Quantcast
Channel: Etselquemenges
Viewing all 3973 articles
Browse latest View live

Sistemes de calefacció saludables

$
0
0

“On arriba el sol, no arriba la malaltia”. Amb molta saviesa, aquesta dita popular ens defineix els trets d’una casa saludable.

A l’hivern, si no arriba prou sol a casa nostra, haurem de recórrer a sistemes de calefacció addicionals. Els sistemes de calefacció influeixen en els paràmetres de qualitat de l’aire interior (de què vam parlar en l’article anterior: “També som el que respirem”), com: temperatura, humitat, moviment de l’aire, renovació de l’aire, camps elèctrics, càrrega electrostàtica, soroll, ionització i continguts de partícules. L’objectiu és no empitjorar aquest clima.

Per aconseguir un “bioclima” interior a l’hivern podem seguir les pràctiques següents:

1-Reduir la necessitat de calefacció aprofitant la radiació solar.

Una casa ben assolellada no necessitarà abusar de sistemes artificials per generar calor. Com més sol, menys necessitat d’altres mecanismes per calefactar la llar. Un disseny bioclimàtic (estratègies d’aprofitament directe o indirecte de l’energia solar) sol beneficiar el clima interior. No es fa tan necessari “artificialitzar” el clima. Per això, cal exigir planificacions urbanístiques més adients que afavoreixin la recepció de llum a les llars. Pocs de nosaltres vivim en habitatges amb aquestes condicions i, si ho fem, pocs cops sabem aplicar les estratègies que ens permeten rebre el sol i protegir-nos-en. Sembla més còmode deixar la feina a sistemes artificials de climatització.

2-Reduir la necessitat de calefacció amb l’aïllament tèrmic de l’envolupant exterior.

Un bon aïllament de les parets exteriors, finestres i vidres permet que la calor rebuda o generada no desaparegui ràpidament. Qualsevol esforç per reduir el consum serà dualment beneficiós: minimitzarem l’ús de sistemes artificials per escalfar i la butxaca ho agrairà. La salut, en aquest cas, també és sinònim de salut econòmica. La calefacció té un impacte ambiental molt alt; d’aquí que sigui tan important fer inversions en estalvi energètic per reduir el consum.

3- Triar una font de calor provinent d’energies renovables.

Si fem servir energies renovables reduirem la contaminació ambiental, que a la fi també és salut. El sistema ideal per excel·lència és aprofitar l’energia solar directa o indirecta (fotovoltaica, eòlica, hidràulica…) També hi ha sistemes que aprofiten la temperatura estable de la Terra: és el que s’anomena energia geotèrmica, que també està categoritzada com a font d’energia renovable. Si no és possible recórrer a una font d’energia renovable es pot fer servir una font d’energia vegetal. En molts casos també es considera font d’energia renovable. La fusta és energia solar emmagatzemada. Si triem la fusta, millor que sigui de proximitat i provinent d’extracció sostenible. Actualment hi ha moltes calderes que funcionen amb materials d’aquest tipus: fusta, pellets, closques que provenen del reciclatge de l’oliva, fruita…

L’energia més habitual i estesa prové de la crema d’energies fòssils, com el gas ciutat i derivats (gasoil…) Tots aquests sistemes estan molt acceptats a la nostra societat, però no ens haurien de deixar indiferents tots els problemes sociopolítics derivats de l’explotació del gas, així com els impactes ambientals derivats de la nova gestió de fracking, per exemple. Potser ens permeten gaudir d’una calefacció còmoda i econòmica, però en termes de coresponsabilitat social nosaltres sempre preferim obrir el debat.

4-Sistemes de generació de calor estancs.

Cal evitar la contaminació de l’aire interior per monòxids, hidrocarburs, pols, partícules en suspensió, cendres. Per això són recomanables les estufes i calderes estanques.

5-Utilitzar un sistema de transmissió d’energia per radiació (minim 60%).

La calor es pot transmetre per conducció, radiació i convenció. Quan som a prop d’algú o ens abraça podem sentir com transmet calor per conducció. Quan som al costat d’una xemeneia o bé quan sentim l’escalfor d’un raig de sol, ho notem per radiació. El tipus de calefacció més saludable és la que ens escalfa com el Sol escalfa el nostre planeta, ja sigui mitjançant una llar de foc, una estufa tancada, una cuina econòmica, una estufa russa, una estufa d’inèrcia, radiadors, parets i panells radiants.

Destaquem l’eficiència de les estufes d’inèrcia i les superfícies radiants. Les primeres tenen un disseny molt precís de distribució i emmagatzematge del calor i les altres generen calor a baixa temperatura.

La convecció d’aire calent és el sistema més ineficient i menys saludable. Altera tots els valors de la qualitat interior de l’aire: fomenta la circulació d’aire i pols, combustió de pols, males olors, sorolls, aire sec, càrregues electrostàtiques, condicions d’ionització desfavorables. Generalment els edificis climatitzats artificialment són motiu d’augment de refredats, mucositats resseques, molèsties reumàtiques, falta d’energia, mals de cap, cansament, irritabilitat, falta de concentració, atordiment, cames cansades i feblesa circulatòria.

6-Fer una distribució no homogènia de la calor.

A l’hivern les cases generalment estan calefactades a una temperatura determinada a totes les estances, mentre que a l’exterior alternem zones de sol i zones d’ombres que estimulen el nostre sistema immunològic i el reforcen. Per què no copiem aquest model dins de casa? Segur que el cos ens ho agrairà. Ho ha fet així des de fa milers d’anys!

7-Fer una ventilació adequada.

Molts cops, per voler fer un estalvi energètic i/o econòmic no volem obrir les finestres quan és molt necessari ventilar les llars. L’aire es va viciant, disminueix la carrega iònica, augmenta la càrrega tòxica si fem ús de materials de neteja no apropiats… Recomanem tenir un mesurador de CO2 per saber quan hem de ventilar.

8-Fer un ús eficient.

Per cada grau de reducció de la temperatura de l’aire, estalviarem entre un 5-6% d’energia. Els sistemes per radiació són més eficients. La radiació penetra per la pell i només cal una temperatura ambient de 18 ºC per sentir confort. Una temperatura ambient més fresca reforçarà la nostra salut. Les temperatures altes ens estoven i dificulten les respiracions profundes.

Les llars de focs són molt poc eficients, amb rendiments que ronden el 10-30%, i per això es consideren fonts de calor addicionals. Ser al costat del foc ens dóna bones vibracions per l’alta quantitat d’ions que es generen, però aquests beneficis es poden definir així: “La radiació infraroja i la ionització de l’aire estimulen el sistema termoregulador i el metabolisme de l’organisme, intensifiquen la respiració i l’intercanvi de gasos, constitueixen un entrenament per a tota la circulació, estimulen el sistema nerviós i endocrí i activen les reaccions immunològiques. Al costat del foc de la xemeneia adquirim consciència del nou concepte de qualitat de calor.”

*Mòdul sistemes de calefacció. Curs a distància Bioconstrucció. IBN

9-Altres: poc sorollosa, bruta i fàcil de netejar.

Hi ha un ventall molt ampli de fonts d’energia, de sistemes de generació i de propagació de calor, però a la fi es tracta d’artificialitzar el mínim possible casa nostra.

L’energia més adient serà la més semblant a l’energia solar. Ja hem dit que l’ideal seria recórrer a les estratègies per dissenyar les cases tot aprofitant l’energia del sol, però quan això no és possible, com passa en moltes cases de la ciutat o en planificacions mal executades d’origen, no queda cap més opció que fer ús d’altres energies.


Com tractar i evitar la permeabilitat intestinal

$
0
0

04Avui dia, hi ha molta gent amb problemes gastrointestinals transitoris per causes diferents, com estrès, canvi de dieta, tractaments amb antibiòtics que destrueixen la flora bacteriana intestinal…; però també hi ha trastorns crònics com la permeabilitat intestinal. La simptomatologia associada a aquestes alteracions gastrointestinals repercuteix directament en la salut i qualitat de vida.28

Les parets dels intestins estan formades per unes cèl·lules anomenades enteròcits i per unes proteïnes que uneixen aquests enteròcits. En aquest epiteli intestinal amb microvellositats en la seva superfície és on té lloc la digestió i l’absorció de nutrients. Aquesta barrera mucosa selectiva actua contra microorganismes, macromolècules que procedeixen de la digestió i tòxics. Quan hi ha permeabilitat intestinal, les proteïnes que uneixen els enteròcits desapareixen i es creen perforacions a través de les quals substàncies com aliments no digerits, toxines, fàrmacs i microorganismes no desitjats arriben al torrent sanguini (aquestes substàncies poden afectar diferents sistemes del cos, com el reproductiu, el respiratori, l’hormonal, l’immunitari…) i causen una inflamació no només dels teixits intestinals sinó de molts altres teixits.

Dona tocant-se la panxa

L’Oriol té 31 anys. És consultor i sempre ha fet esport, ja sigui en equip o individual. Ocupa un càrrec important i, a causa de la seva càrrega de feina i de les hores que hi dedica, ha canviat molts hàbits. No fa esport, té molt estrès (fins i tot a vegades ha hagut de recórrer a fàrmacs ansiolítics), no segueix cap horari alimentari i, fins i tot, hi ha molts dies que o no esmorza o no sopa. Fa molts àpats a base d’hidrats de carboni, de cereals refinats, amb poca proteïna i massa greixos saturats. Els refrigeris es basen en sucres refinats. Menja poca fruita i poca verdura. Durant un període llarg de temps va desenvolupar una simptomatologia basada en dolor abdominal, períodes de restrenyiment i diarrea, pèrdua de pes i malestar general que li va afectar el rendiment professional i l’estat d’ànim.

