irritable per les seves propietats antiespasmòdiques. Per tant, no dubteu a afegir-la a plats, salses i sobretot quan mengeu llegum, pèsols o faves. #sumanundenou amb Lluca Rullan

Receptes

Exclusiu socis


Velouté de pastanaga

$
0
0

Et ve de gust un entrant deliciós i saludable a base de verdures i llet de coco? La dietista i coach nutricional Mareva Gillioz et proposa una recepta molt fàcil de preparar!

Granissat detox. Refrescant, diürètic i sense sucre afegit

$
0
0

lalakitchen-ets-granizado-detox-1

Està bé, ho reconec… no és un esmorzar, però aquest granissat és un piscolabis refrescant i meravellós per a mig matí o mitja tarda; un caprici ideal per regalar-se o oferir durant els dies de calor, ja que gairebé no té calories però té tots els micronutrients, fitonutrients, fibra i aigua filtrada dels ingredients que porta.

I és que jo crec molt en el fet que ens fem regals com aquest; que celebrem la vida. D’això es tracta! D’estimar-nos i de cuidar-nos tant com puguem, perquè la vida l’hem de gaudir i no sotmetre’ns a restriccions impossibles, a normes rocambolesques, a judicis o a sentiments de culpa. Jo abans vaig jugar a aquest joc tan lleig de jugar que ens allunya d’aconseguir la salut que volem, ja que la salut arriba a través d’un treball global; no només d’aliments es nodreix l’ànima, sinó d’amor, de sentiments i pensaments positius, d’alegria, d’afecte, comprensió i compassió.

Mai aconseguirem una salut brillant si descuidem aquest aspecte. És impossible, perquè aquests sentiments entristits fan tant de mal com el pitjor dels ingredients.

Per mi, cada cosa que decideixo menjar, és motiu de celebració; és un acte d’amor. Res m’agrada més que gaudir d’un àpat deliciós, net, noble, que sé que em nodreix i que, a més a més, és respectuós amb mi i amb els altres, animals inclosos.

Per fer-ho només fa falta tenir recursos, i avui, per sort, ho tenim, molt més fàcil gràcies a la quantitat d’informació i inspiració que tenim a la nostra disposició, gràcies a revistes com aquesta, i gràcies al fet que cada cop hi ha més comerços que aposten pel producte ecològic i natural, que cada vegada tenim més consciència i estem més inquiets per cuidar-nos i sentir-nos realment bé.

Com deia, aquest caprici granissat no només és deliciós, si no que és totalment inofensiu. Una joia. Una meravella que, si us agrada el meló i l’alfàbrega, us encantarà gaudir mentre nodriu cèl·lules i ànima amb el millor.

lalakitchen-ets-granizado-detox-txt-CAT

La recepta

  • Quantitat: 1 o 2 persones
  • Temps: 5 min
  • Estris: batedora

Ingredients

  • 2 o 3 rodanxes de meló (congelades a trossos i pelades)
  • 1 cogombre mitjà (amb la meitat de la pell)
  • un grapat de fulles d’alfàbrega
  • el suc d’una llima o llimona

Preparació

  1. Poseu tots els ingredients a la batedora i bateu amb l’ajuda del pistó (si en teniu) fins que la barreja es converteixi en granissat.

Si no teniu batedora amb pistó, poseu uns trossos de meló sense congelar a la base; d’aquesta manera és més fàcil de triturar. És molt probable que us calgui obrir la tapa de la batedora de tant en tant per portar la barreja cap a les aspes.

Aguapur

$
0
0

A Aguapur són especialistes en el tractament responsable de l’aigua. L’empresa ofereix solucions per a beure i cuinar eliminant l’excés de calci i clor i de metalls pesats que conté l’aigua de boca iinstal·la sistemes d’osmosis per a depurar l’aigua, descalcificadors, filtres per les aixetes, etc.

Escolteu aquesta entrevista amb en Jordi Huguet, responsable d’Aguapur i de l’ONG L’Aula de l’aigua per conèixer a fons el món de l’aigua saludable.

Tots els socis de l’ETS teniu un 15% de descompte en tots els productes. Visiteu el web d’Aguapur.

