Veganes, sense greixos, sense colesterol i baixes en sucre! Les postres d’agar-agar són una gran opció alternativa al iogurt tradicional o a la fruita crua, recomanades per a totes les edats i tots els membres de la família. Gaudiu-ne!
I, per postres, agar-agar!
IFPS Roger de Llúria, el centre de referència en el cicle oficial de Dietètica amb enfocament ecològic
L’IFPS Roger de Llúria és l’únic Institut de tot l’Estat espanyol que ofereix el Cicle Formatiu de Dietètica amb enfocament naturista i ecològic. Són estudis superiors oficials, homologats pel Departament d’Ensenyament, harmonitzats amb les bases de la Naturopatia i de la Salut Integrativa. Dins el pla d’estudis s’inclou Cuina terapèutica (amb David Olivé), Fitoteràpia (amb Susanna Arjalaguer) i Complementació nutricional (amb Marc Vergés) com a crèdits propis. Les assignatures troncals d’Alimentació equilibrada i Dietoteràpia tenen la doble visió, la convencional i la integrativa. La part naturista l’imparteixen Montse Reus i Núria Guiu i Marc Vergés, respectivament, que compten amb una dilatada formació i pràctica clínica.
El cicle consta de 2.000 hores i hi ha dos torns: matí (de 8 a 14.20.h) i tarda (de 15 a 21.20h). Dins les 2.000 hores, hi ha 400 hores de pràctiques a triar entre un ampli llistat de centres concertats: des d’herbodietètiques, farmàcies, menjadors escolars, restaurants healthy, mitjans especialitzats (entre ells, el portal Etselquemenges) o pràctica clínica en consultes privades amb Nutricionistes.
Pels que necessiten més flexibilitat d’horaris o són de fora i no poden anar a l’Institut, el Cicle de Dietètica també es pot cursar online a través del portal LinkiaFP. El funcionament és per semestres i tota la formació és online, excepte Microbiologia i Control Alimentari que són crèdits semipresencials (en torn de cap de setmana) ja que hi ha hores de pràctiques a laboratori. Al finalitzar els estudis, es té igualment el títol de Dietista expedit per l’Institut Roger de Llúria.
El Cicle de Dietètica es pot complementar amb el estudis de Naturopatia Nutricional. És una formació oberta amb 300 hores de matèries troncals obligatòries i un ampli llistat d’assignatures a escollir fins a arribar a un total de 1.000 hores. A tall d’exemple, entre les matèries optatives hi ha: Tractaments Naturals i Remeis Naturals, Flors de Bach, Oligoteràpia Catalítica, Nutrició Esportiva (amb Edgar Barrionuevo), Cosmètica Natural, Embaràs i criança saludable (amb Yolanda García), Massatge o Ventoses. Amb la voluntat d’oferir la màxima oferta i estar al dia de les noves tendències, es van afegint noves matèries durant el curs escolar. Assenyalar també que hi ha assignatures que es poden cursar amb la modalitat online: Fitoteràpia, Embaràs i criança saludable o Nutrició esportiva, entre d’altres, i les novetats per enguany: Fisiopatologia i Homeopatia (Dra. Anna Armengol). Podeu demanar més informació a cursos.online@rogerdelauria.com.
La gran avantatge és que venint del cicle de Dietètica ja es tenen pràcticament la meitat d’hores convalidades (entre troncals i optatives). A banda de cursar les troncals restants pròpies de Naturopatia, es tracta que cada alumne triï les assignatures optatives que més li interessin per a desenvolupar el seu futur professional a l’àmbit de la Salut Integrativa.
Cal destacar que totes les assignatures optatives es poden cursar com a monogràfics independents sense haver d’estudiar Naturopatia.
Més informació:
IFPS Roger de Llúria
formaciosalut@rogerdelauria.com
93 217 10 46
Barretes energètiques de quinoa
Pastís de moniato i carbassa
Ingredients
- 3 cullerades de mantega de coco bio de Dr. Goerg
- Oli d’oliva verge extra bio de Dr. Goerg per a lubricar el motllle
- 250 gr. de carbassa tallada a daus o en làmines fines
- 360 gr. de moniato tallat a rodanxes o a làmines fines
Per a decorar:
- Xarop de coco bio de Dr. Goerg
- Xips de coco bio de Dr. Goerg
- Llavors de sèsam negre
- Coco ratllat bio de Dr. Goerg
- Baies de goji
Sortegem 3 lots de salses vegetals Amandín
Recuperar i mantenir una bona digestió
El sistema digestiu és la base de molts dels problemes de salut en els nostres dies. Cada vegada s’està veient més la connexió que hi ha entre la mucosa i microbiota intestinal amb el nostre sistema nerviós, les nostres hormones, la toxicitat en altres òrgans com el fetge o els ronyons, i el sistema immunitari…
Com i què absorbim, i com responem davant els agents externs i interns, és clau per a millorar moltes patologies actuals. Cuidar el nostre sistema digestiu és clau per a trobar-nos bé física i mentalment.
PROGRAMA
En aquest taller parlarem de com millorar de forma natural a través de l’alimentació (aliments, receptes, menús),els hàbits i la suplementació les dolències més comunes a nivell digestiu:
• acidesa, ardors,
• hernies de hiat i
• helicobacter pylori;
• estrenyiment;
• gasos i inflamació abdominal;
• diarrees;
• colon irritable, colitis i crohn;
• tests d’intoleràncies vàries, proves d’intolerància reals i al·lèrgies alimentàries;
I parlarem de com millorar les nostres femtes i digestions en general, i com cuidar la nostra microbiota i hiperpermeabilitat intestinal tan comuna per millorar la seva relació amb malalties inflamatòries, nervioses i hormonals.
QUI
Neus Elcacho és dietista integrativa i coach nutricional per la Universitat de Barcelona, especialitzada en candidiasi i problemes digestius per la Harvard Medical School. És conferenciant, divulgadora per a diferents mitjans.
INCLOU
· Dossier amb apunts teòrics de tots els temes tractats.
LLOC
Barcelona Cuina Natural
c/ Berlinès, 3 (Barcelona)
Més informació a: inscripcions@barcelonacuinanatural.cat / 650 968 473
ORGANITZA
![]()
Goretti Cajide i Sara Fuertes: “És un contrasentit comprar eco envasat en plàstic”
Som conscients de la quantitat de plàstic que utilitzem en la nostra vida diària? De la quantitat que arriba al mar i que no s’acaba de descompondre mai? L’utilitzem i el comprem cada dia però poques vegades reflexionem sobre el gran impacte ambiental que arriba a tenir aquest derivat del petroli arreu del món i que, malgrat creiem el contrari, no s’acaba reciclant tot.
