Quantcast
Channel: Etselquemenges
Viewing all 3973 articles
Browse latest View live

L’anacard

$
0
0

Bol amb anacardsOriginari de la regió amazònica i del nord-est del Brasil, on s’anomena cajú, els colonitzadors portuguesos el van introduir a l’Índia. Actualment, es cultiva en molts països de clima tropical i els productors principals són el Vietnam, Nigèria, l’Índia i Costa d’Ivori.

De la família Anacardicae, el nom científic de l’arbre és Anacardium occidentale L. L’anacard també es coneix com a castanya de cajú, nou de cajú, nou de l’Índia, caguil o merey.

L’arbre dóna una pseudofruita (no té llavor) vistosa en forma de poma o pera de color groguenc que, quan madura, es torna vermella. A l’extrem inferior de la poma, surt el fruit real en forma de ronyó que és l’anacard. És molt peculiar perquè, a mesura que va madurant la poma, també madura la nou d’anacard. Només un per poma! Ara ja podeu entendre per què és tan car.

L’anacard és molt difícil d’extreure, ja que té dues capes d’escorça molt dures i entremig resina càustica que malmet la pell si no es manipula amb molta cura. Antigament, no se sabia com consumir l’anacard i només es menjava la poma. Avui en dia, el fruit sec és el més conegut i exportat. La poma només es consumeix als països d’origen i tan sols se’n processa una petita part.


Sortegem 3 packs de torrons de Quinua Real

“Si em dius on vius, et diré de què pateixes”

$
0
0

La vida d’aquest gran ésser viu, que és el planeta Terra, va néixer d’aquesta interrelació cosmotel·lúrica. Així com l’excés de sol pot arribar a ser nociu, també seria recomanable protegir-se de certes radiacions terrestres.

geobiologia

Formació en Geobiologia i Biohabitabilitat GEA

Geobiologia

La geobiologia és la disciplina que s’encarrega de trobar el bon lloc i de detectar les zones geopatògenes de la Terra. És la ciència de la medicina de l’hàbitat que tracta la relació entre el lloc i els processos biològics. Detecta els llocs no recomanables per ubicar les zones de llarga permanència com serien els dormitoris i zones de treball, principalment.

El comportament de la Terra no és homogeni. Hi ha en l’escorça terrestre molts fenòmens que produeixen alteracions del camp electromagnètic terrestre. Són, per exemple, les falles geològiques, els corrents subterranis, minerals ocults… o altres elements geofísics.

La intenció d’aquest article és familiaritzar-nos amb aquesta ciència, l’objectiu és trobar el bon lloc per descansar i regenerar-nos. Passem un terç de la vida al llit: No seria recomanable saber que dormim sobre una zona que ens permet descansar i recuperar-nos?

Per prolongar la salut seria important evitar aquestes zones alterades. Hauríem comprendre la importància de triar el bon lloc per habitar.

Les zones goepatògenes debiliten l’organisme i, amb el pas del temps, poden ocasionar malalties. Tampoc ens hem d’angoixar. Vivim envoltats de fenòmens diferents. Les zones geopatògenes generalment es produeixen on en conflueixen diversos en un punt. Podríem comparar-les al pols de la Terra. La seva harmonia o desharmonia també mostren l’equilibri o desequilibri d’un lloc.

asesoramiento-bioconstruccion-ramona-cambrils-rene

Radiestèsia

La geobiologia s’aplica la radioestèsia per trobar el bon lloc. La radioestèsia o sensibilitat a les radiacions estudia la detecció d’aquests fenòmens. Qui no ha conegut les habilitats d’un saurí en la detecció de pous d’aigua? Tots tenim la capacitat per trobar el bon lloc, només hem de treballar-la.

Els grans experts no necessiten eines. Amb les seves mans, ritmes cardíacs i/o pols poden sentir les interferències i anomalies que busquem. D’altres ens ajudem d’eines que amplifiquen, com si fossin una antena, aquestes radiacions mitjançant varetes i pèndols. Els aparells encara són exclusius per la seva inversió econòmica, però ja són un altre mitjà que, a molts, els proporciona confiança.

El nostre habitatge és una projecció de nosaltres mateixos i de la nostra personalitat

Història

Les civilitzacions antigues coneixien aquesta saviesa i exercien rituals per reconèixer el bon lloc i respectar l’entorn. Hi ha moltes dites i escrits sobre el tema:

“El nostre habitatge és una projecció de nosaltres mateixos i de la nostra personalitat. Simultàniament, ens condiciona i modela energèticament. Busca un bon terreny per a la construcció i no ofenguis la natura amb la teva creació.” Norma dels arquitectes xinesos.

“Les malalties no ens cauen del cel, sinó que s’originen a partir de petits pecats quotidians contra la natura. Quan s’acumulen, irrompen aparentment de cop a la superfície.” Hipòcrates

“Els Antics tenien el costum de jutjar la qualitat de l’aire, aigües i fruits que poden fer un lloc malaltís, per la constitució dels animals que s’hi criaven. Examinaven les entranyes i, si trobaven que tenien malmès o lívid el fetge, conjecturaven que als homes els passaria el mateix.” Marc Vitruvi Pol·lió (en llatí Marcus Vitruvius Pollio; c. 80-70 a. C.-15 a. C.) arquitecte, escriptor, enginyer i tractadista romà del segle I a. C.

Avui

L’escissió amb l’entorn i la natura és evident en l’era industrial i tecnològica. També preocupant. Habitar qualsevol lloc sense respecte pot generar un risc. Coneixem successos i catàstrofes en què la causa és una planificació inadequada. L’home tecnològic s’apodera dels espais sense respecte per l’entorn. És urgent una reconnexió amb la natura i una comprensió profunda per establir equilibris. Una coexistència pacífica i satisfactòria no només en relació amb l’alimentació sinó també en l’acte d’habitar.

L’escepticisme, fruit d’aquesta escissió amb la natura, i comportament racional ha causat molt de mal a aquestes pràctiques. No obstant això, d’altra banda, és un estímul perquè científics amb les tecnologies disponibles que anys i anys s’ha practicat amb la nostra sensibilitat innata.

