Quantcast
Channel: Etselquemenges
Viewing all 3979 articles
Browse latest View live

Lasanya crudivegana

$
0
0

lasanya-final-01

Quan pensem en lasanya ens ve al cap el típic plat italià amb capes de pasta, carn o verdura, salsa de tomàquet i beixamel. No sé si li passa a gaire gent, però jo recordo que, quan em menjava una lasanya vegetariana, la gaudia al moment però després em costava molt de digerir. I suposo que les que estan farcides de carn encara deuen ser més indigestes per la combinació de pasta, carn i beixamel. Una bomba!

A més, ara a l’estiu sempre ve de gust alguna cosa fresca fàcil de pair i que no ens tregui temps per estar amb la família, els amics, a la platja, a la piscina o gaudint de l’aire lliure, així que aquest plat és un dels meus tops estiuencs!

Aquesta adaptació és molt fàcil de fer, ràpida i deliciosa. I com ja he dit no provoca sensació de pesadesa ni digestions lentes i pesades. Per això és també un plat ideal per sopar.

La combinació de carbassó, tomàquet i alvocat és una de les meves preferides a l’hora de fer una lasanya, ja que el carbassó dóna la consistència a la base, el tomàquet al mig és una explosió dolça i l’alvocat aporta el greix tan saludable i nutritiu que necessitem. Després, a mi personalment m’agrada molt combinar-ho amb una salsa suau d’espinacs i anacards amb un toc de llimona.

Com sempre, la recepta permet fer variacions segons les preferències de cadascú, com per exemple canviar la salsa per un hummus crudivegà de remolatxa, afegir-hi alguns espàrrecs o xampinyons saltats (encara que el plat llavors ja no sigui crudivegà), etc.

La millor manera de tallar les verdures a làmines és amb una mandolina, però si no en tenim ho podem fer amb un bon ganivet intentant que les làmines quedin ben fines.

És un plat ideal quan tenim convidats perquè és molt vistós, és boníssim i és una manera original i sorprenent de menjar verdures crues més enllà de les amanides.

Una cosa que m’agrada molt d’aquesta recepta també és que es pot deixar la salsa preparada a la nevera el dia abans, i fins i tot la coliflor, ja que com més estona es maceri més amorosa quedarà. Després el dia de fer la recepta pràcticament només quedarà muntar la lasanya.

La coliflor es pot menjar crua si es mastega molt bé. És interessant no cuinar-la perquè així n’aprofitem totes les vitamines, però també es pot fer al forn, per exemple. Només s’ha de posar aquesta mateixa barreja en una safata i deixar-la uns 20 minuts a 180 graus, més o menys, segons la potència del forn. És una opció per quan ja no fa tanta calor.

I parlant de la coliflor, aquesta verdura de la família de les crucíferes conté més del 90% d’aigua i pocs hidrats de carboni. A més, regula el trànsit intestinal perquè té molta fibra i és molt rica en vitamina C i en B9 (àcid fòlic), ideal durant l’embaràs. De minerals destacaríem el potassi, el magnesi, el ferro i el calci. La coliflor és una aliada si es vol perdre pes, ja que conté força potassi, que afavoreix l’eliminació de líquids corporals. També és un aliment que ajuda a prevenir el desenvolupament de les cèl·lules cancerígenes perquè, com que és un bon desintoxicant del fetge, ajuda a eliminar tots els tòxics que podrien generar aquest tipus de cèl·lules.

I ara preparem la recepta!

Ingredients

Ingredients-lasanya

  • 1 alvocat
  • 1 tomàquet gran
  • 1 carbassó
  • 1 tassa d’espinacs
  • 1 tassa d’anacards remullats tota la nit amb aigua de qualitat
  • 1 tassa de coliflor a trossets
  • oli d’oliva verge extra
  • sal rosa de l’Himàlaia o sal marina sense refinar
  • pebre negre al gust
  • cúrcuma al gust
  • lli mòlt al gust
  • unes fulles d’alfàbrega
  • vinagre de poma (un rajolí)
  • suc de mitja llimona
  • aigua de qualitat

Ingredients-lasanya-02   Tomàquets

Preparació

  1. Per macerar la coliflor, poseu en un bol els arbrets de la coliflor, el vinagre de poma, la sal, l’oli d’oliva, la cúrcuma, el pebre negre, el lli mòlt i les fulles d’alfàbrega senceres. Barregeu-ho amb les mans per impregnar-ho bé i reserveu-ho mínim 30 minuts fora de la nevera. Remeneu-ho de tant en tant.

Ingredients-coliflor-macerada Coliflor-macerada

  1. Prepareu la salsa posant en el got de la batedora la tassa d’espinacs, els anacards colats, el suc de mitja llimona, una mica d’aigua i sal. Tritureu fins que la consistència sigui del vostre gust. Reserveu-la a la nevera.

Ingredients-salsa

  1. Amb l’ajuda de la mandolina talleu a làmines primes el carbassó i el tomàquet. Feu el mateix amb l’alvocat però, si no us va bé amb la mandolina, ho podeu fer amb un ganivet.
  1. En un plat poseu una base de carbassó, dues o tres làmines, i seguiu amb el tomàquet, una mica de sal i oli. Continueu amb l’alvocat i una mica de la salsa que heu preparat.
  1. Repetiu el punt 4 les vegades que vulgueu.
  1. Decoreu la salsa amb uns quants anacards que haureu reservat.
  1. Per acompanyar, feu un llit d’espinacs i afegiu-ho la coliflor macerada.
  1. A gaudir de la lasanya més original!

lasanya-final-02 lasanya-final-03


Tecnologia Biofresh per millorar la conservació d’aliments a la nevera

$
0
0

BioFresh-Safe Vollauszug_P_CMYK_300dpi

Actualment, el repte és ampliar la durabilitat dels aliments conservats: les baixes temperatures d’una nevera redueixen el creixement dels microorganismes encarregats de la descomposició i putrefacció, però no els eviten. Només en retarden l’aparició.