Núria Coll conversa amb Goretti Cajide i Sara Fuertes, membres de Lendi sin plástico, grup al Facebook que agrupa persones sensibilitzades amb la necessitat de reduir el plàstic a les seves vides i amb la necessitat de trobar-hi alternatives.
- “Hem aconseguit visibilitzar el que ningú veu: a sota el mar hi trobem moltes tovalloletes de wc d’un sol ús que s’han tirat al vàter”
- “En una neteja de platja d’un dia podem trobar fins a 280 litres de tovalloletes mullades de wc”
- “Els envasos d’ampolles, llaunes de cervesa i refrescos i les canyes d’un sol ús són les deixalles que més trobem al mar”
- “L’aplicació d’un sol ús del plàstic s’hauria de reinventar”
- “Hi ha països que estan prohibint l’ús de bosses de plàstic”
- “Les mesures antiplàstic no són suficients”
- “Avui dia, és molt complicat, per no dir impossible, comprar sense plàstic”
- “Reciclar no és suficient”
- “Hi ha molta opacitat respecte la separació de residus: la gran majoria de la població desconeix del tot els processos que se segueixen”
- “El vidre és un bon substitut del plàstic”
- “En el camp de l’alimentació hi ha un gran potencial de canvi: podem comprar menys processat i així reduirem molt la compra de plàstic”
- “És un contrasentit comprar eco envasat en plàstic”
- “Els peixos ingereixen micropartícules de plàstic que, després, acabem ingerint nosaltres”
- “Podemos fer-nos, fins i tot, la pasta de dents a casa”
Si en vols saber més, et recomanem llegir l’article que va escriure la Goretti Cajide, “Bye bye plàstic”.
No t’avorreixis mai més amb les coquetes de cereals!
Les coquetes d’arròs són un dels productes més venuts dels supermercats i botigues especialitzades en alimentació ecològica i dietètica. Sembla, però, que qui les compra ho fa amb recança, perquè creu que portar una vida i una dieta saludables implica grans sacrificis o perquè ha desterrat l’entrepà d’esmorzar amb la intenció de perdre pes. En aquest sentit, les coquetes d’arròs poden semblar un snack alternatiu: són veganes, no tenen gluten, aporten poques calories i tenen un contingut ínfim en matèria grassa (0,1 g per coqueta).
Però, més enllà de les seves propietats nutricionals, per què no tendeixen a agradar-nos? La resposta és molt simple: perquè no estan pensades per menjar soles, sinó per fer-les servir com a base saludable, cruixent i compacta de mil i una guarnicions que podem crear. A més, val la pena no quedar-se només amb les d’arròs i tastar-ne d’altres cereals com el blat de moro, la quinoa, el fajol, l’amarant o el mill, amb un sabor i una textura notablement diferent; o bé provar les que porten xocolata.
Amb què les podem enriquir?
Al Cómo Como Festival vam tenir l’oportunitat de provar l’enginy de 26 participants del concurs “L’esmorzar més bo i sa” organitzat amb Biográ. El guanyador de la categoria blogger, Gianfranco La Barrera, d’Urban Biochef, va preparar aquesta delícia d’esmorzar a base de BioTortitas 5 cereals de Biográ:
El resultat va ser un esmorzar 5 estrelles que, per la seva textura i sabor increïble, ens recordava un pastís. El secret, segons Gianfranco, va ser macerar les coquetes per aconseguir aquesta textura tova similar a la d’un pastís.
Aquí teniu la recepta:
- 3 Bio-Tortas d’arròs amb Multicereals
- 150 g de civada amb fruits deshidratats de Biográ
- 100 g de coco ratllat
- Una cullerada de suc de llimona
- 1 plàtan
- Figues fresques de Biográ
- Melmelada de maduixa
- Llavors de cànem de Biográ per decorar
Elaboració
- Xafeu el plàtan amb una forquilla fins que quedi cremós i afegiu-hi els flocs de civada, la llimona i tres parts del coco (la resta ho guardem per arrebossar). Barregeu-ho fins que quedi tot homogeni.
- Arrebosseu i doneu forma a les coquetes com si fossin un pancake, i deixeu reposar uns 10 minuts (idealment a la nevera per evitar l’oxidació del plàtan).
- Munteu el plat: intercaleu làmines de figa i melmelada de maduixa i decoreu amb llavors de cànem.
Quines altres opcions ràpides hi ha?
Si us ha agradat la recepta d’en Gianfranco, però us sembla una mica laboriosa per al dia a dia, us recordem altres guarnicions ràpides que també combinen molt bé amb les coquetes de cereals:
- Alvocat xafat amb tomàquet i germinats
- Crema de cacau i avellanes casolana (o qualsevol altra crema de fruits secs)
- Hummus
- Patés vegetals
- Olivada
- Melmelades casolanes amb ghee
I si no voleu quedar fora de joc, us recomanem no perdre-us la nova gamma de coquetes ecològiques de cereals de Biográ: en trobareu d’arròs, d’arròs amb quinoa, de 5 cereals (arròs, mill, amarant, quinoa i fajol), de arròs amb xocolata negra i de blat de moro amb xocolata negra. Ah! I també en format monodosi en supermercats i botigues especialitzades en alimentació bio. Bon profit!
Què mengem al mes de novembre?
Com ho podem fer? La nutricionista Martina Ferrer signa els menús de l’Agenda 2018 Etselquemenges. Prenent com a referència la proposta del mes de novembre, podem extreure estratègies que ens serviran per planificar-nos setmana a setmana menjant saludable, equilibrat i ecològic.
-La primera estratègia no és cap novetat, però sempre val la pena recordar-la, perquè és bàsica: comprar verdura i fruita de temporada. És més econòmic, sostenible i saludable perquè la terra aporta el que necessitem en cada època de l’any. És el cas del bròquil, bolets, coliflor, espinacs, remolatxa, col llombarda, moniato, magrana, carbassa, porro, raves o ceba tendra. Tots aquests aliments apareixen al menú, però molts cops veureu que posa crema de verdures o verdura al forn. Aquí podem triar i anar variant la verdura de temporada i ecològica que més ens agradi.