La prevenció

Es fa imprescindible avaluar el lloc que s’habita com a eix principal abans de plantejar qualsevol assessorament en salut de l’hàbitat. Si no hi ha credibilitat, sempre aconsello als meus pacients com a mesura la prevenció.

Tallers i assessorament en salut de l’hàbitat

Amb una xerrada teòrica i participativa, recorrerem les disciplines que integren la salut de l’hàbitat. Un extens viatge per començar a conscienciar-nos de la importància dels espais que ens envolten. La xerrada s’acompanyarà d’un berenar lleuger per generar un ambient participatiu en què els assistents puguin formular preguntes, plantejar dubtes i compartir reflexions.

Assessorament personalitzat

René també ofereix assessorament personalitzat en la salut de la llar. Si et preocupa com influeix l’ambient de casa teva a la salut de la teva família o vols que el teu habitatge sigui més saludable, la Sílvia Ferrer, arquitecta formada en Salut de l’Hàbitat per l’IEB (Institut Espanyol de Baubiologia), a través de consultes personalitzades, realitza diagnòstics dels espais que habitem amb l’objectiu d’augmentar els criteris de salut que en garanteixin l’harmonia, tant de la llar com dels que hi viuen.

Telèfon: 636 88 53 46

Correu electrònic: silvia@espairene.com 

 

silviaSílvia Ferrer-Dalmau Bosch
Arquitecta. Màster en Bioconstrucció (IBE)
René, assessorament en solucions saludables i eficients

Bendita Helena, “Comfort Food” saludable a les Corts

$
0
0

Bendita Helena

Bendita Helena neix de l’Ana i la Valeria, les vides de les quals van fer un gir d’allò més dolç i saborós quan van venir a Barcelona per crear una cosa que feia temps que duien al cor. Concretament, la idea va sorgir de l’Ana, cuinera de cor, que anys enrere havia estat treballant en una pastisseria, però veia que la manera com feien els pastissos i els ingredients que feien servir no casaven amb la seva filosofia. Ella volia canviar i, en organitzar el càtering del casament de la Valeria, no saben si va ser per la il·lusió del dia o per les ganes de poder menjar diàriament les delícies que havia preparat l’Ana, els va venir la idea d’obrir un restaurant. I així ho van fer!

Des del primer dia, van tenir clar que Helena formaria part del nom del restaurant. És un nom que les uneix, un nom que sempre tenen present. I Bendita, per recordar que, cada cop que mengem els plats que preparen i serveixen de tot cor, beneïm tant el menjar com l’organisme i tot el que ens envolta.

Pastelería Bendita Helena

La pastisseria és la que els va fer somiar, i ara aconsegueixen que puguem somiar i fer realitat trobar tot tipus de dolços adaptats a qualsevol paladar. Com a norma general, no fan servir productes refinats: ni farines refinades, ni sucres refinats ni margarines. Si fan servir farina de blat, és integral. Si fan servir sucre, és integral de canya i de la millor qualitat possible, o melasses o xarops de qualitat. A més, fan tot tipus de pastissos, croissants i rebosteria adaptant-se a cada persona. Hi ha des de pastissos sense sucres, sense blat, sense gluten, sense lactosa i vegans, que s’adapten tant als intolerants com a les persones que simplement volen aquesta classe d’alternatives. “Intentem que hi hagi una opció per a cada tipus de persona. Per exemple, alternatives veganes, que també poden demanar persones no veganes, simplement perquè no volen menjar ou o lactis, i saben que serà deliciós igual”, comenta l’Ana.

Cada dia ofereixen el menú del dia basant-se en l’estil d’alimentació flexitariana, terme que prové de les paraules flexible i vegetariana. Però la fórmula que més utilitzen és el “Comfort Food”, menjar que es caracteritza perquè té molts nutrients, alimenta i té tot el que call. A més, l’Ana comenta que consideren que aquest concepte vol dir “que té la càrrega emocional que sentis que algú t’està cuidant, que darrere de cada plat algú t’està atenent. Que quan la gent vingui aquí se senti com a casa i que li arribi al cor”. La Valeria afegeix: “Com quan et cuida l’àvia”.

Menú del día de Bendita Helena

El seu menú diari, que canvien dia a dia segons la temporada i el producte fresc que tinguin, es caracteritza per entrants plens de colors, principals contundents i postres “beneïts”. En els entrants, potencien combinacions de temporada com, per exemple, si un dia fa fred, el més probable és que hi hagi una sopa o una crema calenta. Els segons, plats principals, sempre són molt complets amb opcions vegetarianes, veganes o flexitarianes (de vegades hi ha peix). Així, el menú s’adapta a tot tipus d’alimentació i sempre inclou una opció vegana i sense gluten o lactis afegits (que es poden treure si cal).

A part del menú diari, també tenen una carta amb opcions fixes en la qual destaquen esmorzars per començar bé el dia, amb bowls, torrades, combinacions, entrepans i la “beneïda pastisseria” que tant les caracteritza. Tots aquests esmorzars es poden prendre tranquil·lament gaudint de l’espai, o també estan pensats per als que prefereixen alguna cosa ràpida, però també sana, i més completa que un simple entrepà. Així doncs, hi ha combinacions ràpides per esmorzar i començar el dia amb energia. I, si volem que ens portin l’esmorzar a casa, també podem, gràcies a les cistelles d’esmorzars, plenes de tot el que més us agradi de Bendita Helena.

Si voleu altres opcions a més de menú, també tenen la carta general que destaca pels seus plats per prendre a tota hora, com combinacions per picar, ous de corral, amanides i postres.

Menú del día de Bendita Helena

Els caps de setmana ofereixen un esmorzar-dinar saludable i absolutament deliciós. Es deixen anar i preparen plats exquisits com unes French Toast i burguers de xiitake, hamburguesa vegana feta amb xiitake, fruits secs i farina de cigrons per donar-li la consistència compacta. La Valeria comenta que “hi ha certs caps de setmana, en què a la gent li vénen de gust les burguers i fem broma dient ‘Hamburgueseria Bendita Helena'”.

Tots els aliments que entren a la seva cuina són seleccionats amb molta cura, tots de temporada i depenen del producte fresc del mercat. La pastisseria és de collita pròpia, però el que no poden produir elles mateixes ho busquen en artesans que tenen la mateixa cura en preparar els aliments. Per exemple, el pa, les melmelades, l’oli d’oliva i el sucre integral de canya provenen d’artesans que elaboren amb el mateix afecte que ho fan elles. Així, tots els plats tenen aliments en sintonia.