Invertim temps i diners a comprar aliments frescos, ecològics i saludables. Invertim temps a cuinar-los de manera òptima per nodrir-nos degudament. Però vigilem igual a l’hora de conservar-los? La feina i el ritme de vida accelerat dificulten comprar productes frescos cada dia. Els nutrients disminueixen amb el pas del temps i també amb les condicions inapropiades d’humitat i temperatura. L’elecció d’un model adequat de refrigeració és important per a una conservació adequada dels aliments a casa.

biofresh_ets

En el camí d’innovació tecnològica destaquem el sistema de conservació Biofresh. La tecnologia Biofresh permet consumir els aliments amb un grau idoni de nutrients gràcies al control de la humitat i temperatura. Les condicions de temperatura i humitat ajustades permeten conservar els aliments frescos més temps en cadascun dels compartiments específics. El compartiment interior d’una nevera Biofresh es divideix en calaixos amb una temperatura i humitat controlades. Hi ha dues posicions que permeten regular la humitat: HydroSafe per a les verdures i fruites, i DrySafe per a carns, peixos i lactis. En tots dos casos la temperatura és lleugerament superior als 0 ºC i evita la indesitjable congelació. La diferència principal recau en la humitat. La carn, peix i lactis no necessiten tanta humitat.

Hi ha neveres (sense congelador) i combis (nevera i congelador) amb aquesta tecnologia però ens encanta l’opció frigorífic Premium Biofresh. Una nevera d’una peça, eficiència A+++, amb capacitat de 157 litres distribuïts en cinc calaixos Biofresh. No té congelador i per això té un consum molt baix: 77 kwh. Una de similar amb congelador consumeix el doble. És un aparell apte per a tots els que segueixen una dieta amb alt contingut en vegetals i per als que poden prescindir del congelador.

LED-BioFresh Beleuchtung_P_CMYK_300dpi

Les neveres amb tecnologia Total No Frost, molt habituals a les cases particulars, deshidraten ràpidament les fruites i verdures que no estan correctament organitzades als calaixos corresponents. Els sistemes habituals de refrigeració són sistema cíclic i sistema No Frost. Tots les neveres, congeladors i combis (nevera i congelador) funcionen amb un sistema o una combinació de tots dos. Nosaltres recomanem els combis que tenen frigorífic cíclic i congelador No Frost.  Els aliments no es deshidraten a la nevera i el congelador no fa gebre. És la nevera ideal per a una família estàndard.

Recordem que la nevera consumeix més del 25% de l’electricitat que es consumeix en una llar. Funciona les 24 hores ininterrompudament. Abans d’invertir en una nevera, a més de la tecnologia de conservació, no hem d’oblidar paràmetres com el consum energètic i el volum requerit. Assessorar-se degudament és important per fer una compra responsable.

Com s’alimenta l’actriu Lloll Bertran?

$
0
0

D’on surt la vitalitat i l’energia d’aquesta gran dama de l’escena catalana? A on li agrada comprar? Avui ens explica quin és el seu petit secret per no posar-se mai malalta!

Sortegem un programa Superfoods amb Carla Zaplana

$
0
0
Enriqueix la teva salut i el teu paladar amb aquest nou programa online de 7 dies!

Llibre electrònic Lovely Marketing

$
0
0

lovelymarketing-header

9,99 Comprar

Fa anys que assessorem coaches nutricionals i coaches en general, psicòlegs, terapeutes, guies espirituals, marques alimentàries ecològiques, entre d’altres, per llançar la seva marca d’una manera solvent que atregui més clients. Els hem ajudat en el llançament de productes i serveis, llibres, en les seves col·laboracions i presència en mitjans de comunicació, en la participació en fires, en la seva presència en línia… Vaja, una feinada i un plaer.
Per això ara volem plasmar la nostra metodologia en un llibre, per fer-la més assequible a tothom.

Prepareu-vos un suc verd, o una infusió, agafeu els vostres somnis i posem-nos en moviment!

PER A QUI ÉS AQUEST LLIBRE ELECTRÒNIC?

El llibre electrònic Lovely marketing està pensat per a apassionats del món saludable, per a nutricionistes, per a health coaches, terapeutes… Gent que ja està treballant i necessita reenfocar la seva estratègia o bé persones que volen fer el cop de cap i dedicar-se al món de la salut.

Aquest llibre electrònic repassa el pas a pas, des de la creació de la marca per destacar en un mercat saturat fins a la definició del model de negoci. Sabíeu que és clau identificar el valor diferencial propi? O que cal diversificar ingressos i, si pot ser, disposar de passius?

Sempre, amb exemples reals i que els lectors d’Etselquemenges coneixen de prop: Xevi Verdaguer, Carla Zaplana, Elka Mocker…

QUÈ INCLOU?

Més de seixanta pàgines de contingut molt útil, al gra, amb vídeos i, a més, vocabulari del món del màrqueting.

Fins i tot hi trobareu el tipus d’estratègies que fem servir a Etselquemenges i Soycomocomo per gestionar les xarxes socials i generar trànsit al web.

  • Idees per aparèixer als mitjans de comunicació.
  • Maneres de monetitzar el blog.
  • Com fer llançaments, els famosos “reptes” i tantes altres estratègies de relacions públiques.
  • Sense deixar de banda els aspectes legals en un negoci (poc sexis però necessaris).
  • I amb idees per augmentar la productivitat.

Tot ben pràctic, perquè pugueu viure del que us agrada. I per fer una mica de detox, que en el món del màrqueting i la comunicació també cal: no es tracta de fer de tot, sinó poques accions que aportin resultats.

No en va, aquest llibre electrònic s’ha fet a través d’un procés participatiu amb un munt de lectors que han anat suggerint més i més continguts. És com un llibre fet a mida!