Segur que tenim amics o familiars amb més d’un dels símptomes de l’Oriol. Molts d’aquests casos acaben desenvolupant malalties que afecten algun tram de l’intestí i l’inflamen de forma puntual o crònica: síndrome de l’intestí irritable (SII), colitis ulcerosa i malaltia de Chron.

Altres casos, i segons la simptomatologia, es relacionen amb intoleràncies i al·lèrgies alimentàries, malalties inflamatòries intestinals, candidiasi intestinal, èczemes a la pell, síndrome de fatiga crònica, fibromiàlgia, dolors articulars, migranyes, insomni, flatulències, i menstruacions irregulars, entre d’altres.

A més, hi ha una relació molt estreta entre l’intestí, el cervell i la microbiota. Mitjançant mecanismes immunes, neuronals i hormonals, cal aconseguir un equilibri tridimensional per regular-la.

Com mantenim i regenerem la barrera gastrointestinal?

No només amb una bona alimentació i unes bones pautes alimentàries podem restaurar i regenerar aquesta barrera, sinó que hi ha extractes de plantes, aminoàcids, minerals i vitamines que ens poden ajudar a aconseguir una condició òptima de la barrera intestinal.

  • Glutamina, zinc, betacarotè i quercetina (bioflavonoide): estimulen la producció de les proteïnes que uneixen els enteròcits. La glutamina és també una font d’energia de les cèl·lules epitelials específiques de l’intestí prim, millora la permeabilitat intestinal i la morfologia de la mucosa intestinal. Per obtenir un bon efecte s’ha d’administrar via oral i millora la seva funció quan la combinem amb leucina i arginina.
  • Àloe, N-acetilglucosamina i N-acetilcisteïna (NAC): acció antiinflamatòria. S’aconsella que l’extracte de polpa d’àloe no tingui aloïna, amb efecte laxant. Els arabinogalactans són uns polisacàrids de l’arbre de làrix capaços d’enfortir el sistema immune, ja que milloren la microbiota intestinal augmentant la concentració de bifidobacteris i Lactobacillus. El NAC, component necessari per formar el glutatió, és un dels antioxidants més importants de l’organisme, ja que redueix les substàncies proinflamatòries.
  • Mucílags de malví i l’om vermell: el primer és un polisacàrid que protegeix la mucosa irritada i regenera les cèl·lules epitelials; el segon també produeix mucílags.
  • Vitamines: les vitamines C i E actuen com a antioxidants protegint les cèl·lules de l’estrès oxidatiu. Entre les vitamines del grup B, la B2 i la B3 ajuden a mantenir la mucosa intestinal en condicions normals. La vitamina B1 i B6 contribueixen al metabolisme de l’energia. El seleni, l’àcid fòlic, la vitamina B6, la vitamina B12, el zinc i la vitamina C contribueixen al funcionament correcte del sistema immunològic

Actualment quins complements alimentaris podem trobar al mercat?

Hi ha molta oferta de productes amb les mateixes indicacions, però, entre altres coses, hem de tenir en compte que les formulacions han de consistir en una composició de nutrients completa, d’alta biodisponibilitat i que actuï de forma sinèrgica per reparar i mantenir la barrera intestinal.

El laboratori Cien por Cien Natural disposa d’un producte anomenat Permeavit, que compleix les característiques anteriors. A més, aconseguirem un revestiment correcte de la mucosa que contribuirà a:

  1. Millorar la digestió, l’absorció i el confort digestiu.
  2. Reduir el cansament i la fatiga, en incrementar els nivells d’energia.
  3. Millorar l’estat d’ànim, en incrementar nivells de serotonina.
  4. Millorar i reforçar el sistema immunitari.
  5. Reduir el pas de toxines al torrent circulatori i evitar-ne l’acumulació en òrgans bàsics.
  6. Reduir la inflamació crònica.

Permeavit és un producte que combina nutrients com el malví i l’àloe per a la salut gastrointestinal. L’àloe està fabricat amb la tecnologia Cryo-Vera: un liofilització que conserva les longituds de les cadenes de polisacàrids. A més, conté totes les vitamines i minerals citats anteriorment amb funció de cofactors de milers de reaccions metabòliques. Cal destacar, també, els arabinogalactans extrets en aigua, que contenen fibres hidrosolubles i flavonoides bioactius; N-acetilglucosamina natural amb una biodisponibilitat gairebé tres vegades més gran que la glucosamina i la L-glutamina d’origen vegetal, que s’obté mitjançant un procés de fermentació.

Un simple consell és ser responsables de la qualitat dels aliments que ingerim i evitar al màxim tots els productes refinats, amb gran concentració de sucres simples i també els aliments processats. Així estarem ajudant a mantenir la paret dels intestins, i evitarem la desaparició de les proteïnes d’unió de les cèl·lules intestinals. Un complement natural complementari a aquest tractament són també els probiòtics, ja que, alhora que cicatritzen les parets de la mucosa, repoblen la flora amb Bifidobacteris i Lactobacillus, cosa que ajuda a mantenir la microbiota dels intestins.

Sortegem 5 paquets de Permeavit

 

Comença i acaba el dia amb una infusió!

$
0
0

Són diürètiques, hidratants i antioxidants. A més, podem fer mil i una versions amb propietats estimulants per carregar-nos d’energia a primera hora, o relaxants per ajudar-nos a desaccelerar i a preparar un son reparador. Quines són les millors per llevar-nos i per anar al llit?

Si sou amants fidels del cafè, és probable que no vulgueu ni sentir a parlar de prescindir-ne ni del món d’alternatives que li fan ombra. Tot i ser una de les begudes més consumides arreu del món i del seu poder innegablement energitzant, el cafè també desperta grans controvèrsies: altera el sistema nerviós, sobrecàrrega al fetge i ronyons i irrita l’intestí (per això moltes persones acaben generant dependència amb el cafè per aconseguir anar al bany de forma regular). Pel motiu que sigui, deixar o disminuir el cafè de la dieta pot resultar difícil si no trobem el substitut perfecte que cobreixi aquesta necessitat. Però són les infusions i els tes una bona alternativa? Sí! I no són només una simple “alternativa”, sinó una opció en majúscules.

A l’article “Quin és el teu te?“, la dietista Neus Elcacho fa un repàs dels diferents tes que hi ha al mercat: des dels clàssics verd i negre fins a les últimes tendències de grocs i blaus. Però avui us volem parlar d’una barreja molt específica de te negre amb espècies típica del sud de l’Índia que, des de fa uns anys, s’ha començat a popularitzar a tot el món: el te chai, una delícia ideal per prendre a primera hora del matí com a beguda calenta i carregar-nos d’energia.

Es tracta d’una beguda d’intens sabor que barreja te negre (també es pot fer servir te verd) amb cardamom, clau, pebre negre, anís estrellat, gingebre i canyella. Totes, espècies calentes que estimulen el cos i vigoritzen la ment, per la qual cosa es recomana consumir-al matí i no més tard de les tres de la tarda (el te negre i el te verd contenen teïna, una substància que també activa el sistema nerviós, així que no es recomana consumir-lo de manera excessiva si tenim hipertensió arterial, problemes cardíacs, arítmies o insomni).

La recepta, que admet una infinitat de variants i se sol consumir amb llet vegetal o amb aigua calenta i/o algun edulcorant, és coneguda pel seu particular sabor i per les seves propietats medicinals i es prepara des de fa milers d’anys per la medicina ayurveda.

Avui en dia, abunden les receptes de te chai per preparar a casa i moltes marques de tes occidentals ja han començat a comercialitzar les diferents versions de masala chai a granel o també en bossetes ja preparades. Si optem per la comoditat de les bossetes, l’ideal és comprar-les ecològiques, de comerç just i amb la dosi i la barreja perfecta que més ens agradi. Amb el te indi chai de Clipper, per exemple, ens assegurarem un te de qualitat que no conté pebre, motiu pel qual és més suau que altres de la mateixa gamma.

I per anar a dormir?

Una rutina molt saludable que podem adoptar és prendre’ns una infusió relaxant després de sopar. Ni fruita ni iogurts; les postres ideals per facilitar la digestió i relaxar l’organisme són, sens dubte, les infusions sense teïna.

Per què? Perquè estan fetes a base de plantes medicinals molt eficaces per pal·liar les malalties més comunes. Tot i que les herbes més consumides en tisana (infusió) a casa nostra són la camamilla, la menta, la til·la i la valeriana, hi ha altres herbes o barreges molt indicades per calmar l’organisme i preparar-nos per anar a dormir.

Encara més desconegudes, la rosella, la passionera o el llúpol, per exemple, són herbes potents que ens ajudaran a agafar el son. Però també és una bona opció crear fórmules que barregin dues o tres herbes i poder aprofitar-ne, així, les diferents propietats.

Una vegada més, podem fer-nos nosaltres mateixos la barreja, anar a l’herbolari i demanar-la a la carta o deixar-nos aconsellar, o bé optar per bossetes ja preparades.