Alimentación y salud infantil

$
0
0
Us imagineu que algú us donés consells sobre com tractar la salut física i emocional dels fills? La naturòpata i psicóloga Yolanda Garcia ofereix una conferència sobre com alimentar els fills en les diferents etapes primerenques, com reaccionar quan estan malalts i com tractar-los des d’una perspectiva holística que comprengui també la part emocional.

Pick D Pack, el packaging dels petits negocis

$
0
0

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Per a qualsevol empresa dedicada al sector de l’alimentació, ja sigui un càtering, restaurant, pastisseria o bar, el packaging és un element indispensable per poder vestir bé les creacions culinàries, donar una bona imatge i diferenciar-se de la resta.

M’ho explica en Xavi Pinosa, l’emprenedor sabadellenc de trenta-dos anys que ha fundat dues empreses amb l’objectiu d’aportar solucions innovadores i d’alt valor afegit per a les grans, mitjanes i petites empreses del sector de l’alimentació.
Amb només vint-i-tres anys, en Xavi va crear Pinesga, una empresa distribuïdora d’envasos per als grans grups del món de la indústria de la restauració, com per exemple, grans cadenes de restaurants, cafeteries o grans càterings, entre d’altres. Al cap d’un temps, però, es va adonar que també hi havia una necessitat per part del petit empresari del sector, que no tenia accés a una oferta de productes tan variats com els grups grans i que, a més, es trobava molt limitat pel que fa a quantitats perquè havia de comprar paquets o caixes molt grans que l’obligaven a tenir molt estoc.
Per donar resposta a aquesta necessitat, en Xavi va crear Pick D Pack, el primer autoservei a l’engròs del sector que posa a les mans dels petits el que fins ara només havia estat a les dels grans: els acosta productes que són tendència a volums molt més ajustats, amb possibilitat de personalització i, per tant, els proporciona l’oportunitat de diferenciar-se de la resta.

2

Situat a Montcada i Reixac, Pick D Pack és un punt de venta de 800 m2 que disposa, probablement, de la gamma més extensa de productes a tot l’Estat; concretament més de tres mil referències que poden adquirir-se en format de paquets petits (de quinze, vint-i-cinc, cinquanta o més unitats) i a preus molt competitius. Aquí, tots els professionals del sector poden venir a veure i tocar tots els productes per fer-se’n una idea molt més real, fer volar la creativitat observant totes les possibilitats, i comprar el que més s’adeqüi a les seves necessitats.
Aquest gran ventall de productes és una oportunitat ideal per triar i ser diferent dels competidors, aspecte que en Xavi considera molt important: “El packaging és com vesteixes el menjar; és la teva imatge, i això et dóna capacitat per diferenciar-te de l’establiment del costat. Si tu fas una hamburguesa de qualitat i la presentes en un envàs típic, que segurament serà el mateix que el dels altres establiments, devalues el valor que tu has posat a la teva hamburguesa. Si la teva té un valor diferencial, l’has de vestir bé i diferent. Els clients comprem per la vista i, per això, cal tenir voluntat de diferenciació.”
A més, la possibilitat de poder personalitzar els envasos sense haver de comprar grans quantitats de producte també és una gran oportunitat perquè la gent de l’entorn conegui la marca. És una eina de publicitat molt útil i econòmica.

Pick D Pack és un punt de venta que vol ser accessible per a tothom; per això, a més de l’autoservei a l’engròs, on poden anar físicament els professionals del sector que ho vulguin, també disposen d’un comerç electrònic, una eina molt senzilla que permet que tant professionals com particulars puguin adquirir tots els seus productes a través de la seva pàgina web.

3

Actualment, el món del packaging es mou cap una tendència que ha vingut per quedar-se: el món compostable. “Cal parlar d’envasos compostables més que de biodegradables, ja que de biodegradable, en aquesta vida, ho és tot; només és una qüestió de temps. El plàstic també és biodegradable però necessita cent cinquanta anys per si sol”, m’explica.
El packaging compostable és molt interessant per dues raons: la primera és que se’n va a compostatge i això facilita la recuperació del producte per diferents vies; i la segona és que està fet amb materials intel·ligents. La canya de sucre, per exemple, té uns filaments que fins ara no es feien servir i es llençaven, però que ara s’empren per crear els plats de canya de sucre. És, doncs, una manera d’aprofitar tot allò de què no se’n faria res.