L’AUTORA

Ningú com la Txell Costa (www.txellcosta.com), la gestora de comunitats d’Etselquemenges i assessora empresarial de molts dels nostres especialistes, per escriure un llibre així. Pràctic, divertit i viscut.

La Txell dirigeix l’agència de comunicació i màrqueting Txell Costa (R) Group i és professora de màrqueting gastronòmic de la Universitat Oberta de Catalunya i la Fundació Universitat de Girona. És autora de Working Happy. Tot el que et cal saber per crear la millor empresa del món.

lovelymarketing-footer

Figa

$
0
0

Les figues tenen una temporada molt curta, així que no perdeu l’oportunitat de gaudir d’aquesta delícia de finals d’estiu! La figa és una fruita rica en fibra que ajuda a regular el trànsit intestinal. Quan no és temporada la podem menjar seca, que concentra més calci i ferro. #sumanundenou amb Lluca Rullan

Receptes

Txell Costa, periodista i autora del llibre electrònic “Lovely Marketing”

$
0
0

La periodista, Txell Costa, gestora de xarxes des dels inicis d’Etselquemenges, presenta Lovely Marketing, un llibre electrònic pensat per a professionals del món de l’alimentació saludables que ja estan treballant i necessiten reenfocar la seva estratègia o bé persones que volen fer el cop de cap i dedicar-se al món de la salut. El llibre repassa el pas a pas, des de la creació de la marca per destacar en un mercat saturat fins a la definició del model de negoci.

murmur.cat (1 of 23)

Com és que una periodista de ràdio acaba en un portal com Etselquemenges?

Perquè m’agrada menjar bé! [Riu.] Jo sabia de tu des que havíem coincidit a Catalunya Ràdio; concretament un estiu en què jo portava la secció de “Cuina’ al Matí de Catalunya Ràdio”.

D’alguna manera, la vida ens va portar per camins similars: tu vas fundar Etselquemenges i jo vaig començar com a autònoma…

Una autònoma que s’ha convertit en tota una empresària, perquè el teu projecte ha crescut moltíssim!

Sí, la veritat és que ara Txell Costa ® Group (www.txellcosta.com) ja farà set anys, i té clients a tot el món, un equip de professionals consolidat… Hem anat creixent, adaptant-nos a les demandes del mercat, i els serveis de comunicació purs i durs -com notes de premsa- han anat deixant espai a webs, xarxes socials, vídeos… sempre estratègics per construir marques solvents.

Xarxes socials com les nostres! Perquè molta gent ja et coneix perquè ets la nostra gestora de xarxes.

Exacte. L’Etselquemenges ha estat una gran escola, un gran laboratori, tenint en compte que vam ser pioners en l’ús de xarxes socials per dinamitzar continguts periodístics, i que el món d’internet evoluciona constantment. Estic orgullosíssima de la comunitat que hem construït, per exemple, a Facebook: més de vuitanta mil catalanoparlants interessats en la vida saludable! Era inimaginable.

I una comunitat activa i real, perquè tu sempre ets molt crítica amb estratègies com comprar seguidors i altres de similars, a pagar publicitat per pagar…

I tant! No s’ha de forçar la gent a comprar, cal oferir-li continguts interessants, pensant una bona estratègia que creï valor. Si l’Etselquemenges vol fer un canvi en la societat, ha de ser coherent en tot el que faci.

Et recordo en una de les primeres reunions de l’Etselquemenges dient a la gent de l’equip: “Nois, cadascun de nosaltres és una marca: hem de fer pinya”.

I tant! Les persones són les que construeixen les marques i les empreses. Cadascun dels col·laboradors de l’Ets en som ambaixadors; no en va, jo crec molt en projectes com aquest d’intraemprenedoria: cada persona se l’ha de sentir seu, amb iniciativa, i treballar enfocada a resultats. Per això sempre he intentat ajudar-los a crear marca, a cultivar un valor diferencial, a gestionar de manera solvent la seva imatge a les xarxes.

Ets_botiga_Header_lovelymarketing

 

I Déu n’hi do com et fan cas tots plegats. Ets la nostra petita guru! [Riu.] Tot aquest coneixement de màrqueting i també d’experiència de primera mà amb el món saludable és el que reculls al llibre electrònic Lovely Marketing

Exacte. Perquè és un estil de vida amb el qual treballo (a Txell Costa ® Group assessorem restaurants, botigues eco, health coaches, nutricionistes, entre d’altres) però que també aplico: ni gluten, ni sucre, ni lactis… Jo també sóc bona alumna, per la part que em toca! [Riu.] Així que em venia molt de gust plasmar tot aquest coneixement en un manual per fer-lo arribar al màxim de gent.

I vas molt més enllà, i parles de model de negoci, de com fixar tarifes (i cobrar realment un preu just), de diversificació d’ingressos, de maneres de monetitzar un blog…

És que no podem ser autònoms, emprenedors, digues-n’hi com vulguis, sense uns fonaments. Si no estarem venent fum, serem una moda, tindrem una afició i no una feina amb un sou real. I aquí volem construir projectes perdurables.

Poca broma perquè saps de què parles: participes al primer programa de lideratge femení a la Universitat de Yale, a Connecticut, com a única representant de la Unió Europea; i tens un altre llibre, en aquest cas en paper, Working Happy. Tot el que et cal per crear la millor empresa del món: la teva, que ha estat número 1 en català a Amazon; i fas conferències arreu, i classes a la universitat…  D’on treus l’energia per arribar a tot!?

Perquè sóc el que menjo! Hi crec tant! Faig vida com d’esportista d’elit, em cuido moltíssim. Cap, cos, ànima: són un tot.

Suposem que em dedico al món saludable, i ja visc d’això o bé m’hi vull dedicar. Quin consell em donaries?