Si no voleu complicar-vos i sou de bossetes, la infusió Sleep Easy de Clipper és una de les millors opcions: conté canyella, camamilla, valeriana i altres herbes naturals que ajuden a agafar el son.

Això sí, hem de tenir en compte que les infusions, com els tes, són diürètiques, és a dir, ens ajuden a eliminar l’excés de líquid del cos i a anar més al bany (per tant, si ens llevem normalment a la nit, és millor sopar aviat i no prendre infusions més enllà de les nou del vespre).

L’api-rave

$
0
0

Api-rave

A diferència de l’api comú, del qual només s’aprofiten les penques i les fulles, l’api-rave es cultiva precisament per aprofitar l’arrel bulbosa. Té forma esfèrica de color marronós amb moltes arrels petites que es treuen per comercialitzar. Pot arribar a fer 10-20 cm i a pesar prop d’un quilo! També treu fulles, però més petites que les de l’api comú. La carn de l’api-rave, de color os, és dura i compacta amb sabor suau d’api, lleugerament dolça i amb regust de julivert. Si trobeu que pesa poc amb relació a la mida és que està passat, buit i és fibrós.

L’Apium graveolens var. Rapaceum, de la família de les apiàcies, és molt resistent al fred. Originari de la conca mediterrània i del nord d’Europa, actualment és molt cultivat, conegut i cuinat al centre i nord d’Europa.

Amanida detox de col xinesa amb dukkah cruixent i sanador

$
0
0

He triat la col xinesa perquè, en general, l’organisme s’enforteix amb el consum regular d’aquest meravellós producte asiàtic. Des del punt de vista nutricional, ens aporta alts nivells de potassi, mineral que participa en la síntesi de les proteïnes. També constitueix una bona font de vitamina A, que protegeix i té cura de la vista, dents i ossos. Els músculs del cor es beneficiaran de l’aportació de magnesi i calci. La col xinesa conté, a més, molta vitamina C i és un aliment excel·lent durant l’embaràs, gràcies a l’àcid fòlic. Té un sabor molt més suau que la col arrissada i es pot preparar cuita amb llegums o cereals, crua en batuts o amanides, saltada, amb vinagre… És bona de qualsevol manera!Els nostres avantpassats ja recorrien als productes fermentats per conservar els aliments i perquè sabien que eren beneficiosos per a la salut. Ho feien instintivament, sense necessitat d’estudis que anys més tard han demostrat que la fermentació làctica genera bacteris amb característiques probiòtiques, és a dir, beneficioses per a la salut i que reforcen el sistema immunitari. Si algunes verdures com les cols us inflen, vet aquí la solució: l’amanida premsada és ideal per a les persones que retenen líquids ja que no provoca gasos i és més digestiva que les verdures crues, perquè el premsat és una forma suau de cuinat. Les verdures es tornen més cruixents i guanyen en sabor i a més ajuden a eliminar el desig de prendre sucre o aliments dolços.La fruita seca i les llavors són una font d’olis saludables i completen en aquesta recepta les nostres necessitats proteiques per a la neteja i la reparació. El dukkah és una barreja de textura cruixent amb espècies, llavors i fruita seca originari d’Egipte que se sol usar per a carns i peixos, amanir amanides o pastes o simplement per untar el pa de pita amb oli. Hi ha variants de dukkah depenent dels gustos de cada família, però gairebé tots porten comí, pebre negre, menta fresca, sal… A més, pot dur pipes de carbassa pelades i avellanes torrades. L’elaboració és senzilla: es torren les espècies més aromàtiques per potenciar-ne el sabor i, a continuació, es molen els ingredients fins que queda un gra de mida mitjana. Ja està a punt per menjar o per conservar-se diversos dies a la nevera. Simplement deliciós! Espero que amb aquesta amanida tan digestiva, aromàtica i cruixent tingueu una sensació de benestar i de renovació gairebé immediata.

La recepta

Ingredients per a la col xinesa:

  • ½ col xinesa
  • Vinagre d’umeboshi

Ingredients per al dukkah:

  • 1 tassa d’avellanes
  • 2 cullerades de llavors de sèsam
  • ½ cullerada de llavors de comí
  • 1 cullerada de llavors de coriandre
  • ½ culleradeta de pebre negre acabat de moldre
  • 1 culleradeta de sal marina
  • Un grapat de fulles de menta fresca, picades molt fines

Preparació:

  1. Talleu a tires fines la col i premseu en un bol massatge amb les mans afegint unes gotes de vinagre d’umeboshi. Un cop fet això, deixeu que segueixi traient líquid tapada amb un pes a sobre fins a l’hora de muntar el plat. Si en sobra, guardeu-la en un pot de vidre a la nevera. Per muntar el plat, simplement acompanyeu les tires de col fermentada amb una mica de dukkah al gust. Jo hi vaig afegir una mica d’api picat.
  1. Torreu lleugerament les avellanes en una paella o al forn uns minuts, fins que es daurin. Emboliqueu-les amb un drap i fregueu-les fins que la pell salti del tot. Deixeu que es refredin. Mentrestant, en una paella, torreu les llavors de comí i de coriandre a foc baix o moderat fins que desprenguin aroma. Retireu de la paella i deixeu refredar. Podeu aprofitar la mateixa paella per torrar les llavors de sèsam fins que tinguin un color daurat.
  2. Quan tots els ingredients estiguin freds (això és molt important: si no, els ingredients deixaran anar oli i el dukkah no quedarà desprès), piqueu les espècies en un morter i, després, afegiu-hi el sèsam, les avellanes, la sal i el pebre i barregeu-ho tot fins que quedi una textura de farina gruixuda, amb les llavors senceres i els trossos de les avellanes ben visibles. Finalment, piqueu la menta ben petita i incorporeu-la.

Que en gaudiu,

Molta salut!

“Jo he anat canviant la meva alimentació escoltant el meus cos i informant-me. La meva dieta és ara en un 90% crudivegana”

$
0
0
  • Ser mare m’ha obert una capacitat d’estimar que no tenia.
  • Jo vaig saber que estava embarassada perquè, de cop i volta, vaig començar a tenir ganes de menjar hamburguesa, pasta i pizzes.
  • Jo he anat canviant la meva alimentació escoltant el meus cos i informant-me. La meva dieta és ara en un 90% crudivegana.
  • Menjo 6 vegades al dia amb molts fruits secs, cremes i amanides. Completo la meva dieta amb superaliments com la chia, la  maca, o les baies de goji.
  • Cada 2 o 3 setmanes faig un dia amb sucs detox i noto els efectes a la pell i en l’energia que tinc.

Tacos de plàtan mascle amb salsa d’alvocat al curri i llagostins

$
0
0

Tacos de plàtan mascle farcits amb salsa d'alvocat al curri i llagostins

Els tacos són un plat mexicà que consisteix en una “tortilla” doblegada i farcida amb diferents ingredients. És un plat molt fàcil i versàtil, ja que es pots farcir de qualsevol ingredient com verdura, carn, peix, pollastre o marisc i acompanyar-lo de la salsa que sigui.

Aquí, normalment les “tortillas” les trobem prefabricades i són fetes de farina de blat o de blat de moro, olis vegetals refinats, molts conservants, excés de sal, i fins i tot alguna porta sucre. De totes maneres, preparar-ne de saludables a casa no costa gens! Avui us ensenyo com preparar uns tacos a partir de plàtan mascle.

Tacos de plàtan mascle

Quan parlem de plàtan mascle, no fem referència al plàtan que coneixem de tota la vida de color groc i de gust dolç, sinó a un plàtan molt més gran, de color verd i ric en hidrats de carboni complexos en forma de midó. Per tant, no és dolç.

Plàtan mascle cru i cuit

Com la patata, en ser ric en midons, cal cuinar-lo sempre per fer-lo més digestiu. A més, si un cop cuinat el deixem refredar, aconseguirem que el midó es transformi en retrogradat, un tipus molt beneficiós per a la flora, ja que, com que l’organisme no l’assimila, actua com a fibra i serveix com a prebiòtic per a la microbiota intestinal. Aquest midó retrogradat resulta molt interesant sobretot per a les persones que volen regular els nivells de sucre en sang.

El plàtan mascle també és ric en minerals, com el potassi i el magnesi, i en vitamines del grup B. No se sol trobar en els supermercats convencionals, però es pot trobar en fruiteries i botigues hindús o paquistaneses.

Vegetals, llagostins i salsa d'alvocat al curri

Per farcir aquests tacos, he triat una salsa amb alvocat amb un toc de curri, però també podeu fer servir una maionesa casolana, una salsa de tomàquet picant, o la que més us agradi. Alhora, també podeu triar el farcit que vulgueu: verdures crues o cuites, cigrons, daus o tires pollastre… Però si us agraden els llagostins, us recomano que tasteu aquesta combinació: Queda boníssima!