4

Pick D Pack aposta molt per aquesta gamma de productes, que, de fet, ocupa el número u de les seves ventes. Disposen de tot tipus d’envasos com plats, coberts, gots, caixes d’hamburgueses, platets petits de degustació, entre molts altres, que poden estar fets amb materials compostables com canya de sucre, plàstic PLA (àcid polilàctic), bambú, fusta o cartró.
Antigament, aquest tipus d’envasos tenien preus força més elevats que els més convencionals, però, actualment, tot això està canviant. Els costos cada cop són més equiparables i ja podem trobar ofertes de certs productes compostables que són més econòmics que els productes de plàstic tradicionals; sobretot parlem dels envasos fets amb canya de sucre i cartró.
Per tant, a Pick D Pack disposen de packaging compostable per cobrir tot tipus de necessitat dins del món de la restauració. De fet, amb la gran oferta de producte que tenen, qui vulgui podria fer que tot el packaging del seu negoci fos 100% compostable.

Pick D Pack és una empresa amb expectatives d’expansió, ja que té la idea de poder créixer i crear més punts de venta tant a escala nacional com internacional.

5

Pick D Pack
Avinguda de la Ferreria, 28
08110 Montcada i Reixac (Barcelona)
www.pickdpack.com

Amb què amaneixo les amanides de l’estiu?

$
0
0

Per això us volem ajudar i fer una llista dels productes que fem servir nosaltres i que podem trobar en alguns supermercats ecològics per amanir els plats refrescants de l’estiu.

El vinagre

Comencem amb el vinagre. Un dels millors vinagres que hi ha al mercat per la seva capacitat alcalinitzant, és el vinagre d’umeboshi, d’origen asiàtic i molt usat en la cuina macrobiòtica. Prové de la fermentació d’una pruna amb sal, per això té un sabor àcid, típic del vinagre, però també té el gust salat. També hi ha pasta d’umeboshi, molt concentrada de sabor i que també es pot fer servir per fer salses i vinagretes. Us convidem a fer una salsa de tahina blanca, aigua i vinagre o pasta d’ume.

amaniments-umeboshi

L’altre vinagre recomanable és el vinagre de poma sense pasteuritzar. Podreu observar que quan el compreu serà d’un color viu, i un cop obert, a mesura que van passant els dies, la part del fons es va enfosquint; això és símptoma que és viu.

085058

Finalment, per donar un toc àcid a les amanides no us oblideu del suc de llimona o de llima. Aporta un punt de frescor deliciós a qualsevol salsa o vinagreta, i, a més, l’àcid us ajudarà a fer millor la digestió, ja que acidificarà el pH de l’estómac.

Tots tres els podeu fer servir per marinar verdures, carns crues per fer un tàrtar, per exemple, o per marinar peix, si voleu fer un ceviche la recepta és amb suc de llima, o per marinar uns seitons i fer seitons en vinagre. A més com ja hem comentat, amb qualsevol d’aquests vinagres o amb el suc de llimona podeu fer moltes salses i vinagretes que alegraran els plats estiuencs.

 

Els olis

Pel que fa als olis, també n’hi ha molts, però sempre cal mirar que siguin de primera pressió en fred; és la garantia que no han estat sotmesos a temperatures elevades. Si us costen de trobar, procureu que siguin extra verges, per garantir que no hi hagi mescla amb olis refinats. Com ja deveu saber, el millor oli que tenim a la nostra latitud és l’oli d’oliva extra verge. A Catalunya se’n produeix de molt bo; aprofitem-lo. L’oli d’oliva és ric en greixos monoinsaturats i en substàncies antioxidants molt interessants; regueu les vostres preparacions amb un bon raig d’aquest oli.

amaniments-olis

A més, actualment als supermercats hi ha més olis a la nostra disposició; per exemple l’oli de sèsam, que queda molt bé si fem una amanida d’arròs integral amb panses i pinyons; o l’oli de lli, molt ric en greixos poliinsaturats sans per l’organisme. També podem trobar l’oli de gira-sol, molt ric en vitamina E, un gran antioxidant.