–Menjar llegums mínim dos cops a la setmana per aportar proteïna vegetal. Els cigrons, fesols o mongetes ja són proteïna completa. En el cas de les llenties, cal combinar-les amb algun cereal durant el dia per aconseguir proteïna d’alt valor biològic. La llegum ecològica en sec surt molt bé de preu i envasada també és molt assequible.
–L’ou el proposem quatre dies al menú perquè és una molt bona opció de proteïna animal saludable. Encara que sigui ecològic, està molt bé de preu i la Martina ens el proposa per esmorzar o per sopar. Pot ser en versions diferents: com truita, al plat, a la planxa o saltat amb verdures.
–No hi ha excés de lactis, que apujarien el preu de la cistella. En el cas del menú de novembre, no n’hi ha cap dia, però revisant altres menús de l’agenda, la Martina proposa algun dia quefir de cabra. També es podria consumir, ocasionalment, formatge o iogurts de cabra o ovella ecològics.
–Incorporar el mill. És un cereal sense gluten molt digestiu que surt molt bé de preu, especialment el de la marca Veritas, i se’n poder fer unes croquetes amb ceba i bacallà esqueixat.
–Dos cops a la setmana, peix blau. Ha de ser petit com el verat, els seitons, les anxoves o les sardines. L’excusa de la manca de temps per anar a la peixateria no ens serveix, perquè, en aquest menú, la Martina proposa un paté de sardines o uns seitons en vinagre que podem comprar envasats amb oli d’oliva ecològic.
–Plats combinats nutritius i complets: és la clau si només voleu menjar un plat. Al menú hi ha diversos exemples, com la crema de coliflor amb trossets de pernil ibèric o la quinoa amb verdura i llavors, que aporten tots els nutrients que calen perquè un àpat sigui complet.
–Reduir la carn: és evident que, per comprar carn ecològica o de pastura, ens hem de rascar la butxaca, però fent una bona planificació i seguint les pautes de la Martina, al final es redueix a pollastre un dia a la setmana. I amb un dia n’hi ha prou? Doncs sí, perquè també mengem altres fonts proteiques: llegum, ou, peix blau, pernil ibèric, tres dies a la setmana peix blanc i dos dies proteïna vegetal (tofu i tempeh).
–Com comprar al supermercat? Al supermercat eco trobareu tant frescos com envasats, més saludables que els no ecològics. Per exemple, podem comprar peix blau en conserva -millor si és de vidre- o les conserves de llegum que també són molt econòmiques. Són un genial fons de rebost que ens poden resoldre poder fer un àpat de manera ràpida.
Per tant, si comprem els aliments estrictament imprescindibles i saludables per a la família, la cistella, per molt ecològica que sigui, no sortirà cara. El més important és eliminar tots els productes processats i superflus superflus i introduir aliments ecològics, que t’ajudaran a menjar millor i viure millor. A botigues com Veritas podem fer tota la compra en una mateix lloc. En motiu del seu aniversari sortegen 15 compres per valor de 150 € (1.800 euros a l’any) i si dius que véns de part de l’ETS tens regal directe. Participa-hi!!
Quins aliments hem d’evitar quan tenim estrès?
Sovint, a consulta, venen pacients amb trastorns gàstrics, insomni, nerviosisme i ansietat, restrenyiment, entre d’altres. Quan fem la història, veiem que hi ha un component important d’estrès, del qual, de vegades, no són conscients. Quan pregunto pels hàbits alimentaris, m’expliquen que tenen necessitat de picar aliments processats, snacks, brioixeria, formatge, fuet, etc., la majoria de vegades sense gana.
I és que és fàcil caure en la temptació de menjar qualsevol cosa quan estem estressats, però l’estrès crònic, gran generador de patologies, consumeix molts recursos nutricionals de l’organisme.
Per tant, més que mai, quan estem immersos en un període estressant, cal que ens cuidem tant o més que si no estiguéssim estressats. Per això, primer cal ser-ne conscients i després posar-hi remei.
Alguns dels primers passos per cuidar-nos en situacions d’estrès no tenen a veure amb l’alimentació, però són bàsics:
- Descansar suficient. És l’única manera que té el cos per regenerar i restablir funcions que durant el dia no es poden dur a terme.
- Practicar esport. Fer esport produeix substàncies beneficioses per a l’organisme i I’ajuda a metabolitzar l’excés d’hormones que es produeixen en situacions estressants.
- Fer exercicis de respiració conscient o meditació. L’objectiu és frenar l’activitat mental.
Una situació d’estrès mantingut desgasta tots els recursos de nutrients i micronutrients
Pel que fa a l’alimentació, a consulta, procuro que, abans d’introduir aliments nous, superaliments o complements, es prengui consciència de tots els productes que no poden formar part del dia a dia si estem estressats. De fet, habitualment hi són, perquè, o bé el cos ens els demana, o bé perquè no tenim res més per manca de previsió.
- Sucres: Molts aliments processats contenen grans quantitats de sucre. Són productes temptadors i, quan ens els mengem, provoquen un pic d’energia que, al principi, ens pot semblar que ens va bé, però ràpidament torna a caure i provoca que tornem a necessitar una ingesta de sucre per mantenir-nos actius. A més, el sucre és un gran destructor de la flora i la integritat intestinal; si a això hi sumem l’estrès, l’efecte es multiplica. En lloc de sucres i productes alimentaris rics en sucres, hem d’anar a buscar aliments frescos que ja continguin hidrats de carboni beneficiosos per a nosaltres, com ara, dàtils, fruita fresca, tubercles, arrels, cereals integrals, llegums, etc.
- Greixos transformats: Sovint, quan anem atabalats, recorrem a aliments i productes precuinats. Si no és que són de molta qualitat, contenen greixos transformats per aconseguir textures “idònies” que atrauen el consumidor. Cal vigilar molt les etiquetes i fixar-nos-hi bé. Els greixos hidrogenats i parcialment hidrogenats són els culpables de l’augment del colesterol en sang, de l’augment del sobrepès i sobretot de l’augment de la inflamació crònica de l’organisme. Com hem dit, l’estrès afecta funcions orgàniques i provoca també inflamació crònica de baix grau i és en aquesta situació quan apareixen els problemes de salut.