Tacos paleo farcits amb vegetals, llagostins i salsa d'alvocat al curri

La recepta

Ingredients (per a 8-10 unitats)

Per als tacos

  • 3 plàtans mascles
  • 4 c.s. d’oli d’oliva verge
  • 1 c.p. de sal marina

 Per a la salsa

  • 1 alvocat
  • 1 c.s. de suc de llimona
  • ½ c.p. de pasta d’umeboshi o sal marina
  • 1 c.p. de curri

Per al farciment

  • 4-5 fulles d’enciam
  • 8 tomàquets xerri
  • 20 llagostins cuits i pelats
  • col llombarda

Elaboració

  1. Preescalfeu el forn a 180 ºC.
  2. En una olla amb aigua bullent, afegiu els plàtans mascle tallats a trossos i cuineu-los durant 12 minuts.
  3. Coleu i esbandiu amb aigua freda per refredar-los una mica i poder-los treure la pell.
  4. En un processador d’aliments, tritureu el plàtan mascle amb l’oli i la sal fins a aconseguir una pasta homogènia.
  5. En una superfície antiadherent, esteneu 2-3 cullerades de la massa, de manera que quedi ben fina. Amb un motllo rodó d’uns 14 cm maqueu la forma del taco i, sense aixecar-lo, retireu la massa que sobra dels costats. Traieu el motllo i repetiu el mateix procediment fins a omplir la superfície amb tants tacos com hi càpiguen.
  6. Poseu-los al forn durant 25 minuts. Passat aquest temps, gireu-los amb compte i fornegeu-los 5 minuts més. Han de quedar flexibles i no gaire cruixents, ja que, si no, quan els dobleguéssim, se’ns podrien trencar. Traieu-los del forn i deixeu-los refredar.
  7. Per a la salsa, tritureu l’alvocat amb la resta d’ingredients.
  8. Renteu les fulles d’enciam i talleu-les a tires fines. Renteu els tomàquets xerri i talleu-los per la meitat o a quarts. Talleu un tros de col llombarda a tires.
  9. Per muntar els tacos, primer unteu la base amb la salsa d’alvocat i després afegiu-hi enciam, un parell de llagostins, col llombarda i uns trossets de tomàquets xerri. 

Com tractar i evitar la permeabilitat intestinal

$
0
0

Avui dia, hi ha molta gent amb problemes gastrointestinals transitoris per causes diferents, com estrès, canvi de dieta, tractaments amb antibiòtics que destrueixen la flora bacteriana intestinal…; però també hi ha trastorns crònics com la permeabilitat intestinal. La simptomatologia associada a aquestes alteracions gastrointestinals repercuteix directament en la salut i qualitat de vida.

Les parets dels intestins estan formades per unes cèl·lules anomenades enteròcits i per unes proteïnes que uneixen aquests enteròcits. En aquest epiteli intestinal amb microvellositats en la seva superfície és on té lloc la digestió i l’absorció de nutrients. Aquesta barrera mucosa selectiva actua contra microorganismes, macromolècules que procedeixen de la digestió i tòxics. Quan hi ha permeabilitat intestinal, les proteïnes que uneixen els enteròcits desapareixen i es creen perforacions a través de les quals substàncies com aliments no digerits, toxines, fàrmacs i microorganismes no desitjats arriben al torrent sanguini (aquestes substàncies poden afectar diferents sistemes del cos, com el reproductiu, el respiratori, l’hormonal, l’immunitari…) i causen una inflamació no només dels teixits intestinals sinó de molts altres teixits.

Dona tocant-se la panxa

L’Oriol té 31 anys. És consultor i sempre ha fet esport, ja sigui en equip o individual. Ocupa un càrrec important i, a causa de la seva càrrega de feina i de les hores que hi dedica, ha canviat molts hàbits. No fa esport, té molt estrès (fins i tot a vegades ha hagut de recórrer a fàrmacs ansiolítics), no segueix cap horari alimentari i, fins i tot, hi ha molts dies que o no esmorza o no sopa. Fa molts àpats a base d’hidrats de carboni, de cereals refinats, amb poca proteïna i massa greixos saturats. Els refrigeris es basen en sucres refinats. Menja poca fruita i poca verdura. Durant un període llarg de temps va desenvolupar una simptomatologia basada en dolor abdominal, períodes de restrenyiment i diarrea, pèrdua de pes i malestar general que li va afectar el rendiment professional i l’estat d’ànim.

Segur que tenim amics o familiars amb més d’un dels símptomes de l’Oriol. Molts d’aquests casos acaben desenvolupant malalties que afecten algun tram de l’intestí i l’inflamen de forma puntual o crònica: síndrome de l’intestí irritable (SII), colitis ulcerosa i malaltia de Chron.

Altres casos, i segons la simptomatologia, es relacionen amb intoleràncies i al·lèrgies alimentàries, malalties inflamatòries intestinals, candidiasi intestinal, èczemes a la pell, síndrome de fatiga crònica, fibromiàlgia, dolors articulars, migranyes, insomni, flatulències, i menstruacions irregulars, entre d’altres.

A més, hi ha una relació molt estreta entre l’intestí, el cervell i la microbiota. Mitjançant mecanismes immunes, neuronals i hormonals, cal aconseguir un equilibri tridimensional per regular-la.

Com mantenim i regenerem la barrera gastrointestinal?

No només amb una bona alimentació i unes bones pautes alimentàries podem restaurar i regenerar aquesta barrera, sinó que hi ha extractes de plantes, aminoàcids, minerals i vitamines que ens poden ajudar a aconseguir una condició òptima de la barrera intestinal.

  • Glutamina, zinc, betacarotè i quercetina (bioflavonoide): estimulen la producció de les proteïnes que uneixen els enteròcits. La glutamina és també una font d’energia de les cèl·lules epitelials específiques de l’intestí prim, millora la permeabilitat intestinal i la morfologia de la mucosa intestinal. Per obtenir un bon efecte s’ha d’administrar via oral i millora la seva funció quan la combinem amb leucina i arginina.
  • Àloe, N-acetilglucosamina i N-acetilcisteïna (NAC): acció antiinflamatòria. S’aconsella que l’extracte de polpa d’àloe no tingui aloïna, amb efecte laxant. Els arabinogalactans són uns polisacàrids de l’arbre de làrix capaços d’enfortir el sistema immune, ja que milloren la microbiota intestinal augmentant la concentració de bifidobacteris i Lactobacillus. El NAC, component necessari per formar el glutatió, és un dels antioxidants més importants de l’organisme, ja que redueix les substàncies proinflamatòries.
  • Mucílags de malví i l’om vermell: el primer és un polisacàrid que protegeix la mucosa irritada i regenera les cèl·lules epitelials; el segon també produeix mucílags.
  • Vitamines: les vitamines C i E actuen com a antioxidants protegint les cèl·lules de l’estrès oxidatiu. Entre les vitamines del grup B, la B2 i la B3 ajuden a mantenir la mucosa intestinal en condicions normals. La vitamina B1 i B6 contribueixen al metabolisme de l’energia. El seleni, l’àcid fòlic, la vitamina B6, la vitamina B12, el zinc i la vitamina C contribueixen al funcionament correcte del sistema immunològic

Actualment quins complements alimentaris podem trobar al mercat?

Hi ha molta oferta de productes amb les mateixes indicacions, però, entre altres coses, hem de tenir en compte que les formulacions han de consistir en una composició de nutrients completa, d’alta biodisponibilitat i que actuï de forma sinèrgica per reparar i mantenir la barrera intestinal.

El laboratori Cien por Cien Natural disposa d’un producte anomenat Permeavit, que compleix les característiques anteriors. A més, aconseguirem un revestiment correcte de la mucosa que contribuirà a:

  1. Millorar la digestió, l’absorció i el confort digestiu.
  2. Reduir el cansament i la fatiga, en incrementar els nivells d’energia.
  3. Millorar l’estat d’ànim, en incrementar nivells de serotonina.
  4. Millorar i reforçar el sistema immunitari.
  5. Reduir el pas de toxines al torrent circulatori i evitar-ne l’acumulació en òrgans bàsics.
  6. Reduir la inflamació crònica.

Permeavit és un producte que combina nutrients com el malví i l’àloe per a la salut gastrointestinal. L’àloe està fabricat amb la tecnologia Cryo-Vera: un liofilització que conserva les longituds de les cadenes de polisacàrids. A més, conté totes les vitamines i minerals citats anteriorment amb funció de cofactors de milers de reaccions metabòliques. Cal destacar, també, els arabinogalactans extrets en aigua, que contenen fibres hidrosolubles i flavonoides bioactius; N-acetilglucosamina natural amb una biodisponibilitat gairebé tres vegades més gran que la glucosamina i la L-glutamina d’origen vegetal, que s’obté mitjançant un procés de fermentació.

Un simple consell és ser responsables de la qualitat dels aliments que ingerim i evitar al màxim tots els productes refinats, amb gran concentració de sucres simples i també els aliments processats. Així estarem ajudant a mantenir la paret dels intestins, i evitarem la desaparició de les proteïnes d’unió de les cèl·lules intestinals. Un complement natural complementari a aquest tractament són també els probiòtics, ja que, alhora que cicatritzen les parets de la mucosa, repoblen la flora amb Bifidobacteris i Lactobacillus, cosa que ajuda a mantenir la microbiota dels intestins.

Sortegem 5 paquets de Permeavit

Deixa un comentari al final d’aquest article explicant-nos de quina manera teniu cura de la vosta salut intestinal.

Teniu temps fins el proper divendres 20 de gener, dia que farem el sorteig. Molta sort!