Coneix-te, coneix-te molt bé. Perquè has de muntar un negoci partint de les teves fortaleses –sinó serà desgastant i car–, coherent amb com vols viure i visibilitzant allò en què ets bo. Viu la teva passió, coneix el mercat… no et quedis en una cova. Per molt bo que siguis, ningú et vindrà a buscar a casa. Surt de l’armari i comparteix el teu do (en un futur, totes les empreses hauran de dedicar un 20% del temps en màrqueting! De la mateixa manera que trobem temps per fer factures i presentar l’IVA, serà imprescindible també la visibilitat de la nostra marca i el contacte amb la gent). I pensa que són mil vegades més importants les relacions públiques –el cara a cara de tota la vida–, que les xarxes socials. Aquest és l’èxit de l’Etselquemenges: darrere hi ha gent molt potent, no només tecnologia.

Totalment d’acord en això de les xarxes! En aquests anys d’Etselquemenges, hem corroborat que el butlletí electrònic és mil vegades més important que les xarxes socials. Però ja ens explicaràs bé el perquè al llibre. Gràcies, Txell.

Gràcies a tu, per creure en projectes col·laboratius com l’Etselquemenges. Però Núria ho hem d’explicar tot: no fem màgia nosaltres. Al darrere hi ha d’haver un projecte ben construït i l’Ets té un equip, un projecte clar i un model de negoci ètic i diversificat. 

txell-costa-periodista-escriptora

 

Compra l’ebook Lovely Marketing!

Atenció al midó

$
0
0
El midó —present en cereals i pseudocereals, llegums, tubercles, arrels, carbasses i algunes fruites habituals sobretot no madures—, de consum massiu en l'alimentació humana, és per als vegetals una reserva nutritiva i, per a l'ésser humà, un carbohidrat que genera combustió cel•lular. Però cal vigilar amb els midons, ja que si no es compleixen unes condicions metabòliques mínimes o no es preparen bé per assegurar que es puguin desplegar en sucres assimilables (glucosa) són una font important de toxèmia corporal.

Macarrons de fajol al pesto d’avellanes i alvocat

$
0
0

 Ingredients Macarrons fajol

El fajol

El fajol és un tipus de pseudocereal que no té res a veure amb el blat. En concret, el fajol conté una alta quantitat de proteïnes amb tots els aminoàcids essencials, amb els quals forma proteïna completa; en canvi, el blat convencional conté molt poques proteïnes, i més si ha passat per un procés de refinació en què el “despullen”.

També es diferencien perquè el fajol és molt ric en calci i silici, en canvi, el convencional no té aquests minerals, sobretot, si és blanc refinat. A més, el primer també destaca perquè conté moltes substàncies antioxidants, com la rutina, excel·lent per a la fragilitat capil·lar i varius.

La millor opció, sens dubte, és consumir-lo en forma de gra complet. Però també es pot optar per prendre’l en forma de pasta o de pa fet 100% amb farina de fajol, sobretot si es vol deixar de banda el blat convencional.

Resultat pesto d'aguacate i atmelles

Les avellanes

Les avellanes són un fruit sec que contenen molts greixos saludables, vitamina B1 i folats. Tenen un valor nutritiu similar a les ametlles, però les superen en proteïnes, calci, fòsfor, ferro i niacina.

Són un fruit sec molt interessant ja que proporcionen al plat la dosi de proteïna i greix necessari per equilibrar-lo i per disminuir la càrrega glicèmica dels macarrons de fajol. És a dir, gràcies a la combinació dels macarrons amb el pesto, no hi haurà una pujada de glucosa brusca en sang, tal com passaria si mengéssim els macarrons sols, sobretot si fossin de blat blanc refinat.

L’alfàbrega

Una de les característiques principals de l’alfàbrega és que és molt digestiva. Concretament, ajuda a produir bilis, molt important per digerir els greixos tant de les fruites seques com de l’alvocat. A més, evita els gasos i altres molèsties intestinals.

La combinació de la pasta amb aquests aliments rics en greixos saludables i proteïnes, a més de vitamines, minerals i antioxidants, dóna com a resultat un plat complet tant en sabor com en nutrients.

 Macarronss al pesto d'alvocat

La recepta

Ingredients per a 2 persones

  • 60 g de macarrons de fajol
  • 1 alvocat petit o 1/2 gran
  • 1 ceba o 1 grapat d’escarola
  • 1 tasseta d’avellanes
  • 1 grapat d’alfàbrega fresca
  • 1 tasseta d’oli d’oliva verge extra
  • 2-3 c.s. de llavors variades (gira-sol, carbassa…)

 

  1. Coeu els macarrons amb força aigua bullent.
  2. Mentrestant, prepareu el pesto: piqueu primer les avellanes i després afegiu-hi l’oli i les branques d’alfàbrega fresca. Incorporeu-hi primer mig alvocat i, si encara queda fort, l’altre mig. És important no passar-se d’alvocat ja que no deixaria apreciar el sabor de l’alfàbrega i de les avellanes.
  3. Un cop cuits, refredeu els macarrons amb aigua freda i serviu en un bol.
  4. A l’hora de menjar, es poden servir els macarrons ja barrejats amb el pesto i la ceba crua tallada a trossos petits, o també fer un llit d’escarola, posar-hi els macarrons per sobre i la salsa pesto a un costat.
  5. Escampeu les llavors variades per sobre i afegiu-hi espècies al gust.

 

L’Ets arrenca temporada amb nous cursos, reportatges, vídeos i activitats

$
0
0

La directora d’Etselquemenges, Núria Coll, avança en aquest vídeo algunes de les principals novetats d’aquests propers mesos. Per primera vegada, la revista digital organitza un curs anual de cuina teòric i pràctic per a persones que volen adquirir els fonaments de la cuina natural.