Però en referència als olis de llavors, volem destacar algunes coses importants. Cal que siguin de primera pressió en fred, cal guardar-los a la nevera per evitar que es facin malbé, ja que són delicats i molt sensibles a la temperatura. Finalment també s’ha de destacar que és imprescindible que no els fem servir per cuinar; n’aprofitareu millor els beneficis i evitareu que es tornin rancis si els fem servir en cru.  

olis llavors

La sal

El tercer ingredient de la base de qualsevol bon amaniment és la sal. Hem d’optar per sal marina sense refinar, però una molt bona manera de salar qualsevol preparació sense fer servir la sal és fer servir aigua de mar. L’aigua de mar aporta tots els minerals necessaris per al funcionament correcte de l’organisme i es pot posar a qualsevol vinagreta o salsa per guarnir les amanides. També es pot fer servir per salar una crema de verdures o per coure cereals diluint-la amb la resta de l’aigua mineral de la cocció.

sals

 

Herbes aromàtiques

Sens dubte, abans d’acabar, no volem deixar de mencionar les herbes aromàtiques. A la conca del Mediterrani en tenim moltes, i totes en general tenen propietats antioxidants, nutritives, aporten olis essencials, sabor i la possibilitat d’enriquir qualsevol plat o salsa. Les podeu fer servir fresques o seques i sempre que pugueu busqueu-les silvestres, ja que són més gustoses i aporten més substàncies beneficioses per a l’organisme.

herbes aromàtiques

Tots els productes els trobareu als supermercats Llobet.

Sortegem 3 videoconferències del Cómo Como Festival

$
0
0
Et vas perdre alguna de les conferències del Cómo Como? Aquesta setmana et donem l'oportunitat d'aconseguir la que més t'agradi o t'interessi!

Debate healthy

$
0
0

Debat a quatre amb les cares més conegudes de la nova generació de dietistes-nutricionistes i coach nutricionals. Ens ajudaran a entendre com tractar el cos des de l’alimentació quan hi ha càndides, histaminosi, al·lèrgies i alteracions digestives. Hi ha maneres molt eficaces per depurar.

Debat healthy amb les nutricionistes Carla Zaplana, Martina Ferrer, la dietista Neus Elcacho i la coach nutricional Núria Roura.

Elaborant menús variats i complets per l’estiu

$
0
0

capcalera_menusestiu

Elaborant menús variats i complets per l’estiu

Gaudiu de l’estiu amb més vitalitat, més bones digestions i una gran varietat d’aliments sense maldecaps gràcies a uns menús variats i complets de temporada!

L’estiu és època de calor i de sol i hi ha més varietat i riquesa de fruites i verdures que podem incloure a la dieta! És el moment ideal per donar al cos nutrients que ens carreguin de vitalitat. Per això, és important organitzar-se, planificar i estructurar els àpats dins de cada rutina i realitat.
Evitarem la tendència a repetir-nos en els menús i plats per falta d’idees o recursos, que podria provocar avorriment i certes mancances nutricionals.

Un altre aspecte fonamental que cal integrar en la dieta és la “crononutrició”, és a dir, aportar el tipus d’aliment que ens convé de debò segons l’hora del dia, i combinar-lo correctament amb altres grups d’aliments.

OBJECTIUS

1. Aprendre a seleccionar els aliments més apropiats per crear menús saludables, equilibrats i atractius tant per a vegetarians com per a omnívors durant els mesos d’estiu.

2. Familiaritzar-se amb els aliments complets, les seves propietats i efectes sobre l’organisme.

3. Identificar els nutrients que necessitem i la manera com podem obtenir-los combinant una gran varietat d’aliments i aplicant les tècniques de cocció i preparació més apropiades.

PROGRAMA

Us donarem les pautes necessàries per dissenyar menús a casa de manera pràctica, senzilla i creativa.

QUI

Mareva Gillioz és titulada en dietètica, coaching nutricional i naturopatia per l’Institut Roger de Llúria de Barcelona i l’Institut Kousmine de Vevey, entre d’altres; també s’ha graduat a la Culinary Academy de Matthew Kenney de Califòrnia. Ha participat en diferents programes sobre nutrició tant de ràdio com de televisió, i habitualment escriu en premsa sobre el tema.