Iogurt de nous de Brasil i remolatxa

$
0
0

Si heu optat per una dieta conscient i saludable, ja deveu saber que la llet d’origen animal no és pas un aliment fisiològic per a l’ésser humà. No només no la necessitem, sinó que els adults no estem preparats per digerir-la bé, ja que no produïm els enzims necessaris —lactasa— per pair la lactosa, un sucre complex present de manera natural en totes les llets dels mamífers: vaca, cabra, ovella, camell, humana…

Els nadons i els nens fins als tres anys aproximadament (quan ha acabat el procés de dentició i es poden alimentar de manera autònoma) produeixen lactasa de manera natural per poder digerir la llet de la mare, el seu aliment natural. Prendre llet després d’aquesta edat comporta més problemes que beneficis, especialment si és llet d’altres espècies destinada a les necessitats de creixement de cries que no tenen res a veure amb els ritmes biològics i les necessitats de la nostra espècie, ni neurològicament, ni anatòmicament, ni esqueletomuscularment…

A part de la intolerància i al·lèrgies que pot provocar la ingesta de lactosa en nens i adults, també hi ha un altre problema: la intolerància a la caseïna, la proteïna present als lactis, juntament amb el sèrum, els sucres i greixos naturals.

El sistema immunitari identifica les molècules de proteïna als lactis, quan passen la fina barrera de la mucosa intestinal, com a perjudicials. No només debiliten el sistema immunitari, sinó que alliberen substàncies químiques —histamines, entre d’altres— que desencadenen els signes i símptomes d’una reacció al·lèrgica.

A part d’això, les llets que hi sol haver a les botigues i supermercats no tenen gaire a veure amb el producte natural que els nostres avantpassats obtenien dels altres mamífers. Hormones, químics tòxics, fungicides, antibiòtics, pus, matèria fecal són part dels ingredients legals dels lactis que podrem comprar. I, per si fos poc, els processos industrials de preparació de la llet —pasteurització, uperització, deshidratació, evaporació…— perquè no es malmeti tan fàcilment encara empitjoren el producte oxidant i enrancint-ne els greixos i alterant i, fins i tot, destruint proteïnes, vitamines i minerals.

Tot i així, la indústria alimentària ens ha fet creure durant dècades que una alimentació sense lactis animals ens complicarà la salut amb deficiències de calci, vitamina D (necessària també per absorbir el calci), riboflavina i proteïnes, cosa que no és certa de cap de les maneres, i no calen gaires estudis per demostrar-ho, perquè hi ha moltes cultures en què els adults no prenen llet i tenen una salut perfecta fins a una edat avançada.

Hi ha moltes fonts naturals de calci, vitamina D (aquesta vitamina és, en realitat, una hormona que produïm quan prenem el sol), riboflavina i proteïnes al regne vegetal: verdures de fulla, cols, llavors, fruits i fruita seca, brots, germinats, olis crus de primera premsada en fred, bolets… Amb una dieta conscient basada en plantes, alta en crus i exposició solar a diari ens assegurarem l’aportació d’aquests nutrients i també d’altres nutrients que actuen en sinèrgia a l’hora d’assimilar el calci com ara les vitamines A i C, el fòsfor, el magnesi, el potassi.

La salut òptima de la macrobiota és també clau a l’hora d’assimilar molts dels nutrients. Els aliments rics en fibra (fibra vegetal natural no digerible), i els fermentats (probiòtics) tenen un impacte beneficiós en la salut i l’equilibri de la macrobiota. A l’hora d’obtenir la fibra, la cosa és senzilla: la millor estratègia és prendre cada dia vegetals fibrosos en cru; i a l’hora d’obtenir probiòtics, els fermentats vegetals són els reis de la taula. És molt important, però, que, si compreu aliments fermentats a la botiga, us assegureu que no han estat pasteuritzats (ho ha de posar a l’etiqueta), perquè amb la pasteurització, en aplicar calor per conservar el producte més temps a les lleixes dels supermercats, moren els bacteris propis de la fermentació i s’anul·len els beneficis que podien tenir. Així que mireu bé l’etiqueta; si no, simplement és molt millor consumir vegetals frescos i de temporada (prebiòtics).

Vigileu també amb alguns productes probiòtics no pasteuritzats que tenen un gust dolç, com algunes begudes de fermentats, perquè molts tenen sucre afegit després de la fermentació per fer-los més atractius al públic, ja que n’abaixen l’acidesa. A part que els productes siguin ecològics, cal vigilar el procés mateix de la fermentació: molts productors fermenten en recipients metàl·lics, i l’àcid làctic produït de manera natural pels bacteris reacciona amb els metalls creant tòxics.

D’altra banda, fer fermentats a casa és molt més senzill del que podem imaginar. Calen poques coses, excepte una mica de planificació, ja que tots els vegetals, de manera natural, porten bacteris a la pell que ajuden a encetar el procés.

De fet, només cal un racó càlid a la cuina on no hàgim de moure el recipient on farem la fermentació, preferiblement de vidre, tot i que una fermentadora facilita molt el procés i millora el resultat. Les fermentadores són com petits forns de baixa temperatura (de 20 ºC a 49 ºC) que controlen la temperatura de manera exacta durant hores o dies. No gasten gaire energia, perquè la temperatura ideal per fermentar en la majoria dels casos oscil·la entre 30 i 32 ºC. És una temperatura més baixa que la corporal, i més baixa del que solen oferir els forns elèctrics de nova generació, amb la qual cosa no disparen el consum elèctric. Només calen entre un dia i tres per fer els fermentats més deliciosos i autèntics, i si és amb la temperatura controlada obtindreu resultats òptims i molt similars cada cop.

I si trobeu a faltar els lactis, o simplement us agraden, la recepta d’avui us encantarà: iogurt casolà amb aliments ben nutritius. El que té d’especial aquest iogurt són els nutrients dels seus ingredients. Les nous de Brasil són riques en proteïnes, greixos i, en menor quantitat, carbohidrats de bona qualitat; en fibra, potassi, fòsfor, magnesi, calci, vitamina E, contenen vitamina B1, B2 (riboflamina), B9 (àcid fòlic), zinc, ferro i el millor és que contenen grans quantitats de seleni, un mineral escàs al regne vegetal i que és imprescindible per enfortir el sistema immunitari, els cabells, la pell, les ungles, és antiinflamatori i molt antioxidant i millora la circulació sanguínia prevenint malalties d’origen cardiovascular. La remolatxa ens aportarà molt de ferro i també magnesi, calci, fòsfor, potassi, sodi, zinc, és depurativa i molt antioxidant, conté molta vitamina B9 (àcid fòlic), provitamina A i també vitamines C, B1, B2, B6, E. No només és una verdura molt antioxidant, hepatoprotectora, antianèmica, benefactora del sistema cardiovascular i energètica, sinó que, com que és vasodilatadora, ajuda a oxigenar i a millorar el rendiment quan fem esport. I sobre la mantega de coco, el darrer ingredient, us convido a fer ullada aquí si voleu descobrir els beneficis dels seus greixos.

La recepta

Ingredients
Per a 4 persones

  • 500 ml d’aigua filtrada
  • 1 T (125 g) de nous de Brasil
  • 1 remolatxa, amb la pell i rentada
  • 200 ml de mantega de coco, en estat líquid

Mètode de preparació

  1. Remulleu les nous de Brasil en una quantitat d’aigua filtrada per cobrir-les durant unes 8 hores o durant la nit. Descarteu l’aigua i renteu.
  2. En una batedora de vas, poseu les nous de Brasil, l’aigua i la remolatxa trossejada. Bateu fins a obtenir una mescla tan homogènia com sigui possible.
  3. Passeu aquest batut a un recipient de vidre amb tapa, que quedi mig buit. Deixeu fermentar en un racó càlid a la cuina o a la fermentadora durant 24 hores.
  4. Passades les 24 hores, filtreu amb una bossa de fer llets vegetals i descarteu la fibra (no patiu: els nutrients més importants queden dissolts en la beguda obtinguda; a la fibra hi queda ben poc).
  5. Aquesta beguda que teniu ara ja és una llet probiòtica deliciosa.
  6. Barregeu la beguda fermentada en una batedora de vas amb la mantega de coco i bateu fins a obtenir una crema sedosa.
  7. Poseu-la en gotets de vidre amb tapa, idealment que es puguin servir de manera individual a l’hora de consumir, i guardeu-los a la nevera.

Duren setmanes a la nevera, perquè el fred alenteix el procés de fermentació, però no l’atura completament, per tant es van tornant àcids. Això no vol dir que els iogurts estiguin en mal estat, sinó que els bacteris han continuat la lactofermentació i han consumit el sucre natural de la mescla.

Si els guardeu a la nevera, solidificaran degut a la presència de la mantega de coco. Per a menjar-los cremosos, treure els iogurt de la nevera un parell d’hores o tres abans de consumir.

No hi afegiu cap sucre ni xarop per endolcir-los: espereu fins al moment de consumir-los si us ve de gust, ja que el sucre ajuda a continuar la fermentació. El millor, però, és afegir fruita de temporada ben madura per endolcir: caqui, raïm, pruna, magrana, gerds… Vosaltres trieu.

Bon apéttit!

Crema de porro i fonoll

$
0
0

Ja han passat uns dies des de les festes nadalenques i la sensació de molts de nosaltres és que el cos ens demana aliments més depuratius, no tan copiosos i més lleugers. Llavors ens ve al cap la típica i boníssima crema de carbassó, però, esclar, el cos no sempre vol el mateix i potser ja la tenim un pèl avorrida. Així que ser creatius, innovar i descobrir combinacions noves farà que ampliem el ventall de possibilitats a l’hora de fer cremes de verdures al vespre.