El curs “Vull menjar sa” comença el mes d’octubre i només hi ha 14 places. El curs s’anuncia oficialment a partir del proper dilluns 12 de setembre. Les classes seran quinzenals i es realitzaran els dissabtes.

Una altra de les novetats és que organitzem el primer programa online “Alimentació natural i esport” amb la nutricionista ortomolecular Elena Vidal i l’entrenador personal Jordi Pàmies. Amb aquest programa que tindrà una durada de 10 setmanes, volem aconseguir que els alumnes mengin millor i practiquin esport de forma regular. Per això, a banda de pautes i el seguiment exhaustiu durant tres mesos perquè els alumnes mengin millor i facin esport, plantegem el repte de corre plegats, amb l’Elena i en Jordi al capdavant, la cursa de Sant Silvestre, de 10 quilòmetres. Us ho explicarem amb tot tipus de detall d’aquí a pocs dies.

D’octubre a desembre i també amb l’Elena Vidal, a més, organitzem tallers de cuina a Reus i Lleida, tota una novetat ja que fins ara hem centralitzat tots els tallers a Barcelona. I com sempre per aquests tallers

Els socis podran veure vídeconsells de salut i llegir reportatges exclusius

Els socis d’Etselquemenges

A partir d’aquest setembre, els socis d’Etselquemenges veuran en exclusiva vídeoconsells mensuals de les nostres dietistes Pilar Rodrigañez i Gina Estapé. Cada mes us ajudarem a saber com menjar certs aliments per a mantenir-nos sans.

Una altra novetat és que publicarem reportatges en profunditat de temes d’alimentació saludable pràctics i inèdits elaborats pel nostre equip de col·laboradors. A més, continuarem oferint grans descomptes en totes aquelles activitats o nous productes periodístics que oferim.

Per a tots els lectors, us avancem dos noms que a partir d’ara col·laboraran a Etselquemenges: la naturòpata Adriana Ortemberg i la fotògraf Becky Lawton que cada mes publicaran una nova recepta per a esmorzar. En paral·lel, Elka Mocker continuarà vinculada a la revista amb receptes de tot tipus amb el seu segell, la cuina honesta.

El mes d’octubre montarem paradeta al Festival per a famílies Petits Camaleons de Sant Cugat del Vallès on vendrem les revistes 1 i 2 d’Ets nen i els dies 21,22 i 23 d’octubre, serem a la Fira Ecoviure de Manresa.

 

 

Patates i xips saludables? Sí, deshidratades!

$
0
0

Foto portada

Quan diem que seguim, que tendim a seguir o que ens agrada o atreu la dieta crudivegana, és fàcil que generem reticències. Els que desconeixen aquest corrent d’alimentació saludable poden caure en l’error de pensar que els rawers només mengen amanides, enciam i pastanagues crues, sense gaire més varietat de grups d’aliments o de tècniques culinàries. Però res més lluny de la realitat.

Sí, és cert que el crudiveganisme recorre essencialment als aliments estrella del món vegetal: les plantes en el seu estat més natural i menys manipulat, és a dir, aliments crus. Per això es considera un estil d’alimentació “viva”. Però això no significa que el resultat siguin plats sense cuinar, insípids i avorrits. De fet, es poden aplicar diferents tècniques de manipulació d’aliments crus sense fer servir el foc ni les temperatures elevades, que, a partir dels 45 ºC aproximadament, poden destruir part dels nutrients dels aliments i poden generar agents poc saludables. Al contrari, els mètodes de preparació crudivegans són els més tradicionals i naturals, ja que conserven al màxim els micronutrients com les vitamines, els minerals o els oligoelements i no desnaturalitzen els macronutrients com els carbohidrats, les proteïnes i els greixos.

I com ho fan? Amb tècniques senzilles i molt naturals com l’extracció de sucs en fred, la germinació, la maceració, la fermentació o la deshidratació. Totes són tècniques respectuoses amb el sabor i els nutrients dels aliments.

(Si voleu exemples i receptes delicioses crudiveganes, podeu consultar la secció de “Receptes Raw” d’Estelquemenges i atrevir-vos amb les propostes de la Consol Rodríguez, formadora d’alimentació viva i cuina crudivegana.

Com fer llaminadures i xips saludables?

Un dels aparells estrella del món crudivegà és la deshidratadora. Permet imitar l’efecte que produeix l’exposició directa dels aliments al sol i a l’aire net (sense la pol·lució de la ciutat), una tècnica utilitzada des de fa segles que consisteix bàsicament a eliminar la major concentració possible d’aigua d’un aliment. El resultat és un aliment més cruixent i concentrat, amb un alt temps de conservació, que ens permetrà tenir aliments de temporada disponibles durant tot l’any (per exemple, si deshidratem maduixes a la primavera, les podrem menjar a la tardor següent).

I precisament és aquesta meravella d’aparell el que ens permet deshidratar fruites, vegetals i herbes aromàtiques per fer tot tipus de snacks, barretes, xips o crackers, i aconseguir així un bon assortiment de piscolabis saludables, a base d’aliments vius.

Des de fruites com maduixes, plàtans, kiwis, pomes, coco, peres, meló, mango, papaia, nabius o mandarines fins a verdures com patata, kale, remolatxa, pastanaga i tot el que se’ns acudeixi. Vegetals sans sense més ingredients o additius!

pecks_etssoy

I si no tinc deshidratadora?

Encara que la deshidratadora és l’aparell òptim per aconseguir un bon resultat, també es pot fer servir un forn que tingui ventiladors que facin circular l’aire a la temperatura més baixa i amb la porta entreoberta, o bé optar per marques de confiança que comercialitzin fruites i verdures deshidratades de qualitat, com les noves xips de coco d’Inspiral. Estan disponibles en dos sabors: amb gerds i amb un toc de vainilla i baobab; i amb paprika fumada, elaborades amb sal de l’Himàlaia, pebre vermell i llima. Dos originals piscolabis sense fregir i sense torrar, vegans, sense gluten i amb un alt contingut en fibra. Distribuïts en exclusiva a Espanya per La Finestra sul Cielo, les podreu trobar en herbolaris i botigues ecològiques.