HORARI

Dimecres 6 de juliol, de 18 h a 21 h

PREU

55 € (50 € per a socis de la revista Etselquemenges.cat).

LLOC

Barcelona Cuina Natural
c/ Berlinès, 3 (Barcelona)

INSCRIPCIONS

inscripcio

Més informació a: inscripcions@barcelonacuinanatural.cat / 650 968 4733

ORGANITZA

logos2

Pastes amb dàtil, cacau i matcha

$
0
0
Aquestes pastes es fan en cinc minuts i són ideals per portar com a snack energètic per anar a caminar o per satisfer la necessitat de menjar alguna cosa dolça. El dàtil és tan dolç que compensa l’amarg del cacau pur sense necessitat d’afegir-hi cap altre endolcidor. Sabies que el dàtil serveix per combatre l’estrès?

Quan menjo amb ansietat

$
0
0

Young woman eating sandwich while studying in kitchen

Qui de nosaltres no ha menjat alguna vegada a la vida per avorriment, nervis, tristor o enuig? Des de petits ens han ensenyat a veure certs aliments com un premi:

“Si no t’acabes el plat et quedes sense postres”; “El cap de setmana, la mare sempre portava croissants”; “Els divendres a la nit toca pizza”; “De vacances sempre menjàvem gelat”; “De petit, a l’escola, els nens menjaven xocolata, però jo no”.

L’alimentació, moltes vegades, compleix la funció d’omplir forats, buits emocionals

Ens hem criat amb la necessitat de buscar contínuament una recompensa, un premi pel que fem. I ens premiem amb menjar potser perquè no ens premiem prou amb altres “coses”; perquè necessitem un reconeixement o perquè necessitem el plaer o la pau que ens donen certs aliments. L’alimentació, moltes vegades, compleix la funció d’omplir forats, buits emocionals. Per molt tips que estiguem però, sempre necessitarem “alguna cosa més”.

I el pitjor és que, si ho fem, després ens sentim molt malament. Tots tenim un jutge interior (recomano llegir el llibre Los cuatro acuerdos) que constantment critica tot el que ens envolta i a nosaltres mateixos; tot ho comparem i fa que ens avergonyim quan mengem alguna cosa que sabem que “no hauríem” de menjar. Tot això s’incorpora a la nostra motxilla d’autoestima baixa. Quants cops ens hem de castigar i autoculpar de les coses que fem? On és el límit entre el control i el gaudi?

L’autoestima, una assignatura pendent

Més del 80% de les dones que vénen a la majoria de consultes de nutrició per perdre pes, tenen problemes per aprimar-se per culpa de l’ansietat. “Ai! Aquests nervis! Aquestes emocions! Aquestes hormones!”

La societat en què vivim, la nostra cultura, fa que ens creem una imatge mental de com hauríem de ser, que, a més, cada cop és més surrealista sobretot si ets dona: estar prima, no tenir cel·lulitis, estar sempre contenta, mantenir-se jove, ser guapa, anar arreglada, somriure molt, no tenir ni un pèl, vestir molt bé, ser una mare i esposa perfecta, ser simpàtica i divertida, tenir formació i una bona feina, rendir cada cop més… I tot això sense poder queixar-se ni explotar, esclar. Vivim intentant acontentar l’entorn constantment i intentant ser, també, com nosaltres volem. I com que ens adonem que no podem agradar a tothom, ens rebutgem, i llavors apareix la tristor, la frustració i la culpabilitat. Alhora però, volem que la gent que ens envolta es comporti d’una manera que ens faciliti la vida a nosaltres, i com que, òbviament, acaben fent el que volen, ens sentim malament i potser fins i tot ens n’acabem culpant.

I és aquí on comença la relació d’amor-odi amb l’alimentació, quan comencen les batalles vitalícies amb el pes.

Això fa que els dietistes i nutricionistes moltes vegades acabem perdent aquestes pacients, perquè si no “poden” seguir la dieta, no vindran més. (Als homes, en general, no els és tan difícil; quan es proposen una cosa, la persegueixen i no hi ha res que els afecti.)