Ana y Valeria de Bendita Helena

L’Ana i la Valeria són com una família, fan un gran equip i tota la seva energia es transmet als clients. Comenten que, a elles, el que més els agrada és veure com els clients se senten a gust a Bendita Helena, com repeteixen i els saluden cada dia amb un somriure o les seves benediccions.

Només en entrar al restaurant i conèixer l’Ana i la Valeria, ja sabem que el menjar estarà fet de tot cor. I així és. Omplen de vida el carrer Galileu i tot el barri de les Corts de Barcelona.

Bendita Helena – C/ Galileu, 261 (Les Corts) Barcelona

% SOCIS – BERENARS: 20% descompte en les consumicions de dimarts a divendres de 16 h a 20 h

Curs d’esmorzars sans i ràpids

$
0
0

Dates
Del 16 de gener
al 5 de febrer

Format curs
Curs online
de 15 dies

Material inclòs
17 vídeos i receptes descarregables

Preu
29,90 €
-20% per socis

Prepara’t per aprendre a fer 17 esmorzars BONÍSSIMS I SANÍSSIMS!

Sona el despertador, et lleves, surts corrent i esmorzes cada dia el mateix, tot i que saps que no és gaire sa. Penses que, si ho has de fer més sa, t’hauràs de passar dues hores a la cuina. I ara!

Entre la pitjor broixeria industrial i els sucs verds o el púding de chía, hi ha un ventall infinit de possibilitats, més amables, més adequades al paladar de la majoria de la població. Durant 15 dies veuràs receptes curtes i ràpides en vídeo amb opcions dolçes, salades i begudes. Si t’agraden els cereals, els lactis i la xocolata,  et donarem opcions perquè no renunciïs a res! Aquest programa va adreçat tant a les persones que no saben como fer esmorzars sans i que estan començant a canviar, com per a les que ja fan una dieta equilibrada i necessiten més recursos.

Et passa que…

“M’encanta el dolç i vull saber quins esmorzars poden ser dolços i sans”

“Sóc de salat però no sé trobar opcions a part de l’embotit”

“Si no esmorzo cereals, què coi esmorzo?”

“M’agradaria menjar millor, però vull opcions ràpides perquè no tinc temps”

Què inclou el programa?

  • 17 receptes: Cada dia (a partir del 16 de gener)  trobareu un nou vídeo amb la recepta escrita i el PDF per descarregar-la. Farem melmelades, cremes de xocolata, de fruits secs, patés salats, pans, magdalenes, galetes, begudes calentes, etc.
  • Cada dia us enviarem al correu una notificació del nou vídeo. A cada vídeo us podreu descarregar la recepta.
  • Llibre electrònic recopilatori de les 17 receptes al final del curs.
  • Grup de Facebook privat moderat per la Lucía Gómez per a dubtes i compartir receptes i experiències.
  • Un cop acabat el curs, es poden visionar tots els vídeos sempre que es vulgui.

 

 

Les torrades que fan onades

$
0
0

Pans cruixents

Allos té tres pans cruixents 100% ecològics que arrasen en la comunitat healthy pels ingredients que porten i pel resultat final, ja que hi ha altres barretes que són molt insípides o d’una textura menys agradable i aquestes agraden pel gust i per la textura de les onades, que, a més, les fa molt reconeixibles.

Les torradetes d’Allos estan fetes essencialment amb farina de sègol, una bona alternativa si volem reduir el consum de blat de la dieta. La gràcia d’aquests pans és sobretot la farina d’amarant, que fa que tinguin un gust familiar i peculiar, així com també el toc de les espècies que incorporen.

Les torradetes porten coriandre i càrvit (conegut com a comí de Prat o alcaravia), una planta aromàtica amb propietats carminatives que, des de temps immemorials, s’utilitzava per combatre els còlics i la inflor i que té un gust molt semblant a l’anís. Per això, aquestes torradetes són digestives, ja que el càrvit i el coriandre, juntament amb el fonoll i el comí, són de la mateixa família (les umbel·líferes), amb propietats carminatives i digestives.

Pans cruixents d'Allos

Dels tres tipus de torradetes Allos que hi ha al mercat, tenim el cruixent d’amarant i sègol, que conté, a més, llavors de gira-sol, i el multicereals, que incorpora farina de fajol i flocs de civada. Tots tres són molt versàtils i ens els podem menjar com a acompanyament de verdures, arròs, cremes o per untar-hi patés o cremes de fruits secs o llavors, com la tahina.  

A Espanya, la marca Allos la distribueix l’empresa Qbio.

Regal visita La Consulta d’Etselquemenges

Vine a donar sang a Terra Veritas!

$
0
0

El Banc de Sang i Teixits, l’encarregat de proveir sang a tots els hospitals i clíniques de Catalunya, fa curt de donacions en època nadalenca: molts dels donants marxen fora de vacances i això fa que les reserves de sang als centres mèdics quedin sota mínims.

Per poder garantir les 1.000 donacions diàries necessàries, Terra Veritas (Carrer de la Diputació, 239, Barcelona) se suma a la causa i cedeix el seu espai a l’equip mòbil del Banc de Sang.

L’objectiu de Terra Veritas és aconseguir 200 donacions en aquesta jornada de 10.00 a 20.00 h. S més a més, i durant tot el dia, la xef Mireia Anglada estarà preparant aliments per oferir als donants i ajudar-los a la recuperació.

Qui pot donar sang?

Qualsevol persona sana entre 18 i 65 anys que pesi més de 50 quilos (cal tenir aquest pes mínim perquè, en cada donació, es recull una quantitat estàndard per a tots els donants de 450 ml).

QUÈ: DONAR SANG

QUAN: divendres 23 de desembre, de 10’00h a 20’00h

ON: TERRA VERITAS, c/ Diputació 239

CONFIRMACIÓ: MOLT IMPORTANT!! Caldria que féssiu arribar un correu electrònic a info@civiclub.org per a confirmar l’assistència i l’hora en què podreu venir i fer la donació.