Rosa, pera, tomacó, cor de bou… tomàquet aquí i ara, amb vinagreta d’all negre!

$
0
0

img_9406texto-cat

A la planxa, escaldats, crus, al forn, en salsa, deshidratats… Les seves possibilitats són infinites i no necessiten gaire companyia: una mica de ceba tendra, unes olives d’Aragó, julivert picat, un bon oli d’oliva verge… Mmm! No hi ha cap norma fixa per pelar o no un tomàquet, ni per prendre’l cru o a la planxa o amb una cocció més prolongada. Tot val per al tomàquet!

El que no sol fallar a l’hora de triar un bon tomàquet és l’olfacte: si té una olor dolça, intensa, una mica acre i fins i tot picant; si us vénen ganes de mossegar-lo i fins i tot us emociona, sens dubte sou al davant d’un bon tomàquet. I quan aconseguiu una d’aquestes meravelles de la natura, si us plau, no la poseu a la nevera: el fred excessiu els fa perdre sabor i n’escurça la vida. Potencia el sistema immunològic, regula la funció intestinal i, a més, és diürètic i depuratiu, però no s’ha de consumir tomàquet no madur pels seus possibles efectes tòxics.

Per a aquesta amanida he seleccionat quatre de les varietats que més fem servir aquí, perquè vegeu que les millors receptes sorgeixen dels ingredients més pròxims. El tomàquet de pera de pell llisa, vermell intens i polpa molt consistent, especial per a conserves; el tomacó, ideal per untar el pa i preparar salses, que es caracteritza per la seva conservació excel·lent fora de la nevera; el deliciós tomàquet rosa de Barbastre o de pell de donzella, per prendre a mossegades amb un pessic de sal, i el cor de bou, de fruita molt carnosa, amb molt poques llavors i amb un sabor deliciosament dolç.

img_9467

Quant a les propietats del tomàquet, simplement recordeu que el seu color vermell intens és degut al licopè, un antioxidant molt potent que protegeix les cèl·lules de l’estrès oxidatiu i amb diferent biodisponibilitat segons la forma de consum. Així, per exemple, quan es pren amb oli se’n facilita l’absorció. Les investigacions confirmen que l’absorció intestinal del licopè és molt més gran (fins a 2,5 vegades més) si es consumeix quan s’escalfa (com en les salses) que en cru, ja que el licopè s’absorbeix millor a través dels greixos per la seva liposolubilitat i a més, amb temperatures altes, es trenquen les parets cel·lulars del fruit, que són les que dificulten l’absorció del licopè. El licopè, a més de potenciar i protegir les diferents funcions de l’aparell reproductor masculí, també és capaç de prevenir el risc de càncer gastrointestinal.

Feia temps que tenia ganes de fer servir l’all negre en una de les meves receptes. M’encanta pel seu sabor especial i pels seus innumerables beneficis que, per a mi, el converteixen en un superaliment. L’all negre és el resultat d’un procés natural de maduració de l’all fresc –sense conservants o altres additius químics–, per aconseguir un ingredient amb una activitat antioxidant cinc vegades més gran; ja que durant aquest procés, els compostos picants de l’all fresc es converteixen en compostos fenòlics, de coneguts efectes protectors contra la inflamació, malalties cardiovasculars o el càncer.

Per fer la vinagreta d’aquesta amanida, aquest cop he fet servir el paté d’all negre de Vegetalia, però, si no el teniu a l’abast, podeu aixafar un gra d’all negre. El sabor és sorprenent, dolç i amb lleugers tocs balsàmics que recorden la regalèssia; es relaciona amb el sabor umami, –que significa “gustós” en japonès i que és el cinquè dels sabors juntament amb el dolç, àcid, amarg i salat.

img_9464

La meva última recomanació seria que, si us plau, consumiu el tomàquet només en temporada; que, com tot en aquesta vida, cal trobar la mesura justa i no només de tomàquets viuen les amanides. Fora de temporada, desconfieu de certs tomàquets d’aspecte impecable. I, per descomptat, escolliu-los sempre biològics, perquè sabem que el tomàquet és una de les fruites susceptibles de fer-se malbé amb facilitat, i per tant es tracta amb molts químics, insecticides i manipulació genètica.

La recepta

Ingredients

  • Tomàquets de varietats diferents
  • Sal de l’Himàlaia o sal Maldon

 Vinagreta

  • Paté d’all negre
  • Oli d’oliva verge extra bio
  • Vinagre de poma sense pasteuritzar bio
  • Unes gotes de suc de llimona

 Preparació

  1. Marqueu amb una creu la base dels tomàquets pera, escaldeu-los en aigua bullent durant 5 segons; passeu ràpidament a un bol amb gel i aigua freda, i escorreu-los. Ja estan a punt per pelar i tallar.
  2. Partiu els tomacons per la meitat i salteu-los un parell de minuts a la paella o a la graella; aparteu-los i deixeu-los macerar en oli i vinagre durant uns minuts. (Aprofiteu aquest oli i vinagre per a la vinagreta.)
  3. Talleu a rodanxes el tomàquet rosa de Barbastre.
  4. Obriu el tomàquet cor de bou en gallons i separeu el caviar de la carn.
  5. Barregeu els ingredients de la vinagreta fins que emulsionin bé. Disposeu els tomàquets en un plat, poseu una mica de sal i amaniu-los amb la vinagreta al gust. Si us ve de gust es pot acompanyar amb germinats, ceba tendra, cibulet, julivert…

Que en gaudiu,

Molta salut!

Vegana i catalana

$
0
0

Prou monotonia!