- Alcohol: Tot i que, al començament, prendre el alcohol ens pot generar una sensació de relaxació, no convé prendre’n de forma habitual, ja que afavoreix problemes hepàtics, circulatoris i inflamatoris. A més, l’alcohol no hidrata l’organisme i, quan vivim estressats, ens cal una hidratació correcta. L’aigua ha de ser la beguda per excel·lència. Si necessitem prendre alguna cosa en situacions d’estrès per relaxar-nos, també poden ser interessants les begudes probiòtiques, que recomano moltíssim: el quefir d’aigua i el te kombucha.
- Cafè i estimulants: El cafè i la cafeïna estimulen la formació de cortisol (l’hormona de l’estrès) per part de les glàndules suprarenals, però l’organisme fisiològicament ja en fabrica la quantitat necessària. Si prenem cafè, afavorim que se’n formi més i això ens fa estar més estimulats. A banda, algunes persones poden necessitar fins a sis hores per metabolitzar la cafeïna, cosa que dificulta la capacitat de relaxació necessària en moments d’estrès. Si prenem massa cafè i tenim la sensació que el necessitem per arrancar, vol dir que ja no fabriquem el cortisol de manera fisiològica i que hauríem de plantejar-nos reduir-ne la ingesta.
Vegeu els articles: “És bo per a tothom prendre 3 cafès al dia?“, de Gina Estapé, i “Com desenganxar-se del cafè sense síndrome d’abstinència“, d’Agnès Pérez.
- Sal: La sal és necessària perquè l’organisme funcioni correctament, però un excés de sal pot tenir conseqüències. L’OMS recomana un màxim de 5 g de sal al dia, però si basem l’alimentació en productes envasats, brioixeria, conserves, fumats, embotits, olives, aperitius, brous i sopes preparades, fruits secs salats, entre d’altres, la quantitat que acabem ingerint és molt més alta. A més, en aquests casos, és sal refinada de qualitat molt baixa. Si som capaços de, tot i tenir estrès, comprar i consumir productes frescos, estarem reduint les possibilitats de tenir hipertensió, retenció de líquids, varius, mal funcionament renal, trastorns gàstrics, problemes d’ossos, insuficiència cardíaca, infarts i ictus, i augmentarem l’esperança de vida. Les herbes aromàtiques, les espècies i l’all poden ser substituts ideals per a la sal.
- I amb la xocolata què passa? La xocolata és un d’aquells productes al qual molta gent recorre quan se sent estressada, desanimada o trista; i això és normal, ja que menjar xocolata provoca plaer, fa que segreguem hormones de la felicitat (endorfines i serotonina), que ens relaxen i ens apugen l’ànim. Però el problema rau en quina xocolata escollim, perquè si conté massa sucre, l’efecte serà just el contrari. Cal triar xocolata negra amb poc sucre, i sempre menjar-ne poca, ja que el cacau també conté cafeïna.
Cal tenir molt en compte que una situació d’estrès mantingut desgasta tots els recursos de nutrients i micronutrients. Malgrat tot, i afortunadament, no tot són males notícies, perquè, si bé és cert que alguns aliments ens poden agreujar aquest estat d’estrès, també n’hi ha d’altres que ens poden ajudar a revertir la situació.
Què podem fer?
- Primer analitzar-nos; prendre consciència de si estem feliços i sentim coherència interna .
- Fer esport en dejú. L’esport a primera hora del matí ajuda a rebaixar els nivells de la principal hormona de l’estrès: el cortisol.
- Meditar, fer respiracions profundes o buscar i practicar una afició que ens allunyi dels pensaments negatius i que ens nodreixi del que ens agrada i ens fa sentir bé.
- Tenir relacions socials saludables.
- Menjar de manera relaxada, reservant de 20 a 40 minuts per fer un dinar, sense sorolls, sense passar fred, afavorint el funcionament del sistema nerviós parasimpàtic.
- Practicar sexe augmenta les hormones de la felicitat i el benestar.
- Fer una migdiada de mitja hora sempre que es pugui per recuperar energia i capacitat intel·lectual.
- Anar-se’n a dormir aviat i llevar-se d’hora, deixant de banda els aparells electrònics dues hores abans d’anar a dormir.
Quins nutrients i aliments ens poden ajudar a rebaixar l’estrès?
- Proteïnes (aminoàcids). Les necessitem per formar neurotransmissors i regenerar teixits. Ous, llegums, carns d’animals de pastura, peix blau petit, fruits secs, etc.
- Greixos saludables. Imprescindibles perquè proporcionen sensació de sacietat, eviten pics de glucèmia, formen part de les membranes cel·lulars, afavoreixen el funcionament cerebral correcte. Alvocat, ous, olis vegetals de primera premsada, peix blau petit salvatge, etc. han de formar part de l’alimentació diària.
- Hidrats de carboni cel·lulars i cereals integrals per regular els nivells de sucre en sang i evitar pics d’insulina, proporcionar energia, afavorir la formació de substàncies reguladores antiestrès, garantir un bon descans. Aliments com els tubercles, les carabasses, els cereals integrals i els llegums són rics en aquests hidrats de carboni cel·lulars.
- Vitamines, minerals i fitonutrients, indispensables per afavorir els processos antioxidants, alcalinitzar l’organisme i garantir activitat antiinflamatòria. Verdures fresques ecològiques molt variades, cuinades de diferents maneres han de ser presents en tots els àpats diaris. Com més colors tinguem al llarg del dia, més quantitat d’antioxidants obtindrem.
En resum, i com ja apuntàvem al principi, en situacions i moments d’estrès cal cuidar molt el què mengem, per tal de cobrir les necessitats nutricionals que es produeixen, a més de, respectar els horaris dels àpats sempre que es pugui i menjar quan es tingui sensació de gana i no ganes de picar. Cal prendre consciència.
La diabetis i el sucre, a ratlla
A Catalunya s’estima que hi ha 600.000 persones amb diabetis; és a dir el 8,1% de la població. Segons dades de l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) del 2016, la diabetis afecta el 8,1% de la població i aquesta estadística inclou joves a partir de quinze anys (8% homes i 8,2% dones) i dones, moltes de les quals estan embarassades. La campanya de l’OMS s’adreça aquest any en concret a la dona, ja que sovint és diagnosticada de diabetis tipus 2 després de passar per un embaràs en què no ha planificat els riscos i no ha cuidat el seu estil de vida i acaba desenvolupant una diabetis crònica.