Sortegem una visita guiada en família a l’ecogranja Salgot

$
0
0
Teniu ganes de visitar en família els porcs ben cuidats d'una granja ecològica? La cooperativa Fent País sorteja entre els socis un xec regal familiar que inclou la visita guiada a la granja i un lot de productes.

Protegim l’organisme de les festes nadalenques

$
0
0

Per Nadal, Cap d’any, Reis fem excessos a cada àpat que poden passar factura

Tenim por d’engreixar-nos una mica, però no només això, sinó que molts d’aquests àpats ens provoquen digestions lentes i pesades, amb canvis de ritme del trànsit intestinal i inclús diarrees, restrenyiment, pujades de colesterol, de triglicèrids, de glucosa… Com podem protegir-nos, en la mesura del possible, d’aquestes alteracions, que sobretot afecten el sistema digestiu, i afrontar-les?

Salengei és una empresa que té al mercat un seguit de productes que ens poden ajudar a prevenir l’aparició dels símptomes citats anteriorment.  Entre els seus productes, trobem:

  1. ACTIVE CARDISTEROL: la seva composició es basa en omega-3, monacolina K, coenzim Q10, vitamines B9 i B12. Les indicacions principals són control del colesterol total, disminució dels nivells de colesterol dolent (LDL) i triglicèrids i manteniment dels nivells normals d’homocisteïna. La posologia és de dues perles al dia amb el sopar.
  2. HIGO CHUMBO  (extracte en pols): a part de vitamines, minerals, aigua, hidrats de carboni i fibra, les figues de moro també contenen pigments derivats de la betalaïna. El pigment que s’absorbeix més fàcilment és la indicaxantina, antioxidant potent del colesterol LDL (“dolent”). Cal destacar l’efecte diürètic d’aquest producte, que ajuda a eliminar per orina toxines i altres substàncies que no ens interessen, com l’àcid úric i la urea, però sense excretar minerals. Per tant, té efectes sobre la reducció de pes, de volum corporal, sobre la diüresi, la sensació d’inflor i de cames cansades. La posologia és de ½ o 1 cullera dosificadora en aigua o suc, un cop o dos al dia.
  3. CHLORELLA BIO EN POLS: la Chlorella és una alga verd-blava d’aigua dolça que es caracteritza perquè és l’aliment amb més clorofil·la del planeta, a més de ser molt completa (aporta oxigen a la cèl·lula i estimula la funció del sistema energètic). Aporta proteïnes, moltes vitamines (A, B1, B2, B3, B6, B12, E, D i H), minerals com el zinc, ferro, iode, fòsfor, magnesi i calci. Té molta capacitat de captar metalls pesants i toxines, regula les funcions intestinals, estimula el sistema immunològic… Així, doncs, cal valorar-ne el poder depuratiu i regulador intestinal. Es presenta en pols i la posologia és d’una mesura o més en un suc o en un batut.
  4. EPACOR SCIENCE (900 mg d’omega-3): la seva composició es basa en 460 mg d’EPA i 380 mg de DHA. L’omega-3 té moltes indicacions, com regular la funció normal del cor, contribuir al funcionament normal del cervell i de la visió, entre d’altres, però el que més ens interessa en aquestes dates és que ajuda a mantenir un nivell normal de triglicèrids (3 perles/dia) i de la pressió sanguínia (4 perles/dia). No s’ha de superar la ingesta màxima diària de 5 g d’EPA i DHA combinat.
  5. TERREMATRIX: és una argila de montmoril·lonita càlcica que conté més de 60 micro i macrooligoelements naturals que, ara per Nadal, ens interessen per absorbir i eliminar de manera natural metalls pesants com el mercuri, plom, arsènic, cadmi, alumini… No s’infla com altres argiles, però té propietats absorbents i d’adsorció (les substàncies tòxiques, per polaritat, s’adhereixen a la part superficial de l’argila, com les impureses del vi, sidra i de la cervesa). Terrematrix té un pH de 8,3, o sigui que ajuda a retardar l’acidificació. Com que té partícules molt fines, millora molt l’absorció dels tòxics i facilita la funció digestiva. En aquestes dates, el fet de menjar aliments fora dels nostres hàbits i, en general, amb una quantitat de greix superior a l’habitual, pot ser que afecti la pell de determinades persones. Com que estem parlant d’una argila, és perfecta també com a mascareta facial per eliminar impureses de la pell. Una possible  contraindicació és que pot donar restrenyiment amb dosis elevades; per tant es recomana iniciar el tractament amb dosis baixes i anar augmentant. Es presenta tant en pols (es recomanen d’1 a 4 mesures al dia, preferiblement a la nit abans d’anar a dormir) com en comprimits (d’1 a 3 comprimits abans d’anar a dormir o entre menjades).
  6. IMMUN’AGE: complement alimentari que estimula les defenses naturals augmentant el nivell d’interferons i limfòcits. Gràcies al seu mecanisme d’acció millora la detoxificació hepàtica, disminueix l’estrès oxidatiu eliminant l’excés de radicals lliures i estimulant els enzims antioxidants SOD (superòxid dismutasa) i GPX (glutatió peroxidasa). Immun’Age estimula la producció endògena d’enzims antioxidants. Es presenta en sobres i la posologia varia segons la finalitat que tinguem: si ens interessa neutralitzar els radicals lliure, prendrem d’1 a 3 sobres al dia.
  7. ACTIVE DETOX: complement alimentari que contribueix a desintoxicar el fetge i a protegir les cèl·lules del dany oxidatiu. Té una composició molt completa: Chlorella, cisteïna, glicina, taurina, àcid alfa lipoic, card marià, cúrcuma, resveratrol, licopè, selenimetionia, i zinc. Molts d’aquests ingredients tenen funcions antioxidants, antiinflamatòries, desintoxicants del fetge, hepatoprotectores, d’eliminació de metalls pesants i tòxics ambientals… La posologia va augmentant a mesura passen les setmanes de tractament: la primera setmana cal prendre una càpsula al dia en dejú; durant la segona setmana, una càpsula al dia en dejú i una altra minuts abans del sopar, i durant la tercera setmana, s’ha de fer una presa addicional d’1 càpsula també minuts abans del dinar. Com a màxim podem arribar a 6 càpsules al dia: 2-2-2.
  8. ACTIVE FLORA: durant aquests àpats, molta gent té trastorns intestinals (desequilibri de la flora intestinal). Active Flora conté una barreja de soques bacterianes de gran supervivència intestinal (bifidobacteris, Lactofillus, Lactococcus i Enterococcus), ja que la fórmula les manté vives en el medi àcid de l’estómac, fibres, Saccharomyces boulardi (molt efectiu sobre enzims digestius) i àloe (activitat gastroprotectora per les seves propietats antiinflamatòries a baixes concentracions, disminueix la permeabilitat intestinal). Molts plats poden tenir emmascarats ingredients als quals som intolerants, i l’àloe ens ajuda a regenerar i a desinflamar la mucosa gàstrica. La posologia és de 2 a 4 càpsules al dia durant 7-15 dies entre àpats amb un got d’aigua. Com a dosi de manteniment, cal prendre 2 càpsules al dia.