Aquests tipus de plats són una molt bona opció quan el fred se’ns ha posat dins el cos, quan no tenim gaire temps per cuinar o, senzillament, en qualsevol moment del dia, ja que són espectacularment gustosos i fàcils de pair.

El fonoll, present en la crema que us porto avui, té moltes propietats; la més coneguda és que afavoreix la digestió i fa disminuir el mal d’estómac. De fet, és un tipus de planta carminativa; o sigui que fa disminuir els gasos en el conducte digestiu i elimina flatulències i còlics. A banda:

  • És diürètic: afavoreix l’eliminació de líquid al cos.
  • És una planta expectorant: va molt bé en cas de tos o pit carregat.
  • Disminueix el dolor causat per la menstruació.
  • Ajuda a reduir el colesterol en sang.
  • És una font de ferro, ideal en casos d’anèmia o per evitar-la.

Normalment trobem el bulb sense les fulles, que les tallen. I és una llàstima, ja que les podríem fer servir per elaborar batuts verds o, fins i tot, per posar a la crema.

El fonoll es pot consumir cru a les amanides, cuinat en cremes o estofats de verdures, al forn, i és ideal posar-ne quan mengem llegums, ja que ajuda a disminuir els gasos. Les llavors del fonoll es poden fer servir per aromatitzar altres receptes, per exemple.

L’altre ingredient estrella d’aquesta recepta és el porro, molt present en la nostra cuina. De totes maneres, no sé si sabeu que la majoria del seu contingut és aigua, així que és molt depuratiu i ajuda a eliminar toxines. A banda de ser ric en vitamina C, E i B6, els folats que conté ajuden a tenir un bon nivell de glòbuls blancs i vermells.

Doncs bé, un cop hem destapat les propietats dels nostres dos ingredients principals, ens posem a cuinar, que en un tres i no res ho tindrem enllestit.

La recepta

Ingredients per a 1 persona:

  • 2 porros tallats ben fins
  • 1/2 fonoll gros o 1 de petit
  • 1 culleradeta de sal marina amb herbes del Mediterrani
  • 1 cullerada sopera d’oli d’oliva verge extra de primera premsada en fred
  •  Germinats de remolatxa
  •  Anet

Preparació:

  1. Salteu els porros amb l’oli d’oliva i una mica de sal durant 7 minuts, sense la tapa i a foc mitjà.
  2. Afegiu-hi el fonoll, una mica més de sal i una mica d’aigua que cobreixi 1/4 de volum de les verdures.
  3. Tapeu i deixeu coure durant 20-25 minuts.
  4. Tritureu amb un minipimer, passapurés o batedora fins a aconseguir una consistència cremosa i fina (si fa falta, passeu el puré per un colador xinès), afegint-hi aigua de qualitat a poc a poc si cal.
  5. Serviu amb germinats al mig i l’anet tallat a trossets pel voltant.

Ja veureu com les coses senzilles són les que més sorprenen. Estic convençuda que serà una recepta que segur que fareu més d’un dia.

Gaudiu-ne!

 

 

 

Quant de sucre s’amaga en els productes industrials?

$
0
0

Si no teniu costum de llegir les etiquetes, mireu aquestes fotografies. Amb tan sols un cop d’ull, podreu veure la quantitat desorbitada de sucre present en molts productes industrials, fins i tot els que es venen com a sans, naturals, light o específics per a nens i bebès.

I si us sentiu consumidors estafats, us heu posat les mans al cap o us costa de creure, ara sí, llegiu les etiquetes i veureu que no es tracta de cap broma ni exageració.

Darrere de les imatges professionals i d’aspecte publicitari de sinAzucar.org hi ha el fotògraf Antonio R. Estrada, convençut que “la indústria alimentària produeix massa productes altament processats i que, molts, són un dels factors desencadenants de l’epidèmia d’obesitat i diabetis tipus II que estem patint”.Dels efectes perniciosos de la sobreingesta de sucre a la dieta, n’hem parlat molt i molt abastament. A l’article “L’addicció al dolç: aneu en compte amb el sucre”, la doctora en bioquímica i especialista en alimentació saludable Olga Cuevas fa un repàs extens dels principals mals d’aquest refinat, com ara la relació directa entre hiperactivitat infantil i sucre o entre infeccions, càndides i sucre. Però potser el problema no és només prendre consciència dels perjudicis del sucre refinat, sinó, més aviat, ser capaços de controlar la quantitat “camuflada” que mengem més enllà dels dolços i que es troba en moltes begudes i menjars preparats per la indústria alimentària.

I de quina quantitat estem parlant? La Lluca Rullan ens explicava a l’article “Productes ensucrats, etiquetes desensucrades” que més del 75 % de sucre que consumim avui en dia és invisible perquè està incorporat en aliments processats o envasats per la indústria alimentària. I això és el que precisament vol denunciar Estrada amb les seves fotografies d’alt impacte visual.

De fet, 25 grams diaris de sucre és la quantitat recomanada per l’OMS; és a dir, el límit que no hauríem de sobrepassar si volem fer una dieta saludable. No obstant això, una llauna de 33 cl de Coca-cola ja supera aquesta xifra, perquè conté 35 grams de sucre, 10 més dels recomanables.

“Moltes persones se sorprenen de la quantitat de sucre que tenen alguns lactis amb aspecte saludable. Per exemple, un Activia 0% té quatre terrossos de sucre, i molta gent el consumeix com a part d’una dieta d’aprimament. Un altre cas similar és el gelat Llaollao, que, pel fet de ser de iogurt, tothom l’associa a la salut sense ser conscient que una terrina mitjana conté sis terrossos de sucre blanc (i això sense comptar el tòping)”, ens explica el fotògraf. I és que, en general, hem d’evitar caure en la trampa del producte light, el de “0% matèria grassa” o el “sense sucre afegit”, que no ens ajudarà a perdre pes ni a seguir una dieta saludable ja que, o bé estarà carregat de sucre i d’additius, o bé haurà substituït el sucre per un germà bessó com l’aspartam, la maltodextrina o el xarop de glucosa o de fructosa, tampoc gens recomanables.I què podem fer?

A més de l’Antonio R. Estrada, hi ha diferents plataformes de consumidors i organitzacions que lluiten contra el negoci amarg del sucre blanc. El documental Fed Up, per exemple, a més de denunciar la indústria alimentària dels Estats Units per haver transformat l’obesitat, les malalties cardiovasculars i altres problemes de salut en una autèntica epidèmia, fa una crida global a superar el repte de passar deu dies sense sucre.

Justícia Alimentària Global, a més, també posa l’accent en l’impacte social i ambiental de la producció, el comerç i el consum del sucre a escala global, sovint vinculats a lobbies alimentaris, especulació financera, contaminació ambiental i vulneració dels drets humans, denúncia que podeu llegir extensament a l’informe “Informe Planeta Azúcar: las armas con las que la industria alimentaria domina nuestras vidas”.

A l’informe, l’ONG proposa tres línies d’actuació per aconseguir revertir la situació:

  1. Millorar l’etiquetatge perquè puguem saber què estem comprant des del punt de vista nutricional.
  2. Regular més i millor la publicitat alimentària, especialment l’adreçada a la població infantil.
  3. Estudiar possibles mesures impositives sobre els aliments insans.

Com a consumidors, a més de fer una compra més conscient i intentar reduir el consum de productes processats i decantar-nos per una dieta més neta i viva, hauríem de començar a desconfiar de la publicitat que ens promet miracles, agafar el costum de llegir críticament les etiquetes, treure conclusions pròpies i aprendre a descartar el que ens fa més mal que bé.

Vols fer possible la mobilitat elèctrica compartida?

$
0
0

Heu somiat mai en un món sense fums? Seria possible desplaçar-se eficientment i a un preu assequible sense vehicle privat? Què passaria si els carrers de les ciutats es convertissin en espais verds?

La cooperativa de consum sense ànim de lucre Som Mobilitat treballa per convertir en realitat aquestes premisses que potser ara ens semblen tan poc reals. La seva proposta passa per oferir un servei de mobilitat elèctrica compartida (carsharing) en què es puguin llogar vehicles propulsats per energia verda per hores o per dies.

El més innovador de la proposta és que la localització i el lloguer del vehicle es podrà fer a través d’una aplicació mòbil que, a més, permetrà obrir la porta del cotxe un cop llogat, i que els vehicles disponibles seran els de la pròpia flota de la cooperativa i també els dels socis (ja en són gairebé 500).

Per aconseguir-ho, però, els cal el finançament per poder desenvolupar la tecnologia i és per això que han obert una campanya de micromecenatge en la qual tothom qui ho vulgui podrà posar el seu gra de sorra. Us hi animeu?

Marta Rovira: “Prenc un suc verd cada dia”

$
0
0

La directora d’Etselquemenges, Núria Coll, descobreix l’interès per a l’alimentació saludable de Marta Rovira, portaveu de Junts pel Sí i secretària general d’ERC. Rovira explica com es cuida des que va descobrir que és intolerant a la lactosa (en concret a la caseïna) i com ha fet que l’alimentació sana sigui una prioritat en la seva vida tot i les seves obligacions professionals.

“Tenia un malestar a l’estómac constant i pensava que era pel ritme de vida i per menjar tant fora de casa”.

“Vaig descobrir que era intolerant a la lactosa. Després de deixar-ho no em vaig trobar bé del tot fins que no vaig abandonar del tot la caseïna, la proteïna de la llet de vaca”.