Amb motiu del Dia Mundial de la Diabetis, Etselquemenges ofereix gratuïtament un menú per a diabètics tipus 2, persones amb els nivells de glucosa elevada i població en general. El menú, supervisat per la dietista del nostre equip Gina Estapé, és una proposta d’esmorzars, dinars, berenars i sopars de dilluns a diumenge, que permet triar combinacions amb baixa càrrega glucèmica per tal d’haver-se d’administrar el mínim d’insulina possible en cas de necessitar-ho. A banda, el menú també proposa aliments que ajuden a reduir i regular el sucre en sang com, per exemple, els rics en crom.
La dietista Gina Estapé forma part del nostre equip de La Consulta d’Etselquemenges i passa visita cada dimecres a la tarda. Les causes principals de l’aparició de la diabetis tipus 2 són una dieta inadequada i la manca d’exercici físic i el tractament més eficaç per evitar-la o tractar-la és mantenir una dieta equilibrada i saludable, fer exercici regularment i incorporar vitamina C i E a la dieta, nabius, canyella o te verd, entre d’altres, com a bons antioxidants, perquè ens protegiran les membranes cel·lulars i disminuirem la glucosa en sang. El més important, però, és reduir els sucres i processats, tan presents en el nostre dia a dia. Hem de moderar la ingesta diària de sucre, ja que a la llarga podem alterar la funció d’algun òrgan, com el pàncrees, i acabar tenint problemes per metabolitzar el sucre, cosa que pot fer que s’acumuli en sang o en orina. Les complicacions més habituals que se’n deriven són malalties circulatòries, cardiovasculars i renals.
A Etselquemenges tenim una croada perquè la població, en la mesura que pugui, deixi de consumir quantitats tan elevades de sucre com ara i per això proposem el repte d’estar quinze dies sense sucre amb una formació a distància en què us donem totes les eines i suport que necessitareu amb un menú i unes pautes claríssimes per fer-ho possible.
Aprofiteu la nova campanya del “Repte sense sucre”, que des d’avui té un descompte del 33%.
Sortegem 5 lots Umaicha
Mas Salagros o com és un resort 100% ecològic
L’antiga masia d’origen romà coneguda com a Can Sala Gros se situa a Vallromanes, en ple Parc Natural de la Serralada Litoral; a només 25 quilòmetres de Barcelona i molt a prop del Maresme. És un destí ideal per fer una escapada relaxant amb totes les comoditats imaginables, però en una finca sostenible.
En els darrers anys hi ha hagut un augment exponencial de l’oferta de turisme ecològic o sostenible, però no tot el que s’ofereix sota aquest paraigua verd compleix els criteris ecològics de la normativa europea. Què vol dir que un hotel sigui ecològic? Doncs que està tot pensat, cuidat i compromès fins a l’últim detall respectant els estàndards de sostenibilitat i normativa europea en qüestions ecològiques: des dels materials de construcció, el mobiliari o teixits, ús energètic responsable, fins a l’alimentació 100% ecològica.
La consciència ecològica cada cop traspassa més el nostre dia a dia i també es busquen experiències d’oci sostenibles. Si es vol apostar pel turisme ecològic, no només és que el destí realment ho sigui, sinó tenir en compte com es farà el desplaçament. El mitjà que provoca una petjada ecològica més elevada és l’avió, i el que menys, el tren. Anar al Mas Salagros és perfecte perquè és un recorregut d’uns 40 minuts des de Barcelona en cotxe i permet fer escapades tant d’un cap de setmana com més llargues. És el que s’anomena turisme de proximitat.
Allotjament ecològic
És realment impressionant aprofundir en la construcció de l’ecoresort per assegurar el màxim estalvi energètic tenint cura de tots els materials de construcció. Us posem uns exemples:
- Orientació: els edificis estan orientats al sud per aprofitar al màxim la llum natural, especialment a l’hivern. A l’estiu, es col·loquen pèrgoles i tendals de fusta per evitar que hi entri tanta calor.
- Materials: tot l’edifici està construït amb blocs de termoargila i també s’han fet servir aïllaments tèrmics vegetals (cotó, cànem, cel·lulosa, fusta o suro).
- Bioclimatisme: les cobertes vegetals de les habitacions també serveixen com a aïllament tèrmic, absorbeixen el CO2, retenen la humitat i afavoreixen la biodeversitat.
- Caldera de biomassa: el biocombustible és la font de calor principal per tenir aigua calenta i calefacció.
- Il·luminació amb LED de baix consum.
Pel que fa a l’estalvi i reaprofitament de l’aigua, la finca té un sistema de regadiu per a la granja i hort ecològic. A més, s’aprofita l’aigua de la pluja per regar el jardí i té un sistema de drenatge d’aigua que va als aqüífers subterranis.
A banda de temes més estructurals i d’estalvi, cal destacar que dins el resort tot el mobiliari està fabricat a partir de materials i objectes antics. Els llits estan fets a mà amb materials 100% naturals i ecològics, els matalassos són de làtex natural. A més, tot el tèxtil, tant dels llençols, com dels coixins i els cobrellits són de cotó orgànic.
Experiència completa: destí gastronòmic i espai wellness
La gastronomia és un dels altres punts forts de l’ecoresort. El Mas Salagros es basa en aliments 100% ecològics i l’ús de les tècniques culinàries més avançades, i això en fa un destí gastronòmic incomparable. Part de l’oferta gastronòmica es cobreix amb l’hort, la granja i la vinya, que produeixen productes frescos i de temporada. La carta, per tant, va variant per adaptar-se a la temporalitat dels aliments.
La finca té el restaurant 1497, que ofereix un menú mediterrani; la Granja Snack Bar, amb menús lleugers i ràpids per esmorzar, dinar o berenar; i el nou espai és el Gastro Wine Bar, amb una oferta de tapes i platets per als foodies més exigents.
Per completar l’experiència Mas Salagros, l’estança en una habitació inclou 90 minuts del circuit termal del balneari AIRE de Vallromanes. Una oportunitat per submergir-se en l’antiga tradició del bany grec i romà per desconnectar i relaxar-se definitivament. Es proposa tot un circuit de banys de contrast i una piscina d’aigua salada que convida a flotar i a deixar-se anar.
A més, la masia ofereix tot un conjunt d’activitats d’oci, esportives i culturals com rutes de senderisme, sortides en bicicleta, sessions de ioga o Pilates.
Voleu guanyar una estada d’una nit en aquest paradís eco? En motiu del quinzè aniversari dels supermercats Veritas, se sortegen 15 estades. Participeu-hi!