Complements nutricionals de Salengei

És recomanable prendre Active Flora, perquè tenir una bona flora intestinal ajuda a prevenir l’aparició de molts símptomes, ja siguin relacionats amb el sistema gastrointestinal, i a reforçar les defenses per evitar l’aparició de refredats, per exemple.

Hem d’escoltar el cos: de fet, molts ja sabem quan se’ns posarà malament un aliment, quan tindrem digestions pesades, quan ens pot pujar el colesterol “dolent” i els triglicèrids perquè sempre ens passa quan canviem els hàbits alimentaris. Hem d’anticipar-nos. Per tant, aconsello començar el tractament amb el producte més adequat per preparar i protegir l’organisme de les possibles alteracions a les quals es veurà exposat

Alternatives a l’embotit processat per acompanyar les torrades del matí

$
0
0

Els patés vegetals ens encanten perquè són una combinació perfecta de tres requisits fonamentals per als esmorzars: nutrició, sabor i funcionalitat. A més, hi ha una infinitat de possibilitats que ens permeten variar i no avorrir-nos mai.

En el millor dels casos, podrem preparar els patés a casa, buscant la barreja que més ens convenci entre llavors o fruits secs i hortalisses, i triturant-ho tot. Si voleu una recepta deliciosa i facilíssima: el d’avellanes, pastanaga i canyella segur que us encantarà.

Però també podem trobar alternatives molt vàlides gràcies a algunes cases amb receptes nutritives aptes per a grans i petits. Vegem-ne algunes.

  • La tahina. Aquesta pasta de llavors de sèsam és de gran interès, ja que aporta una bona quantitat de minerals, sobretot calci i magnesi, i a més és una font d’antioxidants i greixos insaturats. Una opció excel·lent perquè hi hagi una mica de proteïna, greixos bons i que, per tant, l’energia de l’esmorzar sigui més estable i duradora. A Tu Biotienda trobem diferents alternatives, de marques com Vegetalia, Sunita i Lima, amb opció salada i sense sal. Si optem per la versió sense sal i hi afegim una miqueta de mel crua, aconseguirem una torrada dolça, deliciosa i nutritiva.
  • Paté i tàrtar d’algues. Aquestes alternatives que ofereixen les cases Vegetalia i Porto Muiños són especialment atractives, ja que són una manera molt fàcil i saborosa d’incloure les nutritives “verdures del mar” a la dieta. Les algues són grans aliades de la salut, ja que són font incalculable de minerals, així com també són riques en fibra i antioxidants. No obstant això, sovint no sabem com incorporar-les als plats i gaudir-ne. Aquí, doncs, tenim una manera: a només un clic.
  • Paté de rovellons. De la casa Vegetalia, és una opció ideal per a aquesta època de l’any, ja que, entre molts altres nutrients, aquests bolets contenen crom, un mineral que ajuda a mantenir la bona salut del sistema immunitari. Acompanyat d’una mica de ruca o rave, queda especialment deliciós i és encara més saludable.

Una altra possibilitat per acompanyar les torrades del matí és el tofu, que és interessant si la soja és d’origen ecològic. Aquí trobem una font de proteïna completa, molt valuosa sobretot per a les dietes vegetarianes. Es pot menjar tal qual, a talls o també hi ha una versió en paté de la casa Vegetalia: el paté de tofu i miso.

pates vegetales

Olives, fines herbes… El boom dels patés vegetals ha fet que tinguem més opcions a l’hora d’untar. Per tant, si tenim poc temps per elaborar patés a casa i el que volem és tenir opcions per als esmorzars que també siguin riques i sanes, a Tu Biotienda hi ha diverses possibilitats perquè l’embotit processat de mala qualitat deixi de ser una alternativa.

 

Com fer pa de verdures

$
0
0

En Jordi Morera, forner de L’Espiga d’or de Vilanova i la Geltrú, ens ensenya a fer un pa de verdures, molt ric en fibra, però en fibra digerible! A més d’ajudar-nos a anar de ventre, aquesta combinació de fibra no intercedirà en el procés d’absorció de calci, tal i com passa a vegades amb alguns pans.

Ingredients

  • 1 kg de farina d’espelta
  • 300 g de massa mare (d’espelta)
  • 300 g d’aigua minera
  • Verdures de fulla verda assecades al forn i triturades (al gust)
  • Llinet (quantitat al gust)
  • Un polsim de sal