“El libre de sucs verds de la Carla Zaplana, em va obrir tot un món”.

“Cada dia prenc aigua amb llimona en dejú per a desintoxicar i he incorporat el gingebre i la cúrcuma en el meu dia a dia”.

Postres sanes i lliures (De gluten, lactis, sucre i altres refinats)

$
0
0

Postres sanes i lliures
(De gluten, lactis, sucre i altres refinats)

Vols que la teva dieta sigui saludable però sense renunciar a petits plaers dolços de tant en tant? Et ve de gust cuidar-te o sorprendre família i amics amb unes postres delicioses i sanes però no saps quins ingredients són els més adequats ni com combinar-los?

Totes les postres o refrigeris saludable han de complir diversos requisits:

  • Estar preparats amb ingredients de la millor qualitat: greixos bons, ingredients rics en fibra, endolcidors naturals…
  • Ser nutritius, sense aportar calories buides (les que només fan engreixar i no aporten res útil a les cèl·lules)
  • Proporcionar dolçor natural, sense resultar embafador ni afartar
  • Contribuir a una bona salut digestiva

Avui dia no és fàcil trobar postres amb aquestes qualitats, per això el millor és preparar-les tu mateix a casa, ja que només així sabràs què hi poses i podràs fer-ho al teu gust.

PROGRAMA

En aquest taller, descobriràs les enormes possibilitats que t’ofereix la cuina natural per concedir-te, quan et vingui de gust, un caprici sa i nutritiu, que satisfaci el desig de dolç, et faci feliç i et doni molta energia. Aprendràs a fer servir una gran varietat d’ingredients per crear postres senzilles de fer, fàcils de pair i completament lliures… de gluten, lactis, sucre i altres refinats.

Parlarem de…

  • Els greixos són amics teus, si són bons. Com distingir els greixos beneficiosos dels perjudicials
  • La importància de controlar l’índex glucèmic de les postres i com fer-ho
  • Els millors endolcidors naturals i altres ingredients que endolceixen sense aportar calories buides

I prepararem un flam, 1 parfait, trufes i un cheesecake vegà.

QUI

El curs va a càrrec d’Elena Carrió, Biòloga i xef al Natural Gourmet Institute for Health and Culinary Arts de NYC.

HORARI

Dijous 19 de gener, de 17.30 a 21 h.

PREU

65 € (58,5 € si ets soci d’Etselquemenges.cat).

INCLOU

· Dossier amb apunts teòrics i receptari amb informació sobre les propietats dels ingredients emprats
· Demostració i pràctica culinària amb aliments ecològics i de temporada
· Degustació de totes les receptes preparades, que podràs endur-te a casa al final del taller

LLOC

Barcelona Cuina Natural
c/Berlinès, 3 (Barcelona)

INSCRIPCIONS

inscripcio

Més informació a: inscripcions@barcelonacuinanatural.cat / 650 968 4733

ORGANITZA

Taller de masses sense gluten

$
0
0

Taller de masses sense gluten

El gluten és una proteïna difícil de digerir que es troba en molts aliments que consumim diàriament, de vegades sense adonar-nos-en. Avui cada cop més persones tenen intolerància o sensibilitat al gluten, que no només causa problemes digestius, sinó moltes altres molèsties, i que pot arribar a afectar seriosament la salut en els casos més severs.

Tothom que vulgui fer una dieta saludable es beneficiarà de reduir o eliminar el gluten, però recórrer als productes comercials sense gluten com a substitutiu no és una bona opció, ja que solen contenir farines refinades, additius, fècules i sucres concentrats, que també perjudiquen el sistema digestiu, a més de tenir un alt índex glucèmic.

PROGRAMA

En aquest taller, volem demostrar-te que eliminar el gluten de la dieta no implica renunciar a determinats plaers, no està renyit amb la varietat ni la creativitat a la cuina, i a més millorarà les teves digestions, salut i qualitat de vida. Et mostrarem moltes alternatives saludables per preparar masses sense gluten a casa, sempre a partir d’ingredients de la millor qualitat (cereals integrals en gra, farines o flocs integrals, greixos saludables, verdures, fruita seca…) que et resultin satisfactòries i se’t posin bé, i que no facin mal al sistema digestiu, sinó que l’ajudin a mantenir-se sa i feliç.

Parlarem de…

  • Dieta sense gluten i salut digestiva: per què no cal abusar de les masses, encara que no tinguin gluten i siguin saludables
  • Ingredients saludables que pots fer servir per substituir les farines amb gluten en diversos tipus de masses
  • Com combinar els ingredients per tenir una bona digestió. La importància de l’índex glucèmic
  • Ingredients no recomanables, que perjudiquen la salut digestiva

I prepararem un pa de pessic, pastes salades, creps, base per a pizza i galetes que podràs endur-te a casa al final del curs.

Totes les receptes no tenen gluten, fècules, farines refinades, additius ni sucre. A més, no porten lactis, tret d’una que porta mantega ecològica de llet crua.

QUI

El curs va a càrrec d’Elena Carrió, Biòloga i xef al Natural Gourmet Institute for Health and Culinary Arts de NYC.

HORARI

Divendres 20 de gener, de 17 a 21 h.

PREU

75 € (67,5 € si ets soci d’Etselquemenges.cat).

INCLOU

· Dossier amb apunts teòrics i receptari amb informació sobre les propietats dels ingredients emprats
· Demostració i pràctica culinària amb aliments ecològics i de temporada
· Degustació de totes les receptes preparades, que podràs endur-te a casa al final del taller

LLOC

Barcelona Cuina Natural
c/Berlinès, 3 (Barcelona)

INSCRIPCIONS

inscripcio

Més informació a: inscripcions@barcelonacuinanatural.cat / 650 968 4733

ORGANITZA


Curs sobre alimentació i càncer amb Elena Carrió

$
0
0

capcalera

Curs sobre alimentació i càncer

El curs inclou:

  • Dossier amb apunts teòrics i de cuina pràctica sobre ingredients, mètodes de cocció i preparació d’aliments
  • Receptari complet amb informació sobre les propietats dels ingredients emprats i les seves aplicacions
  • Informació sobre parament i materials de cuina sans i segurs
  • Taules amb les propietats anticàncer d’aliments, herbes i espècies
  • Recomanacions útils per planificar el menú setmanal, sigui quin sigui el tipus de dieta
  • Demostració i pràctica culinària amb aliments ecològics i de temporada
  • Dinar-degustació de tots els plats preparats

El càncer és principalment una malaltia ambiental: l’herència genètica tota sola no és suficient perquè la malaltia es desenvolupi i progressi, sinó que calen altres factors relacionats amb l’estil de vida, entre els quals l’alimentació constitueix un element clau. La bona notícia és que una dieta equilibrada i nutritiva pot proporcionar a l’organisme les eines necessàries per mantenir-se sa, defensar-se de manera eficaç en cas d’una possible amenaça i reduir d’una manera significativa el risc de desenvolupar càncer. En una paraula, cuidar el terreny intern amb la dieta adequada i hàbits saludables és la base de qualsevol estratègia per prevenir l’aparició i desenvolupament d’un tumor o evitar una recaiguda.

Al llarg de dues classes, analitzarem els factors que influeixen en el creixement de les cèl·lules tumorals i sobre els quals podem actuar amb una alimentació adequada. Aprendrem a identificar tant els aliments que ens perjudiquen com els que ens beneficien, usant els mètodes de cocció més saludables en cada cas i els materials i estris de cuina més segurs i lliures de tòxics.

PROGRAMA

Primera classe

  • El càncer com a malaltia ambiental
  • La inflamació. Aliments antiinflamatoris i greixos saludables
  • Radicals lliures i estrès oxidatiu. Conseqüències per a l’organisme
  • Aliments i hàbits de vida que produeixen inflamació i estrès oxidatiu
  • Aliments d’efecte antiinflamatori i antioxidant. Els fitoquímics
  • Mètodes saludables de cocció i preparació d’aliments. Mètodes desaconsellats
  • Angiogènesi i creixement tumoral
  • Aliments que ajuden a inhibir l’angiogènesi
  • El sistema immune: sentinella davant del càncer
  • Aliments que enforteixen les defenses i d’altres que les debiliten
  • Els riscos de la radiació per a la salut cel·lular
  • Aliments que neutralitzen la radiació i ajuden a eliminar-la

Segona classe

  • L’equilibri àcid/alcalí. Acidosi metabòlica i hàbits que l’afavoreixen
  • Aliments acidificants i alcalinitzants. Com alcalinitzar el cos
  • La glucèmia i el sucre. El càncer s’alimenta de glucosa
  • Com fer una dieta d’índex glucèmic baix
  • Aliments que ajuden a regular la glucèmia
  • Elaborar menús que mantinguin les cèl·lules sanes

DIES I HORA

El curs té una durada de dos dies:
Dissabte 21 de gener, de 10 a 17.30 h i diumenge 22 de gener de 2017, de 10 a 15.30 h (degustació a les 14.30 h).

PREU

195 € (175,50 euros si sou socis d’Etselquemenges)

LLOC

Barcelona Cuina Natural
c/Berlinès, 3 (Barcelona)

INSCRIPCIONS

inscripcio

Més informació a: inscripcions@barcelonacuinanatural.cat / 650 968 473

ORGANITZA

logos

Rawnola de fruits secs i xips de coco

$
0
0

Rawnola (sense forn, crua)

A diferència del musli, que és la barreja de fruits secs, panses i altres ingredients al gust, i la granola, combinació que s’acostuma a fer amb forn, la rawnola es fa sense forn i amb ingredients crus, d’aquí el seu nom (raw vol dir ‘cru’).