Síndrome premenstrual i desig de dolç

Com podem reduir l’ansietat?

Què podem fer per reduir l’ansietat i deixar de relacionar-la amb l’alimentació? Els consells principals de coaching nutricional parlen de…

  • Buscar la felicitat en el present, no en el futur.
  • Ocupar el temps en coses que facin sentir bé. Si no us agrada planxar o cuinar, demaneu a la parella o company de pis d’organitzar-vos, o pagueu a algú perquè us ajudi. Si us toca a vosaltres, feu-ho de manera que us ho passeu bé: prepareu-vos música, poseu-vos el vostre programa preferit de fons o apunteu-vos a un curs de cuina (us sorprendreu!). Els avis i els cangurs ajuden molt. Us ajudarà fer una llista de les persones i activitats que us fan sentir plens per dins, que us omplen, us fan desconnectar i us fan sentir bé. Intenteu que no sigui cap activitat relacionada amb el menjar. Si n’hi ha poques, busqueu en el passat què us agradava fer o proveu coses noves cada setmana. Intenteu ocupar cada dia amb una d’aquestes coses o persones com a mínim.
  • Enganxeu una foto vostra que us agradi molt en un full i poseu al voltant tot el que us agrada de vosaltres (obviant el que no).
  • Feu una llista de les coses que heu aconseguit a la vida i escriviu al costat com i per què ho vau aconseguir. Si heu pogut fer-ho, podreu fer el que vulgueu.
  • No doneu tanta importància a les coses. Relativitzeu, mireu la situació des de fora, desconnecteu i passeu a l’acció.
  • Feu una llista dels motius pels quals voleu fer el que voleu fer (apuntar-vos al gimnàs, perdre pes, fer una dieta pels mals de panxa…).
  • No tingueu por dels coachs; són persones pràctiques que ajuden a arribar als objectius que us marqueu; no són psiquiatres.
  • Feu una llista dels inconvenients que us podreu trobar en el camí fins al vostre objectiu (“no tinc temps per comprar o cuinar”, “no sé planificar un menú”, “a casa no m’ajuden”, “sortim molt a menjar fora”, “no m’enduc res per mig matí o mitja tarda”, “no em convenç fer aquesta activitat física”…). Després, escriviu al costat de cada punt com podríeu canviar-ho, i feu-ho. Escriviu-ho, deixeu-ho en un lloc accessible (bossa, nevera, fons de pantalla). Comprometeu-vos amb vosaltres mateixos.
  • Treballeu sempre buscant, per molt difícil que sembli, la part positiva de les coses que no us agraden. Acceptar que tothom té coses bones i coses dolentes fa que ens adonem que no podem ser perfectes, que no ens sentim atacats, i que ens acceptem tal com som perquè som únics.
  • Parleu més, sortiu més; els amics són, moltes vegades, grans psicòlegs. Però apreneu a no perdre el temps amb els que us roben l’energia.
  • De tant en tant, un cop o dos per setmana, oblideu-vos de les normes i gaudiu-ho.
  • Feu una llista d’aquells moments o situacions en què apareix la gula (aniversaris, pel·lis al sofà) i busqueu alternatives sanes. Per saber-ne més, llegiu Coaching nutricional. Haz que tu dieta funcione.
  • No seguiu una dieta que elimini completament un aliment que us agrada molt. Aguantareu unes setmanes, com a molt uns mesos, fins que no pugueu més i ho deixeu tot. Incorporeu progressivament hàbits nous i aliments més saludables, sense que us suposi esforços gaire grans.

Poseu-vos les coses fàcils a vosaltres mateixos, els dietistes no estem al vostre costat les 24h:

  • no us peseu a la nit ni després de menjar;
  • prepareu-vos la roba del gimnàs al vespre, si voleu sortir al matí, o emporteu-vos-la a la feina;
  • no us espereu a tenir gana;
  • guardeu el menjar menys sa el més amunt i darrera possible de l’estanteria;
  • deixeu de comprar menjar que no us convé per tenir-lo a casa, i, si no ho podeu evitar, demaneu que us l’amaguin;
  • mireu vídeos motivadors de gent que ha pogut aconseguir-ho.

Síndria

Viewing all 3973 articles
Browse latest View live