Elaboració

  1. Feu un volcà amb la farina, i enmig poseu-hi la massa mare. Barregeu tots dos ingredients, i després torneu a fer-hi una altra vegada el forat del volcà, i poseu-hi, a poc a poc, l’aigua mineral.
  2. Amalgameu-ho tot junt perquè agafi estructura. Amasseu un moment amb les mans, i després deixeu reposar durant 15-20 minuts. Poseu-hi un drap a sobre; així és com s’amassa sol.
  3. Al cap de 20 minuts, veureu que la massa ja ha format el seu gluten, que la massa té forma. Amb l’ajut d’una rasqueta, desenganxeu-la de la taula, i aplaneu-la.
  4. Poseu-hi per sobre les verdures assecades i el llinet. Ajudeu-vos d’aigua mineral perquè quedi tot ben enganxat,.
  5. Feu una rodona, i deixeu-la reposar dins d’un bol, filmat, a la nevera durant tres hores perquè agafi volum. Passades les tres hores, ha d’estar inflada però ha de semblar que es trenqui.
  6. És el moment de posar farina per sobre de la massa per treballar-la, o sigui, amassar-la amb les mans i arrebossar-la amb el llinet.
  7. Perquè el llinet quedi ben enganxat, poseu un drap de cuina damunt d’una taula de tallar, i mulleu-hi la massa, també a banda i banda. Després aboqueu-la al bol on hi ha tot el llinet. S’hi enganxarà la mar de bé.
  8. Després d’aquest pas, arriba l’última fermentació, la més llarga. La massa ha de dormir tota la nit a la nevera, vuit hores o més, a 4 ºC. Ha de doblar el seu volum. L’endemà, el pa ha d’haver augmentat de volum, i quan el toqueu ha de tenir una textura inflada, però no s’ha de gasificar.
  9. Ja és a punt per coure. A casa, és molt important que el forn tingui una atmosfera d’humitat. Podeu posar aigua en un recipient quan el forn sigui molt calent, i després retirar-lo en el moment que hi poseu la massa.
  10. És molt important que poseu el forn a 250 ºC, perquè creixi molt. La cocció durarà 40-45 minuts, però no ha d’estar tota l’estona a la mateixa temperatura, sinó que l’heu d’anar abaixant fins que arribeu als 200 ºC.
  11. Ja el podeu retirar del forn. És preferible no tocar el pa calent, perquè es pot trencar, però si no us podeu esperar, un truc és mullar la serra d’un ganivet i tallar-lo. Bon profit!

Hamburgueses, croquetes, mandonguilles i canapès de reaprofitament

$
0
0

A l’hora de fer els liquats

La majoria dels liquats són una barreja de fruites i hortalisses; normalment, les fruites són les que deixen menys polpa, i les hortalisses les que més. Per això, és molt millor separar-les i, així, utilitzar les polpes de les hortalisses per als àpats. Una manera senzilla de fer-ho és primer liquar les hortalisses, posar la polpa en un bol, treure’l, i després liquar les fruites. Perquè no es barregin els sabors de cada hortalissa, val més guardar cada polpa en un bol i després fer combinacions.

Pastanagues, l’estrella absoluta

La pastanaga és de les hortalisses que deixa més polpa i amb la qual es pot cuinar. Com que és un gust més aviat neutre i té consistència, permet fer hamburgueses, croquetes, mandonguilles… La clau és amb què la barregem perquè quedi una consistència compacta i que sigui un plat complet per dinar o sopar.

Altres hortalisses i combinacions

Si per fer el liquat es barreja la polpa amb espècies com el gingebre o la canyella, el resultat de la cuina pot ser diferent. Per això és millor separar-ho i després afegir les espècies si és oportú. A més, el carbassó també és una hortalissa molt preuada a l’hora de fer liquats, però, com que té força aigua, és més complicat d’incorporar a l’hora de fer hamburgueses o altres opcions vegetals. Per començar, proposarem una idea per reutilitzar la pastanaga, de la qual poden sortir fins a quatre opcions diferents. 

Hamburgueses, croquetes, mandonguilles o canapès?

A l’hora de fer el plat, ens podem decantar per aquestes opcions, o qualsevol altra forma que se’ns ocorri. Les hamburgueses són molt senzilles, ja que es tracta de fer una bola amb la massa, aixafar-la una mica i posar-la al forn. Per elaborar croquetes i mandonguilles, s’agafa una mica de la massa, es fa la forma desitjada i es posa al forn fins que quedi daurada. En canvi, els canapès donen més feina, però el resultat és espectacular.

Per a 2 hamburgueses

  • 3-4 pastanagues (150 g de polpa – 200 g de pastanagues)
  • 70 g de farina d’ametlles
  • 1 ou ecològic
  • 3 c.s. de llavors de sèsam
  • 4 c.s. d’oli d’oliva verge
  • 1 mica de sal
  • espècies

Preescalfeu el forn a 180 ºC.

Liqüeu les pastanagues i guardeu la polpa. Preneu el suc o guardeu-lo per combinar-lo amb un batut o suc natural.

Bateu la polpa de la pastanaga amb els ous i afegiu-hi la farina d’ametlles. Afegiu-hi les espècies, sal i l’oli. Remeneu o bateu i remeneu.

Prepareu la safata per al forn amb paper vegetal i escampeu-hi una mica d’oli d’oliva amb un tovalló.

Amb la barreja, feu la forma que vulgueu:

  • Per a les hamburgueses: poseu boles de la mida d’un puny petit a la safata. Xafeu en forma de cercle per fer la forma d’hamburguesa.
  • Per a les croquetes o mandonguilles: Feu boles petites amb la forma de croquetes o mandonguilles. Després hi podeu afegir alguna salsa casolana per sobre per donar un toc autèntic.
  • Per als canapès: Feu boletes petites i, amb un morter, aixafeu-les per sobre per donar forma de bol. Així queda la forma típica del canapè, al qual després hi podreu afegir la barreja que vulgueu per sobre*.

Coeu al forn a 180 ºC durant 15 minuts o fins que veieu que s’han daurat, sense cremar-se. Per a un resultat millor, tombeu cada 10 minuts perquè no es cremin i surtin cruixents.

Deixeu refredar i serviu amb el que us hi agradi més. En aquest cas, per donar cremositat al plat, una bona opció és acompanyar l’opció escollida amb pesto de nous; la salsa de remolatxa també és espectacular.

* Pesto de nous: bateu 1 grapat de nous, 4 c.s. d’oli d’oliva verge, 3-4 branques d’alfàbrega fresca, ½ gra d’all i suc de llimona al gust (afegiu més o menys oli d’oliva segons la cremositat desitjada).

* Salsa de remolatxa: bateu el suc de mitja llimona, 1 grapat de nous, 4 c.s. d’oli d’oliva verge i 1/2 remolatxa cuita (millor poseu primer la remolatxa a poc a poc i incorporeu-ne més al gust).