És una barreja que, amb poca quantitat, ja és molt nutritiva i cruixent. Es fa en deu minuts i dura de tres a quatre dies. Només cal una batedora o robot de cuina per triturar i les mans per donar forma. L’ingredient estrella són els dàtils, però també es pot fer amb panses o altres fruites dessecades com les figues, que donen la consistència enganxosa per poder aglutinar tots els ingredients.

Fruits secs i xips de coco, els reis de la barreja

És molt interessant incorporar fruits secs als esmorzars, ja que són una font genial tant de greixos saludables com de proteïnes. Igual que les xips de coco i les llavors de carabassa, són molt rics en greixos saludables. Així, ens proporcionaran en poca quantitat una alta dosi de nutrients que ens mantindran tips durant més temps i obtindrem energia regulada durant tot el matí.

Els dàtils també són els reis de la festa. Els més gustosos són els Medjool, però n’hi ha d’altres classes. Si no teniu dàtils, hi podeu posar un grapat de panses o altres fruites dessecades, com les figues. Tots aquests ingredients són una bona font de carbohidrats, ja que, alhora que ens donen energia en forma de glucosa, ens proporcionen altres nutrients molt interessants.

Rawnola de fruits secs i xips de coco

  • 1 grapat d’ametlles
  • 1 grapat de nous
  • 2 dàtils Medjool
  • 1 grapat de xips de coco
  • 2 c.s. de llavors de carbassa
  • Farina d’ametlles o ratlladura de coco (opcional)
  1. Deixeu en remull durant tota la nit o unes 4 h el grapat d’ametlles per eliminar els antinutrients i absorbir al màxim els nutrients. Escorreu-les i reserveu-les.
  2. Tritureu en una batedora o robot de cuina els dàtils amb 1/2 grapat d’ametlles fins a obtenir una massa enganxosa. Si queda massa enganxosa, afegiu-hi una mica d’aigua sense passar-vos.
  3. Després, incorporeu les nous i la resta d’ametlles trossejades i barregeu amb una espàtula fins que es mescli tot.
  4. Incorporeu les xips de coco i les llavors, i barregeu-ho tot. Li donaran un toc cruixent i faran que la massa sigui més compacta. Si us heu passat amb l’aigua, afegiu-hi farina d’ametlles o coco ratllat.
  5. Feu boletes amb les mans i guardeu en un pot hermètic.

Ja teniu la base de qualsevol tipus d’esmorzar o snack saludable que us durarà entre tres i quatre dies. Perfecte per decorar i acabar de completar un smoothie bowl o un púding de chía.

 

 

Menja’t el tarro

$
0
0

Marta Vergés, nutricionista i xef de cuina natural ens presenta Menja’t el tarro, un llibre amb seixanta receptes de tarros saludables per endur on vulguis. Una innovadora i divertida manera de menjar de carmanyola que revoluciona els Estats Units. Coneguts com els mason jars, aquests pots de vidre porten aliments naturals, vitals, ecològics i convenients, els que vénen directament de la terra. Un estil d’alimentació sense gluten que ens allibera de les toxines acumulades al llarg dels anys, i ens ajuda a nodrir i enfortir les cèl·lules. Una cuina acolorida, vibrant, creativa i sostenible, que propugna el respecte pels animals, l’agricultura local i la vida mateixa.

Menja’t el tarro inclou receptes saludables, molt ben combinades, que en donaran marxa durant el dia i faran que no ens adormim davant de l’ordinador!

Carpaccio medicinal de bolets amb xips de porro i salsa de miso-cúrcuma

$
0
0

He triat la gírgola de panical pel seu sabor delicat i intens, la seva textura ferma i les seves propietats medicinals. I si podem menjar-nos-la crua, apreciarem millor el seu intens sabor umami i aprofitarem una infinitat de substàncies interessants que nodreixen i tenen cura de la salut.  

El carpaccio que us proposo és especialment saborós, combina els sabors intensos dels bolets de card i de la salsa de miso-cúrcuma amb una textura cruixent de les xips de porro. L’única recomanació seria fer servir una mandolina per tallar ben fines els bolets. Pel que fa a la resta, simplement regar el carpaccio amb la vinagreta i gaudir d’aquesta barreja estimulant i medicinal. En general, els bolets destaquen perquè tenen molt poques calories, ja que són molt rics en aigua (un 90%) i amb prou feines tenen greixos i hidrats de carboni. En canvi, destaquen perquè són rics en proteïnes i una molt bona font de fibra soluble, que intestinalment funciona com un prebiòtic; imprescindibles en dietes vegetarianes.

Els bolets constitueixen un aliment molt especial del qual crida l’atenció la seva varietat de formes, colors, aromes… i desperta l’entusiasme d’apassionats de la cuina. En concret, la gírgola de panical constitueix una font natural de vitamina B2 o riboflavina, que afavoreix l’activitat oxigenadora intercel·lular, col·labora en la regeneració de teixits com pell, cabells, ungles i mucoses i, de manera especial, en la integritat de la còrnia. Destaca per la seva aportació de potassi, que, juntament amb el sodi, s’encarrega de regular el balanç àcid base i la concentració d’aigua en sang i teixits. Tingueu present que són uns bolets amb un cultiu molt estès a Europa i són molt fàcils de trobar en botigues bio a un preu molt assequible.

Per la presència de iode entre els seus nutrients, la gírgola de panical afavoreix el funcionament dels teixits nerviosos i musculars, així com el sistema circulatori. A més, el iode, col·labora en el metabolisme d’altres nutrients, i té un paper essencial en el desenvolupament adequat de la glàndula tiroide. Gràcies a la vitamina B3 o niacina que conté, la gírgola de panical intervé en el procés de transformació d’energia a partir dels hidrats de carboni, proteïnes i greixos, i contribueix a relaxar els vasos sanguinis dotant-los d’elasticitat. Només un apunt més respecte al consum de bolets: Important! Fins a un 70% de la població europea té nivells baixos de vitamina D, una vitamina que només es troba en aliments d’origen animal i en els bolets.

La vinagreta que he preparat és a base de miso i arrel de cúrcuma, que pot ser fresca (arrel ratllada) o seca en pols. Pel que fa al miso, ja us he parlat en alguna recepta de les seves nombroses propietats medicinals; per a mi, és un dels ingredients imprescindibles de la cuina terapèutica. Per a aquesta vinagreta he optat pel miso blanc o shiro miso, de fermentació més curta i de sabor més suau i tota una delícia per preparar postres o plats de verdura. I pel que fa a la cúrcuma, simplement vull recordar-vos que és una arrel amb un alt poder antiinflamatori i que no hauria de faltar a cap rebost. Una vinagreta saborosa, de gust intens i sobretot un còctel medicinal molt potent!

La recepta

Ingredients

  • Gírgoles de panical
  • 1 porro tallat en juliana
  • Una mica de cibulet per decorar

Vinagreta de miso-cúrcuma

  • 1 c.s. de miso blanc
  • 1 c.s. de cúrcuma fresca ratllada o en pols
  • 2 c.s. d’oli d’oliva primera pressió bio
  • 1 c.s. d’oli de sèsam bio
  • 2 c.s. de vinagre d’arròs (o de sidra)

Preparació

  1. Talleu les gírgoles de panical ben fines amb una mandolina i esteneu-les en un plat o safata. Poseu sobre paper vegetal de forn el porro tallat en juliana i gratineu a temperatura no gaire alta (uns 110 ºC) fins que estiguin daurats.
  2. Per a la vinagreta, barregeu tots els ingredients i emulsioneu-los bé. Regueu generosament el carpaccio i les xips de porro, i decoreu amb cibulet picat.

Que en gaudiu,

Molta salut!

Caldos detox amb Adriana Ortemberg

$
0
0

Caldos detox amb Adriana Ortemberg

Les toxines fan mal al cos d’una manera acumulativa; si les vies de depuració del cos se sobrecarreguen, els tòxics metabòlics s’acumulen i la sensibilitat a altres substàncies químiques que normalment no són tòxiques es fa cada vegada més gran.

Els caldos poden ser de gran ajuda en una depuració orgànica o en casos puntuals, quan cal reforçar alguna funció o algun òrgan com el fetge, ronyons i intestins. L’Adriana ens ajudarà a millorar la salut mitjançant l’alimentació amb una selecció de caldos depuratius. Entre totes les receptes que ens ha preparat, podem trobar caldos per reduir els símptomes de l’ansietat, el restrenyiment o les defenses baixes.

Descobreix tot el poder d’un bon caldo amb l’Adriana.

QUI

El curs va a càrrec de Adriana Ortemberg, naturòpata, escriptora de llibres sobre alimentació i vida saludable, i instructora en cuina vegetariana.

HORARI

Divendres, 10 de febrer de 17.30 a 19.30h.

PREU

10 €

INCLOU

· XXX receptes
· Dossier de receptes
· Val de 10 euros per gastar-vos a Veritas

LLOC

Terra Veritas
c/ Diputació 239-247, Barcelona

INSCRIPCIONS

Web: Terra Veritas

ORGANITZA

Viewing all 3973 articles
Browse latest View live