Entrants deliciosos, plats principals i secundaris diferents i disset postres dolces per triar són tots els tipus de receptes que trobareu en aquest llibre, una obra que us permetrà seguir una dieta vegana elaborada amb ingredients de tota la vida.

Ja ho sabeu, si voleu introduir-vos al veganisme, però no voleu perdre els sabors de la cuina de l’àvia, ara ho podeu aconseguir amb plats més variats gràcies a les receptes que la Marta Castells ha preparat per a vosaltres!

Jo ja tinc el menú d’avui; amanida de faves tendres, paella vegetal i pasta de full amb fruites per postres. Us hi apunteu?

Cogombre

$
0
0

El cogombre és un ingredient habitual a l’amanida, però també podeu fer-ne espaguetis, una crema, sopa freda o afegir-lo als sucs verds o batuts. Ric en aigua i fibra és refrescant, diürètic, depuratiu i laxant. A més, és un aliment que ajuda a rebaixar l’àcid úric i, externament, millora la pell. A l’ETS ens encanta fer-ne crema amb alvocat, i a vosaltres? #sumanundenou amb Lluca Rullan

Receptes

Exclusiu socis

Com prendre calci cada dia sense passar per la llet

$
0
0

Aquesta setmana la dietista d’Etselquemenges Pilar Rodrigáñez, ens explica quins aliments poden substituir la llet perquè són grans portadors de calci. I també explica quins aliments us estan robant el calci i per molt que en prengueu, no l’estareu absorbint. Si voleu veure el vídeo sencer, feu-vos socis d’Etselquemenges. 


Què esmorzen els nostres nutricionistes?

$
0
0
L'esmorzar és un àpat que s'ha anat limitant a certs “aliments” per costum, per interessos comercials, per seguir la piràmide oficialista amb la base de cereals (sobretot, blat) i també per les presses d'anar a treballar o a estudiar. Juntament amb l’àpat de mig matí i mitja tarda és quan ens equivoquem amb més facilitat. Capgirem-ho amb Cristina Bellido, Martina Ferrer, David Gasol, Montse Reus, Yolanda Garcia, Marc Vergés, Neus Elcacho, i Aurore Didier!

Deu hàbits que els bars podrien canviar

$
0
0

Cafè de màquina

  1. Per què gairebé l’única alternativa a la llet de vaca és la beguda de soja, si s’ha demostrat que no és tan saludable com semblava? Posats a fer inversió en llets vegetals, n’hi ha de millors, com la de civada.  
  2. Per què hi ha tanta varietat en plats i postres i a l’hora de les infusions només hi ha menta? Estic segura que hi ha molta demanda d’infusions i roibos. Cada cop volem més infusions digestives i/o carminatives.
  3. Per què a la llista de postres, si hi ha fruita, és macedònia, pinya o meló i prou? I per què la fruita del menú de molts bars és tan dolenta? Demanem fruita i verdura de qualitat com a opció real al menú. El gran debat és si hi hauria demanda, però, com amb la televisió, al final prenem els continguts que ens donen; també en prendríem d’altres si ens els ofereixen i ens inspiren.
  4. Per què només tenen sucs envasats i el de taronja és l’únic suc que fan al moment? Els envasats sovint són de poca qualitat i van plens de sucres i additius. Un batut de poma i pastanaga és molt millor que un refresc amb gas.
  5. Per què l’únic endolcidor que tenen a disposició del client, a banda del blanc, és el sucre tenyit que diuen que és de canya però que es veu cristal·lí i refinat com l’altre? I com és que n’hi ha que encara serveixen sacarina? Podem tenir sucre integral de canya autèntic, el de rapadura o panela, o fulles d’estèvia o una mica de mel.
  6. Per als mesos de calor, el millor refresc és prendre aigua amb glaçons, llimona i menta. Al costat de casa meva en preparen amb gingebre. Entre els turistes hi ha una demanda massiva, però nosaltres continuem amb la tònica.
  7. Per què els bars no ofereixen cafè ecològic? Puc entendre que sigui un pèl més car, però seria molt positiu deixar que el consumidor triï si el vol eco o no. Alguns ja ho fan, ho sé; però pocs.
  8. Per què té tant bona fama el vinagre de Mòdena si va carregat de sucre i elimina el gust de la resta d’aliments? Ara que, per normativa, ja se serveix oli d’oliva verge extra envasat, podríem fer una campanya a favor del vinagre de vi, normal i corrent, sense pasteuritzar i encara millor si és vinagre de poma.
  9. Per què no hi ha més pa integral i com Déu mana per fer els entrepans i es recorre al pa blanc, que té més glucosa fins i tot que un terròs de sucre?
  10. I per què els menús infantils són només plats de pasta, patates fregides, croquetes i escalopes si els nostres fills poden i han de menjar el mateix que nosaltres? Encara diria més: perquè existeixen els menús infantils?

*Deixa les teves reclamacions o comentaris i ajudem a millorar el sector de la restauració.

Vull menjar sa

$
0
0
Després de dos anys impartint cursos a l’escola de cuina Barcelona Cuina Natural, ha arribat el moment de proposar-vos un curs complet d’un any per aprendre-ho tot sobre l’alimentació saludable; i ho farem amb una mica de teoria i molta pràctica culinària. Hem seleccionat alguns dels millors cuiners i formadors del nostre país per parlar de tots els aliments, ingredients i coccions imprescindibles per menjar sa. Ens trobarem durant un curs sencer, els dissabtes cada quinze dies.

Be You, un oasi de superaliments

$
0
0

IMG_7473

Es tracta d’un projecte familiar que va iniciar la Natalia Castillo amb el seu marit i el seu germà, per tal d’aportar el seu gra de sorra a l’hora d’ajudar a millorar l’alimentació de la gent. Ells creuen que si l’alimentació que fas és bona, guanyes en salut i, per tant, et sents més lliure, més content i més tu; d’aquí el nom de l’establiment: Be You.