El pistatxo
El pistatxo o festuc és procedent de l’Orient Mitjà i antigament era considerat un privilegi destinat exclusivament a la reialesa i a una minoria molt selecta. Avui dia, el seu cultiu està molt estès al Mediterrani, l’Índia i Mèxic, tot i que el més apreciat és l’iranià.
De nom científic Pistacia vera L., Anacardiaceae, el festuc ve d’un arbre petit amb una vida molt llarga: uns 150 anys. A partir del cinquè any comença a donar fruits, necessita poca aigua i pot viure en terres àrides i seques. És, per tant, una molt bona opció per cultivar.
Abouit, el primer comparador ètic de productes
Vols saber la resposta?
Doncs ara pots… perquè hi ha una aplicació per a mòbils anomenada Abouit, una eina amb la qual l’usuari pot analitzar i comparar els productes que vol comprar per mitjà d’unes puntuacions que indiquen quins productes són els més segurs i sans, quins són fabricats per les empreses més responsables socialment, i quines són les que respecten més el medi ambient. Així que podràs saber si al mercat hi ha cereals més saludables per als teus fills, i la propera vegada que vagis al supermercat, potser canviaràs de marca. Podràs comparar els cereals que compres habitualment amb altres marques en un moment: només has de passar el codi de barres per l’escàner del mòbil, i si el producte està registrat (actualment tenen uns 15.000 productes a la base de dades, que, per cert, està en creixement continu), t’apareixerà tota la informació del producte.
Com funcionen les puntuacions Abouit?
Abouit avalua tres aspectes dels productes que fabrica una empresa, i els assigna una puntuació de 0 a 10 (0 és la pitjor puntuació, i 10, la millor):
- La salut: té en compte els riscos per a la salut que té un producte alimentari, cosmètic o de neteja.
- La societat: avalua l’impacte que té una empresa mitjançant les seves polítiques i actuacions de responsabilitat social corporativa analitzant els indicadors fonamentals de les seves polítiques socials: drets humans i laborals, comunitat i acció social, transparència corporativa, anticorrupció, client i consumidor.
- El medi ambient: analitza l’impacte que té el fabricant d’un producte sobre el medi ambient.
A partir d’aquests tres balanços es calcula la nota global del producte, que també va de 0 a 10 punts.
Fer servir l’app és força senzill, es pot veure la informació de productes de dues maneres. D’una banda, es pot escanejar el codi de barres del producte, i si és a la base de dades Abouit, apareixerà tota la informació, la puntuació global i les puntuacions per blocs (salut, societat i medi ambient). També es poden buscar productes per apartats, com ara galetes en general, que es troben en la categoria de supermercat–alimentació–galetes. S’hi poden veure totes les galetes i puntuacions i tenir una visió general sobre les més ben puntuades i les més mal puntuades.
Els orígens
Tot va començar l’any 2013, quan Tabaré Majem i Xavier Javaloyas preparaven un documental que tractava sobre l’impacte social i mediambiental de la crisi econòmica. Van quedar impactats per les històries i els casos que van investigar, i van voler fer alguna cosa per provocar un canvi. Així, el 2015, neix la idea d’Abouit, i el 2017 el projecte es fa realitat.
Consum responsable
En realitat és molt senzill: si ningú compra un producte fabricat amb explotació infantil, no es ven, i per tant es deixarà de fabricar, perquè ningú fabrica una cosa que no es ven, oi? I si ningú compra un desodorant amb ingredients tòxics, el fabricant haurà de modificar els ingredients que el componen, oi que sí?
El poder del consumidor és gran, perquè si no compra, el fabricant no ven, i no guanya. I si fem la compra segons els nostres principis, aportarem el nostre gra de sorra per construir una societat millor.
Moniatos a l’estil Hasselback amb saltat de rossinyols i menta
Amb aquesta recepta us porto un dels petits habitants del bosc que s’encarrega d’ajudar a preservar la terra, aportant-li components essencials per a la vida. El rossinyol, trompeta groga o camagroc, és un dels bolets més populars i ric en nutrients com zinc, magnesi o seleni, que protegeixen les cèl·lules de l’oxidació.
El nom de Hasselback prové del nom d’un dels restaurants més prestigiosos de Suècia, el Hasselbacken, situat a l’est de la ciutat d’Estocolm. Allà van crear un sistema de tall en forma d’acordió que facilita la cocció i l’entrada de sabors i que permet aconseguir una textura cruixent per fora i suau per dins. He fet servir moniatos perquè són un vegetal ideal en els canvis estacionals, ja que els seus betacarotens ens ajuden a potenciar les defenses. Contenen hidrats de carboni d’absorció lenta, que no causen pujades brusques d’insulina; també tenen proteïnes amb un perfil d’aminoàcids molt aprofitables, i són rics en un dels anomenats essencials, la metionina, normalment escassa al regne vegetal.
A casa meva és tradició anar a collir bolets; recordo la intensa emoció de veure el primera bolet del dia, gaudir menjant-ne i repartint-ne entre amics i família. Però, sabem realment què són els bolets i quina és la seva funció? Tots sols formen un regne a part amb més de 30.000 espècies descobertes. Molts tenen propietats medicinals, d’altres són molt apreciats pel sabor, i també n’hi ha de tòxics. De tota manera, l’important és que la seva funció és reciclar la matèria orgànica com fulles, fusta, excrements d’insectes… per transformar-la i retornar-la a la terra en forma d’adob. A més, tenen la capacitat de solubilitzar determinats minerals, com el fòsfor, ferro o el manganès, perquè plantes i arbres els puguin absorbir i enriquir el sòl. És increïble el que la natura ens regala.
En general, els bolets són un bon recurs proteic per a la cuina vegetariana, ja que contenen tots els aminoàcids essencials sense greixos ni colesterol. El rossinyol és una de les varietats més esteses al món, és un bolet afruitat i molt aromàtic, amb un color taronja intens. És el més ric en niacina (B3), vitamina imprescindible per al bon funcionament del cervell, ja que intervé en el procés de síntesi de la serotonina, en gran part responsable del bon humor! Aquesta recepta és molt senzilla i molt vistosa pel tipus de tall, que és més fàcil del que sembla. Els moniatos queden deliciosos amb el saltat de bolets, alls tendres, avellanes i menta.