Crema de moniato al romaní per a un cap d’any deliciosament inoblidable

$
0
0

El moniato té un gust dolç o molt dolç segons la varietat i la zona de cultiu. Els moniatos són rics en hidrats de carboni que s’absorbeixen lentament sense provocar pujades d’insulina; també contenen proteïnes que, tot i que moderades, tenen un perfil d’aminoàcids molt adequat per al seu aprofitament, i són riques en un dels anomenats essencials: la metionina, normalment escassa al regne vegetal. Té tant betacarotè com les pastanagues, i tanta vitamina C com les patates, però a més conté potassi, ferro, calci, magnesi fòsfor i fibra en quantitats significatives. Els seus greixos són mínims i a més resulta balsàmic per a l’estómac.

A casa nostra, durant la postguerra, el moniato va ser extraordinàriament útil per alimentar la població, però actualment el seu consum gairebé es limita a rostit al forn. En canvi, a l’Amèrica del Sud i en països asiàtics, els moniatos són un aliment bàsic que es consumeix des de bullit, fregit, en puré com a acompanyament o fins i tot com a ingredient principal de dolços i pastissos. La seva textura i sabor s’adapten a la perfecció a qualsevol recepta. Seria interessant recuperar-lo ja que tant el valor nutricional i el sabor com el preu en fan un ingredient molt interessant. A més, es prepara de manera semblant a com es cuina una patata.

Els antics erudits grecs trenaven les branques de romaní per fer corones i posar-se-les al cap per millorar la memòria. El romaní és una planta molt rica en principis actius i té moltes propietats medicinals; entre d’altres, és antisèptic, antiespasmòdic, aromatitzant, depuratiu, estimulants estomacal, carminatiu, colagog -facilita l’expulsió de la bilis-, diürètic o hipotensor.

A causa dels efectes estimulants i tònics que té, el romaní afavoreix la recuperació en el cas de les malalties respiratòries i de l’aparell digestiu. Té molt ferro, és ric en antioxidants i resulta molt útil per tractar malalties com l’Alzheimer, la sida o el càncer. Antigament se li atribuïen propietats per enfortir la ment i millorar l’agilitat mental, així com per alleujar les migranyes i els períodes d’astènia. Com que té propietats bactericides, també pot servir com a complement d’un tractament amb antibiòtics.

Externament és adequat per calmar dolors musculars i rampes a causa de l’esforç físic: n’hi ha prou fent banys de romaní durant 15 o 20 minuts, o aplicant sobre la zona en qüestió oli de romaní per notar els efectes beneficiosos. Fer massatges sobre el cuir cabellut amb oli de romaní, enriquit amb oli d’ametlla, ajuda de manera notable a millorar la circulació de la zona i al naixement dels cabells. Així mateix, en cas d’ungles fràgils i trencadisses, evita que es trenquin. També és reconegut per combatre el mal alè i alleujar nafres i inflamacions.

Per a aquest any nou, us desitjo el millor en el terreny personal i laboral, que descanseu prou, que mengeu amb ganes i amb gust sense deixar de banda la bona mesura, que canteu i balleu perquè tingueu l’ànima contenta i, per descomptat, que pugueu estar amb la gent que us estimeu per poder explicar històries de benaurança per a totes i tots els que estem en aquest planeta meravellós.

La recepta

Ingredients per a la sopa de moniato:

  • 3 moniatos mitjans
  • 1 c.s. d’oli d’oliva
  • 1 ceba mitjana
  • 2 grans d’all
  • 1 c.s. de romaní fresc picatmoni
  • la ratlladura d’una llimona
  • 2 tasses de brou de verdures
  • 1 tassa d’aigua mineral
  • Una mica de nata líquida vegetal per decorar (jo l’hi he posat de coco)

Ingredients crackers al romaní:

  • 2 coquetes integrals (jo les he agafat de civada i espelta)
  • 1 c.s. d’oli d’oliva
  • 2 c.s. de romaní fresc picat
  • 1 c.p. d’all en pols
  • Una mica d’aigua per hidratar les coquetes

Preparació:

  1. Escalfeu l’oli en un cassó i salteu els moniatos, la ceba i l’all durant uns 10 minuts. Afegiu el romaní picat, la ratlladura de llimona, el brou de verdures i l’aigua. Porteu a ebullició i abaixeu el foc, cuineu uns 15 minuts i tritureu fins a aconseguir una textura suau. Decoreu cada tassa o bol amb un rajolí de nata líquida.
  2. Crackers de romaní: Talleu les coquetes a tires mitjanes amb un ganivet o un tallapizzes. Hidrateu una mica amb aigua. Barregeu l’oli, el romaní i l’all en pols en un bol i impregneu les coquetes. Preescalfeu el forn a 210 ºC. Escampeu les tires sobre una safata de forn amb paper per coure, procurant que no quedin enganxades. Coeu-les al forn a 210 ºC a altura mitjana durant 10 minuts o fins que es daurin i quedin cruixents.

 

Que en gaudiu,

Molta salut!

Mites i collonades sobre l’alimentació

$
0
0

Mites i collonades sobre l’alimentació

El nutricionista Marc Vergés ens ajudarà a veure-hi clar abordant alguns dels grans mites que envolten l’alimentació, com ara la medicació gairebé sistemàtica que es prescriu a les persones amb un colesterol suposadament “alt i nociu”. També analitzarem el missatge de professionals que afirmen que, si eliminem el gluten de la dieta, tindrem alguna mancança.

Parlarem de temes com les quilocalories, els lactis, la piràmide alimentària i la distribució dels àpats.

DATA I HORARI

Dimarts 17 de gener de 18.30 a 20.30 h amb torn de preguntes.

QUI

Marc Vergés, dietista nutricionista de La Consulta de l’Etselquemenges i especialista en fitoteràpia.

QUÈ INCLOU

  • La xerrada enregistrada en vídeo per veure sempre que vulgueu a Etselquemenges.cat
  • Val de compra de 5 euros per gastar a Veritas.

LLOC

Terra Veritas
Carrer Diputació, 239, Barcelona

ORGANITZA

logos


Decideix quanta fibra vols als sucs

$
0
0

Els extractors de suc ens permeten separar la polpa i el suc de les fruites i verdures sense escalfar els aliments i extraient-ne totes les propietats. Tot i això, la fibra dels vegetals també és molt beneficiosa, i prendre-la amb el suc ens permet alentir el pas de glucosa en sang i regular el trànsit intestinal, entre d’altres.