Fa uns anys, arran d’un problema de salut, la Natalia va començar a investigar sobre alimentació i va decidir formar-se. “La teva salut ets tu i t’has d’informar, ja que si tens una idea completa de la teva salut, pots saber què pots fer per ajudar a curar-te” m’explica. Per això va fer el curs de Dietoteràpia i cuina terapèutica a l’IFPS Roger de Llúria, i, més tard, el màster de cuina vegetariana de l’Ana Moreno. Aquest tàndem li ha donat moltes idees i coneixements culinaris per poder pensar, dissenyar i elaborar les receptes dels productes que trobem a la botiga, així com també tenir un tracte molt més proper amb els clients, ja que els ajuda i els aconsella sobre què els pot anar millor i quines propietats i beneficis té cada producte. A més, la Natalia també fa tallers i n’ha organitzat algun sobre d’alimentació infantil en col·laboració amb Etselquemenges.

Be You_Botiga Sarrià_07

Si hi ha alguna cosa que salta a la vista quan entres a Be You és la gran quantitat de superaliments que hi ha. Els arriben de diferents parts del món i ells mateixos els envasen.
En tenen de més coneguts, com la chía o el cacau pur, però també podem trobar-ne d’altres de ben curiosos, com el fo-ti, una arrel que prové de la medicina tradicional xinesa i que actua com a regulador hormonal; o les llavors d’albercoc, que es mengen com si fossin un fruit sec i contenen vitamina B17, alhora que ajuden a regular el transit intestinal.

La Natalia reconeix que a la botiga cada cop hi arriba més gent interessada en els superaliments, i que ella els aconsella. M’explica que n’hi ha alguns que són molt fàcils d’utilitzar i amb uns beneficis que es noten de seguida:

  • La cúrcuma, que ajuda a desinflamar l’intestí.
  • La maca, com a regulador hormonal, que juntament amb el fo-ti i l’alfals pot ser molt útil en casos de dones de més de cinquanta anys amb canvis hormonals.
  • L’alfals és molt fàcil d’introduir, ja que es pot endur a tot arreu i barrejar-ne una culleradeta amb un suc de taronja per tal de tenir un suc verd que va bé per a la circulació, la retenció de líquids i el sistema hormonal.
  • El llevat nutricional, que es nota molt en cabells i pell. És un superaliment que agrada molt a la gent i és ideal per a nens, ja que és un bon substitut del formatge i en podem afegir a la verdura quan els costa acabar-se-la.
  • El cacau, molt ric en antioxidants.

Tots els superaliments de la botiga els fan servir per elaborar boletes energètiques, postres veganes i crudiveganes, salses per a les amanides, deshidratats com anacards amb curri, llevat nutricional i cúrcuma o els xips de kale. És a dir, pràcticament tot el que trobem a la botiga pot contenir algun superaliment.

collage1

Una de les especialitats del local son els sucs premsats en fred que ells mateixos elaboren a partir de vegetals, fruites i, en alguns casos, superaliments. En podem trobar per a tot tipus de paladar; de molt verds, com el Muy Green, elaborat amb créixens, ruca, espinacs, cogombre, canonges, menta, gingebre, poma, kale, pera, llima, pruna, espirulina i clorel·la; o de més suaus, com el Yellow Submarine, amb llimona, pinya, àloe i aigua de coco. Tots semblen tan bons que costa decidir-se. Per sort, al taulell tenen un bol amb una mostra de tots els sucs per poder tastar-los i, així, encertar-la de ple.
A més, també fan shots, sucs més petits i concentrats elaborats amb diferents superaliments que tenen una funció específica: netejar el fetge, reforçar el sistema immunològic, reduir la inflamació, regular el sistema hormonal o cremar greix. El depurador de fetge, per exemple, està fet amb llimona, àloe, kombutxa, herba de blat i clorel·la.

Els sucs i els shots els podem adquirir per separat o, si ho volem, també podem comprar un pack detox, una proposta ideal per fer una bona neteja del sistema digestiu que inclou: un shot de neteja de fetge, quatre sucs i un gaspatxo, o a l’hivern una sopa.

Be You_Botiga Sarrià_14

A la nevera tampoc falten llets vegetals ni orxata. Les llets les fan cada matí i estan enriquides amb un complex de superaliments que preparen ells mateixos amb proteïnes d’arròs, pèsol i cànem, ginseng, maca, lúcuma, ginkgo, goji i cacau pur, entre d’altres, que fan que siguin molt més nutritives. A més, no porten cap sucre afegit, ja que estan endolcides amb una mica de plàtan. Són una beguda ideal per a esportistes.

collage2

Per esmorzar, a part dels sucs, també podem prendre un batut fet al moment a partir dels sucs o llets vegetals, fruita congelada i superaliments, o un smoothie bowl, que pot ser d’açaí, verd ric en clorofil·la o de xocolata.
I si hi anem a l’hora de dinar, podem triar entrants com un bon gaspatxo, hummus de remolatxa o guacamole, i plats més complets com amanides, per exemple, de quinoa o llenties, acompanyades amb una salsa feta amb superaliments o hamburgueses vegetals casolanes de pastanaga o remolatxa. A més, ben aviat, tindran gelats casolans per postres.

Tot això ens ho podem menjar in situ mentre fullegem tranquil·lament algun dels llibres de receptes que hi ha, o endur-nos-ho. Fins i tot, si ens queda lluny, podem demanar-ho des de la feina o des del sofà de casa mitjançant la pàgina web de Takeeateasy.

c/ Major de Sarrià, 36, 08017 Barcelona

Tel + 34 931 186 164

Sortegem un llibre electrònic Lovely Marketing de Txell Costa

$
0
0
Prepareu-vos un suc verd, o una infusió, agafeu els vostres somnis i posem-nos en moviment!
Viewing all 3979 articles
Browse latest View live