Recordeu que cal collir els bolets amb precaució, tallar-los amb navalla, sense arrencar l’arrel perquè tornin a créixer i portar-los en cistelles de vímet perquè no es trenquin i puguin caure les espores mentre ens movem pel bosc, així ens assegurem que n’hi hagi l’any següent. A partir d’ara segur que sabrem valorar en la justa mesura la tasca que exerceixen els diferents fongs i bolets al bosc i, per tant, potser serà el moment per reflexionar si el que fem al planeta és just, i si no ho fem pel planeta, almenys ho hauríem de fer per nosaltres mateixos, ja que, si no respectem tots els habitants del bosc, morim.
La recepta
Ingredients (3-4 persones)
- 5-6 moniatos mitjans
- Rossinyols (o altres bolets de temporada)
- Oli d’oliva
- Alls tendres
- 1 grapat d’avellanes
- ½ c.p. de pebre negre mòlt
- 1 pessic de sal marina
- 1 pessic de pebre vermell
- 1 pessic de cúrcuma
- Un grapat de fulles de menta fresca
Preparació
Preescalfeu el forn a 185 ºC. Renteu els moniatos i feu rodanxes fines només per la part de dalt. El truc és posar-los entre dues culleres de fusta, així el ganivet no anirà fins a baix. Poseu els moniatos en una safata de coure, ruixeu amb oli d’oliva, una mica de sal i pebre i amb la part tallada cap amunt i enforneu uns 45 minuts.
Mentre es fan els moniatos, prepareu el saltat amb una mica d’oli d’oliva i primer ofegueu una mica els alls tendres ben picats, després afegiu els bolets trossejats i les avellanes picades, un pessic de pebre vermell i una mica de cúrcuma durant uns 15 minuts . Per servir, poseu a cada plat un parell de moniatos i, per sobre, repartiu una mica de saltat de bolets i les fulles de menta fresca ben picada.
Que en gaudiu,
Molta salut!
El Pollastre i Capó del Prat és el Plat Favorit dels Catalans 2017
La final del Plat Favorit dels Catalans estava entre el Confit de pota blava, moniato, prunes i vermut Tarrida, representant de la IGP Pollastre i les Mandonguilles de peus de porc i avellana amb sípia, del restaurant Color d’Olor de Poma de Reus, representant la DOP Avellana de Reus. Després d’un mes i 22 propostes de restaurants d’arreu del país, s’ha imposat la recepta, preparada per Susana Aragón, xef del restaurant Cèntric Gastrobar del Prat de Llobregat amb 14.926 vots. El pollastre de pota blava pren el relleu de l’Escudella i Carn d’Olla, que va guanyar la primera edició del concurs, celebrada l’any passat.
El concurs, organitzat per la revista Cuina i Catalunya Ràdio, aquest any s’ha dedicat a les 22 indicacions geogràfiques protegides (IGP) i denominacions d’origen protegides (DOP) que hi ha a Catalunya. Cadascun dels productes d’aquestes DOP i IGP protagonitzen els plats finalistes del concurs, que han preparat 22 restaurants d’arreu del país. El concurs ha estat tot un èxit des del seu inici el 16 d’ocubre i ha rebut més de 200.000 votacions.
Centric Gastrobar
El Cèntric Gastrobar by Ona Nuit és un restaurant Slow Food que treballa amb productes de primera qualitat, molts d’ells comprats directament als productors per afavorir el consum de productes locals i de temporada Km 0. Per exemple, la verdura la compren als agricultors del Parc Agrari del Baix Llobregat, les carxofes del Prat o el pollastre de pota blava del Prat el compren a Manuel Torres.
A la seva carta destaca la carn ecològica de vedella del Berguedà per les burgers, els ous de pota blava, els plats especials d’estiu amb verduretes i els menús tant de migdia, que és molt econòmic, com les diferents opcions de menús de grup també molt bé de preu.
El Gastrobar és un espai ubicat al Cèntric Espai Cultural del Prat de Llobregat. Un espai emblemàtic de la ciutat del Prat de Llobregat que uneix la gastronomia Km 0 i oferta cultural, amb un rerefons de responsabilitat social i ambiental. En el local conviuen esmorzars, vermuts dinars o sopars amb exposicions, concerts, monòlegs o festes temàtiques.
Recepta
Si voleu cuinar el Confit de pota blava, moniato, prunes i vermut Tarrida, Plat Favorit dels Catalans 2017, de la xef Susana Aragón, aquí teniu la recepta:
Ingredients
Per al confit de pota blava
- 4 cuixes de pota blava IGP Pollastre i Capó del Prat
- oli d’oliva verge extra
- 1 fulla de llorer i una branqueta de romaní
- 1 cabeça d’all
Per al suc del rostit
- les potes i el coll del pota blava IGP Pollastre i Capó del Prat
- 1 ceba
- 1 pastanaga
- ¼ de vi blanc
- ¼ de brandi
- ½ cabeça d’alls
- 1 l brou vegetal
Per al moniato
- ½ kg de moniato
- 50 g. de mantega
- pebre
- oli d’oliva verge extra
Per a les prunes amb Vermut Tarrida
- 200 g de prunes
- 200 ml de Vermut Tarrida
Preparació
- Per al confit: confiteu 4 cuixes de pota blava en una olla ampla i profunda, 3 h a 80 ºC.
- Feu el suc del rostit amb les potes i colls del pota blava, daurant-los fins que agafin color torrat.
- Afegiu-hi les verdures tallades, ofegueu-les i afegiu-hi el vi blanc i el brandi. Deixeu-lo evaporar i afegiu-hi el brou vegetal.
- Reduïu-ho fins aconseguir una demi-glace.
- Per al moniato: coeu el moniato al forn fins que estigui tendre. Peleu-lo i tritureu-lo amb la mantega, l’oli i el pebre.
- Per a les prunes amb Vermut Tarrida: poseu els ingredients en una cassola i coeu-ho fins que evapori l’alcohol
- Daureu el confit de pota blava en una paella per aconseguir fer crosta pel costat de la pell i salseu-lo amb la demi-glace.
- Acompanyeu-lo amb la crema de moniato i les prunes amb Vermut Tarrida.
Fem galetes sense gluten
Sabem que treure el dolç amb sucre de la nostra alimentació pot ser tot un repte, i que no sempre tots els de casa estan oberts a plantejar-se’l.
Si per un o altre motiu continuem comprant galetes per ocasions especials, us proposem aprendre a fer-les vosaltres per controlar la qualitat dels ingredients i les temperatures de cocció per poder menjar galetes en la seva versió més saludable.