Gràcies a siQuri, marca experta en sucs, per fi tenim accés a un extractor que permet regular la quantitat de fibra del suc sense necessitat de desmuntar l’aparell o de filtres addicionals. La Juicepresso Fiber Control, a diferència d’altres, té una rodeta que permet seleccionar si volem un suc “Normal”, és a dir, més líquid, o “More pulp”, amb un contingut més elevat de fibra, que seria més similar a un batut.

Però no només això! El nou model de siQuri té un sistema d’extracció més eficaç que permet mantenir encara més i millor els micronutrients de les fruites, verdures i hortalisses. I, a més, és l’únic extractor de suc que té una funció d’autoneteja. Impressionant, oi? Només cal que introduïm aigua a l’aparell en marxa perquè es netegi simultàniament tant la sortida del suc com la de la fibra, i expulsi qualsevol residu.

Si ho voleu, us podeu acostar a Presat, l’empresa de servei tècnic oficial de siQuri a Barcelona, per veure com funciona en directe. A més, si tinguéssiu cap problema, a Presat també s’encarreguen d’avaluar i de reparar possibles danys causats a l’extractor, com també d’analitzar que la màquina funcioni correctament.

Un suc per a la taula de Nadal

Amb el Nadal també coincideix la celebració del solstici d’hivern. Són moments de l’any per enfocar-nos més que mai en la llum i la consciència. Marta Vergés, creadora de Kalegria i autora del llibre Menja’t el tarro, ens proposa un suc elaborat amb Juicepresso Fiber Control que va molt bé per tonificar el fetge i l’aparell digestiu, sobretot en aquesta època d’àpats copiosos (és boníssim com a aperitiu per preparar l’aparell digestiu); potenciar el sistema immunitari, que sol disminuir amb l’arribada de l’hivern; donar un plus de fibra al trànsit intestinal; mantenir una temperatura corporal agradable, tot i prendre’ns un suc, gràcies a la canyella i al gingebre.

Més informació:

Liquats verdsBooster de Nadal
(500 ml)

  • 4 fulles de col llombarda
  • 4 pomes
  • 1 trosset de gingebre
  • ¼ de llima
  • 1/2 c.p. de canyella

12 joguines protagonitzades per aliments sans

$
0
0

Al mercat, cada vegada hi ha més jocs de fusta o de taula sobre aliments saludables. Aquí tenim una recopilació de les joguines més healthy d’aquests Reis.

1/12 Safata de verdures de fusta

Safata de verdures de fusta

Un joc molt bonic de peces de verdures o fruites de fusta. Els més petits aprendran a reconèixer les fruites i les verdures per les formes i colors, a part que el joc potencia la coordinació i la motricitat. Són ecològics; estan fets de fusta reciclada, un material segur i durador, sostenible 100%. El set de verdures inclou: 1 pebrot, 1 all, 1 carbassó, 1 tomàquet i 1 xampinyó amb el ganivet i la taula de tallar. El set de fuites inclou: 1 llimona, 1 taronja, 1 poma, 1 kiwi i 1 maduixa amb el ganivet i la taula de tallar.

Dimensions de la taula: 19 x 13,5 x 3,1 cm

Edat: +18 mesos

Preu: 18,99 €

On es compra:
Safata de
verdures

Safata de fruites

Compota poma i pastanaga

Taller infantil de receptes dolces- Gener

$
0
0

TALLER INFANTIL DE RECEPTES DOLCES

Durant les festes de Nadal, els dolços omplen les taules i això, als nens, els encanta: xocolates, torrons, bombons, llaminadures, polvorons… que solen anar carregats de sucres refinats i greixos de mala qualitat i gens saludables.

Per això et proposem un taller perquè els teus fills s’ho passin d’allò més bé aprenent receptes dolces, sanes i gens complicades, per poder gaudir en família durant aquestes festes.

QUI

El curs va a càrrec de Gina Estapé, dietista de l’Institut Roger de Llúria i autora, amb Pilar Rodrigáñez, del llibre electrònic Festes infantils. Receptes saludables.

CUINAREM

En aquest taller prepararem quatre receptes delicioses i divertides:
· Broquetes de fruita de temporada amb xocolata desfeta casolana
· Minipancakes (blinis) de civada
· Nutella d’avellanes i xocolata casolana
· Xupa-xups energètics de llimona

Els petits cuiners de casa passaran una gran estona i tastaran les seves creacions saludables i alternatives als dolços industrials.

fotos

HORARI

Dimarts 3 de gener de 17 h a 19 h

PREU

Taller pensat per nens entre 6 i 12 anys.
33 € (socis d’Etselquemenges 30 €)

LLOC

Barcelona Cuina Natural
c/ Berlinès, 3 (Barcelona)

INSCRIPCIONS

inscripcio

Més informació a: inscripcions@barcelonacuinanatural.cat / 650 968 473

ORGANITZA

logos

Xevi Verdaguer, al Kursaal de Manresa

$
0
0

El psiconeuroimmunòleg i col·laborador d’Etselquemenges, Xevi Verdaguer, estrena el 2017 amb una nova funció del seu espectacle “Transfórma’t” coproduït pel Terrat, el proper dimarts 10 de gener al Teatre Kursaal de Manresa.

En aquest muntatge, en Xevi aconsegueix explicar d’una forma planera i divulgativa els factors claus que ens alteren les nostres hormones i com a conseqüència d’això, ens condicionen a patir diverses malalties. La visió i tractament de Verdaguer és una nova i revolucionària mirada al cos humà en què molt símptomes i causes estan relacionats i com els hàbits de vida ens poden ajudar a resoldre molts dels problemes de salut que patim actualment.

Aquí podeu comprar les entrades per assistir al Transfórma’t de Manresa.

I a tots els veïns de Manresa i rodalies, recordeu que l’equip de la Consulta d’Etselquemenges comença aquest mes de gener a passar visita al Centre Medicina Moderna de Manresa, on sumarem talent amb l’equip de Xevi Verdaguer. Les dietistes Gina Estapé i Pilar Rodrigáñez, passaran visita tots els dilluns i dimecres a Manresa per ajudar als pacients a seguir una dieta saludable, realistajjhvg i bastada amb les pautes de salut que requereixi cada pacient.

Viewing all 3973 articles
Browse latest View live