Eliminem les farines refinades i amb gluten, busquem endolcidors naturals amb el mínim índex glucèmic, i introduíem especies i fruita seca per arrodonir el sabor.
QUI
El taller va a càrrec de Celeste Seoane, qui té una llarga trajectòria en pastisseria a nivell professional.
Animada per reduir els efectes negatius sobre la salut de la pastisseria tradicional , fa temps va decidir investigar i provar resultats amb ingredients naturals, sense farines refinades, sense gluten, reduint el sucre i utilitzant endolcidors naturals alternatius fins a aconseguir textures i gustos deliciosos.
INCLOU
· Dossier amb les receptes cuinades a classe
· Demostració i pràctica culinària amb aliments ecològics ( taller 100% pràctic )
· Degustarem a classe i ens endurem el que cuinem per compartir amb els de casa.
LLOC
Barcelona Cuina Natural
c/ Berlinès, 3 (Barcelona)
Més informació a: inscripcions@barcelonacuinanatural.cat / 650 968 473
ORGANITZA
Sortegem 1 lot de productes Mentabio
Contingut exclusiu per socis.
Apostem per la mobilitat sostenible
Barcelona suspèn en contaminació atmosfèrica amb nivells per sobre de les recomanacions de l’OMS i dels nivells exigits de la Unió Europa. La causa principal de pol·lució és el transport rodat. De fet, Barcelona és la ciutat Europea amb més densitat de vehicles. En té el doble que Madrid i el triple que Londres.
La contaminació ambiental a les grans ciutats és un problema de salut pública, que afecta especialment els nens, la gent gran i persones amb problemes de salut. És causa de mort prematura en malalties cardiovasculars i cerebrovasculars, i també amb malalties respiratòries i càncer de pulmó. A més, contribueix a fer més severes altres malalties, com l’asma, la malaltia pulmonar crònica, la pneumònia, la insuficiència cardíaca, la coronària, però també la hipertensió arterial o la diabetis, entre d’altres.
Estudis fets per ISGlobal a la ciutat de Barcelona han demostrat que la contaminació de l’aire urbà també té un efecte advers en la maduració del cervell dels infants, i provoca canvis que afecten el domini funcional, a més d’estar associada a la reducció de la fertilitat.
Un nou estudi epidemiològic a gran escala (més de 600.000 persones durant 22 anys als Estats Units) d’ISGlobal i la Societat Americana contra el càncer vinculen la contaminació de l’aire amb la mortalitat per càncer de ronyó, bufeta i colorectal.
Mesures polítiques
L’única manera de millorar la qualitat de l’aire és reduir el nombre de vehicles i, al mateix temps, que siguin tan poc contaminants com sigui possible. L’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat van presentar, el novembre de 2016, el Pla contra la contaminació atmosfèrica de Barcelona amb mesures estructurals i altres d’específiques per a episodis d’alta contaminació.
A partir de l’1 de desembre, ja es començaran a implantar les primeres mesures amb l’objectiu de protegir les persones i de reduir la contaminació ambiental provocada pels vehicles.
Els turismes més contaminants no podran circular dins de la zona de baixes emissions de la ciutat quan hi hagi un episodi de contaminació per diòxid de nitrogen NO2 (de dilluns a divendres de 7 a 20 h). És el cas dels vehicles sense etiqueta DGT (benzina anteriors al 2000 i dièsel anteriors al 2006) i les furgonetes anteriors a Euro1. La restricció s’ampliarà progressivament a tots els vehicles sense etiqueta DGT i serà permanent a partir del 2020.
La zona de baixes emissions de l’àmbit Rondes de Barcelona fa referència a una àrea de més de 95 km2 que se centra en Barcelona, excepte el barri de Vallvidrera, el Tibidabo, les Planes i la Zona Franca industrial. Sí que inclou altres municipis circumdants com l’Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià del Besòs, Esplugues de Llobregat i Cornellà de Llobregat. Podeu veure tots els detalls de la campanya “Aquí els mals fums no hi entren” a la seva web oficial.
Com ens podem moure per reduir la contaminació?
–Transport públic: Barcelona té una xarxa de transport molt extensa entre metro, bus, tramvia i el tren, que connecta amb rodalia.
–Vehicles elèctrics: si no queda més remei que transitar en vehicle privat, l’opció més sostenible és decantar-se pels models elèctrics. La moto o la bici són les opcions més còmodes i fàcils d’aparcar. En el cas dels cotxes, l’Ajuntament afavoreix els models més verds amb bonificacions a les àrees d’aparcament blava o verda i amb un impost de circulació més baix.
–Transport compartit: a Mataró ja hi ha una iniciativa de transport compartit amb vehicles elèctrics que es poden llogar per hores o per dies. A mesura que hi hagi més consciència i, per tant, demanda, s’estendrà a d’altres ciutats.
En aquesta mateixa línia, Jordi Sunyer, cap del programa de Salut Infantil d’ISGlobal i catedràtic de Medicina Preventiva i Salut Pública de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), explica que la ciutat, en el futur, ha d’estar composta de vehicles públics o compartits i elèctrics. Sunyer remarca: “A Barcelona no hi hauria d’haver motos que no siguin elèctriques”.
Moure’s en bici, la millor opció
Anar en bicicleta ens permet moure’ns per la ciutat d’una manera àgil, còmoda i sostenible. Podem triar la ruta que vulguem aprofitant els carrils bici de la ciutat i és l’única opció que no contamina. A banda de ser beneficiós per al medi ambient, també ens aporta salut perquè fem exercici físic.
Per anar cada dia a treballar o estudiar en bici a Barcelona segurament farem trajectes d’uns 20-30 minuts i fàcilment combinarem pujades i baixades fent exercici cardiovascular. S’ha de tenir en compte que fer exercici físic en una ciutat no és el més recomanable, però són trajectes curts i el benefici de fer esport supera els perjudicis de l’exposició a l’aire contaminat. Sí que s’hauria d’evitar anar pels carrers més transitats o protegir-se amb una mascareta.
Barcelona ofereix el servei compartit de Bicing, una xarxa de 6.000 bicicletes repartides en més de 400 estacions. Si opteu per una bici particular hi ha moltíssims models, des de bicis plegables, de passeig o bicis urbanes. En motiu del quinzè aniversari dels Supermercats Veritas, sortegen 15 bicicletes urbanes Orbea Katu 50. Participeu-hi!